Regering na IMF-inspectie: Suriname bepaalt zelf

54
Suriname wil belastingovereenkomst met Nederland heractiveren

PARAMARIBO, 18 nov – “De weg naar herstel zal onverkort worden voortgezet, maar zoals Suriname het zelf bepaalt.” Dit stelt het ministerie van Financiën aan het eind van de Artikel-4 missie van het Internationaal Monetair Fonds, IMF. De missieleden zijn bepaald niet optimistisch.

Suriname zal dringend meer maatregelen moeten treffen. De economie is nog steeds instabiel. Er is vooral zorg om de wisselkoersen, devaluatie en inflatie. De regering neemt het kennelijk voor lief. “Het advies en assistentie van de IMF-staf worden zeer op prijs gesteld, maar wel wensen de autoriteiten te benadrukken dat wij het glas als halfvol zien en niet als halfleeg”, stelt Financiën.

De regering zal alle zeilen bijzetten om de moeilijke tijden te overkomen. “De gezamenlijke inzet van kader, burgerij, bedrijven en organisaties om de economie op te bouwen, ziet zij daarbij als een onmisbare factor voor succes. De autoriteiten kijken voorts uit naar de wijsheid en ondersteuning van andere landen in het IMF wanneer het rapport (van de missie, red.) over Suriname wordt besproken.”

Bekijk ook:

54 REACTIES

 1. ” De regering zal alle zeilen bijzetten om de moeilijke tijden te overkomen. “De gezamenlijke inzet van kader, burgerij, bedrijven en organisaties om de economie op te bouwen, ziet zij daarbij als een onmisbare factor voor succes.” ……..
  ******************************************************************
  “De gezamenlijke inzet van kader …… ” …. welk kader bedoelt de regering? De DIEVEN GILDE VAN DE NDP?


  Maak melding

 2. Wie neemt Boefdraad (ex tuinman van het IMF ) nog serieus, als de hele boel hier in elkaar stort, is hij al lang vertrokken met een koffer vol met geld.


  Maak melding

 3. Deze @#€&en hebben geen cent om hun kont te krabben, zonder leningen is deze regering failliet en toch hebben ze een grote smoel. Ze zien het glas als halfvol, daar hebben ze ongelijk in, het glas is niet halfvol, het zit boordevol shit en dan willen ze het leningen plafond verhogen om nog meer shit leningen aan te kunnen gaan.


  Maak melding

 4. Als Hoefdraad zo duidelijk stelt dat Suriname zelf bepaald zal iedereen duidelijk zijn dat Suriname over moet smeken op hulp.

  Iedereen kon horen wat voor sneer Adriaan van Kersen bij de formele opening van de Newmont mijn uitdeelde. De minister had eloquent de DNA geinformeerd over de start van de Goudexport. Net als of dat nieuws was. Het was goedkoop nieuws want Newmont zal volgens plan gaan werken elke maan 40.000 troy ounces plus een beetje.

  Business as usual, nieuws voor Hoefdraad.


  Maak melding

 5. Hahahaaaaa Wahahahaaaa, hé joh, dit mag de ex CBvS man en nu minister van financien doodgewoon zeggen die ook nog een huis van maar liefst 650.000 U$ mocht bouwen?
  Hier nog 1 inzake succesvol beleid voeren:
  Meteen ná 1975 was er een commissie genaamd CONS (ene Caldeira en Van Mierlo als leden). Wie hebben hierná gelijk gekregen na de waarschuwingen en conflicten?
  Suriname is vandaag een bedelende republiek geworden olv rovers van het zuiverste gore Surinaamse water. IMF zal in 2017 daadwerkelijk beginnen met de duimschroeven tot bloedens toe aandraaien.


  Maak melding

 6. Met de zakkenvullers van deze criminele – en coruptive bende, zal de halfvolle glas nog minder worden. Bijna kan gezegd worden dat Gajadin gelijk gehad heeft met zijn uitspraken over de jonge meijes, als je nagaat hoe schaars geklede dames zo uidaging de opening versierd hadden, zelfs de binnenland bewoners gaat thans niet meer zo gekleed, en de regering kiest ervoor om dit toe te laten en te accepteren waar was de bedoeling van deze manifestatie?? Het promoten van….. op de goudenmijnen, time will tell.


