‘Leenbeleid Surinaamse regering roept vragen op’

66

PARAMARIBO, 15 okt – Het leenbeleid van de regering is onduidelijk, niet transparant en de argumentatie is niet consistent. Dit stelt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Met het gooien van staatsobligaties op de wereldmarkt is het niet anders.

De koppeling met investeringsfonds Oppenheimer alleen al is merkwaardig. “Zes maanden geleden zijn wij bij Oppenheimer honderd en vijftig miljoen dollar gaan zoeken en kwamen met zes en tachtig miljoen terug met een rente van ruim acht procent. Toen hadden wij nog een BB- rating. Nu hebben wij een B- rating. Wij zijn lager gewaardeerd”, zegt Ramautarsing tegenover Dagblad Suriname.

De rente die Suriname moet betalen aan obligatienemers zal dus duurder worden. Niemand kan zeggen wat het nut nu is van de obligatieuitgifte. “In 2013 is dezelfde minister van Financiën, die toen de governor was van de Centrale Bank van Suriname, langs de hele wereld geweest om geld te lenen. Uiteindelijk ging de zaak niet door, terwijl al de uitgaven qua onderhandelingen en reiskosten ook niet zijn terugverdiend”, aldus Ramautarsing.

66 REACTIES

 1. De huidige coalitie regering roept om geld en kijkt in de diepte van de put war de echo antwoord geeft “wij willen geld lenen” en de echo in de put antwoord “lenen lenen lenen” en dus gelooft de schreeuwer dat het kan lenen.
  Hoe dom kun je zijn in tijden van droogte om naar water te zoeken die er niet is en je maar blijft roepen “watra dé”


  Maak melding

 2. Suriname is skeer dankzij bouta,dankzij de ndp regering.
  By the way ,waar zijn de boutisten met hun walgelijke commentaren gebleven,hallo waar zijn jullie de boutisten?


  Maak melding

 3. Stree de foe stree, wiens baas en rovende corrupte bende e teki lening op lening, neks no fout. Wiens we ka foe los af, soso lobi het paars beleid van onze god, didibri. Ai mek heri volk ka. Wahahahha en een heel groot deel van de geleende bedragen verdwijnen in de ndp kas en in zakken van baas en corrupt rovende bende. Oerdomme stommelingen zijn al die paarse idioten en debielen. Wahahahahahaahaha neks no fout. Die paarse verarmde stommelingen verdienen het om door hun lijder te worden beroofd. Wahahahhaha. Ze waren gewaarschuwd voor dit gevolg. Wahahahaaha


  Maak melding

 4. Wat verwacht men van een voormalig chef bezemkast bij het IMF en een laaggeschoolde, ongeletterde gymleraar ??? Het is een jarenlange bedeltour langs alle internationale banken, maar die kotsen inmiddels dit onbetrouwbare duo uit.


  Maak melding

 5. Wat verwacht je nu Winston?

  Suriname is een straatarm land met een economie die om de 10 jaar om zeep wordt geholpen door een stel amateuristische clowns!! Het land produceert vrijwel niks. Het is een prototype Bananenrepubliek ten volle!

  Surinamers beseffen het niet maar de meeste Surineds, die vaak in moeilijke economische tijden redders in nood zijn, hebben zich allang van Suriname afgekeerd, spuugzat zijn ze vh land, de clowneske wijze vh bestuur en algehele zeer armoedige situatie in den lande. En ik geef ze geen ongelijk!


  Maak melding

 6. Iedereen weet het!! geld kost geld!! lenen kost veel meer geld!!!

  Het is één en al een bedelland!! en wie zegt dat Su een Paradijs is, mag zijn mondje gaan spoelen en naar de slager gaan om met een paar koeienogen te laten vervangen!! Want dat zijn de blinden!!! Hopelijk gaan de ogen open en kunnen goed zien. Ze pinaren en lijden tot en met, maar nog steeds bigi bek en smoel!!! Verzuip dan maar in je eigen stront!!!

  No body helps SU!! dan pas zien wij wat er gaat gebeuren met hun paradijs!! In mijn optiek wordt het gewoonweg een burgeroorlog en een HEL!!!!! Sudan en somalie is dan veel beter!! De Suries zullen dan verhuizen voor betere leven naar, o jawel hoor SUDAN Haïti of Somalië!!!!

  GOD ZIJ MET SURINAME!!!!!


  Maak melding

 7. De Noord-Amerikanen betitelen landen als Suriname ook wel als een Failed State!
  De algehele situatie en Brandrain is inmiddels zo hoog en preciar dat er meer Surinaamse leraren en doktoren in Nederland rondlopen dan in Suriname zelf!!


  Maak melding

 8. Lenen valt binnen het Westerse patroon. Het is geen uitvinding van een Surinamer, alhoewel niemand zal welke OPPORTUNIST dan ook willen weerhouden om de BESCHAAFDE mens, VALS te beschuldigen of een MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX aan te praten, uit NIJD.

