Trend Surinaamse valutaveiling nog opwaarts

23

PARAMARIBO, 13 apr – De dollar is in één keer zevenendertig Surinaamse dollarcent duurder geworden. Het is het resultaat van de vijfde valutaveiling van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Het is meteen een recordvlucht.

De wisselkoers schoot omhoog van vijf Surinaamse dollar en twee en veertig cent naar vijf Surinaamse dollar en negen en zeventig cent. Deze keer was maar een miljoen dollar te veilen. De eerste valutaveiling leverde een wisselkoers van vijf Surinaamse dollar en zestien cent. Toen werd nog tien miljoen dollar geveild. Sindsdien is een steeds lagere hoeveelheid dollars geveild. Het bod bleef toenemen.

Bieders beschikken nog over een dikke voorraad Surinaamse valuta. Daar getuigt het laatste resultaat van. De autoriteiten willen via de veilingen zoveel mogelijk Surinaamse dollars uit de roulatie halen. CBvS heeft tot nog toe ruim honderd en twintig miljoen Surinaamse dollar binnengehaald. Critici zien geen zoden aan de dijk. Voorstanders vinden dat de klim van de wisselkoers minstens afgeremd wordt.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Wat n stommiteit. Surinaams geld uit de roulatie halen door ons geld te laten devalueren. Moeten de armen dan eerst pienaren. Nee nu doodgaan.
  Zelf de blinde paarse aaanhangers hebben nu ogen gehad. Nog maar net een paar domme die het maar niet zullen snappen zijjn met deze loze verhaaltjes te pakken. Laat de autoriteiten toegeven dat ze dom zijn en het land nietbkunnen draaien. Is geen loslossie en bor borie.


  Maak melding

 2. Weg met bouterse!
  Hoe dan ook front had de koers stabiel
  Gehouden.
  De vhp moet in de regering zijn
  In combinatie met de nps
  Anders gaat het niet in su
  Vhp heeft kader in huis
  Ik ben geen hindostaan
  Sorry maar een creool denkt niet aan morgen
  Tijdens font kon men leven bouwen reizen etc.
  Nu heeft men nauwelijks eten
  Hoe dan ook schip v bouta gaat heel binnenkort zinken tot op dd bodem van de
  Indische oceaan!!!!!


  Maak melding

 3. Oude tijden herleven of zo erger dan de oude tijden.
  Straks word het ieder voor zich.
  De politie is niet bij machte de misdaad te bestrijden (Belfort zijn reactie).
  Anarchie, zullen wij dit beleven?


  Maak melding

 4. Nog 10 veilingen en de koers komt boven de 10.
  Lange leve de pres. Zegt meer over de kiezers die op Bouterse hebben gestemd dan over Bouterse zelf. Van hem weten wij al dat hij een losser is en dat hij het land tweede keer in zijn leven naar debacle manoeuvreren.


  Maak melding

 5. Met de schaarste aan echte dollars kan de koers alleen maar omhoog.
  Het lijkt er dus sterk op dat de SRD naar beneden gemanipuleerd wordt door de Surinaamse autoriteiten die de koers moeten beschermen.
  Indien dat de waarheid blijkt en kan vaststellen kan deze regering als crimineel beschouwd worden. Het zou verstandig zijn bij een regeringswissel de regering direct te arresteren voor een justitieel onderzoek.

  Volk ga tot actie over want deze regering kan het alleen maar slechter maken.


  Maak melding

 6. Neks no fout………..laat maar nog hoger én nog hoger worden!

  Tie dé day ye viera money in yoe zak..zaka..zakaa…..;)

  Blinde paarse makke lammetjes……!

  Groet, Ram Ram,Goeda Hafies (Véél Wijsheid!!!)


  Maak melding

 7. Dollariseren zou beter zijn. Speculatie en problemen met lonen en prijzen zijn dan meteen opgelost. Ik denk dat de veiling de eerste stap is naar dollariseren van de economie.


  Maak melding

 8. Brada de ndp met zijn ongeschoolde leider
  Heeft keer op keer bewezen dat zij het
  Niet kunnen!
  Het is altijd de oppositie geweest die shit
  En puinhoop v ndp moet opruimen
  Vene had e gouddn staatskas achtergelaten
  Bouta met zijn njang dringie partij heeft
  Alles vernietigd
  En su zijn koppig
  Dringt het niet door tot jullie idioten
  Hoe lang zal ndp gratis dinge weg geven
  We leven niet in dubai hoor!
  E andere pres zal su wel redden
  Niemand wil met moordenaar werken en
  Terecht ook!!!!!
  Leren jullie v jullie fouten
  Want nu pinaart e ieder
  Jammer v degenen die niet op moordenaar gestemd hebben!!!!
  Su zal door zinken tot de bodem v de atlantische oceaan ja!!!