  Maak melding

 7. Suriname heeft na 40 jaar zijn volwassenheid bereikt volgens de grootste waarzegger van het land. Alleen kan de puber Suriname nog niet zijn eigen kost verdienen zodat die zijn gezin ook kan onderhouden. Zeggen dat je zelf wel zal bepalen naar welke pijpen jouw geldschieter moet dansen zal wel helpen met een glas dat nog niet voor 10% is gevuld. Het glas is bijna leeg en kan alleen nog , zolang het duurt, door geleend geld steeds een beetje worden gevuld. Maak het volk en de internationale wereld maar wat wijs. Dat zal wel helpen nu Suriname zich zo betrouwbaar opstelt tegenover haar leenheren. Laat het IMF er nu gewoon maar even de stekker uittrekken totdat Bouta door het volk is verjaagd. Zolang dat niet gebeurt wordt de ramp iedere dag groter en steeds moeilijker te bedwingen. Er kan echt niet tot 2020 worden gewacht met de bestrijden van de vlammemzee op dit toch al zinkende schip.


  Maak melding

 8. NDP, Julie hebben deze puinzooi veroorzaakt, ruim het zelf op.
  Wij hebben u in voldoende mate gewaarschuwd voor het keiharde IMF. Kijk maar naar Griekenland. Een advies: maak het IMF niet boos.


  Maak melding

 9. -Dit wat ik heb gelezen gaat maken dat Bouterse de volgende verkiezing zeker zal verliezen, daarom zal hij nu weer geen gehoor aan geven.:::::::

  =’Ambtenarij moet worden afgeslankt’

  -PARAMARIBO – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseert de regering haar salarisrekening onder controle te houden en op middellange termijn het ambtenarenapparaat af te slanken om staatsuitgaven op dit stuk te verminderen. Exorbitante loonsverhogingen de komende tijd zijn uit den boze. Momenteel heeft Suriname proportioneel een van de grootste ambtenarenapparaten in de wereld, zeg IMF-vertegenwoordiger Daniel Leigh.

  De salariskosten van de overheid drukken enorm zwaar op de staatsbegroting. Leigh stelt dat onderzoek moet komen welke ambtenaren dubbele salarissen opstrijken, wie de spookambtenaren zijn en individuen die overbodig zijn en afgestoten kunnen worden naar de particuliere sector. Voordat landsdienaren worden afgevloeid zal echter eerst een degelijk sociaal vangnet opgezet dienen te worden om de landing voor mensen die met ontslag worden gestuurd zo dragelijk mogelijk te maken.

  “Door het aantal werknemers bij de overheid in overeenstemming te brengen met  andere landen in de regio zal ruimte worden geschapen voor ambtenaren om een deel van het verlies van hun reële lonen dat in 2015-2016 heeft plaatsgevonden terug te verdienen”, zegt het IMF in een verklaring. Versterking van de financiële weerbaarheid van de overheid op de middellange termijn vereis, aldus het IMF, institutionele hervormingen om de financiële discipline te versterken.


  Maak melding

 10. IMF heeft geschat dat de Sranang economie dit jaar met 9% KRIMPT !

  Opa DESI, allesweter en econoom, is het daar niet mee eens, hij deelt mee dat IMF niet moet zeuren, 9% is nog niets, DE MIJNE IS VEEL MEER DAN 10 % GEKROMPEN !!

  PS : Financiele NDP-RAVIJN blijkt ZEER DIEP TE ZIJN !

  Inflatie is 77 % ! NDP WEIGERT effectieve BEZUINIGINGEN ! Dus gaat NEERGANG vh Land nog steeds door !

  Helaas voor Ons Volk !


  Maak melding

 11. @@ dat wij het glas als halfvol zien en niet als halfleeg”, stelt Financiën.

  Stelletje mafkezen( NDP!! jullie hebben de burgers leeg gezogen van hun bloed, zweet en tranen, vandaar dat het glas halfleeg is en waar de Kumakoisie’s bezig zijn is, helemaal leeg zuigen totdat het glas vol zit!! Jullie zijn vampiers!!!
  Burgers!! beginnen jullie met hakbijl, hamers, messen, scherpe voorwerpen, etc. etc. te bewapenen en je zichzelf te beschermen, anders is het met jullie gebeurd!!


