Surinamers kunnen autolening niet meer aflossen

92

PARAMARIBO, 20 jun – Burgers slagen er nauwelijks of niet meer in om hun autolening af te lossen. Vooral handelaren in tweede handse auto’s hebben het zwaar te verduren. De economische perikelen laten zich voelen.

Het komt behoorlijk hard aan. De wisselkoersen zijn zowat tweemaal hoger dan pakweg een jaar terug. Toen kon nog redelijk zaken worden gedaan. Maar burgers lopen nu hopeloos vast met het afbetalen. Het is onder andere te merken bij Yokohama Trading, Suriname’s grootste autohandelaar. “Klanten hebben nu problemen met het aflossen”, zegt managementlid Ricky Pawiroredjo tegenover de Times of Suriname.

Sommige klanten leveren hun auto zelf in. Bij anderen wordt het voertuig in beslag genomen. Yokohama Trading probeert de klant tegemoet te komen met alternatieven. Zoals het verlengen van de betaaltermijn. “Waardoor de aflossingsdruk afneemt . En klanten die nu overgaan tot koop, mogen dan gelijk een langere aflossingstermijn kiezen”, aldus Pawiroredjo. De import is intussen sterk minder vanwege afgenomen koopkracht.

Bekijk ook:

92 REACTIES

 1. Wanneer gaan Surinaamse bevolkingen beseffen dat auto een luxe probleem is.een grote aanslag op je inkomsten voor een beetje rijplezier.su behoort aan derde wereldlanden.i k begrijpt dan mensen een vervoermiddel nodig hebben dat kan ook een fiets,bromfiets,scooter veel goedkoper minder file enz….en als beetje beter wordt dan een kleine autootjes zuining en goedkoop maar nee ze moeten Prado,vierwieldrijf ..Baja ze zijn zo achterlijk zelf mijn vrienden en familie hebben zelfde problemen hoop dat su mensen gaan beseffen


  Maak melding

 2. Arme surinamers,dan nog te bedenken dat ze miljarden aan schulden aan het IMF terug moeten betalen….met hun komende generaties,,,,
  Maar je ziet ze niet protesteren …niet nu,ook niet morgen ..ook niet overmorgen of de naaste toekomst,,al eten ze gras ,ze maken lawaai voor 1 dag en gaan geduldig door met het eten van gras. Echt een volk met geduld, die surinamers,je mag,ze keren of draaien hoe en wanneer je wilt ,die arme stakkers gaan geen stemmen van protest laten horen!


  Maak melding

 3. “WEZIJNMOE” GEEFT HET VOORBEELD HOE HET MOET..
  HET IS NU AAN DE SURINAAMSE BEVOLKING.DOE VOOR JE KINDEREN EN KLEIN KINDEREN IS 5 VOOR TWAALF..OF WILT JE NOG 5 jaren hahaha…deng na tori..!


  Maak melding

 4. @Chris

  Politieke corrupte BOEVEN zijn rijk geworden over de
  ruggen van het volk ! (staatsschuld ongeveer ZES MILJARD)

  Het Openbaar ministerie is BEVOLEN de BOEVEN niet
  te vervolgen, en een gedegen Anti-corruptiewet ontbreekt !

  PS : De directie van de Centrale Bank van Suriname
  brengt IN HET GEHEIM 1,8 MILJARD aan ONGEDEKTE SRD-biljetten in omloop ! Dus WIE brengen de gezinnen
  in problemen ???

  Dan spreek ik nog niet over de vele DEVALUATIES en
  de talloze PRIJSVERHOGINGEN die opgelegd worden
  door de overheid, de regering Desi !!!


  Maak melding

 5. @Bere
  Ik weet niet wat er mis is met het verstand van sommigen zoals jij.Het and verkeerd in een crisis niet omdat men een auto koopt maar heeft alles te maken hoe het land wordt bestuurd en door wie!!.
  Waarom de burgers de schuld geven van alles dat fout gaat?!


  Maak melding

 6. Jaja, dat is nog maar het begin. De koers wordt nu zelf in een houdgreep gehouden. Ik hoop niet dat de koers uit die houdgreep komt want dan is hyperinflatie om de hoek. Daarna is elke lening onbetaalbaar.

  Suriname succes.


  Maak melding

 7. Citaat van uber Boutist RobG
  9 juni 2016 om 09:56 uur.

  Een humanitaire crises in Suriname terwijl het feesten lekker doorgaat, de drank rijkelijk vloeit, casino’s nog altijd veel winsten draaien in een land waar de overheid een speciaal sociaalbeleid om de krepeergevallen op te vangen.

  =========================================

  Neks no fout volgens Boutisten als RobG, Rampie, Mazda, Parbo en Paraman. Dit is nog het begin. Jullie gaan allemaal de gibeker leegdrinken tot de laatste druppel.


  Maak melding

 8. ik zie nog weinig mensen de straat op komen en de aanhang van boterse is er nog steeds , dus ik moet concluderen dat het prima gaat in suriname.
  we wachten lekker op de stroomverhoging en de brandstof verhoging die er straks aan komt.
  misschien dat dan de rek eruit is.


  Maak melding

 9. @Srafu@Ray.
  Mee eens hoor.
  Men is aan het systeem nou eenmaal gewend geraakt en komt er plotseling een monie no de aan de orde.
  Vind @Bere te kort door de bocht gaan.
  Als je morgen je baan kwyt raakt en niet in aanmerking komt voor n uitkering door wat voor reden dan ook,wordt je ook diezelfde surinamer die zondergeld zit mocht je geen reserves hebben.


  Maak melding

 10. @bere,

  Een auto is in Suriname geen luxe. Openbaar vervoer is slecht geregeld (al helemaal voor minder valide reizigers) en op bromfiets of fiets te gaan rijden is levensgevaarlijk.
  Aan de andere kant heeft dit weer een voordeel. Minder file’s en beter voor het milieu.


