Surinaamse banken in het geweer tegen wisselkantoren

23

PARAMARIBO, 28 jan – De samenwerking tussen overheid en wisselkantoren ligt onder vuur. Volgens de Ware Tijd verzet het bankwezen zich en komt er een boycot. Wisselkantoren of cambio’s belasten met toekenning van vreemd geld is onaanvaardbaar. Daarom ook geldt de boycot richting de Surinaamsche Post Spaar Bank, SPSB. Die moet het maaksel met de wisselkantoren formaliseren.

De banken zijn het duidelijk eens met de Centrale Bank van Suriname, die de ‘deal’ afwijst. “Als bankiers hebben wij besloten om onze cliënten te ontmoedigen zaken te doen met de cambiohouders en de SPSB, omdat wij nog steeds vinden dat er geen transparantie is”, zegt een bankfunctionaris.

Het is onder meer onduidelijk waar de dollars vandaan komen die de wisselkantoren verstrekken aan ondernemers. Ruim honderd ondernemers liet zich eerder registreren. Samen hebben ze ongeveer dertien miljoen dollar nodig voor bedrijfsvoering. De cambio’s zeggen het geld onder de marktkoers te kunnen aanbieden. De boycot van de banken houdt in dat er geen geld wordt overgemaakt naar SPSB.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Is er dan niemand die door heeft dat ergens tussen de eigenaren van de Cambio’s personen huizen die deel uit maken van de kliek van deze regering?
  Mensen toch oh mensen toch denk eens na de regering laat geen onbekenden toe aan de tafel waar de zoete druiven worden verdeelt.
  Dus zullen de banken en CBvS bakzeil moeten halen zoals altijd. Vraag het maar aan de top rijken in Suriname.


  Maak melding

 2. Oh zo een situatie ,maakten wij eerder mee in de jaren 80. Toen kwam een import verbod op ruim 150 goederen gewoon op een of andere dag,een kunstmatige schaarste werd gecreeerd ja door deze zelfde ndp regering..Firma’s die het toen goed deden werden de grond ingeboord en waren ze bankroet verklaard.Bij honderden volgde de ontslagingen en verplichte pesioen al was de vereiste pension gerechtigde leeftijd net bereikt,.Ons geld dat toen waardevol was werd etgen willens en wetens ingeruild met biljetten die de revo 1980 moest voorstellen. Ons geld daalde toen zo erg dat het nergens ter wereld wordt aanvaard.Wij voelen het na effect ervan nog heden.De banken moeten de cambio’s niet verantwordelijk houden want zij hebben deze malaise niet veroorzaakt.i
  In Suriname zij wij gauw geneigd de zwarte schaap elders te zoeken en niet in ons midden .Het bankwezen moest dit alles geweten hebben maar ze hebben hun les niet geleerd uit het verleden.


  Maak melding

 3. Alle cambio’s sluiten a.u.b. Bankzaken uitsluitend bij reguliere banken en diens filialen. Juridisch onderzoek instellen tegen Bhailal. Alle smerige illegale praktijken ontstonden gedurende bouterse/wijdenbosch.


  Maak melding

 4. Baas Anomi: “als we in Suriname willen witwassen mag het buitenland niet bemoeien, het gaat immers om een puur binnenlandse aangelegenheid”.


  Maak melding

 5. Een korte samenvatting ,

  Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo ziet Financiënminister Gillmore Hoefdraad als de hoofdoorzaak van alle financiële ellende waarmee Suriname nu te kampen heeft. Tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) schroomde de politicus ook niet ervoor zijn gevoelens kenbaar te maken. “A hanu fu a minister disi habi olo.

  Volgens de PL-leider is het een kwalijke zaak dat Hoefdraad binnen 5 jaar onze Surinaamse munt 2 tot 3 keren heeft gedevalueerd, terwijl het land hem per maand een bedrag van SRD 80.000 betaalt. “Toen wij hem aantrokken, hoorden wij de president zeggen dat hij een kei was, een kei! Niet bauxietkei, maar een topper van het IMF. Dat waren de woorden van de president, zonder dat hij enig onderzoek had gepleegd, zonder een cv op te vragen. Want hij is econoom, een kei en topper van het IMF”, aldus Somohardjo.