  Maak melding

 12. Bron: Starnieuws !!

  Op de vraag wat de STATUS is van de 2e TRANCHE van de overmaking van het IMF naar Suriname, is aangegeven dat de regering NIET VOLDAAN heeft AAN DE AFSPRAKEN die gemaakt zijn.

  Wanneer Suriname zover is, zal het IMF verder hierover praten. Suriname heeft beloofd bepaalde eisen tegen januari 2017 in te willigen, dus zal de overmaking na deze periode weer aan de orde zijn.

  De Caribbean Development Bank die bij de meeting AANWEZIG was, gaf aan dat deze bank en de World Bank HETZELFDE GEDRAG van het IMF volgen en hun ACTIVITEITEN ON HOLD hebben gezet.

  Het IMF zegt over de wisselkoers dat Centrale Bank van Suriname de ruimte moet laten aan de markt om te komen tot een stabiele wisselkoers.

  De regering en de bank moeten NIET PROBEREN om de WISSELKOERS KUNSTMATIG te beïnvloeden omdat die niet stabiel zou zijn.

  Rusland stelt dat de situatie veel erger is dan de regering toegeeft. Er wordt steeds een ander beeld gegeven van de situatie.

  Conclusie; het is dus ONGETWIJFELD een en al een financieel ZOOITJE in het land genaamd, ” SuLEENistan ” !

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 13. @ allen, IAMGold verdiend nog steeds tientallen miljoenen of reeds miljarden USdollars in Suriname die op dit moment niet ter sprake wordt gebracht.
  Vanwege de criminele en anti-Suriname deal die de NPS (lees min. Demon) had gesloten met GoldenStar moeten wij het nu doen van alleen 5% aan royalties en totaal geen participatie !

  En dan dan wordt Rusland van deze zelfde klote NPS partij boos om deze deal met Newmont! Wat een sukkel is dit toch !

  Ze moeten deze vent publiekelijk tot aan z’n enkels laten verbranden in het centrum van Paramaribo want hij spoort niet !


  Maak melding

 14. De MIN van Financien :

  Onze ZAKKEN zijn HALF VOL en Volk van Sanang, UW ZAKKEN ZIJN LEEG !!!!!

  TIP : Hef het NUTTELOZE Oudemannetjes-Kabinet vd Pres op ! Levert WINST op van meer dan 300 MILJOEN tbv PRODUCTIEVE ZAKEN !

  De OUDJES kunnen niet eens een Sneltreinplan bedenken en helpen uitvoeren !!


  Maak melding

 15. deze boeven bende moeten onmiddellijk worden opgepakt en in de sme rivier in een container worden gedumpt voor eeuwig..

  dit kan niet zo verder gaan,, als het ka volk niks doet, dan moeten zij dit zelf op hun geweten dragen..


  Maak melding

 16. Suriname heeft na 40 jaar eindelijk volwassenheid bereikt.Meneer Bouterse je lanceert de ene rot zin na de andere.Ten eerste moet een kind (Suriname)dat op zijn veertigste nog bij zijn ouders woont zich schamen.En wanneer spreek je van volwassenheid?Dat is volgens mij wanneer je je eigen boontjes kan doppen.Suriname is niet in staat zijn eigen boontjes te doppen,gaat alle banken af om te lenen.Ik begrijp best dat DDB Suriname door zijn bril als een volwas land ziet.Hij ziet het mooie,dienstbare karakter van Suriname..de grond die zoveel geeft en blijft geven.En dat door een handje vol Surinamers wordt dit zich toegeëigend en Suriname staat met lege handen.Suriname had niet nu maar allang een zelfstandig land moeten zijn…en zolang deze regering er zit zal het er nooit van komen.Ook al halen ze van alles uit de grond en plukken ze het prachtige land kaal.Bouterse de pot op met jou en je onzin verhalen.Je niveau kan een Surinamer intertainen die nog nooit verder heeft gekeken dan zijn neus lang is.Ze lijden aan koker visie…je boft met zo’n domme kudde..ergens anders waren je dagen allang geteld.En zat je nu te brommen …


  Maak melding

 17. Zo werken er volgens het IMF veel te veel Surinamers bij de overheid. Wereldwijd gezien heeft het land zelfs een van de hoogste percentages werknemers in de publieke sector. De lonen van al die mensen drukken zwaar op de Surinaamse begroting, dus een flink deel van die mensen moet eruit en de lonen moeten worden gematigd. Naar schatting een op de tien inwoners van Suriname (bevolking: 550.000) heeft een baan bij de overheid.


