PALU wil duurzame basis sociale zekerheid Suriname

26

PARAMARIBO, 20 jun – De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie, PALU, maakt zich zorgen over de wijze waarop de regering problemen aanpakt. “Tot nu toe verdient de regering geen schoonheidsprijs voor haar crisismanagement.”

Het invoeren en dan weer intrekken van maatregelen zorgt voor meer onrust en onzekerheid in de samenleving. Volgens de PALU kunnen de sociale voorzieningen die in de afgelopen vijf jaar zijn ingevoerd, niet gegarandeerd worden als ze alleen maar afhankelijk zijn van inkomsten uit de mijnbouw. Hoewel daar vaker op is gewezen, wordt maar niet geïnvesteerd in duurzame productie.

Volgens de PALU is het de hoogste tijd voor de progressieve benadering van gelijktijdig investeren in de sociale sfeer en in de reële sfeer. Dat kan via een nationaal investeringsfonds en een Souvereign Wealth Fund. Het geld kan gehaald worden uit de reeks leningen die nu gesloten worden. “De samenleving moet kunnen rekenen op een stabiel en duurzaam zekerheidsstelsel, ook als de voorraden uit de mijnbouwsector uitgeput raken.”

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. Palu zat toch in kabinet Bouterse I ?
  Schei toch uit. Lekker geloofwaardig.

  Offtopic

  De leiding van de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft nu ook een uitnodiging ontvangen voor een overleg met president Desi Bouterse. Het onderhoud is gepland voor maandag op het presidentieel paleis. Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, bevestigt tegenover Starnieuws dat ingegaan wordt op de uitnodiging. Het staatshoofd voert gesprekken met diverse politieke leiders over de ‘constitutionele crisis’ die zou zijn ontstaan na de uitspraak van de Krijgsraad om de schorsing van het 8 december strafproces op te heffen. De president heeft de vorige week een overleg gehad met de waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Er is een vervolgontmoeting gepland. Aanleiding voor dit overleg is een brief van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie aan het staatshoofd. Zij heeft haar bezorgdheid geuit over een mogelijk constitutioneel vraagstuk. De Krijgsraad heeft op 9 juni besloten om de Amnestiewet van 2012 niet van toepassing te verklaringen op het 8 decemberproces, waar Bouterse de hoofdverdachte is. Hiermee zou de Krijgsraad op de stoel van het Constitutioneel Hof zijn gaan zitten, vindt onder andere advocaat Irvin Kanhai die Bouterse en diverse andere verdachten verdedigt. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zegt aan Starnieuws dat hij nog geen uitnodiging heeft ontvangen. “Wij zijn in de vastenmaand en zullen ons nog beraden wat wij gaan doen als wij een uitnodiging ontvangen. In elk geval is er geen enkele constitutionele crisis. Onder mom van ‘constitutionele crisis’ moeten er geen handelingen worden gepleegd die het hele volk zullen schaden”, stelt de politicus. Bouterse heeft intussen ook gesproken met Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP en VHP-voorzitter Chan Santokhi. Aan beide politici heeft hij meegedeeld dat er een overleg komt met de politieke partijen die in de oppositie zitten. De ABOP en de VHP zeggen dat ze de president hebben aangehoord en intussen hun bestuur op de hoogte hebben gesteld over het gesprek.

  Paniek in de paarse kamp.


  Maak melding

 2. Bouterse besteedt nu al zijn tijd om onder een verfoordeling uit te komen zodat hij geen tijd meer overheeft om de crisis in Suriname aan te pakken.

  Deze ‘volkspresident’ dien alleen zijn eigen belang en dat van zijn Paarse Roversbende. Het Surinaamse volk interesseert hem geen flikker.