  Maak melding

 9. Voor diegenen die zich afvragen wat de voor- en de nadelen “kunnen” zijn van Dollariseren kijk dan eens bij.
  dare.uva.nl/document/342450
  klip en klaar!


  Maak melding

 10. @astaman

  Ik heb het gelezen en klip en klaar is het dus juist niet. Omdat Suriname informeel al aan het dollariseren is en het vertrouwen in de SRD beschadigd is zou je volgens mij een formele dollarisatie kunnen overwegen.


  Maak melding

 11. Paul:
  In deze geef ik alleen maar weer wat de voor- en nadelen zijn. Met klip en klaar bedoel ik dat het een duidelijk geschreven verslag is. Mensen kunnen aan de hand van dat verslag hun oordeel handhaven, c.q. bijstellen.


  Maak melding

 12. Forummers, Odi odi.

  Na het lezen van een artikel uit de regio van Suriname, dan heb ik het over T&T, probeer ik ook een vergelijking in deze te zoeken.

  Maar als je het artikel zelf hebt gelezen, kom je toch tot een andere conclusie.

  Hosein says let dollar slide
  By Richardson Dhalai Monday, April 11 2016

  University of the West Indies (UWI) senior lecturer Dr Roger Hosein believes that the TT dollar should be allowed to “slide” as a means of improving the nation’s competitiveness on the global market.

  “I am of the view that the foreign exchange, regardless of the comments made, would be valued eventually somewhere between $8 and $8.50 for $1 US and I indicate this because all of our efforts, our global competitiveness, is linked very closely to work ethic and the cost of production,” Hosein said.

  He was speaking at the Chaguanas Chamber of Industry of Commerce, (CCIC), review of government’s mid-term budget review at the Chaguanas Borough Corporation, Cumberbatch Street, Chaguanas last Friday night.

  Admitting that he had not heard Finance Minister, Colm imbert’s presentation as he had been occupied at various lectures during the day, Hosein expressed the opinion that the foreign exchange rate would not be contained below TT $7 to US $1 but predicted that it would settle at between TT$8 or TT $9 to one US dollar.

  “I would be happy to see it at seven, seven-ten, seven-twenty, but I do not think practically it would stay there,” Hosein said.

  He said the economy had to move away from dependence on the energy sector and move towards the non-energy sector for its revenue generation.

  “We need to be moving towards a formula in which we could run this economy closer and closer based only on non-energy revenue, and put a large part into the Stabilisation Fund and run the economy on non-energy revenue because that energy revenue, that we use from the energy revenue, is what has the economy where it is today,” he said.

  “This dependency on potential oil and gas is something we need to move away from,” he added.

  And emphasising the need to diversify the economy, Hosein pointed out that suggestions from the Economic Development Advisory Board had not been mentioned in the mid-year review.

  “I notice that the Economic Development Advisory Board, no pronouncements. The Economic Development Advisory Board proposes to represent the think tank to bring ideas to the surface to help the diversification process but the diversification process needs to talk about the comparative advantage capabilities of the Trinidad and Tobago economy,” he said.

  Also addressing the mid-term review was Bourse Securities managing director, Subhas Ramkhelawan who suggested that a plastics industry could be developed as a means diversification saying merchant marine or tourism would not be as effective as a plastics industry.

  Have A Nice Day.


  Maak melding

 13. Dollariseren is een meesterlijke zet van deze regering. Op termijn gaan we er zeker van profiteren. Hebi’s als Molenaar, Jacobus, Dre en Ray hebben het nakijken. Deze marionetten van de Noord Zee kust zullen bij hun basja’s moeten rapporteren dat hun coupe is mislukt. Stelletje azijnpissers.


  Maak melding

 14. @Parbo
  Je denkt dat wij deze misstap,de zoveelse misstap,van je baasje serieus nemen?!Hahahahahaaaaa..je baasje kan niks beginnen met de suriaamse dollar het is toiletpapiewr letterlijk.. Zo waar gaan de amerikaanse dollars vandaar komen zo plotseling!??Waar heft je baasje het verborgen ,onder zijn matras zeker,Geen wonder dat je baasje jaft dat hijsnachts als een roos slaapt,hij ruikt de dollars vandaar!!
  Hahahahaaaaaaaa….laat je baasje eerst alle miljarden aan dollars terug betalen aan China en IMF met rente. Niemand die hoera schreeuwt om deze avontuur van je baasje . voor de ndpis het een reuse blijedroom voor ons de rest blijft het een droom gewoon de zoveelste zomaar droom.
  Wanneer gaat je baasje verantwoording afleggen over zijn brute coupen de executie die we kennen als de Dec moorden?! Waar is debiel sandew hiradie gaat zogen voor vergiffenis,wat een drama,wat een spektakel .wat een poppenlkast vertoning starring bouta de idioot,wat een idioot is hij wat een idioot ben jij.


