Is dit beeld in de Keukenhof racistisch?

70

Het beeld ‘De dromen van vrouwen’ in de Keukenhof doet het racismedebat in Nederland oplaaien. Het standbeeld van een wulps, naakt en donkergekleurd lijf, met krullend haar en armbanden, die verward kunnen worden met ketenen, is van kunstenares Paz Sanz. Maar sommigen vinden het racistisch, schrijft Dagblad Trouw.

“De combinatie van dat onderwerp en het beeld is een belediging voor zwarte vrouwen zoals ik”, zegt Jessica de Abreu van studenten- en jongerenplatform voor diversiteit New Urban Collective tegen de krant. “Ook de manier waarop ermee wordt omgegaan is disrespectvol. Het symboliseert het koloniale beeld dat Europeanen lange tijd van de Afrikaanse vrouw hebben gehad” aldus De Abreu.

Op internet circuleren foto’s van bezoekers van de Keukenhof, waarop zij poseren, terwijl ze de borsten van het standbeeld vasthouden. Een voorbeeld is hierboven te zien. “Het werk is niet alleen racistisch, maar ook seksistisch”, aldus De Abreu. Tegen de krant zegt zij: “In de kunst worden Afrikaanse vrouwen vrijwel altijd naakt afgebeeld, met de nadruk op de borsten. Dit beeld, en het betasten ervan, bevestigt dat wij nog altijd worden gezien als een object, net als in de tijd van slavernij.”

De maker van het beeld, kunstenares Paz Sanz, is geschrokken van alle commotie rondom haar werk. “Ik wil juist de kracht van de pure, prachtige Afrikaanse vrouw laten zien” zegt zij in een uitgebreid artikel in Dagblad Trouw.

Bekijk ook:


70 REACTIES

 1. Worden de lui die met deze zaken bezig zijn, niet moe van zichzelf? Groot complex, waarmee deze figuren niet mee om kunnen gaan?
  Wel, ik word moe van ze!


  Maak melding

 2. Ik word hier zoooooooooooooooo moe van.

  Lijkt me ook heel vermoeiend om achter elke boom een racist te zoeken en te vinden.

  Get a life please,,,


  Maak melding

 3. Wat een kanker gelul weer van die persoon die dat opmerking maakte, vind hij /zij zichzelf niet mooi dan ga je zelf ophangen.
  Ik vind dat beeld absoluut beeld wonder schoon, black is beautiful. Het is een erkenning met respect.
  Ga maar na langs de Europese stranden hoe ze allemaal de zon aanbidden om een beetje bruin te worden. Dan bedoel ik die die bakra’s. Ze zijn gewoon jaloers op onze huidskleur.


  Maak melding

 4. Racistisch en uitzien als een hoer dat is het zeker niet.
  Het is gewoon kunst maar staat waar iedereen erbij kan dat vind ik verkeerd.
  Had gezien dat niet iedereen het zou kunnen aanraken.
  Dus omrastert bijvoorbeeld.
  Nu lijkt het alsof iedereen kan voelen en mensen zelf een orgasme van krijgen zoals Mul.
  Sabatoe Franse ,Mul en Henk Molenaar zijn niet anders gewend.
  Deze sukkels zien in alles wat positief bedoeld is spoken.


  Maak melding

 5. Poenta: “Henk Molenaar zijn niet anders gewend.
  Deze sukkels zien in alles wat positief bedoeld is spoken.”

  Begrijpend lezen is ook een kunst…..


  Maak melding

 6. Shwarte mensen als ik vinden altijd wel een reden om zich gediscrimineerd te gevoelen. Die prent vertelt alles over die maniak en niets over die dode- en toevallig zwarte betonnen pop. Kleinzieligheid ten voeten uit.


  Maak melding

 7. ik ben ook klaar met dat racisme gedoe. het zou veel prettiger zijn wanneer wij ons eigen leven gaan opbouwen in plaats van steeds te kijken wat anderen van ons vinden en daarop hard gaan gillen. kom je ook geen stap verder mee.


  Maak melding

 8. Het Beeld is heel mooi gemaakt , als kunstwerk,symboliseren de kracht van een zwarte vrouw als Mother Earth….alleen moest het op een hogere standaard met bloemen, planten geplaatst worden,zodat het niet onwaardig en disrespectvol,vrouw onvriendelijk betast dien te worden door bezoekers .


  Maak melding

 9. Wat nu als een zwarte man aan de borsten had gezeten, zou dit dan ook racisme zijn ?

  Surinamers moeten ophouden met iedere keer de racisme troefkaart te spelen. Niemand neemt je straks nog serieus.

  Idd get a life


  Maak melding

 10. Zie racisme als een uitdaging om je zelf te ontdekken en lief te hebben. En stop vechten tegen de uitdager. Wordt verstandig!
  De uitdaging zal in andere vorm zich blijven herhalen en sterker worden als je het niet beheerst en van leert.


  Maak melding

 11. Persoonlijk zie ik niets racistisch aan dit mooie beeld. Het is alleen niet zo verstandig geweest het beeld daar te plaatsen waar elke pervert met een verknipte geest zich eraan kan vergrijpen.


  Maak melding

 12. Beste mensen dit is een gegoten beeld en daar door donker.
  Dat het zwart is heeft niets met huidskleur te maken maar met de keuze voor het materiaal.
  Als je verder naar de vrouw kijkt zie ik weinig kenmerken van de meer gepigmenteerde medemens.

  Ofwel er zijn schijnbaar mensen die heel lange tenen hebben en de vrijheden van de kunstenaar niet herkennen.

  Denk na over wat je ziet en of het je wel of niet bevalt maar zie in het meer en deel van iets wat als KUNST bedoeld is (ik vind het persoonlijk geen kunst maar een kunstje) niet als discriminatie.
  Als de kunstenaar dat bedoelt dan maakt deze dat ongetwijfeld duidelijk als zijn of haar doel.


  Maak melding

 13. @Henkes
  Helemaal mee eens.

  Off topic
  Een stuk van Mr. drs. Sharmila Kalidien – Mansaram
  Stof tot nadenken.

  Land is tot in de slaapkamer verdeeld
  21 Jun, 03:52
  Na lang wikken en wegen en na de zoveelste perikelen (die overigens op elk gebied manifest zijn) tot me te hebben genomen, besloot ik toch nog in de pen te klimmen na ruim een jaar uit ‘de spotlight’ te zijn geweest. Overigens heb ik ook de oproep van Bakana Tori presentator Limburg gehoord die zich afvraagt waar ik blijf. Limburg weet als geen ander mij te vinden want in de verkiezingscampagne was hij toch ook dagelijks bezig de vloer aan te vegen met mij. Ik heb hem uiteindelijk een keer uitgedaagd met mij het debat aan te gaan. Inmiddels lever ik al 8 maanden mijn bijdrage aan het land. Dat kan hem dus niet zijn ontgaan.

  Terugkerend naar de orde van de dag is het een feit dat het land al een tijdje in de greep van allerlei onfortuinlijke ontwikkelingen is beland.
  De uitvoerende macht, regering Bouterse II heeft enorme tegenslagen gehad sinds haar aantreden: bar slechte inkomsten, ernstig gedaalde wereldmarkt prijzen en een lege staatskas inclusief een enorme schaarste aan vreemde valuta met een op hol geslagen koers in de nasleep van verspillingen (naar mijn mening door ondoordachte en ongecontroleerde uitgaven van regering Bouterse I gecreëerd).
  De wetgevende macht vecht met wetten om dissidenten te behouden. De heren Sapoen en Chitan kunnen niet rekenen op mijn sympathie vanwege de weg die zij hebben gevolgd om deel uit te kunnen maken van de huidige coalitie. Ik heb nimmer respect gehad voor mensen die zich verkiesbaar stellen op de lijst van partij X en na hun verkiezing overstappen naar partij Z. Ik heb dat consequent gekwalificeerd als verraad. Het is namelijk heel simpel anders aan te pakken indien je oprecht bezig bent. Indien je zo ernstig sympathiseert met een andere partij dan geef je eerst het lidmaatschap van de eerste partij op om vervolgens je aan te sluiten bij de nieuwe. Ook wanneer je het enorm oneens bent met de lijn van de partij waarvan je lid bent, lijkt het mij handiger deze lijn te volgen dan in oeverloze discussies en rechtszaken te belanden.

