zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDivali viering op Basisscholen Hindoe Onderwijs

Divali viering op Basisscholen Hindoe Onderwijs

-

Does Travel - naar Suriname

Alle basisscholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) vieren deze week Divali, het feest van de overwinning van het licht op de duisternis. Divali is één van de belangrijkste feesten binnen het Hindoeïsme en is gewijd aan Laksmi mata, de godin van het licht die voorspoed, succes, wijsheid en welvaart brengt. “Dit feest is net zo van belang als kerst bij de christenen en het Suikerfeest bij de moslims. Geen enkele Hindoe laat dit zomaar voorbijgaan”, zegt mede- directeur Shaam Jibodh van de Shri Saraswatie School in Rotterdam.

Wanneer de avond valt steken Hindoes tijdens dit feest een Diya aan. Dat is een van klei gebakken lamp met een wattenlontje. Het licht verdrijft de duisternis en symboliseert de overwinning van het goede over het kwade. Het geeft aan dat wij dit licht van hoop, voorspoed en liefde ook in ons zullen moeten aansteken ,zodat wij het kwade in ons kunnen zien om deze te verdrijven. Het is een feest van bezinning. We zullen diep in ons hart moeten kijken en gevoelens van jaloezie, egoïsme, begeerte etc. te verdrijven. Deze zullen plaats moeten maken voor liefde, verdraagzaamheid, tevredenheid etc. “Hoe ga je met elkaar om? Die vraag is belangrijk”, zegt directrice Shakoentela Soedamah van Shri Ganesha School in Almere.

Op zaterdag 29 oktober lopen leerlingen en ouders van haar school mee met een fakkeltocht georganiseerd door Ujala Radio. “We maken een rondje door het centrum met lampionnen. De kinderen gaan zingen en dansen”, zegt ze. Ook de Shri Laksmi School in Amsterdam doet mee aan een optocht. “Georganiseerd door Comité Holi Divali Amsterdam op zaterdag 29 oktober”, zegt directeur Rabin Mathoera. “Bijna 25 jaar geleden is die Stichting bij ons op school ontstaan en elk jaar lopen onze leerlingen met hun ouders mee.” Opvallend; bijna de helft van de leerlingen op Shri Laksmi School zijn van Afro-Surinaamse afkomst en hebben dus geen binding van huis uit met het Hindoeïsme. Maar toch lijkt het alsof ze elk jaar enthousiaster meedoen. “Ik denk dat het voor hen meer een uitdaging is”, zegt dhr. Mathoera. “De Hindoestaanse kinderen weten veelal hoe het is en hoe het was. De Afro-Surinaamse kinderen en hun ouders zijn nog nieuwsgierig.”

Op Shri Vishnu School in Den Haag, Shri Saraswati School in Rotterdam en Shri Krishna School in Utrecht werd Divali vooral op vrijdag 28 oktober gevierd met de kinderen en ouders. Op alle scholen begon het programma met gebed aldus voorzitter van het college van bestuur, Rajesh Ramnewash. Ohm Laksmi mata karot o kalyanam arogyam sukh sampadam mame shatru vinashaye djotir namstoete wordt opgezegd en onder begeleiding van muziek wordt er ook gezongen. Diya’s worden ontstoken. De kinderen gaan zingen, dragen gedichten voor en doen dansjes of toneel. Verder zijn er hapjes en zoetigheid die door de ouders zijn gemaakt, zoals Bara, Loempia, Simosa, ghoegrie Phoelawri en Bakabana. Alles zonder ei of vlees. Subh Divali!

opening
Fernandes Express
BODO Party

1 REACTIE
 1. Ya Devi, sarwa bhooteshu, Lakshmi rupeen samsthita, namastasyei, namstasyei, namstasyei namo namah.

  ZIJ is HET die in alle wezens Zich als Het Licht (Schepper van Volmaaktheid) manifesteert. Gegroet zij U, gegroet zij U, gegroet zij U, duizendmaal.

  Uit deze filosofie is ontstaan: Ahimsa Paramo Dharmah!

  Geweldloosheid (beter gezegd, bescherming van AL het Leven) is de grootste plicht van de mens.

  Begin met de bescherming van Moeder de Koe. Stop de moord op haar!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES