Beeldend project ‘Srefidensi en de Vlag’ in A’dam

3

CBK Zuidoost onthult op donderdag 24 november het kunstwerk ‘Srefidensi en de Vlag’ van beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy. Dit gebeurt op het plein voor CBK Zuidoost. Met dit werk kijken Blokland en Pelupessy naar de vergankelijkheid van koloniale symbolen van macht en de zoektocht van Surinamers naar nieuwe in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Een van die nieuwe symbolen was de Surinaamse vlag die in 1975 niet alleen in Suriname, maar ook in de Bijlmer gehesen werd.

Aan de hand van met name foto’s en de verhalen daarachter keken zij naar de geschiedenis van de Surinaamse Vlag en zijn betekenissen. Het vertelt het verhaal van de vlag als metafoor, symbool en als proteststem. Srefidensi, wat onafhankelijkheid betekent in het Sranan, is als nieuw symbool toegevoegd aan de Surinaamse taal. Het werk bestaat uit een acht meter lange houten drager waarop in het komende half jaar steeds nieuwe posterlagen met foto’s, tekeningen en teksten worden aangebracht.

Srefidensi en de Vlag is een performance-werk dat donderdag 24 november van start gaat met de eerste beeldlaag en het aanbrengen van een tweede. In de komende maanden zullen meerdere beeldlagen volgen waarbij in het voorjaar van 2017 het werk word afgerond. De lagen zullen dan als een plakkaat worden verwijderd en als autonoom kunstwerk worden tentoongesteld en daarbij een fysieke herinnering worden aan deze geschiedenis.

(FOTO: Jack Pinas toont zijn winnende ontwerp voor de Surinaamse vlag. Fotografie: Afra Jonker. Meer info srefidensifoto.org)

Bekijk ook:


3 REACTIES

 1. Weg met zakken vullers.
  Ook na de onafhankelijkheid hebben Brunswijk en Somo verraadt gepleegd jegens het volk.
  Deze leugenaars die niets meer van Bouterse willen horen zullen niet aarzelen om hun dochter of moeder zelf te verkopen voor macht en geld.
  Kijk maar op Google.
  Somohardjo mi de bereid foe dedi gie NDP.
  En wat je daar zult horen en zien onvoorstelbaar.
  Dus niet de front regeerders zijn alleen schuldig dat het land ondanks bedel campagne richting Nederland geen ontwikkeling heeft gehad.
  Zelfverrijking daar waren de vorige regeringen goed in.
  Bouterse doet niet anders


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.