  Maak melding

 3. Suriname wees niet te afhankelijk van het buitenland,werk met middelen die je ter beschikking hebt…..beleidmakers en sociale organisaties motiveert en stimuleert de jeugd,scoutings en studenten om een soort van socialebeweging….bewustwoording acties als kriekondre en moestuinen aanleggen, ook voor,ouderen en hulpbehoevende te zorgen en ondersteunen….zelfvoorziend inplaats van importeren gedrag in de landbouw en agrarische sector met simpele en eenvoudige middelen als PERMA-CULTUUR, om het Volk in zelfvertrouwen in Eigen kunnen te Stimuleren….respect voor de Schepping, mens en milieu en de longen van de Aarde….voor gezonde toekomstige generaties.


  Maak melding

 4. Palu speelt momenteel geen enkele rol van betekenis in de Surinaamse politiek . Ze waaien meestal met de NDP wind mee dus zal ik mijn tijd niet verdoen om in te gaan op hun berichtgeving of politieke visie.
  Wat ik wel wil opmerken is dat de korpschef van het KPS, in mijn ogen zichzelf een brevet van ongeschiktheid heeft gegeven . Zij had nooit moeten toestaan dat Sam Polanen en die andere verdachte van de 8 december moorden Harvey Naardendorp, officieren vh korps in het politieopleidingscentrum ( er waren daarbij ook officieren van het nationaal leger aanwezig) kwam toespreken.
  Dit is onderdeel van de propaganda en verdeel en heers strategie van Bouterse.. Het stemt mij goed dat officieren van beide kampen hebben laten weten dat het andere tijden zijn en dat zij zich niet voor het karretje zullen laten spannen door politicie. Het ontwikkelings- en manmoedigheidsniveau van de gemiddelde politieman en militair van tegenwoordig is iets hoger dan dat van die van de jaren 80. Bovendien zijn deze ambtenaren ook onderdeel van de samenleving en weten precies wat er speelt en wie de politieke opportunisten en uitbuiters zijn.
  Ik doe een beroep op deze wetshandhavers om de rug te rechten en te allen tijde conform hun taakomschrijving en geweldsinstructie hun werk te verrichten. De tijd dat Bouterse en zijn handlangers zeggen spring , en dat men “vraagt , hoe hoog, is voorbij.
  Korpschef Daniels zou een duidelijk standpunt moeten innemen en de samenleving en de president moeten laten weten dat de politie conform de grondwet en het politiehandvest haar werkzaamheden zal blijven vervullen en zich daarbij niet zal laten drijven of beinvloeden door politieke motieven van geen enkele politieke partij of stroming.


  Maak melding

 5. Een progressive. beweging in Coronie.? Is dat ding nog in leven.? Weet je zeker dat het niet vol npders zit?

  Sociale voorzieningen moet gekoppeld worden aan productie.In NL heeft men flink gesnoeid aan de voorzieningen toen de productie neer ging in 2007.
  It is niet gekoppeld aan leningen.

  Wat. doet een progressive partij met een partij van zakken vullers en mismanagement?


  Maak melding

 6. PALU denkt de door DOM NDP-PALU-BELEID,
  GERIPTE bevolking nog verder voor de gek te kunnen houden !

  Sociale voorzieningen voer je in met een LANGJARIGE BEGROTING, waarbij duidelijk wordt aangegeven uit welke
  middelen eea betaald zal worden/hoe eea gefinancierd zal
  worden !

  Anders hou je de meute VOOR DE GEK !

  ALLE zogenaamde sociale voorzieningen van Desi/Palu
  zijn inmiddels ruim ACHTERHAALD, door de meerdere MEGA-DEVALUATIES !

  De MASSALE prijsstijgingen komen daar nog boven op !

  Dus PALU , ook veranwoordelijk voor de NEP-amnestiewet,
  UN GO SRIBI YERE !

  DESI nanga PALU, Un vernietig a kondre, POT A MONNI BAKKA ! RUIM ZES MILJARD IS WEG !!!


  Maak melding

 7. Goedemorgen Henk Molenaar2016

  Bouterse besteedt nu al zijn tijd om onder een veroordeling uit te komen zodat hij geen tijd meer overheeft om de crisis in Suriname aan te pakken.

