Mega deal export van steenslag: Maar voor wie?

32

[INGEZONDEN] – “Mega Export deal voor export van steenslag”, zo viel onlangs te lezen in de Surinaamse media. Het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco, dat als economisch wonder wordt gezien voor de diversificatie van de Surinaamse economie, exporteert steenslag naar Guyana voor de bouw van de vernieuwde Cheddi Jagan Airport in het buurland. De exportdeal wordt in Suriname gekenmerkt als een bijzondere verdienste. De publicatie destijds over de mega-exportdeal, dwars door alle kommer en kwel-nieuws Suriname aangaande, moest hoop geven aan de lokale bevolking. Maar…..de vraag is: voor wie is het exporteren van steenslag een bijzondere deal: Voor Suriname, China of Guyana?

Achtergrond:
De Guyanese en Chinese overheid tekenden een overeenkomst voor de uitbreiding van de Guyanese luchthaven. De daadwerkelijke uitvoering van de verbouwing van de Cheddi Jaggan Airport werd in handen gelegd van de Chinese China Harbour Company. Steenslag is een belangrijk ‘bindmiddel’ bij de bouw van infrastructuur. Hoewel Guyana zelfstandig beschikt over grote getalen aan steenslag dat kant en klaar ligt, besloot China Harbour Company te gaan winkelen in Suriname voor de eerste fase van 300.000 (driehonderdduizend) ton steenslag.

In Suriname is het Chinese Zhong Da, in de volksmond bekend als Dalian, aan het werk voor het versneld realiseren van het wegennet in Suriname. Zhong DA beschikt over steenslag dat bestemd is voor dat doel.

China Harbour Company, die kwam winkelen in Suriname, vond de benodigde 300.000 ton: 200.000 ton wordt geleverd door het Chinese Zhong Da (Dalian) en de resterende 100.000 ton steenslag door het Surinaamse Grassalco . Saillant detail: wil je als Surinamer steenslag kopen in Suriname, dan betaal je een gemiddelde marktprijs van 45 amerikaanse dollar per kubieke meter. De prijs waarvoor Surinaams steenslag de haven verlaat en aankomt in Guyana, ligt, volgens Guyanese data, op bijkans 25 Amerikaanse Dollar per kubieke meter, ruim 20 amerikaanse dollar goedkoper dan de lokale Surinamer moet betalen.

luchthaven-guy

‎Guyanese producenten van steenslag liggen ondertussen volgens de Guyanese media met grote bergen steenslag die China Harbour bij hun had kunnen afnemen, Suriname’s steenslag wordt verkocht aan de Chinese inkoper voor een prijs die beduidend lager ligt dan de lokale Surinamer moet neertellen, Guyana krijgt daarmee steun van Suriname om de meest geavanceerde luchthaven neer te zetten onder andere met meerdere slurven en zal dienen als hub voor de regio; een droom die Suriname al langere tijd op de planken heeft voor de eigen Surinaamse Johan Adolf Pengel Luchthaven. Met de komst van de vernieuwde Cheddi Jagan Airport komt Suriname achter in de rij van hub-functies voor de regio en loopt daarmee dus inkomsten mis uit de spin-off van een hub-functie.

Gefeliciteerd met de mega deal, maar …WIE O WIE GEFELICITEERD?

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. Dat de verkoop prijs beduidend lager ligt dan lokale prijs, dan is er wat aan de hand. Export ok prima . Ik neem aan dat de exploitatie – , productie of verwerkings kosten c.q. Logistiek er bij bereken zijn. Anders gezegd, de spleet ogen hebben onze natuurlijke hulp bronnen gratis gekregen.
  Moet je nagaan dat de jaw/crusher installatie op 52 km van apoera ligt, in het bakhuys gebergte, en dat steengroeve m.b.v. Een Kapotte locomotief worden getransporteerd naar apoera en vervolgens verladen in de boot; dan moet men echt een idioot zijn om het spot goedkoop die steen slag te verkopen .