  De staatsschuld van de VS – de Vieze (racistische) Staten bedraagt op dit moment 22.993 Miljard US dollar (geen SRD voor de HOOLIGANS) welteverstaan. De staatsschuld in dit TERRORISTISCH land, loopt per seconde op met 45.486 US dollar. Als Suriname nog GEEN 2 miljard US leent gesmeerd over jaren, schreeuwen onze ZWAKZINNIGE HOOLIGANS hier op de site MOORD en BRAND.

  SURINAME heeft alle recht om te LENEN, waar zij het NODIG acht. De GELDPERS in de VS, draait 1 x 24 uur, maar NIETS DEVALUEERT (COMPLOT). Het blijft maar doorgaan. De EU kan er ook wat van. In de Uk – Engeland is de staatsschuld 1.763 miljard Engelse Pounds. De staatsschuld loopt bij onze “ENGELEN” op met 5.170 POUNDS per seconde.

  In ons HEILIGE Nederland is de Staatsschuld 466 miljard en het loopt op met 335 Euro per seconde.

  Elk land op de wereld heeft een staatsschuld, om onze HOOLIGANS even uit hun :”NATTE Droom” te helpen.

  Dus niet BAAS heeft LENEN uitgevonden, maar jullie VS – jullie Vieze (racistische) Staten.

  HOOLIGANS: I CAN’T BREATHE!

  Hebben jullie weleens gehoord van “de BALK in je oog”?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 9. Do the RIGHT thing!

  “Elk land op de wereld heeft een staatsschuld, om onze HOOLIGANS even uit hun :”NATTE Droom” te helpen.”

  Jij bent echt volledig de weg kwijt. Nederland en de USA verdienen genoeg om hun schulden te betalen.

  Suriname is een bodemloze put met 60.000 ambtenaren, een verrotte corrupte regering, een laagopgeleide bevolking waar nog geen paperclip wordt geproduceerd

  Dat is het verschil.


  Maak melding

 10. henk molenaar2016, beter gezegd GEKKE Henkie. Ze betalen niets af. Hun SCHULD (met HOOFDLETTERS geschreven) loopt op per SECONDE. Hoe wordt er afgelost? In jou “NATTE DROOM” maybe?

  Het betreft hier een RACISTISCH SYSTEEM die z’n WEERGA niet kent. Maar dat jij OPGESCHEEPT zit met jou MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX, weten “VRIEND & VIJAND”. A SIEKIE foe joe GEKKE Henkie, no habie DRESIE!

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 11. @henk laat die kil lekker lullen, man
  Hij heeft t over ons Nederland , duidelijk hij is gekropen uit een paarse ezel kut. Nederland heeft kas overschot van 500 biljoen, zowel giraal als chartaal + electronisch


  Maak melding

 12. Henk molenaar2016:
  Beste Henk, het heeft toch geen enkele zin om te reageren op die hoofdletterschreeuwer DtRt!
  Laat hem in de waan van alledag, uiteindelijk zal ook hij geconfronteerd worden met de paarse ondergang en zal hij afdruipen met de staart tussen de benen en horen we niets meer van hem!


  Maak melding

 13. Henk Molenaar 2016,

  het is volkomen zinloos om met geindoctrineerde, paranoïde paarse paupers in discussie te gaan. Vandaag is het racistisch, morgen is het discriminatie en tot slot trekken dit soort laaggeschoolde domoren de slavernijkaart. We kennen onze pappenheimers inmiddels wel. Duidelijk is in elk geval dat de geindustrialiseerde, ontwikkelde en geciviliseerde landen zelf hun broek kunnen ophalen, terwijl de Suri’s hem dagelijks volblubberen met diarree van armoede. Laat deze hopeloze, kansloze en mislukte BRULAPEN lekker in hun eigen waan, ze weten immers niet beter, de stumpers.


  Maak melding

 14. @@ Salamander!!! ik zal je wat verklappen! weet je wat de top punt van discriminatie is??

  Alle plantjes water geven, behalve de afrikaantjes!! en weet je waar de brulapen uitmuntend in zijn?? alleen maar brullen, tieren en gieren!!!


  Maak melding

 15. Nu is het de tijd dat bisschop Steve moet bidden dat Trump gekozen wordt tot president, die gek bewondert idioten als Poetin, Kim Jung Un, khadafi en Saddam, onze president heeft met Trump meteen een machtige, rijke bondgenoot erbij. Zorgeloos naar de VS afreizen en veel Amerikaanse dollars kunnen lenen zijn meteen geen probleem meer.


