‘Niemand in Suriname pikt termijn overname dam’

29

PARAMARIBO, 20 jul – “Niemand in Suriname accepteert dat die dam pas over vier jaren wordt overhandigd.” Dit zegt energiedeskundige Viren Ajodhia. Volgens regeringsonderhandelaar Dilip Sardjoe moet Suriname tot de overdracht miljoenen blijven betalen voor geleverde energie. Ajodhia neemt een vreemd luchtje waar.

Wat Sardjoe beweert, heeft meer weg van een voldongen feit. “Ik denk niet dat men bezig is met onderhandelingen om de dam voor 2019 in handen te krijgen. Als zij daarmee bezig waren, had Sardjoe moeten zeggen dat men bezig is te onderhandelen om de dam zo snel mogelijk in handen te krijgen”, zegt Ajodhia tegenover Dagblad Suriname. Nu wordt de samenleving om een of andere reden in het donker gelaten.

Alcoa spint er goed garen bij. Tot 2019 kan zeker een miljard dollar worden verdiend. Welbekeken zou Suriname dit niet mogen accepteren. Een ferm standpunt is gerechtvaardigd. Hoewel multinational Alcoa de dam bouwde, was die alleen voor bauxietwinning. Dochterbedrijf Suralco heeft intussen opgebroken. “Die dam was voor de productie van aluminium en niet om stroom aan ons te verkopen”, aldus Ajodhia.

29 REACTIES

 1. Als dit allemaal op waarheid berust dan is de pg en het clad nu aan zet. Nu moeten we kiijken wat deze autoriteiten in hun mars hebben. De DNA zal de voortouw op zich moeten nemen om het volk te laten zien dat ze met het volk meeleven. Ik wacht op de ontwikkelingen. Wie weet, de wonderen zijn het wereld nog niet uit.


  Maak melding

 2. Suriname wordt openlijk bestolen van miljarden door de leden van de Paarse Roversbende.

  En iedereen doet een plas en alles bleef zoals het was…

  Zoals altijd in Suriname

  Blijkbaar is een hangmat, brrodje pom en een Partbo voldoende voor Surinames in plaats van een ons zelfrespect,


  Maak melding

 3. Weet je wat ik denk? Iemand moet toch een voordeel hebben overgehouden bij het afsluiten van al deze voor het land slechte contracten.
  Er is zeker Tjoekoe in het spel geweest, want geen hond snapt de afgesloten contracten meer. Mijn vraag aan Sardjoe is natuurlijk: hoeveel heb jij aan dit wurgcontract overgehouden.
  De heer Adjodhia is netjes gebleven in zijn uitspraken. Ik niet.


  Maak melding

 4. Die dief Dilip sardjoe wordt eigenaar van de dam. Over een jaar er na ligt grootparamaribo onder water en Dilip gaat zwemmen en idereen uitlachen.

  Volgens de overeenkomst dient Alcoa alle melieu schade te herstellen. Maar dat doen ze niet omdat de dief een deal heeft afgesloten om de herstelkosten in US dollar aan de dief Dilip zelf uit te betalen en deze milioenen verdwijnen in de zak van de dief Dilip en dief en killer desi. Vraag het zelf aan de dief Dilip of het niet waar is.


  Maak melding

 5. Suriname is een grote chaos…Niemand geeft niemand aan..geen ene zaak wordt onderzocht.De mensen aan de top en een groep belanghebbenden vaart er goed bij.Het land wordt leeggeplunderd en geen haan die er naar kraait.Als je wat hoort.. is het van iemand die zich ten koste van het land nog niet heeft kunnen verrijken.Zo iemand geef je een paar ha of een goudmijn of creëer een mooie post ergens dan is het weer stil.Suriname is zo corrupt het lijkt wel een besmettelijke ziekte die daar heerst.


  Maak melding

 6. San tokki is zwak en heeft geen ingangen om aan info te komen. De dief Dilip heeft Alcoa verboden om met de oppositie te praten.

  Maar tokki kan ook naar het Alcoa hoofdkantoor afreizen en info opvragen. Maar tokki is niet zo slim en intellect. Tokki kan geen oppositie voeren.


