Grootste ziekenhuis Suriname kan specialisten niet betalen

37

PARAMARIBO, 2 feb – Het grootste ziekenhuis in Suriname kan zijn specialisten niet betalen. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is bijna blut. De specialisten hebben er schoon genoeg van.

Gezamenlijk is besloten actie te voeren om de achterstand in betaling ongedaan te maken. “De specialistische hulpverlening zal tot nader order worden beperkt tot acute zorg en opvang van spoedverwijzingen”, melden de specialisten in een bericht. Volgens de directie van het ziekenhuis is er gewoon geen geld en moet met lede ogen worden toegezien hoe de dienstverlening staakt.

“Dit is het gevolg van het feit dat wij als ziekenhuis te weinig inkomsten hebben”, zegt AZP-directeur Antoine Brahim tegenover de Ware Tijd. Tot vorig jaar konden de ziekenhuizen rekenen op subsidie van de overheid. Tekorten konden zo worden opgevangen. Nu is de subsidie stopgezet. Brahim is voorstander van geleidelijke afbouw van de subsidie.

Bekijk ook:

37 REACTIES

 1. hoofd van het academisch ziekenhuis heeft alle geld gekregen. there is nothing left for any other.

  en wat doet hij ervoor? gewoon, zeggen dat er geen geld. is. ik heb geen state of the art plannen van hem gehoord. of wel?


  Maak melding

 2. Het nieuwe systeem moet op de schop.Men moet terug naar het GH Kaart en van daaruit weer een verzekeringssysteem opbouwen.Wat er nu is,stelt niets voor.
  Sinds het invoeren van het nieuwe systeem zijn de specialisten niet uitbetaald.


  Maak melding

 3. Ziekenhuizen zijn over de gehele wereld aangewezen op subsidies!!De staat moet zorgen voor apparatuur en medicamenten en anderen. Onze belastingsgelden dient gebruikt te worden voor ons,de bevolking dus, en niet ten goede voor het uitbetalen van salarissen aan de personas non grata van de ndp!Ook is het niet bestemd voor betaling van staatsbegrafenissen gewoon zomaar .Nu als Brahim voorstander is dat subsidies geleidelijk aan moeten beeindigen,wel dan moet hij uit Eigen zak gaan betalen..Hij heeft geen ander keus…het is of subsidies of je Eigen zak.


  Maak melding

 4. Su is een derdewereldlanden land die specialisten moeten volgens die landen betaald worden..su specialisten verdienen meer dan specialisten verdien meer dan een ontwikkeld landen daar moet ze wat aan doen…machtige land als USA ..Obama verdient 300 000,00 dollar per jaar (wat verdien bouterse en zijn roversbende hoefraad)ze moeten al die nep specialisten opdonderen en van Cuba halen ze zijn een stuk goedkoper


  Maak melding

 5. Bouterse heeft ander prioriteiten zoals de salarissen van zijn vrouw, zijn dochter en Dino.

  Ik vraag me af of het salaris van Dino als hoofd CTU ( hij is de allerbeste voor de job) 14 jaar lang wordt doorbetaald…

  zou me niets verbazen.


  Maak melding

 6. Dit krijg je als je op te grote voet wilt leven met geld van de gemeenschap. Als de geldkraan dan wordt dichtgedraaid, begint iedereen tegen te sputteren.
  In plaats van zich als slachtoffer op te stellen, zou het management van het AZP deze situatie kunnen aangrijpen om te kijken hoe de bedrijfsvoering nog efficiënter kan worden ingericht.
  Maar ja, dat zal wel meer energie kosten dan klagen…..


  Maak melding

 7. Wedden dat volgens Mr Rob G.Likker het Front de specialisten ertoe heeft aangezet om te staken, want net als elke normale werknemer zouden zij het goed moeten vinden om na gewerkt te hebben, niet uitbetaald te worden, het kan daarom volgens Mr Rob G.Likker niet anders dan dat deze Redimusus door de oppositie zijn opgestookt tegen de huidige regering.


  Maak melding

 8. Als men zegt, dat surinaamse specialisten te veel verdienen, ben ik helemaal eens. Het feit dat een ziekenhuis weinig inkomsten heeft is bekend, Wat heeft Brahim tot nu kunnen doen met zn riante salaris, al het beschikbare geld zelf opgeslokt. De specialisten zijn al gierig en als de direkteur van een ziekenhuis zoveel verdient, wat willen de anderen dan. Het personeel moet in actie gaan om de groot verdieners daar eerst op te ruimen. De hr Brahiem verdient 2 x ds salaris van de EBS direkteur.