  Maak melding

 18. Het stemvee kan niet ontslagen worden, want dan verliest men de macht. Bijlenen tot 2020 en dan kan men weer ademen. Voor die tijd termijn van president op rekken tot aan zijn dood, erfopvolging door Walter en privatisering staatsolie en stuwdam aan de volgelingen om zeker te maken dat de leidende families de komende honderd jaar uitbuiting zeker stellen. Omdat staats olie 25 % van de goudmijn heeft verhuist dat gelijk mee naar de nieuwe eigenaren.

  Zonder verzet geen recht


  Maak melding

 19. De IMF heeft de paarse regering binnenskamer gezegd wat ze moeten doen om de economie te verbeteren. Maar ze zijn weer koppig als ezels. Ze balken (ia,ia) inplaats naar de teugels en het klikken te luisteren. Ze schreeuwen populistische klinkende kreten die niets voor het volk betekend. Geen verbetering voor het volk.

  Hopend dat ze de royalty van Surgold en Iamgold in goud opnemen om de goudreserve aan te vullen om de munt te versterken en de koers te stabiliseren. Of is het al weggeven.

  als aflossing en rente?

  Laat me maar stoppen.Anderen hebben het al bezegd.


  Maak melding

 20. Aan de paarse boom herkend men zijn vruchten, van buiten paars mooi, van binnen zo rot en zwart als de dood. Velen die deze vruchten hebben gegeten door hun stem te geven aan de paarse boom des verderf ( ddb ) zijn letterlijk en figuurlijk de ka, op zijn corrupte stinkende elite rovers na. Hoe kan iemand 80.000srd verdiende dit zover laten komen. Simpel, het zijn en blijven rovers van de staatskas. Die oerdomme paars verarmde debielen verdienen het om uitgebuit, belazerd en arm te worden door die schulden die baas en Boefdraad aangaan. Baas en Boefdraad e mek heri volk en oerdomme paarse paria’s e ka.


  Maak melding

 21. Voor de goede orde, of het glas nu halfvol of halfleeg is,
  is niet van belang de substantie komt uit een geleend vat en niet uit een vat dat ons eigendom is. Ons eigen vat is namelijk volwassen overgeheveld naar een privé vat
  van het type Nationale Dieven Personen.


  Maak melding

 22. Dit is de finale doodsteek van Suriname, Ook dit voorspelde ik bij aan gaan lening IMF. Bouterse/Suriname gaat zich aan geen enkele afspraak houden en daarna draait het IMF de geldkraan dicht want het IMF maakt geen grappen

  Suriname is weer eens op de kaart gezet als onbetrouwbare bananenrepubliek die onder de Paarse Roversbende nog dieper de afgrond induikt

  RobG, Milton, DTRT en Paraman: kom er maar in.


  Maak melding

 23. Ik hoop dat geen ene bank met ze verder gaat ..geen IMF geen islamic bank.Ze moeten gaan tot een nulpunt dat we een morgen opstaan en de hele familie Bouterse met gevolg dwz Boefdraad etc is naar Cuba of elders verhuisd.Hij heeft het land totaal vernietigd..voor mij mag hij weg.Ga maar van je zuurverdiende geld leven.Je hebt een fantastische job gedaan.Wishful thinking i know…of zal ik zeggen dat het mijn wens is over 2017..🎄🎄🎄🎄🎄


  Maak melding

 24. Ik heb een voorstel voor de mensen die het niet meer zien zitten in SWITI Sranan.In Amerika en Nederland gaat het prima dus verhuis maar naar 1 van deze 2 landen en SUC6.Elected president Trump en Rutte zullen jullie verwelkomen.En voordat er gereageerd wordt laat je dan eerst info over de actuele situatie in deze beide landen op dit moment.CNN en voor nederland opsporing verzocht.nl.
  odi odi


