Weerstand tegen inburgeringsplicht voor Suriname

58

PARAMARIBO, 14 dec – Vanuit politieke hoek is niet iedereen te vinden voor het idee van en inburgeringsplicht. Tot de tegenstanders behoort vakbondsleider en parlementariër Ronald Hooghart (NDP). Inburgering is te veel een kopie.

Het betreft meer een “aftreksel” van het Westerse systeem. “Het is nergens voor nodig. Als die mensen willen komen, laat ze komen”, zegt Hooghart tegenover de Ware Tijd. Suriname moet zich dus gewoon gastvrij blijven opstellen. Per jaar zijn het enkele honderden buitenlanders die zich laten naturaliseren tot Surinamer. Het gros betreft Guyanezen, Haïtianen en Chinezen. Hooghart vindt het ook moeilijk voorwaarden te stellen.

Want, wat moet je voor vragen stellen bij een ‘test’? De officiële voertaal mag dan Nederlands zijn, maar in Suriname zegt dit nog niets. De inburgering moet gebaseerd zijn op de taal die over het algemeen gesproken wordt.bEn dat is een gans andere taal. “Nederlands is niet de taal die de burger over het algemeen spreekt, dat is het Surinaams”, aldus Hooghart. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil juist wel een inburgeringsprocedure.

Bekijk ook:

58 REACTIES

 1. Wat een domme kop die hooghart!! !

  Vandaar dat SU ook niet verder komt!!
  Als je in mijn land verblijft en met de handel ook mee wandelt, dan moet ik verplicht stellen om te kunnen inburgeren!!

  Het betreft meer een “aftreksel” van het Westerse systeem. Nu snap je wel waarom SU zo achter blijft!!!!

  De officiële voertaal mag dan Nederlands zijn, maar in Suriname zegt dit nog niets.Nederlands is niet de taal die de burger over het algemeen spreekt.

  Weet überhaupt waarover hij praat, vraag ik mij af!!
  Ik zou deze Laaghart willen vragen de Nederlandse taal te vergeten en over te gaan in de talen van Haïtianen, Chinezen etc.etc!!

  Mek a man disi go wroko baka wojo!! daar is hij wel geknipt voor denk ik!!


  Maak melding

 2. Hooghart jij idioot , de nationale voertaal in Suriname is het NEDERLANDS ! !Al het officiele gebeurd in het nederlandse taal.Wij schrijven en lezen het NEDERLANDS!
  Wij gaan geen 500 jaren terug!!
  Het nederlands blijft ons gewenste taal van praten en schrijven!!


  Maak melding

 3. Niet zo
  ‘ Het nederlands blijft ons gewenste taal van praten en schrijven!!
  maar zo,.
  ‘Het nederlands blijft ons gewenste taal van LEZEN en SCHRIJVEN!!


  Maak melding

 4. Hooghart kan in het rijtje Zunder en Herrenberg. Die heeft zich ook laten paaien voor een broodje Pom en een blikje Fernandes. Nederlands is en blijft de voertaal in Suriname


  Maak melding

 5. INBURGERING !

  Ja, wat te denken van een juridisch-
  politieke inburgering voor ALLE Sranangman !

  Wij starten met leerstellingen over Democratie
  Rechtsstaat en Mensenrechten !

  Als eerste worden president, ministers en DNA-
  leden aangepakt. Grondwet diepgaand behandeld !

  Let vooral op het VERBOD in de Grondwet :
  NIEMAND en GEEN INSTANTIE MAG zich
  BEMOEIEN met zaken die in BEHANDELING
  ZIJN BIJ DE RECHTER !!

  PS :
  GEEN RECHTSSTAAT EN GEEN MENSEN-
  RECHTEN, BETEKENT OOK GEEN ONTWIKKELING
  EN OOK GEEN WELVAART !


  Maak melding

 6. Wat is er met Hooghart? is werkelijk een hooghart maar geen Surihart. je loopt een chineeswinkel binnen in Su, en dan verstaan ze niet eens Sranantongo. het zijn zulke mensen die Suriname nog verder in het dal helpen. hij zit in het parlement, waarvoor? hij weet niet eens wat inburgering betekent.


  Maak melding

 7. En zo iemand noemt zich overal nationalist.Hij heeft niet eens door dat door de weigering van nieuw komers te laten inburgeren,hij niet aan natie vorming doet.Terwijl de nieuw komers in Sur,wonen kijken ze naar de belangen van het land van waar zijn afkomstig te zijn.Die talen verstaan en begrijpen zij.
  Hooghart praat over hun en voor hun in DNA maar de nieuwelingen gaan hem nooit verstaan.
  Een beetje politicus gaat dat niet willen,want zo wint hij geen kiezers.


  Maak melding

 8. Het Sranantongo is een spreektaal zonder grammatica.
  Zo’n taal wordt nooit een voertaal.
  Wat Hooghart stelt is dan ook grote onzin.
  Hij moest waarschijnlijk weer eens van zich laten horen.