  Maak melding

 11. Een auto kopen op lening is niet slim. Zeker als je als “lener” moet weten dat je afhankelijk bent van de koers. Je hebt dit niet zelf in de hand en bent afhankelijk van hoe het land het doet.
  Ik vind dit de schuld van de lener zelf. Als je een auto niet kunt betalen dan moet je het ook niet kopen!
  Beter sparen voor de zaken die je graag wilt hebben.


  Maak melding

 12. Onder degenen bevinden zich vele oerdomme paars verarmde zombies die sinds 2010 waren gewaarschuwd door de respectabele Vene. Ma nee, ze wilden nog wederom voor vijf jaren een moordenaar en misdadiger als leider. Boos krijsend bedreigend stemden ze voor hun grote misleider die hen nu op elk vlak laat lijden, van hoog tot laag. Op de stinkend rijk corrupte paarse poepvliegen en parasieten na, die hun baas kostte wat kost aan de macht houden voor hun eigen belangen. Nog meer ellende en armoede zijn komende als die oerdomme paarse zombies blijven vasthouden aan hun bezeten paarse stelling en aan de kantlijn zwijgend blijven staan en oerdom redeneren….neks no fout…………..baas is onze lijder en redder. Wo ka. Tang teki njang en dringie baas en geboefte deng paarse schijt en pis vol misdaad, moord, onrust, onvrede, schaarste en megaschulden vol van valse beloften en vals profetische boodschappen van Stef Meije en Misjisosoka. De oerdomme paarse stommelingen die het mogelijk hebben gemaakt dat ze door hun geliefde misdadiger worden onderdrukt. Wo ka moro efoe we tang zwijg njang en dringie baas eng paarse schijt en pis. Wahahahahahahahaha


  Maak melding

 13. @Robert ,
  Inderdaad is sparen beter !

  Ga echter niet voorbij aan het ALGEHELE FAILLIET maken
  van de staat Sranang, door WANbeleid en Corruptie van de
  Regering !

  SPAREN was ook een betere optie geweest voor de Regering ,helaas zijn al onze reserves en haast al ons goud verdwenen ! Plus Ongedekte SRD’s in omloop gebracht door Desi !!!


  Maak melding

 14. RobG, Rampie, Mazda, Parbo en Paraman!
  Ik zie deze heren binnenkort tippelen in en rond paramaibo.
  (Watermolen straat)
  oe boel ding voor een 2SRD en het liefst goedkoper.


  Maak melding

 15. De Tata Nano is goedkoop en een uitstekende auto voor Suriname. Wie niet al te veel luxe wil en toch goedkoop een goede auto wil blijven rijden, kan kiezen voor de verbeterde Nano.


  Maak melding

 16. de gemiddelde suri. is oer lui-lak..

  te bang om te werken ,wel stelen rover moorden zie duidelijk v.b. van je baas..die letterlijk op een schop stoel zit..

  de vraag is alleen ,,hoe lang nog..

  maar deze 5 jaren maakt hij niet af..

  het wachten is op de genade slag,die door zijn eigen aanhang gepleegd gaat worden,,n.l. weg donderen,want wé piena nó ka now now dé..

  jepie no dé en i m f no mang doe notie..


  Maak melding

 17. Sparen?? Toen nog sf waren heel veel mensen hadden gespaard vooral mensen die geen begrip haddan wat inflatie,devaluatie,die moeilijke termen te begrijpen moet je beetje geschoold zijn.en hadden veel geld thuis die op een en andere dag niets meer waard was….die mensen hebben nogsteeds een traumatische belevenis…ik heb begrepen dat niet je auto lening moet in valuta afgelost worden maar ook je hypotheek moetin valuta of gelijkwaardig koers.en wat about je huishuur


  Maak melding

 18. Djogo,

  Auto, hypotheek, huishuur en alle luxe goederen die je in Suriname kan aanschaffen. Een aantal maanden geleden hoorde ik de NDP nog luid roepen dat huishuur in SRD moesten worden betaald. Nu zijn ze in zee gegaan met het IMF. Vrije handel. niemand is meer beschermd. A keba. Neem ook mee dat over drie jaar begonnen moet worden met het terugbetalen van al die leningen. Met rente.


  Maak melding

 19. dus binnenkort heel veel autohandelaren ook failliet? op zich is niet iedere verergering een verergering. die autohandelaren verpesten het stadsgezicht. ze horen buiten het centrum. weg ermee. niet iedere aderlating is erg hoor.


  Maak melding

 20. Het land gaat niks terugbetalen over 3 jaar. Het gaat de internationale gemeenschap chanteren over 3 jaar. Dat als jullie de schulden niet kwijtschelden, dan gaat er een vluchtelingenstroom op gang komen richting de buurlanden en het Westen en dat het land te arm is en geen geld heeft om de drugsstromen en illegale mensenhandel te controleren.
  De internationale gemeenschal zal dan eieren voor haar geld kiezen.


  Maak melding

 21. Als mensen boven hun stand gaan leven krijg je dit soort financiële ongelukken. Je gaat toch geen auto kopen als je niet voldoende bij kas zit om de afbetaling probleemloos te laten verlopen. Dit is ook een les voor de bedrijven die de autoverkopen hebben gefinancierd. Dit soort bedrijven moet ook haar eigen verantwoordelijkheid nemen door mensen niet zomaar leningen aan te bieden. Door hebzucht gedreven zochten deze lieden de grenzen van het ontoelaatbare op. De gevolgen zijn thans voor hun eigen rekening.