  Somohardjo benadrukte dat de leden Amzad Abdoel en André Misiekaba gelijk na de uitlatingen van Hoefdraad heel harde uitspraken hebben gedaan. Uitspraken die hij zelf niet zou durven te citeren in het parlement. Maar, daar zag hij gelijk de hand van baas commando, die gelijk deze twee leden terugriep. “Het was een storm in een glas water. Het lijkt wel op een opgezet scenario. Baas commando zei: Hallo jongens, minister Hoefdraad na mi boi. Dankzij hem hebben wij de verkiezing gewonnen, dankzij hem hebben wij het volk kunnen misleiden. Wi na wang. Wi njang fu wang NDP patu”, aldus Somohardjo.
  “Als wij hem niet wegsturen, staat vast dat wij zeker in problemen komen. Dit, gelet op de ervaring die wij hebben met hem bij CBvS. Gezien het feit dat Hoefdraad geen verantwoording aan het parlement verschuldigd is, rest mij alleen om de president te vragen hem naar een ander ministerie te sturen, maar pe moni no de. A hanu fu a minister disi habi olo. Als het niet mogelijk is, stuur hem liever terug naar IMF”, aldus Somohardjo.

  FR(dagblad Suriname)


  Maak melding

 6. De rapen zijn goaar zouden we in Amsterdam zeggen. Minister Hoefdraad zal er een dagtaak aan hebben om alle kemphanen synchroon te laten samenwerken.

  Ray
  “Baas commando zei: Hallo jongens, minister Hoefdraad na mi boi. Dankzij hem hebben wij de verkiezing gewonnen, dankzij hem hebben wij het volk kunnen misleiden. ”

  Het was duidelijk zijn beurt aan de trog.


  Maak melding

 7. Ginmardo Kromosoeto, het PAARSE directeurTJE van de SPSB, is een MEGA LEEK op BANCAIR gebied maar dit hoeft VOLGENS HEM geen PROBLEEM te zijn om de functie van bankdirecteur te vervullen !

  Bron: WWW punt obsession-magazine punt NL/?p=68094

  Vindt men het dan gek dat ” Desiderius de PAARSE SCHIJTLUIS ” hém kiest als directeur ???

  Zo iemand is GEMAKKELIJK te bespelen door de ” POPPENSPELER met het KORSAKOV-Syndroom, Desiderius “, en zal bovendien BLINDELINGS/ GEWILLIG opdrachten uitvoeren vanwege o.a. gebrek aan KENNIS van ZAKEN !

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 8. IMF is offtopic

  ik lees een bericht in dwt online hierin geven mensen aan het belang van imf interventie niet in te zien. a.a. vrouwen zullen er de dupe van worden, omdat zij altijd arm zijn en grote gezinnen hebben zonder vader en zonder gezondheidszorg en zo.

  ik vind dat dit dan de beste gelegenheid is om vrouwen op een andere denkwijze te brengen: als je kinderen krijgt van een (kaai) man, vergewis je ervan dat jij wel zelf je kinderen kunt opvoeden. want a teng kong tranga. thanx to nex no fout desie bouterse en ndp.

  iemand hier of ergens anders gaf aan dat bouterse mensen heeft verteld: oen go meki ptjien, want ik ga de kinderbijslag verhogen. nu moet iemand hun een andere strijdkreet aanleren: krijg je kinderen wanneer je geld hebt voor hun kamer en hun eten, af en toe een paar kleren, sommige kinderen die te eten krijgen groeien hard.

  een nieuwe start.

  en ja, ik ga niet lijden onder die stringente maatregelen, maar het was ook niet mijn idee dat desie bouterse een tweede termijn zou krijgen. dus is dit het beste wat tegen mijn kondremang kan zeggen.

  de volgende keer niet meer op de hoofdkaaiman stemmen.


