Ook bedrijfsleven Suriname tegen duurdere energie

28

PARAMARIBO, 21 apr – Ook het bedrijfsleven is niet te vinden voor het verhogen van de energietarieven. Volgens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, kunnen de leden het niet aan. De bedrijfskosten geven nu al problemen.

De energiekosten zijn niet lang terug al flink opgevoerd. Maar ook de andere operationele kosten zijn omhoog geschoten. VSB is zich er weliswaar van bewust dat een aanpassingsprogramma moet worden doorgevoerd. Herstel van de economie is dringend vereist. Maar veel van de leden kunnen een verdere verhoging van elektriciteitstarieven niet absorberen..

Een verhoging nu zal volgens VSB kunnen betekenen dat bedrijven tot sluiting moeten overgaan. Dat zal uiteraard de werkloosheidsproblematiek alleen maar verergeren. Of worden de extra kosten doorberekend in de prijs. Producten en diensten worden duurder. Concurrentie met buitenlandse goederen en diensten zal niet meer uit te houden zijn. Tariefsaanpassing kan volgens VSB alleen als onderdeel van een samenhangend pakket.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Het liefst zien de ondernemers dat de overheid de energieprijs(electriciteit,gas en brandstoffen) laag blijft houden door de prijs te blijven subsidiëren.Het zijn ook deze ondernemers die moeite met het betalen voor het ophalen van hun bedrijfafval en de vuilnis die zij produceren.Lantie moet maar blijven subsidiëren.


  Maak melding

 2. @Robg, jij woont tech lekker in nederland waar je waarschijnlijk geniet van je uitkering. Wat lul je dan over su? Ga in su wonen en ervaar zelf die pina daar.dan pas moet je je smoel open maken!


  Maak melding

 3. @Counter………….Hahahaha………wat een niveau hier om op elkaar te reageren .Wel een beetje schande!

  Daarom komt er weinig constructief uit jullie kop. Hou één keer op!!!! Pot jan dooie…………………..

  Kan je geen goeie bijdrage leveren, blijf dan hier weg.

  Groet,Ram Ram,goeda Hafies(Veel wijsheid!!!)


  Maak melding

 4. Oude tijden zullen herleven alleen is er een groot verschil.
  Er zijn nu meerdere grijpgrage handen die miljonair zijn geworden en die voorheen geen cent te makken hadden. Bijvoorbeeld het totale kabinet van de president.

  Maar 1 ding is zeker.
  Je kunt wel geld meenemen in je doodkist maar je zult er niet aan komen.


  Maak melding

 5. Beste RobG
  Iedereen die een standpunt in neemt dat de regering niet uitkomt krijgt van u ongemotiveerd de volle laag. Dat is arrogant.

  De regering moet haar Staatsbedrijf goed runnen en dat betekend zodanig saneren dat het geen rare financieringsconstructies hoeft aan te gaan via lokale partijen als Obilis en van Kanten waardoor het op dollar kredieten 22,5% rente moet betalen en ook nog eens het koersrisico loopt.

  van Kanten is zelfs betaald en die heeft niet eens geleverd.

  Indien EBS in goede conditie gebracht zou zijn was het zelf opdrachtgever van partijen als MAN, Wartsilla, Arreva, etc. en kon het gebruik maken van de exportfinancieringsfaciliteiten van deze ondernemen.
  Heeft u wel eens gehoord hoe Deutsche Entwicklungs Geselschaft (DEG) powerplant verkoop ondersteund als er een gegarandeerde Power Purchase Agreement (PPA)in de businesscase verwerkt kan worden.

  EBS kan indien men direct bij de MAN’s van deze wereld inkoopt produceren op wereld marktprijsniveau en niet op een veelvoud daar van zoals het nu doet.

  Ik weet zeker dat de vorige Minister van NH op de hoogte was van deze mogelijkheden maar de kans heeft laten lopen!


  Maak melding

 6. @ Counter, laat je niet voor de gek houden. RobG is Mazda, is een gefrustreerde front stemmer, woont niks in Nederland, niks econoom. RobG is gewoon een charlatan. Ik ben er zeker van dat RobG zich nu R.Lalbhadoer noemt. Zodra hij lik op stuk krijgt, is cameleon RobG plotseling iemand anders. RobG, je zult de regering niet kunnen redden. Het is “may day, may day, we, NDP are going down”.


  Maak melding

 7. @robg

  bedrijven zijn nodig in elk land want ze brengen geld naar de belastingpot
  wat we niet nodig hebben zijn mensen zoals jij die de hele dag met hun zuignap vast zitten aan een bureaustoel en met jullie andere zuignap vast zitten aan bouta zijn kont

  begin eens met een volwaardig werk te zoeken of nog liever, begin een eigen bedrijf
  ok, dat is te hoog gegrepen, dus begin maar een werk te zoeken die bij jouw past met je iq van 80, bv straatvegen
  dan doe je belastingpot tenminste een plezier


  Maak melding

 8. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen zorg je ervoor dat je zuinig omgaat met de wereld. Duurzaam omgaan met energie past daar prima bij. Bovendien help je je bedrijf er ook mee vooruit. Surinaamse bedrijven moeten die omslag snel maken. Ook de kosten van afvalverwerking, water-verontreiniging en regulering blijven stijgen. De overheid moet ook maar stoppen met het pamperen van die bedrijven. In die zin is een prijsaanpassing te rechtvaardigen.