  Maak melding

 22. Su heeft ondanks de 3e plaats op de wereldlijst qua inflatie toch een geliefd volkspresident. Hij is er voor iedereen. Welcome in Dubai


  Maak melding

 23. @RobG,

  De regering had de mensen gouden bergen beloofd. Wist men veel dat hun geld ineens de helft waard zou zijn?
  De mensen kunnen het afgesproken bedrag nog wel ophoesten, maar niet meer in Euro’s of US$s.


  Maak melding

 24. Ik heb vernomen dat een ondernemer kortgeleden de ” TUK-TUK ” in ” SUbai ” heeft geïntroduceerd, weliswaar voor toeristen.
  Nou, een mogelijke GAT IN DE MARKT zou zijn om deze ” Circusvoertuigen” in te zetten als OPENBAAR vervoer aangezien ik er zeker van ben dat het aantal ” toeristen ” richting ” SUbai de komende tijd ” DRASTISCH zal AFNEMEN ( geen ánimo dus ) !!!!

  Enkele voordelen van de AFNAME in het aantal AUTO’S c.q. het ONBETAALBAAR worden van het AUTOBEZIT In ” SUbai ” zijn;

  1- vermindering/geheel verdwijnen van het fileproleem
  2- het milieu heeft er baat bij
  3- minder GELUIDSOVERLAST vanuit auto’s op de wegen.
  4- minder dreiging voor fietsers en bromfietsen op de weg.
  5- daling van het WILD PARKEREN ( o.a. op de trottoirs ) in de binnenstad.
  6- men zal VERPLICHT uit moeten kijken naar een ANDER alternatief om de plaats van bestemming te bereiken.
  7- de GEVEINSDE welvaart die een grote groep Surinamers VAAK tentoonstelt naar de buitenwereld toe ZAL en MOET eens een keer OPHOUDEN !!!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 25. De economische crisis is wel diep. De veiligste transport middel wordt aangetast en geruineerd. Toen in 2007 de economische crisis begon en mensen hun huizen en banen verliezen had als diepte punt het verlies van hun vervoer middelen. Zelf auto makers raakten in moeilijkheden.

  Zo we zijn op het diepte punt of de mensen verkopen hun huizen nog niet of huurders worden nog niet uitgegooid.

  Hoe lang moet het doorgaan voordat men iets aandoet? Een normale situatie is het niet!


  Maak melding

 26. Robert: “als je een auto niet kunt betalen, moet je het niet kopen”.

  Robert, dit geldt niet alleen voor een auto maar voor alles. Ten tijde van Bosje als president liet een kennis van mij een auto halen uit Japan, de aanbetaling betaalde hij contant, voor het restant sloot hij een lening, die hij, uitgaande van zijn salaris, in 6 maanden wilde aflossen. Door Bosje onstond er een op hol geslagen inflatie, waardoor mijn kennis van de ene op de andere dag de aflossing niet meer kon doen. Uiteindelijk heeft hij er vier jaar over gedaan de schuld af te lossen. Hetzelfde overkomt nu degenen die dachten een auto te kunnen aanschaffen. Als je iemand iets wil verwijten, dan is dat de overheid, die ervoor gezorgd heeft dat de stabiliteit van de Surinaamse munt weer tot nul is gereduceerd en zeker niet de burger die goed plande en concludeerde dat hij zich een auto kon permitteren.


  Maak melding

 27. Gratis advies.
  Als je die auto niet alleen kunt afbetalen, zoek dan iemand anders met wie je de auto kan delen en laat hem ook de helft betalen en voor de helft van de tijd de auto gebruiken.


  Maak melding

 28. Neks van boven hun stand leven!
  Telkens als ndp a de macht komt in su falliet verklaard!!!!!!!!!
  Vroeg of laat gaat deze regerin g vallen!
  Het is eve afwachten!!!!!


  Maak melding

 29. Ten tijde van Venetiaan, nadat de rommel van Desiley voor de zoveelste keer was opgeruimd kon je een auto kopen en zonder moeite tegen een redelijke rente aflossen.
  Maar ja, volgens de NDPers is stabiliteit niet te eten.

  De wisselkoers, de winkelprijzen en nutsvoorzieningen gaan omhoog, het enige dat niet omhoog gaat is jouw salaris en je levensstandaard.


  Maak melding

 30. Vraag aan een doorsnee Surinamer welk deel van z’n loon of salaris hij (of zij) zou kunnen budgetteren voor z’n behoefte aan transport (bus, fiets, bromfiets, auto, etc.), dan krijg je een X bedrag te horen.

  Alleen is het bij vnl de autobezitters een totale andere situatie want ze hebben wel een idee wat ze zouden willen uitgeven, maar de werkelijke uitgaven (a/h eind van de maand c.q jaar) weten ze niet !

  En vaak willen ze het ook niet weten want; ‘ na mi wagie en mi musu mang rij mi wagie’ !

  Dit zou ook een mooie onderzoekscasus voor een AdeKus student economie zijn, om een groep Suri’s voor te rekenen wat ze maandelijks intrinsiek (dus werkelijk) kwijt zijn aan hun transportmiddel.

  Om een beter beeld te hebben zouden de studenten over een periode van 24, 18 en 12 maanden moeten gaan uitrekenen wat de burger (die nu z’n aflossing niet meer kan betalen) kwijt is aan zo’n vervoer middel.


  Maak melding

 31. Door toedoen van de huidige moordenaar/press is SU destijds failliet gegaan. Desondanks heeft men wederom (2x) gekozen voor deze moordenaar.