  Maak melding

 16. Do the RIGHT thing!@
  Lenen is niet fout maar je moet wel inkomen hebben om de balans te bewaren.
  De balans van Suriname heeft staat op Zwitserse banken raad eens op wiens namen.sufkut


  Maak melding

 17. Do The Right Thing:

  “Het betreft hier een RACISTISCH SYSTEEM die z’n WEERGA niet kent. Maar dat jij OPGESCHEEPT zit met jou MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX, weten “VRIEND & VIJAND”

  Twee dingen:

  1) Geld kent geen familie en geen huidskleur, dus wat lul je nou over een “RACISTISCH SYSTEEM”

  Dat is laatste is altijd de troefkaart van paarse ezels bij gebrek aan echte argumenten.

  2) Van een minderwaardigheidscomplex heb ik nog nooit last van gehad.

  En nog een laatste opmerking:

  Door Bouterse en zijn oerdomme aanhangers zoals jij is Suriname in 6 jaar tijd niet een 2e Dubai geworden maat een 2e Haïti.


  Maak melding

 18. Mijn CONCLUSIE omtrent RACISME en het DAGELIJKSE VERTOON van het bezitten van een UITERMATE VORM van een MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX klopt als een bus. Het KASTENSTELSEL met haar ideologie past NIMMER bij de NORMAAL DENKENDE MENS.

  Bekritiseren van je EIGEN OMGEVING waar het van alle kanten STINKT, daar is jullie DURF nul komma nul, vanwege, ja vanwege jullie LAFFE geest, of jullie iets dergelijks trouwens bezitten, is de vraag.

  Maar het trachten op OUDERWETSE en NEO-KOLONIALISTISCHE wijze NEERHALEN van mensen – hetgeen jullie NOOIT zal lukken – die het VERDERFELIJKE KOLONIALISME voorgoed VAARWEL hebben gezegd, is voor jullie tot het KASTENSTELSEL behorende ZOOITJE, de ULTIEME DOODSCHOP en een DOORN in ’t OOG. De VERWACHTING dat jullie RACISTISCH TROEPJE er nooit meer overheen zouden geraken vanwege in het bijzonder jullie LICHTZINNIGHEID met daarmee GEPAARD GAANDE MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX is een SIMPELE OPTELSOM en VERWACHTE UITKOMST.

  Kortweg, de MODERNE en WAARACHTIGE SURINAMER, rekent en heeft afgerekend met elke VORM van RACISME, onder een DEKMANTEL (zie o.a. nick-names) vandaan afkomstig of niet.

  Jullie postings DRUIPEN van WEEMOED naar RACISME, vooral datgene waar jullie KASTENSTELSEL-ideologie als LEIDRAAD gold.

  Jullie PASSEN je aan of blijven voor STRAF als RACISTISCHE EENLINGEN jezelf BELACHELIJK maken hier op de site. MISBRUIK maken is ‘jullie’ KENMERK.

  By the way: dat onze GEKKE Henkie de PERTINENTE LEUGENAAR hier op de site is, behoeft GEEN BETOOG. Je bent onze ONE-LINER.

  Ik zeg NEE tegen RACISME.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 19. Do the RIGHT thing!
  Mijn CONCLUSIE omtrent RACISME en het DAGELIJKSE VERTOON van het bezitten van een UITERMATE VORM van een MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX klopt als een bus. Het KASTENSTELSEL met haar ideologie past NIMMER bij de NORMAAL DENKENDE MENS.

  Bekritiseren van je EIGEN OMGEVING waar het van alle kanten STINKT, daar is jullie DURF nul komma nul, vanwege, ja vanwege jullie LAFFE geest, of jullie iets dergelijks trouwens bezitten, is de vraag.

  Beste Do the RIGHT thing!

  Veel geschreeuw, weinig wol, holle vaten etc…

  Leg me even uit dan waarom miljoenen mensen uit Afrika richting Europa komen om daar de gevolgen te ondergaan van ” het RACISTISCH TROEPJE” en het “OUDERWETSE en NEO-KOLONIALISTISCHE wijze NEERHALEN van mensen ”

  Ik stel voor dat jij jou broeders uit Afrika te eten geeft, van een uitkering voorziet, een huis aanbiedt en gezondheidszorg”, zoals dat nu gebeurt door de racistische blanke Europeanen.

  Maar jou soort die altijd de mond vol heeft van racisme zal zoals gebruikelijk weer geen poot uitsteken , geen srd aan hulp bieden en alles over laten aan de blanken.


  Maak melding

 20. Wiep-Ding,
  Is de grootste loopshondje op wkn.
  Hij brult,blaft en loopt zijn biemeltje achter na.
  Deze oerdomme idioot is ziek en moet geholpen worden.
  Suriname is beter dan Turkije,en alles wat je genoemd hebt op deze site.
  Kijk in de spiegel en vraag je af waarom je het land bent gevlucht.


  Maak melding

 21. We gaan de richting van Afrikaanse landen op volgens een oppositie parlementarier. De ene lening wordt afgelost met een andere lening.

  De paarse regering wilt geld lenen van de IMF en de IsDB maar wil niet volgens de regels handelen maar met Eigen regels komen. Als de instituten nee zeggen dan springen ze op en neer en rollen over de vloer.