  De rechterlijke macht schijnt overhoop te liggen met zichzelf. Elke rechter lijkt wel een eigen interpretatie te geven van de wetten die er zijn. Uitspraken die nergens op lijken en waar je versteld van staat. Ook ik heb in verschillende aangelegenheden geprocedeerd de afgelopen periode (bijvoorbeeld in de heftige verkiezingsstrijd) en ben tot de conclusie gekomen dat we rechters hebben die genoeg bagage hebben en rechters die dat in mindere mate hebben (om het maar zacht uit te drukken).

  Als ik dan kijk naar het politieke veld dan kom ik tot de conclusie dat anno 2016 zowel politieke partijen als de politiek zelf niet sporen. Als ik kijk naar de ontwikkelingen binnen de DOE en de VHP, dan zucht ik maar. Ik zucht indien ik kijk naar de kandidatenlijst van het hoofdbestuur van de VHP. Een paar senioren die ten koste van alles behouden worden en een paar junioren die ten koste van alles vervangen worden. Daarnaast steekt het dat een vrouw die toch wel haar sporen heeft verdiend, op een zijspoor wordt geplaatst (ik zie de adviesraad van de VHP als een zijspoor). Het nieuwe bestuur dat uit 25 leden zal bestaan heeft maar 4 vrouwen erin. Triest en zeer onfortuinlijk.

  Opvallend is bijvoorbeeld ook dat de VHP leiding oproept om niet polariserend bezig te zijn doch er dagelijks op social media een waar slagveld zich ontwikkelt als gevolg van postings van aanhangers van rivaliserende partijen. Postings waarin men niet schroomt om vies en vuil uit te schelden. Het gaat zelfs zo ver dat er enorm discriminerende en racistische comments worden geplaatst. Ik lees al de commentaren en ik zucht, terwijl ik bedenk dat de politiek dit met ons doet. Het volk is enorm verdeeld, zelfs tot in de slaapkamer (een man takelt zijn vrouw af, omdat die het opneemt voor president Bouterse) en het einde is nog altijd niet in zicht. Voor mezelf heb ik het besluit genomen dat ik geen deel wens uit te maken van een politiek die mensen verdeelt, leert haten, in hokjes plaatst en slechts gebruikt wordt om doelen van leiders te verwezenlijken. Ik heb me voorgenomen om ooit mijn memoires te schrijven. De decennia die ik heb gegeven aan de politiek en de vele ervaringen die ik rijker ben geworden in de VHP, zijn het optekenen waard. Evenzo de vele maskers die ik heb zien vallen waarbij het toch duidelijk is dat de factor mens eigenlijk niet telt. Dat het begaan zijn met elkaars lief en leed, slechts bedoeld is voor stemmen maximalisatie. Dat kritische mensen altijd het gelag moeten betalen.

  Onderwijl is het hardwerkende volk de dupe van alles. Als ik om me heen kijk zie ik heel veel mensen een enorm moeilijke tijd doormaken. Ouders die voor het brood van hun kinderen moeten zorgen en daarvoor dagelijks een enorm harde strijd leveren. Ambtenaren, chauffeurs, marktventers, landbouwers, schoonmaaksters, vuilophalers, verplegend personeel, huismoeders hebben het enorm moeilijk. Het inkomen verdampt binnen no time. Ik zou me met mijn inkomsten (dat overigens gehalveerd is door de devaluatie) schamen om te klagen want er zijn kostwinners die een groter gezin met veel minder geld moeten zien te onderhouden. Ik spreek dan ook de hoop uit dat de regering Bouterse II , met de technische en financiële assistentie van het IMF (jawel u leest het goed, ik verwelkom de assistentie van het IMF wel !) de economie weer op spoor kan brengen. Aangezien ik in het management van het ministerie van Justitie en Politie zit, weet ik uit de eerste hand dat het de overheid wel ernst is met het treffen van maatregelen om dat doel te bereiken.

