Surinaamse eigenaren mijngebied: Suralco misleidt

25

PARAMARIBO, 2 nov – Suralco, dochtermaatschappij van multinational Alcoa, probeert Surinamers zand in de ogen te strooien. Dit zeggen de erfgenamen van de voormalige plantage Onoribo. Het bedrijf heeft er gemijnd, geen herstelwerk verricht en de erfgenamen willen vergoed worden.

Het scenario levert uiteraard spanningen op. Suralco claimt ruim de helft van de plantage. Het is overgenomen van Billiton, dat had ingekocht bij voorouders van de erfgenamen. “De plantage is onverdeelde boedel en de mensen kunnen dat niet zomaar verkopen. Het bedrijf wil ons gewoon misleiden”, zegt Kenneth Gemert, onderhandelaar namens de erfgenamen, tegenover de Ware Tijd.

Suralco wordt er nu van verdacht gemeen te spelen. Eerder was niet gezegd dat een deel van het gebied niet meer van de erfgenamen is. “Wanneer Suralco het gebied krijgt, hoeft het ons niet te compenseren voor materiële en immateriële schade”, zegt Gemert. Behalve geld, speelt ook het probleem van chemisch dumpen. Volgens de erfgenamen is er troep begraven in bunkers. Suralco ontkent.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Beste forumleden,
  Om dit probleem te tackelen kan gebruik gemaakt worden van de ex suralco medewerker Andre Badal blaka Mozes alias van Blommenstein.
  Deze persoon weet als geen ander hoe dit probleem opgelost kan worden.
  Volgens zeggen van Andre zou suralco allang failliet zijn gegaan als hij de boel niet geordend had.
  De belangrijkste onderscheiding die hij gekregen heeft is de onderscheiding uit handen van professor van Blommenstein.
  Andre is bij velen bekend als blaka Mozes.


  Maak melding

 2. Kan iemand mij vertellen waar goed gaat met Suriname?? 58 jaren geleden zei mijn vader!! het zal wel naar de kloten gaan!! The time will tell!!! en nu??????? Het wordt nog erger onder deze boeven regeerders!!! Dit is het begin!!!

  op 31 mei 1958 heeft hij SU verlaten samen met zijn betse maat Frank Heume uit Paranam naar Nederland!! toen had misschien wel 10 Surinamers in heel Nederland!!


  Maak melding

 3. Hier worden we mislijdt door de lijder zelfs en niemand die wat doet, ook deze situatie is gecreeerd door de lijder van Suriname.Nu moeten zij bij hem om rekenschap,tekst en uitleg gaan vragen!


  Maak melding

 4. Men heeft Gemert uit die commissie gezet en nu is hij heel erg boos. Verder is ook naar voren gekomen dat de plantage-eigenaren ruzie met elkaar hebben en niet overeen kunnen komen hoe zaken moeten verlopen.

  Wat er nu gebeurd is verwijtingen naar elkaar toe schuiven. Ook nog wie de schuldige hiervan is.

  De DC had toen een kaart laten zien waaruit blijkt dat men klaagt, maar niet eens weet waar de grens van Ornoribo is.

  Geld en macht speelt hierbij ook een grote rol.

  -Zie ook Coronie en nog vele plaatsen waar de” afro Surinamers” wonen waar zaken altijd verkeerd gaan.
  De goede niet na gesproken.


  Maak melding

 5. Gaat Suralco wel of NIET weg uit Suriname? Lees dit maar even:::::

  =PARAMARIBO – Ruben Halfhuid, algemeen directeur van bauxietmaatschappij Suralco, heeft aan bewoners van Plantage Onoribo gezegd dat zijn maatschappij van plan is om zwaar te investeren in Suriname. “Wij hebben alles genotuleerd. De directeur zegt, dat er serieuze plannen zijn om groot te investeren in West Suriname, en plantage Onoribo zal daar een belangrijke rol in spelen”, benadrukt Kenneth Gemerts, voorzitter van de onderhandelingscommissie van de plantage.
  Deze mededeling vanuit de bedrijfsleiding is opvallend gezien het feit dat Alcoa, de moedermaatschappij van Suralco, juist aankondigde dat ze haar operaties in Suriname wilde opdoeken. Ongeveer een jaar geleden is het laatste bauxiet verwerkt in de raffinaderij te Paranam. Maar de maatschappij heeft nog geen definitieve overeenkomst met de Staat over een vertrek.

