Centrale Bank van Suriname: inflatie tijdelijk

46

PARAMARIBO, 21 jun – De meer dan normale inflatie die de economie nu doorstaat, is van tijdelijke aard. Dit zegt Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De verwachting is dat het op den duur ophoudt.

Dat het nu zo hoog is en vooral merkbaar is vooral een weerslag. “De inflatie die we nu meemaken is het gevolg van maatregelen die getroffen moesten worden op het gebied van staatsfinanciën en op monetair terrein. Maar die hebben eigenlijk een eenmalig effect”, zei Gersie in de marge van een Caribische conferentie over pensioenfondsen. De prijzen van goederen en diensten zijn explosief gestegen.

De monetaire autoriteiten verwachten dus wel dat het uiteindelijk goed komt. “Het is toevallig zo dat de maatregelen elkaar opvolgen, waardoor je steeds een toevoeging krijgt aan het inflateniveau. Maar nadat de maatregelen zijn ingevoerd verdwijnt het weer en komen we weer in rustiger vaarwater”, aldus Gersie. Hij ziet de wisselkoersen pas echt rustig worden als de samenleving spaarzamer wordt. Ook moet de productie omhoog.

46 REACTIES

 1. Hij ziet de wisselkoersen rustig worden wanneer de bevolking spaarzaamer wordt. en ook moet de productie omhoog
  Hij bedoelt natuurlijk de productie bestemd voor het buitenland. Ik neem aan dat de gouverneur heel slim is maar hij heeft last van een no-go area. Bouta geldverspilling.


  Maak melding

 2. Gersie heeft gelijk , alles op aarde is tijdelijk, de Himalaya is tijdelijk, de piramides van Egypte zijn tijdelijk de regering Bouterse is tijdelijk, Bouterse met zijn grootheidswaan is tijdelijk, wij zitten als het goed is ook niet eeuwig op de WC, wij weten zelf ook wel dat de inflatie tijdelijk is, wat wij willen weten is; wanneer komt er een einde aan deze, door Bouterse en zijn bende veroorzaakte inflatie, duurt het vijf jaar of hebben onze achterkleinkinderen daar nog steeds last van wanneer alle nu levende Surinamers al lang dood en begraven zijn?


  Maak melding

 3. Hahaha, Bouterse zei dat hij de koers omlaag zou brengen maar wanneer heeft hij niet gezegd. Het kan natuurlijk ook na zijn regeerperiode zijn. Kan de nieuwe regering de drie nullen weghalen. Nu komt de CbvS, dat de inflatie tijdelijk is. Wat men vergeet te vermelden is dat alles op de wereld tijdelijk is. Iedereen weet wel dat het tijdelijk is. Wat men wil weten is een duidelijk jaar.


  Maak melding

 4. Weet niet wat voor studie aan vooraf is gegaan..dat dhr.Gersie zo’n belangrijke post bekleed.Allemaal uitspraken die niets toe bijdragen..Wat moet de bevolking sparen.?.Dan bedoel ik de ECHTE bevolking die het moet hebben van een salaris aan het einde van de maand.En in sommige gevallen met nog minder moet doen..Denkt hij soms mooi weer te spelen..de hele wereld weet wat er zich momenteel in Suriname afspeelt.Hij wilt overkomen als een volwas president die de CBVS goed beheerd en alles onder controle heeft.Hij had liever thuis kunnen blijven.Met het geld de ouderen en kinder tehuizen wat lekkers gegund


  Maak melding

 5. Hahahaaa een lachertje, de samenleving moer spaarzamer worden ! Waarvan moet men dan sparen ? Er is niet eens genoeg om de maand door te komen. Waarom heeft de regering dan alle reserves opgemaakt ? Pe a moni de ???
  Gersie ben je ziek? Je loopt duidelijk te ijlen ! Begin ons liever te vertellen en begin liever duidelijke maatregelen te treffen om ons uit deze misere en ellende te halen .Wanneer gaan die koersen droppen ???Dat willen we weten !!!


