Surinaamse leerkrachten laten zich niet ‘verbannen’

64

PARAMARIBO, 27 jul – Leerkrachten zullen zich niet zonder slag of stoot laten detacheren naar het verre binnenland. De Associatie van Leerkrachten in Suriname, ALS, is niet te spreken over het voornemen van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur. Driehonderd leerkrachten moeten verkassen.

Het betreft leerkrachten die ‘boven de formatie’ zitten. Dit zijn leerkrachten die wel in dienst zijn maar geen werk om handen hebben. Peneux heeft wel werk voor hen. Het wordt in het binnenland, waar onderwijzers super schaars zijn. Dat heeft zijn redenen. “De minister moet leraren sturen die graag naar het binnenland willen, hij mag geen gezinnen kapot maken”, zegt ALS-voorzitter Wilgo Valies tegenover de Times of Suriname.

Het is ook weer niet zo dat er veel leraren zijn die van harte naar het binnenland gaan. Dit heeft alles te maken met de vrij primitieve leefomstandigheden daar. De overheid heeft nooit echt geschitterd in het leveren van omstandigheden die het ideale ten minste benaderen. Met de economische problemen van het moment, is de kans op verbetering nog kleiner. ALS wil samen met de leerkrachten een verzetstrategie opzetten.

Bekijk ook:

64 REACTIES

 1. Arme leerkrachten ik ga voor ze bidden,echtwaar wat dat zullen ze nodig hebben.
  Maar hoe gaan ze dan communiceren?!
  De leerlingen verstaan geen nederlands ,de onderwijzers van Paramaribo praten geen saramaccaaans of auccaans .
  Het zal wel lijken op de toren van Babel in het Binnenland .Echt iets om te zien!
  Peneuxtje toch is het teveel gevraagd om een aantal plaatselijke binnenland bewoners op te leiden als leerkrachten?
  Moeten de leerkrachten hun huizen en familie achterlaten om omringd te worden door bosmensen?!
  En een vreemdeling die gaat verjaagd worden omdat zij niet lijken op 1 van ze!!


  Maak melding

 2. Schandalig en ongehoord. Deze leerkrachten zijn boventallig hebben niets te doen en incasseren een salaris. De overheid moet wel hun salaris betalen. Deze gasten weigeren om in het binnenland te gaan werken waar er een groot tekort aan leerkrachten is. Dit is dienstweigering en wordt gestimuleerd door wie anders dan de NPS-er Wilgo Valies.

  Deze man werkt alles tegen. Hij is tegen het afstoten van de lege klaslokalen bij het IMEO niveau 2 en 3 . De overheid wil de afdeling sluiten omdat het aantal aanmeldingen minder dan 10 leerlingen is terwijl er 35 leslokalen ongebruikt staan te vergaan.Nu gaat hij weer in verzet om te voorkomen dat leerkrachten in het binnenland gaan werken. Dit is je reinste dienstweigering. Deze leerkrachten moet men ontslaan. Deze man is ziek, hij spoort niet.

  Ray, je blijft je azijnpisserig opstellen. Wat is er misgegaan bij jou? Onderwijs is kennisoverdracht en bijdragen aan de socialisering.Je geloofwaardigheid zakt nog verder weg.


  Maak melding

 3. Welkom in het binnenland: Minister- Pneux stuurt voor iedere
  manlijke binnenlandbewoner 7-maagden en ook de Sharia
  normen.
  Niks no fout. A NO MI !!!
  En @ RobG als coordinator.


  Maak melding

 4. Maar er is altijd nog een oplossing,
  we verhuizen het ministerie van onderwijs samen met het kantoor van minister Peneux en Peneux zelf naar het binnenland.Zo simpel is dat.


  Maak melding

 5. @ Ray,
  Goed idee en voorstel. Aan zo een briljante oplossing had
  ik niet gedacht.

  Awaridomri: Carl, Judas Iskariot, en Misie-ka moeten
  snel een voorstel doordrukken bij tant Jenny in DNA


  Maak melding

 6. @RobG

  Het binnenland doet niks voorzich zelf.?
  Zou jij je werk willen inruilen en naar het binnenland gaan om te werken?!
  Dus als de leerkrachten eruit zien als een binnenlander moet je aannemen dat zij de binnenlandse talen die daar gesproken worden,machtig zijn ?
  Niemand hoeft naar Valies te luisteren, de leerkrachten gaan nu zelf vechten nu de ndp regerng persoonlijk een gevecht met ze begint!
  Ik kan ze het niet kwalijk nemen dat ze weigeren te gaan naar het onbekende.Sjeesjes toch we leven in 2016,moeten de leerkrachten beginnen bij het jaar 0 ?!!


  Maak melding

 7. Peneux moet de binneland bewoners eerst gaan onderwijzen in Gezinsplanning,condoom gebruik en de pil. Je hebt alvast een klas met 14 Dino juniors,Deze 14 babymama’s kunnen toch opgeleid worden als leerkrachten aldaar!!
  Of zijn ze alleen goed in het naaien?!


  Maak melding

 8. @Mohamed

  Je zal zien de awaridomri’s gaan de bol emotioneel bedreigen en heks Jenny gaat zo een voorstel binnen no time aannemen en in werking zetten wat dan denkt zij…LIEVER ZIJ de onderwijzers,dan ikke….