  Off topic. In de kranten komt af en toe berichten dat ondernemers hun werknemers moeten afleggen. Ze krijgen niet betaald of krijgen geen opdrachten of projecten van de overheid om uit te voeren. Verder lees je dat de overheid alleen onderhandse aanbestedingen doen en bevvordelen paarse ondernemers. Zo ze discrimineren de andere ondernemers. Wat een crimineel effect heeft op de werkgelegenheid.

  Er zijn bedrijven die producten uitvoeren die alleen in licht komen wanneer is ingebroken bij hun of een andere misdaad tegen hun is gepleegd. Is er een kwartaal rapport over hoeveel bedrijven exporteren en wat? Alles is zo geheim hier.


  Maak melding

 22. @DOTHEWRONGTHING

  Yu NANGA OPA DESI NO SAB SANG NA PRODUCTIE, UN NO SAB SANG NA EXPORT !

  UN SABBI SOSO : VERDAMPING FU SRANANG GUDU, NEP-BEGROTING, NEP-AMNESTI, NANGA GRANDE CORRUPTIE !

  IMF JOKKO DESI OMENI LANGA ! A PA E SJI STER !!!!!

  DENG VOEDSELPAKKET : VERDAMP, BEVRIES, FUFURU, WAKA GWE ?????????? NDP No SABBi !

  CARIFESTA-MONNIE VERDAMP, DESI NANGA NDP-BIGI-MANG NO SABBi !

  NASCHOOLSE OPVANGMONNIE VERDAMP, NDP BASI NANGA NDP–PEOPLE INI A DNA, NO SABBI !

  DANG FA DANG ?????????????????????

  PS : BAI BUKU, LUKU BNP FU USA, BNP FU HOLLAND nanga BNP FU SRANANG, FOS YU TAK BAKKA !!


  Maak melding

 23. Do the RIGHT thing!

  Mijn CONCLUSIE omtrent RACISME en het DAGELIJKSE VERTOON van het bezitten van een UITERMATE VORM van een MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX klopt als een bus. Het KASTENSTELSEL met haar ideologie past NIMMER bij de NORMAAL DENKENDE MENS.

  Bekritiseren van je EIGEN OMGEVING waar het van alle kanten STINKT, daar is jullie DURF nul komma nul, vanwege, ja vanwege jullie LAFFE geest, of jullie iets dergelijks trouwens bezitten, is de vraag.

  Maar het trachten op OUDERWETSE en NEO-KOLONIALISTISCHE wijze NEERHALEN van mensen – hetgeen jullie NOOIT zal lukken – die het VERDERFELIJKE KOLONIALISME voorgoed VAARWEL hebben gezegd, is voor jullie tot het KASTENSTELSEL behorende ZOOITJE, de ULTIEME DOODSCHOP en een DOORN in ’t OOG. De VERWACHTING dat jullie RACISTISCH TROEPJE er nooit meer overheen zouden geraken vanwege in het bijzonder jullie LICHTZINNIGHEID met daarmee GEPAARD GAANDE MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX is een SIMPELE OPTELSOM en VERWACHTE UITKOMST.

  Kortweg, de MODERNE en WAARACHTIGE SURINAMER, rekent en heeft afgerekend met elke VORM van RACISME, onder een DEKMANTEL (zie o.a. nick-names) vandaan afkomstig of niet.

  Jullie postings DRUIPEN van WEEMOED naar RACISME, vooral datgene waar jullie KASTENSTELSEL-ideologie als LEIDRAAD gold.

  Jullie PASSEN je aan of blijven voor STRAF als RACISTISCHE EENLINGEN jezelf BELACHELIJK maken hier op de site. MISBRUIK maken is ‘jullie’ KENMERK.

  By the way: dat onze GEKKE Henkie de PERTINENTE LEUGENAAR hier op de site is, behoeft GEEN BETOOG. Je bent onze ONE-LINER.

  Ik zeg NEE tegen RACISME.

  Do the RIGHT thing!
  =
  =
  Derhalve zal het in ijltempo bijelkaar trommelen en inlijven van dat handjevol crosfajas bij de Verenigde Hindoestaanse Partij, louter om de schijn op te houden, NIET werken. Je bent het of je bent het NIET!


  Maak melding

 24. IMF heeft haar hulpprogramma opgeschort

  De ontwikkelingsbanken kunnen dan ook niet meer door lenen

  De voorwaarden van IsDB worden nu gelezen en blijken tegen te vallen, dus ook daar geen snel geld meer.

  Dus nu de duurste vorm van geld lenen die er is voor zij waar het water aan de lippen staat “Oppenheimer”
  Oppenheimer is eerst betalen dan zien we wel wat er kan.

  Een echte nationalistische Maron (troots) leerde mij gisteravond.