  Een tentatieve overeenkomst werd wegens afkeuring en druk van De Nationale Assemblee door president Desi Bouterse ingetrokken. In die overeenkomst kreeg de maatschappij de ruimte om tot 2019 te beslissen of ze wel of niet uit Suriname zou vertrekken. In de tussentijd zou Suriname aan Suralco gewoon blijven betalen voor geleverde elektriciteit. De regering heeft zelfs een andere investeerder, de Franse maatschappij Monaco Resources, bereid gevonden om de bauxiet sector nieuw leven in te blazen met een investering van 400 tot 800 miljoen US dollar. Maar die deal is afhankelijk van het definitieve vertrek van Alcoa uit Suriname, waarbij de Afobakadam in bezit van Suriname zou komen.

  De Ware Tijd heeft van betrouwbare bronnen vernomen dat de maatschappij wel ‘ideeën’ heeft, “maar dat zijn slechts mogelijkheden. Niets is nog concreet; alles hangt af van de onderhandelingen met de regering”, zeggen bronnen dichtbij de maatschappij. Het is publiek geheim dat de raffinaderij onderhouden wordt door Suralco en binnen twee maanden weer opgestart zou kunnen worden.Een onderhandelingsdelegatie is twee weken terug in Suriname om met de lokale onderhandelingscommissie om de tafel te zitten. Ze worden in de komende dagen weer verwacht in het land om de gesprekken voort te zetten.


  Maak melding

 6. @Ira

  Dit is gewoon een onderhandelingsspel. Good Guy Alcoa en Bad Guy Suralco /Halfhuid.

  het zou normaal zijn dat Suralco/Biliton mijnrechten hadden maar geen eigendom.
  Ze proberen met dit soort trucages aan heel heftige saneringsverplichtingen te ontkomen. Helaas trappen veel onderhandelaars voor wat tjoekoe daar in en kunnen mijnbouwers hun rotzooi achter laten en met het verschuiven van wat aarde vetrekken.

  Indien er echter met de mijnbouwwetten in de hand en met internationaal recht achter de hand Alcoa in haar thuisland juridisch aangepakt wordt zul je zien hoe snel ze over de brug gaan komen.
  Een rechtzaak aan spannen op Manhattan (zo dicht mogelijk bij Wall Street) doet wonderen omdat een paar dollar cent minder aandeelhouders waarde door claims voor de CEO schadelijker is dan een goede deal met Suriname.

  Men moet niet vergeten dat BHP Billiton bij vertrek ongeveer $ 300.000.000 aan Alcoa betaald heeft om haar zooi op te ruimen en te saneren.

  Met een beetje scherp onderhandelen kan Suriname meer geld los peuteren bij Alcoa dan het nu moet lenen om te overleven.


  Maak melding

 7. Wie misleidt daadwerkelijk, de Suralco of de overheid die helemaal niet transparant is. Als de alcoa zich teruggetrokken heeft, hoe kan de suralco opstarten zonder de nodige investeringen??, de overheid heeft een mou getekend met een fransbedrijf zonder gedegen overleg. De overheid ios verantwoordelijk voor de onderhandelingen om tot herstel v.d. plantage te komen, aangezien zij in het verre verleden de contracten gesloten hebben. Hoe is het mogelijk dat particulieren nu met een multi national moeten gaan onderhandelen zonder een sterke ruggegraad.Waarblijft de ondersteuning v.d. overheid in deze b.v. middels het verlenen van bijstand tijdens de onderhandelingen?????????


  Maak melding

 8. Jo Jo,

  Het is mij meer dan duidelijk dat jij heel veel kennis in huis hebt. Het zou toch goed zijn als je Kenneth Gemert bij zou kunnen staan tijdens de onderhandelingen? Velen handen maken ten minste licht werk of zie ik het verkeerd?

  Het is altijd hetzelfde liedje met de meeste Multinationals. Ze hebben een hoop geld verdiend en een hoop rotzooi achtergelaten in het wingebied, maar om de schade te herstellen? Ho maar, het gaat ze te veel geld kosten. Ze zijn net een verzekeringmaatschappij, premies moeten wel maandelijks netjes betaald worden maar als ze moeten dokken, gaan ze erom heen draaien en allerlei vertragingstechnieken toepassen.