  Maak melding

 2. In su is alles krom!geen lange termijn visie en die blijft tot volgende generatie.Luchthaven van Guyana wordt strax een wereld formaat.en su lekker verder dromen..bijna halve eeuw wordt Surinaamse burger uit geknepen met dure Ticket nog ff dan is over en uit de laatste generatie is beetje uitstervende de jongere wil niet eens naam van su horen..reden dat ouders kon die kinderen nooit naar su met vakantie meenemen wegens kosten plaatje..


  Maak melding

 3. Open brief aan Joan Wielzen,
  Met het nodige enthousiasme heb ik kennis genomen van uw plannen met betrekking tot het district Coronie. Ik ben geen Coroniaan, maar ik heb in de loop der jaren heel veel Coroniaanse vrienden en vriendinnen leren kennen. Hierdoor voel ik mij zeer aangetrokken en betrokken tot Coronie. Bij de gedachtewisselingen met mijn Coroniaanse vrienden kwamen wij tot de conclusie dat het district Coronie terug moet naar de basic. Ik ken Coronie als het land van melk en honing. Met honing wordt bedoeld Parwahoning. Met melk dacht ik altijd aan cocosmelk, maar later werd het mij duidelijk dat ze koeienmelk bedoelden. Wat u vergeet te vermelden zijn: naast rijstteelt ook varkensteelt, honingteelt, veeteelt en cocosteelt. Vanaf mijn jonge jaren wist ik dat Coronie “het varkens- en cocosdistrict” was. We zaten wel met een probleem. De Coronianen veredelden hun producten niet. Nu moet ik in Nederland cocosolie en hammen kopen uit vreemde landen.
  Ik wil mij beperken tot de varkens. De Coronianen zijn nooit overgegaan tot de productie van varkenshammen. Natuurlijk heb ik er een studie hierover gemaakt en kom tot de conclusie dat Surinamers zeer ongeduldig zijn. 3 jaar wachten op het rijpen van een ham ,volgens het drogingsproces, vindt een Coroniaan veel te lang. Aan gekookte en gerookte hammen heeft men kennelijk nooit gedacht. Ook aan het maken van varkensworsten, paté en overige producten heeft men kennelijk niet gedacht.
  Mevrouw Joan Wielzen. Ik geloof heilig in het succes van de Coronianen en als ik bij machte ben om ze financieel en moreel te ondersteunen zal ik dat zeer zeker doen. Alleen moeten wij nu meer gaan denken aan productverdedeling en niet aan de basic alleen.
  Ik wens u natuurlijk alle succes met uw plannen.

  John.


  Maak melding

 4. Ik Sta nog steeds achter bp.P.S. Somohardjo ja, waarom: PL. is de enige javaanse Partij die van buitenaf en ook van binnen aanvallen GOEDkunnen pareren ja , niet als Bpk. Iding Sumita die 70 lage jaren worden gedomineerd, verpest geintimideerd door J.A. Pengels NPS en J.Lachmon van VHP, een schoonmaker zelf kon hij niet krijgen. foei foei domboooo. GOBLOK GOBLOK


  Maak melding

 5. De royaties van Iamgold gaan via Grasalco.
  RobG melde ooit dat die royalties vermist waren in de boeken van de regering.
  Dat kan dus goed kloppen. Grasalco lijkt een succes echter de winst van Grasalco is lager dan de royalties die het van Iamgold ontvangt.
  Beter gezegd onder royalties maakt Grasalco verlies.

  Suriname financiert Zongh Da met goedkope steenslag.

  Dat krijg je met een NDP directeur die dit soort successen verkoopt. Zongh Da zal ook wel minder betalen voor de steenslag dan welke Surinaamse wegenbouwers betalen. Zij hadden 200.000 ton liggen voor haar Chinese vrienden die de luchthaven in Guyana bouwen.