  Als je een varken naar een beauty salon brengt voor een opmaak beurt en vervolgens weer in een stal plaats neemt hy direct duik in zijn modder/stront poel.

  moraal van het verhaal…


  Maak melding

 32. ze hebben liever een huis zonder dak .maar wel een auto. ze hebben 1keer perdag eten ,ze houden van hun auto ze houden van luxe maar ze scheiten dik om op straat te gaan. ze roven ze moorden neks no communiseren kunnen ze niet alleen maar njang drigie en lezierie op geld van imf en familie die ergens beter hebben .en maar stuur voor me .ik stuur niets zolang ze dom blijven knikken op ndp. akeba bouta njang alla .sma ba


  Maak melding

 33. @@Chris!! de burgers zijn niet verplicht om een auto te kopen en ook niet naar de casino te gaan!! Vaak hebben de mensen niet 2 maar 3 auto’s voor de deur staan! 1 reden des te meer dat zij niet kunnen betalen!! ZIJ MAKEN ZELF MOEILIJK VOOR HEN ZELF! je kunt ook prioriteiten stellen!! of niet soms??

  Het is 1 en al een show spel onderling tussen hun!!! Want als de ene een Herrior heeft, wilt de andere een Prado of Ram!!!! al hebben zij geen onderbroek!!!


  Maak melding

 34. Lekker voor suriname.boutaaa heeft goed gedaan.nu lopen of fietsen. Vroeger had je geen brommer of auto.fiets is al lux.kunnen de suri Mensen leren bewegen.


  Maak melding

 35. We kennen allemaal de voor- en nadelen van een auto.
  Of het luxe is of noodzakelijk hangt volgens mij van veel factoren af. Met name van huidig inkomen en inkomen in de toekomst , van een alternatief (onder andere openbaar vervoer) en afstanden.
  In Nederland vind ik een auto geen noodzaak (wel prettig), in Suriname, maar ook in de VS vind ík het een noodzaak.
  Wat dat betreft ben ik het eens met Aboikoni
  Moet je wel of niet lenen. Ik ben het niet geheel eens met jullie (Robert en Srafu).
  Sparen in SU? Je wordt daar armer van sparen, maar dat is mijn toekomstvisie. In het herstelplan staat dat de inflatie zal afnemen. Ik denk dat het zal toenemen. Je spaargeld moet dan behoorlijk toenemen wil het door inflatie niet in waarde dalen.
  Daarentegen is lenen bij hoge inflatie juist voordeliger. Je leent nu geld, bijv SRD 1000, en moet dit (natuurlijk met rente) terugbetalen in de toekomst. Maar het geld vertegenwoordigt NU een veel hogere waarde dan in de toekomst. Je betaalt dan in principe minder terug.
  Het bovenstaande is echter alleen juist als:
  1. De rente niet toeneemt met de inflatie (dus het hangt af van je leningsvorm)
  2. Je terug moet betalen in SRD. ( als je in vreemde valuta terug moet betalen en de waarde van de SRD daalt, of anders gezegd de waarde van de US dollar of euro stijg dan ben je de lul).


  Maak melding

 36. Sparen kan nog wel in Sranang, je moet dan in euro of
  usd sparen !

  De SRD is door NDP-Desi VERNIETIGD en wordt elke
  dag MINDER WAARD !

  De OORZAAK van alle FINANCIELE ELLENDE LIGT
  bij de NDP-regering olv de MALLE PRESIDENT met
  zijn MILJARDEN ONNODIGE UITGAVEN in samenwerking met zijn CORRUPTIE-clan !!

  PS : zelfs het Geld, GERESERVEERD voor veiligheid
  van de bevolking, namelijk voor de bouw van DIJKEN , is VERDWENEN !

  DESI is MOE van de door hem geschapen financiele ELLENDE en ziet een vonnis voor MASSAMOORD aankomen, dus wil hij de Rechterlijke Macht uitschakelen !

  Opa Desi overweegt nu de NOODTOESTAND uit te
  roepen om zaken alsnog naar zijn hand te zetten !

  De DICTATUUR is ONDERWEG !!!


  Maak melding

 37. Auto branche in Suri is een ordinaire systeem om drugs gelden wit te wassen, dat weet heel Europa. Drugs ging het land uit en kwam als auto’s terug en vervolgens m.b.v. Leningen naar de burgerij.
  Koning crimineel houdt van lenen, als een schaap over de dam loopt volgen er meer, niet wetende dat de dam erg steil is en een dodelijke cliff daaronder …..


  Maak melding

 38. Denk niet dat ze zo geduldig zijn….ze zijn liever lui als moe.Een ieder kijkt naar zijn of haar eigen belang.Surinamers ( niet allemaal) hebben geen drive…


  Maak melding

 39. @RobG
  Als mensen boven hun stand gaan leven krijg je dit soort financiële ongelukken

  Dat is natuurlijk bullshit Rob. Je kunt niet van mensen verlangen dat ze rekening houden met een halvering van hun besteedbaar inkomen. Je neemt een hypotheek en een krediet op basis van je inkomen. Dan domweg zeggen dat mensen boven hun stand leven wanneer de SRD in waarde is gehalveerd buiten hun schuld is schofterig.


  Maak melding

 40. @ Paul
  of als bedrijven failliet gaan of het IMF eist dat 10.000 man moet worden ontslagen, enz
  De mens is bovendien niet altijd rationeel aan het denken (NIEMAND). We hebben emoties en denken dan ook wel eens emotioneel.


  Maak melding

 41. Zelfs de euro en de us verliezen in Suriname hun waarde..wat je vandaag koopt voor 10 euro .koop je morgen voor 11 euro..elke dag stijgen de prijzen..


  Maak melding

 42. @pico

  Deze crisis was er sowieso wel gekomen. Zaak is nu om er zo goed mogelijk doorheen te komen. Daar passen harteloze opmerkingen van RobG niet bij.


  Maak melding

 43. Ja, dames en heren. Bouta vroeg kan je van stabiliteit eten toen Front aan de macht was. Kan je van stabiliteit eten????
  Ja, van stabiliteit kan je eten. Met een stabiele koers kan je de economie plannen, je financiele huishouding runnen, je auto afbetalen (Front had het weer mogelijk gemaakt dat men een auto, wasmachine, gasfornuis kon kopen). Ja, het draait in het leven om orde en stabileit. Orde en progressie.