  Maak melding

 9. Ik hoop echt van harte dat het ndp parlement verhuisd naar het binnenland en de NDPERS en Ocer gaan mee,en de V7 blijft in Paramaribo,
  O,wat hoop ik dat het zo zal gebeuren!!


  Maak melding

 10. …dan zijn we bevrijdt van de RobG’s,de pannekoek man,de Printa’s….dan Mogen ze hun evangelie gaan verkondigen in het binnenland,Zij praten toch namens de binnenland bewoners. Nu wil ik zien of ze het echt menen of was het allemaal schijn of bluf….


  Maak melding

 11. Peneux is een kleine dictator maar heeft wel recht van spreken. Als men boventallig is en inkomen geniet moet men inzetbaar zijn waar werk is ook in het binnenland.

  Indien men weigert, indien men correcte afspraken kan maken, zal het ministerie met recht weigeraars mogen afvloeien.
  Er is wat mij betreft 1 voorwaarde en dat is goede afspraken over vervoer en hardship allowance of familie mee regeling.

  Het binnenland is niet zo slecht als men wil doen geloven en biedt ook veel.

  Valies is wat mij betreft net als Hooghart een domme intrigant die veel onrust maakt en niets oplost.


  Maak melding

 12. @Jojo

  Zou je niet liever voor de binnenlandse krant aldaar willen werken en je reactiesa vandaar posten?
  Wat denk jij idioot dat jij voor alles dat je gewerkt heb in de stad plostseling moet opgeven en rennen naar het buitenland.Op papier lijken de plannne van Peneux prachtig of het uitvoerbaar isn in de praktijk is een andere vraag!!
  Daar in het binnenland hebben ze geen pers,wil je eentje daar gaan opzetten of nee wordt maar liever basja of granman.dan heb jij je Eigen mensen,eigen bestuur,eigen pers enz…
  Ik weet niet hoe men je een intellectueel vindt,ik vind je een knap vervelend vent!!


  Maak melding

 13. Ze moeten die hele paarse bende van de Ndp met die Misikaba die daar thuis hoort, verbannen naa het binnenland, en die moordenaar verbannen waar hij hoort te zitten, achter de tralies, wat zal Suriname hiervan beter worden, zodat er dan daadwerkelijk gesproken kan worden over een democratische rechtstaat, en niet zoals het momenteel is, een zogenaamde of schijndemocratische rechtstaat.


  Maak melding

 14. RobG schreef:

  Schandalig en ongehoord. Deze leerkrachten zijn boventallig hebben niets te doen en incasseren een salaris. De overheid moet wel hun salaris betalen”

  Ben het tot op zekere hoogte mee eens. Ik vind wel dat de overheid naar naar de persoonlijke situatie (goed gesprek over gezinssamenstelling, leeftijd van eventuele kinderen, wel of geen papa in huis etc.) van de mensen moet kijken en zoveel mogelijk rekening mee moet houden. En ook moeten nagaan of deze mensen in het verleden reeds in het binnenland hebben gewerkt.

  Als bovenstaande factoren uitwijzen dat men niet in aanmerking komt voor “vrijstelling” mag men wat mij betreft deze mensen de wacht aanzeggen. De regering dient zich echter af te vragen waarom deze stap niet eerder is gezet. Of zijn deze mensen per 1 juli 2016 boventallig?

  Een vraag die mij bezig houdt is of dit voor alle overtollige ambtenaren gaat gelden en nog belangrijker wat men verwacht van medewerkers die ongemotiveerd naar het binnenland worden gestuurd om kinderen te onderwijzen.

  Het antwoord is: hoog ziekteverzuim en leerlingen die zich minder zullen inzetten.

  Ook met men kijken hoe het komt hoe het komt dat deze mensen boventallig zijn. Zijn ze door het bekende “regelen” in Suriname aan en baan gekomen terwijl men wist dat ze boventallig zouden zijn of komt men door reorganisatie op deze lijst.

  Na een goede


  Maak melding

 15. @Abaisa
  Valies hoeft niet als spreekbuis op te treden .De leerkrachten hebben hun Eigen mening en ze laten zich niet intimideren of blackmailen door niemand. Ze gaan hun hebben en houwen en families niet op de ene of de andere dag verlaten en naar het onbekende verhuizen. Is er dan werkelijk geen 1 binnenland bvewoner te vinden om onderwijzer te worden desnoods voor hun mensen?!
  Jij kan ook les gaan geven daar je hoeft echt geen onderwijsakte op zak te hebben. Nu is het tijd voor de ndpers om te bewijzen dat ze bereid ziin offers te brengen voor deze mensen angezien zij het zijn die altijd medeleven in alles tonen voor deze groep.
  Je mag gewoon zonder diploma daar gaan Abaisa je gaat toch eenmaal de knapste daar zijn .


  Maak melding

 16. Arme onderwijzers eerst bidden en smeken voor je salaris en nu voor de apen geworpen worden…erg hoor.Ik voel het voor jullie,maar jullie moeten deze battle echt alleen vechten wij hebben nog getracht jullie te helpen maar lijder Valies nam genoegen met een paar rollen toiletpapier en nog steeds hebben jullie dezelfde lijder…… .