  $ 25/ton is erg weinig


  Maak melding

 6. @john
  hey brother, dat je zoveel weet over coronie, kom je zeker uit nickerie.
  Weet je nog wat bouterse zei tijdens een massa meting in totness, ” waardeloze landgenoten ” nadat een tegenstander een varken los liet in de menigte met een ndp t shirt opgedragen. Dat was echt een faja ting. Want als mijn team santos uit nickerie waar ik ook speelde, een wedstrijd van corona uit totness moest winnen ; zeg gewoon tegen hun waardeloze landgenoten.
  maar john je vergeet ook wat, coronie leverde een dosis aan intellectuelen m.u.v. van mevrouw wielzen dan. Die is een dievegge . Jozef slagveer, advocaat riedewald. Jammer ze zijn er niet meer.


  Maak melding

 7. Robert-a
  Neen, Ik ben niet van Nickerie, maar één van mijn voorouders komt wel daar vandaan. Ik weet niet alleen veel van Coronie, maar ook heel veel over Suriname omdat aardrijkskunde, geschiedenis, economie en ook de politiek van Suriname mij interesseren. Neen, ik ben van Para-passie en ben later opgegroeid in de getto’s van Paramaribo. Zie mij als iemand die de stront van de getto heeft overwonnen door veel en hard te studeren. Probleem is echter dat je iemand wel uit de getto kan halen, maar dat je de getto niet uit de persoon kan halen. In de getto’s zijn regels. Wat mij altijd gestoord heeft is dat ik vele van onze huidige regeerders in de getto heb leren kennen, maar dat ze de regels van de getto aan hun laars lappen. Bouterse, Neede, Chas Mijnals en vele anderen komen ook uit de getto, maar ze zijn overduidelijk de getto-regels (en dat is opkomen voor de belangen van de armen) vergeten. O ja, met betrekking tot mevrouw Wielzen het volgende: Ik wist niet dat zij een dievegge was, maar misschien verdient ze een herkansing. Elk mens heeft het recht zichzelf te verbeteren. Hopelijk stelt ze ons niet teleur zoals DDB, die wij ooit het voordeel van de twijfel hadden gegeven.


  Maak melding

 8. De steenslag deal kan niet gebeuren zonder de toestemming van hoge regering functionarissen. Die hebben hu n tjoekoe gekregen voor hun toestemming. Arme Suri kreeg maar 25 usd per ton.

  Off topic: Volgens de nieuws media rapporteerde de Bureau of de Staatsschuld dat de regering internationaal en nationaal heleboel schulden heeft gemaakt dit jaar. We hebben nooit van deze schulden gehoord niet via de DNA waar toestemming moet worden gegeven. Combe Markt moet betaald worden voor leveringen 10,6 miljoen srds.Caribean DB 50 miljioen USD, InterAmerican DB 70 milj usd, en Abn/Amro bank 17.2milj en 21.9 milj euros.
  Dan nog kan niet iedereen betaald worden salaris of andere gelden .De regering opereert met een tekort en leent als een gek, Dit moet gestopt worden en ook de corruptie.


  Maak melding

 9. OOOO!!! wat mooi, SU gaat iets doen wat zij zelf niet eens hebben. o het was een wonder, boven wonder, onder wonder!! alleen het bijzonder is, dat niks kan verwonderen! Het enige wat zij wel kunnen is, de Suries BEDONDEREN!!!!!

  Bekommer maar!!! Wat wel Bouta voor jullie heeft, is zijn eigen komkommer voor jullie!!! eet smakelijk na wederom 5 jaren!!!


  Maak melding

 10. Van het VOLK GESTOLEN STEENSLAG, wordt GE-EXPORTEERD, DJI SUMA SAKA ?????????????

  NAMENS SUMA, NANGA SUMA HANDTEKENING ??????

  DANG A KONDRE NO HABI VALUTA, W’E PINA DRESI SREFI ?????????????????

  UN SIDONG, WAKTI , E TANG LUKU DEN SAKA SAKA TE NOW ETE ????????????