  Maak melding

 7. Er is gewoon sprake van institutionele criminaliteit. Iets anders kan ik er niet van maken. Openbare Ministerie moet een strafrechtelijk onderzoek starten naar de verantwoordelijken.


  Maak melding

 8. Beste Koos,
  Je hebt gelijk, maar zoals RobG al schreef (al gaan de haren van velen nu overeind staan), er zijn machtsblokken in Suriname. Deze zijn in staat heel veel zaken te frustreren.
  Dat is best frustrerend en je wordt er bijna moedeloos van. Daarom wil de bevolking niet protesteren. Ze zijn murw geslagen. Totdat er een echte charismatische leider opstaat, die de bevolking kan mobiliseren.


  Maak melding

 9. Beste mensen,

  BOUTA heeft miljoenen van Sardjoe en Combi markt geleend en de overheid betaald een gedeelte aan alcoa en aan Sardjoe en Combi markt in de boekhouding wordt het geboekt betaald aan Alcoa. Eedering wordt op deze manier voor de zoveelste keer voor de gek gehouden


  Maak melding

 10. @Snel,

  100% gelijk. Santokhi kan dan misschien wel een goede bestuurder zijn, maar als oppositieleider heeft hij tot nu toe nooit overtuigd.

  Stiekem met Bouterse gaan praten zonder iemand in te lichten getuigt niet van een sterk karakter, oftwel het duidt op omkoopbaarheid!!

  Als de president je uitnodigt om over politiek te praten, dan licht je je partij in voordaat je gaat, zodat je wat tips meekrijgt vanuit je partij en men weet wat er aan de hand is. Zoiets simpels komt dan niet op in het hoofd van deze man.
  VHP, please zoek een betere leider!!


  Maak melding

 11. B. Wakoef
  Henk Molenaar,

  En de oppositie draag daar aan bij. Ze kan nl geen grenzen stellen.

  Het dunste boekje ter wereld: “Capabele, moedige en integere Surinaamse politici”


  Maak melding

 12. Aha bouta heeft zijn magische Broko Baka en dilip sardjoe zijn Afobaka Dam.
  Netjes verdeeld hoor ,deze twee criminelen hebben het mooie bijeen geharkt en verdeeld.


  Maak melding

 13. @Snel en Wakoef

  Als Santokhi overgaat tot het uithalen van de streken die de ndpers uithalen dan is er geen verschil meer tussen hem en de ndpers.
  Tot nu toe laat Santokhi zich niet meeslepen om tot verraad over te gaan. Wij zijn wat teleurgesteld in Santokhi omdat wij menen dat hij te slow is om tot actie over te gaan,maar dan Santokhi is een man van wet en recht en eigenlijk zijn we trots op hem dat hij zich niet gedraagd als een ndper!!


  Maak melding

 14. @ Ray,

  Gelijk heb je: “Santokhi is een man van wet en recht”.
  Surinamers denken dat ze alles beter weten; ze schelden ook op Marokanen en Turken, terwijl vele Surinamers schoenpoetsers kunnen zijn bij de Turken.


  Maak melding

 15. @ amaranta,
  Onder alle etnische groepen komt dit voor !!
  Alleen racisten zien in een Surinamer een creool; iedereen die
  geboren is in Suriname of de sur.nationaliteit heeft is een Surinamer.
  Gelukkig beschouwen alle onderwijzers hun leerlingen als Surinamers in Suriname !!!


  Maak melding

 16. @Wakhoef

  Hoewel het charisma niet van Santhoki afdruipt raad ik u aan zijn bijdragen in de DNA eens goed te volgen. Zij zijn scherp en zodanig dat heks Simons hem uit laats spreken en hem niet stoort met listigheden.
  Gisteren probeerde ze het en kreeg per kerende post de deksel op haar neus.

  Wie heeft er voor gezorgd dat Bouterse aan de DNA vroeg de Schandelijke MOU met Suralco/Alcoa af te keuren en terug te laten nemen.
  Je hoeft geen bewonderaar te zijn om hem te zijn om te weten dat hij zich goed moet houden tegen over zoveel onbenul en gezwets. Hij gaat langs de lijnen van de democratie.
  Hij weet heel goed dat een gesprek met Bouterse geen gesprek is doch een monoloog of een arglistige verleidingstruc of een verkapte bedreiging plus veel theater en gedoe. Dat beantwoord je met lege standaard verklaringen en vergeet je of het zou moeten zijn dat je er nog een keer goed om lacht met vrienden en partij genoten.