  Maak melding

 6. @ Hee Ouwe Gersie je denk dat je slim ben,niemand geloofd meer in je anansi tori moro…na basi e verteri sa yu mus taki,hahahaha..of je ben aan het dementeren..


  Maak melding

 7. De President van de Centrale bank houdt het volk voor de gek met zijn woorden dat de inflatie tijdelijk is want het is niet zo.De hele toestand in het land maakt het land kapot.De regering heeft 5 jaren lang een wanbeleid gevoerd en bepaalde van die lieden hebben het geld gestolen en op buitenlandse rekeningen gezet dat is de oorzaak.De rest is nonsens wat ze verkondigen.Het volk wordt in de mailing genomen omdat ze het niet beter weten.Als Surinamer voel ik het ook want alles wordt duurder.Bouterse moet onmiddellijk opstappen want als leider deugt hij niet want hij heeft geen economische kennis om het land goed te besturen.Ik ben geen politiek figuur maar zou het land beter hadden bestuurd.Ik had altijd gedacht dat Bouterse het land vooruit zou brengen maar het tegendeel is bewezen. Hij verrijkt zichzelf met zijn familie en vrienden.De rest leeft in armoede.Jammer voor zo een mooi land.Zo lang Bouterse aan de macht blijft wordt het erger.Dat is mijn waarschuwing aan het volk van Suriname.Van Sergeant naar bevelhebber daarna President van Suriname zonder enige verstand van zaken.Ook Brunswijk zou President willen worden van Suriname.Wat een afgang voor mijn land.


  Maak melding

 8. Oooh, oooh wat mis ik wijlen, de zeeer getalenteerde, integere, doelmatige, doelbewuste , knappe heer Telting onze vroegere Governer ! Wat een zooitje is er van zn werk gemaakt !
  Er werd snerend gezegd dar we geen stabiliteit konden eten , maar nu schijten we stabiliteit eruit ! Loes bere !!! Buikloop !!!
  Soms kan dat verschonend werken ! Soms !!!!


  Maak melding

 9. Drie opmerkingen;
  1. De inflatie
  2. Spaarzaam
  3. Toename van de productie

  1.De inflatie
  Het is maar hoe je het bekijkt.
  De autoriteiten bekijken het zo:
  Stel een product kost in 2015 SRD 100 en in 2016 SRD 150 en in 2017 SRD 200.
  Ieder jaar dus methetzelfde bedrag SRD 50.
  Dan zegt men in 2016 is de prijs gestegen met SRD 50 dat is 50% (SRD 50 ten opzichte van de SRD100)
  Maar in 2017 is de prijs maar met 33,33% gestegen, namelijk ook weer SRD 50, maar nu ten opzichte van de SRD 150.
  Conclusie de prijzen stijgen in verhouding minder hard. Dat is waar en daar wordt mee gerekend.
  Enz.
  Natuurlijk wordt vervolgens geen rekening gehouden met en eventuele verdere waardedaling van de SRD ten opzichte van de US $ en de Euro, waardoor importkosten stijgen en de inflatie toeneemt.
  Waar ook geen rekening mee wordt gehouden is een aantrekkende wereldeconomie ( dat moeten we afwachten), Het gevolg zal zijn dat wereldwijd prijzen zullen toenemen en ook in SU zal men dan te maken krijgen met een toename van de inflatie.

  2. Spaarzaam
  Er moet inderdaad worden gespaard. Immers hier moet het geld vandaan komen voor investeringen.
  Ik heb geen cijfers omtrent een eventueel spaaroverschot in Suriname (dwz, er wordt meer gespaard dan geïnvesteerd). Ook weet ik niet in wiens “handen” dit overschot is. Is het van de bevolking of van bedrijven? Zie punt 3

  3. Toename productie.
  Een toename van de productie, zonder afzet is krankzinnig. Er zijn twee opties
  a. Er wordt bedoeld productie bestemd voor de export. Zou kunnen, aangezien de SRD heel goedkoop is voor het buitenland.
  b. De bevolking spaart ( zie punt 2) wel degelijk veel. Dus het spaaroverschot is “in handen” bij de bevolking.