  Maak melding

 9. Ik heb de tijd nog meegemaakt, dat de gezondheidszorg in ons land als voorbeeld gold voor Zuid Amerika en de Carribic.
  Zie hoever we nu zijn afgegleden.
  Hoe een paar mensen in een paar jaar tijd er een geweldige puinhoop van maken.
  Het is te triest voor woorden.


  Maak melding

 10. AZP voert actie. St. Vincentiuszkh voert actie. Gezondheidszorg van en voor Surinamers is hierdoor ernstig in het geding. Uitbetalen in haast alle sectoren blijft uit. Sociale onrust neemt hiermee toe. IMF inschakelen is hetzelfde als pure azijn in open wonden smeren. Torenhoge salarissen aan ondeskundigen in valuta. Negatieve begrotingsbalans en diverse leningen (= schulden). Projectontwikkeling en investeren is er niet meer. Wellicht hebben Surinamers dit verval na bijna 36 jrn allemaal nodig om eens eindelijk te zorgen voor goed bestuur olv mensen waarvan iedereen weet dat zij geen besmuikte reputatie hebben maar kennis en kunde omdat ná 2010 Suriname het diepste punt heeft bereikt. Of is dit allicht een grove vergissing.


  Maak melding

 11. Grootste verkiezingswinst in de Surinaamse geschiedenis maar ook de grootste ellende in de Surinaamse geschiedenis. Frauderende DNA voorzitter, hoogste staatsschuld, overheid als grootste wanbetaler, hoogste corruptie cijfers, eerste president als moordverdachte, eerste president veroordeeld voor drugsgerateerde delicten, eerste regering waar 90% van de beleidsmakers een strafblad heeft. Normen en waarden zijn opeen historisch dieptepunt beland. Moeders, dochters en zonen die zich prostitueren voor een boterham. Dit hoort allemaal in de geschiedensboeken van Suriname te staan.


  Maak melding

 12. Correctie: begrotingsbalans moet betalingsbalans zijn. Import van Suriname is groter dan export. In dit verband werd begin jaren 80 zgn import van bakkeljauw en zoutvlees beperkt zoniet afgeschaft. Eigen ingezouten vis was de oplossing. Eén van vele schijnvertoningen olv een sergeant met mulo diploma. Volksmilities zoals in Cuba maakten de dienst uit in een vrij land. F. Bijlhout sprong erbovenuit. In vijandig NL heeft zij onderdak. Principes??? Hoop dat de enkele oprechte Surinamers samenbundelen en er alles aan zullen doen om deze lange lijdensweg te keren. Onze kinderen die straks moeten overnemen verdienen deze bullshit absoluut niet. Er is een sprankje hoop die uiteindelijk zal moeten leiden naar betere tijden.


  Maak melding

 13. Ook hier is de beste manager aangesteld met een prachtig inkomen.

  Helaas of hij kan niet of er zijn onvoldoende middelen om zijn ziekenhuis goed te laten functioneren.

  De specialisten hebben groot gelijk, het wordt tijd voor een structurele oplossing voor de problemen van de gezondheidszorg.

  Helaas zitten ook hier boeven en incapabele mensen op posten die geen tools hebben die nodig zijn voor een juiste functioneren van de gezondheid van Suriname.


  Maak melding

 14. Het lijkt erop dat nu ziekenhuis gaat creeren ziekte en stress bij specialist ipv gaat zij bestrijden ziektes van patient. Ziekenhuis gaat veranderen in ziekteshuis.


  Maak melding

 15. “De specialistische hulpverlening zal tot nader order worden beperkt tot acute zorg en opvang van spoedverwijzingen”

  Alles maar dan ook alles ligt in dat door god vergeten land aan een financieel infuus. Iedereen verwacht maar dat deze disfunctionele regering hun verplichtingen nakomt terwijl al jaren bekend is dat die te incompetent en corrupt zijn om dat te garanderen.