  Deze ‘volkspresident’ dien alleen zijn eigen belang en dat van zijn Paarse Roversbende. Het Surinaamse volk interesseert hem geen flikker.

  =============================================

  Of juist andersom, hij gebruikt de crises om niet tot een veroordeling te komen. Het land kan geen constitutionele crisis gebruiken en de witte mannen vormen een bedreiging dus zal hij de staat van beleg afkondigen. Hoef je niet te vertellen wat dat inhoud toch 🙂


  Maak melding

 8. oude plantage niewe leven in blassen ontbossen plante er is zo veel te doen wegen aan leggen om tussen de plantage te komen daar zit et geld niet slaapen , groetjes pawiro


  Maak melding

 9. de PALUlt wil een dikke vinger in de pap krijgen in het nog op te richten Nationaal Investeringsfonds en een Souvereign Wealth Fund.
  Dit is progressief denken aan het zakken vullen management


  Maak melding

 10. Jim Hok en Iwan Krolis van Palu sedert 1976 bouwen jullie Coronie op, kijk hoe het er uit ziet .

  Dan wel Palu een nieuwe stad bouwen jullie moesten zelf de Dijk van Coronie afmaken ,dat is zelf niet gedaan onder Jim Hok

  Palu en NDP jullie zijn de laatste Surinamers die over duurzaame productie moeten praten .

  Jim Hok noem een productie bedrijf dat Palu heeft op gestart met 200 mensen de laatste 25 jaren .

  Palu van Krolis was ook voorstander om in 1980 mensen op te laten sluiten ,
  Zelf Henk Aaron hebben jullie laten op sluiten ,dank zij Aaron hadden jullie werk in 1976 .

  Jim Hok heeft in 5 jaren tijd op de ministerie NH 200000 hectare Grond door verkocht aan vrienden

  Deze blaka mang werk niet onder moderne slaven drijver
  van Palu of NDP anno 2016
  Jullie manier van denken en doen lijd alleen naar Armoede

  De Revolutie en bewust woording Politiek van E,Bruma en Palu en NDP is totaal misluk of ingestort

  Krolis moet ook naar de rechtbank gaan hij maakte ook deel van het maken van de doden lijst voor 8 december 1980


  Maak melding

 11. @ Jim Hok/PALU,

  Nog bedankt voor het faciliteren van de tientallen Scalians,
  die Ons Goud wegstelen en ons MILIEU VERNIETIGEN !!!

  Wat een prima Sociale Voorziening voor de GERIPTE bevolking !!!


  Maak melding

 12. @Prabier

  Nee,het geld komt niet uit de hemel vallen maar komt van het IMF.Jij en ik gaan hard werken om de gemaakte schulden bij het IMF af te lossen en het mooiste van de grap is dat jij noch ik een lening met het imf zijn aangegaan ,geen 1 cent hebben wij van het imf geleend
  Als het uit hemel zou vallen zouden we niet terug hoeven te betalen maar het komt van het imf,,helaas….


  Maak melding

 13. Falasha bedankt voor je post..deze kant moeten we op willen wij Suriname nog redden.Terug komen op de vorige postings tav eten op scholen delen.Prima …niks mis mee.
  De ouders zullen dat een goed initiatief vinden want ze hebben het echt moeilijk.Het zijn kinderen van arme gezinnen die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.En vaak meerdere baantjes hebben.Maar met eten alleen kom je er niet…we moeten prioriteiten stellen …waarom niet het geld steken in een buurthuis waar de kinderen samen komen in leeftijdsgroepen tijd met elkaar doorbrengen..spelletjes doen..samen koken.. leren hoe zich te gedragen..ze voorbereiden op de toekomst..normen en waarden bij brengen..Ik denk dat je ze nog meer hebt geholpen..De jeugd is de toekomst..