  Wil je iets geheimhouden voor een Zwarte medemens (hij gebruikte het N woord), Schrijft het in een boek.

  Alle contracten een voorwaarden die bij alle succesleningen horen blijven heel erg geheim


  Maak melding

 25. Je hebt het over nl met 16 miljoen inwoners,en alles georganiseerd en tuurlijk gaat het wel eens mis. Maar een land met nog geen half miljoen inwoners en zoveel rijkdom kan jou baasje en vrienden niet regeren. Jij bent net zo type al rob g waardeloos dus.


  Maak melding

 26. LEENbeleid en ander BELEID, baseert iedereen op reele FEITEN en CIJFERS , behalve de huidige Machthebbers in Sranang ! Zij leunen op zaken als “de goudprijs zal stijgen”, de “olieprijs zal stijgen” en “Newmont zal ons land veel valuta opleveren’.

  De Machthebbers zijn, tot op dit moment, niet in staat rapportages en geloofwaardige cijfers over de huidige financiele stand van zaken in Sranang aan te leveren bij het IMF ! IMF-lening is dus OPGESCHORT !

  Daar komt bij dat het regiem faalt, om afgesproken bezuinigingen op tijd te realiseren.

  De productie in Sranang daalt en het GELEENDE geld wordt door de Machthebbers, NIET UITSLUITEND en ALLEEN, geinvesteerd in projecten die exporteerbare producten zullen opleveren ! Integendeel !!!! Moro dong no de !!!!!

  Deze leningen zullen, gelet op dit WANbeleid, er alleen maar voor zorgen dat onze MILJARDEN-staatsschuld, nog verder stijgt !

  De openlijk door de leiding van het land toegestane Corruptie, gepleegd door voornamelijk partijgenoten, zorgt in Sranang en in het buitenland, voor een enorm wantrouwen tegen de machthebbers.

  PS : Mw Silos vanJustitie zorgt ondertussen met de aanname van de Wet Overdracht en Overname Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS) , voor een VEEL GROTERE CONSTITUTIONELE CRISIS in Sranang ! Vonnissen waarbij de verdachte zich uitdrukkelijk heeft doen vertegenwoordigen door advocaten, bij meerdere rechtscolleges in het buitenland, worden internationaal niet gezien als VERSTEKVONNISSEN !


  Maak melding

 27. Het slechtste wat de Nederlanders hebben gedaan toen ze uit Suriname weggingen is dat ze hun mentaliteit vaan aanpakken en saamhorigheid niet hebben achtergelaten. Verdeel en heers was hun motto. Dat hebben ze ook achtergelaten.


  Maak melding

 28. @ L. Koek:

  Natuurlijk Koek, Suriname is al sinds 1954 een zelfstandig land en sinds 1975 onafhankelijk maar alles wat er fout gaat is nog steeds de schuld van Nederland.

  Misschien is dat wel het probleem in Suriname, altijd de schuld aan anderen geven, dan hoef je zelf niets te doen.


  Maak melding

 29. @Hans van den Broek,

  Wil je ontkennen dat er een verdeel en heers politiek werd gevoerd?
  Nee, niet alles is de schuld van Nederland, maar ze hadden meer moeten doen met Suriname, zoals het bouwen van universiteiten en onderzoekscentra, zoals ze ook in andere provincies in Nederland deden. Er werd mondjesmaat en minimaal geinvesteeerd in Suriname.
  Bovendien – neem ik aan – dat de bauxietopbrengsten naar Nederland ging en vandaar weer een deel werd overgemaakt naar Suriname?
  Weinig gedaan met de landbouw in Suriname, terwijl in Nederland land- en tuinbouw flink werd ontwikkeld.
  Surinamers waren Nederlanders, maar kregen geen pensioen en uitkeringen zoals in Nederland etc.
  Het was een zelfstandigheid van een gehandicapte. Dat moet je toch toegeven.


  Maak melding

 30. Lulkoek@
  Mentaliteit en zaamhorigheid kun je je zelf aan leren , daar hebt je vanaf 1954 aan kunnen werken, maar nee het is
  makkelijker achterover te Leunen en niet de hand in eigen boezem te steken. Koningin Juliana en Prins Bernhard kwamen naar Suriname ,ik heb van mijn Levensdagen nog nooit zoveel zaamhorigheid mee gemaakt zelf in Nederland niet
  Duizende mensen geel groen orange en zwart wit Dus GA mijn niet vertellen dat mentaliteit en zaamhorigheid er niet was.
  Toen was Suriname nog eens een Fijn land.
  Wat is er zindien in jullie gevaren.
  Alleen de haat is blijven hangen , doe wel en zie niet om.
  Als de meesten zo blijven denken ,zal het nooit goed komen in Suriname


  Maak melding

 31. @Haco,

  Het is L. Koek en niet Lulkoek. Is lezen zo moeilijk voor jou?