  PS : DAT KRIJG JE MET EEN LIJDER DIE SPLEETOGEN HEEFT, DOOR ZIJN OVERMATIGE COLA-GEBRUIK !!!!!!!

  MORO NDP-CORRUPTIE E KOME !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. Ik zie er geen probleem in dat China Harbour Company 25 USD betaal per kubieke, jullie vergeten dat deze bedrijf een grote hoeveelheid steenslag 100.000 ton heeft ingekocht, waardoor zij een inkoopvoordeel hebben, deze artikel slaat eigenlijk nergens op, het is appels met peren vergelijken. Iemand die in grote hoeveelheden inkoopt kan altijd een lagere prijs bedingen.


  Maak melding

 12. Het is simpel, de Surinamers betalen in waardeloze Surinaamse dollars, de Guyanezen in Amerikaanse dollars. Om deviezen binnen te krijgen en marktaandeel te winnen neem je desnoods genoegen met wat minder winst of als het moet verkoop je onder de kostprijs. Zoveel landen doen dat, China wordt daar vaak van beschuldigd.
  De vraag hier is alleen waar gaan die deviezen naar toe, naar Suriname of voor een groot deel naar China?


  Maak melding

 13. @ jay dat zie ik na het lezen ook niet als de kern van het artikel: is het een mega deal vanwege het volume, vanwege de winst, vanwege het project of vanwege de mogelijke toekomstige impact van dit project op de hub ambities van Suriname en voor wie is deze mega ophef een felicitatie waard? Suriname gefeliciteerd met weer naast de pot pissen bij een mega mogelijkheid om internationaal te profileren als toeristen en cargo hub, dalian gefeliciteerd met de export van Surinaams steenslagpotentie, Guyana gefeliciteerd met de nieuwe luchthaven/hub, China harbour met de extra winst uit aankoop steenslag of Suriname met de mega bijdrage van 1/3 aan de exportorder voor een appel en een ei. Een ding is zeker de Surinamer zelf heeft nog even geen reden mega blijf te zijn. De exportprijs ligt bijna 50% lager dan de lokale prijs om gewoon stenen met stenen te vergelijken.


  Maak melding

 14. Ik vind dat de Rijkdommen van Suriname eerlijkverdeeld worden onder bevolking groepen zoals de Afrikanen,Hindoestanen,Javanan e.a.en wat Bouterse nu doet is heel goed, grond verdelen onder de arme Surinamers en verdelen van het Minsiters posten ook zelde: 4 Afrkanen, 4 Hindoestanen en 3 Javanen ssamen het land opbouwen.


  Maak melding

 15. Vliegveld Zanderijen/JAP-Internationalluchthaven had al heel lang een hub in Latijns-Amerika moeten zijn.

  Het blijkt duidelijk dat Surinamers momenteel door nietsjutters, misdadigers, criminelen wordt geleid. Misdadigers die meer met hun eigen belangen, dan (inter)nationale belangen van het land Suriname en de Surinamers bezig zijn. Deze misdadigers maken dat Suriname een loser wordt in de wereld.

  Wat is er zo moeilijk aan dat wat Guyana doet, ook in Suriname te doen. Hopelijk dat erin Suriname ministerie HI, TCT, infrastructuur/ OW de draad oppakken en heel snel aan het werk gaan. Het plan snel uit de kast trekken en er alles aan doen, om voordat de luchthaven in Guyana af is, Suriname ze al heeft ingehaald. Suriname moet de concurrentie aangaan en niet achteroverleunen en toekijken. Dat doen losers, sufferds. Het laat duidelijk zien dat Suriname geleid wordt door mensen met enige eigen belangen.

  Actie, Actie, Actie!
  – JAP tot een hub van Latijns- America!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. Genetisch, etnisch gezien, zal in niks gebeuren in Suriname. Zeker geen welvaartsland, ontwikkelingsland of zoiets. Integendeel.

  Bij voorbaat is, ondanks economische pieken, al te voorspellen dat het een leeggeplunderde derde wereld land zal worden op wat langere termijn.

