Minister roept Marrons op tot eenheid, saamhorigheid en solidariteit

30

PARAMARIBO, 10 okt – Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling in Suriname heeft maandag in zijn 10 oktober-boodschap de Marrongemeenschap opgeroepen tot eenheid, saamhorigheid en solidariteit als basis voor verdere ontwikkeling van de groep en daarmee ook van Suriname.

De bewindsman zegt dat die eigenschappen samen met leiderschap aan de basis hebben gelegen van de dappere strijd van voormannen die zich aan de slavernij wisten te ontworstelen, waarna zij een guerrillaoorlog voerden tegen het bestuur van de toenmalige kolonie Suriname.

Als gevolg van de aanvallen van de Marrons leden de plantages zoveel schade dat het bestuur een vredesvoorstel deed. Marrons vieren de Vrede van 10 oktober 1760 jaarlijks.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Gefeliciteerd met deze herdenking van de gesloten vrede en einde van de strijd tegen de koloniale overheid.

  De tegenwoordige challenge is te leven met de andere volken van Suriname in vrede en welvaart. Jullie hebben het voordeel dat je vertegenwoordigd bent in de regeringspartij en de oppositie. Benut je kansen en brengt welvaart voor alle Suries.


  Maak melding

 2. Black People the BIBLE is Your Historische BOOK ‘Een Volk dat zijn geschiedenis,cultuur originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels ‘Marcus Garvey. kent jouw roots eerst van de afgelopen 1000 jaren, zoals alle andere bevolkingsgroepen van hun kennen….in een etnische multisamenleving,waar een ieder moet streven naar eenheid in verscheidenheid en verbroedering.


  Maak melding

 3. kan iemand mij vertellen wat de balans is na 256 jaar Vrede van deze groep ? hoe hebben zij zich in de loop der jaren ontwikkeld ?

  bij het Aziatische deel van de bevolking zie ik ,sedert hun komst
  naar Su , wel duidelijk een stijgende lijn .


  Maak melding

 4. EEN AAP blijft een AAP.
  Wat zou Suriname een gezegend land zijn zonder deze respectloze Bosland bewoners, zij hebben geen normen en waarden, willen alles gratis.


  Maak melding

 5. minister Joan djojogo zegt dat de Marronvrouwen meer onder-
  steuning van de vaders willen . na 256 jaar ?

  dna lid Bee(Abop) zegt dat de criminaliteit onder de marrons nog steeds buitensporig hoog is en de gevangenissen liegen er niet om . na 256 jaar ?

  a no mi takie . na Bee nanga Joan takie


  Maak melding

 6. De Marrons zijn net als de Indianen de groepen die het meest geconfronteerd werden/worden met achterstelling, vooroordelen en discriminatie in de Surinaamse samenleving. In veel gevallen geschiedde de achterstelling bewust door de kolonialen en hun kopieerders als b.v. de zwarte bourgeoisie die tot heden nog volop rondlopen in de NPS en VHP. Uit deze kringen komen daarom ook de meest denigrerende opmerkingen over de politici die afkomstig zijn uit het achterland van Suriname. Het liefst willen de politici uit deze partijen de mensen bewust vasthouden in hun achtergestelde positie.Gelukkig is het de NDP die deze traditie aan het doorbreken is. Er is nog heel veel werk te doen voor de politici in de NDP en hun samenwerkingspartners.


  Maak melding

 7. @Dongdongdia,door de slavernij werden de gezins,familie structuren uit ééngehaald en vernietig,mannen werden als fokstieren voor nakomelingen gebruikt….na de afschaffing ging het meestal gewoon door slechte gewoonte traditie zonder verantwoordelijkheidbesef…..door gebrek aan kennis van oorspronkelijke Hebreeuwse traditie,structuren morele en religieuze verplichtingen…..De andere Aziatische groepen hadden tenminste nog hun taal,familienamen, cultuur en religieuze tradities, ondanks dat ze ook arm waren, maar wel een voorsprong hadden in wie ze werkelijk zijn…..maar bewustwording is een proces van kennis en informatie uit de Mentale slavernij , Wake Up Blackpeople know who You Are, Sankofa Shalom Salam .


  Maak melding

 8. @ RobG,

  Het is schandalig dat de NPS en de VHP telkens de schuld in de schoenen geschoven krijgen.
  Het probleem van deze 2 groepen Surinamers is dat zij altijd een afwachtende houding hebben genomen.
  Zonder dat je zelf de handen uit de mouwen steekt, kom je geen steek verder.