  Maak melding

 44. Voor de de helft van de kiezers, dus de NDPers vindt ik het prima hadden ze niet zo naief stom , dom of eigenwijs moeten zijn, met de anderen heb ik het te doen je zult maar de helft van je inkomen kwijtraken en niet meer aan je financieele verplichtingen kunnen voldoen , tengevolge het verkwistende en onverantwoordelijke beleid van een omhooggevallen diktatoriale sergeant en een gevolg van een stel incapabele idioten en oplichters


  Maak melding

 45. @ ira

  antwoord op vraag no 1 : ai boel amzad.
  antwoord op vraag no 2 : mi sjie ka kaba.

  wat heb ik gewonnen ?

  vraagje voor jou
  waarom ruikt melvin boelva zijn tong naar boutas kont ?
  waarom ruikt jennifers pie mond haar kont naar boelva zijn tong.


  Maak melding

 46. Het is sinds jaar en dag aan de orde dat wel auto’s kopen maar niets te eten hebben. Het is niets nieuws. Velen kunnen geen eens benzine kopen en staat de auto maar wat. Het is hebben hebben hebben. Hebzucht is een ernstige aandoening in Suriname.


  Maak melding

 47. @Linglongi

  Een FAILLISSEMENT van de Staat veroorzaken en
  massale Corruptie toelaten, is een ernstige aandoening
  van Desi, Plus zijn NDP !!!

  DAAROM SRANANGSMA E PINA !!!

  PS : ook andere elementaire zaken kunnen de gezinnen
  niet meer betalen door de Financiele-NDP-CHAOS en
  de NDP-VERNIETIGING van de SRD !


  Maak melding

 48. Al hetgeen komen gaat is dankzij al die oerdomme paarse zombies hun eigen schuld. Eindelijk verdienen ze het gevolg van hun oerdomme keuze…….we stemme baas en we ga weer vo vijf al is het een moordenaar, dief, rover, drugsbaas…neks no fout soso lobi baas eng paarse ka en pis vol kommer en kwel…..neks no fout. Wel…….oen ka dang hahahahahahahaahahahaihahahai eindelijk de lijder die het oerdom paars volk doet lijden, helaas ook degenen, die nooit van hun leven misdadigers aanbidden of als leider willen. Stom paars volk. No klage ma drage baas eng paars ka lasten vol armoede en megaschulden.


  Maak melding

 49. @Saboetoe Fransen,
  Dus je vraagt Robg,Mazda,Rampie,Paraman en Parbo om Pooier te spelen voor je vrouw zoals je hierboven aangeeft zelf aangeeft.
  Ik denk dat ze door de keuring niet doorkomt.
  De bovenstaande heren zijn te kritisch in hun beoordeling.
  Tegenwoordig moet je niet als een Riool Rat eruit zien.
  Dus joe Sisa nanga vrouw ne mij no wang kans.


  Maak melding

 50. Ben 3 maanden terug naar Suriname geweest.
  Iemand die ik goed ken vroeg mij wat voor auto rij jij ik zei een kleine Hyundai.
  Hij zei ik hou niet van kleine auto’s ik rij in een Nissan en het moet ook hoog zijn.
  Opscheppen dat Kon hij goed,trouwens mooie auto maar bouwjaar 2004.
  Hij vroeg mij waarom rij je geen grote auto als ik.
  Ik zei ik heb nu een kleine van 2 jaar oud en vind het prima zo.
  Nu stuurt hij mij een sms’je of ik wat geld voor hem kan sturen omdat benzine duur geworden is.
  Ik vraag mij af wanneer gaat men het leren dat een auto geld kost en dat het een luxe is.


  Maak melding

 51. NIKS MIS MEE !!!..BOUTA LEERT ZE MET GELD OM TE GAAN.Dan maar inleveren al dat amerikaans tuig op de weg die voor files zorgen,WANG OGRIE E TJA WANG BOENG !LEVE DE REVOLUTIE ! GA MAAR FIETSEN, t is super gezond..geldt ook voor PANNENKOEK..RAY ! OLIEBOL EERSTE KLAS !


  Maak melding

 52. Damsco, jij bent knettergek, Bouta leert ze met geld omgaan. Daarom heeft hij natuurlijk ook het IMF in huis moeten halen omdat hij zo goed de staatskas beheerde


  Maak melding

 53. Ik werd uitgelachen dat ik in een oude pick up reed, veel van de dure wagens in mijn straat zijn nu weg. ik ga nu net als vroeger vrolijk naar mijn werk in mijn oude pick up.


  Maak melding

 54. “Bouta leert ze met geld omgaan” via :

  het wegmaken alle financiele reserves en de goudvoorraad

  het bijdrukken van 1,8 Miljard ONGEDEKTE Srd-bankbiljetten

  het verhogen van alle prijzen van goederen en diensten

  het meerdere malen devalueren van onze munt, de SRD

  het Volk opschepen met een NDP-staatsfaillissement

  het Volk overdragen aan de IMF-witmangs

  het Volk intimideren omdat 8 dec proces wordt voortgezet

  het Volk opzadelen met een NDP-staatsschuld van
  ZES MILJARD !

  De fromuloog DESI leert Het VOLK omgaan met GELD ???

  Het Beste NDP-Mopje OOIT !!!

  PS : Wanneer prijsverhoging brandstofprijs ??
  Wanneer verhoging schoolgelden ???
  Wanneer invoering motorrijtuigenbelastingen ???
  Wanneer invoering BTW op alle goederen en diensten ??
  Wanneer volgende EBS-prijsverhoging ???

  De NDP-Vernedering en het NDP-RIPPEN van ALLE
  gezinnen gaat ongestoord VERDER!!!