  Maak melding

 17. Als de regering eerst eens in staat zou zijn om:
  A- Achterstallig salaris uit te betalen.
  B- Herwaardering functies uit te voeren.
  C- Het dringend tekort aan leermiddelen weg te werken.
  D- Te voorzien in Moderne leermethodes
  E- Achterstallig onderhoud schoolgebouwen aan te pakken.
  Dan voelt een leerkracht zich begrepen en gewaardeerd!
  Een leerkracht die zich gewaardeerd weet, zal minder afwijzend staan tegenover een (vrijwillige) werkplek in het binnenland. Als er dan aantrekkelijke secundaire voorwaarden zijn, te denken valt aan: goede huisvesting, inkomenstoelage, reiskostenvergoeding etcetera, dan trek je mensen mogelijk over de streep!
  Spreekt voor zich dat de punten C, D en E juist ook gelden voor de scholen in het binnenland.
  Om leerkrachten zondermeer te verplichten naar het binnenland te verkassen gaat hem ( ondanks boventalligheid) niet worden, begrijpelijkerwijs zal de motivatie zonder bovenstaande punten erg laag zijn.


  Maak melding

 18. Valies is gevaarlijk en een samenleving ontwrichter. De vakbonden zijn altijd al de vloek van de Surinaamse samenleving geweest, het is nu niet anders.

  Ray zegt “voor de apen geworpen worden” de binnenlandse bewoners wordt door deze gek als apen gezien, waarschijnlijk is dat de vhp zienswijze, in ieder geval ben jij racistisch tot op het bot.


  Maak melding

 19. @Ray, d

  De mensen in het binnenland hebben ook recht op goed onderwijs.Er loopt in het binnenland heel veel ongebruikt talent rond.In mijn vriendenkring in Nederland zijn er tal van personen uit het binnenland die goed onderwijs hebben gevolgd.Ik ken artsen,tandartsen,Ingenieurs, Economen, Sociologen,Bedrijfskundigen,leerkrachten,enz.Het goed onderwijs moet naar de mensen toe.Dit kan decdruk op Paramaribo verminderen.

  @Jojo, de overheid moet bezuinigen.Deze personen kunnen ontslagen worden door hun werkweigering.Values brengt deze personen zwaar in de problemen.Geen werk, geen inkomsten,enz.


  Maak melding

 20. peneux,,,je bent een waardeloze figuur,, je moet op kalievateren..

  door jou te doen is het onderwijs zienderogen naar ”’0” gereduceerd..

  het personeel is totaal gedemotiveerd..


  Maak melding

 21. @RoBG
  Ja dan hebben jou vrienden in Nederland de booschap goed begrepen. Ze zijn naar Nederland gegaan en hun onderwijs daar genoten. Als er vele ongebruikte talenten in het binnenland rondlopen dan moeten ze de overtocht naar de hoofdstadParamaribo maken en niet omgekeerd. Zij moeten ook offers brengen.Het zijn niet wij die ons maar moeten blijven inzetten voor deze groep.Zij kunnen ook een beetje moeite doen. He gaat immers om hun belang!!
  Ze zijn geen special mensen en verdienen ook geen speciale behandeling.


  Maak melding

 22. Miserabele huisvesting, geen licht, geen water uit de kraan op vele plaatsen het is ook niet aantrekkelijk voor de mensen om naar het binnenland te gaan.komt bijkijken dat het leven daar ook vele malen duurder is dan in de stad.Verder hebben de mensen een gezinssituatie en kan je ze niet zondermeer het binnenland insturen.dat brengt ontwrichting van het gezin met zich mee.
  Vele regeringen hebben hier niets mee gedaan en kan je niet pats boem van de 1 op andere dag dingen gaan veranderen.
  Maak het aantrekkelijk geef extra toelages, reiskostenvergoeding voedselbonnen voor mijn part en kijk dan als het lukt.het binnenland heeft natuurlijk ook recht op goed onderwijs.


  Maak melding

 23. Overtallig? Wat een onzin. Er is geen werk voor deze mensen dus ze moeten afvloeien. Het is van de zotte dat de staat deze mensen aanhoud. Het grote aantal overbodige ambambtenaren hangt als een molensteen aan de begroting. Ik denk dat dit een goed selectie criterium is. De mensen die willen gaan zijn gemotiveerd en die moet je houden. Afscheid nemen van de thuisblijvers.


  Maak melding

 24. 15 jaar geleden het dorp Loka Loka bezocht, waar zich een schooltje van 3 klassen bevond. Er hoorden 2 onderwijzers te zijn maar één daarvan verbeef al geruime tijd wegens ziekte in Paramaribo. De overgebleven onderwijzer was een oudere man ( ik schat achter in de 50) die deze klassen onder zijn hoede had. Als hij met 1 klas bezig was, zaten de kinderen in de andere klassen wezenloos voor zich uit te kijken. De man voelde zich er doodongelukkig ook al omdat de bevolking wat vijandig was vanwege onderlinge spanningen. Daar zit je dan in je eentje als stadsmens in een of ander gat. Ik denk dan ook dat de overheid voorwaarden dient te creëren, waardoor het voor onderwijzers aantrekkelijk is om in het binnenland te werken. Ook dient men aandacht te hebben voor goede huisvesting.
  De tijd dat missionarissen zich opofferden, is allang passė.
  Een andere optie zou zijn om de kinderen in de stad te onderwijzen, waarbij zij dan in internaten worden ondergebracht. Maar dat heeft voor de kinderen misschien nadelige gevolgen. Lastig probleem.


