‘Suriname mag waterbronnen niet verkwanselen’

25

PARAMARIBO, 16 dec – Suriname moet ervoor waken zijn waterbronnen te verkwanselen. Dit zegt parlementariër Anton Paal (PALU). Het land heet weliswaar gezegend te zijn met natuurwater. Er zijn aanwijzingen dat het verkeerd loopt.

De regering wil rivierwater beschikbaar stellen voor export. Het water zal geëxploiteerd worden door een Nederlands-Zwitsers bedrijf. Volgens Paal moet Suriname ervoor zorgen dat het water behouden blijft. Surinamers hebben zelf water nodig voor zowel consumptief als economisch verbruik. In de landbouw is water een absolute noodzaak. Paal heeft dan ook graag dat er een juiste balans wordt gehouden.

Er moet dus voor worden opgepast dat die balans niet verbroken wordt. Suriname behoort inderdaad tot de weinige landen met enorme waterbronnen. Het geldt voor zowel oppervlakte- als ondergronds water. Paal is voorstander van gepaste wetgeving. Ook het toezicht op het gebruik en verbruik moet degelijk geregeld worden.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Hai Baja , nu gaat de ndp aan onze watervoorraad komen en die vernietigen ook!!
  Geen enkel onderzoek is gedaan ,wat , waar of hoe, nee ze denken dat je het water in mooie flesjes moet vullen en het exporteren.
  Zielig ,maar we zeggen het zolang al..deze ndp regering is INCOMPETENT.


  Maak melding

 2. Verkwanselen……….het is al gebeurd en verdeeld onder de n.d.p. export reuzen!
  Zoals altijd zullen zij vreten en het volk niet, voorbeeld de goudmijnen.


  Maak melding

 3. Het winnen en raffineren van aardolie lijkt mij ingewikkelder dan het winnen en raffineren van oppervlakte water. Als Surinamers een bedrijf als Staatsolie konden opzetten, zal het ook wel lukken met het bedrijf Staatswater. Waarom denken we meteen aan het binnenhalen van buitenlandse bedrijven en vertrouwen we niet op eigen kunnen?


  Maak melding

 4. Als er vraag is en je pakt het goed aan, dan valt er wat te verdienen. Probleem is dat die buitenlandse bedrijven en enkele corruptelingen in Suriname alle winst in eigen zak kunnen gaan steken. Goede afspraken maken dus en streng controleren. Ook op milieuvervuiling bij de winning.Duidelijk afspreken wie (de buitenlanders) gaan betalen voor het opschonen van de milieu, wanneer en hoeveel en in welke valuta.


  Maak melding

 5. Ray(tje) onze LASTERAAR/RECIDIVIST en PSYCHISCH GESTOORDE SCHANDKNAAP probeert dagelijks zijn aandacht te vragen.

  Ray(tje), meneer Anton Paal is een zeer VERSTANDIG MAN. Wat hij opmerkt over het water in z’n algemeenheid in Suriname zijn ZEER TERECHTE opmerkingen voor nu en in de toekomst.

  Dat jij Ray(tje) een BLOEDHEKEL aan verstandige mensen hebt is EVIDENT.

  Ray(tje), ik wil je even onder ons iets verklappen: de VHP – de Valse Hoop Partij, waar jij dagelijks TERECHT VALSE HOOP over koestert, komt in Suriname NOOIT meer aan de macht.

  De Surinamers vandaag de dag, zijn VERSTANDIG genoeg, om er voor te WAKEN, dat in ons GEZEGEND land Suriname, zoals de PROMINENTE heer Anton Paal van de PALU het verwoordde “gezegend te zijn met natuurwater”, RACISTEN ooit de dienst zullen uitmaken.

  Het water in Suriname, in het bijzonder het drinkwater, is voor MENSEN bedoeld en dus niet voor RACISTEN. Alhoewel zal men (de Surinamers), ze nooit een glaasje weigeren.

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 6. Henkes, Suriname heeft genoeg drinkwater. Derhalve mag men zich melden als bedrijf.

  Ik denk niet dat een Regering zo STOM zal zijn om al het water w.o. drinkwater aan een (1) bedrijf te laten om te exploiteren. Een dergelijke Regering die dat zou doen, zou dan minimaal RIJP zijn voor het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS).

  Ik ga er tevens GEMAKSHALVE vanuit, dat geen enkel bedrijf zo’n “WATRA-BAKROE” heeft.

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 7. 4 jaar geleden waagde onze populistische megalomane drugsbaron er een reisje aan naar Equatoriaal Guinee om daar een waterdeal af te sluiten met collega dictator en staatsrover Obiang. Onze dorpsidioot heeft het talent om deals af te sluiten die nergens toe leiden. Voorbeeld: gouddeal…Maar voor de paarse domoren op dit forum blijft het een handvat om te hopen (valse hoop weliswaar) op een betere toekomst.