  Maak melding

 55. Djogo, je hebt gelijk.
  Voor Suriname geldt nu: sparen is goed, maar niet sparen is beter. Toen werd de sf waardeloos, nu is het de SRD. Mensen die in deze valuta hebben gespaard zijn dus keer de klos.
  Ondernemers gaan failliet. Ze zeggen dat ondernemen is het omzetten van risico’s in winst. Klopt. maar wie houdt nu rekening met onverwachte politieke risico’s. Ook de burger is hierdoor negatief verrast. We hebben gelukkig onze les geleerd. Stabiliteit kan je niet eten, zoals onze oerdomme president dat eens heeft gezegd. Nu komt hij zeker op zijn woorden terug. Gebleken is dat stabiliteit een van de belangrijkste onderdelen van een land is. Ik hoef niet naar leerboeken te verwijzen, want in Suriname is het praktijk.
  De vraag rijst nu wat zal volgen.
  In de eerste plaats wordt er enorm veel onroerend goed verkocht. Ik schrok lichtelijk van de vele advertenties in DWT.
  Ook de Fina bank heeft er last van. Heel veel mensen kunnen hun hypotheek niet meer betalen. Als het zo doorgaat gaat de Fina bank failliet. Mense met geld: dit is het moment om huizen en gronden voor een prikkie te kopen.
  Huishuur is gebleken een heel groot probleem te zijn geworden . Er zijn zelfs gevallen bekend van Chinezen, die hun winkel en de boel in de steek laten en naar China remigreren.
  Ook andere schulden in valuta, waar ik niet van op de hoogte ben, zullen straks een probleem zijn.
  There is still more to come.
  Ik vraag mij af of onze bestuurders ooit economieonderwijs hebben gekregen, want zo een slecht economisch beleid heb ik alleen bij de regeringen Bouterse gezien.
  Wat voor adviezen kan ik geven?
  Regering om de financiele crisis van Suriname op te lossen moet je zorgen voor een stabiele koers. Als het jou lukt de koers terug te brengen naar de koers van voor de crisis is Suriname uit de crisis. Hoe? Die vraag moet je stellen aan de grootverdienende regeringsadviseurs. Het is wel een lange en pijnlijke weg om dit te bereiken.
  Kiezers van Suriname: jullie zijn flink genaaid door deze regering (kiezersbedrog).
  Zorg ervoor dat je de volgende keer op een partij stemt die kan zorgen voor stabiliteit in Suriname. Ook al is dat niet te eten zoals onze Dombo dat eens heeft gezegd.


  Maak melding

 56. Paul jij ziet het verkeerd.In tijden van nood/econ.crisis moeten mensen de tering naar de nering zetten m.a.w. zij moeten keuzes gaan maken hoe zij het schaarse geld gaan uitgeven.Dit houdt in dat men bijvoorbeeld moet gaan snijden in bepaalde uitgaven.Minder uiteten,per dag de tijd van het douchen verkorten,de airco minder gebruiken,enz.Met wat bezuinigingsdiscipline moet het zeker lukken de kosten per huishouding naar beneden te krijgen waardoor de auto alsnog afgelost kan worden.


  Maak melding

 57. @ Rampie …. ” Moderator, waarom is mijn reactie op Robinho niet gepubliceerd. Verzoeke om voortaan alle reacties van mij te blokkeren. Het schijnt dat jullie ook de stront aanhangers aanbidden. Als je geloofwaardig over wil komen dan zie ik de reactie alsnog tegemoet. Zoniet dan het verzoek om mijn reacties voor altijd te blokkeren. Ik zal niet proberen om met andere omwegen op de site van WKN te komen.”
  @ Rampie …. aards leugenaar … wie denk je voor de gek te houden. Niemand mist jou bijdrage …. opgeruimd staat netjes. Ga je rommel in de Drambrandersgracht opruimen of ben jij zelf de rommel, die opgeruimd moet worden.

  @ Rampie …. Sabatoe Frans heeft niet gelogen. Je bent toch de hoofdpooier van OCER en nu verplaats je je werkterrein naar de Watermolenstraat, want in Ocer is niet veel meer te verdienen. Je gaat zeker voor nog vier { 4 }.
  Ik check je!


  Maak melding

 58. Oef !!! Dat was voor mij 4 maanden geleden op het nippertje.auto afbetaald.niet om te pronken maar voor het gemak .voor de kwaliteit van mijn leven als ik lekker buiten de stad wil gaan.door het paarse geboefte is ons leven op elk gebied met zo’n 70% gereduceerd. Die NDPer die wintie krijgt op het podium wanneer hij bezig is met zijn verkiezingsretoriek had zn aanhang meer dan 1 auto beloofd toch? DUBAI toch? Wel ….we zijn verre van dat.dit is een totale afbraak van ons land.weg rust….weg stabiliteit…weg alles !! En dit dankzij een stelletje sukkels die deze crimineel weer de leiding in dit land hebben gegeven.stelletje hersenloze zombies …..we gaan voor nog 5 !!! Ellende en misere ja !!!


  Maak melding

 59. Forummers, Odi odi.

  Surinamers kunnen autolening niet meer aflossen!

  Dan wordt het door de Bank teruggenomen auto’s.
  Want velen in SU. hebben een achterbank!

  Het is onder andere te merken bij Yokohama Trading, Suriname’s grootste autohandelaar.
  “Klanten hebben nu problemen met het aflossen”, zegt managementlid Ricky Pawiroredjo tegenover de Times of Suriname.

  Maar “Yokohama Trading” heeft in deze geen enkel financieel probleem.
  Want die hebben nog steeds in Nederland een financiële bron.

  ‘Hier woont de man van 100 miljoen’

  ,,Hier woont de Man van 100 miljoen,’’ riep een scholier op de fiets euforisch toen hij fietste in Berkel en Rodenrijs.


