Nederlandse banken liquideren europos Suriname

54

PARAMARIBO, 13 mei – Nederlandse banken hebben een eind gemaakt aan het pos-systeem in Suriname. De praktijk van goedkoop euro’s swipen via een POS-apparaat is snel aan het verdwijnen. Het was een illegaal systeem, goedkoper dan geld opnemen per creditcard.

Maandelijks werd zo’n anderhalf miljoen euro’s opgenomen. Het was geld dat in de Surinaamse economie werd opgenomen. Dat is nu voorbij. “Het was een handigheid van Surinaamse ondernemers die het gat in de markt zagen. Die van ons is sinds januari geblokkeerd en wij hebben hem verwijderd”, zegt een ondernemer tegenover de Ware Tijd. De illegaliteit zit hem in het bedrog bij de aanvraag.

Het apparaat wordt in Nederland aangevraagd. Het moet zogenaamd bij een plaatselijke onderneming geplaatst wordt. In plaats daarvan wordt het naar Suriname verscheept. De Nederlandse banken hebben er kennis schoon genoeg van. Dat het gedoogbeleid versmolt was al te merken. “Steeds meer mensen wilden weten hoe het werkte. De banken waren bezig het te onderzoeken”, aldus de ondernemer.

Bekijk ook:

54 REACTIES

 1. De zoveelste nekslag voor boutaatje.
  Hij had natuurlijk gehoopt dat dit illegale l praktijk voorals nog zou doorgaan want De ndpers moeten allemaal zo een apparaat thuis hebben vandaar dat zij niks merken van de crisis in Suriname!!

  WIJ GAAN DOOR MET ONZE PROTEST !!


  Maak melding

 2. Ray, je hebt een obsessie tegen de regering. Denk jij dat een regering van Venetiaan en Sardjoe beter was? Deze praktijk van de ondernemers was al jaren gaande.Ook voor de regering Bouterse aan het bewind kwam.


  Maak melding

 3. RobG: Ik denk het wel, Ventiaan liet een kapitaal van1,2 miljard Amerikaanse dollars achter. Deze regering zal voor vele generaties miljarden aan schuld achterlaten.


  Maak melding

 4. ROB G jij had zo in deze regering een plaats kunnen krijgen, ik heb nog nooit zo een domme econoom gelezen. Dat jij niet in kan zien dat deze surinamers geen land zonder coruptie kunnen regeren,dan heb je geen hersens. En dan nog je zogenaamde vrienden bij panama papers hahahaha zeker advies van jou idioot.


  Maak melding

 5. Dit was één van de witwas apparaten hé. Nu nog de witwas apen uit het economisch verkeer verwijderen in letterlijke zin.
  Wellicht zal dan de jacht van de FIOD de eerlijke burger bespaard blijven.


  Maak melding

 6. Een pos-systeem: een point of sale system.

  De psa-regeling heeft bewerkstelligd, dat een heleboel louche handelaren hun slag konden slaan in suri.
  Een pos-systeem is hierbij een prima hulpmiddel, o.a. bedoeld om geldstromen te vergemakkelijken (bewaken), in dit specifieke geval over te hevelen naar suri.

  Pffffffff, over creativiteit gesproken.

  Effe geen rekening gehouden met de marketingafdeling van de banken, die business intelligence toepassen om aan de wensen van een klant in de toekomst te voldoen.
  De grote vraag naar pos-systemen valt natuurlijk op. Uiteraard wordt je als je allochtoon sowieso in de gaten gehouden 🙂 :).

  Ook niet gedacht aan de informatiemanagers die alle info verzamelen en geacht worden er iets mee te doen, Verzamelen, koppelen en uitschieters analyseren.

  Tsja, welcome to the 21 century.


  Maak melding

 7. @ RAY
  zelfs robg die alles mis heeft , heeft de diagnose een boterse obsessie bij je kunnen vaststellen.
  ik kan begrijpen dat je een afkeer hebt van boterse , maar jij gaat echt te ver.
  boterse is democratisch gekozen .
  zijn regering is net zo corrupt als de voorgaande regeringen.
  boterse heeft niet lang meer te leven.
  zijn gezondheid staat een lang leven in de weg.
  ondanks dat sta je bijna te hyperventileren als het over boterse gaat

  probeer hulp te zoeken.
  er is nog hoop voor je.