  Deze “specialisten” hebben niet de tijd of moeite genomen om de beloning voor hun werk veilig te stellen door op per Diem basis te declareren, om zo hun enorme studie schulden af te betalen. Nu gaan ze actie voeren, terwijl ze de eed van Hippocrates hebben gezworen. Wat een shit show.


  Maak melding

 16. Cochise
  Ik ken een aantal gepensioneerde Surinaamse hoofdverpleegkundigen die hier een respectabele carrière hebben gehad die hun oren en ogen niet kunnen geloven van wat daar voor actuele geneeskunde in de 21ste eeuws doorgaat.


  Maak melding

 17. Blijjkbaar weten de reageerders weinig van slarissen van specialisten. Die zijn niet zo hoog als die van een heleboel zakkenvullers in Suriname.
  Maaaar de specialisten worden in Nederland of de VS opgeleid en werken daar met het nieuwste van het nieuwste.
  De goede specialisten kunnen overal werk krijgen.
  Waarom dan in Suriname pinaren? Soms maanden geen salaris ontvangen?
  De huidige gezondheidszorg is duur. Een operatie kost al gauw €100.000,-
  Een dialyse patient kost in Nederland €400.000,-
  Een beetje scan kost in aanschaf een paar miljoen euro.
  Zo ook een MRI.
  Wie gaat dat betalen?
  Dus gaan de zakkenvullers in Suriname voor een behandeling naar Nederland of Cuba en kan de bevolking barsten.
  In Europa betaal je in vrijwel alle landen hetzelfde bedrag.
  Soms via de premie of door een eigenbijdrage,
  In Nederland betaalt een ziek persoon met een uitgebreid pakket € 160,- per maand premie plus € 385,- eigenrisico per jaar. Daarnaast moet je nog medicijnen zelf betalen zoals maagbeschermers en slaapmiddel.
  Goede gezondheidzorg is dus te duur voor Suriname.
  Daarom blijven oudere Surineds ook in Nederland.

  Je ziet dan ook dat de bevolking in ontwikkelingslanden veel eerder sterft dan in de westerse wereld.
  Wie moet een ingewikkelde operatie in Suriname doen?


  Maak melding

 18. Tante Bep,

  Ik woon al een aantal jaren in Suriname en vind de gezondheidszorg tot voor kort prima en financieel-technisch gezien een verademing vergeleken bij Nederland.
  Ok, voor een paar behandelingen kun je hier niet terecht vanwege een gebrek aan specialisten, maar meer dan 80% van de zorg wordt gedekt als je die nodig hebt.
  Voor de overige bijna 20% moet je naar het buitenland toe, maar dan gaat het ook echte specialismen.
  Het probleem in Suriname is alleen, dat er de afgelopen 5 jaar andere prioriteiten worden gesteld.
  Eens stond de gezondheidszorg hier in een heel hoog aanzien, maar dat zijn vervlogen tijden.
  Ik heb altijd geleerd, dat de basis van een volk begint bij zijn
  gezondheid, opvoeding en opleiding.
  Laat dat nu de drie items zijn, die we de afgelopen jaren helemaal uit het oog hebben verloren.
  Jammer !!!
  We zijn verworden tot een bananenrepubliek, die wordt geregeerd door een dictator.
  Hij zegt wel een man van het volk te zijn, maar daar versta ik toch iets heel anders onder.
  In ieder geval geen nepotisme, corruptie en ongebreidelde misdaad.


  Maak melding

 19. W, denk je dat Cubaanse artsen voor een hongerloon willen komen werken in Suriname , terwijl parlementariërs voor niets anders dan elkaar voor viswijf, corrupteling, fraudeur en ander soort fraais meer uit te maken, mega schadeloosstellingen krijgen? Vergeet het maar, de meeste Filipijnse artsen en verpleegsters zijn al vertrokken of staan op het punt te vertrekken omdat ze steeds waardelozere srd’s krijgen en dan denk je dat Cubanen de opengevallen plaatsen zullen opvullen?


  Maak melding

 20. @Cochise, je hebt groot gelijk dat de zorg hoog stond aangeschreven en nu is het een zooitje. Dit ziet de regering niet.

  -Bouterse, een man van en voor het volk.!!!!!!

  Eind van de maand ontvangen Bouterse, familie, vrienden, kennissen en alle DNA leden netjes hun salaris. De rest mag stikken of wachten totdat er uitbetaald wordt.