  Maak melding

 60. Volgens NPS is de president van plan nog voor de dertigste juni iets te doen aan zijn “constitutionele crisis”! En het volk dient waakzaam te zijn.


  Maak melding

 61. Een ander vb van het bestedingspatroon van de doorsnee werknemer in Su is het volgende.
  Vaak werkt men in of aan de rand van groot Paramaribo, en tijdens de pauze (lunch time) haalt men broodjes en een softdrink of sap.

  Ik denk dat men wel weet wat zo’n broodje en drankje kost, maar niet weet hoeveel geld hiervoor per maand c.q. per jaar aan kwijt is.
  Durf er op te wedden dat velen het niet weten, en als ze er éénmaal achter komen schrikken ze zich een hoedje !

  Wat is er anders mis mee om je eigen boterham(men) of puntbroodje en je sap of stroop van huis mee te nemen ?
  Zet de kosten van broodje halen en broodje meenemen tegenover elkaar en je zal zien dat er hierop veel valt te besparen.

  Voorts het fenomeen alcohol en tabak ! Ook die zijn geld slurpers dus graag deze eveneens matigen en echt gaan genieten als je een peukje of drankje pakt.

  Ik ben geen roker maar weet dat de prijs van een pakje peuken ca 7 a 8,50 euro bedraagt. Echter gaan er stemmen op richting de politiek om deze op te trekken naar 20 a 25 euro per pak van 20 sigaretten !

  Dit is omdat men heeft uitgerekend dat de mensen dan pas minder aan tabak en sigaretten zullen gaan uitgeven, en dan dus het roken zal gaan afnemen.


  Maak melding

 62. Waar ligt het aan vraag ik me af als ik lees over deze uitspraken.?Dat de bevolking ondanks alles toch nog op de NDP blijft stemmen.Is het een tekort aan inzicht..als je een gezin hebt en toch op deze DDB blijft stemmen …waar heb je als mens een tekort aan.Meer als inzicht alleen ..ook een gebrek aan liefde verantwoordelijkheid naar je familie toe.Want DDB en zijn familie ontbreekt het aan niets..hij bakt zoete broodjes en lacht jullie uit…


  Maak melding

 63. De DUIVEL, die samen met de NEP-soldaten
  van ons leger, de MASSAMOORDEN in Fort Zeelandia
  heeft gepleegd op Onschuldige en Ongewapende Surinamers, heeft ons FINANCIEEL GERUINEERD,
  heeft ons Land FAILLIET gemaakt, door Wanbeleid en BOEVERIJ !

  Op dit MOMENT is hij, DIE DUIVEL, bezig presidentiele besluiten te maken, samen met Dictatorhulp DORA,
  om Onze DEMOCRATIE OM ZEEP te HELPEN, te VERNIETIGEN !
  De DICTATUUR wordt OFFICIEEL INGESTELD en
  er zal weer worden GEMOORD !!!

  PS : Duss… NDPers kom de Bevolking niet vertellen
  dat een auto Luxe is ! JULLIE leider en partij de NDP,
  hebben Ons Land en Onze Bevolking, tot BEDELAAR GEMAAKT !

  Een regering MAG en KAN zich niet BEMOEIEN met
  een INDIVIDUELE RECHTSZAAK/STRAFZAAK !

  DE RECHTERS ZIJN ONAFHANKELIJK, ook een
  president moet met zijn HANDEN afblijven van de Rechterlijke Macht !


  Maak melding

 64. Dat moet ik ook beamen..Waar komt deze aandoening vandaan? Kan het zijn dat er zoveel luxe naar Suriname komt dat het een soort stree libi is geworden? De verhoudingen arm en rijk worden steeds groter..je buren hebben ongeveer het zelfde inkomen als jullie en kunnen zichzelf zoveel veroorloven.En jullie kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen.Los van familie stuurt pakket uit Nederland etc.Er is zoveel corruptie in Suriname een ieder doet mee…en ja de enkeling die daar niet onder valt… houdt het niet meer bij..op geen enkel gebiedt kan hij nog mee..LET WEL…IK PROBEER UIT TE ZOEKEN WAAR HET AAN KAN LIGGEN.!!!


  Maak melding

 65. Je zou niet moeten sturen.Dat je nu ook graag een grote auto wilt en ervoor aan het sparen ben..ha ha ha..Anders leren ze het nooit…Ze blijven bedelen om hun dure levensstandaard bij te houden.Ik stuur niemand niks..ben gevoelig voor een ECHTE nood..maar geen onzin.Ouders heb ik niet meer..daar moet je ALTIJD naar omzien.


  Maak melding

 66. Laat Bouta dan het goede voorbeeld geven en zelfs de fiets pakken.De mensen laten zich zo graag van alles op de mouw spelden..Oja,en zijn grote auto’s inleveren.De mensen hebben hun best gedaan hun auto’s af te lossen. ( sommigen) Hij heeft ze voor niks gekregen..


  Maak melding

 67. Ik ga ervan uit dat het niet een ouder (vader/moeder) van een gezin is.Maar dat is het vaak ook wel.Als je de eindjes niet aan elkaar kan knopen of als je wat wilt bereiken,een plan hebt,een doel.Weet je heus wel dat het 16 (werkdagen) x 1-2 broodjes x 1-2 sapjes.Ik zou het niet door mn keel kunnen krijgen,zou het geld besteden aan wat leuks voor het hele gezin.DE BEVOLKING MOET BIJGESCHOOLD WORDEN.Niemand hoeft mij te benaderen,ik weet ook wat genieten is.Ze hebben geen verantwoordelijkheid ,niet naar hun zelf,niet naar hun gezin…leven erop los.Ik ga jullie niet met die berekening helpen..


