Nationale Partij Suriname: regering op de knieën

71

PARAMARIBO, 17 mei – De regering gaat op de knieën voor het Internationaal Monetair Fonds. Dit stelt Gregory Rusland, parlementariër en voorzitter van de Nationale Partij Suriname, NPS. De recente verklaring van de regering over samenwerking met het IMF, liegt er niet om.

De regering zegt ‘onverkort’ het ingeslagen pad te zullen volgen. Dit betekent samenwerken met het IMF. En dus ook voldoen aan de eisen van deze instelling. “Een van de eisen is de afschaffing van subsidies aan parastatalen en daarmee onder andere verhoging van de elektriciteitstarieven”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname. De regering is ook bereid het te doen. Slechts sociale druk remt nog.

Maar de aanpassing gaat uiteindelijk wel door. Het is immers een keiharde voorwaarde. “We merken dat de regering onder druk van het misnoegen vanuit de samenleving de tarieven heeft aangehouden”, aldus Rusland. Nu blijkt dat het IMF het besluit om leningen te verstrekken, uitstelt. Rusland vermoedt dat alles zal worden gedaan om het geld toch te krijgen, “al zal dat leiden tot verdere verarming.”

71 REACTIES

 1. Het is toch zeer verstandig om het beleid van derden te volgen als je zelf niet (goed) weet wat te doen?
  Beter voor Su is dat het IMF tijdelijk de lakens uitdeelt, maar wel zonder kussenslopen (dus zonder geld aan Su te lenen).

  Hoefdraad is volgens mij wel slim/gehaaid. Immers hij heeft iemand gevonden die straks de hoon over zich heen zal krijgen, terwijl hij daar niet schuldig aan is (geweest).
  Waarom accepteert Proeve dit? Misschien uit loyaliteit aan de bevolking en de hoop het tij te kunnen keren. Misschien zijn er andere overwegingen.


  Maak melding

 2. De man die het buitenland overal de schuld van geeft en miljoenen uit staatskas heeft uitgegeven om visieloze regeringsleiders als Maduro, en de bandiet van van Equatoriaal Guinee te ontvangen heeft niks aan hun en gaat op z’n knieën voor diezelfde bakrabasi die hij al 36 jaar beklad en beschuldigd van inmenging in binnenlandse zaken…SHAME ON YOU BOUTERSE!!!!!!!


  Maak melding

 3. Dus deze regering wilt koste wat kost overal waar ze maar kunnen zo snel mogelijk en zoveel mogelijk lenen vòòrdat ze weggaan of weggestuurd worden .. Als dit hen lukt dan gaat Suriname nog heel lang pinaren .. Zonde want Suriname heeft zoveel meer potentie maar helaas veelal onbenut .. Suriname laten verdrinken in schulden en verder verarmen is echt niet nodig ..


  Maak melding

 4. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  DDB En De Rovers Zullen Naar Het Volk Moeten Luisteren, Daar Gaan Ze Niet Aan Ontkomen.

  Volk Van Suriname Kom Op Voor Uw Belangen. Van Een Kale Kip Kunnen Geen Veren Geplukt Worden.

  Regeren Is Vooruit zien. DDB en de Rovers waren gewaarschuwd om hiermee rekening te houden. DDB En De Rovers Bleven Zichzelf Verrijken En Lieten Het Volk In Armoede Leven.

  Volk Van Suriname, Showtime, Gaat U De Straat Op Om Uw Noden Kenbaar te Maken, Time To Rock-‘n-roll, tot Dat DDB en de rovers ophoepelen.

  Weg Met DDB En De Rovers

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Get Up, Stand Up, Get Up For Your Right

  Time4Change!

  Leve Het Surinaamse Volk
  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Ik ben het helemaal met je eens.DDP en zijn club hebben zichzelf verrijkt en zich toegeëigend wat hem ( hun)niet toekwam. Het Surinaamse volk bestolen…Ondertussen vertelde hij het volk zoetsappige verhalen..dan was het de CIA,FBI,NEDERLAND.Jammer maar mij kon hij met die verhalen niet bekoren.Hij werd gewogen en te licht bevonden.Ik zal nooit om elk wissewasje applaudisseren…heb geleerd aan mijn toekomst te werken zodat ik niet afhankelijk hoef te zijn..ook niet van zoals jullie hem noemen “baas”


  Maak melding

 6. Zie YouTube JAMAICA: IMF DECIMATING ONE COUNTRY AFTER ANOTHER..
  Ik wil de NDP’ers onderwijzen in welke situatie hun leider Bouterse, land en volk van Suriname heeft gebracht…natuurlijk realiseer ik mij dat de trouwe Bouterse aanhanger doof en blind is voor deze feiten..


  Maak melding

 7. DDB wil nog effe zijn kas spekken…zoeken overal geld te lenen..hoe betaal je het terug? Wat is deze regering van plan ..is er een plan van aanpak?Voor ze weg gaan en niet meer worden verkozen hun luxe levensstyle veilig stellen.stelletje oplichters,boeven ,bandieten..


  Maak melding

 8. DDB wil nog effe zijn kas spekken…zoeken overal geld te lenen..hoe betaal je het terug? Wat is deze regering van plan ..is er een plan van aanpak?Voor ze weg gaan en niet meer worden verkozen hun luxe levensstyle veilig stellen.stelletje oplichters,boeven ,bandieten….


  Maak melding

 9. Open brief aan kerkleiders

  Het wordt steeds duidelijker dat grote delen van het Surinaamse volk de binding met God aan het verliezen zijn. Dit ondanks dat er zoveel christelijke kerken als paddenstoelen uit de grond verrijzen. Helaas moet ik constateren dat vele kerkgangers geen goed van kwaad kunnen onderscheiden en scheiden. In mijn dagelijks contact met gelovigen of moet ik zeggen zogenaamde gelovigen. Ik ervaar een grote mate van morele decadentie die leidt tot norm- en waardevervaging.