  Mr. drs. Sharmila Kalidien – Mansaram
  (a tittre personnel)


  Maak melding

 14. Gewoon alle in leven zijnde zwarten en kunstwerken die de zwarten voorstellen ,verbannen!!
  De aarde is geen plaats voor de zwarten,deze schepselen schrikken gewoon van hun zelve!!
  Ze zijn overall ongelukkig. Na miljoenen jaren en ze zijn nog gefacsineerd met hun huidskleur die ze zelf verafschuwen!


  Maak melding

 15. Wat een gezeik allemaal, als dat beeldje een blanke dame moest voorstellen dan zou er niemand over zeiken.
  Ik zou zeggen gaan jullie iets positief doen en niet, zeiken over een beeld omdat ie toevallig zwart is, en door een blanke man wordt betast !!!!
  Stelletje hypocrieten, en als jullie echt zwart voelen, wat doen jullie dan in Nederland.
  Voor de gene die mij niet kennen, ik ben gewoon een Blakamang en geen Bakra.

  Sari tori mang.

  Jacko.


  Maak melding

 16. nadat jojo zijn betoog heeft gehouden valt er voor mij bijna niets meer te zeggen.

  .
  .
  .
  kunnen die gasten niet van de schellingwouder brug springen met hun racisme fantasieën ?


  Maak melding

 17. @JoJo’de kunstenares zegt : ik wilt juist de kracht van de pure zwarte,prachtige Afrikaanse vrouw laten zien ” niks met racisme te maken,eerder met seksisme…. en naïviteit,ondoordachtheid om het beeld zo laag te plaatsen als de bezoekers,zonder omrastering….die er wel misbruik,en van alles mee zou kunnen doen, van zo’n mooi,prachtig kunstwerk


  Maak melding

 18. Hou de datum 25 juni in de gaten. Deze man is nog zo arrogant om op die dag rare fratsen uit te halen.
  Staat zogenaamd goed op zijn C.V.


  Maak melding

 19. @Falasha

  Ik heb de bedoeling niet doorzien. U heeft in dat kader geheel gelijk dat het dom geplaatst is .

  Verder wil ik dan wel opmerken dat de kunstenares niet laat zien dat het een krachtige, prachtige Afrikaanse vrouw is.
  By The Way die zijn in mijn ogen veel mooier, kleuriger en intrigerender in een leuke batik outfit.


  Maak melding

 20. Laat ze een beeld plaatsen van een oude vieze blanke vrouw die een kind van 14 in Gambia aan het misbruiken is. Nog mooier een beeld van Demmink waarbij hij een minderjarige op de achterbank van zijn dienstauto aa het misbruiken is en Opstelten op de uitkijk staat. Waarom een beeld van een donkere vrouw?. Vuile gore pedo volk.


  Maak melding

 21. “Het werk is niet alleen racistisch, maar ook seksistisch”,
  Ik ben van mening dat
  het erom gaat wat een ander ervan vindt. Hou rekening met gevoelens van een ander. Produceer geen materiaal waar anderen aanstoot aan kunnen nemen.
  (Hoewel we tegenwoordig wel heel weinig kunnen hebben, men is snel op zijn pik getrapt. Dit is seksistisch?)
  Nu dit onderwerp toch is aangesneden, misschien kunnen jullie mij helpen.
  Ik erger mij aan iets dat hier wat weg van heeft.
  We hebben ongelooflijk veel jaren erover gedaan en zijn nog steeds bezig om beledigingen aan het adres van zwarten te bagatelliseren en soms wordt er opgetreden.
  Maar je hoeft maar iets te zeggen/denken over lbht en je bent de lul. Homofoob en weet ik veel wat nog meer.
  Er is zelfs een woord voor bedacht.
  De EU!! gaat zelf miljarden vrijmaken om hier iets aan te doen. Maar om de positie van zwarten, ik weet niet hoe dit anders te omschrijven, te verbeteren, daar gebeurt niets/te weinig aan.