  Maak melding

 25. Ik geloof er niets van dat onderwijzers, zonder dat ze in dienst zijn van de overheid, uitbetaald worden door onze overheid, niet omdat je een kweekschooldiploma hebt, krijg je automatisch een salaris. De overheid betaald schoonmaaksters, die bij haar in dienst zijn, niet en dan zouden ze leerkrachten die niet bij haar in dienst zijn, zonder meer uitbetalen voor het thuis zitten?

  Extra geld doet wonderen; als de overheid wil dat leerkrachten vrijwillig les gaan geven onder primitieve omstandigheden in het binnenland, dan zal de overheid ze bovenop het salaris dat ze in de stad zouden ontvangen b.v. een ontberingstoelage van SRD 1000/maand extra moeten uitbetalen, dat lijkt op het eerste gezicht misschien veel, maar dat is het niet, als men b.v. de vergoedingen die men nu, voor niets of heel weinig doen, ‘zomaar’ betaalt aan Ingrid en Steve, verdeelt over een aantal leerkrachten, kunnen er al 16 vrijwilligers van dit extra inkomen voorzien worden, als men de adviseurs Abrahams en Lackin, wiens adviezen ook geen zichtbare zoden aan de dijk leggen, ook de wacht aanzegt, kunnen we nog minstens 30 extra leerkrachten rekruteren, die naar het binnenland zullen willen gaan.
  Wil de overheid geen ontberingstoelage toekennen aan de leerkrachten, die 100% zeker in het binnenland gaan pinaren, dan ben ik bang dat Peneux zelf lessen moet gaan verzorgen in het binnenland.


  Maak melding

 26. ik durf te wedden dat je die leraren niet zou horen als ze les mochten gaan geven in zwitserland of Amerika.
  ik geef direkt toe dat de omstandigheden in het binnenland verschillen met die van Amerika of zwitserland.
  een ontberingstoeslag boven op het salaris zal de protesten wel laten verstommen.
  de behoefte aan onderwijs in het binnenland moet niet onderschat worden.
  de problemen die de onderwijzers daar ondervinden moeten ook niet onderschat worden.
  ik zou zeggen : maak de faciliteiten voor de onderwijzers in orde en geef ze een dubbel salaris.
  moet je kijken hoeveel onderwijzers opeens naar het binnenland willen.


  Maak melding

 27. Wie denkt dat Pineut is?? Ik heb zelf nog nooit zo’n dom schepsel gezien. Een intellectuele lilliputter. Denk dat hij kan blazen en briesen richting de leraren. Ik hoop dat de leraren nu een gesloten front gaan vormen richting deze minister en het verdere laag kwalitatieve rotzooi die het NDP kabinet en NDP parlementsleden zijn. Ik heb nog nooit zulke misbaksels bij elkaar gezien. In het parlement zijn het allemaal jaknikkers. Nooit een eigen inbreng. Dom, Dom. En met deze soort lieden moeten we de oorlog winnen. Wel geld incasseren maar het leveren van kwaliteit, nada.


  Maak melding

 28. Hoe zit het met onze adviseur Aboikonie of Aboidong??

  Die kunnen we toch sturen met zijn aanhang. Zelfde etniciteit, lijkt op hun, cultureel gelijkend, spreekt hun taal. Of zit die liever in Paramaribo te parasiteren met de rest van zijn aanhang? En Brunsie dan? Die heeft toch een HBO opleiding gedaan. Een voorbeeld figuur zou ik zeggen. Dit zou het beste zijn wat Suriname en de binnenlandbewoners kan overkomen. laten we andere etniciteiten niet gaan deporteren richting het binnenland. En hoe zit het met onze econoom een zekere RobG. kan hij zijn talenten daar showen.


  Maak melding

 29. Zo leren ook aucaans etc. Ze leren ook gelijk de marrongeboefte kneepjes. Voordat je weet hebben ook een goudmijn. Peneux blij, leerkrachten blij.
  Maar Peneux wil eigenlijk wraaknemen op de leerkrachten die valies steunen


  Maak melding

 30. ik ben met vele bloggers eens dat er eerst betere voorzieningen gebouwd moeten
  worden voordat men leerkrachten naar het binnenland stuurt.

  Ik woonde in een dorp in een district. De leraren hadden een huis met kranen, toilet en douches.
  Lampen waren er ook. Het water komt van tanken opgevangen in de regentijd. De dorpsbewoners baden
  met water van de vijver en drinken van regen water in de ton naast hun prasara huizen met klei vloer.
  De leraren gaan vrijdag middag terug naar de stad en komen zondag teru in het dorp.

  Zo de overheid moet eerst een moderne gebouwen en faciliteiten neerzetten. Water purification machines
  voor water,uit de rivier, waterput of regenwater tank. Moderne apparatuur zoals
  airconditioners, ijskasten en zonenergiepanelen voor electriciteit voor de apparaten, licht en
  computers aangesloten op de internet om lessen voor te bereiden en voor verder te studeren van de leraren.