  Maak melding

 8. Beste mensen

  Vroeger dronk ik Whisky met WATER.
  Later verkoos ik voor WATER met Whisky,
  Daarna enkel nog Whisky zonder WATER.
  Tegen woordig drink ik Whisky als WATER.

  Stay Okay Right.


  Maak melding

 9. Jong Suriname.

  Dat hele Water gedoe gaat een hoofdpijn dosier zijn.. Door dat men nooit volop heeft geinvesteerd in het onderwijs systeem van ons zo geliefde land is er vandaag de dag een gebrek aan hoog opgeleiden Surinamers om zo een DELTA PLAN uit de grond te stampen om zo een win situatie te creeren wat oa Surinamse bron water betreft.


  Maak melding

 10. Freedom2u, inderdaad hebben we veel water, maar pas als wij Surinamers de buitenlandse vraag niet aankunnen, moeten we eraan gaan denken om buitenlanders in te schakelen, maar in Suriname begint men eerst buitenlanders in te schakelen en daarna komen Surinamers niet meer aan de bak, denk je dat Staatsolie zo groot zou zijn geworden als buitenlanders (Shell of Texaco b.v.) als eerste waren begonnen met onze olie voorraden te ontginnen?

  En waarom zou geen enkel bedrijf zo’n Watra bakroe hebben, water is meer waard dan goud en aardolie, alleen beseffen de meeste mensen, met name wij Surinamers, dat nog niet, als je de echte waarde van water wil leren kennen, dan moet je maar een keer gaan praten met Israël en Palestina. De komende oorlogen zullen niet meer gaan over aardolie, maar over drinkwater. Wij Surinamers zitten op een heuse goudmijn, ik heb het dan niet over dat spul waar men blingbling van maakt, maar over onze zoetwaterbronnen.


  Maak melding

 11. Raar verhaal. Water is er overal in overvloed. Zeker nu in deze tijd van global warming. Ijskappen die smelten en de zeespiegel die zullen stijgen.

  In deze gaat het om de kwaliteit van het water. Kwalitatief staan we nog steeds sterk. Waar we voor moeten waken is dat door de industrialisering het water niet ernstig vervuild raakt.

  Het is dus niet zo dat het ooit zal opraken of dat er niet genoeg water zal zijn voor de bevolking van Suriname. Het punt is… Hoe ga je er mee om.!?


  Maak melding

 12. ” gezegend te zijn met natuurwater ” Als de Regering eerst maar zorg dat de eigen bevolking genoeg heeft aan zoetwater(landbouw en veeteelt) inplaats aan export voor het buitenland, want door klimaatverandering(ontbossing,erosie) en kwik,chemische afval heeft krijg men meer vervuild en zoutwater in de natuur en een tekort aan zoetwater voor de komende generaties in Suriname en in de Wereld.


  Maak melding

 13. Eerst VOLDOENDE water van goede kwaliteit
  VERZEKEREN en VEILIGSTELLEN tbv
  Sranang-bevolking, de landbouw en andere bedrijven
  in Suriname ! Wettelijk waarborgen aub !!!

  DAARNA, denken aan EXPORT ! En WAAROM kan
  Suriname niet ZELF exporteren ??

  WAAROM willen zogenaamd nationalistische politici,
  master-Holland-bashers, WEDEROM, NEDERLANDS
  Bedrijf, VERGUNNINGEN VERLENEN ???

  Sranang Volk, let op Uw belangen en op het het
  Nationaal Belang !!!

  PS : Er zijn corrupte politici die de door hen veroorzaakte
  Financiele Chaos en Failissement, gebruiken om SNEL,
  LOUCHE financiele deals af te sluiten, TEN NADELE
  VAN SRANANG !


  Maak melding

 14. Konsesi, jouw verhaal/redenering is vreemd; de hoeveelheid water op aarde is gegeven, er komt niets meer bij en er gaat niets ervan af, klimaatsverandering verandert daar dus niets aan, er is wel heel veel zout zeewater, maar in deze gaat het om zoetwater en dat zoetwater is nou juist niet overal in overvloed aanwezig. Opwarming van de aarde zal van invloed zijn op de distributie/beschikbaarheid van zoetwater, waar er nu een overvloed is kan er een tekort ontstaan en omgekeerd.