  Niemand hoeft te komen vertellen dat het met die dalen olie en goudproductie te maken heeft.

  Groot leven en vandaag de IMF om hulp vragen. Het zijn de buitenlanders die weer moeten helpen.


  Maak melding

 21. Filipijnen, Cubanen die zonder begeleiding (taal, integratie) werden aangetrokken betekent dat de regering er niet voor heeft gezorgd om Surineds alle kansen te bieden om in hun moederland zorg te geven aan hun landgenoten omdat welbespraakte Surineds met een goede opleiding en ervaring gezien worden als de 15 die vanwege hun intellect op de vlucht (hahaha) zijn vermoord. De tijden van goede gezondheidszorg en onderwijs waar Suriname in de gehele regio hoog scoorde is pijnlijk genoeg voltooid verleden tijd.


  Maak melding

 22. @Barnie

  Dit is de enige reden waarom zgn tegenstanders zijn vermoord. Deze vlegel zegt A en doet vervolgens B of helemaal niks. Hij wil ongestraft macht en geld behouden. Zijn scheldpartijen richting NL raakt ook de doorsnee SUNed om zodoende verdeeldheid te zaaien. Dubbel paspoort betekent inspraak hebben. Suriname zit door toedoen van deze rover zeer diep in de problemen. Geld is bijkans op waardoor (uit)betalen niet meer mogelijk is laatstaan investeren in nieuwe productieve projecten. Dat de gezondheidszorg nu op het spel staat is een ernstige situatie naast het feit dat het kopen van 1e levensmiddelen duur zijn geworden in een in potentie rijk land is een regelrecht schandaal van niet eerder gekende proporties. Er zullen binnenkort nog meer acties plaatsvinden het kan en mag zo echt niet langer duren.


  Maak melding

 23. Velen die in 2010 paars krijsten, tide tamara wi e stree go moro vara zijn verworden als paarse burikies. Baas en boevenbende tjies alla deng oliedomme aanhangers mooi beet da stem tapoe eng. Na soso paarse kommer en kwel sa e go kong. Misdadigers, moordenaars, drugsbonzen en rovers leiden het land en zullen het verder koersen, richting Zimbabwe. Neks no fout.


  Maak melding

 24. De vorige directeur was niet goed genoeg, want hij verdiende te weinig. Ze hebben daar een waterhoofd gezet met een gigantisch salaris die het allemaal zou moeten doen a la Centrale Bank van Suriname. Surinamers vergeten dat deze misstanden onder Vene zich niet voordeden. Die man was zuinig, te zuinig in de ogen van het volk. Alle spaargeld is weg…the story of Suriname…..


  Maak melding

 25. Als arts heb ik waargenomen in suriname.
  De specialisten in suriname verdienen 3x meer dan in Nederland. Ze buiten de patienten uit. Zelfs zeer ongekwalificeerde specialisten. Ze zijn ook nog onbeschoft.
  Ik zou zeggen liever goede specialisten uit Cuba , die hebben hart voor de zaak.
  Weg met de Surinaamse domme specialisten. Ze denken alleen maar aan geld. Allemaal willen in privéklinieken gaan werken dat verdient beter. Waardeloos corrupt systeem


  Maak melding

 26. @Beste Henk molenaar,

  Qoute:
  Ik vraag me af of het salaris van Dino als hoofd CTU ( hij is de allerbeste voor de job) 14 jaar lang wordt doorbetaald…

  zou me niets verbazen.

  Jij vraagt je af of het salaris van Dino als hoofd CTU 14 jaar lang wordt doorbetaald…

  Zolang KUMAKOISI HET VOOR HET ZEGGEN HEEFT IN SU WORDT ZOON DE CRIMINEEL DOORBETAALD. Ik geef je dit mee op een briefje: MONIE NO SARI KUMAKOISI.
  Al het geld van de wereld is nog niet genoeg voor deze HEBBERIGE KUMA.

  Alleen voor deze KUMAKOISI FAMILIE moet de Belastingbetaler MAANDELIJKS bijkans 100.000 SRD ( FisH lady 8000 SRD+Peggy 23.000 SRD + KUMA himself 35.000 SRD + DinA BEDRAG ONBEKEND+ SHOPPENDE DOCHTERS BEDRAG ONBEKEND + RomanA BEDRAG ONBEKEND) ophoesten aan salarissen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.