  Ik eindig met waarmee ik ben begonnen: de inflatie
  ” De verwachting is dat het op den duur ophoudt.”
  Een van de grootste economen J.M. Keynes 1883- 1946.
  had een mooie uitspraak.
  “in the long run we’re all dead.”

  .


  Maak melding

 10. om deze hollende inflatie te herstellen, dan ben je zeker
  10 – 15 jr. verder.De schulden zijn enorm. Een gestegen prijzen zullen niet meer dalen.
  Intussen zijn de boeven niet met de oplossing van de crises bezig maar hoe ze de rechtsspraak op een zijspoor kunnen zetten. Er is al een blacklist samengesteld. Padvindertje wil het land per decreet gaan regeren. Bereiden jullie je voor. Avondklok, schaarste van alles en nog ergere dingen. De politieke partijen hebben al wat hints gegeven.


  Maak melding

 11. De suri’s zijn helemaal lam,je kan ze van alles wijs maken.
  Ze geloven alles wat je zegt.zo een gehoor en verdraagzaam volk heb ik nog nooit meegemaakt.ze worden door iedereen belazerd.jullie verdienen niet beter,geloof me maar.
  Land wordt kapot gemaakt.


  Maak melding

 12. Beste Robin,

  je hebt gelijk. Surinamers behoren tot het meest passieve volk op aarde. Kijk naar Brazilie. Daar protesteren honderdduizenden mensen tegen onrecht en corruptie en strijden voor hu toekomst en die van hun kinderen.

  Surinames zijn laf en passief en laten zich door Bouterse en zijn Roversbenden vernederen, bestelen en belazeren tot op het bot.

  EN MEN DOET NIETS!!

  .


  Maak melding

 13. Sang ey psa in a kondre joengoe!!!!!
  Bouta kan su duidelijk niet besturen!!!!
  We moeten een goed president hebben die
  Bekwaam is voor zijn job netals obama!!!!
  Desi joe lasssssingggggg mang!!!!!


  Maak melding

 14. Je kan beter een regering hebben die krachtdadig is en van aanpakken weet, dan een regering die het volk via stromannen allerlei verhaaltjes en leugens laat vertellen. Van de eerste groep heb ik er in de huidige regering nog geen 1 kunnen ontdekken en van de tweede groep zijn er geen vacatures meer beschikbaar.

  Wat is het toch jammer, om zo’n mooi land op deze manier ten gronde te richten. Zouden de schuldigen hieraan enig schuldgevoel in hun lichaam en geest hebben ?


  Maak melding

 15. @Goedemorgen Henk Molenaar,

  Off topic

  Heb je nog proza van Sandew Hira gelezen. Namens de paarse kliek dreigt hij nu met geweld als de dec. proces niet stop wordt gezet. Ach man het is 1 grote zooitje in dat Suriname. En idd Suriname eten liever een broodje Pom en dringen een Djogo ipv opkomen voor hun waardes en rechten. Laag volk.


  Maak melding

 16. Gersi heeft theoretisch gelijk. Het volk moet spaarzamer worden. Zo zie je dat deze man vanuit zijn stoel het arme volk niet meer ziet. Weet hij niet dat er geen geld meer overblijft rond de tiende van de maand. Dan fa a volk aw spaar a moni mr. Gersie?
  Als je deze uitspraken moet doen dan zwijg liever, dan zullen mensen die jouw zien met jouw das denken dat je intelligent bent.


  Maak melding

 17. Beste Koos,

  Dat heb ik gelezen ja…

  Deze man is echt knettergek. Dreigt met geweld als Bouterse niet zijn zin krijgt en geeft dan oppositie de schuld

  Deze gek verdient de grootste minachting vanwege zijn gekruip en semi intellectueel juridisch gewauwel en het spelen de van de rassen en koloniale kaart.

