Iamgold Suriname gered met extra goudmijn

14

PARAMARIBO, 2 sep – De regering heeft een goudmijn ingezet in de relatie met multinational Iamgold. “Een belangrijke stap”, stelt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Rosebel Gold Mine, voor vijf procent Surinaams bezit, dreigde binnen enkele jaren kopje onder te gaan.

De ‘stap’ verlengt in elk geval de levensduur van Rosebel Gold Mine. De concessie in Nieuw Koffiekamp wordt steeds meer verlieslatend. Goud zit er nog weliswaar, maar dan in oerhard gesteente. Het kost bakken vol met geld om het erts naar boven te halen. De situatie leidde al tot een groot aantal ontslagen. “De regering vindt het van groot belang dat deze industrie behouden blijft”, meldt NH.

Verwacht wordt dat Suriname er werkgelegenheid en ‘economische impulsen’ aan overhoudt. Volgens de overeenkomst zijn alle exploratiekosten voor rekening van Iamgold. Suriname neemt voor dertig procent deel. Er wordt alleen voor dit percentage gedeeld in de kosten als de mijn winstgevend blijkt. Rosebel Gold Mine heeft in de afgelopen ruim tien jaar bijna negentig ton goud gewonnen en geëxporteerd.

Bekijk ook:

14 REACTIES

 1. Weer hapsnap beleid.

  1) Men laat jaren lang de Roma Pit leeg roven met makkelijk winbaar goud en gaat pas na 2 jaar over tot de beloofde actie.
  2) Deze afspraken zijn gelijk met de Surgold deal gemaakt maar door het gebrek aan geld nooit ingevuld.
  3) Nu duurt het 2 jaar voordat er inkomsten zijn. Deze inkomsten stroom was bij goed beleid reeds een jaar geleden opgang gekomen.

  Helaas heeft Dompig 5 jaar op zijn handen gezetten en de Wanordening van de sector gefaciliteerd. Nu verzilveren allerlei bedrijven gekregen rechten.


  Maak melding

 2. M.a.w. JeSuisd’Or gaat niks meer doen in die oude mijn en alles gooien op het nieuwe veld. Wie moet dan die oude mijn verder ontginnen? Dat is dan een verliespost.


  Maak melding

 3. En de winnaar is!! een bedrijf genaamd Tranquillo. Wie zijn de eigenaren?

  De concessie gratis gekregen en daarna rustig gewacht op het moment dat iamgold nieuwe gebieden nodig heeft.
  Tijd om te cashen en president zijn aandeel te geven


  Maak melding

 4. Suriname neemt voor dertig procent deel. Er wordt alleen voor dit percentage gedeeld in de kosten als de mijn winstgevend blijkt.

  Wanneer is er sprake van winstgevendheid? Is dit de EBIT? De Fiscale winst?
  Welke beheerskosten berekend multinational Iamgold an Rosebel Gold Mines? Heeft Suriname invloed op de kostenberekening van het bedrijf? Waar zijn de afschrijvingen op gebaseerd? zijn deze gebaseerd op de eindwaarde van de investeringen?
  Worden investeringen afgeschreven of direct voor 100% als kosten beschouwd in plaats van uitgaven?
  Allemaal vagen die invloed hebben op de aanspraak van winstdeling van Suriname.
  Ben benieuwd


  Maak melding

 5. De ene gat wordt met de andere gevuld!!

  De Suries moeten de gat van De Boef van achteren dichten met een vuurpijl naar de maan en in de lucht laten ontploffen!!


  Maak melding

 6. Sociale bijstand in Londo:
  €1083 uitkering
  €297 huurtoeslag
  €72 zorgtoeslag
  €148 kindgebonden budget
  €79 alleenstaande ouderkorting
  €60 bijzonder kinderbijstand
  €168 kindertoeslag


  Maak melding

 7. Nu wat van de voorwaarden in beeld komen kan men weer zien dat deze regering zich laat dwingen door de buitenlandse partijen.
  Vergoedingen zijn een $ 200.000 voor directe toegang.
  een paar miljoen voor de beschikbaarheid van data.
  3,125 miljoen aandelen in IAMgold Koers is nu $ 3,96.
  IAM gold doet het de exploratie (2 jaar) waarna men hoopt een voorraad van 0,5 miljoen tot 1,4 miljoen troyounces te vinden of wel 1 tot 3 jaar volledige mijnen door Rosebel.

  echter deze stap is de eerste richting een concessie van Safrina holding.
  Dan weet men wel waar het geld naar toe zal gaan.weinig tot niets voor concessies betalen en de hoofdprijs ontvangen zonder iets te doen.

  IAM Gold en Newmont weten drommels goed met wie zij te doen hebben en zullen heel traag werken om Bouterse en Co niet de vruchten te laten plukken van hun wanbeleid.

  Daarnaast kunnen ze in troebel water vissen als er een volgend heel arme regering aan de slag moet. Change is voor IAM Gold en Newmont big money


  Maak melding

 8. Tuku kloso ning ponorogo ‘
  Digelar ombo neng ngisaor gapuro..
  Dino immigratie langkung sedino dino..
  Jen kulo lepat nyuwun ngapuro.
  Satrio pringgondani arane gatotkoco’
  Duwe bapak arane werkudoro..
  Mugi gusti paring ngapuro’
  Duso kulo panjenengan sedoyo..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.