dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuccesvolle Johan Ferrier Lezing 2016 in A'dam

Succesvolle Johan Ferrier Lezing 2016 in A’dam

-

Does Travel - naar Suriname

Gisteren vond de Johan Ferrier Lezing 2016 plaats in Amsterdam. De bekende Surinaams/Nederlandse radio en televisiepresentator Humberto Tan was hoofdspreker. De organisatie is bijzonder gelukkig dat Humberto Tan zijn persoonlijke, inspirerende en kritische visie wilde delen. Naast Tan belichtte een panel bestaande uit columnist Anousha Nzume, cabaretier Johan Fretz en Dave Ensberg van het Johan Ferrier Fonds de lezing vanuit diverse invalshoeken.

De Johan Ferrier lezing is ingesteld in 1995, ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Suriname. Na een aantal lezingen in zowel Suriname als Nederland werd in 2014 de lezing voortgezet met het thema ‘Joan Ferrier in gedachten’. De lezing werd georganiseerd door het Johan Ferrier Fonds, de stichting die wijlen Joan Ferrier (†2014) in 2009 had opgericht. De stichting heeft het doel maatschappijontwikkeling in Suriname te bevorderen door het steunen van kleinschalige projecten op gebied van onderwijs en cultuur.

Met de lezing wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor Suriname en wordt tevens bekendheid gegeven aan het werk van de stichting Johan Ferrier Fonds.(Foto: Antoin Deul)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
 1. Maatschappijontwikkeling in Suriname komt er nu bekaaid van af. Jammer. Dan had Johan Ferrier maar z’n gewich in de weegschaal moeten leggen om de onvoorbereide suicidale Onafhankelijkheid te voorkomen.


  Maak melding
 2. Johan Ferrier waaide met alle winden mee.,als gouverneur, dan als president en dan als handlanger van de coupplegers, Dus een labiele Surinamer die veel macht/ zeggenschap had maar te dom of bang was om zijn macht te gebruiken, en uit eindelijk zijn heil zocht in Nederland tot zijn dood. Dus weer een Surinamer die de geschiedenis ingaat als NIETSNUT..in bakra taal


  Maak melding
 3. Humberto Tan heeft als een pokai mooie woorden gesproken, zonder dat hij weet wie ferrier was. Als Humberto wist wie ferrier was zou hij niet meedoen aan dit show.


  Maak melding
 4. Ferrier steunde de regering Arron. Terwijl hij wist dat Arron een rassist was.
  Arron histe de creolen op tegen de Hindoestanen. Ferrier deed in ruil om president te blijven en dus hiermee ook het rassisme ondersteunde fraude met verkiezingen door Arron niet serieus nam na klachten door de oppositie destijds.
  Deze man Ferrier is een loser, een lul etc en dus betekend voor Su. Hij is zelfs gevlucht met zijn kinderen naar Nederland. Ik zou zijn naam verwijderen als fondsbenaming. Deze sukkel verdient dit niet om op deze manier herinnerd te worden.


  Maak melding
 5. Moeten wij dan overgaan tot de Bouterse lezingen te houden?

  Om moeten wij de ware reden achter zijn vertrek weten? Nou goed. Verzin een andere lezing?


  Maak melding
 6. Snel je hebt 110% gelijk hij was een racist voor hij arron tegen kwam als minister van onderwijs werkte hij altijd tegen voortgezet onderwijs in de districten. Niet eens een mulo school in Commewijne, Saramacca etc. Maar een mulo in Nickerie. Uncle Tom Ferrier, was een goede house negro. Luisterde en voerde uit wat de witte mannen hem bevolen. Als directeur van Suralco tot Den Uyl. Hij noemde zichzelf vader des vaderland, maar toen bouta hem schoffeerde pakte hij zijn biezen op en ging genieten van zijn tropenjaren tellen dubbel pensioen in Ptata. Hij kan van alles worden beschuldigd behalve van Suri nationalisme.


  Maak melding
 7. HUmberto
  Je kent de geschiedenis niet. Je moet je beter voorbereiden. Je bent net als de loser, lul etc Ferrier. Hebben de Ferriers jou in de familie opgenomen?. Ik zou snel afstand nemen. Die gasten hebben niets betekend voor Su. Ze schreeuwen om onafhankelijkheid, maar daarna hebben ze als eerste hun koffers gepakt als je begrijpt wat ik bedoel


  Maak melding
 8. Jongens waar hebben jullie het over creolen zijn een vervloekt volk.
  Dat zijn niet mijn woorden maar Henkes heeft dat eens geroepen.
  Ik doe niet mee met dit soort dingen en deel die mening niet.
  Creolen hebben nooit een land kunnen reageren.
  Jullie hebben het allemaal over creolen die niets voor het land hebben betekent.


  Maak melding
 9. Mensen, de ALLERGROOTSTE RACIST in Suriname was ONGETWIJFELD JAGGERNATH LACHMON van de VHP – de Valse Hoop op Paé – partij, vandaag de dag.