  Het kost geld maar je kan de leraren toch niet in marron hutten met een kokolampoe laten wonen.
  Oja een kleine vliegveld bij het leraren dorp om bevoorading mogelijk te maken. Etenswaren en schoolvoorraden
  van paramaribo aan te vliegen.

  Zo zeg niet. A no mie na deng onderwijzers. Investeer. Je heb zo veel geleend.Boue infrastructuur.
  Nog iets. Train jonge marron vrouwen voor de hoge frobel klassen zodat de kinderen voor bereid zijn
  op onderwijs in Nederlands. Ze krijgen onderwijs in de moeder taal en Nederlands in hun dorpen..


  Maak melding

 31. nog een idee. Train soldaten van het nationale leger om onerwijzers van de lagere scholen te worden en zend ze het binnenland in om de het land te bewaken en tegelijker tijd onderwijs te geven.


  Maak melding

 32. Vraag me af waaarom de kafrieleerkrachten niet naar hun kafriebroeders in het binnenland willen.
  Discrimeert de ene kafrie de andere kafrie?


  Maak melding

 33. Slim idee. Een deel van het leger opleiden en sturen om de jonge lui op te leiden en hun waarden en normen bij te brengen. we hebben toch in Su een ontwikkelingsleger? In ieder dat had ik begrepen. In ieder geval geen vechtleger. Zullen nooit een partij zijn, of enig partij zijn tegen een buitenlandse leger. Gooien ze al hun legerkleding weg bij een confrontatie. Dat heeft de geschiedenis meermalen getoond. Alleen dapper tegen de eigen bevolking. verder stellen ze geen ene moer voor.

  En trouwens faciliteiten creëren voor de onderwijzers gaat niet helpen. Je kan de onderwijzers proberen te stoppen in het binnenland met mooie beloftes en een beter salaris. Dat gaat niet lukken. Ze willen daar gewoon niet zijn. Cultureel, geografisch, linguïstisch, qua voorzieningenniveau, andere culturele instelling en mentaliteit verschillen ze van de binnenlandbewoners. Je kan ze wel in het binnenland proberen te deporteren maar de stad of de stadse mentaliteit zal je niet uit ze kunnen halen.
  En zolang de bereikbaarheid van de binnenland niet is verbeterd zal je ze nooit daar kunnen krijgen. Het liefst gaven ze les in het binnenland en in de middag wil men dan weer in Paramaribo en omgeving zijn. En geografisch is dat niet te doen. Dus…… Kom niet met verhalen van betere faciliteiten en betere salaris, gaat niet helpen. Zal geen zoden aan de dijk zetten. Laten we niet gaan trekken aan een dood paard.


  Maak melding

 34. Peneux kan alvast bachelor Brunswijk sturen. Dan hoeven de binneland bewoners slechts 1 nacht te slapen en de volgende morgen worden ze wakker als bachelors .Als brunswijk het gedaan kan krijgen dan kunnen zij het ook !!


  Maak melding

 35. @Basmatie

  En wat moeten de leerkrachten doen als de binnenlandbewoners voor deur van hun pinahutjes staan als ze te weten komen dat zij vandaag een dikke salaris hebben ontvangen?!De pinahutjes gaan ze ook tralie werk hebben?!


  Maak melding

 36. Robg, hiet licht je kans om daadwerkelijk wat voor jou geliefde Suriname te betekenen, jij met je allesomvattende wijsheid en die van alle markten thuis is, moet toch in staat zijn de binnenland bewoners wat bij te brengen, je deelt toch graag je vermeende kennis met anderen, het zijn in ieder geval je eigen woorden.
  Het heeft behoorlijk wat voordelen, wij zijn van jou geblabla verlost, jij bent van de meesten hier verlost en de mensen daar hebben onderwijs


  Maak melding

 37. @Hans
  Als RobG naar het binnenland gaat als onderwijzer en de bewoners aldaar hem horen praten dan willen ze niks anders dan ongeschoold blijven hun hele leven lang!


  Maak melding

 38. @anoniem. Wat als we internaten in de stad bouwen en binnenlandse mulo afgestudeerden in huizen en naar de kweekschool sturen. Om de liefde voor hun stammen te behouden sturen we ze met de grote vakantie naar hun dorpen. Dit ook voordat ze de stads mentaliteit krijgen.

  Zo geen a no mie na deng tranga ede onderwijzers. Maar wel geld uitgeven.


  Maak melding

 39. Ach als eenmaal de leerkrachten het binnenland worden ingestuurd kan deze motjopa huisbezoeken afleggen bij de achtergebleven echtgenotes vd leerkrachten.Alle comissies van deze man bestaan uit 99% vrouwelijk schoon. Is de grootste motjopa op het ogenblik in Su.


  Maak melding

 40. Valies is opruiend bezig. Hij wilt in alles bemoeien, boycot de boel. Een trap in Zn achterwerk verdiend hij.
  Dus als alle leerkrachten in een gezin zitten,gaat niemand naar het binnenland???
  Waarom moeten steeds alleen jong geslaagden, nog met weinig ervaring gaan?? Wie werkt ze dan in???
  Schrijf het op hij mobiliseert Zn leden om aktie te voeren!!! Dan zal hij zien als men massaal zal opkomen.noooitttt !! Want is juist die oude groep in meerderheid en het werk niet willen gaan doen.


