Achtjarig Surinaams beenmergpatiëntje overleden

41

PARAMARIBO, 12 feb – Gilliana Kartotaroeno is overleden. Het achtjarig meisje dat leed aan een beenmergaandoening is bezweken aan de complicaties. De geldinzameling die landelijk wordt gehouden, is dus vergeefs.

Er is al voor enkele tienduizenden dollars ingezameld. En de verwachting was dat het meisje gauw genoeg kon worden gezonden naar het buitenland. Volgens Starnieuws is Gilliana aan bloedvergiftiging overleden. Zij zou via de uitzendprocedure van het Staats Ziekenfonds, SZF, worden uitgezonden. De procedure neemt echter wat tijd in beslag. Daarom was ook de geldinzameling begonnen.

De ouders van Gilliana hadden tot het laatste moment gehoopt op een goede uitkomst. Hun noodkreet werd gehoord door meerdere particuliere organisaties. Spontaan werd een inzamelingsactie begonnen. Ook via de media werd flink opgeroepen om zoveel mogelijk te geven. Suriname heeft Gilliana leren kennen als een opgewekt meisje dat ondanks de pijnen en ongemakken rust uitstraalde.

Bekijk ook:

41 REACTIES

 1. En ik had zo gehoopt dat dit alles een goede afloop zou hebben. DIEP TRIEST !!!! . Hier word ik echt helemaal niet goed van.
  Maar het OPPERWEZEN zal wel een goede reden hebben voor deze zéér DROEVIGE afloop.

  Rest in peace Guilliana ! Veel sterkte aan de ouders.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 2. RIP, kleine meid. En kracht en sterke gewenst aan de familie.

  Ondanks de goede bedoelingen van de geldinzamelaars wijs ik toch met een beschuldigende vinger naar de overheid en de ziektekostenverzekeraars die verstrikt zijn geraakt in hun zelfbedachte procedures die veel te veel tijd hebben gekost. In deze gevallen dienen verkorte procedures gehanteerd moeten worden! Maar als je in Suriname een aandoening krijgt die een eenvoudige blindedarmontsteking overstijgen, ben je bij voorbaat kansloos. Geld is blijkbaar belangrijker dan een mensenleven. Een gevoel van schaamte bekruipt mij.


  Maak melding

 3. Zeer verdrietig.
  Moge haar ziele in het paradijs komen.
  Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.
  Hopen dat ziekenfonds en overheid een les hieruit trekken.
  Materie is minder dan leven

  Wat God doet is welgedaan


  Maak melding

 4. Ze heet geen Jenny Simons dus er stonden geen vliegtuigen en artsen voor haar klaar.
  Dus kwam een poging om hulp te organiseren heel erg laat op gang.

  Rust zacht lieve meid.
  Misschien ben je van een heleboel ellende bespaard gebleven.


  Maak melding

 5. heel veel sterkte en kracht familie van gilliana. Wat een ongelofelijk verdriet. Ze is bij onze Heer en Hij zal jullie allen troosten met zijn Genade en kracht.


  Maak melding

 6. @ stille

  Dit is nu niet de tijd voor vingertje wijzen. Toon nu even respect voor die kleine dappere gilliana en laat voor een keer zien dat je opgevoed hebt genoten.


  Maak melding

 7. President Bouters,

  Jo lagi dagoe pleeg zelfmoord.
  Ze had hulp nodig en de moeder smeekte er om..
  Maar jij kaolo dagoe met je vriendjes freet het hele land plat maar je zag hun niet staan.
  Ga je straks een staatsbegravenis regelen om het volk weer te naaien he

  Je bent vervloekt joe beest


  Maak melding

 8. R.I.P kleine meid, je had beter verdient.
  Alles was beter dan te wachten op het SZF op directe hulp maar tevergeefs.
  Familie sterkte met dit verlies.


  Maak melding

 9. Hoelang gaan we nog tolereren dat door incompetentie, onwil en criminele nalatigheid we kostbare levens verliezen in dat land? Hoeveel Gilliana’s gaat dat ons verdomme kosten?


  Maak melding

 10. Lieve en dappere meid je hebt je strijd moedig gestreden je bent van alle pijn en ellende bevrijd je bent veilig thuis. Heel veel sterkte toegewenst aan de ouders en familie


  Maak melding

 11. @ Nella,

  Ik heb mijn respect getoond aan haar en familie, maar ik moest het in mijn teleurstelling, verdriet en woede toch even kwijt. Ik hoop dat je dat begrijpt.