  Walgelijk deze man die voorkomt dat de moordenaar van zijn broer zijn verdiende straf krijgt,


  Maak melding

 18. “De verwachting is dat het op den duur ophoudt.”

  Natuurlijk zal het op den duur ophouden, misschien in 2020 of als een andere regering vervroegd overneemt.
  Maar met Desiley aan het stuur zal de toename van de inflatie en wisselkoers stijging nog lang duren.
  Wang ogri e tja wan bun zoals de NDP geleerden dat zeggen.
  Inderdaad, de NDP stemmers zullen Desiley en zijn NDPuiteindelijk doorhebben Wang ogri e tja wan bun.


  Maak melding

 19. Hadden we maar liever PREET BHARARA hier!!
  Sandew hira,die neemt het op voor de moordenaar van zijn broer,walgelijk deze idioot!!
  PREET BHARARA weet raad met zulke idioten!!


  Maak melding

 20. Neks no fout! Het enige wat fout is, zijn de Surinaamse gemeenschap zelf!! nog 5 jaren! Hij is gekomen en geeft hen wat zij wilden! Dus niet klagen! is goed voor ze!! Ha ha haaaaaaa!!!

  Nanga palm we bing go! Teh mi no abi jang da yu jang skeit fu Bouta!!

  Verzuip in je eigen stront!!


  Maak melding

 21. @ ray
  sjorry ray maar je bent met stip van je 1e plaats gemept.
  nu is boeler baboeram no1 firestarter van waterkant.
  na de recente uitspraken van boeleram staat hij onbetwist en onbedreigd op de 1e plaats.
  deze homofiele zwarte kontekruiper moeten ze direkt van bosje brug smijten …..head first


  Maak melding

 22. @Buck fouta

  Ach buck fouta ,hoe kan jij MIJ,Ray,met Sandew hira gaan vergelijken?!Hij staat op de eerste plaats misschien maar for all the Wrong reasons!!Mijn part mag hij daar schijnen op de eerste plaats waardevol is het zeker niet.En ik plaats geen commentaar hier om een competitie.Ik concreer met niemand. Als jij het anders ziet dan zo zij het….


  Maak melding

 23. Inflatie tijdelijk, devaluatie blijvend. De oerdomme verarmde en beroofde paarse aanhangers van baas e schijt en pis dagelijkse vol kommer en kwel een paarse burikie of krabita. Hahaha. Soso lafu het gevolg van hun oerdomme keuze. Ze verdienen het door de paarse leugenmachine te worden geindoctrineerd. Ze blijven zich verheugen in het paars misdadig wanbeleid, in de hoop op paars valse beloften. Gratis eten, drinken en tuinhuisje. Wo wagtie langa en no wang rust, vrede en voorspoed e go kong, zoals vals geprofeteerd sinds 2010 door awariedomrie Stef meje en Misjiesosoka, hahahaha, ma soso revoachtige paarse ellende. Zevenmalen erger…als men oerdom blijft zwijgen en blijft doorslikken….hihi de paarse stinkende corrupte misdadige schijt en pis van baas en roverheid en corrupte gagnsters vol onderdrukking. Hahahahaahahahaha


  Maak melding

 24. Beste mensen, gelukkig is de valutadaling een tijdelijk effect.

  het enige wat nu heel lastig is is de persoonlijke constitutionele crisis, voor de 30e juni wil onze president een einde gemaakt hebben aan dit probleem dat hem maar blijft achtervolgen. de vraag is hoe zal hij dat doen? noodtoestand net als onze buurpresident Mauro van Venezuela? of gewoon meppen, meppen, meppen?


  Maak melding

 25. gaat de dna vergadering van vandaag door en wat staat er op het menu of op de agenda? persoonlijke constitutionele crisis? haai baja bouta, nu laat je ons steeds een lastig te typen woord gebruiken. je bent me er ook eentje hoor.!