  Surinamers hadden een heel goede mentalitieit. Pas na de onafhankelijkheid werd het anders. Mensen dachten dat met 3,5 miljard guldens ineens er niet meer hard gewerkt hoefde te worden. Allles zou makkelijk gaan, er zou een heel nieuwe stad komen met allerlei luxe en de bomen zouden tot aan de hemel groeien. Daar ging het dus mis. En toen kwam de coup. En iemand met een bepaalde karma kreeg de kans om koning van Suriname te worden en schoot mensen met een andere soort karma af.
  Thans regeren de mensen met een roverskarma.

  Overigens, ben je een man of een vrouw? Heb je een blanke vriend(in) of een creoolse?


  Maak melding

 32. Lulkoek@
  Daarom hebben we surined deze mensen hadden het door,
  Zij zijn naar Nederland gekomen en hebben aan het econmische verkeer deel genomen.
  Dat land en tuinbouw sterk ontwikkeld is licht niet alleen aan de regering,deze ontwikkeling is met het overgrotendeel prive
  Geld en banken de gehate VOC mentaliteit,daar kan Suriname een puntje aan zuigen.lui is het toverwoord lekker achterover
  Leunen de bakras doen het wel, wat een MENTLITEIT EN ZAAMHORIGHEID .
  Moeilijk he, dit heet nouw ontwikkeling


  Maak melding

 33. @Haco kutje,

  Als je een volk bent, allemaal van hetzelfde ras, godsdienst, taal en kleur, dan is het niet zo moeilijk saamhorig te zijn. De Duitsers zijn nog saamhoriger dan de Hollanders en hebben zelfs een betere mentalitieit. Laat de Hollanders een puntje zuigen aan de Duitsers dan.


  Maak melding

 34. @Haco poesje,

  Als je een volk bent, allemaal van hetzelfde ras, godsdienst, taal en kleur, dan is het niet zo moeilijk saamhorig te zijn. De Duitsers zijn nog saamhoriger dan de Hollanders en hebben zelfs een betere mentalitieit. Laat de Hollanders een puntje zuigen aan de Duitsers dan.


  Maak melding

 35. @Haco klunsje,

  Voor een paar miljoen krijgen voetballers (vnl van Surinaamse afkomst) een heleboel praatjes en verslapt hun mentaliteit. Leef je in een bos of zo?

  Heb je een javaanse minnares?


  Maak melding

 36. @ L. Koek

  “Nee, niet alles is de schuld van Nederland, maar ze hadden meer moeten doen met Suriname, zoals het bouwen van universiteiten en onderzoekscentra, zoals ze ook in andere provincies in Nederland deden.”

  Ik dacht ook dat L.Koek een hint naar L..lkoek was. Ik vond het best commisch. Nu naar de inhoud.

  Ik ben het in principe met u eens. Alleen verdraag ik het woord: …. meer MOETEN doen ….. In mijn ogen is het ze hadden meer KUNNEN doen.
  Er is meer context dan het een verplichten te noemen.

  Er zijn zeker drie Nederlandse provincies zonder Universiteit en 2 met een halve. Voor alles is een goede basis nodig en voldoende volume.


  Maak melding

 37. @ L.Koek:

  Suriname heeft er in 1954 voor gekozen een zelfstandig land te worden binnen het koninkrijk. Sinds die tijd had Suriname volledig intern zelfbestuur en had Nederland niets meer te zeggen over Suriname en de Surinamers. Suriname was sinds 1954 volledig zelf verantwoordelijk voor intern economisch en sociaal beleid.
  Nederland bleef alleen verantwoordelijk voor defensie, buitenlands beleid en goed bestuur.

  Je verwijt dat Nederland te weinig voor Suriname gedaan heeft. Zou Suriname ervoor gekozen hebben om een provincie van Nederland te worden dan zouden Surinamers actief en passief kiesrecht gekregen hebben voor het Nederlandse parlement.
  De politiek zou dan wel gedwongen zijn geweest om rekening te houden met Surinaamse wensen. Echter Suriname was een zelfstandig land geworden en dus niet meer interessant voor de Nederlandse politiek. Bovendien, men had niet eens het recht zich met de binnenlandse politiek van Suriname te bemoeien. Suriname had een eigen regering en een eigen parlement.


  Maak melding

 38. Beste @JoJo,

  Het ging in dit geval om een land, niet om een provincie. In Nederland zijn de afstanden relatief klein en kan men makkelijk naar een universiteit her of der.
  Iedereen weet dat de eerste vereiste voor de ontwikkeling van een land goed onderwijs is. De Nederlanders wisten dat ook. Toch hebben ze niet voldaan aan die basisvereiste. Slordig, nalatig of crimineel?


  Maak melding

 39. @Hans van den Broek,

  Interessante informatie.
  Maar de vraag die ik heb is had Nederland de bevolking van Suriname de keus gesteld: provincie worden of zelfstandig worden? Of hebben ze dat gewoon bekonkeld met de toenmalige Surinaamse leiders?


