Vakbonden in Suriname bereiden fikse looneis voor

42
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 28 feb – Werkgevers mogen de borst nat maken. Delen van de vakbeweging bereiden een fikse looneis voor. Volgens voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C-47 is het een kwestie van compensatie.

De vakbonden ontkomen er niet aan een stevige aanpassing te vragen van de lonen. De economie toont geen tekenen van herstel. Integendeel, de maatregelen van de regering beloven niet veel goeds. “De koopkracht zal blijven dalen zolang de wisselkers instabiel is. Onze achteruitgang in koopkracht blijft doorgaan”, zei Berenstein tijdens een publieke bijeenkomst van C-47.

Aan onderhandelingen over een loonaanpassing valt niet te ontkomen. Weliswaar waarschuwen economen nu al voor een trend neerwaarts als lonen omhoog moeten. Berenstein heeft er geen boodschap aan. Al lang voordat ook maar sprake was van looneisen, zette de inflatie in. “Het inflatiecijfer over 2015 is boven de vijf en twintig procent, dat is waarmee we achteruit zijn gegaan.”

Bekijk ook:

42 REACTIES

 1. Mijn boodschap aan de vakbonden is: Hou je rustig en blijf precies daar waar je nu bent.
  Je hebt al die tijd zitten slikken en nu wil je spugen.
  Omdat je al 6 jaren lang hebt zitten slikken kunnen wij van gewoonte spreken.
  Dus het is aannemelijk dat je gewoon door dient te blijven slikken.
  De vakbond tijdens Bosje kwam meteen in actie toen zaken scheef gingen.
  Toen Vene er was, met de regelmaat van de klok.
  Maar nu The Boss him zelf president is zijn ze rustig gaan slikken.
  Geen wonder dat The Boss boos is en jullie slapeloze nachten toewenst.
  Want hij snapt jullie ook niet, ga je slikken of niet?
  Ie wannie of no Wannie?

  Dus blijf in je rol van de afgelopen 6 jaar, want die rol past als een op maat gemaakte costuum bij de vakbonden.
  Heb je Hoogie niet gezien? A mang e brinki.

  Vakbond bestaat nu alleen op papier.
  Wc papier heeft nog meer waarde als je mij vraagt, die doet het werk nog als je je achterste mee afveegt.

  Laat me niet lachen, loonsverhoging terwijl monie no de.
  Barie o meni joe wannie, jo kies NEKSSSS!!!!!


  Maak melding

 2. De tijden zijn in suriname al voorbij dat een regering bang was voor de vakbonden In suriname 2016 is de vakbond slechts een papieren tijger.vakbondsleiders van weleer zullen zich omkeren in hun graf.tegenwoordig is de vakbond een verlengstuk van de regering.de belangen van het werkers volk worden met de voeten betreden en geen haan die er naar kraait.bouta heeft door hooghart te accomoderen de vakbonden verlamd .Er zijn ook bij de vakbonden geen integere mensen meer men is alleen bezig met zijn eigen belang.De loontrekkers worden steeds beduveld kijk maar naar suralco iamgold etc nobody takes care of them .Tegenwooddig zit men bij de vakbond om politiek te scoren niet om de belangen van de werkers te dienen


  Maak melding

 3. Devakcentrale C47, is een onderdeel van de politieke partij SPA die in het kamp van de oppositie onderdak heeft gevonden. Maar je ziet ook dat deze vakbondsleiders ongeschoold of half geletterd zijn. De economische feiten zijn duidelijk. De inkomsten van het land/de staat zijn drastisch afgenomen. Er moet stevig bezuinigd worden en een loonsverhoging zal de problemen nog meer verergeren. Een loonsverhoging kan tot gevolg hebben dat vele werkgevers gedwongen zijn om personeel te ontslaan of het bedrijf te liquideren of failliet te laten verklaren. Ik hoop dat deze acties van deze ongeleide projectiel van een vakbondsleider ook hem het hoofd zullen kosten.


  Maak melding

 4. @Morentino,
  Wat een onbeschofte klootzak ben jij.
  Dat jij je vrouw en gezin zo behandeld zoals je anderen wil behandelen snap ik nu.
  Toon wat respect voor je vrouw want die ex vriend van haar deed dat niet.


  Maak melding

 5. RobG
  Robby Berenstein is gewoon de rol aan het vertolken die hem (heimelijk) is toebedeeld. De oppositie is vastbesloten om de regering ten val te brengen door een onbewingbare politieke storm te veroorzaken, en iedereen speelt daarin zijn/haar rol. Er zou eigenlijk een opstand van de middenklasse moeten plaatsvinden om alle “onverlaten” met pensioen of terug naar hun hok te jagen. De republiek is moe en uitgeput van alle misbruik en ellende.