  Maak melding

 22. Waarom maken jullie van een mug een olifant , hebben jullie geen problemen genoeg in Suriname. Spreken jullie Bouta aan , wat hij ons volk aan doet en onze kinderen.
  Altijd boos naar de blanken toe , maar zonder hun kunnen wij zwarten in Suriname niet leven , de blanken moeten altijd een vinger in de pap hebben. Als wij niet onafh waren geweest, was Suriname een welvarend land geworden .. Maar ja nog 5 jaar. Verstand van kunst is ver te zoeken


  Maak melding

 23. Het beeld is niet racistisch, maar het is wel onbeschoft zomaar iemand naakt uit te beelden. Stel nou dat dat beeld sprekend lijkt op een bestaande persoon. Die kans is zeer groot.


  Maak melding

 24. Forummers, Odi odi.

  @JZwartmans (Jacko.), Fawaka mang?
  Houden zo.

  Is dit beeld in de Keukenhof racistisch?

  Een vraag en een antwoord. Het is “Kunst” met een “K”.

  Kennen jullie het beeld van Anton de Kom in Amsterdam ZO?
  Volgens de kunstenares die het gemaakt heeft, moet dit de “Levenskracht” van Anton de Kom uitstralen.

  Ze wilde geen standbeeld projecteren van Anton de Kom met zijn prachtige hoed op.

  Maar volgens een anoniem gebleven kunstenaar, gaat hij binnenkort ook 2 nieuwe zeemeerminnen maken.
  1 Zwart en 1 Wit.

  Zoek nu het verschil met bovengenoemd artikel.

  Tentoongesteld als ‘Zwarte Venus’
  ‘Just arrived: The Hottentot Venus. Two shillings per head. Piccadilly Street.’

  Met deze krantenadvertentie werden in 1810 in Londen mensen naar een nieuwe kermisattractie gelokt.
  Nu eens geen vrouw met drie borsten of een Siamese tweeling, maar een 20-jarige inwoonster van Zuid-Afrika.
  Zie tevens Afbeeldingen van de zwarte venus.

  En ik hou van alle KLEUREN van de REGENBOOG.


  Maak melding

 25. Niet direct racistisch, meer wel zeer disrespectfull !!
  Hoort niet daar zo open, en bloot te staan, waar iedereen tegenaan kan pissen.
  Het hoort in een museum thuis !!!


  Maak melding

 26. @ Pico”We hebben ongelooflijk veel jaar over gedaan….” gelijk heb je : Sedert de zwarteleiders,voorvechters Martin Luther King, Malcolm X voor gelijke burgerrechten voor zwarte mensen en iedereen streden ….zijn het vooral de vrouwen en Lbhtbeweging die profijt hebben van die emancipatie….zwarte mensen wereldwijd zijn nauwelijks vooruit gekomen door onwetendheid,bagatelliseren en verdeeldheid te zaaien onder elkaar, ook via corrupte Machthebbers als marionetten te gebruiken, door de top van het piramidesysteem het draaiboek effectief te regiseren en te handhaven….sinds the Scramble for AFRIKA .


  Maak melding

 27. @Henk Molenaar2016
  Ik word hier zoooooooooooooooo moe van.

  Lijkt me ook heel vermoeiend om achter elke boom een racist te zoeken en te vinden.