  Maak melding

 8. Hebben jullie domme Surinamers door dat als je zulke domme reacties plaats de hele wereld het kan lezen ? Ik schaam me gewoon dat ik tot dit achterlijke volk behoor stelletjes ezels. Een POS systeem heeft niets te maken met Bouterse , Venetiaan, Somo of Brunswijk. heeft ooknieta te maken met corruptie of crisis. Dit is gewoon een pinapparaat die ipv in NL in Suriname werd geplaatst zodat wij import Suris goedkoop konden pinnen . Niets meer en niets minder. Is ook totaal zinloos om zo een apparaat thuis te hebben want per saldo schiet je er niet echt veel mee op. Dus voor jullie in het vervolg weer zo achterlijk gaan reageren Google eerst hoe iets werkt want zo komen jullie niet heel slim over


  Maak melding

 9. @Domme Surinamers,
  Je schaamt je dat je Surinamer bent en een ezel bent.
  Wij schamen ons dat je een idioot bent en stom aan het posten bent.
  Jammer dat er zulke Judas als jouw soort Surinamer genoemd wil worden.
  Jij verloochend je afkomst en schaam je om een Surinamer te zijn.
  Zoek hulp en verander je identiteit .
  Noem je zelf een Syriër


  Maak melding

 10. @Kondre

  [RobG: Ik denk het wel, Ventiaan liet een kapitaal van1,2 miljard Amerikaanse dollars achter].

  Jammer dat Venetiaan dat geld wat hij gekregen heeft niet gebruikt heeft om de afwatering in orde te krijgen in Paramaribo.


  Maak melding

 11. Kondre, jij geeft een simpele voorstelling van zaken. Jij snapt alleen het simpele verhaal van de Fronters. Succes met je bewering.


  Maak melding

 12. @Rob-NDP-Dombo-G

  U snapt het simpele NDP-failissementsverhaal niet !

  Sranang is geplunderd door de NDP-clan !!

  ALLE reserves zijn weg, alle Goud is weg, Valuta no de,
  nu kan Desi alleen de staatsbedrijven verkopen om de
  plundering af te ronden !

  Een SIMPEL NDP-verhaal !!!

  PS : Binnenkort VERNIETIGING bouta-amnestiewet door
  Mensenrechten Commissie van de OAS !!


  Maak melding

 13. Op de markt overal in Nederland zie je tegenwoordig die kraamventers met pinapparaten. Dit komt omdat de banken bezig zijn de afschaffing van contant geld voor te bereiden.


  Maak melding

 14. Mensen die pinnen, snappen iets niet. Elke keer dat je pint, stem je in feite VOOR afschaffing van contant geld. Wanneer alles digitaal wordt, dan kun je fluiten naar je privacy en wat je met je geld doet wordt dan in kaart gebracht en jouw geldprofiel wordt aangemaakt. Nu weet je het dus. Pin dan ook niet zou ik zeggen, gebruik zoveel mogelijk cash.


  Maak melding

 15. @RobG en Basmatie
  Democratich gekozen wil niet zeggen dat je als volk alleen maar moet zwijgen en lijden.Zie je het volk van Brazilie?
  Democratisch gekozen Dilma gaat ook op democratische wijze afgezet worden.in een democratie heeft het volk power en geen amnestielider.


  Maak melding

 16. @PAUL
  Venetiaan had een goed gevulde staatskas achtergelaten.En kijk je baasje kan niet eens zijn eigen puinhoop opruimen hij maakt nog meer puinhoop.Kom dus Venetiaan geen schuld geven.Hij deed zijn best om de puinhoop die je baasje had achtergelaten;nog op te riumen en daar heb je 100 jaren voor nodig en geen 10.


  Maak melding

 17. het was toch een gemak voor de vakantie gangers om euro’s
  daar te kunnen opnemen tegen 3% kosten .
  waarschijnlijk gunnen ze de suri ondernemers niet .

  jammer .maar zij hebben de macht dus …


  Maak melding

 18. @dre,

  Dat is dus iets wat de Nederlandse veiligheidsdiensten niet pikken: dat iemand in Suriname vertoefde maar hij via z’n bankrekening kon bewijzen dat hij in Rotterdam was en zelfs daar gepind heeft.


