Kleine brand in nieuwe olieraffinaderij Suriname

32

PARAMARIBO, 13 dec – In de splinternieuwe olieraffinaderij van Staatsolie is brand uitgebroken. Volgens directeur Rudolf Elias betreft het een ‘kleine brand’. Er is olie gelekt.

de olie zat in een deel van de raffinaderij opgeslagen. “Het gaat om een olielekkage, de temperatuur steeg op het moment dat de olie in aanraking kwam met de buitenlucht. Er is toen brand ontstaan”, zegt Elias tegenover Radio ABC. Technici van het bedrijf zelf hebben de lekkage onder handen genomen en die is inmiddels gestopt. Volgens Elias was de brand binnen een half uur onder controle.

“Verder is er niets aan de hand.” Staatsolie verkeert in een feeststemming. Het bedrijf bestaat vijf en dertig jaar. Brandstof van de raffinaderij wordt vanaf vandaag op de lokale markt aangeboden. President Desiré Bouterse mocht als eerste tanken bij het hoofdpompstation van Staatsolie’s dochterbedrijf Gowtu. Elias is ook formeel benoemd tot directeur, na al ruim een half jaar te hebben waargenomen.

Bekijk ook:

32 REACTIES

 1. Ik benne benieuwd naar de reactie van Henk Molenaar en zijn kompanen. Natuurlijk zal Desi Delano Bouterse de schuld krijgen van deze brand. .


  Maak melding

 2. Me e check joe:
  sjek joe self! Als je niets beter te melden hebt, doet dat dan niet! Men wilde de “eerste” tanker “een vurig welkom” heten!
  Neks no fout!
  Er lekt gewoon wat olie en als deze olie met de buitenlucht in aanraking komt dan loopt de temperatuur op!
  Klinkt aannemelijk, toch? of toch niet!!


  Maak melding

 3. Ik ben absoluut niet technisch, maar ik stel me voor dat bij een plotselinge verhoging van de temperatuur er ergens in een control room een lampje moet gaan branden of knipperen, waarna een afsluiter automatisch moet worden gesloten. Of is er even niet goed opgelet? Constructiefout?


  Maak melding

 4. Bouterse mocht als eerste tanken terwijl de bevolking overgeleverd is aan de benen wagen. De gemiddelde burget kan zich dat niet veroorloven.

  Benzine is in Suriname duurder dan in Nederland. En dat voor een olie producerende land. Bedoelde Bouterse dit met goudenkerst ?


  Maak melding

 5. Me e check joe
  Ik benne benieuwd naar de reactie van Henk Molenaar en zijn kompanen. Natuurlijk zal Desi Delano Bouterse de schuld krijgen van deze brand. .

  Nee hoor Bouterse is alleen maar verantwoordelijk voor de enorme economische chaos van 2015 na de puinhoop van jaren 80 en 90 waar hij ook aan het hoofd van de regering stond.

  Bouta = garantie voor economische chaos voor heel Suriname.

  Alleen oerdomme Paarse Pupers blijven in het geloven al worden ze 80 keer genaaid


  Maak melding

 6. Beste mensen

  Dat zoiets er kan plaats vinden kan gebeuren…. Men noemt dit beginners_fout beste mensen.

  Ik zou de hoofdrol spelers willen verzoeken om er voor te waken dat zoiets zich niet meer afspeelt.

  Ik persoonlijk aanschouw DE STAATSOLIE BEDRIJF als een nationalen trots.. Laten we er vr hopen dat dit bedrijf ons economisch wat zal bieden beste mensen.


  Maak melding

 7. Staatsolie moet haar dochterbedrijf Gowtu de opdracht geven geen benzine e.d. te verkopen aan personen die het Surinaams Gezag ondermijnen. Uitzondering kan worden gemaakt indien deze destructieve lui schriftelijk en onder ede beterschap beloven.

  Een speciale groep bestaande uit personen met zuivere Vaderlandsliefde, moeten de namen van deze onopbouwende personen doorgeven aan Gowtu. Indien men toch op de een of andere wijze gebruik maakt van Gowtu-benzine of ander product van Gowtu, dient men de Staat Suriname het tienvoudige te vergoeden van wat men ingekocht zou hebben aan producten van Gowtu.