  Maak melding

 15. @Parbo
  Wat een dwaas ben jiji

  Lees deze regel’
  . De autoriteiten willen via de veilingen zoveel mogelijk Surinaamse dollars uit de roulatie halen.
  Hahahahaaaaaaa zo eenvoudig nietwaar zo eenvoudig met een ongeloofelijke smoesje komen opdagen om de boel voor de gek te houden!Waarom gaat je baasje een hele show opzetten . hij heeft deze grap eerder uitgehaald.Wij moesten in de rij gaan staan bij de banken en onze waardevolle bankbiljeten van toen gaan inruilen voor waardeloos papier en we brachten toen thuis zakken vol met waardeloos papier. Hahahahaaaaa….je baasje hai boi,een echte joker is hij,waarom dan gewoon niet oproepen om de huidige srd te gaan ruilen en voor wat??!
  Hahahaaahaaahaaaaaa…….waaromdeze show?Antwoord graag..ik wacht!


  Maak melding

 16. Jong Suriname

  Suriname is een onderontwikkeld land.. dat betekent dat de meerderheid van het Surinaams volk no kisie skoro mensen.. daarvoor hoef je echt geen hoger WISKUNDE voor gestudeerd te hbbn om het te door gronden.

  Een leider als BOUTERSE heeft er Baat bij een volk sang no kisie skoro… die zijn makkelijk te manipuleren .. snel snel ai kies ding

  Ik ben nog nooit een intelectueel tegen gekomen die een Bouta aanhanger is.. nooit . Dus als morgen verkiezing word gehoudenn wind de NDP met ruime cijfers.. laat het duidelijk zijn mensen


  Maak melding

 17. Dollarisatie met daarnaast een eigen munt (intrinsiek de waarde die erop staat en evenveel waard als de usd tegenhanger) zoals in Panama verdient de voorkeur. Daarnaast een geringe gelimiteerde hoeveelheid biljetten.
  Dit om de contante betalingen te vergemakkelijken en om de economie wat smering te geven.

  De “geringe, gelimiteerde” hoeveelheid bankbiljetten moeten streng bewaakt worden en makkelijk omgewisseld kunnen worden voor usd. De dekking moet 100% zijn.Dat zal wel een probleem worden !

  Een gezonde economie heeft een beetje inflatie nodig anders kan de boel stagneren. Met de groei van de bevolking heb je ook meer geld nodig hoewel dit tegenwoordig niet in gelijke mate oploopt door girale betalingen.

  Een noviteit zou zijn om de lonen te baseren op een zekere hoeveelheid olie of goud.Maak een ” mandje “met daarin de prijzen van olie en goud.Jou salaris wordt dan telkens bepaald aan de hand van de waarde van het mandje over een bepaalde voorgaande periode.
  Voorbeeld: jou maandsalaris is 10 x de waarde van het mandje. Jou maandsalaris voor de komende 3 maanden is 10 x de waarde van het mandje over 3 voorgaande maanden die 6 maanden terug liggen.
  Dus je salaris voor juli,aug,sept. volgt uit de gemidd. waarde van het mandje over jan.febr.mrt.

  Dit zou het antwoord kunnen zijn op het feit dat prijzen fluctueren maar lonen zijn star, die dalen nominaal niet.Als prijzen van goederen stijgen dan wordt men meestal ( achteraf) gecompenseerd. Maar als prijzen dalen levert men geen loon in. Je loon daalt alleen door koopkrachtverlies.

  In de economie probeert men alles in 1 prijs uit te drukken , een standaard eenheidsprijs. Alle prijzen worden dan uitgedrukt in relatie tot deze eenheidsprijs. Als de eenheidsprijs verandert dan veranderen de prijzen van alle goederen evenredig mee. Omdat salaris ook een prijs is ( van arbeid) zou men dan ook salaris moeten relateren aan de eenheidsprijs.
  De waarde van het “mandje” moet de eenheidsprijs voorstellen.Hieruit volgt automatisch dat er een “valuta” moet zijn waarin de waarde van het mandje wordt uitgedrukt. Die valuta zou praktisch gezien de usd moeten zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.