  Maak melding

 12. Maakt niks uit hoe oud je bent, maar als je komt te overlijden, is het altijd een gemis voor de nabestaanden !
  Ik persoonlijk vind dit heel verschrikkelijk erg voor de ouders en overige familieleden. Te meer omdat ik ook kleinkinderen heb, van die leeftijd. Aan de ouders wens ik heel veel sterkte, met dit smartelijk verlies van hun dochter.
  kleine rust zacht, ik hoop dat je in vrede zal rusten.

  Jacko.


  Maak melding

 13. Voor zulke ernstige zaken moet men vooraf en niet achteraf een potje beschikbaar hebben. Dat noemt men niet voor niets een “voorzorgkas”. Groot verschil: met een voorzorgkas kan je snel handelen; met een kas achteraf ben je veel langzamer. In dit geval en voor vele andere gevallen is snelheid van levensbelang. Deze lieve meid is door langzaam handelen doodgegaan. Jammer.
  Ouders gecondoleerd en veel sterkte met dit verlies.


  Maak melding

 14. Ik snap niet dat er hier nog mensen zijn die durven te zeggen dat we geen respect hebben alswe nu een vingertje wijzen naar de mensen die voor ons verantwoordelijk zijn . Het zal jou kind zijn geweest dan had je anders gereageerd. Ik ben ook boos want alles wat ziek wordt in suriname gaat dood. Alleen de president en zijn volgelingen die halen het, want zij zijn inderdaad parasieten die bestand zijn tegen het dom volk van suriname . Ik geef hier ook de schuld aan de regering bouterse. Als er eerdere was ingegrepen was dit misschien niet zo ver gekomen. In ieder geval oprechte spijt betuiging aan de familie en heel sterkte toegewenst.


  Maak melding

 15. Vroeger kende men het Eddie en Ingrid Fonds, voor jonge hartpatienten.

  Aangezien de overheid en ziekenfondsen in gebreke blijven als het geen partijlid of iemand van de inner circle is
  moeten al die stichtingen zich bundelen en een fonds oprichten voor jonge kinderen en samen met een of meerdere medici personen die voor aanmerking komen voor speciale behandeling.

  Natuurlijk moet er naar de verantwoordelijke gewezen worden.
  Voor de president was/is er behandeling in Cuba voor de zoon van mw. Simons ook maar voor dit pareltje was niemand bereid een stap extra te zetten.

  Gado no e sribi!!!


  Maak melding

 16. @ Kolibri.

  Je hebt 100% gelijk dat je dit schrijft, maar bij deze soort ziekte, dit valt onder de noemer Carsinoom, ontdekt je meestal te laat!
  De (Artsen ) hebben de symptonen laat ontdekt, misschien gingen Gilliana ouders niet eerder met haar naar de Dokter.
  Zo zie je maar weer : het is precies wat je schrijft, in Su ga je inderdaad dood voor de lulligste aandoening. En wat Gilliana had, was een hele ernstige aandoening die zeer levens bedreiging was voor haar. Gezondheid is te koop, maar dat geldt niet voor iederéén. Heel jammer voor Gilliana, ze was pas komen kijken en nu al weer terug moet naar het eeuwige leven.( Stekte aan haar ouders, en overige familieleden. )


  Maak melding

 17. Beste Zwartmans, ook voor dit soort carcinomen wordt als snel en adequaat wordt ingegrepen verbeteren en soms genezing mogelijk.

  Het is echter een lange lijdensweg, voor familie en patient.
  Er moet een geschikte donor gevonden worden die ook bereid is een lijdensweg te ondergaan.
  In Nederland en waarschijnlijk vele landen in de wereld worden jaarlijks patiënten met dit soort aandoeningen met succes behandeld.

  Als je ziet hoeveel er in Suriname verspilt wordt (auto’s worden aangeschaft die niet nodig zijn, mensen zitten thuis en ontvangen geld zonder te werken omdat er volgens hun “baas” sprake is van veranderde beleidsinzichten, ministers worden vervangen en zijn van een goed pensioen verzekerd, etc, etc, dan moet het toch ook mogelijk zijn om een speciale potje voor dit soort uitzonderlijke gevallen te reserveren??


  Maak melding

 18. Barnie.

  Volkomen met je eens, maar je weet donders goed hoe het gaat in Su gaat. Ach ja : het zit eenmaal zo in Su, ikke ikke en de rest kan ……. ! Status symbool over de ruggen van de belasting betalers. ( Sarie tori man. )

  Jacko.