  Er moet daarom met moderne camera’s worden gewerkt bij alle pompstations. Zo kan dit gespuis op elk gewenste moment worden opgespoord.

  Om deze lafhartige personen klakkeloos van Surinaamse Gowtu-producten te voorzien, zou als beledigend kunnen worden ervaren door het overgrote deel van de Surinaamse Bevolking.

  Hier op de site zijn er genoeg lafhartige mensen behorend tot deze categorie, die zouden moeten worden opgespoord.

  Surinaamse Gowtu moet in Suriname alleen maar worden verkocht aan de Echte Surinamer of aan personen die respect zouden tonen voor het Surinaams Gezag, wettelijk verkregen.

  Suriname(rs) van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 8. Deze raffinaderij is duidelijk een product met wat tekortkomingen.

  1) Na een EBS stroom storing doet de noodstroomvoorziening het onvoldoende om het ding aan de praat te houden met de eigen powerplant.
  Het duurt ondertussen 10 dagen om het ding weer aan de praat te brengen.
  2) Na een brand stelt de algemeen directeur niets aan de hand. gevaarlijke opmerking van de man. Een brand in een raffinaderij is niet niets.
  3) Na een Jaar commissioning en 1,5 jaar te laat wordt nu duidelijk dat Staatsolie nog een jaar onder leiding van SAIPEM moet oefenen en trainen om de raffinaderij zelf te kunnen bedienen.

  De kosten van het laatste zijn nog niet verwerkt in de geëxplodeerde kosten.


  Maak melding

 9. Do the RIGHT thing

  Staatsolie moet haar dochterbedrijf Gowtu de opdracht geven geen benzine e.d. te verkopen aan personen die het Surinaams Gezag ondermijnen. Uitzondering kan worden gemaakt indien deze destructieve lui schriftelijk en onder ede beterschap beloven.

  Dus iedereen die anti Bouterse is moet voortaan een Paars Ster dragen met de letter L van “Landverrader”

  Want volgens jou is ene echte vaderlandslievende Surinamer iemand die moordenaar Bouterse onvoorwaardelijk steunt.

  Dank voor het het inzicht in jou ziekelijke Paarse geest.


  Maak melding

 10. @Do the right thing,

  Het bekritiseren van Surinamers die niet tot het paarse kamp behoren en daaraan gekoppeld het niet leveren van goederen of diensten is werkelijk te ziek voor woorden. Jouw liefde voor de massamoordenaar Bouterse kent geen grenzen en dat zegt meestal iets over iemand zijn verstandelijke vermogens. Laat je vandaag nog opnemen bij de eerste beste GGZ instelling want dan pas doe je the right thing.


  Maak melding

 11. Hallo Koos,

  Toch typisch dat de Paarse Aanhang kenmerken vertoon van racistische en fascistische trekken, een gebrek aan opleiding en een wanhopige hang naar een sterke moorddadige leider

  En ze zijn te vinden in het rioolputje van de Surinaamse samenleving

  PS: Voor Do the Right Thing

  “Op vertoon van uw NDP lidmaatschapskaart ontvangt u 50 procent korting op uw boodschappen bij de Combé markt.


  Maak melding

 12. Goedemorgen Henk Molenaar,

  In een fatsoenlijke samenleving is er toch geen plaats voor politieke partijen die op goederen en levensmiddelen een discount beloven als je bij hun een lidmaatschap aan gaat. Dit is ordinair uitbuiten van de economische toestand in Suriname. De NDP vormt met de actie bij Combé markt een voedingsbodem voor daden die het voorstellingsvermogen en het denkvermogen ver te boven gaan.

  Het staat ook haaks op de grondwet, zie art 8 lid 2. Een beetje burger kan dus een zaak hiervan maken.

  Te walgelijk voor woorden. Iets anders kan ik er niet van maken.