  Get a life please,,
  —————————————————————————
  JIJ BENT SOWIESO ALLANG MOE .net als HOFWIJKS…typisch,..RACISTEN NEMEN HET ALTIJD OP VOOR ELKAAR.,..HAD NIET ANDERS VERWACHT..soort zoekt soort.[al deze gasten,.en gespuis aanpakken.]


  Maak melding

 28. Het leggen van zout op vele slakken is weer begonnen. Begrijpen de mensen die dit aangrijpen en publiceren niet dat ze zichzelf buiten de maatschappij plaatsen? Er zit weer een onzinnige en tot niets leidende racisme-discussie aan te komen. Black is beautiful, maar om daar dagelijks mee te koketteren is pas echt racistisch!


  Maak melding

 29. Ga in een chloor bad zitten. Weten ze niet meer wat ze moeten zeggen, Wel het is nergens verboden dat dit niet mag , dat jullie achter alles iets zoeken. Jammer dan maar racistisch . gedoe. Jullie hebben echt geen bal te doen, ga maar de bijbel lezen , daar word je rustig van.

  Zo is mannetje pis ook racistisch???


  Maak melding

 30. -Als de kunstenares dat haar van die beeld veranderd in lang sluik haar dan is er niets meer aan de hand zou je denken, maar ja die kleur nog en welke???
  Bruin kan niet anders heb je het tegen de buitenlanders die bruin zijn, dus helemaal wit????ook niet.

  Mensen, laten wij ophouden het is maar een beeld. Waarom GEEN commentaar als men ook poppen maakt die een ander kleur hebben???

  Ik zou zeggen laat een ieder die zich gediscrimineerd voelt even in de spiegel kijken en om je heen bij de familie. Ik denk dat je je nooit meer gediscrimineerd zal voelen.


  Maak melding

 31. Zo is het..Ze vroegen mij eens wat ik vond van de naam neger zoentjes.Je weet wel die koeken. Ik zei dat ik er geen probleem mee heb..ze gaven het deze naam omdat een neger lekker zoenen kan.Dus stop met achter alles wat te zoeken..get a life!!


  Maak melding

 32. Waarom de bevolking (ik dus ook) tegen de interventie van de IMF is,komt door het feit dat het allemaal niet had gehoeven.Waren de gelden en de middelen goed besteed.Nu hebben we de IMF en dat zij zo..Suriname gaat met het binnen halen van de IMF door een hele moeilijke periode gaan alvorens er weer rust en hopelijk wat orde ,regelmaat en structuur in de tent komt.Mijn grootste wens/hoop is dat er een onderzoek komt naar de middelen( geld,goud,gronden etc) die personen zich onterecht hebben toegeëigend.Dat alles weer in de Staatskas terug vloeit en het niet alleen blijft bij het inroepen van de assistentie van de IMF.