  Maak melding

 19. @PAUL&Basmatie,robG
  Venetiaan had een goed gevulde staatskas achtergelaten.En kijk je baasje kan niet eens zijn eigen puinhoop opruimen hij maakt nog meer puinhoop.Kom dus Venetiaan geen schuld geven.Hij deed zijn best om de puinhoop die je baasje had achtergelaten;nog op te riumen en daar heb je 100 jaren voor nodig en geen 10.


  Maak melding

 20. Ik begrijp één ding niet, RobG en consorten zouden hele goede adviseurs( economisch ) zijn van Bouta. Nu het land naar de knoppen is gegaan, proberen ze de schuld naar een ander toe te schuiven, ( vorige Regering )
  Juist : A no mi doing, na tra Regering sang bing de na fissie doing !

  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 21. De ontwikkelingen lijken te gaan als in 1986…….na het aangaan met het IMF, komen de nieuwe bankbiljetten met de afdruk van baas en boefdraad. Opmerkelijk dat de koers bijna identiek is als dertig jaren geleden. Ma paars kut voor al die oerdomme paarse paria’s dat de geschiedenis zich herhaalt. Zevenmalen erger zal het verworden……behalve……..als ze massaal protesteren tegen de stinkende corrupte paarse schijt en pis, die de baas der bankrovers en zijn paars corrupte bende en marionetten voor het gehele volk in petto hebben. Ndp na werkelijk wang bigi criminele partij.


  Maak melding

 22. @Pompelmoes,gelijk heb je,door het Babylonische valstriksysteem, van gemak diend de mens, wordt een Mega Controle Tentakels Systeem van Privacy opgeslagen door Big Data ,waarvan wij niet opgewassen zijn tegen Big Brother. maar MASRA YAHWEH ZIJN Molen draait en maait langzaam maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID.


  Maak melding

 23. @ ray
  begin aub niet over Venetiaan.
  mister liptip tip gaat de boeken in als de president die het nagelaten heeft om de voormalige dictator en moordenaar te vervolgen voor zijn gepleegde wandaden .
  het gehele front kan verantwoordelijk gehouden worden voor het niet vervolgen van de daden gepleegd door en onder de militaire dictatuur..
  door hun lafheid zitten we anno 2016 weer met dezelfde fossielen opgescheept.
  sterker nog , de helft van het front zat in de coalitie tijdens de vorige regeer periode en is daarmee direct verantwoordelijk voor de huidige crisis.
  vene was te laf om boterse te vervolgen en was daarom ongeschikt voor het presidentschap.

  oproep aan betrokkenen,
  grote bigi broki waka en jump contest.
  alle voorzitters van alle politieke partijen mogen meedoen met deze contest.
  beste jump vanaf het hoogste punt van de bosje brug word beloond met 1 miljoen us


  Maak melding

 24. @FBI,
  Ik dacht dat je slim was.
  Altijd commentaar geven en je weet niet waar je jouw geldt kan pinnen en omwisselen.
  Ik denk dat je een surined ben maar een heel domme ook.


  Maak melding

 25. Lijkt mij een heel logische stap.
  Als het systeem fraude in de hand werkt, moet het zo snel mogelijk worden opgedoekt.
  Misschien voor een aantal Surinamers een probleem, maar dat lijkt mij geen probleem.
  Er wordt al veel te veel gefraudeerd in dit land.


  Maak melding

 26. @ Pakro,

  Ik zit niet te wachten op een persoonlijkheids-beoordeling. Je kan dus blijkbaar ook geen antwoord geven op mijn vraag. Zoals gebruikelijk bij nog dommere mensen dan ik….