  Maak melding

 9. Wat nog meer!! Eerst de geschiedenis verkrachten om de zogenaamde straatnamen uit de koloniale tijd te veranderen. SU staat bekend om die namen, maar niet om bijv. de Krobiastraat. De geschiedenis kan je niet veranderen, het staat als een rots. Hou op met dat soort belachelijkheden. Straks probeert men nog de taal te veranderen, wat nooit gaat lukken. Leiders probeer eerst te kijken naar belangrijke zaken die het volk ten goede komen, dat is prioriteit nummer 1. Het proberen te veranderen van de geschiedenis heeft het volk niet nodig, wel welvaart.


  Maak melding

 10. Hooghart moet eerst zelf inburgeren. Want hoe noemt Hooghartige man javanen: Jampanesie of Jampoks. En hoe noemt hij hindustanen: Koelies. En de marrons noemt hij Djoeka’s. Dus Hooghart eerst in de spiegel kijken ( if a no broko)


  Maak melding

 11. Over het algemeen ben ik het niet met de ideeën van Hooghart eens, maar nu heeft hij groot gelijk, als iemand echt in Suriname wil komen wonen en daarbij zelfs de Surinaamse nationaliteit ambieert, zal die persoon uit zichzelf alle moeite willen doen om met de rest van de Surinamers te kunnen communiceren en zo iemand zal zeker zijn kinderen niet beletten Nederlands (de officiële schooltaal) te leren, voor zulke mensen moet je geen onnodige barrières opwerpen. De inburgeringsplicht in (racistische?) landen als Nederland is bedoeld om mensen, die men wil weren, tegen te houden, dat blijkt overduidelijk uit het feit dat er voor Surinamers, die bij hun komst naar Nederland al beter Nederlands verstaan en beheersen, wel een inburgeringsplicht geldt (ik ken zelfs van de universiteit afgestudeerde Surinamers die na hun studie in Nederland willen blijven die een inburgeringcursus moeten volgen om te mogen blijven in Nederland), terwijl dat voor Duitsers en andere EU burgers niet geldt. Bovendien zou, als goed Nederlands verstaan een voorwaarde was voor het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit, meer dan de helft van de huidige Surinaamse bevolking niet in aanmerking komen/zich niet kwalificeren voor de Surinaamse nationaliteit. Een inburgeringscursus in Suriname (met zo veel verschillende culturen zonder een uitgesproken dominante cultuur zoals in Nederland) is dus gezeur. Moeten we de nieuwe Surinamers b.v. eerst vragen in welk district van Suriname ze zich gaan vestigen, zodat we kunnen bepalen welke taal en welke Surinaamse cultuur ze vooral moeten leren? Met Sarnami en de Hindoestaanse cultuur, zit je b.v. in Brokopondo niet goed, net zoals je met Aukaans en Saramakaans met de bijbehorende culturen in Commewijne niet ver komt enz, enz. .

  Een cursus zoals Srafu voorstelt, waarbij de nieuwe Surinamers democratische principes en mensenrechten worden bijgebracht, lijkt me wel nuttig.


  Maak melding

 12. Suriname is een gastvrij land laat dat zo blijven.
  En deze mensen nemen wel geld mee wat ze besteden in Suriname vooral mensen die op hun oude dag willen leven in SU.
  Want dat worden er steeds meer die Nederland willen verlaten.
  En dat is geld wat Suriname wel nodig heeft om er weer boven op te komen !!!


  Maak melding

 13. Iedereen in een land moet toch de taal kennen waarin de overheid communiceert, de taal waarin de rechtbanken communiceren, de taal die in het parlement gesproken wordt? Als dat niet hoeft, wat verwacht je dan van de (nieuwe) burger?


  Maak melding

 14. @Henkes

  als je het zo beredeneert dan heb je natuurlijk wel gelijk.

  maar bedoel je dan dat we vooral de lat niet te hoog, zeg maar behoorlijk laag moeten houden? ik heb wel eens het inburgeringsexamen van amerika gezien.

  wat je wilt. suriname zal toch maar een springplank blijven voor genaturaliseerden, omdat de uitdaging niet bestaand is.


  Maak melding

 15. Ik denk aan de eerlijke woorden van Venetiaan. Hij heeft ooit gezegd: Mensen, u bent welkom in mijn land. U heeft geen Surinaams achtergrond wat betekent dat voor u geen hoge posities in Suriname zijn weggelegd, maar voor uw kinderen is het iets totaal anders. Zorg ervoor dat ze een goede Surinaamse scholing krijgen want zij kunnen wel hoge posities in de Surinaamse samenleving bekleden.

  Natuurlijk moet een inburgeringscursus een basis voor deze immigranten zijn. Over de inhoud daarvan mogen wij van mening verschillen anders krijgen we dezelfde rotzooi als Nederland van weleer. Maar blij ben ik wel dat hun kinderen, geboren en getogen in Suriname, het kunnen maken in Suriname.


  Maak melding

 16. @Ray,

  Ik stel jou een vraag: Als een Chinees moet converseren met een Braziliaan of Surinamer van Javaanse komaf en èèn van ze is het Nederlands niet machtig en ze wonen al tientallen jaren in Su.

  In welke taal zouden ze zich verstaanbaar moeten maken???

  Hooghart jij idioot , de nationale voertaal in Suriname is het NEDERLANDS ! !Al het officiele gebeurd in het nederlandse taal.Wij schrijven en lezen het NEDERLANDS!
  Wij gaan geen 500 jaren terug!!
  Het nederlands blijft ons gewenste taal van praten en schrijven!!