  De leer vanuit de diverse geloofsdenominaties, lijkt regelrecht te koersen naar de omgekeerde richting, de richting van het kwade. In het verleden toen er minder kerken waren, was het geestelijk leven goed te noemen. Normen en waarden die werden meegekregen vanuit de Bijbel, de Koran, de Veda etc. werden goed uitgedragen en beleefd. Denk maar aan de normen en waarden die zijn ingebed in de tien geboden.

  Denk aan de eindvermaning. Denk maar aan de drie geloofsartikelen. Denk maar aan het gebed dat de Here ons zelf heeft geleerd, het ‘Onze Vader’. Dit gebed wordt weinig gehoord, vooral in de nieuwe gemeenten. Daarmee geven de kerkleiders aan steeds meer afstand te nemen van God en kiezen zij voor de Jim Jones-achtige manier van belijden van in casu het christelijke geloof. Terwijl velen van de christenen zich heilig doen voorkomen, zie ik dat zij in de praktijk de omgekeerde handelingen plegen.

  Bekeren van uw naasten, valse getuigenis spreken tegenover uw naasten en ga maar zo door zijn schering en inslag. In elk geval merk ik een geestelijke achteruitgang in Suriname. Deze negatieve veranderingen hebben absoluut ook te maken met externe (internationale) invloeden, die via onder andere de sociale media, tv, radio, de fysieke intercontinentale contacten die dagelijks plaatsvinden. De kerk zou mijn inziens een bewakende, corrigerende rol kunnen of moeten vervullen in het tegenhouden dan wel tot uiterste minimum reduceren van de slechte invloeden die van buiten op ons afkomen. Maar dan moeten allereerst de interne factoren die negatieve invloeden veroorzaken onder controle worden gebracht door ouders, leerkrachten ,regering etc. onder bezielende leiding van ,in casu de kerkleiders.

  Het heeft geen enkele zin om te roepen dat je gelovig bent, terwijl je gedrag het tegendeel laat blijken. Het is niet goed dat je jezelf voordoet als een volgeling van Jezus Christus, Mohammed, terwijl je je dagelijks bezondigd aan bijvoorbeeld de tien geboden. Ik roep de kerkleiders op het goede voorbeeld te geven aan het volk en de politici.

  Bert Eersteling

  Mooi, maar daar moeten de drie awariedomries van baas didibri niets van weten. Hahahahaha, ze zijn in loondienst van de ware veroorzakers van het geestelijk en moreel verval vnl onder vele oerdomme paarse stommelingen, die krijsen neks no fout. Wahahahaha


  Maak melding

 10. Nog een bedenkelijke ontwikkeling staat Suriname te wachten. DNA neemt binnenkort een wet in behandeling waarbij het handvest van de organisatie van islamitische staten wordt geratificeerd en waarschijnlijk zal worden aangenomen. Dit is een voorwaarde van de islamitische bank i.v.m. een lening van 1 komma zoveel miljard die deze bank zal verstrekken.
  Het is de bedoeling dat de behandeling dat dit handvest samen met de behandeling van de anti-corruptiewet op de agenda staat voor een dezer dagen. Er zijn twijfels of DNA aan behandeling van de anticorruptiewet zal toekomen.
  Wat een afgang!! Bouterse gaat de geschiedenis in als de president die Suriname naar de afgrond heeft geleid en heeft verkocht aan buitenlanders……!!


  Maak melding

 11. Onlangs is V&D failliet verklaard en aan het faillissement van dit bedrijf zijn veel bedrijven ten onder gegaan zoals Perry Sport, Aktie Sport, La Place, etcetera. Maar ook McIntosh Retail Group, Scapino, Dolcis, Manfield en andere bedrijven zijn failliet gegaan, echter, er is niemand die onze president Rutte daarvan de schuld geeft. Uiteraard is de situatie in Suriname niet te vergelijken met Nederland, maar feit is dat er minder naar de VVD wordt verwezen als het economisch minder gaat hier. Ook in de rest van de EU en in de VS zie je hetzelfde fenomeen: de schouders eronder en samen uit de economische malaise proberen te komen.

  Er is niemand die Rutte aan de hoogste boom wilt ophangen. Veeleer probeert men (lees: de Tweede Kamer en de Eerste Kamer en het bedrijfsleven) eensgezind om de economie te herstructureren en weer op de rails te krijgen. Met de nadruk op eensgezind. Het wordt tijd dat in Suriname de neuzen dezelfde kant op staan en minder gezeik en zo de boventoon voert.


  Maak melding

 12. @Jan Ardan,

  Allles is omhuld in geheimzinnigheid. Zo bestuur je toch geen land?

  KUMAKOISI en zijn Bandietenbende hebben letterlijk SCHIJT met het Parlement om zaken uit de doeken te doen.

  KUMA regeert het land als een ORDINAIRE GANGSTER: HIJ LIEGT EN BEDRIEGT DE BOEL BIJ ELKAAR.

  Niet voor niets is KUMA de CEO van de Firma List en Bedrog.


  Maak melding

 13. @ Ray,

  Herinner je nog die paarse saka saka die op zijn knieën bijna huilde en het volk smeekte om alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft op de NDP te stemmen? Die rat is er schatrijk van geworden……Hij is nu directeur van de EBS.


  Maak melding

 14. Domme en achterlijke Front-mongolen, van het IMF zijn nog altijd 188 landen in de wereld lid van. Waarom zouden landen een hekel aan het IMF hebben. Jullie gedragen zich als rijken met een lege portemonnee. Rijken met een lege portemonnee zijn oplichters die denken dat ze even wat geld elders zullen loskrijgen van o.a. Holland. MOOI NIET. Dat de Frontlijders alleen maar p o e p in jullie hersenen pompt is me duidelijk. Jullie van het Front zijn bezeten met een schizofrene chauvinisme waardoor de werkelijkheid waarin jullie leven alleen bepaald wordt door het Front.


  Maak melding

 15. @ Diana,

  Maak je geen zorgen, Bouta zal geen cent te zien krijgen van het IMF. Gaat allemaal naar de CBvS. Hij staat van onder tot boven onder curatele. Zodra hij zijn grijpgrage klauwen uitstrekt worden ze afgehakt. Bouterse bepaalt niets meer. Het IMF bepaalt!


