‘Energietarieven in Suriname onnodig hoog’

58

PARAMARIBO, 18 okt – De tarieven van energiebedrijf EBS kunnen best omlaag. Deskundigen vinden dat de samenleving onnodig wordt opgescheept met hoge kosten. De regering zou daaraan moeten werken, wat natuurlijk meer inzet vergt.

Tot nog toe is de andere kant te merken en voelbaar. Om de tarieven omlaag te krijgen zou vooral gekeken moeten worden naar de levering van energie door Staatsolie. Ook de levering vanuit de krachtcentrale van bauxietbedrijf Suralco moet onder de loep worden genomen. Het gaat dan om de leveringscontracten. “Er is een nieuwe energiewet, waar gebruik van gemaakt kan worden”, zegt energiedeskundige Viren Ajodhia tegenover de Ware Tijd

Dankzij de wet is er de mogelijkheid een energieautoriteit op te richten. De autoriteit zou de contracten kunnen doorlichten. “Er zijn genoeg middelen beschikbaar om de zaak aan te pakken”, aldus Ajodhia. De regering en EBS zijn er tot nog toe niet in geslaagd de samenleving te overtuigen van de correctheid van de tariefberekening. De prijs van energie blijft zo een bron van wrevel en ontevredenheid.

Bekijk ook:

58 REACTIES

 1. Prijsberekening is zo simpel. Neem van een aantal jaren de totale kosten en deel het door de totaal geleverde Kwh in die jaren.

  Maar dan moet je die kosten (inclusief corruptiekosten) ook bijgehouden hebben.


  Maak melding

 2. En als of dat niet genoeg is,valt de stroom elke twee uur ergens buiten het centrum van Par’bo uit.Capaciteit no dé.
  PALU en de pres.hebben de geboorte van een tweede krachtcentrale[Kabalebo]in de kiem gesmoord.


  Maak melding

 3. Zal ze ook nooit lukken,deze corrupte regering.
  Een ding moet ik ze nageven ze werken keihard om allerei Manieren te Vinden om Hun zakken te vullen.
  Knap hoor .
  Wat kunnen die mensen liegen jesus


  Maak melding

 4. Stroom zelf kost helemaal niets. Het zijn de randzaken die kosten met zich brengen, zoals een turbine, diesel, stroompalen, kabels, personeel enz.

  Ik bedoel, zodra je een dynamo laat draaien, maakt het gratis stroom aan. Die stroom kost dus niets, wel die dynamo. Vreemd dan dat men spreekt van stroomkosten.
  Ik zou spreken van stroomopwekkingskosten.


  Maak melding

 5. Een kostprijs berekening heeft een doel waardoor iedere uitkomst van de berekening als juist kan worden beschouwd.
  Als de grondslag en uitleg hoe dit verkregen is om het doel te bereiken een juiste is.
  M.a.w. welke kosten reken je tot de vaste kosten en welke tot de niet vaste kosten.
  Dus zo moeilijk lijkt het mij niet of het is de ABC berekening of de integrale berekening of de contributie bijdrage berekening of de Surinaamse berekening.
  Welke hanteert de EBS om de kostprijs te bepalen?


  Maak melding

 6. Wat bedoelt hij precies met de opmerking:
  ““Er zijn genoeg middelen beschikbaar om de zaak aan te pakken””
  Dit is misschien (weer) een adder onder het gras.


  Maak melding

 7. …..maar de zwijgzame surinaamse samenleving zal deze bittere pil in stilte slikken net als de rest van alle ongemak veroorzaakt door deze corrupte ndp regering,1 dag gaan ze zitten huilen maar de volgende dag is alles vergeven en vergeten,ze lijden wel hoor alleen laten ze het de ndp regering niet merken,en dit geeft de ndp regering nog meer gelegenheid om zijn barbaarse IMF wil door te zetten!!


  Maak melding

 8. Hmmmmmmmmm,benne benieuwd,de prijs per kwh,kunnen we zo vergelijken met de regio/eu,hetzelfde geldt ook voor water per kubieke meter!!!!