  Z’n FUNESTE NALATENSCHAP ‘RACISME’, worstelt de VHP – de Valse Hoop op Paé – partij nu nog steeds mee.

  Een VHP – Valse Hoop op Paé – partij die ALLEEN langs RACISTISCHE weg ‘politiek’ wenst te bedrijven, hoewel men daar bij tijd en wijle anders beweert. Maar zo u weet ‘VULLEN PRAATJES GEEN GAATJES. Het woordje politiek is voor deze lui ERG HOOG GEGREPEN. Nu zijn ze ZELFS veroordeeld tot het BEDELEN van een VALSE zetel van een GEKKE Paé van ene PL – Paé Law, in de Nationale Assemblee.

  Ferrier als ‘zogenaamde’ Staatsman van Suriname vond ik ook niet veel voorstellen. Ferrier zou simpelweg als SYNONIEM kunnen dienen voor het woordje SLAPPELING. Humberto Tan idem dito, zit daar niet ver vanaf. De attitude van deze familie Ferrier is een van omstreeks jaren 50. Een tikkeltje uitzondering is een van de dochters van Ferrier, Cynthia MacLeod. Bij die merk je een beetje strijdvaardigheid in haar bewegingen voor Suriname.

  Humberto Tan, die past HAARFIJN binnen deze “naast hun schoenen lopende familie”. Deze lui kennen het ‘HOLLANDS RECEPT’ als geen ander. Dat houdt in: Surinamers en/of Suriname DIRECT of INDIRECT zoveel mogelijk BELACHELIJK maken, dan stijgen je OVERLEVINGSKANSEN op MEGA wijze in Nederland.

  Humberto Tan gedroeg zich tijdens de Johan Ferrier Lezing daarom hoe het hem betaamt, als een UNCLE TOM bij UITSTEK. WAARDELOOS is hier nog ERG ZACHT uitgedrukt. Vanwege zulke EGOTRIPPERS wordt Suriname/Surinamers niet MAKKELIJKER gemaakt.

  Er is GRIF misbruikt gemaakt van de effecten van de Economische wereldcrisis in Suriname – trouwens HOOFDZAKELIJK veroorzaakt door de Westerse wereld en m.n. CHINA, uit HEBZUCHT en GULZIGHEID – om hun UNCLE TOM KNEEPJES/KUNSTJES aan ‘DE MAN TE BRENGEN’.

  UNCLE – Humberto Tan – TOM, wist z’n “academische graad” op zak dusdanig te MISBRUIKEN door KLAKKELOOS te ÖVERDRIJVEN over een persoonlijke situatie van uit een ziekenhuis in Suriname en een medewerker, alsof het STANDARD zo in Suriname aan toe gaat.

  Er werd tevens door onze Surinaamse UNCLE TAN gesteld, namelijk: ‘de pakweg half MILJARD die Suriname met haar bevolking van ongeveer 600.000 personen van het IMF krijgt, te VERGELIJKEN is met 75 MILJARD als het om Nederland zou gaan.

  Terwijl Nederland een bevolking van 17 Miljoen mensen heeft – 34 MAAL Suriname – zou onze UNCLE – Humberto Tan – TOM het moeten hebben geweten dat hij het zou moeten hebben gehad over 15 Miljard in vergelijking tot Suriname en niet 75 MILJARD. Geen persoon die hem CORRIGEERDE. UNCLE – Humberto Tan – TOM speelde immers z’n THUISWEDSTRIJDJE.

  Of is het zo dat onze UNCLE – Humberto Tan – TOM zijn VOORNAMELIJK Blanke medemens en overige inwoners in Holland, MINSTENS 5 MAAL hoger in ‘WAARDE’ schat dan z’n Surinaamse Broeders en Zusters uit het destijds VERNIETIGEND UITGEBUITE Suriname.

  Ik weiger het trouwens aan te nemen dat de GEHELE familie Ferrier met OPGETROMMELDE KORNUITEN, waar Sybrand Buma van het CDA ook toe hoorde, allen OPEENS aan GEHEUGENVERLIES leden. Niemand pleegde nogmaals gezegd enige CORRECTIE, want het “VERNEDEREND SPELLETJE moest hoe dan ook ALS VANOUDS z’n DOORGANG hebben”.

  Sybrand Buma (CDA) kwam vanuit z’n KOLONIALE KIJK op ZAKEN z’n GRIJS gedraaide CD(A) afspelen door te stellen dat Bouterse nog 12 jaar te zitten had in Nederland. Dit noemt men LETTERLIJK ‘MISBRUIK maken van de jou geboden gastvrijheid. Deze ONGEMANIERD OPPORTUNISTISCHE gast, greep deze gelegenheid GRETIG tegelijk ook aan de “DEMOCRATIE” omdat het hem uitkwam, ‘DE DAS OM TE DOEN’, door de DEMOCRATISCHE keus van het Surinaamse VOLK te MINACHTEN, maar TEGELIJKERTIJD DOODGEWOON door het leven wenst te gaan als zijnde Fractie voorzitter van het CDA (Christelijk DEMOCRATISCH Appel). Een CDA die dus beweert te staan voor DEMOCRATIE.