  Suriname moet gewoon goed onderhandelen zodat Suralco alsnog hun verplichtingen volledig nakomen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 9. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Surinaamse eigenaren mijngebied: Suralco misleidt

  @JoJo, op woensdag 2 november 2016 om 14:51 uur.
  Ze proberen met dit soort trucages aan heel heftige saneringsverplichtingen te ontkomen.

  Een korte aanvulling cq. verwijzing op de reactie van @JoJo.

  Google naar: De erfenis van Shell (geschonken aan Curaçao).

  Google vervolgens naar:
  De geschiedenis van Shell in 9 schandalen
  Op deze pagina Nieuwsartikel – 24 maart 2015

  Shell maakt ieder jaar miljarden winst.
  De topman krijgt bonussen van tientallen miljoenen euro’s.
  Ook wordt het van oorsprong Nederlandse bedrijf jaar na jaar verkozen tot meest populaire werkgever.
  Tegelijkertijd zijn wereldwijd miljoenen mensen slachtoffer van de vervuiling en de klimaatverandering die Shell veroorzaakt.

  Tegenover de slimme en effectieve PR van Shell zetten wij de meest in het oog springende misstanden voor je op een rij.

  En dat heeft @JoJo ook duidelijk gemaakt in zijn reactie.

  Kan iemand mij ook iets vertellen over een gebouw dat eigendom zou zijn van Suralco a/d Gemenelandsweg, ter hoogte van een winkel de Grote Boom?

  Het gebouw staat reeds jaren verpauperd aan de Gemenelandsweg richting Uitvlugt.

  Volgens info. wil Suralco zelf bepalen wat er met het gebouw moet gebeuren bij een verkoop.
  Wat voor (macht) heeft Suralco in deze?

  Graag ook info. over dit gebouw.


  Maak melding

 10. In de directie van Suralco zitten toch Surinamers? Ipv dat ze een goede daad verrichten en heel goedkoop gronden verkopen en csnel een contract tekenen dat ze alle rotzooi gaan opruimen – Suralco heeft Suriname al meer ddan genoeg doen bloeden – gaan deze Suralconamers nog verder met het leegzuigen van het land. Ze hebben echt geen gene.


  Maak melding

 11. Henk Schooienaar
  In de directie van Suralco zitten toch Surinamers?

  Inderdaad je hebt gelijk dat het Surinamers zijn of wellicht een andere nationaliteit maar Surinaamse ouders hebben.

  Maar bedenk dat niet Suriname noch de Surinamers deze directie hun salaris en emolumenten en pensioenen betaald.
  Ze zullen hun broodheer moeten dienen in woord en daad anders is hun rijke mans leven over en uit.


  Maak melding

 12. Goed voor jullie oerdomme surinamers jullie willen die bauxiet in jullie go steken, jullie gaven suralco niet het recht op bauxiet te ontginnen, jullie zaten dwars dat het jullie gronden zijn, daarom suralco vertrokken ga maar jullie op je blaren zitten, ratten zijn beter dan domme land eigenaars


  Maak melding

 13. @ Shantaram
  In Suriname wonen koeien en ezels😆😆😆

  Dat is niet eerlijk voor heel veel goed willende Surinamers.

  In Suriname heeft men problemen met autoriteit.

  Veel mensen zonder kennis worden benoemd tot functies ver boven hun niveau omdat ze loyaal zijn. Na de benoeming gaan ze formeel doen en zich autoritair gedragen en vooral de mensen met kennis demotiveren. Dat is top down.

  Aan de basis (Bottom up) heb je het tegen over gestelde. Veel uitvoerenden aanvaarden de inhoudelijk kennis van mensen die door geleerd niet. Ze zeggen tegen opdrachten van mensen met wat meer kennis (autoriteit) vaak ja maar doen (na wat geroddel met gelijken) nee omdat ze de opdrachten niet begrijpen of door de collega’s in de waar geraakt zijn.

  Er is te weinig begrip voor elkaar en te weinig evenwichtigheid.