  Ben benieuwd naar de uitkomst van zo een onderzoek ???

  Deze Ajodhia wil zich in de markt prijzen (met zijn energie autoriteiten )
  Tussen de regels lezen ook santhokie is bang ddb per decreet gaat regeren,,,!!!!!!

  You get the picture people!!!!


  Maak melding

 9. Wat een gejojo. Eerst waren de tarieven te laag, nu zijn ze te hoog. Hoe bepaalt men de prijs in hemelsnaam? Wie zegt mij dat die tarieven eerst te laag waren als nu blijkt dat men echt niet kan rekenen?


  Maak melding

 10. @L. Koek
  Mensen moeten zelf een konijn aanschaffen en in een rad stoppen die aan een dynamo is gekoppeld. Het scheelt je zeker 5 Volt.
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  LUL KOEK,…GEFELICITEERD WANT JE BENT GEPROMOVEERD TOT PANNENKOEK EERSTE KLAS.JIJ HEBT WAARSCHIJNLIJK VROEGER VEEL IN DE DOMME RIJ GEZETEN MIE MANG !


  Maak melding

 11. ‘Energietarieven in Suriname onnodig hoog’.

  @L. Koek (dinsdag 18 oktober 2016 om 14:07 uur.)
  Een konijn uit de hoge hoed toveren!

  Daarom zijn de ‘kokolampu’s’ de laatste tijd uitverkocht in SU.
  Kokolampu Siri F’ Elena”


  Maak melding

 12. pico
  Wat bedoelt hij precies met de opmerking:
  ““Er zijn genoeg middelen beschikbaar om de zaak aan te pakken””
  Dit is misschien (weer) een adder onder het gras
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  PICO,..of ..PIPO. ?..PIPO DUS !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. De regering en EBS zijn er tot nog toe niet in geslaagd de samenleving te overtuigen van de correctheid van de tariefberekening.

  Natuurlijk niet en het is logisch!! beide zijn boeven!! de ene boef staat boven de andere!! stelletje malloten!!

  Het woord correctheid hebben zij weg gehaald uit hun woordenboek en dat woord bestaat niet voor deze Rioolratten!!! Ik hoop dat z.s.m. de kanker krijgen en of andere ongeneeslijke ziekte!!!”

  Het enige wat mij rest te zeggen is, Wiep-Ding!! nanga wan mooi stefi kroru langa Tamarinde taki!!! mek ding dansi!!!


  Maak melding

 14. Dank je wel meneer neus. Als jij er niet was zouden wij voor onnodige kosten opdraaien. Ja diverse schijven binnen de bedrijfskolom moeten ook een graantje meepikken.


  Maak melding

 15. De verhoging van de energietarieven maakt deel uit van de deal met het IMF.
  De mening van de deskundigen staat inderdaad haaks op die van het IMF.
  Onder andere door het gejojo met de energieprijzen houdt het IMF de tweede tranche van de geldlening nog even in eigen beheer.
  Ik denk, dat wij Surinamers er vroeg of laat toch aan moeten geloven, dat de tarieven naar meer marktconforme prijzen worden opgetrokken.
  Ik hoop alleen wel, dat de energiebedrijven dan ook in hun personeelsbestand willen snijden, want bij deze bedrijven werken gewoonweg veel te veel mensen.
  Iedereen in Suriname weet dat.
  Eigenlijk is het weer het oude verhaal.
  Als 10% van de totale bevolking werkzaam is bij Lanti – en de energiebedrijven vallen daar ook onder – dan is dat vragen om problemen.
  De eerste regering die dat varkentje durft te wassen, moet overigens nog “geboren” worden.
  Al meer dan 40 jaar is Lanti alleen maar uitgedijt.


  Maak melding

 16. John,
  op dwtonline staat een foto waarop drie mannen te zien zijn,
  weet jij welke van de drie de heer Neus is?
  Vroeger was er namelijk op waterkant ook een man genaamd Neus. Een intelligent man, voor wie ik veel respect had.
  Misschien is hij het wel. Ik ben hiernaar benieuwd.