  Maak melding

 33. Het beeld van de Creoolse vrouw in de Keukenhofs is onomstotelijk RACISTISH ! Keukenhof noemt het dromen van vrouwen en zetten een Beeld van een Donkere vrouw als Hoer neer die door alle manen betast kan worden en verwachten dat de Creolen het Prachtig zullen vinden. De racistische Duivelse Nederlandse H.o.e.r. Paz Sanz had de keuze om de Donkere Vrouw modern gekleed neer te zetten, als een vrouw van de 21ste eeuw maar nee, ze koos ervoor om de donkere vrouw als hoer te uit beelden en zegt dat het is allemaal onschuldig. Natuurlijk schreeuwen de Doksa Kwekkers op waterkant dat het niks uitmaakt maar we weten dat een groot deel van de k.o.e.l.i.e.s de Aardsvijanden van de Creolen zijn en grijpen alles aan om hun Neanderthaler bondgenoot te ondersteunen. de k.o.e.l.i.e.s steunen ook zwarte piert ze vinden het niet racistisch terwijl BlackFace in alle Europese landenverboden is inclusief de Verenigde Staten omdat het racistisch is. De Nederlanders noemen zwartepiet een traditie en dat begrijp ik , Nederlanders zijn traditionele Racisten in bloed en nieren. Dit beeld moet worden verwijderd de Creoolse Vrouw is de GODIN op aarde en ze moet als een GODIN worden geëerd. de Creoolse Vrouw is de Moeder van alle Moeders en alle creoolse mannen moeten tot de dood voor haar Vechten. Dit beeld moet worden verwijderd, vervang het met een naakte hindoestaanse vrouw met een rode stippetje op haar hoofd en noem het kunst en kijk hoe die duivelse k.o.e.l.i.e.s met Duivel-Ray als aanvoerder tekeer zullen gaan op waterkant. Sterker nog vervang het met een naakte moslim vrouw met een hoofddoek op en zie hoe de poppetjes gaan dansen want ik garandeer jullie dat die moslims de Keukenhofs zullen opblazen. Geen één volk pik het dat hun vrouwen op zo’n manier worden vernederd. De Nederlanders maken er een gewoonte van Als het om de creolen gaat iets negatief neer te zetten , alles mag we noemen het kunst. Het wordt tijd om alle creolen te verenigen zodat men ons gaat vrezen, we zijn te lang zachtaardig geweest. De Creolen zijn de enige echte mensen op aarde omring door dieren die zich voordoen als mensen maar hun genetisch materiaal zegt iets anders! Wat wij als eerst moeten doen is de Creoolse verraders in ons midden die andere volken helpen de creolen te vernederen naar de goddelijke paradijs sturen. De Creoolse vrouw is de GODIN op aarde!! en ze moet zo geëerd worden! Kopieer en plak de echte hindoestaanse vrouw!
  )
  worldmostamazingthings.com/2012/06/three-werewolf-sisters-from-india.html


  Maak melding

 34. @NAMIE, dat je steeds zo negatief afgeeft op de blanken moet je nou echt ziek zijn in je hoofd. Die blanken hebben jou niet gevraagd om in hun land te wonen!!!

  Wees tenminste blij dat een blanke de zwarte Afrikanen eert, want jij doet dat helemaal niet.

  Deze mevrouw heeft ook blanke beelden gemaakt, maar alleen hebben die vrouwen een hoofddoek op. Is dit ook racistisch????Triest.

  Vergeet niet dat je naakt geboren bent en doe niet zo schijnheilig.


  Maak melding

 35. Loes

  @NAMIE,

  De Creoolse vrouw is een Godin, daarom maken de swartjes zoveel kinderen bij haar. Allemaal Goddelijke kinderen.
  )
  Scheer je weg k.o.e.li.e. ! of neem een jaar abonnement op scheermesje om je overbeharing weg tescheren.
  je lult kijk naar India wie maakt zoveel kinderen en zorg voor overbevolking dat die k.o.e.li.e. s. voedselhulp moet krijgen van de VN anders sterven ze een hongerdood omdat jullie als RATTEN naaien maar je kinderen geen eten kan geven!
  Kopieer en plak in browser
  )
  worldmostamazingthings.com/2012/06/three-werewolf-sisters-from-india.html


  Maak melding

 36. Ira

  @NAMIE, dat je steeds zo negatief afgeeft op de blanken moet je nou echt ziek zijn in je hoofd. Die blanken hebben jou niet gevraagd om in hun land te wonen!!!

  Wees tenminste blij dat een blanke de zwarte Afrikanen eert, want jij doet dat helemaal niet.

  Deze mevrouw heeft ook blanke beelden gemaakt, maar alleen hebben die vrouwen een hoofddoek op. Is dit ook racistisch????Triest.