  Maak melding

 68. het valt allemaal wel mee.
  ze doen allemaal zo zielig
  gewoon handen laten wapperen en niet zeuren
  suri zijn niet inventief, kijk naar de Cubanen meer dan 50 jaar onder embargo en ze overleeft het.


  Maak melding

 69. @Robje-de-Desi-slaaf-G :

  U zegt : In tijden van nood/econ.crisis moeten mensen de tering naar de nering zetten ….”

  Natuurlijk doen mensen dat, zij zijn NIET achterlijk !

  ACHTERLIJK is wel de NDP-Machthebber, die hun INKOMEN meer dan heeft GEHALVEERD via WANBELEID en zware CORRUPTIE !!!

  De CRISIS is de NDP, die niet met geld weet om te gaan,
  al tig keer heeft gedevalueerd en al Onze Reserves EN al Ons goud heeft WEGGEMAAKT !

  De NDP VERNIETIGT de KOOPKRACHT van ALLE GEZINNEN ! Waarom bezuinigt de NDP-clan NIET ???

  Waarom koopt EBS in opdracht van de NDP strooomaggregaten voor een VEEL te hoge prijs,
  en leent geld hiervoor tegen 23 % RENTE bij een
  particulier, vriend van Desi ???

  ROBJE G en Baasje, UN GWE GO SRIBI YERE !

  Sranang-volk verbreek de slavenketenen, laat u niet KNECHTEN door de NDP-slavendrijvers !

  UNU NA LIBISMA !!!


  Maak melding

 70. RobG:
  “In tijden van nood/econ.crisis moeten mensen de tering naar de nering zetten m.a.w. zij moeten keuzes gaan maken hoe zij het schaarse geld gaan uitgeven.”

  Het volk zou dat wel willen doen, maar Desiley zelf geeft niet het goede voorbeeld.
  Bejaarden nietsnutters in het kabinet van de pres worden rijkelijk beloond.
  Dochter van Desiley wordt beloond met een baan met riant salaris.
  Er is geen transparant beleid men kan niet aantonen waar de miljarden aan reserves zijn besteed.

  Hoe wil je nu, ondersteuning van het armer wordende volk terwijl jijzelf niet het goede voorbeeld geeft.


  Maak melding

 71. Neks no fout! Het enige wat fout is, zijn de Surinaamse gemeenschap zelf!! nog 5 jaren! Hij is gekomen en geeft hen wat zij wilden! Dus niet klagen! is goed voor ze!! Ha ha haaaaaaa!!!

  Nanga palm wi bing go! Teh yu no abi jang da yu jang skeit fu Bouta!!

  Verzuip in je eigen stront!!


  Maak melding

 72. Er komt geen veroordeling. Volgens de Grondwet mag de President rechters ontslaan als die staatsgevaarlijk bezig zijn of de consitutie ondermijnen. Nu zijn de rechters in de krijgsraad met beide zaken bezig.
  Komt nog bij dat een van de rechters al eerder gewraakt is.

  De President zal de krijgsraad ontmantelen als een staatsgevaarlijke raad die de constitutie heeft ondermijnt, einde verhaal lijkt mij. De amnestiewet had NOOIT terzijde gelegd mogen worden door de rechterlijkemacht, want de rechterlijke hoort zich te houden aan wetten aangenomen door de wetgevende macht.

  Iedereen met een gezondverstand begrijpt dit, ook het buitenland begrijpt dit.


  Maak melding

 73. Het eerste wat er gebeuren moet …als er een nieuwe regering aantreedt is de onterechte salarissen terug draaien..wedden dat ze daar te slap voor zijn..


  Maak melding

 74. Niet omdat niemand op straat en lawaai maakt betekent dat wij tevreden zijn. Ik en andere zijn ervan bewust dat protesteren geen verandering kan brengen, dat heeft de geschiedenis ons ook geleerd. Ik weet niet waar op deze wereld jij zit, maar in suriname denk ik niet dat jij woont. Een probleem oplossen wordt niet gedaan door te protesteren, maar d.m.v dialoog en voorstellen. En tot nu toe zie ik ook geen enkel persoon van de oppositie dat doen, omdat zij bang zijn dat bouta alleen gewaardeerd zal worden als het lukt. Dat is wel dom denken.


  Maak melding

 75. @No Spang

  De machten zijn gescheiden dus de president heeft niets te bepalen over hoe en rechter functioneert.

  De redenen voor ontslag van een rechter staan in artikel 142 van de grondwet.
  Het geen u opvoert staat daar niet bij. Het geen onverlet laat dat de rechtelijke macht zelf voordraagt voor ontslag en dat de president daar niets over te vertellen heeft.

  De wet is de wet beste No Spang.
  Dat de NDP er een handje naar heeft de wet tot eigen voordeel te veranderen en rechtelijke vonnissen te negeren wordt steeds duidelijker. Het beïnvloeden van de rechtspraak zal de positie van Suriname bij haar financiers er niet sterker op maken.

  De internationale partners zitten niet te wachten op een regering die gelegenheidswetten maakt en de gerechtelijke macht beïnvloed of negeert.


  Maak melding

 76. Een auto pursang is niet te betalen door de kleine man. Het aflossen loopt veelal niet parallel met het preventief onderhoud, Als er plotsklaps een dure component defect raakt kunnen de benodigde middelen niet worden opgehoest,
  Het openbaar vervoer moet gewoon goed geregeld worden!


  Maak melding

 77. @Henkes

  Ik ben het met je eens wat betreft de overheid en schuld. Maar wat ik bedoel is dat als je weet dat je maandelijks SRD krijgt en je de auto in USD moet betalen je een extra risico loopt. Ik ben van mening dat als je een auto wilt je deze het beste in een keer betaald.
  Ik zie in Suriname veel mooie en nieuwe auto’s rijden en volgens mij kan dat ook wel met iets minder en dus ook minder risico.
  Je kiest echt zelf om iets te lenen in USD.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.