  Maak melding

 17. I speak English very well, aber nicht so schnell, maar dat komt nog wel!
  Hooghart slaat de plank mis met zijn betoog. Persoonlijk denk ik dat het niet verkeerd is als de mensen die zich voor vast willen vestigen een soort van inburgeringscursus volgen. Het (mee) kunnen praten (met) van de (Nederlandse) voertaal, Je op de hoogte stellen van ‘ s lands gewoonten en gebruiken, in geval van schoolgaande kinderen mee kunnen praten en denken in o.a. huiswerk, het voorkomen dat men in een sociaal isolement raakt etc. Het zegt tevens iets over de persoon of hij/zij begaan is met het land van vestiging!


  Maak melding

 18. Ik plobeel te platen Nedellands, maal is moeilijk. Ik beginnen met tellen (is het belanglijkste), platen gaat wel, maar ook Slanangtongo plaat ik beetje, Ik woon al twintig jaal in Suliname en inbulgeling beglijp ik niet. Waalom? Doen toch ons best?


  Maak melding

 19. @Henry
  Het nederlands blijft ons officiele voertaal. Alle documenten en anderen staan in het nederlands in schrift.ook de winkelvergunningen van de chinezen en de hindostanen en de rest.Wij praten het takki-takki beter bekend a ls het nengre of sranangtongo om ons verstaanbaar te maken met hulp van handgebaren tegen over zij die het nederlands niet machig zijn. ,
  Wat ik bedoel met terug gaan 500 jaren terug is het volgende,
  surinamers zijn geimporteerde mensen ,behalve de indianen,
  De chinees kwam uit china,de hindostanen uit India,De javanen uit java,het zwarte volk uit afrika.wij verstonden mekaarniet want iedereen sprak zijn moedertaal.Suriname leek wel op BABYLON.Toen kwam Nederland met het idee om het nederlands als voertaal in te voeren zodat wij mekaar konden verstaan. Het nederlands is onze communicatie taal en wij gaan geen 500 jaren terug en gaan niet opnieuw het a,b,c,probere te lerenin het arrowaks,of saramaccaans of tucajana taal,
  Zo bedoel ik het..


  Maak melding

 20. -Dit zegt Hooghart:::::

  -Inburgering is te veel een kopie.
  Het betreft meer een “aftreksel” van het Westerse systeem. “Het is nergens voor nodig. Als die mensen willen komen, laat ze komen”,

  -Nederlands is niet de taal die de burger over het algemeen spreekt, dat is het Surinaams”, aldus Hooghart.

  =Als Hooghart vind dat het een Westerse systeem is, waarom voert hij dan niet een Surinaams systeem in!!!!

  =De meeste Surinamers die de Surinaamse taal spreken hebben vaak genoeg ook een lage IQ en zijn niet verder ontwikkeld.
  Nergens op de wereld kom je met de Surinaamse taal weg. Het is van jou zelf en je zult de internationale taal moeten gebruiken om hogerop te komen.
  Het lezen, schrijven en begrijpen van een taal zijn verschillende punten.

  -Overal op de wereld zie je wat er gebeurd is waar de “witteman” het land terug heeft gegeven aan de bevolking. Vaak genoeg zijn deze landen niet verder gekomen, maar juist in een neerwaartse spiraal terecht gekomen.
  Zie maar de taal, mentaliteit, gedrag en opvoeding.

  De buitenlanders vrij laten is vragen om problemen in het land.

  =Hooghart aan de leiding dan wordt Suriname deel van het continent Afrika. Zimbabwe
  Het“aftreksel” van het Westerse systeem heeft hem vandaag geholpen zich zelf te redden.


  Maak melding

 21. Wat is er op tegen dat nieuwe binnenkomers wat taalvaardigheid opdoen?,
  Wat is er op tegen dat ze een stukje geschiedenis van het land kennen?,
  Wat is er op tegen dat ze op de hoogte komen van hoe de Surinaamse maatschappij in elkaar steekt en hoe de verschillende mensen met elkaar omgaan?.
  etc. etc. of moeten de nieuwkomers dom gehouden worden zodat ze met vragen alleen bij hun eigen bevolkingsgroep met vragen terecht, ik vindt het maar vreemd in zo’n multiraciaal land


  Maak melding

 22. Chinezen bijvoorbeeld komen al jaren Suriname binnen. Ze beginnen hun zaken zonder het nederlands te beheersen en plotseling ziet Hooghart een probleem ermee?!
  Gekke Hooghart.


  Maak melding

 23. @ Ira,

  Waarom spreekt heel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (behalve Brazilië) nog steeds Spaans? Zij hebben (ook Brazilië) de taal van hun voormalige kolonisator overgenomen. En ze zijn er niet slechter op geworden.
  In welk land kom je binnen met het Sranangtongo?