  Maak melding

 16. @FBI, je moet maar eens gaan onderzoeken hoeveel landen nu op dit moment hulp krijgen van het IMF. Landen worden lid van het IMF omdat ze dan verzekerd zijn van hulp in tijden van nood. De lidlanden betalen lidgeld aan het IMF en dat geld is het kapitaal van de instelling. Landen die meer geld inbrengen hebben meer zeggenschap in deze organisatie. Ook Suriname is maar een kleine aandeelhouder binnen het IMF. Laat een ding duidelijk voor je zijn. De oppositie heeft een eigen agenda. Nu ketteren ze het IMF, maar als zij de bestuursmacht in handen hadden zouden zij ook kiezen voor het IMF omdat Nederland hen ” linea recta ” zou verwijzen naar het IMF.


  Maak melding

 17. Mijn god waarom zijn mensen zo dom, Suriname had in jaar 212 en 2013 , 3000.000.000 US dollar extra aan inkomsten gehad en je hebt niet eens een noodfonds kunnen opzetten , je hebt daarna weer 3000.000.000 US dollars geleend en toch zitten wij nu in nog grotere problemen , de koers die front 10 jaren op 2.80 hield gestegen is naar 6.80 in jaren tijd. Wat ga je nu met 500.000.000 US doen en die ook nog betaald moet worden. MAKKELIJK GEZEGD ALS EEN WAGEN NIET ERUIT KAN TREKKEN MET EEN BULL DOZER HOE JE HET DAN ERUIT TREKKEN MET EEN MIER.


  Maak melding

 18. @Pico : het grote probleem in Su is Desi en zijn NDP-Clan !!

  Als je VIJF Miljard hebt verkwanseld, hoe ga je dan met 400 miljoen, plotseling een ander en verstandiger beleid voeren ??

  Al de politieke boeven lopen nog vrij rond ! De helft van de grootverdieners in Sranang, Desi in cluis , betaalt door CORRUPTIEF-beleid GEEN CENT BELASTNING !

  NDP moet uit het machtscentrum, wil er IETS opgebouwd worden !
  Zo niet,dan wordt de BEVOLKING gestript door Desi en Clan !

  De Overheidsuitgaven zijn door NDP zwaar VERHOOGD,
  ambtenarenapparaat moet DIRECT gesaneerd worden ! Allemaal maatregelen die DESI ontwijkt !

  Er is zware PANIEK in de regeringstent, omdat HET REDDEN van DESI uit de BAJES, HOOFDDOEL is !

  De BEVOLKING mag PINAREN, als de HARDdrugsdealer en HOOFD-MASSAMOORDVERDACHTE MAAR UIT HANDEN VAN JUSTITIE BLIJFT !!

  PS : Sranan Bevolking sa wiki !!!

  IMF-CIA-DEA-Beleid-O-NJANG-DESI !!!


  Maak melding

 19. @ Biender : VIJF MILJARD door DESI-NDP Verkwanseld !

  Tang babbel abra Fronters !

  Desi B meki Sranang FAILLIET ! ALLA MONNI GWE na
  ini sma sakka !!

  Soso NDP-corruptie ! A VOLK e PINA !!

  PS : Desi brasa CIA-IMF-DEA !!
  Moro NDP_hebi e doro !!!


  Maak melding

 20. Individueel- noch in collectief verband schijnen Surinamers te weten wat zij met Suriname willen dan wel aan moeten. Babylonië ten voeten uit. Het front heeft er ook niets van gebakken.


  Maak melding

 21. Bouta doet met suriname hoor!!!!
  Is te te te erg situatie hier!
  Ik heb gewoon geen woorden
  Bouta klootzak if ie no mang dang djompo
  Lieba of saka per onmiddelijk ja!


  Maak melding

 22. Opa desi vormt indersaad een gevaar in su.
  Hy heeft geen visie ma nomo nomo wil hy
  Pres worden. Ik begrijp deze mensen niet!
  Of zit hy daar om zijn straf te ontlopen?
  Desi joe ede boro nanga schijt!
  Go sekie anoe nanga maduro!!!!


  Maak melding

 23. Bouta toffff no mppppp!!!!!
  Voor het eerst maak ik dit mee dat winkels alladol sluiten en noem maar op.
  Bevolking in paniek en pinaart hevig!!!!
  Bouta schrijft geschiedenis!
  Domste pleesident v suriname ooit!


  Maak melding

 24. Mensen sa we lul. Bouta heeft geen lang
  Leven meer.
  Elk moment kan hy skrepen!!!!
  Zie j niet hoe ongezond hy eruit ziet?
  Is die vloek v volk rust op hem want hy heeft de hele su natie v de gek gehouden!
  Hy moet nu levend verbrand worden!
  A kondre ey sekie now piena piena tot en met!


  Maak melding

 25. @ Biender,

  “De oppositie heeft een eigen agenda. Nu ketteren ze het IMF, maar als zij de bestuursmacht in handen hadden zouden zij ook kiezen voor het IMF omdat Nederland hen ” linea recta ” zou verwijzen naar het IMF.”

  Die kokosnoot is echt hard aangekomen, he? Wat een slap gelul.


  Maak melding

 26. Triest te zien hoe mensen soms niet nadenken hoor. Terwijl het echt heel simpel is. Het enige wat je moet doen is je een beetje inspannen en naarde oorzaken gaan kijken.

  Waarom is er geen productie in Suriname? Omdat er een kleine elie jaren geleden besloten heeft dat importeren lucratiever is dan zelf produceren. Daarvan hebben maar een kleine groep geprofiteerd in het land. het zijn dezelfde mensen die nu niet zitten te springen dat het roer wordt omgegooid.

  Was het niet Lachman die zei dat we liever kippenbouten kunnen importeren dan kippen kweken. Zie daar de oorzaak van het feit dat Suriname een eenzijdige industrie kent.

