Hoge staatschuld Suriname baart zorgen

50
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 27 jul – De hoge staatsschuld baart zorgen in onder meer bankkringen. De Hakrinbank, deels eigendom van de overheid, is er niet gerust op. De schuld is binnen de kortste keren toegenomen met ongeveer twintig procent van het bbp.

Het is bepaald geen kleintje als ook de belabberde economie in acht wordt genomen. “Ons land loopt het risico dat de staatsschuld uit de hand loopt en dat de aflossingen een te groot beslag zullen leggen op publieke middelen”, stelt de bankdirectie in haar jaarverslag. De staatschuld is ruim vijftig procent van het bbp. Volgens de directie is de internationale norm niet meer dan vijf en veertig procent.

Deze norm geldt voor landen met een open en kwetsbare economie. Suriname ligt dus al flink bovenop het maximum. En het heeft er niet veel van dat het einde in zicht is. De hoge uitgaven van de overheid hebben eerder ook stemmen doen opgaan in het parlement. Vanuit de oppositie wordt vaker gewaarschuwd tegen de grote risico’s die het land loopt. De Hakrinbank vindt het hoogtijd voor het inperken van de uitgaven.

Bekijk ook:


50 REACTIES

 1. Hallo Ray en vergeet niet dat RobG de schuld neerlegt bij de oude regering. Uiteraard wordt Nederland ook bijgehaald.
  Zo fck voorspelbaar. ..


  Maak melding

 2. Vind je gek!! De DNA heeft het schuldenplafond verhoogd en heeft de regering daardoor de vrijehand om lukraak te gaan lenen en lekker van genieten. Abdoel “onze wereld bekende super econoom” zou zeggen: het is om de economie, dat al meer dan 50 jaar ongezond was, voor eens en altijd gezond te maken. hahaha


  Maak melding

 3. Geen probleem. De RvC leden van de Hakrinbank zijn straks allemaal van de NDP.
  Dus ook deze bank wordt straks leeg gezogen.
  Na hun de Zonvloed.

  De staatsschuld van Suriname blijft omhoog schieten. Per juli van dit jaar is die 6.5 miljard Surinaamse dollar, waarvan Srd 3.85 miljard buitenlandse schuld. Dit blijkt uit cijfers die het Bureau voor de Staatsschuld op 15 september 2015 op haar website heeft gepubliceerd, zo bericht maandag 21 september 2015 het Dagblad Suriname. Het gaat om een stijging van zo’n Srd 200 miljoen in één maand tijd. De staatsschuld is sinds 2000 nooit zo hoog geweest.

  Die Amerikaanse econoom Boefdraad doet het goed. Met zijn $ 80.0000 per maand! kan het hem ook niet veel boeien.


  Maak melding

 4. John dat zijn dus 10.000 paarse stemmen. Gaat nooit gebeuren. Bij de laatse verkiezingen heeft Bouterse massaal baantjes bij de overheid weggegeven. Het verhaal is dat investeerders wegblijven en dat Nederland hierachter zit. Goed moment om het communisme in te voeren onder leiding van Baboeram.


  Maak melding

 5. @Ray,

  RobG gaat straks beweren dat de hoge Staatsschuld een puike verdienste is van KUMAKOISI.

  WEER ZO EEN VERWORVENHEID VAN KUMAKOISI EN ZIJN GANG.

  KUMA HEEFT SURINAME NAAR DE AFGROND GEBRACHT.

  Dit zal weer door de PAARSE RATTEN worden ontkend.


  Maak melding

 6. Beschimmelde desi is alleen bezig met zijn eigen rechtsproces en zijn roversbende hebben baat bij dat hij pres blijft om zolang mogelijk te blijven roven.