  Denk je dat het de chinezen, de Javanen, de hindustanen en anderen vanzelf is komen aanwaaien?
  Ze hebben keihard geknokt voor een beter leven.


  Maak melding

 9. Posting boven : tegen de Mentale slavernij @ Salamander :Het heden is de uitkomst uit het verleden, en de toekomst van onzekerheid en angst voor degene die het verleden hebben genegeerd en vergeten .


  Maak melding

 10. Mijn nani heeft altijd gezegd: zonder verleden geen heden en zonder heden geen toekomst.
  Je verleden mag je nooit vergeten, maar je mag je er ook niet in blijven wentelen. Blijf je dat doen, dan krijg het heden geen kans zich te ontwikkelen naar de tijd waarin je leeft.
  Een vertroebelde heden is dan ook een basis voor een kansrijke toekomst.

  Hoe pijnlijk het verleden ook is geweest voor alle Surinamers, vergeet het niet, maar koester het ook niet.


  Maak melding

 11. @Jiyani,gelijk heb je,zonder de handen uit de mouwen te steken kom je geen steek verder,na de slavernij wilden ze niet meer op de plantages werken, het harde werken.. …. maar als stedelijke net als hun voormalige meesters makkelijk leven showen njang,driegie,prezirie zonder rijkdom leven,en werken in het ambtenarenapparaat,daar ging het mis…..anno 2016 zelfde mentaliteit hangjongeren…..wereldwijd 60% stedelijken 40% boeren en het word nog erger,iedereen wil naar de grotesteden: meer misdaad, werkeloosheid, gezondheidszorg en krapte op de woningmarkt.


  Maak melding

 12. Een mens kan je uit het bos halen zoals Dikan,maar als je het bos uit Dikan kan halen dan …ho maar….
  Hij heeft het over vrede en saamhorigheid en eenheid en hij heeft een baas die een crimineel is alles behalve vredig .


  Maak melding

 13. Een vertroebelde heden is dan ook een basis voor een kansrijke toekomst. In deze zin heb ik een fout gemaakt.
  Moet zijn:

  Een vertroebelde heden is dan ook GEEN basis voor een kansrijke toekomst.


  Maak melding

 14. @ Falasha,

  Elk mens verdient een goed leven, maar je zult er zelf aan moeten werken. Men moet zelf kansen creëren en de kansen die je krijgt met beide handen aanpakken.
  Het is heel makkelijk om de schuld op anderen af te schuiven. Zoek die eerst bij jezelf. Ga eerst ontdekken hoe je zelf in elkaar zit, wat je aan je zelf kunt verbeteren.
  Door je zwakke punten te verbeteren, komen je sterke kanten naar boven.
  Maar alsmaar roepen dat een ander de schuld heeft waardoor jij jezelf niet hebt kunnen ontwikkelen, is heel erg makkelijk.

  Blijkbaar is het voor veel mensen nog steeds heel erg moeilijk om zelf verantwoordelijk te zijn voor het leven dat je wilt leiden.

  In Suriname is het de gewoonste zaak dat men politieke partijen de schuld van alles geeft.
  Het is te zot voor woorden.

  Elke regering heeft de taak om goed te zijn voor de bevolking. Maar de wereld heeft genoeg leiders gehad en heeft ze nog steeds, die alleen aan zichzelf en hun familie denken.

  In Suriname is het ook zo en onder Bouterse is het nog erger geworden.


  Maak melding

 15. Ik heb hierover niets te zeggen.

  Maar die foto doet mij denken aan die surineds, die naar suri gaan en in het vliegtuig nog net geen driedelig pak aan hebben.
  En die je vervolgens compleet onverwachts tegenkomt in zo’n toeristisch dorpje in exact zo’n jurkje (zie foto).
  Ohh ja op blote voeten, en klei op hun wangen, ook dat nog.

  Complete metamorfose.

  Verbazingwekkend.


  Maak melding

 16. @Jiyani,mee eens,iedermens heeft de keus om het goede of slechte te kiezen en de gevolgen onder vindt van zijn of haar daden, wat een mens zaait,zal hij oogsten……maar het maakt wel wat uit, als een mens,een Volk gebrainwasch,geïndoctrineerd werd/wordt generaties op generaties via onderwijssystemen,films en media om in een historische leugen,geschiedvervalsing te geloven…..dat zo’n mens of Volk eerst de Waarheid over zichzelf, cultuur en originaliteit moet ontdekken, alvorens men liefde,eenheid,saamhorigheid met mekaar en andere kan ervaren in eenheid in verscheidenheid in Suriname en Wereldwijd .