  Maak melding

 17. Ka Bouter, ‘yu bere furu’. Volgens jou is stroom dus gratis (wat niet waar is), je wilt daarom niet meer praten over stroomkosten maar over stroomopwekkingskosten. Zullen we voortaan ook niet meer spreken over voedselkosten maar over voedselverbouwingskosten? Zullen deze naamsveranderingen iets uitmaken op wat de consument moet betalen voor zijn stroom of voedsel?

  Zodra iemand zich moet inspannen om een product of dienst te realiseren, is zo een product of dienst niet gratis. De zon komt gratis op, maar omdat iemand eerst zonnepanelen moet maken of moet aanschaffen om zonne-energie om te zetten in stroom, is zelfs stroom uit zonne-energie niet gratis, hoe kan stroom uit waterkracht of stroom opgewekt door diesel te verbranden, dan gratis zijn?


  Maak melding

 18. Deze zelfbenoemde energie-deskundige draait het hoofd weg voor het feit dat EBS een groot bedrijf is met ruim 1200 man personeel. Dit bedrijf wordt zuurstof gegeven of in leven gehouden door de enorme subsidie van de overheid. Alle loonkosten en overige exploitatiekosten van EBS worden gedwongen laag gehouden door de enorme subsidies van de overheid. Door de lage kostprijs voor energie was het mogelijk dat er op grote schaal energie werd verspilt omdat de kosten voor de consumenten kunstmatig laag werden gehouden. Deze tijden zijn van verspilling / verbrassing zijn voorbij. Het is het een of het ander. Ruim 80% van het EBS personeel wordt ontslagen en de kosten voor energie kunnen wat lager berekend of inefficiënt personeel wordt in dienst gehouden en de kosten worden doorberekend naar de lustige verbruiker.


  Maak melding

 19. Rob
  je zin: “Deze zelfbenoemde energie-deskundige”
  is deze man geen deskundige? (dit is een serieuze vraag)
  Ik ben het met je eens dat als er elk jaar een fors bedrag door de overheid moet worden bijgedragen er een aantal maatregelen genomen moeten worden.Ook de door jouw, weliswaar niet expliciet, genoemde maatregel.


  Maak melding

 20. Franchepanne,

  Je beantwoordt zelf je eigen vraag.
  Stroom is inderdaad gratis, net als lucht, water, regen, zon.
  Het is de winning ervan dat geld kost.
  Je zegt toch ook niet dat jouw ademhaling geld kost omdat je je lichaam moet voeden?
  Ik ben het op technische vlak dus eens met K. Bouter.


  Maak melding

 21. @RobG,

  Het probleem is nou net dat jouw geliefde Bouta die overbodige mensen niet wil ontslaan. Dus toch nog kritiek van jou op deze regering, he? Keep it up!


  Maak melding

 22. De plus en min kabel van de stroom in het neus van de regering hufters en de debielen van EBS verbinden en de stekker in de stopcontact duwen op volle 220 volt !!! en als er meer voltage is, dan mag dat ook van mij!!!

  Wiep-Ding nanga wan mooi stefi Tamarinde taki!!


  Maak melding

 23. De energieprijs zal in elk geval niet dalen, eerder stijgen omdat de regering door het OPZETTELIJK gecreeerde FAILLISSEMENT van Sranang, zich moet houden aan de WURGENDE deal met het IMF !

  De NDP-regering is in PANIEK en heeft geen consistent beleid of GEBREK AAN BELEID !

  Kijk maar naar de begroting 2017, waar de PERSONEELS-KOSTEN (KOSTEN AMBTENARENAPPARAAT) wederom zijn gestegen ten opzichte van 2016, en wel met 502 MILJOEN SRD ! RUIM EEN HALF MILJARD MEER PERSONEELSKOSTEN in 2017, terwijl er juist FORS BEZUINIGD MOET WORDEN op deze KOSTEN !

  Dit is een van de redenen waarom het IMF en de banken Sranang binnenkort op de strafbank zullen plaatsen wegens financieel wanbeleid !