  Maak melding

 24. Korte reactie op @henkes.
  De inburgeringsplicht in (racistische?) landen als Nederland is bedoeld om mensen, die men wil weren, tegen te houden, dat blijkt overduidelijk uit het feit dat er voor Surinamers, die bij hun komst naar Nederland al beter Nederlands verstaan en beheersen, wel een inburgeringsplicht geldt (ik ken zelfs van de universiteit afgestudeerde Surinamers die na hun studie in Nederland willen blijven die een inburgeringcursus moeten volgen om te mogen blijven in Nederland)

  Personen met de Surinaamse nationaliteit die ten minste lager onderwijs in de Nederlandse taal hebben gevolgd. En daarvan schriftelijke bewijzen hebben. zie link
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nieuw-in-nederland/vraag-en-antwoord/kan-ik-vrijstelling-krijgen-voor-het-basisexamen-inburgering-in-het-buitenland


  Maak melding

 25. @blaka bakra, je hebt groot gelijk en kan je vertellen dat ik echt uit ervaring spreekt.

  -Ik erger mij dood hoe Hooghart het land Suriname naar de knoppen brengt met al zijn uitspraken alsof hij de baas is en voor het zeggen heeft.

  -Ik weet niet of je naar een zekere Rachel hebt geluisterd wat zij vertelt heeft over de afro Surinamers. Nou ik wacht op een reactie van velen.
  Het was in en in triest hoe deze mevrouw een groep mensen naar beneden heeft gehaald.


  Maak melding

 26. @ Hans,

  Je hebt in principe gelijk. Maar als er één volk is dat heel snel integreert zijn het de Chinezen wel. Al openen ze vandaag een zaak dan zullen ze je morgen begrijpen en antwoorden. Desnoods met handen en voeten. Waar een wil is is een weg.


  Maak melding

 27. @Ira bigi brada/sisa, waar heeft die ergens gesproken? Overigens is ’t af en toe goed/nodig om de Suries op hun kop te geven. Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 28. Laat de nieuweling zelf z’n integratiekosten betalen, dan kost het de staat niets en levert het zelfs werkgelegenheid op. Daarnaast weet de integrant dan weer meer over z’n rechten en plichten en wat van hem verwacht wordt en enige kennis over de bevolkingsgroepen in Suriname en een beetje over de geschiedenis van het land (behalve execiutie van de 15, want dat is geen officiele geschiedenis)


  Maak melding

 29. Niemand hoeft een inburgerings cursus te volgen, want binnen twintig jaar is het Suribabwaans de taal van Suribabwe.
  iajaja we hept hel langs geleten, aan onse lieve mens en ongeschuldigste moortmens magt gegeeft om onse te lijden na Dubaai. Ma der is ieds gebure met de lijdsman, hi hebt veel skulde en armoet gebrengt in it hele lant. We sijn nu al vele menz in armoetig SAvrika gewort, dankzei onse oliedomme ouders. Zucht.


  Maak melding

 30. Daar hoef glad geen inburgerings Plicht te KoME wil die gros der paarse oliedomme stommelingen kan met baie moeite lees en skryf op paars krijsen na, Soso Lobi


  Maak melding

 31. Helemaal mee eens , zosnel mogelijk de Inburgeringsplicht met terugwerkende kracht invoeren. Geeft de, brasjo en Guyanezen een jaar de tijd om zich aan de gestelde eisen te voldoen. degene die de test 1ste keer niet halen moeten nog 3 maanden extra krijgen om het alsnog te halen Wie de test daarna niet haal moet zo snel mogelijk terug naar land van herkomst. Alle examinators(schoolleraren) moeten voor een bepaalde tijd worden aangesteld en moeten streng worden gecontroleerd om corruptie te voorkomen. Inburgeringsplicht moet gelden voor alle buitenlanders (exclusief mensen van Surinaamse afkomst van de tweede tot 4de generatie) Wie de test niet haalt na herkansing moet binnen 2 weken het land uit, vrijwillig zo niet onder begeleiding van de MP worden uitgezet. Dit is een Win win situatie, we worden we verlost van de overvloed aan Chinezen, Guyanezen en Brazilianen. De Inburgeringsplicht moet ook gelden voor de Hollanders. De Nederlanders die in Suriname willen wonen kunnen dispensatie voor de Nederlandse taal maar de andere gedeelte (Surinaamse geschiedenis en zijn multiculturele bevolking)moeten ze examen afleggen. De Inburgeringsplicht examen moet worden betaald door de mensen die graag in Suriname willen wonen en het mag de Surinaamse regering geen cent kosten. zo’n test moet tussen de 500SRD en 2000+ SRD kosten zo schrik je potentiele gelukzoekers af en de staats Suriname kan zijn geldlaatje(ZAKKEN) vullen.


  Maak melding

 32. @Ray,

  Wat je schrijft klopt niet:

  De chinees kwam uit china,de hindostanen uit India,De javanen uit java,het zwarte volk uit afrika.wij verstonden mekaarniet want iedereen sprak zijn moedertaal.Suriname leek wel op BABYLON.Toen kwam Nederland met het idee om het nederlands als voertaal in te voeren zodat wij mekaar konden verstaan.

  Jij vergeet gemakshalve dat het zwarte volk uit Afrika zo een 500 jaar geleden naar Suriname werd gebracht. De SLAVEN ONDERLING moesten kunnen communiceren dus zo onstond Taki Taki zoals jij het noemt. De Slavenhouders (Nederlanders) hadden daarom heel veel moeite om de Slaven onder de Duim te houden.