  Als deze KLU-KLUX Clan-achtige CDA fractievoorzitter Buma van het CDA nog een minuutje z’n ‘ZEGJE’ had mogen doen, zou het mij niet verwonderen als hij ‘het uit z’n MOUW zou hebben GESCHUD’ dat “Vrouwen in Suriname” GEEN STEMRECHT MOCHTEN HEBBEN.

  Zo’n OUDERWETSE NEO-KOLONIALE BEVLIEGING -niets nieuw onder de zon- werd de mensen VOORGESCHOTELD. Totaal ONGENUANCEERD.

  Dat men soms TERECHT beweert dat de POLITIEK in Suriname VAAK te wensen over laat, bewijst tegelijk Sybrand Buma dat het in Nederland ZEKER ook niet VEEL ANDERS gesteld is.

  Als het Suriname betreft mogen DEMOCRATISCHE PRINCIPES kennelijk worden GESCHONDEN of zelfs de PRULLENBAK in.

  Wat overigens HELEMAAL niet valt TE BETWISTEN is dat wijlen de heer Johan Ferrier goed was in het vertellen van Ánansi Tories’. Typisch.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding
 10. -Mensen klagen over Ferrier, maar men is vergeten dat toen Bouterse aan de macht kwam hij nauwelijks een week benoemd was en zijn naam komt al voor op een groot bord van TeleSur alsof hij ermee belast was.
  Dit gaan de jongeren leren in Suriname, terwijl het helemaal niet klopt.
  Ik hoop niet dan men vergeten is dat Lachmon ook veel betekent heeft in het binnenland.

  -Het blijf mij verbazen dat sommigen zich Surinamers noemen. Triest vind ik dit.
  Naar buiten zijn het deze mensen die roepen dat Suriname een prachtig land is waar een ieder samen met elkaar en naast elkaar wonen, maar achteraf zijn ze zo racistisch dat ik in persoon gewoon geen woorden voor heb.

  Jammer voor deze mensen die opgevoed zijn met haat. Het zijn mensen die niet gelukkig zijn, maar zij vergeten een ding dat die man daar boven niet slaapt.

  Ik ben gezinnen van verschillende culturen tegengekomen in Nederland. Velen schelden uit en geven af op de blanken. Raar genoeg wonen zij wel in het land van de blanken.
  Een Surinaamse gezin heeft het zo erg gemaakt dat deze de blanken bijna vergif konden geven totdat:::::::de man kreeg een beroerte en niet eens de familie gaat op bezoek. Het zijn de witte mensen die hem moeten behandelen en verzorgen.

  In Suriname mag men zelfs nagaan wat er gaat gebeuren als alle bedrijven en winkels dicht zullen gaan.

  Men moet niet vergeten dat juist de persoon die je zo haat je uit de brand kan helpen en niet jou eigen mensen.

  -Mensen die blind zijn voor de waarheid zijn verdoemd te mislukken en ook in de maatschappij, omdat zij omringd zijn door haat en negativiteit. Jammer voor hun gezin die dit terug betaald krijgt.


  Maak melding
 11. @Burleson,ten eerste Henkes heeft dat nooit gezegd maar een andere forummer, je bent niet mee eens maar je propageert het wel,ten tweede de vloek is al afgelost, door slavernij (Deuteronomium 28:15-68 ), maar de de BIJBEL zegt: MIJN VOLK gaat ten onder,door gebrek aan kennis van YAHWEH’S WOORD.Ieder bevolkinggroep kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 jaren,alleen de Afrodiaspora denkt dat zijn roots 400jaar geleden in de Americas is begonnen, terwijl hij een lange roots van duizenden jaren heeft,van de verloren stammen van ISRAËL in AFRIKA . ISRAËL,luister; de HERE is Onze GOD, de HERE is ÉÉN, heb de HERE Uw GOD, Lief met heel uw Hart, en geheel Uw Ziel en al Uw Krachten, dan zal de HERE U en Uw Volk herstellen.


  Maak melding
 12. @bimaru
  Als het aan jou ligt dan moet Suriname eeuwig de hanga bobie van na Holland blijven zuigen. Ook al wist je eigen moeder dat je het later alleen niet helemaal zal redden. Dan zal zij jou toch op een bepaald moment laten gaan.
  Reden ? Je moet vroeg of laat op eigen benen staan. Maar bimaru wacht natuurlijk tot zijn mamie op een dag dood valt zodat hij het dan zelf kan proberen. Mie booi bimaru hoe vaak heeft zij vandaag jou luier al verschoont ? Da dadada doe.


  Maak melding
 13. @RamSingh,omdat het leven in AFRIKA is begonnen, en wij aardbewoners als Bantus hebben overleeft, wat mensen betekent en in UBUNTU met elkaar,fauna,flora en de kosmos leefde,in een paradijselijk omgeving,net zoals in Tasmanië voordat de agressor kwam.Die verdeeld en heerst, corruptie bracht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES