‘Naschoolse Opvang Suriname moet zonder voedsel’

22

PARAMARIBO, 14 dec – De Naschoolse Opvang moet doorgaan, maar dan zonder eten voor de kinderen. Dit stelt parlementariër Patricia Lemmob – Etnel. Het roer moet worden omgegooid. Het accent moert van maag vullen naar voeding voor de geest.

Vooral het verbeteren van leerprestaties zou meer aandacht moeten krijgen. “Voeding is een taak van het gezin. Een broodje of fruit mag op school gegeven worden als tussendoortje. Belangrijk is dat het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting het gezin moet gaan versterken”, zei Lemmob – Etnel in het parlement. Of het ook zo zal uitpakken, moet binnenkort al blijken. De opvang begint in januari.

Het is een doorstart, na een langdurige evaluatie. De kritiek op de Naschoolse Opvang was dat het meer ging om het eten. Onder meer de extra lesbegeleiding schoot er bij in. Steeds meer ontstond de indruk dat tientallen cateringbedrijven er vooral beter van moesten worden. Lemmob – Etnel verwacht een ommekeer bij de doorstart: “Geen voeding, maar daadwerkelijke verbetering van de kwaliteit van het leergedrag van onze kinderen.”

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Eindelijk iemand die het door heeft, helaas een beetje laat ! In deze moeilijke tijd in su zullen denk ik veel oyders hier niet blij mee zijn . Maar goed, hopelijk is dit ook een les voor hun om ook de verantwoordelijkheid te dragen voor hun kroost. Een ontbijt vanuit huis hoeft niet duur te zijn, vooral niet in su!


  Maak melding

 2. Bullshit het is gewoon een geld kwestie. De kas is leeg en nu wordt het afgeschoven naar de gezinnen. Leveranciers en cateraars werden niet of te laat betaald. Het houdt een keer op.

  Nog 5 jaar geef ons nog 5 jaar, hoor het die Bouterse met zijn beschonken oogjes nog zeggen.


  Maak melding

 3. Naschoolse opvang zonder voeding.Prima, maar de kleine maagjes van de kinderen die het hard nodig hebben. Wie zal voor deze onschuldige kinderen die ongevraagd op aarde zijn opkomen? Een vrouw, moeder die gekozen is om ook voor deze kinderen op te komen zegt geen voeding. Deze kinderen worden straks ook burgers van het land. Denkt maar aan onze oude dag. Wat er gedaan kan worden is de AKB inkorten met 10% en geven aan de school. Er zijn genoeg moeders op elke school in elke klas die graag voor de hongerige kinderen willen koken. het is gewoon doen enminder praten. Praten vullen geen gaatjes mensen met lelijke gedachten.


  Maak melding

 4. Naschoolse opvang is de verantwoordelijkheid van het min, van onderwijs en NIET van cateringsbedrijven!!!!
  Een uitgebreide maaltijd hoeft niet verschaft te worden maar een broodje met beleg mag wel en wel door het min, van onderwijs!!!


  Maak melding

 5. Zonder volle maag kan je niet goed concentreren!! dus je gaat weinig of niets presteren/leren!!! Dan is je adrenaline te laag welke heel slecht is voor de gezondheid!!

  En dat willen deze Patricia Lemmob – Etnel!! wier genoeg geld heeft voor haar maag!! Zo laat zij de kinderen stikken en helpen naar de maan!!


  Maak melding

 6. De naschoolse opvang oude stijl en de daaraan verbonden maaltijden heeft een behoorlijke njang patu opgeleverd. Dat is niet de bedoeling. De naschoolse opvang is bedoeld voor kinderen met leerproblemen cq. achterstanden. Daarop moet de focus liggen. Er zijn gezinnen die de kinderen speciaal naar school stuurden voor het eten, dat vaak werd meegenomen naar huis. Zo is de naschoolse opvang zijn doel faliekant voorbij geschoten. Dit mag je de vorige minister van Onderwijs kwalijk nemen. Hij is nu overigens VP.