  Iedere koe van zondag weet dat Suriname veel te veel ambtenaren heeft. Zijn niet ALLE politieke partijen, geen enkele uitgezonderd verantwoordelijk daarvoor?

  breek me de bek niet open hoor!

  hebben sommige partijen meer dan anderen onevenredig gebruik gemaakt van politieke posities, ministeries om zichzelf hun kliekje te verrijken? kijk nu hoe sommigen gronden die ze gratis hebben gekregen of geroofd voor miljoenen verkopen. Oordeel, maar oordeel dan consequent.

  D hele politiek weet dat he ambtenaren apparaat gesaneerd moet worden. Al vanaf 197 weet men dat. Iedere regering die daar niets aan doet is voor mij crimineel. Front zat langer dan 10 jaren. Wat hebben ze aan de subsidies gedaan?

  Niets omdat de elite gebruik maakte van de subsidies. De zwakkeren in de samenleving voelen geen enkel verschil. Prijzen worden gemanipuleerd, mensen worden gebruikt om belangen van handelaren en de elite dat deel dat nu niet bij de nyangpatu zit te verdedigen.

  Er is geen oprechtheid in de Surinaamse politiek Niet bij front of V7, niet bij een groot deel van de NDp pundits. Het is allemaal een pot nat.

  De idioten die aan de andere kant van de plas zitten en 1 partij eruit halen om hun gal te spuien zijn veelal racisten, domoren en in ieder geval niet op de hoogte van wat er in Suriname gebeurd.

  kiezers van een bepaald deel van he politieke spectrum wegzetten als ratten en erger is facisme ten voeten uit.

  De meeste mensen weten heel goed wat ze doen want zij moeten hier leven. Het is het falen van de oude partijen dat de huidige regering in het zadel heeft gebracht en nog steeds in het zadel houdt.

  Zolang ook daar in die partijen niet fundamenteels iets veranderd zal er niets veranderen in Suriname. zolang de massa geen oprechte leiders ziet, zolang de integere mensen in Suriname hun ballen niet laten zien, zal er niets veranderen.

  we zijn bang onze nek uit te steken voor principes. de acties die men nu met hulp van buiten af organiseert zullen als een boemerang gaan werken voor v7 en front. Er is daar een chronisch gebrek aan visie en ook daar zijn persoonlijke, zakelijke belangen van de 1% in Suriname die doorslaggevend zijn voor hun acties. Het volk weet dat en kiest terecht voor de club die dan nog tenminste iets voor ze doet.

  laten mensen me laten hoor met hun idioterie. Er moet brood op de plank komen,


  Maak melding

 27. Achhh heeft de NPS wel iets te brokkelen in de pap?? Ik dacht het niet !!

  Jullie hadden 15jr de gelegenheid. Vanwege jullie verouderde denkwijze en strategie kreeg NDP volmacht van de bevolkingsmeerderheid om het roer over te nemen.

  So keep quit Gregory

  Probeer het in 2030 weer.voorlopig geen kans van slagen meer voor de NPS mitst jullie de partij anders vernoemen.


  Maak melding

 28. Die verrekte arrogantie van de NPS gaat gewoon door.

  Dank zij deze arrogantie zijn de militairen in opstand gekomen. Mijn advies aan de NPS: hef jezelf op!!


  Maak melding

 29. Deze partij is altijd in de contramine wanneer zij niet de beschikking heeft over de macht om te mogen regeren en zal in tijd zijn gemarginaliseerd tot nul, komma nul nul zetels.
  Zij hebben elvendertig jaar geregeerd en nog bevindt hun achterban zich aan de rand van de afgrond. Look at the man in the mirror!


  Maak melding

 30. karta

  Bouta toffff no mppppp!!!!!
  Voor het eerst maak ik dit mee dat winkels alladol sluiten en noem maar op.
  Bevolking in paniek en pinaart hevig!!!!
  Bouta schrijft geschiedenis!
  Domste pleesident v suriname ooit!


  Als jij pinaart moet je ook een keer leren om je klauwen in de Surinaamse modder te steken. Ik pinaar niet omdat ik kei en keihard werk voor mijn Srd.’s!
  Wie is in PANIEK?


  Maak melding

 31. @Paraman, je bent knettergek. De NPS heeft 2x de puinhopen van jouw paarse partij opgeruimd en waarschijnlijk gaan ze het straks weer moeten doen. Nee de NPS is geen flitsende partij, nee ze hebben geen charismatische leiders, nee ze hebben geen populistische partij programma. Wat ze wel hebben is realisme, iets wat bij jouw partij ver te zoeken.


  Maak melding

 32. @Damsco, natuurlijk heeft Rusland recht van spreken. Begin mij stellig af te vragen of jullie paarse aanhangers wel weten wat de functie van de oppositie is. Wat zodra het over de oppositie gaat werkt het als een rode lap bij jullie.

  LEES GOED !

  De oppositie steunt het kabinetsbeleid niet of maar voor een deel. De oppositie heeft liever een ander kabinet en een ander regeerakkoord. De oppositiepartijen proberen regeringsvoorstellen vaak tegen te houden, te veranderen en te CONTROLEREN. Coalitiepartijen zullen het kabinetsbeleid eerder steunen dan afkeuren.

  Aangezien de NDP regering alles behalve transparant werkt is argwaan op zijn plaats. Wanneer heeft Bouterse voor het laatst verantwoording afgelegd in de DNA ? Wanneer is Bouterse voor het laatst in debat gegaan met de oppositie.

  Graag jouw reactie hierop. (zonder te schelden) Zou je wel sieren.