  Het IMF heeft de betaling van het tweede deel (tranche) van de lening tbv de Centrale Bank van Suriname, voorlopig aangehouden !

  PS : Zie cijfermateriaal inz deze IDIOTE kostenstijging van overheidsuitgaven, in een artikel Dagblad Suriname van 17 oktober 2016


  Maak melding

 24. Waar is het burger colectief ik zei van begin af aan het Is laat en heeft geen zin en waar Is brunswijk je hoort de man helemaal niet het Is Bee of belfort het heeft geen werking wat man ook doet ik wist het het Is te slap


  Maak melding

 25. RobG

  Edmund Neus en Viren Adjohia zijn deskundig en genuanceerd en niet zelf benoemd.

  Investeringen in opwekcapaciteit en distributie (koper) zijn binnen bandbreedtes overal ter wereld min of meer gelijk, Siemens, MAN, Hitatchi, Caterpilar, Areva, ABB, etc. moeten overal ter wereld met elkaar concurreren.

  Het verschil zit in de hoeveelheid infrastructuur.

  Ook de personeellasten is niet van doorslaggevende aard tenzij ze steeds domme dingen doen zoals voor generatoren betalen in opdracht van de president (woorden van Eijnthoven)

  In westerse landen zijn de productiekosten (zie u eigen factuur) ongeveer $ 0,04/kWh.
  Suriname wordt voor 40% voorzien door Waterkrach en 30% door een Warmte kracht installatie (SPCS) en zou dus relatief goedkoop moeten opwekken.

  Brokopono is 55 jaar oud en bijna afgeschreven in $ van toen.
  De Staatsolie stroom is in principe een restproduct omdat staatsolie voor haar processen warmte stoom nodig heeft

  Helaas heeft men uit geblonken in het bijschrijven van schulden waardoor men moet inkopen bij dubieuze leveranciers (overhead 50 tot 100%) met hoge rentes.
  Het gevolg is dat de installaties 2 maal duurder worden dan normaal zou zijn.

  Voeg daar aan toe dat de overheid niet voor haar stroom betaalt en ook de subsidie niet betaald of die als een lening boekt en de kostprijs voor de burger vliegt de lucht in.

  Beste RobG het voorgaande is publieke informatie die door Eijnthoven, Parmessar, Vasseur (geen frontmensen), Staatolie, Hok, Dodson, etc met ons gedeeld is.


  Maak melding

 26. @@Jan Mat!! ga fietsen!!! Volgens mij heeft SU geen elektrische auto’s!!! Laat anders Bouta je auto voor je duwen!!!

  @@ Damsco! Pipo is pipo de clown!!


  Maak melding

 27. Moro paars ka nanga paars pissie baas en paarse roverheid habie over gi deng oerdong paarse burikies nanga krabitas. Alleen paarse ellende kan men verwachten van de ndp en lijder. Na soso ka e go kong moro. Wahahaha leki jare tachtig, tijdens a mislukte mpp revo olv baas en zijn rovende bende schurken.


  Maak melding

 28. @Wiep-Ding,

  Dat jij er geen gezien hebt wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Hoe wil je er een herkennen trouwens, behalve dat het fluisterstil is als het achter je staat?


  Maak melding

 29. Pico:
  Zeker een interessant artikel (16:18 uur) wat jij aanhaalde.
  De laatste alinea is wel heel confronterend voor de Surinaamse beleidmakers, op die gebieden moet er een haast onoverkomelijke inhaalslag gemaakt worden.