  Maak melding

 25. Ik snap de opmerking wel:
  Su gaat op eigen kracht verder.
  Tja, er is geen keuze. Het buitenland keert Su de rug toe.
  Dan moet je wel op eigen kracht. Maar het probleem is daarmee niet van de baan.
  Er is geen kracht meer
  Het korte termijn denken heeft overheerst.
  Hoe kan ik min zakken zo snel mogelijk vullen voordat we de macht kwijt zijn.
  Ik had van hoefdraad meer verwacht. Zeker nadat hij te kennen had gegeven dat hij geen landbouweconomen nodig had bij de centrale bank. Goed gezien!
  Bouterse heeft de pech dat hij met een hoop figuren om zich heen zit, die totaal niet weten wat te doen.
  Politiek en economie ( afhankelijk van de studierichting) zijn twee aparte zaken, waar je verstand van moet hebben.
  Daar ontbeert het aan

  Ik ben ervan overtuigd dat binnenkort een heel klein succesje, als deze er al is, zal worden gebombardeerd tot een project waar Su ongelooflijk veel profijt zal hebben in de toekomst.
  Zo, het volk is weer even stil.


  Maak melding

 26. Ik weet niet veel over de USA ben er nooit geweest en dhr.Trump hebben we slechts van horen.De soep wordt altijd heter opgediend dan het wordt gegeten.Over Nederland daar en tegen kan ik je heel veel vertellen.Ten eerste ik heb niet gehoord dat dhr.Rutte heeft gestolen,gefraudeerd en helemaal niet betrokken is bij serie moordzaak.Deze praktijken zal je niet tegen komen bij Beleidmakers in Nederland.Als mens kan er wel sprake zijn van enige buitensporigheid maar daar wordt gauw mee afgerekend.In Suriname daar en tegen lijkt het wel alsof hoe meer kwaad je onder je vleugelen hebt hoe meer je gewild ben.AUB deze beide landen niet met elkaar vergelijken ze hebben niets met elkaar gemeen…Echte,waarachtige,eerlijke Surinamers bidt en werk en niets blijft voor eeuwig.Alles kent een begin en heeft een einde.Dhr Bouterse gaat spoedig plaats moeten maken…hij heeft geen eeuwig leven.Maar als het zo ver is wat doen we dan..gaat het dan van vader op zoon.Een overlevering…wake up Sranan mang,denk aan de toekomst dus aan JOUW kinderen


  Maak melding

 27. Whahahahaaaaa…Suriname gaat zelf bepalen! Sinds wanneer?!
  Het IMF, bouta en de ndp bepalen!!!Sinds deze 3 groepen het bepalen voor Suriname is er intussen zoveel kapot gemaakt dat gedacht moet worden een nieuw Suriname op te bouwen zonder deze 3 corrupte criminele groepen erin!!!
  Hoe in godsnaam gaan de andere erme landen die zelf aan de genade van het IMF zijn overgelaten, ons kunnen steunen?
  In verdriet,zelfmedelijden ,wanhopigheid misschien?


  Maak melding

 28. @Mundo
  In Amerika en Nederland heb je tenminste geen moordenaar als lijder,ik denk niet dat ze daar zo gewillig zijn een moordenaar te accepteren als lijder. in Suriname kan het wel.en dat is het verschil.Daar worden zaken uitgevochten in de rechtszaal en de rechter heeft de laatste woord,bij ons bepaald een moordenaar en de rechters moeten luisteren ,want anders….


  Maak melding

 29. Imf = hyena

  Deze gasten willen alleen keiharde bezuinigingen doordrukken. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de bevolking. Zo werkt dat niet. Gelukkig hebben een regering dat zich niet zomaar conformeert aan de eisen van het Imf.


  Maak melding

 30. alleen een onvolwassen persoon scheld op bouta en de ndp.
  het zijn de hersenloze kiezer die je in deze ellende en shit hebben gebracht zij zijn de hoofd schuldige met hun eigen onderneming belang en etnische partij stem.


  Maak melding

 31. @Parbo
  Hou je rustig ,ja. Je baasje houd nog het record van `15 moorden op 1 dag .Ik zie niet in dat iemand anders zin heeft om zijn record te verbreken.


  Maak melding

 32. @Darasingh.
  Probeer eens lid te worden van de Vhp.Reken af met de zogenoemde theorie van de ndp ,het etnisch stemmen .
  Niemand weet of de binnenland bewoners stemmen en op wie ze stemmen. Geheel het binnenland behoord aan bouta,hij verklaard victorie daar en niemand die moeite doet om onderzoek in te stellen naar verkiezingsfraude daar gedaan door bouta en co. Geef de binneland bewoners een uitstapje en een gratis bordje bb met r en ze zijn je eigendom.