  Maak melding

 26. @penstaartjes;…dre,..Ray,..Wiep-Ding,..Kruwa,…Koos,.. Henk Molenaar,enz,..jullie kunnen al in de rij beginnen te staan,..want als het binnekort beter gaat is het LOESBERE time voor jullie,want JULLIE WILLEN DAT HET SLECHT GAAT MET SURINAME,..Bouta gaat ervoor zorgen,dat jullie aan de schijterij geraken.schrijf het maar op jullie patsjakkers !


  Maak melding

 27. Een gehoorzaam en verdraagzaam volk…weet niet of dat ano 2016 nog zo is..Ik zie ze meer als een volk die het niet meer ziet zitten..murw geslagen door de politici door de jaren heen.En de afgelopen jaren in het bijzonder onder DDB.Ze zijn ook niet meer zo hartelijk als daarvoor.Het is nu ieder voor zich…politici onderschatten dit …maar hun gedrag heeft wel degelijk invloed op het gedrag van de bevolking.Als jullie de mensen alles afpakken ..als Lords leven met jullie gezinnen en de bevolking niets gunnen..JULLIE HEBBEN DE BEVOLKING ONTWRICHT..GEBRAIN WASHED..ZE GEDRAGEN ZICH ALS” ZOMBIES”..Gun ze zo hun GEESTELIJKE BEVRIJDING..(uitzonderingen daar gelaten) Dit zijn in veel gevallen degene die dicht bij “baas”zitten.Hebben niets te klagen.


  Maak melding

 28. Volgens mij beseffen ze het zelf niet..ze leven in een cocon..kunnen niet meer zelf denken..relativeren..reflecteren…alles is hun afgepakt.Een persoon die de scepter zwaait..en niets en niemand heeft wat in te brengen.Zijn familie heeft alles wat hun hart begeerd..Hij en zijn clubje..de rest moet het doen met loze woorden zonder enige inhoud..


  Maak melding

 29. I read it once…when money talks …BS walks…excuse ..your brains stops!!.Hij moet zich schamen,geen genegenheid naar zn broer..sorry voor mij onvergeeflijk.


  Maak melding

 30. In Suriname wordt alles uitgedrukt in geld en goed.Hoeveel heeft dh.Meyer gekregen voor deze profetie?Shame on you…ik ben zo huiverig voor de zgn.Gods huizen.


  Maak melding

 31. Ooit van de vergrotende trappen gehoord? GOED -BETER- BEST.Het gaat volgens jou binnenkort BETER gaan met Suriname.Dat station zijn we al gepasseerd.We willen geen beter..we willen het BESTE..dus DDB moet gaan.En wij Surinamers gaan verder op zoek naar mensen met de BESTE intenties..


  Maak melding

 32. Werkelijk verdienen al die oerdomme paarse zombies het om beroofd te worden door de nationale dieven partij olv van hun misdadige lijder. Wo ka.


  Maak melding

 33. @meneer GERSIE vd Centrale Bank :

  Wij, Sranangmans, moeten MEER SPAREN ???

  U bedoelt dat wij gedwongen zijn SRD’s op te sparen !

  De NDP heeft ervoor gezorgd dat de SRD NIETS MEER
  WAARD IS !!

  DUS GEWOON IN EEN DOOS BEWAREN !

  SURI-SOUVENIRS !!!

  PS : Misschien hr Gersie weet u, na overleg met
  NDP-DESI, Pe Un Monnie Go en Pe Un Gowtu De !!!


  Maak melding

 34. Mijn vraag aan de heer Gersie;Spaart u ook? In welke Valuta? Wij hebben niet overvloedig de srd’s gedrukt en in de roulatie gebracht.Waarom zouden wij de overvloed van srd’s op de markt moeten romen?Jullie zien de bevolking voor imbecielen aan he.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.