  Maak melding

 27. @Basmatie

  Venetiaan had geen coup gepleegd ,8 dec 1982 staat niet op zijn naam,Moiwana slachtingen ,telefoon coup,bouta amnestie alles staat op naam van je baasje bouta.
  Ps Venetiaan kan onmogenlijk op de stoel van de rechter gaan zitten en vonissen uitspreken.Dat is de taak van de rechter, Venetiaan kan toch niks aan het feit doen dat rechters in Suriname hun taken niet naar behoren uitvoeren en liever het hazenpad kiezen om bespaard te blijven als het gaat om een proces tegen bouta? Zelfs Venetiaan moe tzich houden aan regels en wetten en dat heeft hij beslist eraan gehouden. Dan hebben we je baasje bouta…1,2,3…en hij is iets aan het wijzigen in zjn voordeel in onze grondwet die je nu liever zijn grondwet kan noemen…en dan komt hij voor rechter ,judge en jury spelen gewoon zomaar.Hij gaat net als een aap in een hangmat hangen de bevelen van de rechter negeren en nooit in de rechtszaal te Boxel verschijnen …nee daarvoor is hij te lui en gaat liever uitrusten te Broko baka.Kijk wat hij doet ..hij moet denken ..ik leen en domme surinamers jullie en je nakomelingen gaan de rekeningen aan het MF betalen.
  Nee zo willen wij Venetaan niet kennen. Venetiaan is de beste President van Suriname geweest. Hulde aan hem.


  Maak melding

 28. @basmatie, altijd dat lul verhaal over de ‘FOUT’ van Vene voor het nalaten om Bouta op te sluiten. Heeft hij niet gezorgd dat de militairen terug het kamp in moesten,Is Boxel niet speciaal opgezet om die gasten te kunnen berechten. In tussen ook nog een failliet gemaakt land weer gezond maken. Das simpele koek. Probeer jij maar eens iemand die via een telefoontje een regering naar huis stuurt EFFE op te sluiten. Onderschat de macht van DDB niet.


  Maak melding

 29. @basmatie, altijd dat lul verhaal over de ‘FOUT’ van Vene voor het nalaten om Bouta op te sluiten. Heeft hij niet gezorgd dat de militairen terug het kamp in moesten,Is Boxel niet speciaal opgezet om die gasten te kunnen berechten. In tussen ook nog een failliet gemaakt land weer gezond maken. Das simpele koek. Probeer jij maar eens iemand die via een telefoontje een regering naar huis stuurt EFFE op te sluiten. Onderschat de macht van DDB niet.


  Maak melding

 30. Het gaat de Nederlandse banken niet om een moreel iets maar over de commissie die zij mislopen als er euro’s worden gepind en op de zwarte markt worden omgezet tegen een VEEL betere koers dan zij de rekeninghouder rekenen.
  Srd pinnen met een Nederlandse rekening gaat nog steeds 1 op 5…


  Maak melding

 31. @Hollywood,
  Basmatie is een lul koek.
  Deze idioot kon zijn gezin niet bij elkaar houden.
  Hij probeert met zijn postingen zijn verdriet te verwerken.
  Te ingewikkeld om hem tot andere gedachten te laten komen.
  Veel bla bla maar van weinig betekenis.


  Maak melding

 32. frank waar baseer jij de verdachtmaking op dat Basmatie zijn gezin niet bij elkaar kon houden?
  Wel graag met bewijzen komen, anders kunnen we afserveren als een fantast met een te dikke duim.
  Ik ben benieuwd.


  Maak melding

 33. @Pipa,
  Niet dom doen op de markt zie je overal pinautomaten.
  Natuurlijk dat heeft met veiligheid te maken.
  Wat wil je vergelijken appels met peren
  Europa met .
  Sari Tori


  Maak melding

 34. @Hans,
  Als Basmatie mij deze vraag had gesteld zou ik zeker antwoord gegeven hebben.
  Basmatie ik ben de enige echte Henk P.je ex zwager.
  Verder wil ik niet erop ingaan.
  Wij weten hoe de vork in het steel zit .


  Maak melding

 35. @Hillywood,

  Natuurlijk heeft Venetiaan gefaald bij het berechten van Bouterse. Venetiaan was echter heel goed in het binnenhalen van Chinezen. Hij heeft het land voor een deel verkocht aan de Chinezen. Misschien dacht hij dat de Chinezen Bouterse zouden opsluiten??