  De Javanen en Hindostanen kwamen 150 jaar geleden de ex-slaven daar aantreffen met hun Taki Taki. Om te communiceren met elkaar moest men de Taki Taki zich eigen maken.

  Moesten de ex-slaven soms JAVAANS of HINDOSTAANS gaan aanleren????

  Toen kwam Nederland met het idee om het nederlands als voertaal in te voeren zodat wij mekaar konden verstaan.

  Wat jij hier zegt, klopt TOTAAL NIET!!! In den beginne had je PLAKKATEN (wetten) in Taki Taki. Op sommige scholen werd in Taki Taki onderwijs gegeven en dat was een DOORN in het oog van de Nederlanders. Dit hebben zij toen verboden.

  Ik weet dat Taki Taki een onderwaardeerde spreektaal is. EX PRESIDENT Venetiaan lees en schrijft gedichten in het SRANANG TONGO. PRACHTIG!!!!


  Maak melding

 33. @Ray,

  Als de Hindostanen 500 jaren geleden als Slaven naar Suriname waren gebracht dan was het Hindostaans de spreektaal in Suriname. Alle andere bevolkingsgroepen zouden zich het Hindostaans eigen moeten maken.

  Natuurlijk onder de zelfde condities of omstandigheden.


  Maak melding

 34. Ira, iemand, zo als jij, die schrijft dat het IQ van een persoon afhangt van de taal die hij of zij spreekt, daarvan hoef ik niet te lezen wat zo’n persoon verder te vertellen heeft, zo iemand is of niet geschoold of hij heeft de geestelijke vermogens en de intelligentie van een regenworm. Als je IQ b.v. afhing van het goed kunnen spreken, lezen en schrijven van Nederlands (of welke andere taal dan ook), dan zouden de meeste of alle autochtone Nederlanders intelligenter moeten zijn dan alle allochtonen, die pas in Nederland zijn komen wonen, al zouden die personen bij wijze van spreken zelfs Einstein heten.

  Hans, bestond er voor Nederlanders die de vorige eeuw naar Zuid Afrika, Australië, V.S. en Canada migreerden ook een inburgeringsplicht, zijn hun kinderen niet goed terecht gekomen in de landen waar ze zich vestigden? Onze ‘oude’ Chinezen hebben in Suriname, zonder inburgeringsplicht hun weg toch ook gevonden in Suriname, onze ‘oude’ Chinezen zijn toch zonder inburgeringsplicht volwaardige Surinamers geworden, die de overige Surinamers, die al langer in Suriname verblijven, beter begrijpen dan ze de ‘nieuwe’ Chinezen begrijpen. Het is niet nodig dat je nieuwkomers in Suriname gaat VERPLICHTEN om in te burgeren, dat inburgeren gaat vanzelf, wij de Surinamers die al langer in Suriname wonen kunnen ze daarbij een handje helpen, maar je moet ze niet VERPLICHTEN om in te burgeren. Moet Europa soms de asielzoekers die nu een onderkomen in Europa zoeken gaan verplichten om eerst in te burgeren voordat Europa ze toelaat? De meeste immigranten zijn niet gek, ze weten heus wel dat zij de taal en de cultuur van het nieuwe land, waarin ze zijn komen wonen, moeten leren en als zij er op hun gevorderde leeftijd problemen mee hebben, zullen hun kinderen daar totaal geen problemen mee hebben, als ze tenminste niet gediscrimineerd worden door de oorspronkelijke bewoners, op het moment dat je ze gaat verplichten hun eigen taal en cultuur te vergeten, krijg je toestanden als Moslim vrouwen, die in hun eigen land er niet aan dachten om gesluierd te lopen, in Europa wel de behoefte daartoe voelen opkomen, laat je ze echter op een natuurlijke manier, zonder ze het gevoel te geven dat hun eigen taal en cultuur minderwaardig zijn, integreren in hun nieuwe land, dan gaan in ieder geval hun kinderen de nieuwe taal en cultuur wel overnemen, een generatie verder en die kinderen voelen zich niet meer echt thuis in het land van hun ouders, omdat ze echte Nederlanders of Surinamers zijn geworden in hun nieuwe land, ga je ze dwingen en discrimineren, dan krijg je toestanden als wat er nu in Europa met Moslim jongeren gebeurd; ze gaan zich aansluiten bij IS.

  Henry, het Sranan (geen taki taki) is geen Afrikaanse taal, het Sranan is in Suriname ontstaan uit een samensmelten van Europese en Afrikaanse talen, het is dus een geheel nieuwe taal die in Suriname is ontstaan, als de eerste grote groep arbeiders die naar Suriname gebracht was door de Europeanen (maakt niet uit of ze arbeiders, contract arbeiders of slaven waren) uit India kwam, dan zou er een nieuwe taal zijn ontstaan door Indiase talen (niet alleen Hindi) samen te laten smelten met Europese talen. Ook was het Sranan geen doorn in het oog van de Europeanen, zij spraken in Suriname eerder Sranan met hun arbeiders dan Nederlands, hun kinderen onderwezen ze wel in het Nederlands en in het begin was het niet de bedoeling om slaven of contract arbeiders (de nieuwe slaven) te leren lezen en schrijven of het nu in het Nederlands was of in welke andere taal dan ook, je moest als slaaf of contract arbeider op de eerste plaats suikerriet kappen in Suriname, daarvoor hoefde je helemaal niet te kunnen lezen of schrijven.