  Maak melding

 17. @Ray,

  Goed heeft het recht om de taktieken van Kwaad te gebruiken om Kwaad te verslaan.

  Het verschil is dit: wanneer Kwaad wint, op welke manier dan ook, dan is er alleen maar lijden en wanneer Goed wint – op welke manier dan ook – dan komt er een eind aan het lijden.

  Dus kies maar zelf: of een einde maken aan het lijden of braaf zijn, alles volgens de regels doen en het lijden eindeloos dulden.


  Maak melding

 18. @JoJo,

  Ongetwijfeld weet jij dat oppositie niet alleen betekent in het parlement je punten scoren zonder dat er daar reslutaat uit voortvloeit.

  Maar oppositie voeren betekent ook de instanties (media, bedrijfsleven, intelligentia, een deel van de coalitie) en de man op straat meekrijgen. Dat lukt de huidige oppositie nauwelijks.
  Ze kunnen zelfs hun eigen mensen niet in het gareel houden. Dodson, Mansapaapi etc. die niet te overtuigen zijn door hun leiders en zwichten voor de aanlokkelijkheden die hen geboden wordt. Il est triste.


  Maak melding

 19. @Mohamed, Nou, dan zijn er ontzettend veel racisten hoor ! De meeste mensen en dan bedoel ik de hindostanen, als ze over Surinamer praten bedoelen ze creolen ( onderling kafrie) dat weet ik want ik maak het dagelijks en jaren mee en ik ben altijd degene die net als u probeert te corrigeren.Surinamers zijn alle mensen ongeacht ras die in Suriname geboren zijn !!
  Persoonlijk vind ik dat er nog steeds teveel onderscheid gemaakt vandaar dat gebrek aan eenheid als volk ! Samen praten en eten, respekt voor elkaars religie maakt nog geen hechte eenheid.Er is veel meer dan dat en daar moeten we naartoe samen ! Hulde daarom aan Lachmon en Pengel die de eerste schreden hebben gezet maar we zijn er lang nog niet !


  Maak melding

 20. Het hangt er helemaal vanaf wat in de overeenkomst met Alcoa staat. Is er bij verlening van de concessie opgenomen dat Alcoa bij het gebruik van de Dam ook energie tegen betaling mag leveren aan de staat Suriname. Is hiervoor een vergunning uitgegeven? Zo ja lekker op de blaren zitten, zo nee, alle onterechte betalingen terugvorderen van Alcoa.


  Maak melding

 21. @Sabaku

  Volgens Lothar Boksteen is de Afobakka overeenkomst een wet. Dat zou moeten betekenen dat de wijzigingsovereenkomst alleen geldig is als deze door de DNA goedgekeurd is.
  Het schijnt dat dat niet het geval is het geen volgens mensen die er iets dieper inzitten betekend dat de orginele wet onverkort van toepassing is.

  Dat komt de regering en de ondrhandelaars schjnbaar slecht uit.


  Maak melding

 22. @amaranta,

  Bij Hindoestanen is het gebruikelijk dat ze specifiek aanduiden, dus kafarian, bakarwan, malayyan, chinawwan, hindoestanian, auratiyan, adamiyan, larkawan enz. Daar zit geen racisme achter zoals jij doet voorkomen.

  Hoewel de helft van je familie Hindoestaan is, weet je nog steeds niet dat dat normaal is bij Hindoestanen en geen racisme is. Dat is echt raar.


  Maak melding

 23. @ wakoef
  jouw soort voelt zich op de 1e plaats hindostaan en op de 2e plaats surinamer.
  jullie moederland is voor jullie gevoel india .
  het liefst stichten jullie een eigen staat in suriname omdat jullie met de rest van de bevolking niet door een deur kunnen.
  het word tijd dat jullie of je biezen pakken en met die gammele boot terug peddelen naar uttar pradesh waar jullie vandaan komen , of word surinamer en leer te leven met alle andere etnische bevolkings groepen in het land.
  door die etnische verdeeldheid komt dit land steeds in de handen van rovers en bandieten terecht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.