  Maak melding

 7. In de jaren tachtig werd ook voeding verstrekt op school aan kinderen van minderbedeelde gezinnen. Het liep via Ministerie van Sociale Zaken (als beleidsmaatregel in hun begroting) en het was doeltreffend!. Zie nu als er gewijzigde inzichten komen van mensen die geen kaas gegeten hebben van planning, efficiency, effectiviteit en zuinigheid. Dan komen er a la dol “cateringsbedrijven” uit de lucht vallen en ook te kunnen snoepen van het aanbod. Als zelf voormalig parlementarier Panka en diens geliefde uitverkorenen waren in het district Para, mag niks niemand verwonderen toch, of wel?


  Maak melding

 8. Men heeft gelijk. Je wordt twee keer gek in jouw leven. De eerste keer is als je met veel geld in aanraking komt en de tweede keer wanneer je dat verbrast hebt en geen geld meer hebt . Niet alleen de Surinaamse , maar ook de Nederlandse overheid is duidelijk een mooi schoolvoorbeeld hiervan. Er zijn beslissingen genomen die ik volstrekt niet kon begrijpen. Een ding moet ik nageven en dat is dat de economie zichzelf vroeg of laat herstelt. De regeringen kunnen hoogstens de periode van herstel inkorten of verlengen, op basis van hun goede of foutief genomen maatregelen.
  Wat bedoel ik precies met gek. Met gek bedoel ik dat je een probleem gaat oplossen door een ander probleem te creëren. Ik wil mij in deze beperken tot de naschoolse opvang door te wijzen op de goede en minder goede dingen van deze voorziening.
  Zeker is dat men de kern van het probleem over het hoofd ziet. Overduidelijk is dat er niet genoeg denkwerk verricht is of moet ik zeggen dat de bezuinigingswoede het denkvermogen heeft aangetast. Even een historische verhandeling en die lijn doortrekken naar nu.
  In de jaren 60 moest ik ook nablijven op school om te eten met nadruk op eten. Ik was ondervoed, was kind van een één ouder gezin en mijn moeder moest als dienstmeisje voor een schamel salaris van Sf 30 gulden per maand de hele dag voor een gezin zwoegen. Tijd om te koken, naar ouderavonden op school gaan en over mijn onderwijsbelangen waken had zij niet. Ze vond het een grote schande dat ik moest nablijven op school, maar aan de andere kant was dit voor haar een welkome verrassing. Ze hoefde zich niet druk te maken om het eten van 1 uur n.m. en kon ongestoord haar werkzaamheden uitvoeren. Persoonlijk zou ik het ook niet erg hebben gevonden om als tegenprestatie voor het mogen eten nog een of twee uren extra school te krijgen. Met een volle buik is extra leren helemaal geen probleem. En de vraag rijst natuurlijk wat het alternatief zou zijn?
  Ik denk dat als mijn moeder een monstersalaris zou verdienen, zij haar dagelijkse kookverplichting zou afkopen door mij geld te geven om ergens te gaan eten.. En ik? Ik zou het geld gebruiken om junkfood te kopen met als gevolg dat ik net als de Amerikaanse kinderen zeker met obesitas zou eindigen. Waarom men het leerelement niet inbouwt is mij dus een raadsel.
  En wil men het probleem echt oplossen dan zal men het probleem van éénoudergezinnen in Suriname en daar zijn er veel van, moeten aanpakken door vooral de vaders die op de vlucht slaan voor hun verplichtingen te dwingen alimentatie te betalen.
  Natuurlijk geef ik toe dat het systeem van naschoolse opvang moeilijk te controleren is , maar werken met budgetten, oogtoezicht op naleving van regels en recepten en kinderen periodiek ondervragen of ze voldoende eten krijgen, evenals leveranciers en leerkrachten op tijd betalen zullen zeker positief werken. 100 Kinderen eten geen duizend kippenboutjes.
  Kijk ik ga niet beweren dat de naschoolse opvang mijn leerprestaties enorm hebben beïnvloedt daar ik van huis uit heel goed kon leren, maar zeker is dat voor mij en mijn moeder een enorme uitkomst was. Ik had te eten en mijn moeder kon rustig doorwerken. Door het eetelement eruit te halen zal dit zeker een averechts werking hebben. Jammer dat ik niet rijk ben, want zeker is dat ik dit project financieel zou steunen.


  Maak melding

 9. Naschoolse opvang. Misschien moeten ze op die scholen commerciele activiteiten verrichten zoals auto’s wassen enz. Dan betalen die kinderen hun eigen opvang en eten en de opvangers.


  Maak melding

 10. “Geen voeding, maar daadwerkelijke verbetering van de kwaliteit van het leergedrag van onze kinderen.” Paarse kut toch. Dan maar een banaan als toetje, moet ook kunnen. Maar gezien het vijf jaren lange wan- en corrupt paars beleid van baas en zijn corrupte boevenbende zijn vele sectoren waaronder de landbouw kapot of besmet van het paarse virus. Bana sreef kong dieri. Na rijstpap of bananemeel met paarse stroop no bong slecht. Of een watra soepoe met paarse nappi en warme vis en veel broki alesi. Ndp elite na soso ka dong voorstel deng habi, da na wang Misjieka nanga eng Dubai, of Meye nanga eng inversteerdeers sa e go knap ini rij foe investeer en nu deze paarse tante met het belachelijk voorstel. Ndp na werkelijk soso paarse ka aan kommer en kwel en het gros der ouders van al deze schoolkinderen na oliedomme aanhangers sa lobi didibri.


  Maak melding

 11. In Suriname moet men er aan gaan wennen dat de overheid niet altijd hoeft op te draaien voor de kosten. Ik hoop dat men aan bepaalde ouders die het kunnen missen een bepaalde eigen bijdrage in rekening gaat brengen. Daarnaast zou het handig zijn als men gaat zoeken naar sponsoring van de opvang. Bedrijven zouden een deel van de kosten op zich kunnen nemen.


  Maak melding

 12. Het is verschrikkelijk met jullie om over voeding te praten. Deze kinderen worden straks volwassen. Jullie worden straks ouder en als zij ook zo zouden praten, hoe zouden je voelen. Associale krengen jullie hebben niet eens respect voor het leven. Degene die een njang patu ervan hebben gemaakt wat denken ze wel. Kinderen zijn gauw tevreden. Als ze het eten naar huis brengen wil zeggen dat ze ook sociaal zijn dommie, Iedereen komt met vooroordelen. Baah .Jullie willen een goede oude dag hebben in Huize Asiana. Wat je zaait dat zal je oogsten gierige beesten. Inplaats dat je meehelpt zeuren jullie.


  Maak melding

 13. Maloot
  @ scholiertje, niet alleen Panka en zijn geliefde waren uitverkoren. Parlements ondervoorzitter Melvin Bouva, was voorzitter Commissie Naschoolse Opvang.

  Melvin Bouva (catering ), vijf (5) scholen, SRD 600.000 {zes ton }.

  Wat een schuin marcheerders, die NDP’ers.
  NDP = Nieuwe Dieven, Nationaal Dieven of Niet te stuiten Didibri Partij.
  Met NDP nog langer aan de macht, wordt Suriname het Biafra van Latijns Amerika. Ze stelen alles bij mekaar.


  Maak melding

 14. president Bouterse:” mevr. de voorz. er zijn figuren die proberen de samenleving te destabiliseren” {woorden van gelijke strekking}. We weten wie ze zijn, aldus Baas.

  Meneer Bouterse, u weet wie de mensen zijn. U weet, hoort alles. Waarom weet u in geval van de december moorden niet wie de daders zijn. Werkt uw kort geheugen plotseling niet meer?? Hemel kondre switi presi, ma, voor u president, a de bun fara { triljoenen lichtjaren}.


  Maak melding

 15. malloot en scholiertje

  Ik heb gelezen dat Brunswijk het eten in oost Suriname verzorgd en dat de Combe markt ook een dikke vinger in de pap heeft. Allemaal profiteurs waardoor zo.n prachtig project gedoemd is te mislukken.

  O ja en dat moet ik jammer genoeg nog vermelden:
  mijn moeder werkte op Zorg en Hoop voor witte mensen uit Nederland en ze heeft haar oude dag gesleten met versleten ledematen en zonder 1 cent pensioen. Ik was blij dat die tijd achter de rug was. Nu gaan wij terug naar die tijd.


  Maak melding

 16. Een product van deze regering dat gedoemd was te mislukken. Ondoordacht, onvoorbereid, ongeorganiseerd, ongecontroleerd!
  En wie is er nu de dupe?
  Het kind!
  En zo heeft hij het volk weer een rad voor de ogen gedraaid!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.