  Maak melding

 30. Een ieder is bezig te vechten met stroom-, water-, levensmiddelentarieven etc., maar niemand praat over verbranding van vuil met de effectem voor klimaatsverandering. Dit gebeurt dagelijks op tourtonne en omgeving, waaraan zwakbegaafde burgers zich schuldig maken. Elke dag is dit gebied mistig van rook. Wanneer je thuis aankomt ga je ee mistig gebied binnen. Je snakt naar frisse verse lucht, want die is er niet. Heel slecht voor de gezondheid en zeer slecht voor de Ozonlaag. Doordat de rook die in de atmosfeer niet meer verwerkt zal kunnen worden, zullen er straks naast die rukwinden die wij al kennen, ook orkanen en overstromingen ontstaan. Dan zullen ze net als Haiti schreeuwen, maarr wie doet er nu iets tegen deze zwakbegaafden , die zich nergens druk om maken. Het gaat gewoon elke dag z’n gangetje. Niemand die optreedt, er zijn geen forse boetes. Bel je de brandweer, zijn ze ook al moe geworden uitterijden voor grasbrandjes.
  Straks wanneer gevolgen door klimaatsverandering daar zijn, zal een ieder in aktie willen komen voor een oplossing, maar waarom het niet eerst voorkomen. Zijn Surinamers zo dom, dat ze eerst willen zien wanneer de orkanen komen en het dan geloven? Wanneer te laat is en dan ingrijpen? Typisch Surinaams toch.
  Wil de president geld in landskas? Gewoon boetes van srd 1500 per grasbranden laten betalen, dan pas zullen ze stoppen ermee. Die ezels zullen dan wel verstand krijgen


  Maak melding

 31. Een ieder is bezig te vechten met stroom-, water-, levensmiddelentarieven etc., maar niemand praat over verbranding van vuil met de effectem voor klimaatsverandering. Dit gebeurt dagelijks op tourtonne en omgeving, waaraan zwakbegaafde burgers zich schuldig maken. Elke dag is dit gebied mistig van rook. Wanneer je thuis aankomt ga je ee mistig gebied binnen. Je snakt naar frisse verse lucht, want die is er niet. Heel slecht voor de gezondheid en zeer slecht voor de Ozonlaag. Doordat de rook die in de atmosfeer niet meer verwerkt zal kunnen worden, zullen er straks naast die rukwinden die wij al kennen, ook orkanen en overstromingen ontstaan. Dan zullen ze net als Haiti scmhreeuwen, maarr wie doet er nu iets tegen deze zwakbegaafden , die zich nergens druk om maken. Het gaat gewoon elke dag z’n gangetje. Niemand die optreedt, er zijn geen forse boetes. Bel je de brandweer, zijn ze ook al moe geworden uitterijden voor grasbrandjes.
  Straks wanneer gevolgen door klimaatsverandering daar zijn, zal een ieder in aktie willen komen voor een oplossing, maar waarom het niet eerst voorkomen. Zijn Surinamers zo dom, dat ze eerst willen zien wanneer de orkanen komen en het dan geloven? Wanneer te laat is en dan ingrijpen? Typisch Surinaams toch.
  Wil de president geld in landskas? Gewoon boetes van srd 1500 per grasbranden laten betalen, dan pas zullen ze stoppen ermee. Die ezels zullen dan wel verstand krijgen.


  Maak melding

 32. @@Jan mat!! Ik vroeg ook aan een paar garagehouders of ze dat hebben, maar neen en eerlijk gezegd, nooit eentje gezien en ook de oplaadpunten niet!! Ik heb ervaring en herken ze zo!! Dus vandaar!!!!! en als jij er 1tje hebt, moet ik je feliciteren, alleen rekent de boeven daarop met je af!!! heel sneu voor jou!!! Na Bouta!!!! Wiep-Ding!!!

  Koop anders een Ezel en een kar! dagelijkse kosten?? 5 cent water en gratis gras!!


  Maak melding

 33. Johannes de Sloper, stroom is gratis net als regen, lucht en zon? Waarom heeft het dan miljoenen jaren geduurd voordat de mensheid gebruik ging maken van stroom (elektriciteit). Je hebt alleen gelijk als je het over de bliksem hebt. Zet een bliksemvanger op je dak waardoor je je ijskast, TV en airco van gratis stroom kan voorzien.
  (Schone) lucht is tot nu toe nog gratis in Suriname, maar als het straks erger wordt met de vervuiling van de lucht op Tourtonne, zal Mari moeten betalen om de lucht te zuiveren en dan is schone lucht niet meer gratis in Suriname. Dus Johannes Einstein de Sloper, stroom/electriciteit is nergens op aarde gratis, al zou de overheid in een bepaald land de consument niet laten betalen voor stroom, dan nog is het niet gratis omdat het in dat geval gesubsidieerd wordt door de overheid.