  Maak melding

 14. @@ Caro boi!! het ging absoluut niet goed met jouw en je biologische ouders!!, vandaar je pleegouders!! en als je 1 tot 10 kon tellen, dan zou dat beter zijn!! in die tijd kon je alle Surinamers tellen, hoeveel er zijn, maar waar?? waar ging allemaal naar toe?? Je was toen al een ukkie!! blijkbaar kon je niet meer dan 10 tellen, want er waren ook niet meer dan 10!!

  Misschien zag jij de Turken en de Spanjaarden als Surinamers!! Hoe oud was jij toen!! Denk even goed na, waar jij over hebt en ga nu lullen uit je nek!!! lullo!! Een paar kwamen hier met studiebeurs en bijna geen 1 op eigen kracht!!! twegen die tijd had je ook bijn geen auto’s in Holland!!! en als je eentje had, was je DE king!! iedereen kwam er naar kijken!!!! Mijn vader had een FIAT 500!!!! tegenwoordig heeft men een 800 van gemaakt!!!


  Maak melding

 15. @ Kwamma

  De situatie waar van Gemert in handelt is door tegenstellingen al te veel verziekt. Velen hebben een eigen agenda. Van Gemert helpen leidt aan de andere kant tot tegenstand.

  Met Alcoa moet op land niveau gedeald worden en het beste in een rechtzaal in de VS waar de schade vergoedingen heel wat hoger zijn dan bij een Surinaamse rechtbank.
  Alcoa heeft graag 10 talen intern verdeelde tegenstanders waar mee het kleine deals kan maken.

  Ik verwijs graag naar het gegeven dat de oppositie en dan het verstandige deel (Santohki en Rusland) in november 2015 de MOU met Alcoa /Suralco aan de kaak gesteld hebben en de president het inzicht gegeven hebben dat zijn onderhandelaars helemaal fout zaten.
  Bij Santohki en Rusland moeten de mensen zijn om een nationale zaak van alle belanghebbenden tegen Alcoa op te starten en haar te dwingen alle viezigheid weg te halen en alle gaten te zuiveren.

  De MOU was er een van geen zand er over maar een halve meter viezigheid afgraven bij elkaar brengen en KLEI er over. Dat is niet laks maar een milieu misdaad.

  Voor een sanering komt heel wat meer kijken.

  Om vervuilde aarde op te slaan zal men eerst een niet water door latende laag moeten aanbrengen (klei of een heel hoog waardige folie). Dit moet op afschot zodat de drainage laag die daar boven op komt kan werken. Daar boven op wordt het vervuilde materiaal gestort dat daarna afgedekt wordt met een niet water doorlatende laag folie/ plus klei.
  Het voorgaande zo dat alles stabiel blijft liggen bij grote regenval en dat wortels de isolatie lagen niet beschadigen.
  Het water uit de drainage moet gemonitord worden en eventueel gereinigd voor

  Geen rocket science maar wel veel lowtech werk dat zorgvuldig uitgevoerd moet worden.
  Werk dat niet direct tot resultaat zal leiden


  Maak melding

 16. Ik vraag me af hoeveel Suralco voor dit gebied heeft betaald.
  Billiton had slechts 5.000 guldens betaald voor Onoribo. waarschijnlijk ook nog een Tjoekoe voor de beheerder. Naast de slavernij zijn dit de echte uitbuiters van Suriname geweest.


  Maak melding

 17. Suriname is nagenoeg het enige land waar er contracten zijn getekend zonder de voorwaarden van herstelwerkzaamheden in deze contracten op te nemen. 1 van de redenen was dat de exploitatie van de mijn gebieden veel te duur zouden worden. Alcoa en Billinton betaalden in vergelijking met de regio al de hoofdprijs in Suriname voor mining van de grondstoffen.

  Lim A Po was de grote onderhandelaar voor Suriname..

  Suriname moet eens een keer af van al die boedel rotzooi.


  Maak melding

 18. Het kabalebo project is onder deze zelfde toenmalige sergeant tijdens zijn wannabe revo, bij gebrek aan inkomsten voor de overheid, stop gezet. Hij had vandaag de dag vele malen rijker kunnen zijn. Wie kent de spoorlijn van ergens naar nergens niet. Allemaal vergooide ontwikkeling steun. Hij was wel de man die Suriname een compleet ander richting op had kunnen sturen. Maar zo machtsdronken als hij was en nog steeds is, koos hij voor het desastreuze: vernieling van land en volk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.