  Maak melding

 14. We hebben de middelen niet voor gratis een bordje eten of een boterham..Het moet zijn een boterham PLUS..anders worden ze kleine boefjes met een volle buik..


  Maak melding

 15. Tijdens mijn werk in Suriname zag ik personen met een on of min vermogen kaart van de sociale dienst.Waarvan bekend was dat ze rijk waren of in een positie verkeerden waarbij ze de kaart onterecht hadden gekregen.Vanwege hun politieke overtuiging of wat dan ook.Het land is failliet en de gelden die op het sociale vlak te besteden zijn ..moeten echt gaan naar de sociaal zwakkeren in de samenleving.Suriname stop met politiek spelen..


  Maak melding

 16. Die christelijke misbakselse missionarissen gaan liever een Hindoestaan bekeren dan een kafrie die het juist nodig heeft. Ze hebben hun prioriteiten niet goed overdacht.
  Pak al die kleine kafrietjes die in de stad zwerven bij hun lurven en stop ze in een internaat tot ze 12 jaar zijn.
  Dan leren ze wel discipline en het goed gebruik maken van hun talenten en mogelijkheden en dat je niet teveel kindertjes moet maken, want jij moet dan voor ze zorgen en niet de staat.


  Maak melding

 17. Goede ideeën Pawiro..maar Suriname is failliet als ik het zo hoor.Mits er straks wordt ingegrepen en gestolen gelden hun weg weer terug vinden naar de Staatskas.De toestand is zo erbarmelijk dat we eerst orde op zaken moeten stellen.We hebben in Suriname een sociaal-economisch maar ook een structureel probleem..Surinamers hebben hebben hun normen en waarden aan een kant gezet..de wet van de sterkste geldt..We moeten terug naar het begin..De jeugd moet op school een vak bij krijgen Maatschappij leer/Ethiek.In elk geval terug naar beschaving… ( uitzonderingen daar gelaten)


  Maak melding

 18. @pawiro,

  Mooi bedacht allemaal, maar aan wie wil je die producten dan verkopen? Zonder een buitenlandse markt te hebben is het kapitaalvernietiging.


  Maak melding

 19. Niets of Weinig ondernemingen waar Surinamers de hand opleggen wordt afgemaakt.Soms vraag ik me af of het bewust is dat sommigen een opdracht krijgen toegewezen zodat het geld in hun richting kan rollen ..Er wordt een begroting gemaakt..de start is er ..en dan.IS SURINAME NOG TE REDDEN???


  Maak melding

 20. Ik heb al eerder geopperd dat en heel goede oplossing voor Suriname is om samen te werken met India.
  Het Westen wil niet investeren in Suriname, de Chinezen ook niet. Bijft over India. Dit land heeft met haar grote middenklasse veel kansen te bieden aan Suriname, m.n. op het gebied van landbouw, mijnbouw, bosbouw.
  Bovendien doen Indiërs iets wat Chinezen niet graag doen: ze bouwen ook echt fabrieken in andere landen en doen de productie daar. Ze leiden de mensen ook op.
  Maar ik vrees dat jaloerse kafrie’s dit een aantasting van hun eer en hegemonie gaan vinden. Stel je voor, iets moeten leren van een Indiër! Een koe-lie! Of onder diens leiding werken……..dan liever pienaren.


  Maak melding

 21. Palu, alleen stabiliteit kan de sociale voorzieningen garanderen. Leningen werken averechts, verhogen de koers niet en moeten laten met rente worden terugbetaald. En niets is zo pijnlijk te moeten ontdekken dat leningen in de sociale sector en niet in de productieve sector zijn aangewend. Stabiliteit kan je slechts beereiken met eigen verdiensten en niet met leningen. het gaat om de intrinsieke waarde van de SRD en niet om de nominale waarde. De weg naar stabiliteit is een lange en pijnlijke weg Dat zullen de veroorzakers van deze crisis zeker ervaren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.