  Maak melding

 34. Jan Mat, ook dan is stroom niet gratis omdat jij die Dynamo heb moeten kopen en je je ballen moet zweten om die Dynamo in beweging te krijgen, het zou alleen gratis zijn als je er totaal niets (100%) voor hoefde te doen.

  Deze paarse regering wil ons ook doen geloven dat moedermelk gratis is, omdat ze de subsidie op baby formula wil afschaffen, maar moedermelk is niet gratis, want als de moeder niet goed eet kan ze ook geen moedermelk produceren, ik heb nog nooit een ondervoede moeder in een hongersnood gebied gezien met weldoorvoede baby’s aan haar uitgemergelde borsten.


  Maak melding

 35. Men had terecht bezwaren tegen eeuwenlange kolonisatie vanwege uitbuiting en diefstal. Zelfbestuur moest de juiste weg zijn zodat alles beter gaat. Wat ná 41 jaren blijkt is dat de eigen bestuurders de voormalige kolonisator overtreffen aangaande corruptie benadelen vertrappen van mensenrechten en achterstellen met als eenzelfde doelstelling namelijk zelfverrijking. Dit wil dus zeggen dat zij er zelf voor zorgen dat alle tegenargumenten gebaseerd op het imperialistische verleden van de voormalige overzeese rovers teniet wordt gedaan. In zowat alle ex-kolonies is dit een schoolvoorbeeld van hoe bleke onderdrukkers zijn vervangen door geboren en getogen ingezetenen. Het merendeel van zgn. bestuurders zijn zieltogende schaamtelozen die de meerderheid dmv. domme gladde praatjes heeft misleid incl. fraude en nepotisme. Velen vluchten zoals actueel bewezen (met kans op denigrerende behandelingen of zelfs kans op overlijden wel steevast naar de nazaten van de voormalige imperialisten voor een beter bestaan. Wranger dan dit bestaat niet!!!


  Maak melding

 36. Ingenieur Neus werd belachelijk gemaakt door de paarsen als geen deskundige in energie en kostprijs berekening. Dat kunnen ze wel doen inplaats zijn advise te nemen.

  In troebel water is het goed vissen(corrupte handelingen plegen). Een partkuliere onderneming kan zich niet veroorloven zijn kostprijs niet te kennen. Maar een staatsbedrijf kan zich dat veroorloven.

  Het wordt tijd de energie bedrijf over te dragen aan partikulieren. Na een clad onderzoek en een accountants verklaring dat het viable is natuurlijk. Hoe de overdracht
  technisch moet laat ik voor wat het is. Het gegraai en politieke ondeskundige bedrijfsbestuur is dan afgelopen.

  Als de overheid zijn rekening niet betaald dan sluit je de stroom af van alle regerings gebouwen en straat verlichting. Laat het volk maar beslissen of ze zo’n regering willen.


  Maak melding

 37. Er zijn zoveel stroomversnellingen in het binnenland. Vele zijn in de buurt van dorpen. Een generator om stroom te verwekken in de stroom plaasen zou je genoeg electricitet leveren voor hele dorpen zou je zeggen. Geld voor de generator komt van de samenleving of zijn vertegenwoordigers. Een prive onderneming mag ook.


  Maak melding

 38. Meneer de ingenieur Viren Ajodhia,
  Maakt u een aanvang met een eigen energie bedrijf en wij stappen massaal over op uw maatschappij. “Probleem opgelost”!
  Of drop anders uw adviezen ter bestemde plekke.
  Wij hebben er de ballen verstand van!


  Maak melding

 39. Jojo,

  Gij kijkt wederom met Front-ogen naar de energie tarieven in Suriname. De kosten van energie in Suriname zijn hoog omdat de overheid een groot gedeelte van de energie subsidieert. Deze subsidies zijn kosten omdat het opgebracht moet worden door de overheid. De subsidies maken de kosten voor gezinnen en bedrijven goedkoper m.a.w. De overheid neemt een deel van de kosten voor haar rekening.