  Maak melding

 33. IMF: economie Suriname krimpt met 9 procent

  De Surinaamse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 9 procent, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land verkeert in een diepe recessie, de munt kelderde in waarde, en in september bedroeg de inflatie 77 procent. Volgens het IMF-team dat het land bezocht zijn vergaande politieke en economische maatregelen nodig om toenemende instabiliteit te voorkomen.

  Suriname kreeg onlangs een noodlening van het IMF van honderden miljoenen euro’s. Daarvoor beloofde de Surinaamse regering om accijns te heffen op brandstof, de subsidie op elektriciteit af te schaffen en in 2018 een btw-tarief in te voeren.

  Goudmijn
  Doordat de recessie alsmaar erger werd en sociale spanningen toenamen, besloot de regering halverwege dit jaar om een aantal maatregelen niet of minder ver door te voeren. Zo werden de accijnzen op benzine niet opgevoerd en het afschaffen van elektriciteitssubsidies deels teruggedraaid, ondanks stijgende energieprijzen.

  Toch verwacht het IMF dat het volgend jaar economisch wel iets beter zal gaan, mede doordat een goudmijn van het Amerikaanse bedrijf Newmont in bedrijf wordt genomen. Ook de inflatie zal naar verwachting afvlakken. Maar zonder vergaande hervormingen zal Suriname wegzakken, stelt het IMF-team, want het land heeft weinig reserves of financieringsmogelijkheden.

  Halfvol of halfleeg
  Zo werken er volgens het IMF veel te veel Surinamers bij de overheid. Wereldwijd gezien heeft het land zelfs een van de hoogste percentages werknemers in de publieke sector. De lonen van al die mensen drukken zwaar op de Surinaamse begroting, dus een flink deel van die mensen moet eruit en de lonen moeten worden gematigd.

  Ook moeten de eerder beloofde maatregelen worden doorgevoerd, inclusief het invoeren van een btw-tarief. De overheid en de Centrale Bank van Suriname moeten daarnaast meer doen aan het beteugelen van de inflatie en de waardedaling van de Surinaamse dollar, want die ontwikkelingen ondermijnen het huishoudboekje van de gewone Surinamer en de staat, zegt het IMF.

  Het Surinaamse ministerie van Financiën heeft een verklaring de deur uitgedaan waarin de regering zegt het glas liever als halfvol te zien, in plaats van als halfleeg.


  Maak melding

 34. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal voorlopig geen geld meer uit het financiële hulppakket overmaken naar Suriname. Een delegatie van het IMF was afgelopen tijd in Suriname en heeft dit besluit genomen omdat Suriname zich niet aan de afspraken houdt.

  Suriname heeft momenteel al 81 miljoen ontvangen uit de lening die zij waren aangegaan met het IMF. Het totaalbedrag van die lening is 478 miljoen Amerikaanse dollar. Voorlopig is het verstrekken van geld dus opgeschort tot nader order. Suriname houd zich volgens het IMF niet aan de voorstellen en programma’s die het land zelf heeft opgesteld en voorgelegd aan het IMF in het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018.

  Daniel Leigh, hoofd van de IMF missie die Suriname de afgelopen twee weken bezocht, laat weten dat Suriname de afspraken niet volgens een vast schema nakomt. “Alle documentatie van het plan is online. Aan de hand van het schema kun je zien dat dingen niet gaan zoals verwacht. Wanneer de autoriteiten harde acties ondernemen, die consistent zijn met de doelen in hun programma, dan kunnen wij zaken vanaf dat punt evalueren”. Volgens Leigh hangt het van de Surinaamse regering af wanneer de tweede tranche van de lening overgemaakt zal worden. Zodra de regering zich aan de voorwaarden en afspraken zal houden kan daar groen licht voor gegeven worden.


  Maak melding

 35. @ Milton

  U stelt dat de Goldstar/ Iamgold deal slecht op basis van slechte informatie.

  Gaat u even na.

  Royalties zijn voor beide deals gelijk 6,5% dus geen verschil

  Winstbelasting Rosebel = IAMgold is een Surinaamse NV en dus transparant belasting plichtig in Suriname 35% over de winst van de NV.