  Maak melding

 33. @doordenker
  Tot op zekere hoogte deel ik jouw mening dat in het algemeen, de Surinaamse politici het de afgelopen 41 jaar hebben laten afweten , maar de realiteit is dat sinds de staatsgreep van 1980, de regeringen met een NDP signatuur de grootste ellende en armoede hebben gecreerd in Suriname.
  Met de komst van Bouterse is de institutionele criminaliteit tot kunst verheven en heeft het moreel verval onder een relatief groot deel van de bevolking haar dieptepunt bereikt.
  In de Surinaamse politiek is het na de coup van 1980 altijd zo geweest dat het volk ( tijdens de periodes dat er democratische verkiezingen werden gehouden) in politiekbestuurlijk opzicht moest kiezen tussen 2 kwaden…
  Een wijs volk kiest dan onder normale omstandigheden voor de minst kwade….
  Natuurlijk was er in de periodes waarbij president Venetiaan de leiding had, ook sprake van corruptie , maar nooit op de schaal van de periodes van de regeringen o.l.v. Bouterse. Bouterse voert een corruptie faciliserend beleid en staat aan het hoofd van een criminele organisatie die handelt in drugs, wapens, geld, mensen , goud onroerend en roerend goed enz enz en waarbij zij niet schromen om te intimideren en te moorden.
  Dus ik ben van mening dat afhankelijk van de normen en waarden van de kiezer , de keuze snel gemaakt is wanneer men zijn/haar stem mag uitbrengen.


  Maak melding

 34. @Robinho

  ‘Met de komst van Bouterse is de institutionele criminaliteit tot kunst verheven en heeft het moreel verval onder een relatief groot deel van de bevolking haar dieptepunt bereikt.’

  Ik zou eerder zeggen haar hoogste punt, erger kan volgens mij niet.


  Maak melding

 35. @Karta,
  Je maakt je belachelijk en hangt hier de domste idioot uit.
  Ben je vergeten toen Suriname geen toilet papier en brood had.
  Ik moest zelf mijn bruin brood vanuit Nederland meenemen.
  Nu heb je alle soorten bruin brood.
  Supermarkt in alle wijken of dat nog niet genoeg is meer dan 3 per wijk.
  Dus hou je mond als je niet weet wat voor puinhoop de front regeringen achter gelaten hebben.


  Maak melding

 36. Robinho,

  Hoe durf jij te beweren dat de regeringen met een NDP signatuur de grootste ellende hebben veroorzaakt. Jij verkoopt gebakken lucht omdat jij de politieke geschiedenis van Suriname niet kent. Neem nou maar de NPS. Van meet af aan heeft deze partij alleen voor ellende gezorgd binnen de Surinaamse samenleving. De oorzaak van de militaire coup en de daarop volgende gebeurtenissen zijn toe te schrijven aan de arrogante partijleiding. Zij konden mensen maken en breken. Uit onvrede met het NPS beleid zijn vele overige politieke partijen ontstaan. Het ligt in de genen van deze partij om een bepaalde geselecteerde vriendenclubje binnen de partij belangrijke taken toe te schuiven. Zij zullen nooit meer veranderen. Vandaag de dag heeft deze partij maar twee zetels. In 2020 halen ze bij de verkiezing hooguit 1 zetel als het hen tenminste zal lukken.


  Maak melding

 37. De val van de NDP regering is in zicht,!!
  Het kan liever vandaag gebeuren dan morgen.

  @RobG
  Had je lijder aan de surinamers gevraagd of hij een coup mocht plegen?!Had hij gevraagd om 15 mensen te executeren ,en Moiwana slachting dan ,o ja bouta amnestie hij had geen toestemming van de gehele bevolking en de gehele bevolking telt meer zielen dan het paarse clubje!!!
  Alle rust en orde , recht en wet werd verstoord door je baasje op 25 feb 1980!!
  Hoe durf je anderen de schuld te geven van onze ellendige situatie heden?!Het is je baasje die een illegal coup pleegde,het is je baasje die 15 burgers koelbloedig executeerde ,het is je baasje die de Moiwana slachtingen orchestreerde,het is je baasje die amnestie heefi, het is je baasje die om Vegeving smeekt,het is je baasje die leent en leent van het IMF,zo waar zie je dan de schuld an anderen.?


  Maak melding

 38. Het bestuur van de Caribbean Development Bank (CDB) heeft gisteren een lening van 50 miljoen Amerikaanse dollar goedgekeurd voor Suriname om dringende maatregelen te treffen tegen de begrotingsonevenwichtigheden in Suriname die deels te wijten zijn aan de hervorming van de energiesector. Dat meldt de CDB vandaag, dinsdag 17 mei 2016, in onderstaand persbericht.

  Suriname is al begonnen met de uitvoering van een reeks institutionele,- beleids- en wetgevende hervormingen om de stabilisering van de economie, vooral om de zwakke operationele en regelgeving in de energiesector aan te pakken.

  De CDB-lening helpt de regering van Suriname met de uitvoering en aanpassing van dit programma, stelt de CDB in haar persverklaring

  Hahahahaaaaa….nu gaat hij lenen bij de CDB inde hoop dat protestacties zullen uitblijven want deze keer leent nhij niet van het IMF maar van de CDB.
  Hij is zeker vergeten ons te vermelden dat wij moeten terugbetalen en onze generaties na ons.Volgens mij heft bouta al geld geleend van de hele wereld.
  Ai,het gaat zwaar worden voor ons om het terug te betalen met een hoge interest,nu al heb ik medelijden met onze komende generaties na ons…en dat terwijl ze geen 1 kopercentje geleend hebben.


  Maak melding

 39. hoi ndp ers: jullie domme bouta heeft gezegd dat hij alles wat er is misgegaan zou aanpakken.

  wat doet hij? hij maakt er zelfs een nog veel grotere puinhoop van, stelt recht en wet uit zodat zijn vriendjes en vriendinnetjes niet meer voor het gerecht hoeven wanneer ze stelen. wetboek van strafrecht verbrand.
  als je het niet kunt, geef het op. en je kunt het niet, dus waarvoor blijf je zitten? om niet ergens anders te hoeven zitten? straks ambtenaren ook 2 dagen werken of baas is IMF? baas boven baas?

  maar regeren? ho maar.

  dat is ook te zien aan het feit dat het eerste wat je doet wanneer je begint is jouw vrouw een salaris toekennen, net alsof ze werkt. betaalt ze belasting?

  aan bouta: het is goed dat je je brein uitleent aan paraman@ en @damsco en @robg en andere hopeloze paarsen. hoe zou het leven er anders voor hun uitzien? alleen zonder brein?