  Het moet bij het Front ook bekend zijn dat het opwekken van energie veel geld kost. In land als Suriname met een energieverbruik per hoofd van de bevolking hoog zullen de kosten per kWh ook hoger zijn. Als je Suriname vergelijkt met een aantal landen ziet men dat het energieverbruik in Suriname zeer hoog is omdat een groot deel van de kosten door de overheid werd gesubsidieerd.

  In ontwikkelingslanden waar de overheid geennsubsidie geeft op de energiekosten is het gebruik beduidend lager. Geen wonder dat internationale organisaties een beroep op de Surinaamse regering doen om de subsidies op energie afvoer bouwen. Het verbruik per hoofd van de bevolking van een aantal landen:
  Suriname – 2482.07
  Brazilië – 2249.12
  Turkije – 2087.14
  Dominicaanse Republiek – 1266.7
  Colombia – 980.64
  Guyana – 696.07
  Jamaica – 1046.4

  Veel van bovengenoemde landen hebben een industrie dat veel verder is ontwikkeld dan in Suriname. We weten dat de industriële productie om veel energie vraagt.Men moet daarom ook stil staan bij de scheve energie verbruiksverhouding van Suriname in vergelijking met een groot aantal landen waar de industriële productie veel verder ontwikkeld is.


  Maak melding

 40. Pico,

  De subsidies van de overheid moet men ook zien als kosten die gemaakt worden om het overtollig personeel in dienst te houden. Dit is economisch gezien een ongezonde situatie. De problemen worden alleen maar groter als een groot deel van dit overtollig personeel aan het handje van een ongeschoolde vakbondsleider gaat vragen om meer loon. De problemen zullen zich blijven opstapelen. Het ligt nu aan de politiek om een eind te maken aan dit vraagstuk.

  Mari,

  Je haalt een punt aan over het milieuvraagstuk. Velen in Suriname zijn zich niet bewust dat Suriname ook haar eigen bijdrage moet leveren in de oplossing van het milieuvraagstuk. Vuilverbranding en het ongecontroleerd dumpen van vuil eist haar tol. De jaarlijks terugkerende overstromingen zijn mede het gevol van het verstopt raken van de afvoerwegen voor het water. Mensen leveren vervolgens kritiek op de overheid maar men draait het hoofd weg voor het geblokkeerd raken van de waterwegen door menselijk handelen. De mensen denken te makkelijk. De overheid krijgt alle schuld terwijl mensen ook een grote eigen verantwoordelijkheid dragen.


  Maak melding

 41. @Robje-de-NDP-slaaf :

  Helaas kijkt de Desi-clan met NDP-OGEN naar Suriname en haar Bevolking !

  Daarom hebben zij Ons FAILLIET gemaakt ! De BELANGEN van het Volk, tellen niet, zolang Desi maar uit de BAK blijft ! Het einige BELEIDSDOEL van de NDP !

  Let wel, tijdens regering van NDP-BOSJE, is besloten DURE energie van SURALCO af te nemen !

  Desi weigert UIT VREES voor het Volk, de overheidsdiensten en de staatsbedrijven te SANEREN. Hoe wil je dan als NDP veel kosten besparen ????? (Overheidsbudget voor personeelskosten in 2017 is met RUIM EEN HALF MILJARD gestegen ! Terwijl het DRINGEND gewenst is deze perso-neelskosten DRASTISCH te verminderen !)

  Welk bedrijf koopt generatoren bij een bevriend NDP bedrijf, dat de inkoopprijs aanzienlijk opschroeft en daarna de koopprijs voorschiet, tegen een rente van 23 % ! Het betreft hier duidelijk een EBS-NDP-CORRUPTIE-aankoop ! (Het gaat om de eenvoudige aankoop van kant en klare generatoren, die overal te koop zijn in diverse landen !)