  Maak melding

 6. Mazda
  Huh?!?
  Ik heb je post 6 keer gelezen en ik snap er werkelijk geen fuck van. Probeer een coherente trein van gedachten te typen, en ik ben van de partij.

  ETA: Ben je pissig omdat ik noem als potentiele consulent? Kan je tegen een stootje? Oh en het MORENITO


  Maak melding

 7. Dit is echt superwaardeloos, op die manier helpt men aan nog sterkere devaluatie. Dit is echt typisch surinaams euvel. Wan foe joe en wan foe mi systeem. Mijn boodschap is : surinamers verander je fucking mentaliteit en focus naar morgen, gewoon jullie handen in elkaar slaan en helpt suriname naar de opbouw en vooruitgang.


  Maak melding

 8. Wanneer hebben wij lokale en diaspora Surinamers voor het laatst goed en opwekkend nieuws uit de republiek gehoord, dat ons trots maakte om erbij te horen? We hebben het niet over oppervlakkige zang/danseresjes en idiote reality show faalhazen.

  Al dat we te horen en te zien krijgen is een onophoudelijke stroom aan slecht, gênant en verloederd gebruik en gedrag van bloedeigen landgenoten. Er moet een “broken windows” mentaliteit verandering plaatsvinden die elk vergrijp hoe klein dan ook meteen uiterst hard afstraft.


  Maak melding

 9. Morenito,

  Ha, ha, Humor muss sein.
  Welke ministerspost had je voor jezelf in gedachten ?
  Ik mis namelijk jouw naam in het rijtje.
  Misschien is minister van Surinaams-Nederlandse betrekkingen iets voor jou.
  Dan is het hele plaatje compleet.


  Maak melding

 10. @Cochise,
  Om het plaatje compleet te
  maken zou ik Morenito minister van vluchtelingen maken.
  Hij weet als economische vluchteling als geen ander hoe het moet.
  Robg en ik zullen hem helpen, en als hij verkeerde
  beslissingen neemt zullen wij hem herinneren dat hij ook een economisch vluchteling is geweest.


  Maak melding

 11. Ik nomineer mezelf tot ultieme beslisser! De man waar jullie godverdomme de eerste en blijvende indruk zullen op moeten maken, die je (geestelijk) compleet maakt, een zalver (van lichamelijke klachten) en een lichtend voorbeeld (als je hey juiste bedrag naar mijn bankrekening overmaakt), en waarvoor je zult knielen (al ben ik geen koning, keizer of admiraal), en niet geloof in sprookjes, maar buig je stomme kop voor de REPUBLIEK Suriname.

  De eerste die lacht krijgt een klap op de bek.


  Maak melding

 12. Cochise/Mazda
  “maken zou ik Morenito minister van vluchtelingen maken.”
  Zo zie je maar weer waarom ik dit soort op veilige afstand hou.
  Niemand heeft wat gevraagd, of gesuggereerd dit maar dit gebruiksvoorwerp dringt ons zijjn/haar autoritaire wil op.


  Maak melding

 13. As dinsdag vertrekt eerste SLM vlucht waar passsgiers niet 20 maar 90 euro moeten betalen voor Toeristenkaart. Dat wordt dus reuze gezellig op Schiphol……..


  Maak melding

 14. Morenito,

  Als je kaatst, kun de bal terug verwachten.
  Ook jij moet het natuurlijk wel sportief blijven opvatten.
  Je moet je niet bij het minste geringste verliezen in bijtende spot.


  Maak melding

 15. Als er geen geld is zal het moelijk worden om uberhaubt enige loonsverhoging te krijgen!! Feit is wel dat de werkenden plotsing 25-30% minder te besteden hebben, en dat zal erin hakken vooral als je een lening of hypotheek moet aflossen!!


  Maak melding

 16. -Robby Berenstein, denk goed over na wat je wilt gaan doen, want deze situatie gaat het land helemaal lam maken.
  Er is geen geld, hoe moet men de ambtenaren dan gaan betalen???

  -Aan de ander kant heb ik wel zo iets van dat Bouterse met zijn mannetjes toen groot hebben geleefd en al dat geld verkwast hebben, dus begrijp ik Berenstein wel.

  -Hooghart was van de oppositie die nu ook mee eet van die honingpot waardoor hij nu een toontje lager zingt en komt ook niet echt meer op voor de armen.


  Maak melding

 17. @Morenito, het volk gaat de regering op een gegeven moment ten val brengen en niet de oppositie!! Het volk voelt alle ellende direkt en niemand anders!! De SRD is met meer dan 25% in waarde afgenomen, prijzen zijn daardoor hopeloos gestegen…..denk je dat het volk dat niet voelt???? Je bent niet naief toch????