  Maak melding

 13. In dezelfde maand dat alle staatshoofden van de wereld, exclusief onze op Brokobaka vertoevende volkspresident, in Parijs afspraken het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen, tankte onze nationale brokkenpiloot (Brokobaka Brokki) voor de eerste keer zijn auto vol met benzine geproduceerd door Staatsolie. Zonder glazen bol kan ik je nu al vertellen dat de hele wereld straks gaat overschakelen op duurzame, niet vervuilende vormen van energie, men gaat b.v. massaal overschakelen op elektrische auto’s, waardoor je straks je benzine en diesel zelfs aan de straatstenen niet kwijt kunt raken. Staatsolie was zonder bemoeienis van Brokobaka Brokki goed op weg met haar ethanol project als alternatief voor fossiele brandstoffen, maar door bemoeienis van Brokki (Staatsolie moest geld stoppen in de goud business) werd dat project afgeblazen. Onze brokkenpiloot heeft zijn hoop gevestigd op het aantrekken van de aardolieprijs op de wereldmarkt, waardoor de verhoogde inkomsten uit Staatsolie hem uit de financiële problemen zullen halen, maar volgens mij mag Brokobaka Brokki blij zijn als hij na de Suralco raffinaderij ook de Staatsolie raffinaderij als schroot kan verkopen aan het recycle bedrijf dat intussen door zijn grote vriend Brampie of diens (schoon)zonen, zonder openbare inschrijving, is opgezet in Suriname.


  Maak melding

 14. @Printa, die idioot van een Che Guevara was een massa moordenaar, folteraar en een vijand van de mensheid. Hij liet niet alleen executies uitvoeren, maar schuwde niet om veel daarvan zelf uit te voeren. Toen de eerste atoomraketten van Rusland op Cuba werden opgesteld, wilde hij ze het liefst zo snel mogelijk inzetten tegen de oostkust van Amerika om de Amerikaanse vijand honderd miljoen slachtoffers te bezorgen. Hoe ziek ben je dan ?

  Printa, die Che Guevara mag je ergens wegstoppen waar het daglicht niet kan schijnen. Vergeet hem af toe geen water te geven. Sterker nog, ik hoop dat Bouterse hem volgt.

  PS: jij bent de laatste hier die het over Nelson Mandela mag hebben. Mandela was vrijheidsstrijder, strijder voor mensenrechten, geen couppleger of onderdrukker, en al helemaal geen moordenaar van eigen ongewapende burgers.


  Maak melding

 15. @Me e check joe
  Ik benne benieuwd naar de reactie van Henk Molenaar en zijn kompanen. Natuurlijk zal Desi Delano Bouterse de schuld krijgen van deze brand.
  ………………………………………………………………………………………………..
  NATUURLIJK WEER DIE ZELFDE DOMME RETORIEK,van redie moesoe 1ste klas.DOMBO HENKIE PANKY MOLENAAR.
  moordenaar-8dec-corruptie-verspilling-they are living in the past……trow back in the last century !


  Maak melding

 16. Printa,

  moordenaar-8dec-corruptie-verspilling-they are living in the past……trow back in the last century

  ===========================================

  Gemaks halve vergeet je dat onze vermoorde broeders ook vaders waren met gezinnen, vuile rat.


  Maak melding

 17. printa
  Die domme EZEL .HENK MOLENAAR ,ziet Nelson Mandela ook als een terrorist..!,.even als Che Guevara…..reken maar !

  Alleen een ongeletterrde domme Paarse Kakkerlak durft lafbek Bouterse te vergelijken met Mandel en Che Guevare


  Maak melding

 18. Volgende grote tegenvaller voor de begroting.

  Ellias geeft aan dat de winst van Staatsolie afneemt van $ 400.000.000 naar $ 40.000.000 voor belastingen.

  De begroting voerde voor 2015 inkomsten uit Staatsolie $ 150.000.000 en nu voor 2016 $ 100.000.000.

  Het lijkt mij uitgesloten dat Suriname in 2016 $ 100.000.000 uit Staatsolie kan persen als het bedrijf slechts $ 40.000.000 verdiend voor belastingen.

  DIT HEET DROOMDENKEN


  Maak melding

 19. De paragnost Jan van der Heijden voorspelt dat China volgend jaar bauxietmijnen in Suriname gaat overnemen en nog enkele andere dingen. Misschien ook wel Staatsolie.


  Maak melding

 20. Printa,

  Reageer nu voor de eerste keer eens vanuit Rotterdam of omgeving inhoudelijk op een artikel hier op de Waterkant.
  Het enige wat je kunt, is afgeven op andere forumleden.
  Daar is een forum niet voor bedoeld.
  Je wordt ook geacht nog een beetje intellect mee te brengen om te kunnen mee-discussieren, maar aan jouw postings te zien is dat voor jou veel te hoog gegrepen.


  Maak melding

 21. JOJO
  Dit gebeurd overal ter wereld. Olie en grondstoffen leveranciers krijgen veel minder voor hun product hoewel men meer grondstoffen en olie nodig hebben om de wereld economie draaiende te houden. De vraag naar olie en grondstoffen neem toe maar de Europese bankiers ,handelaars hebben de prijzen gemanipuleerd om veel binnen te halen voor weinig geld. Leg mij uit hoe is het mogelijk dat de olie prijzen met meer dan 60 % is gedaald en ik merk het niet tijden het tanken, benzine prijzen hoort ook met 60% procent tedalen. De Europese landen hebben een deal met Saudi Arabië gesloten om de olie productie teverhogen ondanks dat ze minder voor krijgen. Suriname is geen uitzondering, kijk naar Brazilië en al die landen die olie en grondstoffen produceren en leveren. De olie producerende landen moeten besluiten om de productie met een maand stil teleggen en let op de prijzen zullen binnen een dag op de aandeel markten met 200% stijgen , ze moeten het leveren van grondstoffen zoals goud en koper met een maand stil leggen en kijk hoe snel de prijzen zullen stijgen.


  Maak melding

 22. Zoals de zaken er nu voorstaan gaat staatsolie een nog zwaardere tijd tegemoet en dat is nu het bedrijf waar de sur. economie / begroting op leunt.Henkes ziet het goed in..De naaste toekomst is somber en voor de verre toekomst is het bedrijf erg kwetsbaar.Buitenstaanders , in het bijzonder de Surinamers zelf, geloven dat staatsolie een geweldig goed draaiend bedrijf is en op eigen kracht voortploegt. Maar de werkelijkheid is anders.De laatste obligatielening had een hogere rente dan de vorige terwijl de rente met meer dan 75% is gedaald.Teken aan de wand.
  Beste Lobie, uw verhaal is helaas onwaar.Gaarne de bron van uw analyse of heeft u het zelf zo verklaart?


  Maak melding

 23. @Lobie

  u heeft gelijk dat overal ter wereld de olieprijzen dalen. Dat komt niet door een complot van banken maar door een aantal ontwikkelingen:

  1) De prijzen werden zo hoog dat alternatieven interessant werden (creatieve destructie). Ofwel een hoge prijs dracht bij aan vervangende oplossing.
  2) De samenleving wil over naar duurzame energie omdat ons klimaat en gezondheid in het geding raakt. De westerse consument is bereid iets meer te betalen voor duurzame alternatieven.
  3) Door de hogere prijzen is in de VS de productie van Schalie olie (freaking) mogelijk worden. Het resultaat is dat de VS van de grootste importeur nu zelfs supporting geworden is en dat daarmee de grote exporteurs minder kwijt konden in de VS.
  4) Door het verdwijnen van import in de VS verdienen grote exporteurs als Venezuela, Saudi Arabie, Rusland plotseling heel veel minder.
  5) Voeg aan het voorgaande toe dat de productie in Irak de afgelopen jaren weer op niveau gekomen is en dat door het beëindigen van de sancties ten aanzien van Iran nu ook grote hoeveelheden olie uit Iran op de markt komen.

  De VS heeft dankbaar gebruik gemaakt van het wegvallen van haar vraag als de extra productie uit Irak en Iran om landen als Venzuela, Rusland en Saudi Arabie een lesje te leren.
  Saudi Arabie gaat uit eigen belang ook nog eens extra olie produceren.

  Het westen maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheden die er ontstaan.
  De vraag neemt af en de voorraden worden groter en groter.


  Maak melding

 24. Door de schalie olie en gas is de USA plots zelfvoorzienend geworden.En kwamen de grote producenten met enorme voorraden te zitten.
  Maar omdat de productie van schalie olie en gas duur is,bleven de grote producenten hun hoge quota houden om zo de prijs van olie omlaag te krijgen.En tegen lage prijzen zijn de schalie producenten niet opgewassen.Zo is men in Canad gestopt met het halen van olie uit de oliezand.Plots is dat te duur geworden.
  Zo wacht men ook tot schalie producenten het opgeven.En hebben de giganten hun markt terug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.