  Maak melding

 9. Kan mij iemand uitleggen,als je 13 miljoen $ dollar hebt ergens ga je toch niet wisselen voor srd.of zie ik verkeerd wand als je ergens wil investeren dan moet je harde valuta hebben.ik zou mijn dollar bewaren voor nog moeilijk tijden srd heeft geen toekomst!!


  Maak melding

 10. De cambio’s zijn niet de boosdoeners.

  Welke toerist gaat braaf naar de bank om zijn zuurverdiende € of $ in te wisselen?
  Welke surined stuurt geld via de bank naar suri?
  Nou ikke in ieder geval niet.
  Bovendien hebben de suri’s vreemd geld nodig om hun auto’s, huizen, tickets, goud etc etc. te kunnen bekostigen.

  Daarnaast kun je in elk casino geld wisselen, sterker nog de koers is daar hoger 🙂 , niet verder vertellen!

  CBvS moet eerst zijn eigen troep opruimen.
  Heb je ooit…. zou mijn opa zeggen; alle CBvS consultants worden in vreemd geld uitbetaald.
  De vernietiger van de suri economie heeft zelfs een aantal meegenomen naar zijn ministerie v Financiën.
  Whahahahahahaha de ex-suri governor heeft stiekum enkele statistiek broeders op de loonlijst geplaatst.

  Wie denkt dat er binnenkort een oplossing komt voor dit economisch drama, zal lelijk op zijn neus kijken!

  Wanneer verwacht men de IMF matties van deze patsjakker en hoe ziet het rescue-plan eruit?

  We gaan nog voor 5.
  (ik bedoel 1 op vijf)


  Maak melding

 11. De weinige toeristen plus ingezetenen gingen vooooor 1980 allemaaal naar reguliere banken. Cambio’s zijn geeeeen monetaire instellingen die bestonden toen ook niet!!!
  En wat Somo zoals gebruikelijk lult is zoveel als niet diepgravend onderzoek doen naar de aangestelde persoon. Doen deze ratten natuurlijk niet maar afgaan op een simpele mededeling. “Hij is een kei”. Oppostie controleert toch? CvBS is moederbank die alle bekende banken aanstuurt en controleert op naleving van. Geeeeen cambio’s. Sluit deze malafide kuttenten meteen!
  Dit is eigenlijk hetzelfde als de goudsector. Rotzooi creeren, milieu en mensen verzieken enkel en alleen voor woekerpraktijken. Bhailal hoort niet aan tafel bij KKF of elders. Zolang men juridisch niet optreedt tegen iedere burger ongeacht rang of stand houdt men hiermee RECHTSONGELIJKHEID GVD in stand.


  Maak melding

 12. “Wisselkantoren of cambio’s belasten met toekenning van vreemd geld is onaanvaardbaar”.

  Hoe moeten ze dan heten?

  Wie kan mij het verschil uitleggen tussen een wisselkantoor en een cambio?


  Maak melding

 13. Alle Surinamers die al langer in de drie grote steden in NL wonen weten precies het moment waarop er een definitief einde kwam aan alle geldwissel kantoortjes.

  Amsterdammer hier. Er waren er wel 15 alleen al op de loper van CS naar de Dam. Toen was het 9 september 2001. Alles was in een ferme klap weg. De lege panden werden verhuurt aan “bel” bedrijfjes. Die op hun beurt na een jaar verdwenen.

  Suriname wordt kennelijk met de haren in de 21ste eeuw gesleept. Het ” Wel de lusten maar niet de lasten” mantra lijkt verleden tijd