  Dat bedrijven nu dreigen om met faillissementen en ontslagen is geen reden om de stijging niet door te laten gaan. Laten we het kaf van het koren scheiden. Nieuwe ondernemers zullen dat gat op termijn wel weer invullen.


  Maak melding

 9. @ JoJo,
  RobG probeert deskundigen uit hun tent te lokken.
  De informaties die je verstrekt, wordt door RobG verzamelt.
  Terzijnertijd wil hij de verzamelde informaties Bouterse doen toekomen, als zijnde zijn deskundige inbreng.

  Iemand die niets is, maar koetke koet iets wil zijn, wordt uiteindelijk een gevaar voor zichzelf en de geemeenschap.
  De NDP is een kweekvijver van ” the nobody’s, die somebody willen zijn”.
  RobG, Mazda, een gefrustreerde front stemmer, meld je aan de Vriesdelaan ter observatie.


  Maak melding

 10. @parbo

  laten we beginnen met bouta en zijn vrienden hun salarissen te halveren naar het niveau dat de surinamer kan betalen
  daar naast ook alle privileges die deze zakkenvullers zich zelf hebben toe geeigend zoals, benzine, auto, geneeskundige handelingen vrij die ze ff gewoon bij hun salarissen er bij jatten stop zetten
  waarom heeft ingrid eigenlijk een uitkering ??
  wie betaald dat??
  juist ja, de belasting betaler
  jouw leider heeft het land kapot gemaakt en hij heeft het lef om de belasting betaler daarvoor te laten opdraaien

  trouwens wil ik nog steeds weten wie zijn feesie gaat betalen, er is toch geen geld


  Maak melding

 11. RobG, Mazda en Paarse papegaaien; tussen de regels van jullie reactie valt te lezen, dat jullie nog tot december 2016 spaargeld hebt. De waarde van de Surinaamse dollar is 70% in waarde gedaald, wat betekent dat; lonen, huizen, percelen etc. ook mee dalen. verhoging van elektriciteitstarieven voor bedrijven betekent onttrekking van kapitaal die voor productie bestemd was.Als econoom die RobG beweerd te zijn; zou moeten weten dat de overheid altijd bedrijven steunt met kortingen, dit is ook geen probleem; zolang het belastingstelsel in ord is en functioneert.Kom in januari 2017 terug op dit forum, en laat zien of je dan nog steeds zoveel praatjes hebt. Het aannemen van een IMF lening betekent dat de hele wereld nu weet dat Suriname failliet is, en investeerders het hazenpad kiezen, naar een BBB of AAA status land. Jullie hebben wel een grote mond! NDP en Bouterse staat voor revolutie alla Grenda, Cuba, Venuzela, etc. die draaien zich in hun graf om, (gaan liever dood) als ze horen dat hun collega (Redi Musu Bouterse) in Suriname bij IMF is gaan bedelen voor geld. KOM IN 2017 TERUG ALS JULLIE SPAARGELD OP IS; ZIEN OF JULLIE DAN NOG STEEDS ZOVEEL PRAATJES HEBBEN.


  Maak melding

 12. Het verhogen van tarieven bij de Ebs, blijkt een minder groot probleem te zijn voor deze regering, dan al die gestolen miljoenen terughalen, die door de directeur en onderdirecteur van Ebs verduisterd zijn, daar deze lieden ook deel uit maken, van dat paarse geboefte.


  Maak melding

 13. Daar hebben we de liegende en verdraaiiende jojo weer, deze werkloze nietsnut heeft blijkbaar een levenstaak om zaken te verdraaien en te liegen, het Nederlandse genadebrood moet hem ontnomen worden zodat hij gedwongen wordt een echte baan te zoeken.

  Je bent triest en zielig om bij elke reactie je leugens en onzin te moeten gaan verkondigen, erger is het dat hij RobG durft te beschuldigen aan zaken waar hij jojo het patent op lijkt tehebben, dit is nou typisch front gedrag jojo, jullie ontwijken die spiegel, maar ik ga het jullie steeds voorhouden.


  Maak melding

 14. Wat heeft het bedrijfsleven allemaal aan steeds geklaag?!
  Kom de straten op leg het land plat/lam! Doe dat op 22 april laat de wereld zien dat wij bevrijd willen worden van bouta!!


  Maak melding

 15. Parbo verantwoord ondernemen kent het Surinaams bedrijfsleven niet. Het zijn hosselasrs, easy en fast money, daarom zijn ze tegen belastingbetalen, energieverhoging, milieubelasting enz. Enz. Om deze zelfde redenen zijn ze ook niet innovatief vandaar al die autozaken, bouwmaterialenzaken, kledingwinkels enz. Enz, koop en verkoop niets meer en niets minder.


