‘Energiebesparing’ detailhandel Suriname ongezond

20

PARAMARIBO, 8 jun – De manier waarop detailhandelaren denken te bezuinigen op energie, kan de volksgezondheid in gevaar brengen. Dit stelt voedseltechnoloog en universiteitsdocent Ricky Stutgard. Handelaren plegen hun koelapparatuur uit te maken na sluitingstijd.

Maar dat kan gevaarlijk zijn. “Zeker als het gaat om zuivelproducten en vleeswaren kan er sprake zijn van bederf als de juiste temperatuur van onder de tien graden niet wordt aangehouden. Veel gevaarlijker is dat er ziektekiemen ontstaan die voedselvergiftiging en infectie kunnen veroorzaken, wat zelfs de dood tot gevolg kan hebben”, zegt Stutgard tegenover de Ware Tijd.

Veel handelaren doen de apparatuur tijdelijk uit. Dit moet het duurder geworden stroomverbruik beperken. Behalve dat het levensgevaarlijk is, is het ook de vraag of er echt bespaard wordt. “Het frappante is dat men denkt te besparen op stroom, maar het wordt juist duurder”, zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers. Hij pleit voor voorlichting over geschikte manieren van energiebesparing.

Bekijk ook:

20 REACTIES

 1. Dit is de zoveelste valse campagne onder regie van het Front. Men haalt allerlei zielige smoesjes uur de kast om de subsidie op energie door de overheid te behouden. De groot gebruikers moeten maar aan efficiëntie gaan denken en ophouden om voor ” potie ” te spelen.


  Maak melding

 2. hoe zit het met het ,, duo,, chitan-sapoen.. je hoort er niks meer over..

  ze zitten gewoon nog in het poppenkast..

  de rechter heeft dus voor niks gesproken..

  vraag is,, is sme nog een rechts-staat..


  Maak melding

 3. En dan nog doen ze alsof hun energie rekening ontzettend omhoog is gegaan.

  Vandaar dat ik naar bepaalde winkels niet meer ga, want qua prijs en kwaliteit ben je soms ergens anders beter af.


  Maak melding

 4. Detailhandelaren die daarmee weg denken te kunnen komen na een eerste waarschuwing en bekeuring gelijk sluiten. Dan is het snel gedaan met dit soort praktijken.


  Maak melding

 5. @RobG, ik snap jou helemaal niet, dit omdat de chinezen zelfs hebben aangegeven dat zij de steker eruit trekken na sluitingstijd.

  Wil je mij vertellen dat alle ondernemers front aanhangers zijn????

  Vergeet niet dat de meeste arme mensen voor de NDP hebben gestemd en deze groep voelt het tot in hun ziel.


  Maak melding

 6. Ira,

  RobG heeft geen enkel idee hoe het leven van alle dag in ons land is op dit moment.
  Hij blijft oreren vanuit Nederland en heeft en fobie voor alles wat geen NDP is.
  Hij is een poster, die ons uit Nederland telkens weer precies weet te vertellen, hoe wij hier moeten leven.
  Het is gewoon een zielige man.
  Ik heb in een andere posting naar aanleiding van een ander artikel al opgemerkt, dat hij voor mij volledig door de mand is gevallen als “econoom”.


  Maak melding

 7. In de VS eisen de voedsel authoriteiten dat vlees, groenten, en zuivel producten en andere producten koud gehouden wordt op bepaalde temperaturen in winkels en restaurant keukens voor 24 uur .

  Ik schrok me dood toen ik las dat de stekker werd uitgetrokken na sluitings tijd.

  Voorlichting en straffen bij niet opvolgen.


  Maak melding

 8. Propaganda en bangmakerij. De verwende detailhandelaars willen hun subsidie pot behouden en spelen de gezondheid kaart. Iedereen met gezondverstand kan zien dat dit manipulatie met chantage karakter.


  Maak melding

 9. @ Tungak
  Het heeft hier op waterkant al eens gestaan.Ik weet niet meer wie dit schreef. Hij schreef dat familieleden dit hadden waargenomen. Toen begreep ik waarom ijsjes en vla, die ik voor de oude dame kocht er soms in sommige winkels zo beroerd uitzagen.
  De dame die voor de oude vrouw zorgt is ziek geworden. Van de vla??
  Mijn advies aan jou is;
  Zoek een goed advocatenkantoor en ga samen met hen uitzoeken wie er ziek zijn geworden, zijn gestorven en klaag de staat aan.


  Maak melding

 10. De Surinaamse overheid en particulieren/ondernemers hoeven niet meer te gaan nadenken wat de beste toepassing is van het beste alternatief van energiebronnen. Het wiel daarvoor, duurzame energie is al uitgevonden.

  Er doen zich nu kansen voor om dit toe te gaan passen, zonne-energie, windenergie, energie opwekken door stroming van water of stroomversnellingen, watervallen, enz. Suriname heeft meer dan genoeg mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie. De investeringen kosten wel geld, maar is schoner, milieuvriendelijker, efficiënter, garantie, mensen kunnen sneller in worden opgeleid om deze werkzaamheden uit te voeren en te onderhouden, goedkoper dan de huidige fossiele brandstoffen, zoals aardolie, steenkool, enz en is bij overal gemakkelijk toe te passen, de zon schijnt overal in Suriname, voor de kust genoeg zeewater voor windmolenparken, enz.

  De hoogste tijd dat men nu massaal overstapt op een combinatie van duurzame energiebronnen. Men kan de bestaande fossiele brandstoffen gaan afbouwen in 20 jaar tijd. 2017- 2037 of gaat men wachten tot de laatste druppel aardolie van staatsolie, dm3 gas uit de aardlaag of de wereld op is.