  Maak melding

 36. @ kabolus
  hee er is toch iemand met een beetje verstand op wkn.
  ik wilde eigenlijk reageren op die malloten …..maar ja een ieder heeft recht op een mening.
  ray maakte het zelfs helemaal bont door te stellen dat vene uit angst voor boterse hem maar met rust liet.
  als je bang bent dan moet je geen pres worden.
  we hebben niets aan een laffe pres.
  degene die na boterse pres word zal waarschijnlijk ook weer een lafaard zijn waardoor de geschiedenis zich zal blijven herhalen.

  frank , henk p ,saram , njanpangpangpersad of hoe je jezelf ook wilt noemen.
  je pilletjes tegen schizofrenie liggen nog bij de receptie .
  laat die kleine jongetjes los en kom je medicijn halen .


  Maak melding

 37. @basmatie,

  Kafrie bhaai, jij moet die basmatierijst iets langer koken. Nu ligt die halfgekookte rijst wel erg zwaar op je maag, bhaai. Tu soet pawai hai bantjar bhaai? Want maagwa mein garat hoi tog?


  Maak melding

 38. De leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal zich vermoedelijk op 23 mei buigen over ondersteuning van Suriname bij het uitvoeren van een tweejarig urgentieprogramma. De datum is verschoven, omdat enkele zaken nog in orde moesten worden gemaakt door de regering. Op de IMF-site is de datum waarop de IMF-top zich buigt over Suriname nog niet vermeld. Starnieuws verneemt dat het IMF om opheldering heeft gevraagd, nadat president Desi Bouterse bekendmaakte dat de verhoging van de stroomtarieven voor enkele weken wordt aangehouden.

  Geen lening voor Suriname, laat de koers maar naar boven 1USD voor 50 sdr.


  Maak melding

 39. Wat de fractie van de NDP en de overige indieners van de “initiatiefvoorstel terugroeping volksvertegenwoordigers” proberen te doen, is om met een nieuwe wet de uitspraak gebaseerd op een oude wet te dwarsbomen, terwijl die reeds voor executie vatbaar is. Waarom moet die wet trouwens gewijzigd worden. Je wijzigt als iets verouderd is, niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd of niet werkt. Deze wet toont juist aan dat het werkt, waarom dan een wijziging? You never repair something that is not broken. Dit is inmenging in de rechterlijke macht door de wetgevende macht. Hiermee wordt het Trias Polica-beginsel met de voeten getreden’, stelt Oemrawsingh.


  Maak melding

 40. Anders neem je toch genoeg Euro’s mee naar Suriname. Ik vraag me trouwens af of die honden op de airports echt geld (biljetten) kunnen ruiken, zoals men beweert. Stel ik heb 3000 Euro in mijn jaszakje, gaat die hond dat ruiken dan en springerig doen?


  Maak melding

 41. @Basmatie

  Duizenden malen hebben wij uitgelegd aan jullie paarsen dat venetiaan geen rechter is Hij kqan onmogelijk op de stoel van de rechter gaan zitten en vonissen uitspreken. Het 8Dec poces werd onder zijn regeer termijn in werking bgezet,je baaswje doet alsof 8 dec nooit bestaan heeft toen het heet wed onder zijn kont kwam hij met amnestie,onsculdigen verafschuwen amnestie het is een teken voor SUPER zwakke individuelen en liefst voor een crimineel,en zo een crimineel is je baasje bouta. Nu je moet wel met je kop onder het zand leven door niet op te merken dat de rechters voor hun leven vrezen en met de domste smoesjes de zaak proberen uit te stellen. Als ze niet bang zouden zijn zou je baasje in Alcatraz als gast verblijven op dit ogenblik!!Je baasje bouta is een bange crimineel dat verklaard zijn amnestie toch en strakjes zijn vergiffenis smeekbede?!!
  Nee Venetiaan was niet bang ,hij respecteerde wetten en regels daarom werd hij door de ndp als bang uitgemaakt en je baasje die de regels vertrapt en aan zijn lappen laarst wanneer hij hebben wilt nou die wordt als stoer gezien door de ndp met amnestie en al..De omgekeerde wereld dus…..


  Maak melding

 42. Ook in NL heb je kraakbare systemen
  Ook in NL USA Belgie e.d. heb je boefgeleerden die van stelen houden.,
  SU is geen uitzondering.

  Wel moeten de buitenlandse banken(grootste boeven op aarde) beter toezicht houden en niet als de kalf verdronken janken als een geitenneuker!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.