  Maak melding

 18. Mazda:
  Resumé, een “economisch vluchteling” staat gelijk aan iemand die verkeerde beslissingen neemt???

  Ben jij gewoon niets anders dan een spijtoptant die nu pas het licht gezien heeft en beseft dat het nu te laat is?
  Misschien dat er voor jou nog een mogelijkheid is om in het schaduwkabinet van Morenito te solliciteren als medewerker op het departement “silly talks”!

  Morenito:
  Kan ik een stoel reserveren op de publieke tribune?


  Maak melding

 19. Van een Kale kip kan je geen veren plukken.
  De vakbonden moeten goed kijken hoe de vlag van Suriname erbij hangt en kunnen hun pijlen beter richten op andere sectoren die het leed van de werknemers kunnen verzachten:
  – Ik denk dan aan de landbouw. Hierdoor kunnen de werknemers verzekerd zijn van voedsel,
  – de overheid vragen zorg te dragen dat werknemers, werklozen, hangmatliggers in deze sector op landbouwgronden die de overheid beschikbaar stelt kunnen gaan werken,
  – de importen van producten die in Suriname zelf gemaakt kunnen worden, moeten per direct door de overheid worden stop gezet; vergroten van die producten die in Suriname kunnen worden gemaakt en worden geëxporteerd,
  – een groot gedeelte van het overheidspersoneel moet worden omgeschoold en in de rijstsector en in alle bedrijfstakken van deze sector zowel horizontaal als verticaal te werk worden gesteld; hun eigen onderneming in opzetten/ transport, logistiek, opslagplaatsen, distributie, rijstpelmolen, drogerijen, tractoren en andere productielandbouwmiddelen onderhouden, administratieve kant, financieel-economisch, (tussen)handelaren, buitenlandse exporteurs, reclame, landbouwadviseurs, ook de landbouwschool moet hierin participeren en de overheid, en de internationale ontwikkelingen goed volgen en in meegaan, enz, enz.
  – de vakbond moet er voor zorgen dat deze regering wordt weggejaagd en dat er nieuwe DNA-verkiezingen in Suriname en er een zakenkabinet komt.

  De uitdagingen in Suriname zijn ongekend groot voor de democratische rechtsstaat, internationaal, orde, rust, veiligheid, welzijn, welvaart, geloof in eigen kunnen, moreel, normen en waarden, financieel, economisch, sociaal, productie, geloof, eenheid, samen doen, maar ook individueel, het beleid, ondernemers, kortom het beste uit alles te halen en elkaar te ondersteunen.

  De leiders van alle entiteiten, zij die kennis, ervaring, geld, enz, hebben zullen daarom nu moeten opstaan en de koers van Suriname naar welvaart en welzijn voor iedere burger van Suriname waar die ook woonachtig is in de republiek mogelijk moeten maken. De tijd van koek en sopie op het onafhankelijkheidsplein of in Ocer is voorbij. Handen uit de mouwen.

  Niet lullen, maar poetsen en moet voedsel op de plank komen aan de eind van de dag. Handen in de modder in de rijstvelden, land-en tuinbouw, enz. Er moet geproduceerd worden.
  Voor dag en dauw uit de hangmat en laat weer in de hangmat liggen. Siebieboesie of grote droge tijd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 20. Beerie (die overigens een aardig balletje kan trappen, maar dat terzijde) is 1 vd weinige vakbondsleiders die nog opkomt voor de werkende klasse. Het zou naïef zijn om ervan uit te gaan dat de overheid geen geld heeft en daarom maar geen loonsverhoging te vragen. Een vakbondsleider behoort voor zijn achterban op te komen. Beerie weet als geen ander dat bepaalde lieden van de NDP clan als God in Frankrijk leven in Suriname. Het zou daarom niet slim zijn om niet op te komen voor de belangen vd werkende klasse. Hooghart zit in de pocket van baas, dus van hem hoeft de werkende klasse niks te verwachten. Hij heeft zijn schaapjes reeds op het droge.. Ik vind het van Beerie juist getuigen van durf, omdat hij lid is vd staatsraad. Ik had verwacht dat hij daarom geen tegengas zou geven aan de president, maar hij heeft mij in positieve zin verrast. Op mij komt hij oprecht over als hij het heeft over de belangen vd werkende klasse. Zijn mentor en politieke geestesvader was Fréd Derby. Nadat Bouterse Derby m.b.t. De 8 december moorden Derby voor “mol” had uitgemaakt in een gesprek met sandwich hira, heeft C-47 Bouterse op niet misteverstane wijze van repliek gediend.


  Maak melding

 21. Cochise
  Ik heb me totaal verkeerd uitgedrukt. Ik dacht dat het gebruiksvoorwerp (een Mazda auto) mijn intentie duidelijk maakte. Dus niet. Excuses.


  Maak melding

 22. Toen die JusPol en andere ministeries namen aan zoveel ambtenaren zonder dat was nodig, dan vakbond was stil. Toen ging die Silos Dijk ontslaan ambtenaren dan vakbond was stil. waarom vakbond nu maakt lawaai?