  Maak melding

 7. Aap komt uit de mouw. LEES !

  ================================

  Heftige discussies en procedurefouten hebben gemaakt dat om 1.00 uur vannacht de algemene vergadering van aandeelhouders van Hakrinbank moest worden verdaagd. Vanaf agendapunt 7, benoeming van nieuwe leden van de raad van commissarissen (rvc) ontstonden er heftige discussies. De regering, als grootste aandeelhouder, heeft besloten drie rvc-leden te vervangen. Dit zorgde voor behoorlijk wat tumult op de vergadering. De rvc-leden Ray Vos, Roy Smit en Caroline Vos-Ritfeld zijn bedankt door de regering. In hun plaats zijn voorgedragen Rabin Parmessar, Chantal Doekhie en Robert-Gray van Trikt. Particuliere aandeelhouders voerden aan dat het gaat om politieke beïnvloeding. Deze rvc-leden hebben nog vijf maanden te gaan, stelden zij. De mensen wilden de stukken zien op basis waarvan de rvc-leden teruggeroepen zijn. Er bleek een missive te zijn van de Raad van Ministers waarbij bepaald is dat er drie nieuwe voordrachten zijn. De drie rvc-leden die door de regering waren voorgedragen, is gevraagd om hun functie ter beschikking te stellen. Zij hebben daarmee ingestemd. Het was de beurt van twee rvc-leden Agnes Moensi-Sokowikromo en Gerard Lau om af te treden. Lau heeft zich weer beschikbaar gesteld, terwijl Moensi niet meer beschikbaar is voor herbenoeming. In haar plaats is voorgesteld om Humphrey Schurman te benoemen. De vergadering had kritiek op dat de regering rvc-leden heeft ontslagen, terwijl er geen vacature was. Het was nog niet de beurt van de leden die vervangen worden om af te treden. Zij hebben nog een termijn van vijf maanden. Schade beperkt De vergadering is twee keer geschorst om overleg te plegen met elkaar en met regeringsfunctionarissen. Ook wilde de vergadering precies weten welke procedure er gevolgd is om drie rvc-leden die nog niet moesten aftreden te vervangen. De vertegenwoordiger van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën deelde mee dat bevestigd wordt dat de commissarissen zijn vervangen. Toen bleek dat er een missive hierover was, is die ook voorgelezen op de vergadering. De kritiek laaide verder op. Aandeelhouders gaven aan dat de gang naar de groene tafel niet uitgesloten wordt om hun gelijk te krijgen. Dit zou nadelige gevolgen hebben voor de Hakrinbank. Toen de rvc besloot om tot stemmen over te gaan heeft het gros van de aandeelhouders de vergadering verlaten. De vergadering is hierna voor een tweede keer geschorst. Algemeen directeur Jim Bousaid zegt in een korte reactie tegenover Starnieuws dat de procedures niet correct waren. Hij zei dat er nog overleg gepleegd moet worden over wat er verder zal gebeuren. De vergadering is tot nader order uitgesteld. Een groot deel van de mensen was reeds vertrokken. De vergadering was dinsdag om 18.00 uur begonnen en heeft tot woensdag 1 uur in de nacht geduurd. Parmessar en Van Trikt waren aanwezig op de vergadering, terwijl Doekhie er niet was


  Maak melding

 8. En ja,Wat kun j dan anders verwachten met Andre Theodorus Misiekaba.Suriname maak je klaar voor next Dubai ka ka olo zelf verrijken en de boel belazeren Kafferthood.


  Maak melding

 9. Het IMF zit en kijkt ernaar.

  Ik kan mij voorstellen dat zij zich niet willen bemoeien met binnenlandse aangelegenheden die geen betrekking hebben op de economie in enge zin. De hoeveelheid geld in omloop en wat daar nauw bij betrokken is zijn zaken waar naar zij kijken.
  Nu dit is zo’n zaak. Hier overspelen Hoefdraad en de zijnen hun hand.
  Toch, heeft Su een machtig kader aan talent. In no time kunnen mensen worden bedankt en anderen worden benoemd. Jammer dat zij geen tijd hebben om zich daadwerkelijk te bekommeren om het volk en om simpelweg op tijd zaken aan te leveren aan het IMF


  Maak melding

 10. Beste Koos,

  De Paarse Roversbende wil nu ook de Hakrinbank kapot maken door hun rovers in de RvC te benoemen: Rabin Parmessar, Chantal Doekhie en Robert-Gray van Trikt.


  Maak melding

 11. Volgens RobG maakt deze Mega Staatsschuld en één van de hoogste inflatiecijfers ter wereld deel uit van een subliem masterplan van Bouterse…

  En zoals Koos zegt: dit alles om de dekolonisatie van Suriname door Nederland tegen te gaan,.. Staatsveiligheid en zo…


  Maak melding

 12. Heeft de EBS dief parmessar zoveel tijd nog om zich te moeien met bankzaken. Verdient deze dief niet genoeg bij EBS?
  En mislukte dochter van doekhie wordt ook genoemd. Haar niveau is veel te laag. Ze kan liever langs dr waterkant gaan staan. Met deze idiote figuren zal dit het einde betekenen voor de hakrinbank


  Maak melding

 13. @Henry en Koos

  RobG zal voor vandaag niet te vinden zijn hier. Die man speelt het save. Natuurlijk gaat hij zoals altijd DE ANDEREN de schuld geven want zijn baasje is voor hem ‘heilig tot en met’,.