  Maak melding

 14. Yep, de jaren tachtig zijn niet alleen terug, maar ook de jaren tachtig ellende, allemaal veroorzaakt door ddb en gangsters.
  Wereldwijd wordt het ( ooit ) mooi land Suriname, gezien als een misdaadstaat olv van ddb en gangsters. Suriname weer in top corrupte Caricom – landen. Alles wat door Vene en het Front was opgebouwd is binnen vijf jaar afgebroken door ddb en gangsters. Vele paarse aanhangers zijn daadwerkelijk besmet met het paarse virus van de baas der misdadigers wiens zoon en stiefzoon zijn slechte voorbeelden hebben opgevolgd. Straks moet men niet vreemd van opkijken als het gros der paarse bezeten aanhangers van de baas der misdadigers, de misdaad als een bijjob zien als enige oplossing om extra brood te verdienen, zoals die stuwardes werkzaam bij de SLM, die 10 kg van het verboden paars witte spul probeerde te smokkelen. Nog meer moreel- en vnl geestelijk verval is er gaande onder vnl de paarse aanhangers van de baas der misdadigers. Ook al is baas president, hij is en blijft een onberechte mensenrechtenschender. Waarlijk een zoon des duivels voor wie vele oliedomme stommelingen in vuur voor gaan. Kondre klarie, didibri e bari. Neks no fout, na soso lafu sa e go kong, want sa mi make mee beng erg keba, ma moro erg a sa de te joe srefie meki a keus, ondanks waarschuwingen en feiten, no stem didibri – nationale dieven partij want dat is vroeg of laat……..back to the eighties. Wahahaha. Nou na mi beurd foe lafu alla deng paarse burikies sa beng lafu mi uit. Wahahahahahaahahahha bun gi deng paarse buriki foe baas sa beng krijsend beng balk neks no fout, wiens we njang, dringi baas eng bita paarse ka, sosoi lobi ndp, na oenoe onschuldige lijdsman. Wahahahahahaha tot Zimbabwe.


  Maak melding

 15. Als de staat eem manja verkoopt en ook een particulier en die van de particulier is veel lekkerder zegt iedereen, bij wie ga je die manja dan kopen?
  De staat moet gewoon lekkere verse sappige zoete onbevlekte draadloze manja’s verkopen.


  Maak melding

 16. Niet langgeleden waren er 2 casino’s te weten inTorarica-en Palacehotel. Hoeveel zijn er nu zijn deze echt nodig. Vind hier ook criminele zaken plaats. Eigenaren van de paddenstoelencasino’s zijn zeker hartstochtelijk verliefd op dit land. Pffff…… Het lijkt eerder op een bananenwinkel waar iedere nieuwkomer vrijspel heeft. Hoe worden personeelsleden van casino’s behandeld en is er (na)zorg voor gokverslaafden. Steekpenningen aannemen, belangenverstrengeling of als bestuurder zelfs de schijn tegen hebben moet resoluut worden afgestraft.


  Maak melding

 17. De Surinaamse Stofzuiger Syndroom moet eens een keer worden aangepakt. Buitenlandse valuta stroomt naar het buitenland en de waardeloze SRD blijft achter in het land.

  Het land wordt leeggezogen als wat een stofzuiger doet, door diverse factoren, de regering zit erbij en kijk ernaar.

  Naar mijn mening de grootste oorzaak van devaluatie.


  Maak melding

 18. Wat een onzin over de cambio’s proberen Esmerald aan haar landverraders aan de gemeenschap te verkopen.Dit is toch ongehoord, schandalig en moreel laag bij de grond. wat een stelletje gewetenlozen.

  Bepaalde lieden hebben grote belangen bij een instabiele politieke en economische situatie in Suriname. Ze weten heel goed dat de cambio’s het gezag / beleid van de monetaire autoriteiten dwarsbomen.In een tijd van economische crises trachten heren en dames die gedreven worden door hebzucht, nog rijker te worden over de ruggen van het volk.Het zijn vampieren,rovers,bloedzuigers,heksen


  Maak melding

 19. @RobG

  “Bepaalde lieden hebben grote belangen bij een instabiele politieke en economische situatie in Suriname. Ze weten heel goed dat de cambio’s het gezag / beleid van de monetaire autoriteiten dwarsbomen”

  zie hier boven de waanzin die u uit kraamt. Zij die volgend u het gezag en beleid van de monetaire autoriteiten dwarsbomen worden door die zelfde monetaire autoriteit hoog te paard tot oplossers en tot bondgenoot verklaard.

  U geeft feitelijk Esmerald gelijk met haar stelling dat de CBvS het paard van Troye binnen haalt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.