Buren Iamgold Suriname woedend, sluiten weg af

12

PARAMARIBO, 10 nov – De weg naar het werkterrein van goudwinningsbedrijf Rosebel Gold Mines is afgezet. Gouddelvers en de bewoners van het nabije Nieuw Koffiekamp hebben barricades opgeworpen en weten van geen wijken. De mensen zijn het wachten beu.

Het lijkt maar geen schot te komen in de onderhandelingen over het winnen van goud. “We zijn al een jaar aan het onderhandelen met het bedrijf en een oplossing blijft uit. We worden aan het lijntje gehouden”, zegt Melleo Naana, goudondernemer van Nieuw-Koffiekamp, tegenover de Ware Tijd. “Hij vindt dat het management elke keer met ‘wat anders’ komt.
De delvers willen binnen het wingebied opereren van Rosebel.

Het dochterbedrijf van multinational Iamgold weigert dit. Er worden alternatieven geboden. Maar de gouddelvers vinden de alternatieven maar magertjes qua goudvoorkomens. Volgens Naana zijn er ongeveer honderd actievoerders. Het standpunt is dat de barricade pas wordt opgeheven als gewerkt mag worden in het wingebied. De delvers willen vooral de zogenaamde Romaput, waar ze ooit gedoogd werden.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Gouddelven op persoonlijke titel moet verboden worden. Alle grondstoffen behoren tot het volk. De overheid moet deze mensen zsm een alternatief aanbieden. Afgelopen met deze onzin.


  Maak melding

 2. O sortoe ka na dies bakka ???
  Zo kan Suriname geen Dubai worden !!Suriname heeft deviezen nodig via de GOUD maatschappij !!!

  Betalen deze roofbouwers wel belasting ??
  Waar blijft het gezag van de Overheid??
  en het gezag van Reg.Bouterse ???

  Waarom stuurt men geen politie, militairen en de belastingdienst naar deze gasten??
  Is Dc. BADO hun leider ??? Wat doet Minister DIKAN?
  Kijkt hij de andere KANT op ???


  Maak melding

 3. @Koos, alle grondstoffen behoren toe aan de staat…..dat is in elk land zo…….de staat geeft dan weer concessies uit aan bedrijven…..met natuurlijk de nodige verplichtingen!!!!


  Maak melding

 4. @Counter

  Er is een mijnbouwwet. Alleen de buitenlandse maatschappijen houden zich daar aan.

  De Surinaamse concessie houders handelen allemaal illegaal want zij werken op basis van een exploratie concessie en verhuren die ook nog eens.

  Volgens mij claimen deze zogenaamde mijnbouwers slechts die plaatsen waar ze het goud in broodjes vorm kunnen op rappen.

  IAM Gold betaald overal voor.
  Deze mijnbouwer betalen nergens voor en raken heel veel goud kwijt backsands etc. en vervuilen veel.


  Maak melding

 5. Ik vroeg me ook af wat deze porknockers met hun goud doen. Erzijn geen meldingen dat ze land meekochten als investering. Aan wie verkochten zij hun ruw goud en inderdaad waarom betalen ze geen belasting?

  Als de mijnbouw wet de basis is dan moet die wet uithevoerd worden. De dorpenlingen moeten dan het gezag gehoorzamen.


  Maak melding

 6. Wanneer houdt dit gedonder nou eens op. Deze mensen denken dat zij, omdat zij afstammelingen van de weggelopen slaven zijn, het alleen recht hebben op alle wat groei en bloeit en in de grond it in het oerwoud.

  Waar en in welk land krijg je te horen “wij gaan kijken waar er goud zit, melden jullie dat en dan kunnen jullie naar dit edelmetaal gaan ophalen”. Stelletje onnozele zwakzinnige mensen zijn deze zogenaamde porknokkers.


  Maak melding

 7. Voor niets gaat de zon op !!! Deze mensen zijn gewend om in een wetteloosheid habitat te leven.
  Ze willen wel de lusten maar niet de lasten. Betalen deze mensen belasting? Kijk maar hoe ze zich in de stad gedragen, ze denken dat het land van hun is.

  Vaak zie je hen mobiel bellend in de stad lopen.
  Vroeg ik aan een van ze, meneer wie belt u?

  Hij zei: Ik voer een sollicitatiegesprek telefonisch, hij vroeg ook: meneer heeft u voor 10 SRD want mijn beltegoed is bijna op? Ik zei weet je wat, ik heb een baan voor u, u wordt bewaker bij een grote bank, u krijgt een eigen huis met zwembad ,een nieuwe BMW, een dame voor de huishouding !!!
  Hij zei meneer u maakt een grapje !!!
  Ik zei meneer maar u bent begonnen toch !!!!


  Maak melding

 8. Terwijl er goud gedolven wordt delven we ons eigen graf. Goudmijnbouw leidt slechts tijdelijk tot een vorm van schijnwelvaart, zodra de goudvoorraden uitgeput zijn, is de ellende waarin het volk zich bevindt, nog groter dan tijdens de aanvang van de goudwinning, omdat het hele milieu intussen verziekt is, schoon water en gezond voedsel zullen geïmporteerd moeten worden, met geld dat er niet is.


  Maak melding

 9. Enne het zijn en blijven paarse ezels. Het oerdom paars volk is de ka van zuid naar west en noord naar oost. Het paars corrupt wanbeleid is de oorzaak van verdere afgang richting didibries hel. Wo ka wahahahaha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.