  Maak melding

 17. @Bouta-sing : u zegt “Minder roven hard werken!!!!”

  BEGIN dit eerst te vertellen aan JOUW NDP-TOP-partijgenoten, hr Boutasing !
  Waarom geef je die STAATSGELDROVERS Amnestie ???
  Laat hen OPPAKKEN EN BERECHTEN, deze Anti-Surinamers !

  Lees CLAD rapport Carifesta maar en Clad-rapport Naschoolse Opvang ! VELE ROVER-namen van NDP-kopstukken ! (oa kasopname Graanoogst ad 200.000)

  Boutasing zegt te weten wie de PAKKETTEN tbv de arme bevolking heeft gestolen !

  Dus heer Boutasing, wroko de ! Helaas a kondre SKEER kaba, w’e takki NDP tangi dji datti !!!


  Maak melding

 18. @Robje-de-NDP-slaaf ; U zegt over andere politieke partijen in Sranang mbt Marrons : “Het liefst willen de politici uit deze partijen de mensen bewust vasthouden in hun achtergestelde positie”

  Robje, DESi heeft ALLE Sranangmang ACHTERGESTELD en OP ACHTERSTAND gezet door Sranang OPZETTELIJK en IN HET GEHEIM, IN EEN FALLLISSEMENT TE KIEPEREN !

  DESI heeft MASSAAL (ruim DRIEMILJARD) ONGEDEKTE SRD-biljetten uitgegeven ! De kas was toen al LEEG gemaakt via Onproductieve NDP-propaganda-uitgaven !

  Voorlopig PINAREN de MARRONS net zoals, alle andere Sranangmans, A KONDRE SKEER !!! Productie no de !!

  De NDP-heeft Sranang Failliet gemaak en is thans bezig met het ROVEN van Staatsgelden en Staatsgoederen !

  Zie oa het ZWIJGEN van BOUTA over de CLAD-rapporten Carifesta en Naschoolse Opvang !!! Wie ZWIJGT STEMT TOE !!

  DESI heeft ook gezegd dat hij WEET welke NDP-ers PAKKETTEN tbv het arme volk, hebben gestolen !
  Ook hierbij geen actie van Desi mbt deze Staatsroof !!!!

  Nog meer amnestie-gevallen of komt er bevel tot niet-vervolging ??????

  Dusssssss Robje-G, SRAFENG KEBA O LANGA !
  FRI YU SREFI FU DENG FUFURMANG !!!!!!


  Maak melding

 19. @Jiyani,

  Verdiep je meer in de ware geschiedenis van Suriname. De Indianen en de Marrons zijn juist de groepen geweest die het de blanke overheersers niet makkelijk hebben gemaakt. Het verzet tegen de arrogante blanken is hen vervolgens niet in dank genomen door de witte man en later ook niet door de zwarte man, een schertsfiguur die het gedrag, de houding en de levensstijl van de witte man gretig ging kopiëren. Gij moet niet vergeten dat de begin-geschiedenis van andere groepen in Suriname een heel andere fundament heeft . Ik ben daarom van mening dat de Surinaamse overheid voor Marrons en indianen een speciaal stimuleringsbeleid moet gaan creëren. Deze groepen moet meer aandacht krijgen op het gebied van huisvesting, scholing, gezondheidszorg, werkgelegenheid en sociale voorzieningen.


  Maak melding

 20. @ RobG,

  Hebben de Marrons al niet meer dan genoeg gekregen?
  De Indianen lopen t.o.v. de marrons nog steeds achter.
  Dat deze groep meer aandacht verdient, is terecht.
  Maar de marrons moeten maar minder gepamperd geworden. Ze mogen wat harder gaan werken om meer te bereiken.
  Hoe meer mensen gepamperd worden des te minder ze presteren, dat is een feit.

  Ik blijf erbij dat het Aziatisch deel van de Surinaamse bevolking zelf kansen heeft gecreëerd om te komen waar ze nu zijn. Deze groepen hebben zeer weinig gekregen en moesten voor het grootste deel zelf hun eigen boontjes doppen.

  Mijn grootouders van beide kanten hebben om hun kinderen een beter toekomst te geven, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds heel hard gewerkt.
  Ze hebben alle schoolbehoeften zelf bekostigd.