  Maak melding

 15. Freedom2u
  Zo.plotseling zijn de ndpers verstandig te noemen?!
  Hahahahaaaaa…
  Staatscassave bedrijf werd met veel hoepla opgericht en je baasje verrichte de openings ceremonie. De winsten waren al geteld en heden eden staat he staatscassave bedrijf te rotten !!
  Jelijders schijnen elke dag wakker te worden met een sort fantasie gedachte. Eerst werd er zoveel lawaai gemaakt dat ze water zouden exporteren naar Afrika en plotseling hoor je niks meer ervan en nu dit…
  Is er onmderzoek gepleegd of ons geexprteerde water wel nodig is naar die landen,hoeveel is de kostprijs coor export,wat zij n de winsten,waar is het fabriek waaar er gebotteld zal worden,zijn er arbeiders,is er afname voor ons produkt ergens in de wereld en nog meer van deze vragen….
  Bij jullie ndpers is het problem dat jullie een tekort hebben aan ONDESKUNDINGEN want een ieder bij jullie volgens jullie is DESKUNDIG.
  amnestie en vergiffenis deze 2 zijn alleeen bested voor ndp deskundigen en verstandigen.
  Whahahaahaaaaa….


  Maak melding

 16. @ Henkes,

  Dank voor je toelichting….! Ik denk echter wel dat we moeten waken voor vervuiling. Dit is een mondiaal probleem. Vandaar dat Suriname vandaag nog een potentieel kandidaat is om in dat gat te springen.


  Maak melding

 17. Henkes,

  Ik wou, dat het waar was wat je post over het opzetten van een eigen Surinaams waterbedrijf.
  Je maakt een vergelijking met Staatsolie, maar die vergelijking gaat jammer genoeg niet op.
  Staatsolie wordt wel geleid door een Surinamer – die daar is neergezet door de huidige regering – maar voor de technische know how worden buitenlandse specialisten ingehuurd.
  Dat zal bij een eigen waterbedrijf niet anders zijn.
  Voor een aantal technische specialisaties zullen wij altijd afhankelijk blijven van het buitenland.
  Ons land is te klein om die expertise zelf te genereren.


  Maak melding

 18. Ik las net op Starnieuws dat onze volkspresident bij presidentieel besluit een Zwitsers Nederlands bedrijf voor 40 jaar concessie wil geven om onze zoetwaterbronnen te gaan exploiteren, gelukkig dat onze nationale poppenkast bij hoge uitzondering niet over zich laat lopen en dat niet zomaar laat gebeuren, zelfs tante Jenny vindt dit te gortig, ze liet, net als Paal en Santokhi, merken het er niet mee eens te zijn dat buitenlanders de gelegenheid krijgen van onze volkspresident, die beweert van Suriname te houden, om water te exporteren, terwijl onze eigen Surinaamse ondernemers overgeslagen worden. De volkspresident met een hosselmentaliteit wil snel aan buitenlands geld komen, zonder daarbij veel tijd en moeite te verliezen, hij verkeert namelijk nu in acute deviezen nood, hij wil zo snel mogelijk geld zien, al zou hij daarvoor het land waar hij van zegt te houden, voor 40 jaar moeten verkopen, hij denkt typisch in termen van “Après moi, le déluge” (na mij de zondvloed).

  Cochise, wij Surinamers hoeven niet steeds weer zelf het wiel uit te vinden, zelfs Amerikanen kopen kennis bij andere landen in, ze hebben b.v. Nederlandse kennis ingekocht om New Orleans tegen de zee te beschermen. Waarom zou Suriname dan alle kennis in huis moeten hebben om een bedrijf als Staatsolie op te zetten, het zou stom zijn als Surinamers zich eerst alle kennis op dat gebied eigen zouden moeten maken voordat ze zo een geavanceerd bedrijf gaan opzetten, het is slim om de ontbrekende kennis in te kopen of in te huren uit het buitenland, je moet er als Surinamer alleen voor zorgen dat jij de baas blijft van het bedrijf, dan is er verder niets aan de hand. Je denkt toch niet dat Japan of Duitsland een moment zullen aarzelen om kennis bij elkaar te kopen als zij die kennis zelf niet in huis hebben?


  Maak melding

 19. De MOU met de water export is slim op gezet voor een soort piramide spel.
  De honorairconsul heeft een recht verworven met een belofte met progressief stijgende royalties echter het duur even voor dat men zover is dat er iets richting Suriname gaat. Tegen die tijd zijn de initiatief nemers al lang klaar en binnen en zit Suriname met een onwillige partij en een hoop ellende.


  Maak melding

 20. Conchise en Henk
  u heeft beiden gelijk. jullie benoemen zaken die allemaal meespelen bij deze waterdeal.water exporteren, hoe moet dat? je kunt niet zomaar bulk water verkopen. er worden strenge eisen gesteld.zo is water naar Barbados al een hoofdpijn. 1 fout en alle toeristen blijven weg., zo redeneert men daar. en wat dacht u van als het water gebruikt wordt voor zuigelingen? dito redenering in frans Guyana.sur. water komt daar niet in.
  flessenwater uit sur. is duur. bij waterverkoop moet je niet denken dat je water verkoopt. je verkoopt de fles. de inhoud kost niks.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.