  IMF: ik gun jullie IMF hoor.
  zelf zou ik denken: ga eerst het geld halen want je emmertje is zo lek als een vergiet.

  maar als je nu IMF op je vingers wilt laten kijken, ga gerust je gang. kunnen die witte mensen je weer rondsturen als een tol. en ga ons dan uitleggen dat zij van je houden. ha ha! ik ben benieuwd hoe bouta zijn slavernij 3.0 gaat dragen. 2.0 is van de chinezen. 3.0 is nu met imf. 1.0 hebben wij ook al gehad.

  succes, he!


  Maak melding

 40. @koos
  Keep dreaming!!!
  De oude generatie is aan het uitdunnen. Wie blijft erover hun stem te blijven geven aan deze groep NPS-ers.
  Merk je dat jongeren betrokken worden in deze partij?
  Ene Ethel heeft nauwelijks draagvlak.je hoort 4jarenlang alleen Gregory Rusland zn stem. Wat doen jongeren als die er uberhaupt zijn in NPS. Nee wachten tot kort voor verkiezing dan komen ze uit de kasten. Zo behaal je geen zetels ja!

  So keep dreaming!!


  Maak melding

 41. @RobG
  Volkomen met je eens!!

  @Dre
  Zielige vertoning. indien je gelooft dat NPS meer dan 2zetels haalt in 2020
  Pas maar op dat die Curtis niet een partij begint en jou NPS overtreft.

  m’n commentaar @koos spreekt voor zich


  Maak melding

 42. @Real anoniem
  Dus je bedoeld dat de komende generaties wel op opa bouta gaan stemmen omdat ze graag de leningen met interest o,zo, graag willen aflossen zonder zelf 1 cent geleend te hebben?!
  Bljf dromen,de nachtmerries zijn niet ver van je bed.


  Maak melding

 43. @dre
  Jou favourite partij was in de gelegenheid gesteld het land mee te helpen besturen.DDB heeft een ieder Willen betrekken
  Wat was hun standpunt?? Uit de regeermacht blijven toch

  Zo klets niet!


  Maak melding

 44. @Ray
  Ongeacht welke regering hierna zal overnemen indien de leningaanvraag goedgekeurd en verstrekt wordt zal die betaald moeten worden.wordt het nou NDP of VHP-regering, is gewoon een feit.
  De lening wordt met Su gesloten. NDP neemt niet het kontrakt mee naar Ocer


  Maak melding

 45. @real anoniem
  Zoveel domheid kan alleen uit de mond van de paarsen komen,
  Wie bij zijn gezonde verstand zou graag willen meewerken met een crimineel ?!
  En kijk waar de crimineel ons heden heeft doen belanden..Juist op de rand van de afgrond….
  Wie zou graag verantwoordelijk gehouden willen worden voordeze fiasco.Je baasje zeker niet want volgens hem ligt de schuld bij Haar,hun,zij,amerika,nederland,daar boven en beneden,bij de jorkas ,bakroes en de boze geesten,de zwarte schaap en de witte schaap…..kortom de schuld ligt bij alles en iedereen en behalve hij!
  Iemand die niet durft om verantwoordelijkheid te nemen…
  Whahahahaaaaaaa……


  Maak melding

 46. @Real anoniem

  Regeren wil niet zeggen om de haverlap een lening aangaan om het land draaiende te houden, Je hebt mensen nodig als leider die wat van land besturen weten ,de economie en zijn betekenis kennen,mensen die integer zijn ,mensen met een vlekkeloos heden en verleden,mensen die niet uit zijn op Eigen belang ,mensen die geen amnestie met zich meeslepen,mensen die geen criminelen zijn ,mensen die geen coup plegen.enz…enz..
  In dit rijtje hoort je LIJDER niet thuis Hij hoort in de gevangenis thuis.Weg met hem!!!Stel je voor hij is niet eens in staat zijn Eigen punhoop die hij al 36 jaren lang aanhet creeren is ,op te ruimen,komdus de schuld niet geven aan anderen!!


  Maak melding

 47. @Real Ananiem, u stelt :
  “NDP neemt niet het kontrakt mee naar Ocer”

  NEEN, NDP heeft AL ONS GELD verkwanseld !

  De NDP-clan zal ook de nieuwe leningen naar Ocer brengen,
  waarna de corruptelingen hun slag slaan !
  Ome desi zou de CORRUPTIE aanpakken, nou HIJ heeft het AANGEWAKKERD !

  Corruptie-bestrijding NO DE !!! NDP NO SAB A TORI DATTI !

  Maarrrr….IMF-CIA-DEA DE BESIK E BAKKA DESI INI
  ZONNEBLOEM-OLLIE !!!


  Maak melding

 48. @ Damsko : MISSCHIEN ie takki ???

  Neks MISSCHIEN, DESI FAILLIET A KONDRE TOTAAL,
  FINAAL ! ALLA MONNIE VEKWANSEL !!!

  Inderdaad, NPS kan doe Rustik !

  IMF-CIA-DEA O KLAAR DESI, HESBITENG !!

  PS :
  Big UP Sranang People, KATIBO O KBA !!!


  Maak melding

 49. @Ray
  Juist en waar waren jou goeie leiders toen er gevraagd werd wie samen Wilde werken om geliefd Su op te bouwen?
  Nu krijg je de beste stuurlui staan aan wal

  Enja ik zal deze oppositie verwijt blijven maken. Ze moeten nu effe zwijgen want het was hen gevraagd.


  Maak melding

 50. Tarief verhoging om de 200 millioen.subsidie te vervangen. Vergunningen geven aan ondernemers en rijke Suri zelf energie te ontwikkelen. Bijv. met zonnepannelen. In het platteland kunnen windmolens de zonnepanelen helpen met energie te genereren.

  EBS hoeft dan minder stroom te produceren. Het verschil tussen de subsidie en de niet geproduceerde stroom kan dan in de vorm van heffing van de zonnepanelen gebruikers terug gehaald worden bij EBS.

  Als EBS winst maakt dan kunnen de paarsen dat in hun zakkem stoppem. Sorry NPS.