  Maak melding

 14. Henk Molenaar 2016 het roven gaat door en wat is handiger om de stromannen op key posities te zetten. Het is te schandalig voor woorden. Na staatsolie, telesur en slm gaat de volgende bedrijf naar het slachthuis. Werkelijk iedere ladekast wordt omgekeerd om de laatste srd’s te roven. Deze gasten gaan over lijken.


  Maak melding

 15. De regering is volgens mij al begonnen overbodige ambtenaren te ontslaan, ik zie immers Ingrid de laatste tijd geen, door China gedoneerde, computers meer uitdelen op scholen. Als zij, zonder behoud van haar riante vergoeding, tegenwoordig thuis zit, heeft de regering een eerste serieuze stap gezet om te bezuinigen.


  Maak melding

 16. En iedereen in Suriname doet een plas en alles blijft zoals het was.

  Wat een laf en passief volk zijn Surinamers toch, Echt ongelofelijk,


  Maak melding

 17. Parmisser kan nu direct bij de bank ophalen voor zichzelf en zijn. Zijn onderzoek naar diefstal bij OW door abrahams is ook nooit gedaan. En parmisser was ook ontslagen bij AZ voor corruptie.


  Maak melding

 18. Ik zou niet te veel woorden aan vuil maken maar het advies van de DSB van Pieter Lakeman aan de spaarders en rekeninghouders geven.

  Van Chantal Doekhie weten we dat ze nergens voor geschikt en een overal puinhoop van heeft gemaakt cq heeft achtergelaten.

  En van Parmessar mag je verwachten dat hij zijn handen meer dan vol heeft met EBS

  We staan vlgs mij op de drempel van een situatie van Venezuela. Mensen met kennis en verstand van het bankwezen moeten plaats maken voor nietsnutten en zakkenvullers.


  Maak melding


 19. Henk

  Bij een derde termijn, loopt de bevolking in zijn blote kont rond en zijn de geklede de zakkenvullers.”

  Ik vrees dat het al voor het einde van de tweede termijn zover kan zijn. Dankzij gulle redi musus wordt dit een tijdje uitgesteld,


  Maak melding

 20. Chantal Doekhie is overal weggestuurd als verwend Paarse Prinsesje dat werkelijke helemaal NIETS heeft gepresteerd en overal een puinhoop heeft achter gelaten.

  En dit wicht zonder capaciteiten wordt lid RvC van één van de belangrijkste banken van Suriname..

  Mag ik een kotszakje…?


  Maak melding

 21. Vreselijk gewoonweg Parmessar en Doekhie, kon die Parmessar niet bedanken??? Heeft hij niet genoeg om handen bij de EBS? Zijn er geen andere capabele mensen? Moet alles altijd draaien om die paarse kliek ??
  Vandaar dat vader Doekhie die pagla koeta, die paarse crimineel te vuur en te zwaard verdedigt zodat zn mislukte dochter toch ergens terecht kan, ze deugt voor geen meter ! Nergens !


  Maak melding

 22. Bron: NRC

  De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft hard bewijs dat de Surinaamse president Desi Bouterse in de periode dat hij parlementariër was nauwe contacten had met een van de grootste drugscriminelen uit de regio. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

  NRC kreeg van inlichtingenbronnen inzage in digitale “uitdraaien” van de satelliettelefoon van drugscrimineel/zakenman Roger Khan, die in 2009 in de VS voor onder meer cocaïnehandel tot veertig jaar cel werd veroordeeld. Hij was in juni 2006 in Paramaribo gearresteerd.


  Maak melding

 23. Beste mensen,

  zoals velen van jullie weten behoort Parmessar tot de Yokohama Clan.
  Deze Clan heeft heel veel zwart geld en dat kan nu onder toezicht van Rabin Parmessar door zijn neven worden witgewassen.
  En daar krijgt DDB en kliek dan ook zijn “fair share” van.
  De bijwerking van dit alles is dat Hakrin Bank nu ook 100% zal worden “ge-blacklisted”.
  En biinenkort zal de regering de bank plunderen in het belang van het land voor zogenaamde import verplichtingen.
  De rekeninghouders krijgen dan SRD tegen een officiele koers voor hun vreemde valuta.
  Iedereen die vreemde valuta daar heeft staan moet het echt zo snel mogelijk opnemen.
  En dan zal blijken dat de Liquiditeit van de bank volledig weg is.
  Mensen moeten nu toch eens beginnen om zelf te leren denken. Want als DDB en Adviseurs voor de bevolking dan is er maar ellende in het verschiet.
  DDB en Adviseurs weten dat dit hun laatste ronde is.