  Winstbelasting Surgold LLC = Newmont Suriname is niet transparant is nu gebleken omdat Newmont versnelt afschrijft en dus de eerste jaren geen winst gaat maken behoudens bij haar financierings maatschappij. Daarnaast is het een LLC in de VS die aan het ontgaan van belasting kan doe. Het is dus maar de vraag of zij winstbelasting in Suriname gaat betalen.
  Venetiaan(Demon/ Rusland en partners) hebben zekerheden gecreerd met een Surinaamse NV en Bouterse blijkt steeds achter het net te vissen.

  Tot slot de aandelen
  U haalt royalties en aandelen door elkaar;
  In IAMgold heeft Suriname een aandeel van 5% zonder dat er iets voor betaald is. Het dividend is omdat Suriname toezicht houd op de NV (belasting wetten) ook steeds netjes uitgekeerd.
  De front regering had in Surgold 20% aandeel bedongen tegen een inleg van $ 100.000.000 (bron minister Hok).
  De regering Bouterse heeft na 3 jaar onderhandelen (= vertraging inkomsten) 25% aandeel bedongen en betaalt daar $ 225.000.000 die zij en Staatsolie moet lenen tegen 9,5% rente.
  Recent kwam de aap uit de mouw toen van Kersen duidelijk maakte dat Newmont eerst aan zich zelf denkt en de eerste jaren versneld afschrijft, dus geen winst zal maken en dus ook geen winstbelasting en dividend zal uitkeren. Het laatste betekend dat middel rente op rente de investering in Surgold tegen de tijd dat er dividend uitgekeerd kan worden opgelopen is tot $ 330.000.000 en jaarlijks $ 30.000.000 aan rente kost en over de resterende mijn periode afgeschreven zal moeten worden jaarlijks $ 40.000.000.
  Ofwel indien vanaf 2021 zal de eerste $ 70.000.000 die Newmont over maakt als rente en aflossing weg vloeien.

  Beste Milton het wordt zinvol dat veel Surinamers minder geloof gaan hechten aan verbale kretologie en eerst eens gaan lezen en rekenen voor ze zich laten mee voeren in demagogie.

  Na de IMF rapport cijfers is RobG duidelijk van slag want van hem horen we niets meer.


  Maak melding

 36. @ IMF

  Weer blijken mensen als Abdoel en Bouva (hoe gestudeerd ze ook zijn) weer eens holle vaten te zijn.

  Het IMF rapportage geeft slechts aan dat de regering overal Failed scores laat zien en dat Bouva niet verder komt dat het IMF is ook niet zaligmakend. Weer een wijsheid die critici reeds sinds februari 2015 uit droegen.

  Wat is het resultaat van al deze “FAILED” scores.

  1.>> IMF gaat op haar handen zitten en doet niets.
  2 >> Wereldbank volgt IMF.
  3 >> Caribean Development Bank volgt IMF
  4 >> Islamic Development Bank laat niets meer van zich horen..

  Waarom niet. Omdat meneer Leigh van het IMF nu officieel vastgesteld heeft dat de Surinaamse Cijfers niet kloppen en gebaseerd zijn op DROOMDENKEN.

  In een zucht gaan de Schulden van heel ruim onder het plafond keihard door het plafond.
  Abdoel stelde recent in de DNA heel duidelijk niets aan de hand alles gebeurd binnen de Wet.
  Deze Abdoel was 8 maanden geleden heel duidelijk over Hoefdraad toen hij de schuld voor het monetair financieren bij iedereen neerlegde behalve zichzelf. Toen was het weg wezen als je het niet aankunt.

  Het lijkt mij duidelijk dat Abdoel nu toch wel wakker wordt in een PAARSE Nachtmerrie


  Maak melding

 37. @Parbosingh “Er wordt totaal geen rekening gehouden met de bevolking.”

  DDB houdt rekening met de Bevolking bij de Roof van Staatsgelden bij CARIFESTA !

  DDB houdt rekening met de Bevolking bij de Roof van Staatsgelden bij het project Naschoolse Opvang !

  DDB houdt rekening met de Bevolking bij de Roof van Staatsgoederen, de PAKKETTTEN voor door NDP-WANbeleid arm gemaakte, Sranangmans !

  DDB houdt rekening met de Bevolking bij het drukken van MILJARDEN aan ONGEDEKTE SRD-BILJETTEN !

  DDB houdt rekening met de Bevolking bij de Roof van (VERDAMPT !) Onze totale Monetaire RESERVE en Onze gehele GOUDVOORRAAD !