  Maak melding

 51. Regeren en een land goed besturen, het voeren van een prudent economisch beleid gericht op groei, innovatie en ontwikkeling is niet aan iedereen gegeven. Integriteit (de schone vingers van Vene) en transparantie moeten de boven toon voeren. Het genereren van welvaart en voorspoed in een land is een functie afhankelijk van verschillende variabelen. Welvaart = f( sociaal culturele factoren, mentale instelling, sterke instituties, spaarzin, goed onderwijs, capabel werkvolk). Zie van welke factoren het genereren van welvaart afhankelijk zijn. Heel belangrijk de mentale instelling van de leiders. Maar als je leiders heb die alleen denken aan zelfverrijking, aan roof, aan grondroof, het wegdragen van al het geld richting het buitenland van Obiang, het verzwakken van de instituties, het desinvesteren in onderwijs en human capital, aan plezier (Broka Baka) , aan het helpen verrijken van zijn inner circle, dan gaat Suriname met deze LIJDERS en Misleiders de welbekende afgrond in. Richting de middel eeuwen.


  Maak melding

 52. @doordenker.
  je slaat de plank niet echt volledig mis.
  de reden waarom er geen productie is , is het volgende .
  in de jaren 80 en begin negentig moest je voor alles een vergunning hebben , export of import.
  ik zelf heb tegen muren aangelopen bij het commissariaat enz.
  indertijd wilde ik een mc donald beginnen …….ik kreeg geen vergunning ondanks dat er geen mc donald was .
  een chocolade fabriek haalde het ook niet .
  rijst exporteren mocht ik ook niet .
  na veel geklaag van mijn kant
  bij de verantwoordelijke personen kreeg ik van een ambtenaar te horen dat vergunningen alleen aan bepaalde etnische groepen uitgedeeld werden en dan ook alleen maar als je bevriend was met de toenmalige dictator.
  een kleine elite club dus.
  indertijd kreeg o.a. de arme sardjoe de monopolie positie om verschillende bedrijven te openen en te importeren en vooral te exporteren.
  de export diende om de coca te verplaatsen van suriname naar Europa .
  er werd geen concurrentie geduld dus een export of import vergunning kon je op je buik schrijven.
  IN 1988 heb ik pablo escobar gesproken in suriname.
  hij sliep in een suite op de 1e verdieping van hotel torarica
  ik sliep een paar deuren verderop.
  boterse hield een paar x per week audientie in het restaurant van torarica.
  als boterse audientie hield mochten de hotelgasten het restaurant niet betreden.
  enkel hedendaagse Surinaamse toppers liepen de deur plat bij boterse.
  de zogenaamde voornamelijk hindostaanse elite kreeg alles voor elkaar.
  ook een paar nederlandse creolen werden geholpen.
  als je wilt produceren dan zal je vrij moeten importeren en exporteren.
  suriname werd overspoeld met cocaïne dus de noodzaak om te produceren was er niet.
  de noodzaak om net genoeg te produceren om een dek lading te creeren was er wel.
  tokos in ned dienden alleen om de dek lading te verkopen.
  cambios en casinos werden opgezet om de drugswinsten te wassen.
  suriname was tot voor kort een narco staat en niets anders.
  de mindshift om over te gaan tot het produceren van producten komt langzaam op gang.

  op dit moment hebben de hindostanen concurrentie van de chinezen.
  er gaan meer dan 100 containers met rond hout ongecontroleerd van suriname wekelijks naar china.
  de Surinamers denken dat die chinezen zo hard werken.
  zelfde verhaal ….dek lading met cocaïne heen.
  inferieure bouwmaterialen en andere rotzooi terug samen met de coca dollars om weer coca te kopen.
  chinezen hebben nog geen cambios en casinos om hun geld te verplaatsen.


  Maak melding

 53. helemaal vergeten .
  er was zelfs een hele vliegtuig maatschappij opgezet om de coca te transporteren.
  ene mr robles had een bedrijf genaamd tca indertijd.


  Maak melding

 54. Basmati,

  Dat bedoel ik nou. Je bent heel dichtbij. Er was altijd al een 1% elite die het voor het zeggen had en die op strategische posities is vertegenwoordigd en zorgt voor blokkering van de vooruitgang van het land. Jammer dat er hier mensen zijn die weigeren verder te kijken dan hun neus lang is en blijven hameren op zaken die symptomen zijn in plaats van de oorzaak te willen aanpakken.

  Ik verdenk die sujetten daarom ook een deel van het probleem te zijn.

  Als de VHP, de NPS, de PL, de SPA en al die splinterpartijen het werkelijk menen met het land en volk laten ze dan hun schouders zetten onder;

  De sanering van het ambtenaren apparaat.
  De afbouw van onterechte subsidies (bijvoorbeeld stroom subsidies etc)
  wetgeveing voor investeringen
  zelf beginnen met exponenten van hun eigen partijen op ministeries die zich bezig houden met corruptie op te laten sluiten en zodoende een klimaat te creeren dat anderen ook zullen worden opgepakt.

  Helaas zullen dan bij alle zogenaamde schone partijen grote delen van de elite, grote mannen, ook achter de tralies verdwijnen. Iedereen heeft een grote mond maar de gesmolten boter druppelt hun monden in.

  voer een proactieve oppositie en maak gebruik van je initiatief recht zodat het volk ziet dat je behalve klagen daadwerkelijk met beleid komt.

  Het is allemaal negatief. De huidige oppositie is van de regen in de drup voor het land. sterker, nog erger dan de huidige regering.

  De ‘ik ben moe’ beweging is een slechte beweging. het brengt Suriname nergens anders dan naar meer chaos. het zijn naievelingen die zich voor een karretje late spannen van lafaards en zakkenvullers, van opportunisten.

  Enkele elites hebben monopolies in het land, echter gaat de kruik net zo lang te water tot ze barst. Ook deze moguls zijn kortzichtig en kunnen binnenkort nog eens lelijk op hun neus kijken.

  men richt zicht momenteel tegen de verkeerde mensen. De massa wordt gestuurd om aan symptoombestrijding mee te werken terwijl we naar structurele oplossingen moeten.

  maar ik heb goede hoop dat die move wel komt. De juiste informatie moet gewoon openbaar gemaakt worden. mensen en organisaties moeten exposed worden.

  zogenaamde journalisten of wat door voor door gaat in Suriname moeten eindelijk hun werk gaan doen. zaken onderzoeken en de onderste stenen naar boven halen. Me dunkt dat we dan nog wat verassende namen en berichten zullen tegenkomen.