  Maak melding

 35. Henkes, je hebt gelijk als je stelt dat er geen inburgeringscursussen waren voor de Nederlanders waren die naar de jou genoemde landen emigreerden, maar het verschil is dat de meesten wel het engels redelijk machtig waren en verdomd goed wisten waar ze naar toe gingen en wat ze konden verwachten, en Nederlanders zich redelijk makkelijk aanpassen, zoals je zelf al aangaf in het spreken in het Sranan met hun personeel.
  en er is nog wel terdege een probleem in Nl. met de intrigatie en het zich machtig maken van de Nederlandse taal met bepaalde groeperingenmet name bij de ca. 55 plussers waarom zouden anders bij overheidsinstanties de kenningsgevingen en informatie materialen in het o.a. Turks en Marokkaans op de bali’s staan en waar zou het ‘Iekke niet begrijpen, iekke niet verstaan” vandaan komen. Zou dat laatste ook niet opgaan voor de “nieuwe Surinamers” uit China en Haiti, de laatste groep is er toch voornl. om in de bananenindustrie te werken, maar daarom hoef je ze toch niet het taalvaardig zijn en een stukje maatschappij leer te onthouden


  Maak melding

 36. @Henkes,

  Henry, het Sranan (geen taki taki) is geen Afrikaanse taal, het Sranan is in Suriname ontstaan uit een samensmelten van Europese en Afrikaanse talen, het is dus een geheel nieuwe taal die in Suriname is ontstaan, als de eerste grote groep arbeiders die naar Suriname gebracht was door de Europeanen (maakt niet uit of ze arbeiders, contract arbeiders of slaven waren)

  Taki Taki heb ik maar overgenomen van Ray die het Sranantongo als zodanig noemt.

  Het Sranantongo was DEGELIJK EEN DOORN in het oog van Slavenhouders om de doodeenvoudige reden dat VLUCHT EN SABOTAGE plannen makkelijk beraamd konden worden.

  Je praat over grote GROEPEN ARBEIDERS die overgebracht werden naar Suriname?? De AFRIKAAN was geen ARBEIDER maar SLAAF.


  Maak melding

 37. Hans, de Nederlanders die de vorige eeuw naar al de genoemde landen migreerden verstonden over het algemeen geen woord Engels of welke andere taal over de grens, hun kinderen leerden wel snel de talen van de nieuwe landen spreken en verstaan (en dat leerden ze niet van hun ouders), zo goed zelfs dat ze daarna vaak geen Nederlands meer verstonden, hun ouders leerden over het algemeen de nieuwe taal nooit goed spreken, Nederlandse migranten verschillen in dat opzicht niet meer of minder van andere migranten, waar ze ook vandaan mogen komen.

  Dat Nederlanders Sranan gingen spreken in Suriname, deden ze niet omdat ze hun slaven en contractarbeiders tegemoet wilden komen, ze deden dat omdat ze hun geknechte ondergeschikten anders geen verstaanbare opdrachten konden geven, het was voor enkele Nederlanders makkelijker om een nieuwe, minder ingewikkelde taal te leren dan om al hun duizenden ondergeschikten het Nederlands te gaan leren.

  Dat mensen van over de 55 een nieuwe taal en cultuur moeilijk leren, is geen kenmerk van bepaalde groepen, het is gewoon een kenmerk van de meeste oude/vowassen mensen , kinderen daarentegen hebben er totaal geen moeite mee twee, drie of meerdere talen vloeiend te leren beheersen, daarom is het stom om de kinderen van migranten te verbieden de taal van hun ouders te spreken, niemand zal het in zijn hoofd halen om de kinderen van Maxima en Willem te verbieden om naast het Nederlands ook Spaans te leren, waarom wil men dat vaak voor de kinderen van gewone migranten wel doen? De regering moet de kinderen van migranten gewoon goed onderwijs aanbieden en ze vooral niet scheiden van de kinderen van de autochtone bewoners, door voor hen .b.v. aparte zwarte scholen te stichten, hoe meer ze omgaan met Nederlands sprekende kinderen die het Nederlands als moedertaal hebben, hoe sneller ze het Nederlands goed zullen beheersen.

  Ik wil geen enkel kind taalvaardigheid en maatschappij leer onthouden, ik zie echter niet in dat je de ouders van die kinderen gaat verplichten om de nieuwe taal en cultuur te leren om te mogen blijven wonen in het nieuwe land van hun keuze. Ik denk de meeste normale mensen de taal en cultuur van het nieuwe land waarin ze gaan wonen, zullen willen leren, alleen zal het mensen die al een bepaalde leeftijd hebben bereikt niet meer zo goed lukken, al willen ze nog zo graag, we moeten ze daarom niet gaan straffen en ze, omdat ze die voor hen moeilijke en onnodige zaken niet meer onder de knie krijgen, terug gaan sturen naar hun land van oorsprong, vooral als je daardoor hun gezin gaat ontwrichten en hun wel geïntegreerde kinderen gaat straffen.