  Vergeet niet dat je naakt geboren bent en doe niet zo schijnheilig.
  )
  Scheer je weg M.O.T.J.E k.o.e.li.e. ! of neem levenslang jaar abonnement op scheermesje om je overbeharing weg tescheren. Val mij niet meer lastig ik communiceer niet met dieren!
  Kopieer en plak in browser
  )
  worldmostamazingthings.com/2012/06/three-werewolf-sisters-from-india.html


  Maak melding

 37. Namie zoek een goede psycholoog, met dat beeld is niets aan de hand, wel hadden ze het beter op een hoge sokkel moeten plaatsen voor halve garen zoals die vent op de foto, maar die zijn niet half zo gestoord als jou, dat gedrag van jou doet me sterk denken aan de film, Monkeyplanet


  Maak melding

 38. Hans

  Namie zoek een goede psycholoog, met dat beeld is niets aan de hand, wel hadden ze het beter op een hoge sokkel moeten plaatsen voor halve garen zoals die vent op de foto, maar die zijn niet half zo gestoord als jou, dat gedrag van jou doet me sterk denken aan de film, Monkeyplanet
  )
  Hans die film monkeyplanet die jou aan het denken zet heet HEIMWEE hebben om naar huis tegaan!’
  Hans jij mag net als jouw PA de boom in
  Kopieer en plak
  ailymail.co.uk/news/article-2553786/Indian-worshipped-reincarnation-monkey-god-grown-14-inch-TAIL.html


  Maak melding

 39. Ben er ook tevreden over ..een schone zwarte vrouw..zoals je zegt op een hogere sokkel dat er door vandalen niet tegenaan wordt gepist.Want dat zou echt zielig zijn en onwaardig.


  Maak melding

 40. ach, die ziele pieten
  ze haten gewoon hun eigen beeld
  so sad, ze hebben totaal geen schaamte dat mensen hun zielig vinden met hun complex


  Maak melding

 41. Mijn bruin/zwarte kleur is prima en iedereen zou zijn eigen kleur moeten accepteren en waarderen.
  Mijn sterk krullend haar is lastig maar daar heb ik straight voor(Dark and Lovely)..
  Mijn gezondheid is tot nu toe uitstekend en dat is het belangrijkste in mijn leven.
  Ben je lichtbruin donkerbruin blauw zwart of paars, bedenk toch dat je vrij bent je leven zo in te vullen hoe jij dat wilt en elke dag weer gewoon blij en gezond mag zijn.
  Je bent swart of zwart, donker wit of licht wit, mensen geloof me gezondheid is dat wat telt en daar zullen we allemaal eens moeten nastreven!
  Dat beeld is prachtig naakt of met kleren aan, op de foto mag je het kussen, vastpakken of aanhangen het is maar een beeld en het lijkt op mij so what?
  Waarom toch al die gekke opmerkingen en opblaasgedachtes, mensen waarom?
  Please laten we in vrede leven en proberen om elkaar te geven!!


  Maak melding

 42. Mensen het is niet de kleur die een rol speelt bij discriminatie, vaak is het ook door je gedrag tegen over een ander die een rol speelt bij discriminatie !!!

  @ Pico.
  Lees mij posting goed ;

  Ik ben zwart : maar ik hou van alle mensen, ongeacht hun kleur !

  Jacko.


  Maak melding

 43. Wij zwarte mensen hebben echt een minderwaardigheids complex. In alles zien wij racisme en discriminatie.
  Eerst Sinterklaas en nu gezeik over een prachtig beeld van een mooie zwarte vrouw in een mooi park.
  Laten wij toch een keer ophouden met dat gezeur en ons energie in iets anders stoppen.


  Maak melding

 44. Hahaha jojo had de bedoeling niet doorzien, ondanks dit letterlijk in het artikel staat. Dit soort artikelen zijn toch geen zware kost, ik bedoel het zijn toch geen artikelen in de Surinaamse grondwet. Jjojo kan zo’ n simpele artikel niet begrijpend lezen, maar probeert te leuren met grondwetszaken. Wat een grapjas.


  Maak melding

 45. @j.zwartmans
  Lees mij posting dan ook goed.
  Ik heb totaal geen commentaar op je geleverd. Integendeel, ik ben het met je eens. Ik heb voor aanvulling gezorgd.
  Ik wenste dat er hier meer mensen jouw tekst overnamen en eventueel aanvulden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.