  Maak melding

 21. Ik raad de marrons aan elke dag een Hanuman tempel op te zoeken en de Hanuman Chalisa te reciteren. Daarmee eren zijn hun Goden uit het verleden. God heeft de vorm van een aap – Hanuman – aangenomen om de bosvolkeren zelfvertrouwen, moed en kennis te geven. De marrons en Indianen moeten Heer Hanuman als hun God aanvaarden en dagelijks de verhalen over Hanuman vertellen aan aanhoren. Aan een insect als Anansi en z’n verhalen heb je niks.


  Maak melding

 22. Jiyani, jij kijkt naar dit vraagstuk vanuit een simpele invalshoek. Je ziet over het hoofd dat de Marrons en Indianen hebben in het achterland van Suriname geen toegang hebben tot beter lager-, middelbaar-, en hoger onderwijs.Voor alle vormen van middelbaar en hoger onderwijs is men aangewezen op Paramaribo en omstreken. Denk je dat een Indiaan uit Kwamalasamutu in een wip en een zucht naar Paramaribo kan afreizen om beter onderwijs te volgen. Je vergeet ook dat heel veel onderwijsgevenden niet naar het binnenland wilden afreizen om onderwijs te geven aan de inwoners van het achterland.


  Maak melding

 23. hoe komt het dat de criminaliteit onder de Marrons zo schrikbarend is toegenomen ? zit dat in hun genen ?

  ze vinden zoveel goud maar toch zie ik geen verandering in hun woon-leefsituatie .


  Maak melding

 24. Ik weet niet waar sommige van jullie al die onwaarheden vandaan halen.
  We hebben altijd hard gewerkt en werken nu nog steeds hard. Mijn vader en andere vaders hebben heel goed voor al hun kinderen gezorgd. Mijn vader heeft toendertijd 2 huizen in Paramaribo gekocht, alle kinderen van mijn ouders zijn goed terecht gekomen. Voor een man uit het binnenland is het een grote prestatie. Mijn vader en andere vaders deden niet onder voor sommige zogenaamde stadsbewoners, die op ons neerkijken. Shame on you.

  Jullie weten nog weinig over ons. Bijna 100% van de mannen in het binnenland zorgen goed voor hun kinderen. Bij ons is het een schande als je niet voor jouw kinderen kan zorgen. Waar praten jullie over? Ik ken genoeg mensen uit het binnenland die momenteel grote huizen in Paramaribo bezitten en er volgen nog meer.

  Gaan jullie maar rond kijken in Paramaribo, jullie zullen wel versteld staan hoeveel kasten van huizen die jongens uit het binnenland hebben. Ken zelf een super slimme die meer dan 10 kasten in Paramaribo heeft staan en aan buitenlanders en stadsbewoners verhuurd. Voorzichtig zijn met wat jullie allemaal hier lopen te roepen. Wij zijn de opkomende geduchte concurrenten van de gevestigde handelaren in Paramaribo. Neem voor de lol een kijkje op de markt. Vroeger was het anders.

  Wat discriminatie van de mensen uit het binnenland betreft!!! Weet je hoe moeilijk mijn voorgangers uit het binnenland het hadden, als ze in Paramaribo kwamen om verder te studeren. Ze werden van alles en nog wat uitgemaakt en ook nog eens tegen gewerkt. Zelf ik die niet zo oud ben, hebt het aan den lijfe ondervonden.
  Tegenwoordig hebben wij heel veel kaders en wat gebeurt er nu!!! Dong mang ko koni, koni mang dong, dus kon mang hati e bron.

  Nog iets heeeeeel belangrijk. Wij hebben nog steeds onze oorspronkelijke traditie uit Afrika en praten nog een dialect dat heel veel Surinamers niet verstand.

  Peace out,


  Maak melding

 25. Kletsen over de kolonisator maar hun eigen haar op hun hoofd(kroes) bedekken de meeste marron vrouwen met het haar van de blanke overheerser (glad) en in de meeste gevallen lang tot op hun bil en vaak ook nog blond. Ze laten zich dus bewust nog onderdrukken maar dan op het hoofd. En mooiste daarvan is dat geen van ze een winkeltje heeft die wave verkoopt. Waarom zet Dikan of Bee of Brunswijk geen wave winkel op zodat het geld binnen eigen gelederen blijft. Maar nee hoor je moet de mannen zien pronken met hun vrouwen en buitenvrouwen met lang glad haar. Toch Joan DoGoJo !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.