  Maak melding

 40. Effe voor alle grote intellectuelen op deze site. En dit geldt ook voor Hans. Suriname was een wingewest, een kolonie. Een kolonie moet geld opbrengen voor het moederland.Nederland heeft er niet veel voor gedaan en niet de moeite gedaan om een land in een redelijke conditie achterlaten. Onze grote bruggenbouwers in de wereld heeft ons niet eens een goede infrastructuur en goede bruggen achter gelaten om het land te ontsluiten. Onze bruggenbouwers hebben geen bruggen geslagen in Suriname maar een verfoeid verdeel en heers politiek gevoerd. Wat is de vrucht van dit beleid geweest? Het achterlaten van een gefragmenteerd land op allerlei gebieden. op het gebied van de infrastructuur, op het sociale vlak, op het vlak van de interraciale, op het vlak van de economie. Zo kan ik vele factoren opnoemen wat voor soort beleid de Hollanders hebben gevoerd in Suriname. In ieder geval niet een beleid om het land tot grote te stuwen.
  En toen Nederland correctief kon ingrijpen om het militarisme in Suriname op te ruimen (door hun toedoen hebben ze de militairen een ingang gegeven in Suriname) zijn ze laf dat ze zijn dit na gelaten. Was Suriname nu een humanitaire ramp bespaard geweest. Laf, Laf en Laf. Hadden ze maar de Amerikanen maar het groene licht gegeven. Daarvoor waren ze ook veel te laf. Denk hieraan Hans met je grote broek.


  Maak melding

 41. Nee Hans, toch met respect richting jou. Grote bek? Eeuwige klaagzang?
  Hoe hard hebben de Aziaten niet gewerkt in het land liggend aan de evenaar met zijn mensonvriendelijke klimaat. Fysisch klimaat wel te verstaan. Hoeveel energie en zweetdruppels hebben mijn voorouders (familie) moeten plengen om een stukje brood op tafel te zetten. Grote bek, eeuwige klaagzang.
  Men zegt met vlijt en zuinigheid bouwt men huizen. In een ander constellatie- setting- in een ander land zouden de Aziaten in Suriname verschillende huizen en paleizen hebben gebouwd. Voor jouw Hans, een doordenkertje.


  Maak melding

 42. als dit allemaal waar is wat je zegt beste Anoniem waarom is het dan heden zo’n grote puinhoop in Su? Het blijt wijzen naar de anderen , maar vergeten dat er drie vingers naar hun zelf gericht staan


  Maak melding

 43. Hans nog effe voor de duidelijkheid. Het is ook niet de bedoeling dat je de verwijten van het kolonialisme met zijn negatieve effecten op je rug gaat dragen. Ik wil je daarmee zeker niet belasten.
  Maar jullie Hollanders hebben er een janboel van gemaakt voor en dat heeft nu voor ons grote implicaties en grote rijkwijdtes. Dit heeft zich vertaald op verschillende niveaus.
  Ik blijf erbij dat de Hollanders Suriname als een wingewest hebben gezien, een exploitatiekolonie. Moest rendement opbrengen. Verder hebben ze niet de verantwoordelijkheid genomen (Pronk) om Suriname in zo’n conditie achter te laten/de basis gelegd dat Suriname na 1975 Suriname zijn economische lot op adequate wijze in handen kon nemen om het land te stuwen in de vaart der volken. Ze hebben een gefragmenteerd land achter gelaten op verschillende gebieden/niveaus. Ze hebben het land overgegeven (De Hollanders hebben pruts werk afgeleverd, anders hadden ze land achtergelaten met een goede infrastructuur( fysiek en moreel) en sterke instituties, met sterk het accent op instituties) aan een politieke elite die er geen moer ervan hebben gebakken. Aan een politieke elite die het meest op de kolonisatoren leken ( cultureel en linguïstisch). Zo snel wouden ze van de kolonie Suriname af, dat ze dat hebben proberen af te kopen met dacht ik 3,5 miljard. Achter gelaten aan een stelletje Barbaren op economisch, politiek en sociaal gebied. Suriname heeft toen de kans niet gekregen om een tweede Singapore te worden. ook een doordenkertje.


  Maak melding

 44. Meer dan 40 jaar na dato, en een afkoopsom van inderdaad 3.5 miljard die toen wel iets meer was dan nu, Suriname is toen onafhankelijk geworden omdat zij dat zelf wou en niet nagelaten. de bakra’s moesten verdwijnen, ik zie nog het filmpje waarop iedereen stond te dansen op het podium zo blij als ze waren en waar Koningin Beatrix zowat aan haar lot werd overgelaten, dus leg de verwijten bij die mensen die daar stonden en uitzinnig van vreugde waren


  Maak melding

 45. Nu zit Sranang helaas weer in een SLAVERNIJ-situatie, een

  LENINGEN-SLAVERNIJ, met LANSI-GRON-PAKKETTEN

  economie, Volk berooid, munt totaal gedevalueerd, Land

  failliet, ALLE GELD en GOUD is “VERDAMPT”, geen

  normen of wetten die gelden, Grondwet wordt vertrapt en

  misbruikt om straf te ontlopen, CORRUPTIE is STRAFVRIJ-

  verklaard door de Leiding van het Land, DIT ALLES IS DE

  SCHULD VAN ANDEREN !


