Fruitexporteur: Surinamers willen wel produceren

27

PARAMARIBO, 25 aug – Surinamers willen best wel produceren. Dit stelt exportbedrijf Suriname Candied Fruits. Het drie jaar oude bedrijf exporteert steeds meer gekonfijt fruit naar Canada. En rekent af met een mythe.

Surinamers willen niet graag de handen in de modder steken en gaan uit gemakzucht maar de handel in, wordt vaak beweerd. “Dat blijkt niet zo te zijn. Wat men wil is zekerheid van afzet en prijs”, zegt directeur Ruud Souverein tegenover de Ware Tijd. Suriname Candied Fruits heeft sinds de aanzet in 2013 heel goede ervaringen. Het bedrijf neemt alle fruit af van kwekers in Saramacca, waar het gevestigd is.

Het begon met twaalf kwekers. Het zijn er nu ruim vijftig en het bedrijf wil nog tweemaal zoveel leveranciers. Dit kan voor het eind van dit jaar al bereikt worden. Voor dit jaar moet de productie van gekonfijt fruit minimaal honderd ton zijn. Suriname Candied Fruits werkt het liefst met familiebedrijven van niet meer dan twee hectare. De kwekerijen worden gecertificeerd om de export te garanderen.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Jammer dt de eigen bevolking geen dried fruits eet. Zou schelen in de prijs.

  Die kleine bedrijfjes kunnen ze natuurlijk goed uitknijpen….eh confijteren.


  Maak melding

 2. Directeur Ruud Souverein komt met een verklaring en DDB de gangsters en paarse kakkerlakken zijn zo blij dat de Surinaamse economie vreemde valuta gaat krijgen dat ze nu al met hun fruit of the loom onderbroeken van Chinese fabricaat in de rondte lopen. De nieuwe fruit of the loom ondergoed van de koning, de gangsters en paarse kakkerlakken. De paarse kakkerlakken lusten wel tutti fruti op het pleintje.

  Mik Ding Kong, We Wakti Ding.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Je kan zoveel produceren en zoveel exporteren en ook zoveel verdienen , maar als je een gat in je hand hebt, dan is water naar zee dragen , niet waar meneer water naar zee ! Zo zijn de harde werkers nu platzak geworden. Het huwelijk tussen hardewerker en overheid is naar de knoppen gegaan omdat de overheid als huisvrouw niet op de centjes kan letten.Zij heeft gaten in de handen en geven alle verdiende geld alleen maar uit aan lol. feesten en uitgaan. De keukenvoorraad is leeg, de kinderen hebben honger en de hardewerker (vader) lopen met burn out en willen niet meer werken/produceren. Ze zijn moedeloos, moe en leven in armoe. No Jompo jepi dé.


  Maak melding

 4. BROKOBAKA Mevr water naar zee is ook een mogelijkheid😌JAJA iK ZIE WAARHEID IN JOU COMMETAAR treurig anno 2016 dat alles zo profesorisch tot stand komt ..einde oefening!!! als men de berichten goed leest en besef heeft!!onder Welke voorwaardes het volk geld heeft geleent!!!


  Maak melding

 5. laat die blaka mangs een ”voorbeeld”” nemen en ook gaan ”produceren””..

  niet blijven hangen bij lantie voor een bedel loontje..

  hier wordt duidelijk v.b. gegeven.. door een”’ wit man ”’

  dus nó lul.. moro..


  Maak melding

 6. Suriname had ooit een sappenfabriek. Volgens mij weet geen enkele Surinamer meer waar die gestaan heeft, laat staan waarom die fabriek niet meer bestaat.


  Maak melding

 7. “Surinamers willen hun handen niet in de modder steken”hier hoor ik voor het eerst van.Ik ken het gezegde..dat Surinamers lui zijn.Het is nu bewezen dat we dat niet zijn.We zijn ‘normale’mensen.Jammer dat we door de jaren geen geen ‘normale’regeringen hebben gehad.Alleen graaiers en oplichters en landrovers!!