  Ik zie veel overeenkomsten die zich ook afspelen in andere Afrikaans geregeerde landen.


  Maak melding

 17. Ik vind dat de Rijkdommen van het Land worden eerlijkverdeeld aan de bevolkings groepen zoals Afrikanen (NDP/NPS/ABOB), Hindoestanen (VHP), Javanen (PL) en ook de Miniters posten 5 (NDP/NPS/ABOB), 4 (VHP), 3 (PL) om samen het land op te bouwen.


  Maak melding

 18. Sranang is GEEN geen afrikaans geregeerd land (wat dat ook moge betekenen), wij hebben een gemixte etnische bevolking !
  PERSONEN VAN MEERDERE ETNICITEITEN ZIJN OP DIT MOMENT AAN DE MACHT, ZIJ STELLEN HET WAN-BELEID VAST en VOEREN DAT UIT !!!

  De bevolking heeft helaas GEKOZEN voor de MISDAAD (een veroordeelde en hoofdverdachte van massamoord op Ons Volk als leider) en tegen de DEMOCRATIE !

  Logisch dat Criminaliteit en Corruptie de Staat en de Bevolking VERNIETIGEN !!!

  Het enige en hoofdbeleidspunt van de regering DDB is : Hoe houden wij Desi uit de BAK !
  Nu deze man de sleutelbos van Santo Boma on zijn slaap hoort rinkelen, zijn Sranang en haar Bevolking TOTAAL VERGETEN door het regiem !

  Het Volk is door opzettelijk wanbeleid ( veel te hoge staatsuitgaven, het VERKWANSELEN van al Onze Monetaire Reserves en het drukken van ONGEDEKTE bankbiljetten) beroofd van ongeveer 70 % van haar koopkracht !

  A KONDRE FAILLIET !!!!!!!!!!!!!!!

  Het Lnd en het Volk moeten ervoor gaan zorgen dat ALLE CORRUPTELINGEN, kleur of ras maakt niet uit, zonder meer worden uitgeschakeld !

  Mensenrechten herstellen, de onafhankelijke Rechterlijke Macht terug in place zetten, en DEMOCRATEN kiezen om Land en Volk te leiden ! (permanente screening van alle betrokkenen bij de politiek)

  Racisme zal Sranang nog verder van huis helpen !

  VAN DE STAAT GESTOLEN GELDEN EN GOEDEREN SNEL EN EFFECTIEF TERUGVORDEREN !!!!!!!!!!!!!

  Alleen Het Belang van de Surinaams Staat en van Haar BEVOLKING moet tellen, NIET DE HEBZUCHT VAN ENKELE POLITICI (de etniciteit van de BOEVEN maakt NIET UIT, gewoon uitschakelen) !!!

  PS : WANTROUWEN en RACISME verspreiden bij en tussen de diverse bevolkingsgroepen is onderdeel van de strategie van de STAATSBOEVEN, om DE MACHT TE BEHOUDEN !!!!!!!!!!


  Maak melding

 19. @@Budayayawa!! volgens jou!! Wieb-Ding , maai ke tjode tori…. moet zijn tori maai ke tjode.

  ik hoop nu van harte dat de duivels jou mag komen halen!!! Mijn moeder heeft je gevloekt!! Zij heeft hier niets mee te maken!!! zij gaat elke zondag naar de kerk!!!!! Je gaat nu te ver en persoonlijk ook!!!! Dus hou aub met je gewaffel met persoonlijkheden!!!! Anders wordt je ook van deze site uitgeknikkerd!! Hopelijk krijg je wurmen in je bek!!!


  Maak melding

 20. @@Budayayawa!! volgens jou!! Wieb-Ding , maai ke tjode tori…. moet zijn tori maai ke tjode.
  Wieb Ding, je verdaaid de feiten de boel man, ik wil gewoon je zin verbeteren, je ben lelijk en je praat zo lelijk als een domme Gorela of ben je nog in de Evolutie

  @@@budayayawa!! Jij hoef mij niet te corrigeren/verbeteren!! daar heb je wel een heleboel hersenen voor nodig, om tot verstand te komen!!