  Maak melding

 23. Grapjas Morenito,

  Alsjeblieft zeg, ik minister van hindustaanse aangelegenheden en etnische missverkiezingen.
  Hoe haal je het toch in je hoofd?

  Hindustanen die zich in het oude willen blijven handhaven, daar ga ik me niet voor inzetten. Poeh, en die etnische missverkiezingen is mogelijk nog walgelijker.

  Wat een idee Miss India verkiezing in Nederland, of in de VS, of in Suriname enz., terwijl de meesten niet eens in India zijn geboren.

  Hoewel ik vasthou aan bepaalde normen en waarden die hindustanen eigen zijn, ben ik geen droeftoeter die tegen gemengde huwelijken is of mijn cultuur hoger acht dan het cultuur van een ander, of neerkijk op mensen van een ander ras.

  Binnenkort weer phagoon/phagwa, ik verheug me er nu al op. 1 van de waarden waar ik me wel aan vasthou.


  Maak melding

 24. Wie niet willen horen, geloven en willens en wetens oliedom blijven volharden dat de paarse lijder rust, vrede en voorspoed zal brengen zijn duizendmaal te beklagen om hun domheid. Na vijf jaren blijven vele paars verworden paria’s thuis of op het werk muisstil over het gevolg dat ze verdienen, verdere verarming en onderdrukking. Geen wonder dat het gros der paarse aanbidders, lafhartig zijn van geest en de baas der misdaad prijzend bezingen als de lijdsman van het land. De lijdsman die hen zal doen lijden naar zijn paarse hel vol van ellende. Het wordt een vreselijke tijd.


  Maak melding

 25. Morenito,

  Ok, heel goed
  Sommige dingen liggen hier gevoeliger, dan in Nederland.
  Ik waardeer de manier waarop je een schaduwkabinet samenstelt en zie daar ook de humor van in.
  Vergeet alleen niet, dat jij toch een Noordzee boi bent, waar men vanuit Su op een bepaalde manier naar kijkt.
  Duidelijker kan ik mij niet uitdrukken.


  Maak melding

 26. Vakbond leiders zijn de grootste boeven!
  De werknemers moeten goed gaan nadenken om lid van een vakbond te zijn,gezien mijn ervaring.
  Door de vakbonden gaan heel wat bedrijven dicht,waardoor de werknemers in de problemen komen.
  De Paranam werknemersbond kan over praten.


  Maak melding

 27. De normaalste zaak van de wereld. Breng de werkende man door wanbeleid (overigens niet vreemd wanneer de ndp vlak bij onze staatskas feest viert) in de problemen en je krijgt de vakbond in beweging.

  De schuldige van dit wanbeleid is de hoofdverdachte van
  meervoudige moord, Keizer Bigi Mofo I en niemand anders.


  Maak melding

 28. Jiyani
  Okay. Je hebt genoeg duidelijk gemaakt waarom de functie niet bij je niet past. Kijk uit naar een andere baan sukkel! Hoe ga je je mensen nu uitleggen dat er geen plek is aan de trog? /jk


  Maak melding

 29. @ morenito

  als gepassioneerde amateur gyneacoloog voel ik me zeer vereerd om een minister post te bekleden.
  het schorum dat geen quorum verleend kan zsm plaats maken voor ons.


  Maak melding

 30. @Morenito,
  Ongevraagd weer een up date van je lijst.
  Wanneer ga jij het leren.
  Mogen de mensen zelf bepalen wat ze wel of niet willen.
  Vergis je niet dat op de lijst ook mensen voorkomen die het beter dat jouw hebben.
  Ben je alweer vergeten dat je zelf gezegd hebt toen men dacht geef deze economische vluchteling de eer om minister van vluchtelingen te worden.
  Ook vergeten wat jouw antwoord was .
  Ik zal je geheugen opfrissen mag ik het zelf bepalen.
  Ja zeker vergeten dat je dat geschreven hebt.
  Geen probleem alleen vragen wij je om kritisch te zijn zonder vooroordelen.
  Is het frustratie omdat jullie surined daar gezien worden als vreemdelingen.
  Wel hier noemen wij onze broeders en zusters Surinamers.


  Maak melding

 31. @Astaman,
  Goed verwoord dus eindelijk heb je begrepen wat welke predikaat je toekomt.
  En voor de mensen die het niet weten Astaman is een vreemdeling in Nederland en ook nog eens een Economisch vluchteling.


  Maak melding

 32. Hermien,

  Ik heb bij broeders en zusters in ons land een heel ander beeld dan jij.
  Ik vind ons namelijk niet zo broederlijk of zusterlijk als jij doet geloven.
  Wij schelden elkaar helemaal verrot in dit land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.