  Maak melding

 19. Suriname is niet voorbereid voor zulke ziekten.Er wordt helemaal niks gedaan voor modernisering van het medische zorg in Suriname .Geld is geen wonder middel.
  Het maakt iemand die ziek is niet beter.Hier was een geschikte donor van belang met hetzelfde bloed groep als die van Gilliana.Eten en drinken en dansen dit zijn volgens de surinamers de manieren om inzamelingsacties te houden. Gilliana zou gratis het levensreddende behandeling ondergaan als er een geschikte donor aanwezig was. Men kon een specialist laten overkomen vanuit Nederland en deze zou gratis een operatie uitvoeren ,;In plaats van geld inzamelings akties zou men liever om bloed donatie gevraagd hebben. Het bloed zou dan weggestopt kunnen wordenin een bloedbank en meerdere levems kunnen gered worden.
  Maar dan in Suriname bestaat er geen geloof in de surinaamse dokters. Voor een kleine griepje pakt 1 patient de slm lijnbus en gaat naar zijn huisdokter in Cuba!En dan wil hij met andermans geld personal business doen zoals water expoteren terwijl de noden onder de surinamers heel groot zijn.


  Maak melding

 20. Ik vind het ontzettend triest hoe mensen nu weer politiek erbij betrekken. Jammer dat Gilliana het niet heeft gehaald. Gelukkig heeft ze nu rust gevonden.
  Feit is dat de gezondheidszorg in Suriname ontzettend onder de maat is. Was al zo voor Bouta als president.


  Maak melding

 21. @Aboikoni
  Er wordt helemaal geen politiek bedreven hier.
  Men mag zijn frustaties kenbaar maken. Er mag gezegd worden wat fout gaat in Suriname. Jou bouta had beloofd dat alles beter zou zijn met hem als lijder. Nu smeekt hij nog voor 5 jaren..Omdat de apatische surinamers werkelijk 5 jaren terug een paradijs verwachten gewoon zomaar kozen ze voor hem.Ze dachten werkelijk dat ze gewoon in het gouden paradijs zouden wonen zonder zelfs ervoor te hoeven te werken. Je baasje die droomd ook altijd en zijn volgelingen zijn niet beter.


  Maak melding

 22. @ray en stille

  Een familielid van mij is in 2008 overleden vanwege de gefaalde gezondheidszorg. Nogmaals, het was zo voor Bouterse en zal ook zo zijn na Bouterse.


  Maak melding

 23. @ Aboikoni,

  Is dat niet een bevestiging wat ik in een eerdere post heb gesteld? Het spijt me oprecht voor je familielid. De medici in Suriname kijken eerst naar hun bankrekening en daarna gaan ze kijken hoe ze iemand van dienst kunnen zijn. Ondanks de eed die ze hebben afgelegd!


  Maak melding

 24. Voor degene die niet weten hoe de echte wereld in elkaar zit.
  Doet u aub eerst onderzoek ook in andere landen voordat u met een oordeel komt.
  Rust zacht alleen je ouders en dierbaren weten wat ze kwijt zijn.


  Maak melding

 25. @stille
  Bedankt voor je oprechtheid. Heb het niet gebruikt om medelijden op te wekken maar puur om te laten zien dat de gezondheidszorg onder alle overheiden slecht geregeld is. Ik kan me herinneren dat 1en1is3 een aflevering had gemaakt over een huisarts die alleen mensen hielp die konden betalen. Ik heb er om gelachen maar ik besefte me ook dat dat de werkelijkheid is. Als je ziek bent moet je niet in Suriname wonen tenzij je geld of connecties hebt. Mensen sterven onnodig door nalatigheid. Het trieste in dit geval is dat er van Gilliana’s geval niet wordt geleerd.


  Maak melding

 26. Heel erg triest dat voor zo een jong meisje geen behandeling mogelijk was in Suriname. Wens de hele familie heel veel sterkte en ook de hele Surinaamse samenleving want iedereen is hierdoor geraakt.

  Hoop dat men gauw een fonds in het leven roept om voor dit soort gevallen mogelijk te maken om in het buitenland te behandelen.


  Maak melding

 27. Yash, het zou mooier zijn om dit soort behandelingen ook in suriname te doen. Met de onafhankelijkheid zou alles beter worden in Su. Wij Surinamers zijn voor de gek gehouden.


  Maak melding

 28. Beste Koos,

  Ik ben het helemaal met je eens, vóór de onafhankelijkheid was de medische zorg in Suriname a la Europa. Maar na de onafhankelijkheid is verval begonnen op alle niveau”s en instellingen.


  Maak melding

 29. Rust zacht lieve meid…ik wil de ouders en andere familieleden heel veel sterkte wensen met dit smartelijk verlies en zeggen dat het mij spijt dat Suriname een regering heeft die desastreus is voor land en volk.zoveel geld gestolen vh volk en toch deden de multimiljonairs niks om deze kleine meid Z.s.m. naar het buitenland te krijgen voor behandeling. Aan deze lieden wil ik zeggen: shame on you!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.