  Maak melding

 41. @ray
  die onderwijzers krijgen hus salaris op hun bank rek gestort.
  zoals ik al eerder aangaf moet men wel zorgen voor de faciliteiten waaronder koelkasten , gasfornuis enz zodat men kan koken.
  geld zal men nauwelijks nodig hebben ant er valt niet veel te kopen in het binnenland.
  je zal alles vanuit de stad moeten meenemen.
  die leraren gaan in het weekend en in de vakanties terug naar de stad.
  het is te horen dat je nog nooit in het binnenland geweest bent.
  in het binnenland zijn weinig rovers , de meeste wonen in de stad.
  ik ben verder van mening dat men vooral leraren van hindostaanse afkomst naar het binnenland moet sturen.
  als men elkaar leert kennen zal er ook minder racisme zijn.
  jij bijv. denkt dat er alleen maar rovers en geboefte in het binnenland zijn.
  onbekend maakt onbemind.


  Maak melding

 42. @robg
  Ik ben nooit jou fan geweest, maar heb voor het eerst iets zinnigs uit jou mond gehoord.
  En ik sta 100 procent achter je voor dit keer


  Maak melding

 43. Aan het gebrekkige Nederlans van sommigen te oordelen hebben ze helemaal geen onderwijs genoten.
  Mijn ex heeft nog voor de onafhankelijkheid als leerkracht in het binnenland gewerkt en heeft daar een gigantisch trauma van overgehouden, om welke reden dan ook.
  Daarom is ze nu mijn ex…..


  Maak melding

 44. @Ray

  Ik stel niet dat ze alles op moeten geven. Het is een keuze waar men de voor en nadelen zelf moet af wegen maar met salaris in de stad niks zitten doen hoeft de maatschappij niet te accepteren. Dan is het in mijn ogen exit als je niet onder redelijke voorwaarden naar het binnen land wil.

  Onderwijs is een roeping, Mijn echtgenote heeft ook in het binnenland gewerkt aan het begin van haar loopbaan en ik heb gewoond waar mijn werk was.
  In de eerste 10 jaar van mijn werkzame leven heb ik op 15 plaatsen gewoond en gewerkt voor 3 werkgevers.
  In die tijd moest je nog brieven schrijven als je ver weg zat en met collega’s mee geven om in de “bewoonde” wereld te laten posten.

  Recent had ik mijn Mobiel niet uit gezet en werd ik het binnenland voor werk wakker gebeld waarna je gewoon in de hangmat met de hele wereld contact hebt.

  Ray u straalt een soort egocentrisme uit. Het land moet alles voor mij oplossen. Ik heb rechten maar de plichten zijn een stuk minder aantrekkelijk.

  Wat mij betreft kan het best wat harder “geen werk(productie) geen salaris” kan men best in Suriname invoeren.
  Alle dubbele salarissen zonder productie direct stoppen.

  Ongeveer 20.000 van de 55.000 lanti werkers hebben zeer waarschijnlijk geen output.

  Wist u dat Suriname per 40 inwoners een leerkracht onderhoud.


  Maak melding

 45. Hans,

  Als ik in Suriname woonde en werkzaam was in het onderwijs had ik zeker naar het binnenland/achterland gedetacheerd willen worden.Ik heb Surinaamse vrienden die thans in het onderwijs in Nederland werkzaam zijn. Zij waren ook in het binnenland van Suriname gedetacheerd. Die periode in het binnenland heeft van hen een ander persoon gemaakt. Ze ontwikkelden uitstekende competenties o.a. op organisatorisch gebied, het inlevingsvermogen in de problematiek van mensen, op pedagogisch gebied,enz. Daarnaast kregen ze meer waardering voor het leven. Wat hen ook bij is gebleven is de waardering die zij van de gemeenschappen genoten. Fruit en aardvruchten kregen ze elke week van de mensen. Aan eten was er geen gebrek.Er werd goed voor hen gezorgd.

  Hans, maar ik heb ook jaren in de kolonie Groningen gewoond en gewerkt.Voor vele Hollanders is Groningen een deel van de binnenlanden van Nederland. Net als de binnenlanden van Suriname wordt Groningen ook verwaarloosd door de elite van Denhaag. Maar weinig mensen uit west Nederland zouden er willen wonen terwijl men er heerlijk kan wonen en genieten vang het leven. Ik zou velen het aanraden. Vele (jonge)Groningers trekken weg uit het gebied op zoek naar werk.Hoe komen ze aan een baan als er geen werk is. Dat doen de bewoners uit de binnenlanden van Suriname ook. Groningen is ook een wingewest voor Nederland. Het gebied wordt stevig geëxploiteerd. Dit zie je ook gebeuren met goud, bauxiet, natuur steen,enz uit de binnenlanden van Suriname. De gasopbrengsten hebben de kolonie Groningen weinig heil gebracht. Voor de binnenlanden van Suriname geldt hetzelfde.


  Maak melding

 46. @Jojo en Basmatie
  @Jojo

  Jij kan toch gaan naar het binneland als onderwijzer,jij bent de knapste…ahum…hier.je analyses die oervervelend zijn ..en o,,ja je kan je volgelingen hier ook meenemen geef het voorbeeld aan hun.
  Wat houd je tegen?
  Mars ,als we je gezannik hier een dagje of twee niet kunnen waarnemen dan neem ik aan dat je naar het binneland bent.Je krachten moet je niet alleen hier op WKN tonen maar ga het eens tonen aan de binnenland bewoners.