  DDB houdt rekening met de Bevolking bij de VERDWIJNING van 17.866 VOLKSWONINGEN, die DESI persoonlijk heeft beloofd aan het Volk !

  DDB/NDP/PARBOSINGH : PE DENG OSO DE, PE UN MONNIE DE, PE UN GOWTU DE ??????????????????

  PS : Te tide mi e wakti a SNELTREIN FU OPA DESI !!!!!

  IMF nanga deng Bangi sji taki DESi nanga ing maffiaclan, E LEY !!!! Deng CIJFER fu BOEFDRAAD NO BUNG !!!!


  Maak melding

 38. @@ Ray!! de teef heeft wederom een hondje geworpen!! Hoe kun je dat over je hoofd gezien hebben. Wel, ik ben 100% zeker dat jij die ook gezien hebt, alleen niet stil bij gestaan!!

  Weet jij wie die geworpen hond is?? neen!! DARASINGH!!!
  Ik had andere ideeën over deze Darasingh , maar blijkt dat het een dikke paarse strontvlieg is!!!! zo dik als een TOR en de kleur komt ook overeen!!!


  Maak melding

 39. Vergeet niet dat de volgende generatie al tientallen duizenden $$’s aan schuld boven hun hoofd hebben staan!! dank zij de grootste boef in Suriname!!!

  Zojuist was het nieuws op NPO1 over SU!! je wilt niet geloven hoe erg het is!!! maar het wordt nog erger! IMF begint ook over te klagen!!!!! en dat is het ergste!! dus geen leningen meer!! wauw!! ik ben blij!!! en zo zijn er velen met mij eensgezind!!!

  Parbo zegt dat het goed komt!! Natuurlijk komt het goed!! DAAR GELOOF IK HEILIG IN!! alleen als de boef en zijn kornuiten verdreven zijn, maar tegen de tijd dat het goed komt, dan is Parbo allang de pijp uit!!! Hij gaat het niet mee kunnen maken. Jammer voor jou Parbo!!!!


  Maak melding

 40. LUKU WAN DONG DONG IKKO DJASO :

  “SURINAME BEPAALT ZELF” ,

  a. INFLATIE 77,10 % !

  b. KRIMP TOTALE ECONOMIE 9% !

  c. STAATSSCHULD ca 15 MILJARD !

  d. EXPORT (behalve een paar goudstaven) 0,0000 !

  HIJ DIE EEN GRAF GRAAFT VOOR DE SRANAN-

  ECONOMIE, DONDERT ER ZELF IN !!!!!


  Maak melding

 41. Hahah
  In Suriname ken ik als je bij de overheid werkt kan je gaan boodschappen doen en thuis brengen en bezoek brengen naar je buitenvrouw en met de auto van de overheid, dit is geen leugens zelf gezien, vroeg naar huis gaan ook nog problem!!
  Alles gebeurt onder tafel!!
  Een land met corruptie gaat niet vooruit maar achteruit,dat willen de paarse benden niet horen,ze zijn de grootste rovers!!
  Sterkte arme volk!!


  Maak melding

 42. Die mooie jampa oema
  ze rijdt met een mooie bromfiets
  onder werktijd belt ze je man
  en hij werkt bij de overheid
  dus hij heeft altijd even tijd
  om een boodschapje te doen
  en dan gaan ze even ergens alleen
  en doen hun dingetje
  en heeft ze weer geld voor haar bromfiets
  en je man gaat weer terug naar zijn werk
  en niemand heeft iets door
  ook mama thuis niet met de kinderen
  want ’s avonds is hij al weer genoeg bijgeladen
  voor een dingetje met haar
  zo gaan die dingen, ai tell joe
  mi sab a sani, slim, slim, slim
  in de west staat een tori
  waarom gaat de man vreemd
  beter vragen ze waarom blijft een man trouw
  dan zijn ze meer bij de tijd


  Maak melding

 43. hoe kan een president zeggen ik heb nooit deze dome mensen gezien , dan moet er , een belletje gaan ringkele . maar ja als je alleen sardine wil op tafel , en het goet vind . dan geef ik hem gelijk , tang dong , deze mensen moesten lang al weg baas silo abrahams simons . hoef dr berechten . geen dag langer dit aan kijken . is niet menselik . groetjes aan die armen mensen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.