  Maak melding

 8. Na observatie weet je dat het niet lui het woord is maar profesorische gemakzucht..het start schot had moeten zijn wijk centra,s enz
  Er is meer aan de hand een grootdeel van het volk heeft werk/gezin/structuur en vertrouwen nodig in Hun eigen kunnen als toevoeging voor economie en maatschappij men functioneerd beter onder toezicht men had staps gewijst samen met volk en geld meer kunnen bereiken en van de status onderontwikkeld land af kunnen komen


  Maak melding

 9. Citaat:Surinamers willen hun handen niet in de modder steken !!! Hij moet wel vermelden welke Surinamers !!!!
  Want ik zie niet dat bl..mangs hun handen in modder steken die steken hun ding wel graag in natte ingangen !! Maar handen in modder steken oh no wayyyyy.


  Maak melding

 10. Er zijn meer Grondstoffen en fruit soorten ge export in de laatste 400 jaren tot nu toe Bannen of Bacoven
  Kijk maar naar Bauxiet na100 jaren zijn ze gestopt . .

  Ga maar zelf kijken wat America in een straal van 20 km van de Fabriek achter heeft gelaten .

  Door dat Suriname een Bauxiet fabriek had kon men in America Vliegtuigen maken of produceren om tegen Hitler te vechten en de overwinning vieren .

  Op 4 en 5 mei word dat altijd gezeg in Nerderland zo dat deze generatie geen fout maken met de geschiedenis van Suriname .

  Wat geschiedenis van expoteren betref lees de boeken van af 1600 tot 2015 zie grafieken instantie .

  Ik heb zelf ook gewerkt in een nieuwe Garnalen Fabriek Sujafi te Livorno waar er 250 vrouwen en 100 mannen hebben gewerkt .
  Ik zal het maar niet hebben over Sujafi waar men om de drie maanden 1000 ton Carnalen geen exporteren naar Japan is 1000 ton x1000 kg

  Na jaren Grondstof exporten heeft Suriname niet eens een eigen Vliegtuig of schip die overal op de wereld kan gaan .

  Turkey heeft past de laatste 20 jaren Bauxiet ontdek en zij gaan een hoop zaken met Bauxiet maken .

  Een Fransman heeft bauxiet ontdekt toen men bauxiet had ontdekt was het duurder dan Goud lees geschiedenis maar goed .

  Bij mij onderzoek ga ik anderen eind producten maken waar jong en oud op een beter en snelle manier kunnen genieten van Bauxiet ik wacht niet op de Regering of America om dat op te starten

  Onderschat Oombert niet want mijn voorouders Grond heeft bauxiet en Bron water en Kwart zand laat jong en oud komen genieten dat was de bedoeling van mij voorouders .

  Ze waren behulp samen mensen van 1600 tot 1980

  De mensheid is niet geboren om te produceren en exporten


  Maak melding

 11. EBS-ers moeten krijgen Srd. 500, op zijn salaris nu, AOV verhoogd naar srd.1000,- nu, en de Bijstandtrekken naar srd.500,- nu en de ambtenaren krijgen ook srd.500,- extra en de koersen mag naar 12 srd.voor een USD en voor Euro naar 15 srd. dan is redelijk vind ik.


  Maak melding

 12. @ Oom Bert,
  Je hebt goede voornemens en intenties; een positieve instelling!!
  Dat is prijzenswaardig !!
  Jammer, het is niet iedere Surinamer toegestaan om in jouw gebied , zich te vestigen om te produceren. Jammer !!!
  Ik denk gelijk aan personen die in de fruitcultuur wilden gaan en fruitplantjes wilden kopen bij LVV ook Cultuurtuin:
  Tijdens Willy en andere Javaanse ministers konden personen die niet op Willy en Somo leken geen fruitplanten kopen;De mensen die op Willy en Somo leken, stuurden je weg: via een stoman kon je wel GOLEK,RAMBOETAN etc kopen. Dit is de naakte waarheid !! Deze figuren zitten nog steeds op LVV !!!


  Maak melding

 13. @ budayayaya,

  En what about de gepensioneerde “ambtenaren”.
  Ik hoor niets van hun nieuwe “voorzitster”/bestuur of van Hoog-en-drooghart” !!!


  Maak melding

 14. Mohamed @ ik was vorig jaar naar LVV heb met de heer Warsodikromo gesproken heel lieve man en geen kleine man ook .Hij heeft stichting Zuurzak een water pomp gegeven .