  Maak melding

 38. Hans, wil je zeggen dat slaven niet hoefden te arbeiden? Het verschil tussen een slaaf een contract arbeider en een loonslaaf is eigenlijk niet zo’n groot verschil als je denkt. Een slaaf is een arbeider die gedwongen wordt te arbeiden en geen financiele vergoeding krijgt voor zijn arbeid. Een contractarbeider krijgt wel een kleine financiele vergoeding voor zijn arbeid, maar zolang als het contract duurt, is hij niet vrij om te vertrekken en als hij wijgert te werken krijgt hij ook zware straffen waaronder ook lijfstraffen, in de contractperiode is hij dus ook een slaaf. Een (moderne) loonarbeider is in theorie wel vrij om te vertrekken als hij dat wil en hij mag in theorie ook staken, in de praktijk kan hij dat vaak niet, daarom spreekt men vaak ook over loonslaven, alleen als je je eigen baas bent, ben je geen loonslaaf.

  Hans, als je tijd hebt, moet je de volgende YT documentaire bekijken, dan zal je zien dat er niet veel verschil was tussen slavernij en contractarbeid.

  https://www.youtube.com/watch?v=oxl4q_jfDPI


  Maak melding

 39. Die hooghap heeft geen idee waarover hij lult zoals gebruikelijk. Ik Sururinamer heeft altijd tranen in mijn ogen als ik Surinaamse volkslied hoor. Mie koembatei berie ing sranang. Als je geen huis en geen moer in suriname hebt beter wegblijven. Hooghap is ook maar een corrupte vakbondsman te koop aan de hoogste bieder.


  Maak melding

 40. Ik dacht dat het initiatief voor de massale immigratie (mensen naar Suriname halen omdat de indianen zo alleen waren) was uitgegaan van Nederland.

  Hooghart is de meest Nederlandse naam die wij kennen.

  Wanneer gaat hij in een Pangi of in een Afrikaans gewaad rondlopen, zijn naam veranderen en alvast tribaal beginnen te spreken?


  Maak melding

 41. Is er niet een gek ergens die langs deze idioot kan gaan.!!!!!!
  Is hij echt uit de ass vann ezel geboren. Sorry hooghart je gaat een behoorlijk op je smoel vallen e je gaat niet meer opstaan. Stront


  Maak melding

 42. Henkes ik weet niet waar jij de wijsheid vandaan haalt dat de Nederlanders naar overzee vertrokken het engels niet machtig waren , ik behoor nl. ook dat die generatie die die stap ook wilden wagen. en heb zelf nog op het punt gestaan naar Nw. Zeeland te vertrekken, net als een nicht , en een ander familielid die Canada als levensbestemming heeft gekozen. en mensen hebben allemaal die vorm van voortgezet onderwijs gehad hebben waarbij het engels een verplicht vak was.
  De nu 55 plussers en ouder waar ik het over had zijn afkomsig uit die generatie die hier als eersten in Nederland kwamen en die GEEN intrigatie cursus hebben gehad en waarvan de vrouwen om levens- en/of geloofsovertuiging van hun mannen thuis achter het aanrecht mochten blijven, en nu de nadelen er van ondervinden dat ze problemen hebben dat ze het Nederlands in het dagelijkse openbare leven niet voldoende machtig zijn, zelfs vrij veel van de oudere mannen toen knapen van 20 jaar die gelijk aan het werk zijn gegaan, maar verder nooit geen scholing hebben ondergaan.
  Mijn vrouw nu 24 jaar in Nederland moest van de sociale dienst in onze woonplaats toen ze net uit Suriname kwam naar een inburgerings/inburgeringscursus, waar ze alleen maar voordelen van ondervonden heeft in het maken van een beroepskeuze, een passende opleiding daarvoor en begeleiding daar naar toe, dus heeft zo’n dergelijke cursus alleen maar voordelen i.p.v. nadelen tenzij je de mensen dom wilt houden natuurlijk


  Maak melding

 43. nog even bij de eerlijke woorden van venetiaan te blijven, zoals @john aangeeft: Venetiaan heeft niet alleen met woorden, maar ook met daden laten zien dat hij geen westerling is door zijn kledingstijl consequent hetzelfde, niet westers te houden. ik daag die hooghart uit iets consequent te doen.


  Maak melding

 44. @Henry
  Precies , de takki – takki is geen afrikaanse taal maar een samenraapsel van verschillende talen gesproken in Suriname..
  En ik vind het jammer dat de luie afrikanen gehaald werden om te werkjen in Suriname.Als de hindostanen zoudern komen in hun plaats zouden ze van Suriname echt een welvarende staat maken.Plantages . landbouw en veeteelt zou bloeien en onderwijs percentage zou heel hoog liggen.
  Onderwijzers,doctoeren bv zouden in overschot zijn. Vergeet niet dat de hindostanen voor een kwartje en een dubbeltje werkten,maar ze hadden geen tijd voor geklaag ,ze werkten toen en ze werken vandaag.