  Het woord TORI is in Sranantongo!! als a tori seti!!! en geen Hindustani woord tori als JIJ en JE!!!!

  Boi a tori spang!!! Ma mi ne spang nanga a tori!!! sjnap, sjnap, niet ge sjenapt??? Het moet gezien worden als een BULL shit verhaal!!!


  Maak melding

 21. Ok, dan als je die luchtvaarthub niet geworden bent, wordt dan tenminste een containerhub voor de zeevaart.

  Gewoon containervervoer via Suriname naar Brazilië, Frans Guyana en Guyana en omgekeerd.


  Maak melding

 22. @ Srafu
  Sranang is GEEN geen afrikaans geregeerd land (wat dat ook moge betekenen), wij hebben een gemixte etnische bevolking !
  PERSONEN VAN MEERDERE ETNICITEITEN ZIJN OP DIT MOMENT AAN DE MACHT, ZIJ STELLEN HET WAN-BELEID VAST en VOEREN DAT UIT !!!

  en je PS
  PS : WANTROUWEN en RACISME verspreiden bij en tussen de diverse bevolkingsgroepen is onderdeel van de strategie van de STAATSBOEVEN, om DE MACHT TE BEHOUDEN !!!!!!!!!!

  Zo is het maar net. Helaas wil men dit niet inzien.
  Ik ben het in ieder geval volledig met je eens


  Maak melding

 23. MEGA deal 1
  Staatsbedrijf Grassalco heeft voor US$ 3.250.000 deelgenomen in de financiering van Global Vastgoed in een huizenbouwproject. Dit is gebeurd via de Nationale Trust- en Financieringsmaatschappij NV (NTFM), dochter van Hakrinbank. De tijdsduur van de belegging van een jaar, is intussen verstreken zonder dat het geld is terugbetaald. Jim Bousaid, directeur van Hakrinbank, om een reactie gevraagd, deelt aan Starnieuws mee dat de kwestie deze week rond zal komen.

  Grassalco’s directeur Sergio Akiemboto stelt dat het om een belegging gaat. Hij stelt in het vooruitzicht dat er nog een verklaring komt van het bedrijf. Vernomen wordt dat toen deze kwestie speelde in september 2014, niet de volledige raad van commissarissen, onder leiding van Winston Wirht, achter deze belegging stond. Bousaid zegt dat Hakrinbank huisbankier is van het staatsbedrijf en beleggingen mag doen op verzoek van de cliënt. Volgens hem was het huizenbouwproject de moeite waard. Door de koersontwikkeling en economische situatie is de zaak niet gelopen zoals verwacht werd. Veel meer bedrijven hebben volgens de bankier te maken met soortgelijke situaties.

  De hypotheek is door Grassalco gegeven tegen een rente van 6,75% per jaar, terwijl het bedrijf zelf leent tegen een rente van 8%. In september 2014 is de hypotheeklening verstrekt met als doel:
  – de afkoop van een restant schuld bij de verkoper van het terrein aan de Vredenburg Serie B.
  – de afbouwkosten van 128 woningen op project Vredenburg serie B (80) en A (48)
  – de opzetkosten van 126 woningen op een nader te bepalen locatie.

  Dit krediet heeft een ‘self-liquidating’ karakter en zal derhalve worden afgelost uit de verkoopopbrengsten van de woningen. Het gaat om twee halfjaarlijkse aflossingen van US$ 1.706.175 ingaande 31 maart 2015. Later werd op verzoek van Global Vastgoed een additionele aflossingsvrije periode van zes maanden toegekend, ingaande 30 september. Achteraf blijkt dat slechts een klein deel van de woningen is verkocht en het geld niet is terugbetaald zoals overeengekomen. Grassalco valt onder supervisie van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.