  Over planten en zaden vermeerderen kan je zelf doen hier zelf in Nederland doe ik het met Nederlandse vrouwen waar ik wat van leer . Ramboetan plantjes kan je ook her planten

  Indien er geen planten zijn bij LVV of weinig dient Minister Alcoe planten te laten in vliegen van Brazil of Cuba ,SLM dient planten in te Vliegen en geen toeristen van uit Brazil .

  Op de Grond gebied van mij voor ouders wonnen er honderden zonder toestemming ik heb het nog nooit mee gemaakt waar iemand door de deurwaarde van het grond
  word weg gehaald

  Mohamed@ lees en onder zoek zaden en planten vermeerderen en stuur ook wat zaden voor je familie zo dat ze een beetje oefen .

  Dat .van Javaanse of hindoestaanse of Creolen of Marrons of Indiaan van uit mijn Familie traditie of genen maken wij geen enkel Fout om te schelden op volkeren .

  Mohamed indien je geen zaden vermeerderd doe maar wat aan Mantelzorg in je wijk of buurt vraag wijk Agent om wat in de omgeving te doen het is toch gratis .


  Maak melding

 15. @ oom Bert,

  Probeer het boek van “Dr.Ostendorf” te vinden, in de bibl. van LVV moet hij er zijn.Hij was de Opvolger van Prof.Stahel op LVV (Cultuurtuin); hij heeft nagenoeg alle planten beshreven,Creoolse(sur.namen, latijnse,Hindostaanse,Javaanse). Zeer Leerrijk.
  U hebt een goede kijk op zaken en zeer positief !!!


  Maak melding

 16. De Nederlander heeft van zijn voorouders gezien en geleerd hoe hij toch in 2016 zaken met Surinamers kan doen.
  Wij staan altijd klaar om zaken te doen ,en dat doen wij al 400 jaren


  Maak melding

 17. Assembleelid Naomi Samidin (NDP) benadrukte tijdens de suppletoire begroting donderdag dat de koersontwikkeling haar zorgen baart. Het volk heeft er onder te lijden. Zij wordt hier niet vrolijk van. Het Assembleelid voerde aan dat vanuit Sociale Zaken en Volkshuisvesting gezinnen die maximaal SRD 1000 verdienen in aanmerking kunnen komen voor materiaalkosten voor het komende schooljaar.

  Samidin voerde aan dat er gezinnen zijn die iets meer verdienen, maar totaal niet uitkomen met hun salaris. Zeker als een auto of een hypotheek moet worden afgelost. Leerkrachten met SRD 2000 zijn in grote problemen door de hoge koers. Er is bijna geen middenklasse meer volgens haar. Zij stelde dat het volk de regering nodig heeft. De koers moet dringend worden gestabiliseerd waardoor het voor iedereen draaglijk wordt.

  Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse munt ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7,43 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7,60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8,50. ..

  …….Ik ben volkomen eens met Mbakayu N.Samidin Alle AOV moeten verhoogd worden naar srd.1000,- en de bijstandtrekken moet naar srd.500,- en alle Ambtenaren en EBS-ers krijgen srd.500,- bij op zijn salaris en de koerzsen mag naar 15 voor een USD en de Euro mag naar srd.20 dan is redelijk vind ik.


  Maak melding

 18. Dit vind ik een belediging dat Surinamers wel willen produceren.Er zijn duizenden Surinamers waaronder ik die keihard werken of hebben gewerkt en velen ook nog worden onderbetaald.
  Zo zijn er ook duizenden nederlanders b.v.die letterlijk geen bal doen anders dan ouwehoeren en de hele dag voor de t.v.zitten en wachten op de volgende uitkering.


  Maak melding

 19. Souverein heeft met zijn team team goed research gedaan en dan gehandeld. Zijn research moet heel goed geweest zijn daarom lijkt het zo gemakkelijk. De binnenlanders hoeven alleen maar de ananas te planten en te oogsten. De pajaja bomen en andere vrucht bomen moeten zij ook planten . Geen markten te vinden in binnen of buitenland.

  Het neemt veel geld en relaties building voor Suri ondernemers om zo iets te doen. Buitenlandse zaken moet mee helpen zonder hun cut te nemen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.