  Maak melding

 46. @ Anoniem:

  Wel eens gehoord van de PNR, Partij Nationalistische Republiek van Bruma, Derby en anderen?

  Suriname was een kolonie die altijd geld heeft gekost. Naar de normen van nu was de infrastructuur onder de maat, maar de mensen konden er leven. Er waren scholen, wegen, medische voorzieningen en voor studies kon men naar Nederland.
  Nederland was solidair met Suriname. Het Diaconessenziekenhuis is betaald door geld op te halen in Nederland middels een grote tv actie onder leiding van Herman Bodegraven.

  Met Suriname was het altijd gezeur. In Suriname was een constante roep om onafhankelijkheid en Nederland werd constant beschuldigd van koloniaal gedrag als men onverantwoord gedrag wilde corrigeren. Is het vreemd dat men in Den Haag dacht “Bekijk het dan maar als jullie het zo goed weten”. In Den Haag was men ook van mening dat kolonialisme niet meer van deze tijd was. Rijp of niet, de kolonies moesten weg.

  Henck Arron werd opgejaagd door de PNR en was ook voor onafhankelijkheid. Door omkoping van het Statenlid Hindorie kreeg men een meerderheid voor onafhankelijkheid. Het volk werd niets gevraagd en dat was de verantwoordelijkheid van de Surinaamse regering, niet van Nederland.

  Suriname heeft welbewust een keuze gemaakt. Als Suriname gewild had konden ze gewoon binnen het Koninkrijk blijven want alleen de landen zelf kunnen het besluit nemen uit te treden. Nederland kon Suriname niet onafhankelijk verklaren als Suriname dat niet zelf wilde. Met drie en een half miljard had heel wat gedaan kunnen worden, maar men koos er voor het geld te verkwisten. Wat is er voor blijvends mee gerealiseerd?

  Arron heeft er een puinhoop van gemaakt en dat heeft geleid tot de staatsgreep en alle ellende daar na. Als ik het voor het zeggen had gehad dan had ik wat mariniers naar Suriname gestuurd maar in Den Haag had men er geen zin in.
  Zoals hier elke dag te lezen valt, alles wat fout is in Suriname is de schuld van Nederland. Wat Nederland ook doet, het is altijd verkeerd.
  Surinamers valt nooit wat te verwijten, het zijn alleen maar hulpeloze slachtoffers van de kwaadaardige arrogante discriminerende bakras.

  Helaas, alleen de Surinamers zelf kunnen de problemen oplossen. Nederland heeft niets meer te vertellen in Suriname en dat is al heel lang zo.


  Maak melding

 47. @Hans van den Broek

  Heel goed verwoordt. Suriname is zelf opgestapt. Het volk heeft ook toen haar vertegenwoordigers gekozen en toen ook de regering gekregen die het verdiende.

  Weinigen beseffen hoe groot de geldstroom richting Suriname al decennia was.

  In Suriname wordt veel kapot gemaakt of uitgewoond om daarna de makers de schuld te geven voor de eigen keuzen of het verkeerde gekocht (Wijdenbosch Brug en veel asfalt projecten) is een voorbeeld) of niet goed onderhouden.

  Ik zag 3 jaar geleden op Lombok nog in perfecte staat verkerende Nederlandse infrastructuur en politie bureaus.

  Het probleem is verantwoording nemen voor eigen beslissingen


  Maak melding

 48. Wat een arrogantie van ramautarsing
  “De rente die Suriname moet betalen aan obligatienemers zal dus duurder worden. Niemand kan zeggen wat het nut nu is van de obligatieuitgifte”

  Twee opmerkingen
  1. Rente wordt niet duurder (prijs kan niet duurder worden), maar hoger.
  2. Niemand kan zeggen. Hij kan wel even bepalen dat niemand iets kan zeggen. Waarschijnlijk kan hij niets zeggen.
  Ik heb te weinig gegevens, maar het zou zomaar kunnen (ik denk het niet, maar het kan), dat er nu wordt geleend tegen 9% (lagere rating) en dat hiermee schulden worden afgelost die een hoger percentage hadden.
  Nederland heeft dit onder minister Ruding in de jaren ’80 (dacht ik) ook gedaan. Ruding ging na zijn ministerschap weg uit Nederland om te gaan werken bij het IMF.
  Van Til (toen nog een hele jonge hoogleraar op de VU vertrok ook naar Washington)
  Dus Ramautarsing spreek voor jezelf en niet voor anderen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.