  Maak melding

 45. @Henry
  Het is waar. De taki-taki is geen afrikaanse taal maar een samenraapsel van al de talen gesproken in Suriname.Over de gehele wereld wordt het Sranang Tongo aangeduid als taki-taki.
  Jammer als de hindostanen zouden komen ipv de afrikanen zou Suriname tot 1 van de welvarenste landen in de wereld genoemd worden. De trein zou werkelijk rijden, de luchtwegen en weg naar Brazilie zou er staan en weet je waarom?
  Gewoon omdat de hindostanen zouden werken ,ze zijn niet werkschuw,ze werkten toen niet voor grote fortuinen maar een kwartje,een dubbeltje en stuivertje.
  Plantages zouden in bloei staan ,landbouw en veeteelt zou zijn beste tijden meemaken. De wegen zouden geasfalteerd zijn en het onderwijs zou grote percentages aan geslaagden zoals dokters en leerkrachten opleveren..
  We zouden geen hangjongeren kennnen als heden wel het geval is,Geef de hindostaan een lapje grond en gegerandeerd dat ze wel raad weten wat er mee te doen Ze gaan iets nuttigs ermee doen . De afrikaan zou dorpen stichten het beste wat ze wel weten te doen .


  Maak melding

 46. @Ray,

  Jammer als de hindostanen zouden komen ipv de afrikanen zou Suriname tot 1 van de welvarenste landen in de wereld genoemd worden. De trein zou werkelijk rijden, de luchtwegen en weg naar Brazilie zou er staan en weet je waarom?
  Gewoon omdat de hindostanen zouden werken ,ze zijn niet werkschuw,ze werkten toen niet voor grote fortuinen maar een kwartje,een dubbeltje en stuivertje.

  Je slaat wild om je heen: De Afrikanen zijn niet gekomen zoals jij het doet voorkomen.
  De Afrikaan is als SLAAF afgevoerd naar Suriname. Als het mogelijk was geweest, had ik GRAAG met jou geruild. Ik wil van niemand Slaaf zijn.

  Als ik jou goed begrijpt, geef jij de zwarten (Afrikanen) de schuld van alles wat verkeerd gaat of is gegaan in Suriname.

  Ik citeer je laatste zin: De afrikaan zou dorpen stichten het beste wat ze wel weten te doen .

  Alles wat jij schrijft, heeft voor mij een RACISTISCHE ONDERTOON.

  JE VALT MIJ VIES TEGEN!!!!


  Maak melding

 47. @Henry
  Zodra jullie de waarheid wordt voorgehouden is jullie verdedeging…RACISME
  Soms doet het me deken oj jullie zoals jij weten wat racisme eigenlijk is.


  Maak melding

 48. @Ray,

  De Waarheid is dat de Surinamers een POTJE van het LAND gemaakt hebben. Jij blijft maar wijzen met de BESCHULDIGENDE VINGER naar de AFRIKAAN.

  Jij doet alsof er geen zwarte DOKTOREN of ECONOMEN bestaan.

  Dat is die RACISTISCHE ONDERTOON die ik helaas bij jou bespeur.


  Maak melding

 49. Ray,

  Je denkt nog teveel in stereotypen.
  Kijk naar NL. De Afro Surinamers doen het heel goed en worden economisch steeds actiever, vooral de jongeren. Het is dus ook een kwestie van stimulans, mogelijkheden en de omgeving en niet alleen de ras speelt een rol. Hard werkende mensen heb je onder alle rassen, evenals luie mensen. Je hoort toch ook dat Hindoestanen lui zijn geworden en hun winkeltjes aan de Chinezen hebben verhuurd/verkocht om van de huur/verkoopopbrengst te leven. En nu de Chinezen zowat alle detailhandel hebben overgenomen, zijn de Hindoestanen keihard uit de boot gevallen.


  Maak melding

 50. @Henkes, Surinamers zijn slimme mensen, maar als je elke dag alleen maar Surinaams spreekt en je niet verder gaat ontwikkelen is het vragen om problemen.

  Zelfs de Surinaamse taal is al ingewikkeld genoeg om te spreken en te begrijpen.

  Kijk maar om je heen bij andere culturen dan hoef je niet ver te gaan van Suriname.


  Maak melding

 51. Ik heb effe de reacties gelezen over het inburgeren in Suriname. we moeten de nieuwkomers wel verplichten om in te burgeren, maar we moeten dat op een heel interactieve manier doen. Ze moeten verplicht deelnemen aan deze inburgeringscursussen en we moeten dat afsluiten met een soort toets die ze samen in groepjes of klassikaal mogen afleggen. Educatief maar zonder repercussies.
  En effe de discussie over geslaagde Afro Surinamers. Het stelt me wel erg teleur van de geslaagde zwarte jongens in Nederland (denk aan Gullit, David, Rijkaard) maar die geen moer voor hun thuisland doen. Een uitzondering is: Clarence.


  Maak melding

 52. Henkes goed lezen en begrijpen is 2, dit heeft betrekking op jouw reactie van 15 dec. 02.36 uur, ik heb nergens gesteld dat de slaven niet hoefden te werken, en wat dat loonslaven betreft daar heb je volkomen gelijk in, daar kunnen de achterkleinkindere en kleinkinderen van de turfstekers in de veenkolonieen van Drenthe en Groningen die zich daar kapot moesten werken voor de leenheren en kromgebogen van de reumatiek door de kou en de regen voor hun 50 ste dood gingen hun vrouw en kinderen in armoe achterlatend in een schamel plaggenhutje.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.