  De energiekosten zullen voor alle huishoudingen ook sneller afnemen dan toenemen, dat is allemaal al wetenschappelijk uitgerekend en bewezen. Waarom niet toepassen als het resultaat al van al is vast gesteld?

  Welke regering of particulier hierin ook stapt zal het merken in zijn/haar portemonnee. Er moet alleen een daad gesteld worden en de overheid en of particulieren/grote ondernemingen moeten het maar gaan doen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 11. @ cochise

  fawakka …je hebt op de verkeerde r.u.g. gekeken.
  onderaan boutas rug heb je een donkere spleet en daar ga je rob,g, vinden.
  tong first ,neck deep. cum laude afgestudeerd.
  als bouta zijn mond open doet kan je het puntje van rob zijn tong zien.
  als leekonoom heeft hij het ver geschopt.
  mocht je robg niet aantreffen bij de bekende r.u.g. , kijk dan eens bij de b.a.l.
  en dan bij de bal van boefdraad.
  rob g is veelzijdig en wisselt wel eens van positie.


  Maak melding

 12. Ira, onderschat de kracht van consumenten niet. Klanten kunnen loyaliteit tonen door de supermarkt/winkel vaker te bezoeken.De winkelier/supermarkt eigenaar die het in zijn/haar hoofd haalt om bedorven voedsel te verkopen jaagt de klanten weg en maakt de weg vrij voor zijn/haar ondergang. Ik heb geen medelijden met dit soort figuren die willens en wetens m.a.w. met boosopzet de gezondheid van mensen in gevaar brengen.

  Verder moet je weinig waarde hechten aan de woorden van de idioot Cochise.Ik mis diepgang bij hem.Het blijft maar bij oneliners en soundbites.Op mij maakt hij helemaal geen indruk.Hij is niet in staat om dingen/zaken naar waarde te rangschikken.In feite is het een zielig figuur die dringend psychiese ondersteuning nodig heeft.


  Maak melding

 13. beste RobG meneer Ricky Stutgard is coalitie en docent aan de AdeKUS.
  U bent wel heel erg makkelijk iedereen die iets onwelgevalligs te melden heeft, zonder feitelijk bewijs tot front propagandist te maken.

  Beste RobG uw wetenschappelijk niveau vliegt per dag achter uit.

  Ik heb u al een paar keer gevraagd u licht eens te laten schijnen over het crisis- en herstelplan en de feiten die daar in verzameld zijn over de periode 2005 – 2015. Onder andere de inkomsten dip in 2008/2009 in relatie tot de hiidige dip als mede het heel sterk uit de pas lopen van de import en export waarbij duidelijk is dat er nu niet ingegrepen wordt en er in het verleden wel ingegrepen is.

  Ook graag uw oordeel omtrent de verhoging van de productie capaciteit. consumptief lenen, de extreme posten voor Wanica ziekenhuis en Wageningen pompen als mede de wel heel erg optimistische inkomsten groei in de komende jaren.

  Graag uw analyse van je crisis- en herstelplan.


  Maak melding

 14. Jojo, met mijn wetenschappelijk niveau zit het goed. Je hoeft je echt geen zorgen over te maken. Ik deel graag mijn kennis met anderen. M.b.t. het stilleggen van koelinstallaties kan ik het volgende zeggen. Ik blijf echter bij mijn standpunt dat kamp Front dit soort gevoelige berichten met opzet een draai geven. Het zal me niet verwonderen als blijkt dat de heer Stutgard zijn boodschap in de media anders wordt gepresenteerd.

  Deze week konden wij ook in de media vernemen dat de benzine prijs verhoogd zou worden. Dit bericht bleek echter vals te zijn maar het heeft wel bij veel mensen paniek veroorzaakt. Dit is toch afstotelijk. In kamp Front denkt men goed te scoren met dit soort valse berichten. Ik laat me niet beïnvloeden door dit soort van hypnotiserende gif.

  Ik heb de juiste informatie van de regering m.b.t. het crisis-herstel plan nog niet kunnen bemachtigen. Ik ben benieuwd naar de cijfers en de prognoses. De informatie die bij mij binnensijpelt is mijn inziens uit onbetrouwbare hoek. Het verhogen van de productie capaciteit is een hele klus.Ik ben daarom voorstander van dat de overheid de bedrijven steunt die daadwerkelijk de productie kunnen vergroten.


  Maak melding

 15. @ Rob G.,

  Een beetje ziekelijk om dit allemaal op het conto van de oppositie te schrijven. De grootste leugens worden door de coalitie de wereld in geholpen. En gelukkig door de oppositie weer grotendeels ontkracht. Maar dat is hun werk.


  Maak melding

 16. @FBI, kom maar met bewijzen. Jouw bewijzen zijn van à t/m z het werk van fantasten, de verruckten van de schandaalpers en kwartintellectuelen uit NPS, VHP,PL, Abop.


  Maak melding

 17. RobG

  het crisis en herstel plan staat gewoon op de website van de DNA en regering. Ik heb het ook gedown load en moet vast stellen dat het zeer waarde loos is en zeer fraude gevoelig..

  Ik heb een idee wat een aansluiting op het energie net van een gebouwen complex van 25.000 m2 kost qua materialen en arbeid. In het crisis en herstelplan wordt het 7 voudige voor EBS opgevoerd.
  Ook het geld dat voor SWM opgevoerd wordt kan men een locale waterfabriek voor bouwen.

  Ik ben geen vreemde in Jeruzalem, ik heb bouw ervaringen in Oman, UAE, Bahrain, Indonesie, Griekenland, Libye en Nigeria. en weet hoe projecten afgeroomd worden.
  Mijn ervaring met een minister uit de vorige Bouterse regering geven aan dat men in Suriname ook op de hoogte is hoe men projecten moet afromen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.