  Het is de NDP, die toen zij de staat al OPZETTELIJK FAILLIET had gemaakt, op kwam zetten met VERHOGING Kinderbijslag, VERHOGING AOV, wijziging ziektekosten-stelsel/zorgstelsel etc. Een dergelijk Financieel WANbeleid is gewoon IDIOOT !

  Allemaal NDP-beleid op basis van ONGEDEKTE CHEQUES, geen meerjarige begroting en geen gegaran-deerde meerjarige financiele dekking van deze SHOW-projecten !

  Wijsneus LACKIN heeft onlangs nog stellig BELOOFD dat de NDP-machthebbbers binnenkort starten met het verlenen van HUURSUBSIDIE aan het Volk !

  En u durft hier te tetteren over hoog stroomverbruik van de Bevolking ?????????

  Via gerichte campagnes kan het verbruik van energie omlaag. Terwijl Sranang,tegelijkertijd, dient te werken aan andere manieren van energievoorziening.

  Start, Robje samen met jouw NDP, met het OPHEFFEN van het VELE MILJOENEN-VERSLINDENDE Kabinet van de President, dat totaal ONNODIG is.
  Voordat u de schuld van de Financiele-NDP-Ramp-In-SURINAME bij het Volk wil neerleggen !

  Natuurlijk kun je de subsidie op energie geleidelijk verminderen en de eigen bijdrage van de bevolking geleidelijk verhogen. Echter, ook dat kun je, bij een NDP-financieel-RAMPbeleid NIET realiseren. Immers een Bevolking waarvan de ruim 70 % van het reeele inkomen, via NDP-DEVALUATIES en de volgeffecten daarvan, WORDT AFEGEPAKT, kun je eigenlijk geen extra bijdragen vragen !

  Dus, Robje met je NDP-slavenhoofd en NDP-bril, SANEER DE GEHELE NDP, laat het bestuur van het Land over aan DESKUNDIGEN !!!!!!!!!!


  Maak melding

 42. @ Damsco

  Je brengt wel leven op de site; als jou posting lees, moet ik lachen en mijn dag is weer goed mang !
  Voor jou ben ik zeker ook een olibol of pannenkoek, mi no é spang sang yu é dinkie !!!

  @ Jan Mat

  Je moet je electrische auto in Belgie halen, het kost goedkoper dan in Holland. Maar je hebt wel een snoer nodig van 10 duizend kilometer ( Lol )

  Jullie moeten RobG gewoon negeren, hij spoort niet.
  Hij is zo intelligent, dat hij gek is geworden van zijn kennis !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 43. RobG
  “Pico,

  De subsidies van de overheid moet men ook zien als kosten die gemaakt worden om het overtollig personeel in dienst te houden. Dit is economisch gezien een ongezonde situatie.”

  De personeelskosten van EBS zijn wel heel stevig maar maken nog geen 10% van het geheel.
  De tarieven zijn geëxplodeerd omdat men heel veel in USD moet afreken. 80% van de prijs is ook volgens EBS in USD.

  Saneren van de Sociale werkplaats EBS zal het tarief met ongeveer 5% reduceren.

  U vergeet dat Eijnthoven bij de rechter verklaart heeft dat hij in opdracht van Bouterse meneer van Kanten miljoenen echt dollars heeft heeft moeten betalen en niets geleverd gekregen heeft.
  Ook de familie Sibilo maakt genadeloos gebruik van de slechte EBS conditie een maakt in echte dollars miljoenen winst (marges van 50%) plus 22,5% rente plus boete rentes.

  Ook staatolie en Suralco worden te hoog betaald en de staat betaald haar schulden niet en betaald niet voor wat aan haar geleverd wordt.


  Maak melding

 44. Wij bieden een breed scala aan financiële diensten 2% die bestaat uit: vandaag om Business Planning, Commercial en Development Finance, Eigenschappen en Hypotheken, Consolidatie van de schuld contant geld, cash, Private contant geld, auto contant geld, hotel contant geld, student contant contact me: guranteefirmlendingcompany @ gmail.com


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.