  Maak melding

 16. @parbo

  daarvoor bestaan er een regeringen om alles in goede banen te leiden
  maar su heeft de pech dat een of ander stinkdier een prive coup heeft gepleegd en de schatkist helemaal heeft leeggeplunderd samen met zuignappen zoals jij

  wat jij moet doen, je weet alles zo beter, begin een eigen bedrijf
  maar dat kan je niet, te hoog gegrepen he, zuignap, nietsnutter
  liever een hosselaar dan een zuignap
  en waar is al dat geld, geef eens een keer antwoord,
  WAAR IS ONS GELD!!!


  Maak melding

 17. @ LoveSu,
  ben je dezelfde …. nul voor een getal …. als RobG,Mazda etc. Je kraait evenveel rommel uit als genoemde paarse cameleons. Man oh man, de Vriesdelaan wordt ” to crowded”. Er is nognet een plaatsje voor je ingeruimd.
  Je wordt om 08.00 uur verwacht op de spreekuur van de Psychiater.

  Ik blijf je gangen volgen tot ……. de Coppenamestraat,
  Dr. S. Redmondstraat, Sypesteynlaan, Wanicastraat of Helena Christina …. doordenkertje!


  Maak melding

 18. Er is geen normaal land waar stroom gesubsidieerd wordt. Dus gewoon de omslag maken als bedrijf. Kun je als bedrijf niet zonder subsidies dan heb je geen bestaansrecht.


  Maak melding

 19. @mul ,je zou best gelyk kunnen hebben dat die @rob ons uit de tent lokt voor info.
  Zo ook die mazda en kornuiten van het zelfde niveau.
  Waarvan akte


  Maak melding

 20. Sinds de daling van de brandstofprijs op de internationale markt is ingezet blijft de prijs van elektriciteit op Jamaica dalen. Voor het eerst in tien jaar duikt de prijs voor gewone huishoudens onder de 20 US dollarcent per kilowattuur.

  Tegen de officiële US$ koers bedraagt de stroom dan circa SRD 0,82 per kilowattuur.
  Vraag jezelf nu af waaarom de stroom in Suriname zo duur moet uitvallen


  Maak melding

 21. toch zal het beleid van ddb een positief bij effect hebben.
  als straks iedereen blut is , dan koopt men ook minder en gooit men dus minder troep op straat.
  ik word moe van al die idioten die hun etensbakjes en petflessen enz op straat gooien.

  volgend voordeel is een einde aan de files.
  nu rijd iedereen kris kras door parbo alsof benzine niets kost.
  daar komt binnenkort ook een einde aan.

  buiten vrouwen moeten gaan werken want manlief is skeer.
  of dat een voordeel is moeten we nog afwachten.

  iedereen gaat elkaar missed calls geven want beltegoed is dan te duur

  grootste voordeel is dat als het imf het straks voor het zeggen krijgt , het parlement niet meer hoeft te vergaderen.
  het imf gaat bepalen wat er gebeurt.
  we kunnen dan alle parlementariërs e.d.ontslaan , dat bespaart weer geld.

  hebben we dan nog een pres nodig ?


  Maak melding

 22. @RobG
  Ik ben niemands pleitbezorger hier. Niemand betaald mij. Ik ben een kleine zelfstandige met een hele brede blik en een scherpe focus.

  Daarom heb ik een idee hoe EBS gesaneerd kan/kon worden. Ik heb Hok daarover in oktober 2011 al een keer gesproken. In de regeringsverklaring van de President in augustus 2015 kwamen woorden en ideeën van ons terug. Ik heb een brief van de President aan Hok om ons idee goed te bekijken echter wij waren niet bereid de vriend van de President in nov 2012 in Crown Plaza (Hoofddorp) vooraf betalen toe te zeggen.

  Er wordt betaald op basis van de prestatie en na de prestatie en nooit vooraf.

  Ik weet hoe men Power Purchasee Agreements structureert en dan via een club als Deutsche Entwicklungs Gesellschaft mee kan liften met transparante en voordelige export financiering voor Powerplants en niet zoals wat er nu met Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) aan de hand is (te duur en te hoge rente waardoor EBS veel te veel moet betalen voor de elektriciteit productie.
  is het niet raar dat EBS via Obilis (fam Sibilo) en van Kanten en andere leveranciers haar materialen inkoopt en daar enorme winsten achterlaat voor nul toegevoegde waarde en ook nog eens uit nood financieringsdeals tekend met 22,5% rente op de US dollar.

  Beste RobG ik ben voor de ratio en zie veel mogelijkheden in Suriname echter ik zie ook dat deze regering alleen maar ellende maakt omdat het eerst met zich zelf bezig is en dan met de vrienden.

  Ik weet, door een mail vergissing, voor hoeveel een vriend van de President zijn houtconcessie aan Chinezen overgedragen hebben. In echte dollars heel veel (25 maal de maximale winst). Zo wordt invloed gekocht beste RobG.
  Ik heb achter heel wat deuren gekeken bij deze en de vorige regering. Ik weet daarom ook dat de vorige regering geen heilige boontjes waren maar deze overtreft alles.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.