  Maak melding

 55. doordenker,

  Wie zou dat allemaal moeten doen? Mensen in Suriname worden al bang van een foto van een kogel, laat staan van een echte kogelbrief.


  Maak melding

 56. Samundar,

  Je moet die fabeltjes niet geloven. En als er al een kern van waarheid is, vergis je dan niet. De 1% zal niet makkelijk hun nyanpatu laten sluiten. Die 1% is dwars door alle partijen heen. Sterker nog, ze steunen alle partijen en zijn altijd de lachende derde.

  als het niet ernstig was zouden al die pumels hier een goede komedie kunnen zijn, mar helaas de ray’s en molenaartjes van dit soort forums zijn ook een probleem. Het zijn geen democraten, het zijn huichelaars, fascisten.

  hun mening of het kerkhof. Wat zij anderen verwijten propageren zij zelf. Ze brengen geen oplossingen, alleen maar mee problemen.

  als het electoraat op hun mensen stemt is het ok. stemmen de mensen anders, worden ze ratten, domoren. dat terwijl zij zelf niet hier zijn. Gevaarlijke populisten.

  Nee, laten we voor structurele oplossingen gaan. Er zijn genoeg alternatieven. Suriname heeft mogelijkheden. Het is de 1% dwars door alle partijen heen die de ontwikkelingen achrehoudt. Vooral de handelaren hebben baat bij deze status.

  Alle etnische groepen hebben daar last van. Helaas laten mensen zich door een gebrek aan informatie kennis van de geschiedenis, alles wijsmaken


  Maak melding

 57. Beste oplossing is het land te verdelen onder alle bevolkingsgroepen. Want je krijgt jaloezie !!!
  Een onafhankelijk land dat bestaat uit diverse bevolkingsgroepen is zoeken voor problemen. Het is een tijdbom !!! Zo een land mag nooit onafhankelijk worden, waar is het goed gegaan?

  Verdelen is de beste optie, ben je ook gelijk van dat etnische gedonder af en jaloezie !!!

  Wie worden overvallen, wie worden verkracht, wie worden bedreigd ?????


  Maak melding

 58. Nu even stoppen met alle flauwekul en de zaken eerst in juiste perspectief zien voordat weer alles zonder fundering door de ether gaat.

  Regering
  Regering heeft geregeerd maar niemand weet hoe. Voor elk probleem is een onderzoek ingesteld. Denk aan terrorisme, Drugs, Kartels, Corruptie in Goud, Olie, Energie, Investeringsfondsen en meer. Nadat deze onderzoeken zijn gedaan is er geen enkele rapportage gedaan. Wat zijn de findings en welke maatregelen zijn er getroffen om zaken te verbeteren. Het is een black box.

  Parlement
  Is bezig met rituelen net als in de kerk en weet niet wat buiten gebeurt. Parlement is niet in staat om haar controlerende werkzaamheden naar behoren te doen. Een zwak en niet functionerende parlement past perfect in de werkwijze van de regering. Parlement is een verlengstuk van de regering geworden. De voorzitter is een verlengstuk van de president en kent de regels onvoldoende of ze is bezig te prostitueren (prostitueren is doen als of). Grote twijfels hoeveel % van de leden goed kunnen lezen en schrijven en ook durf en daadkracht hebben om de boel te challengen. Vele parlementsleden hebben parallelle zaken lopen en zijn op de een of andere manier gecorrumpeerd.

  Financiële Verantwoording
  De vorige en huidige regering doen niet aan financiële verantwoording aan het parlement. Let op: dit is een cruciale taak van de regering en ook een cruciale verantwoordelijkheid van het parlement om dat te eisen. Het is niet erg om problemen te hebben als je weet hoe ze zijn ontstaan zodat je daaraan kan werken en ze in de toekomst kan voorkomen. We weten als land niet meer wat we nog echte bezitten en wat via “Side Letters” in andere handen is terecht gekomen. we weten niet wat we allemaal hebben verpand tegenover zichtbare en onzichtbare leningen. En meest belangrijke is dat we weten dat het parlement niet in staat is om die informatie te verkrijgen. Dus is de droom om het land van binnen uit te veranderen Nihil. Waarom is het Nihil? Omdat de top zakelijk, politiek, economisch, financieel, Moreel in een incestueuze setting vervlochten zit. Iedereen weet een of meerdere negatieve zaken van de ander.

  IMF
  En omdat het niet meer van binnenuit kan komen is het handig dat nu als Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) IMF wordt binnen gehaald. Zij zijn wel instaat om het regiem te onderwerpen aan grondige “Checks & Balances & Principles” inclusief de vorige regeerperiode. Je kunt als regering niet aankomen met verhalen over “Geld is op” maar ik ga niet vertellen waaraan het is opgegaan. Zelfs in een normaal huishouden is er een huishoudboekje.

  Structuren
  Vrijwel alle reguliere / formele structuren worden ge-bypassed met als gevold dat de informele structuren nu machtiger zijn dan de formele structuren en verwordt het inderdaad tot een soort van Theater of Circus waar iedereen zijn rol speelt en zich plichtmatig vooral conformeert aan het script van de Leider.

  Begie Begie
  Zoals Parmesar tijdens verkeizingscampagne in Para op podium op zijn knieën ging voor de stemmen van Para, zo zijn wij nu als land bezig om overal en nergens gelden te bedelen. En ook nadat we het hebben gekregen weten we niet wat er mee wordt gedaan of hoe het s besteed. Het lijkt als of parasiteren de nieuwe norm is geworden.

  Op eigen kracht en met eigen inzichten
  De mantra van op eigen kracht en met eigen inzichten is volledig mislukt. Geen voorbeelden waar dit goed is gegaan tijdens deze en de vorige regering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.