  @Basmatie
  Heb je het nog steeds over Suriname?
  Naar wat jij aan het kakkelen bent krijg ik het geoel alsof je niet over Suriname praat maar een sort FANTASY island.
  Denk jij dat de mensen voor alles dat zij in de stad werken gaan opgeven om daan te gaan wonen waar je als primitieve mens moet leven?Wat denk jij dat het water dat uit de kranen van de onderwijzers koimen gratis is?Dat electriciteit gratis is?Dat alles wat zijn in huis hebbben gratis komt?Zij betalen en jij denkt dat je ze kan lure door onzin te verkopen dat alles gratis is in het binnenland.Wat moeten zij doen moeten zij de kreken inspringen voor het nemen van een bad?Moeten ze een kokolampoe andoen terwijk ze thnuis voor electriciteit betalen en slachts een knopje moeten bedienen.En oooooooh,alle criminelen vluchten naar het binnenland na hun daad en zelfs de politie durft niet daar te gaan…mens je zit vol fantasie.
  De plaatselijke inwoners daar hebben zij zelf geen ambities om onderwijzers te worden?En nu komt het mooie…
  Zo de hindostanen moeten daar gestuurd worden ?
  Wat denk jij dat de hindostanen niet weten hoe een djoeka eruit ziet?
  Oh voor jou info de hindostanen zien ze tot in hun slaapkamers wanneer ze groofd worden door ze.


  Maak melding

 47. @RobG
  Hou op met je predikingen
  Geef je op als vrijwilliger op en kom als onderwijzer werken in het binnenland van Suriname!
  Jojo en Shinehead Mogen ook komen met jou.Zonde dat jullie 3 je ’talenten’ hier vermorsen


  Maak melding

 48. De kaphries zijn gevlucht van de plantages, je denkt toch niet dat ze terug willen daar naar toe.
  Niet als onderwijzer, niet als arts, hooguit als toerist.


  Maak melding

 49. @B.Saram

  Juist,als de surinamers zelf niet willen gaan uit vrije wil moeten ze niet verplicht of bedreigd worden.
  Zo wil iedereen werken op het cabinet wedden dat Peneux dit niet zal toestaan?
  Hij moet vrijwillegers zoeken dus noods doet hij een oproep aan de nederlanders in het bijzonder de PSAers. Wasnneer ze in Suriname komen voor een familie bezoekje dan zitten ze er bol van hoe ze Suriname gaan elpen opbouwen. Wanneer ze terug keren naar het gemak van Nederlaqnd dier het te bieden heeft vergeten ze Suriname. Die RobG’s de Jojo’skunnen zich opgeven als vrijwillegers.Maar dat gan ze niet doen ,wie voo ongemak kiest moet wel gek zijn en ik denk dat RobG en jojo veel slimmer zijn om zo te doen


  Maak melding

 50. Ray
  Je schreef dat Peneux zijn departement moest verplaatsen.
  Zo gek nog niet, immers men doet Nederland vaak na.
  In Nederland heeft men DUO (zo heet het tegenwoordig) verplaatst naar Groningen. Een ander deel naar Zoetermeer.
  Het ABP naar Heerlen, gebieden met hoge werkloosheid.
  Je slaat met je idee veel vliegen in een klap.

  Ik heb op apintie een naar mannetje (Samson, meester in de rechten?) geloof ik, de loftrompet horen prediken over zijn vriend Peneux.
  Hij vertelde erbij dat Peneux goed bezig is enz enz, maar dat hij de middelen niet heeft. Hij was bezig zijn particuliere school aan te prijzen.
  Laat dat mannetje daar zijn school vestigen en kijken of hij leraren kan vinden.
  Verplichte verplaatsing van docenten lijkt op deportatie


  Maak melding

 51. @Pico,

  vraag aan sommige meisjes die handelsvakken hebben gekregen van deze Samson op de Calorschool !!
  Gelukkig, mijn dochter nooit !!!!
  Wat wat hoort wat tussen de ………enen !!!!!


  Maak melding

 52. Mohammed
  Heb ik toch een juist gevoel gehad over dit mannetje.
  Ik ken hem niet en mag dan ook geen mening hebben, maar ik vond hem en vind hem nog steeds een heel eng mannetje.
  Ik heb heel lang zitten luisteren, maar rond 75% hield ik het niet meer, toen maar weggeklikt


  Maak melding

 53. @Pico,

  Behalve Meester in de rechten is Samson ook Macro econoom die het WANBELEID van KUMAKOISI keer op keer met de vloer aanveegt.

  Wat Samson gedaan heeft op de Calorschool met meisjes volgens Mohamed neem ik aan voor kennisgeving.

  Als oud leerlingen uitkomen met dit soort verhalen zal mijn mening over Samson VERANDEREN.

  Inderdaad is Samson vrij positief geweest over Peneux maar toen had deze MINI-STER zich nog niet misdragen.


  Maak melding

 54. @ Henry
  Ja dat beweert hij. naar mijn mening roept hij te vaak dat hij econoom is. Ik heb hem het en en ander horen roepen en ondanks het feit dat ik het totaal niet eens ben met het beleid van Bouterse cs, heeft deze Samson niets gezegd.
  Hij beschuldigt Hoefdraad cs dat zij veel roepen zonder iets te zeggen (hij spreekt van bla bla), maar zijn geschreeuw heeft ook totaal geen inhoud. Ook bla bla Totaal niets.
  Niveau waardeloos. Jammer dat ik dit moet zeggen, maar het is echt zo. Ik ken hem niet en heb niets persoonlijks tegen hem, maar twijfel aan zijn kennis op economisch gebied.
  Hij kraakte Hoefdraad af, omdat deze niets ziet in landbouweconomen en bedrijfseconomen voor een functie bij de Centrale bank. Als hij een echte/goede macro-econoom zou zijn dan weet hij dat Hoefdraad hier helemaal gelijk in heeft.
  Ik ben ervan overtuigd dat een volwassene met een goed verstand en de wil meer geschikt is dan een bedrijfseconoom voor een functie bij de centrale bank.


  Maak melding

 55. Ray, jij moet verder kunnen kijken dan de muren van jouw clubgebouw De Olifant. Kijk over de oranje muren heen. Tientallen jaren gaan Surinaamse en ook Hollandse leerkrachten werken in de binnenlanden van Suriname. Jouw hardnekkig verzet begin ik in een bepaald kader te plaatsen. Hindoestaanse leerkrachten werden door corrupte ambtenaren op het ministerie van Onderwijs geholpen om niet naar de binnenlanden te vertrekken. Zij wisten met behulp van die ambtenaren de verplichte regelingen te omzeilen. Pas afgestudeerde leerkrachten waren verplicht om een jaar lang in de binnenlanden van Suriname te werken.

  Nu moeten overtollige leerkrachten in die gebieden gaan werken omdat er geen werk voor hen in Paramaribo is. In de binnenlanden is er een groot tekort. Ik begin die Valies steeds meer te wantrouwen. Hij heeft een politieke agenda. Het kan zijn dat hij in opdracht van de VHP moet handelen. Hij moet voorkomen dat met name Hindoestaanse leerkrachten naar de binnenlanden worden gedetacheerd.Je weet het maar nooit. Dit zaakje stinkt.


  Maak melding

 56. @Pico,

  Qoute:
  Ja dat beweert hij. naar mijn mening roept hij te vaak dat hij econoom is. Ik heb hem het en en ander horen roepen en ondanks het feit dat ik het totaal niet eens ben met het beleid van Bouterse cs, heeft deze Samson niets gezegd.

  Sorry Pico, ik heb anderen ook horen zeggen dat de man macro econoom is. Wonderboy Gilmore is totaal niet geschikt geweest als Governor.

  Ik ben het roerend eens met Samson dat KUMAKOISI en Wonderboy het land economisch het naar de FILISTIJNEN hebben geholpen.

  Met al die buitenlandse consultants, met hun astronomische salarissen, op de Centrale Bank heeft Wonderboy geen potten kunnen breken.

  Sorry Pico, ik wil niets horen over KUMA en Wonderboy: Ze hebben Suriname te gronde gericht met hun WANBELEID.


  Maak melding

 57. @ Henry
  Ik ben het met je eens dat Hoefdraad er een zooi van gemaakt heeft voor het land, voor het volk.
  Echter Samson noemt niets wat wij hier zelf al hebben gemeld.
  1. Zijn vorstelijk salaris
  2. Dubbele petten, minister en governor. Zoiets schandalig is nog nooit ergens vertoond.
  3. SRD fors afgewaardeerd. Resultaat nul.
  4. Inflatie fors omhoog
  Ik kan nog wel even door gaan.

  Maar wat is nu de toegevoegde waarde van Samson.
  Niets!
  Van een macro!!!!! -econoom verwacht ik meer.

  Conclusie: we zijn het eens over de Hoefdraad en alle ministers en Bouterse
  Over Samson niet geloof ik. Dat kan


  Maak melding

 58. @Pico,

  Qoute:
  Van een macro!!!!! -econoom verwacht ik meer

  Samson zit niet in de regering van KUMA, dus wat verwacht je van Samson?
  In het verleden heeft de heer Samson samen gewerkt met Hildenberg en wijlen Andre Telting.

  Samson heeft meer malen aangegeven dat deze BANDIETEN zoals hij KUMA en zijn GANG noemt, niet bij hem moeten komen voor advies of what so ever!

  KUMAKOISI IS EEN REGELRECHTE RAMP voor Suriname: gelukkig dat wij het hierover eens zijn.

  Guillermo Samson durft stelling te nemen tegen KUMA EN ZIJN BANDIETENCLUBJE en dat spreekt mij enorm aan vandaar dat ik het opneem voor Samson.

  En dat SIERT de man: Hulde aan Guillermo Samson!!!!


  Maak melding

 59. ALOHA……..Hahahaha……Een leerkracht naar t binnenland.Dat is geen gezonde beslissing. Ik zou aanradan een ander beroep te zoeken.Of de Hazen Pad kiezen naar een bewoonde Wereld. Niet in de Bush Bush als onheils oord. Che Sari Tori


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.