  Maak melding

 24. Ziet er niet goed uit for Suri en de Hakrin Bank. Drie rovers zijn binnengekomen in de Bank. Als de rovers in de Ali baba verhaal gaan ze vragen wanneer het tijd is om uit het vat te komen. Hopen dat iemand gauw met de hete olie komt.

  Arme Suri de bank verwacht nog verdere inkrimping van de economie.Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de Suri’s boos worden en deze regering naar huis stuurt.


  Maak melding

 25. Geen paniek mensen :

  RobG is in aantocht, hij is immers redder in nood.
  Hij zal de huidige regering adviseren om niet zo gretig te
  zijn, met het graaien in alle sectoren in Su !

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 26. Bouta bouta deze duivel heeft su in deze
  Moeilijke situatie gebracht alleen voor ka
  Stemmen om de verkiezing te winnen.
  Inderdaad is er veel uitgegeven mensen
  Hebben 5000 en 10000 gratis gehad v bouta
  Tijdens de verkiezing. Om vlaggen te plaatsen v ndp werd er ook geld verdeeld
  En een gr deel is gestort op deze boeven hun prive rek in zwitserland!
  Ma more shit ey doro!!!!
  Stand by!!!!!
  Un wang moordenaar toch???


  Maak melding

 27. Na een goede nachtrust, wakker geworden, journaal gekeken, gehoord hoe honderden of waren het duizenden in Turkije worden opgepakt zijnde sympathisanten van de Gulenbeweging, dacht ik aan Suriname
  Wat gisteren is gebeurd bij de Hakrinkbank heeft veel weg van dictatoriaal gedrag.
  Schaarste aan goederen, waaronder eerste levensbehoeften? Zal wel
  Waardedaling van de SRD? Zal wel
  Geen consumenten noch producenten soevereiniteit? Zal wel.
  Het gaat veel verder. Vrijheid van meningsuiting is aan de beurt.
  Wat volgt?


  Maak melding

 28. Het is nu heel simpel: iedereen moet nu als de sodemieter al zijn geld weghalen bij de Hakribank.. Met leden van de Paarse Roverbende als toezichthouder kun je je geld net zo direct in de Suriname rivier gooien.

  Het grote graaien is begonnen. Voor de komende verkiezingen staat al het geld op e buitenlandse rekening van deze criminelen.


  Maak melding

 29. Beste Henk Molenaar 2016
  Je weet toch wat er is gebeurd met DSB toen Lakeman dit in Nederland heeft geroepen. (ik ben sinds de jaren ’80 fan van Lakeman, vroeger topman van SOBI).
  Men ging als een speer zijn geld ophalen en ja hoor DSB ging failliet.
  Ik sluit niet uit dat je gelijk hebt.


  Maak melding

 30. Beste Pico,

  Het enige voordeel van Bouterse is zijn voorspelbaarheid,.

  Alle bedrijven waarin de afgelopen jaren “Paarse Toppers” zijn benoemd ging direct naar de kloten.

  Welke vaardigheid heeft Chantal Doekhie in godsnaam op het gebied van banking? Behalve dat ze de dochter is van Paarse Rover Doekhie. Neem drugscrimineel Boerenveen veroordeeld drugshandelaar en een van de verdachten in het proces van de Decembermoorden in Suriname., door Bouterse als dank voor bewezen criminele diensten aangesteld als lid van RvC van Staatsolie,

  Echt, dan kan alleen in Suriname

  Mocht Dino over 15 vrijkomen dan krijgt hij een baan als ‘Adviseur voor Staatsveiligheid’.


  Maak melding

 31. Ooooh ja een deel van het staatsgeld heeft
  Moordenaar sappige poen en chiton omgekocht!
  Bouta is en blijft een visieloos rot indiaan
  Trouwens ingie na soso njang dringie!!!!
  Verder 0.0.
  Deze crimineel aka boeler bouta moet hoe dan ook snel opgeruimd worden voordat het land
  nog zwaardere tijden meemaakt!!!!


  Maak melding

 32. Het kan dus. Een vreedzame oplossing voor “het probleem.”
  Als men en masse zijn geld gaat ophalen bij de Hakrinkbank en wie weet welke bank dan volgt zal en moet het IMF ingrijpen.
  Het geldstelsel komt onder druk te staan. Dit reikt véél verder dan een waardedaling
  Zoals ik al eerder schreef, Hoefdraad cs hebben hun hand overspeeld. Dit heeft veel meer effect dan wat dan ook.
  Henk Molenaar2016. Jij krijgt de schuld en gaat de geschiedenisboeken in.
  Ik ga je naam registreren. Wordt later veel waard.
  (de econoom in mij ruikt geld)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.