Geen afscheidsspeech op laatste dag Suriname Aluminium Co.

20

PARAMARIBO, 30 nov – “Er was geen enkel managementlid op Paranam, geen afscheidstoespraak of bulletin.” Zo beschrijven teleurgestelde arbeiders de sfeer tijdens de laatste actieve uren van de aluinaarderaffinaderij te Paranam.

Suriname Aluminium Company, Suralco, breekt op. Hoewel het al lang geleden was aangekondigd, is de manier waarop pijnlijk. “Niemand van de leiding die desnoods notitie kwam nemen van zo een symbolisch moment”, zeggen de arbeiders tegenover de Ware Tijd. Een symbolisch moment na bijna honderd jaar mijnactiviteiten in Suriname. Dat de laatste partij bauxieterts werd geleverd, is al wat de arbeiders te merken kregen.

Kennelijk werd meer verwacht bij wat ook gezien kan worden als de laatste stuiptrekkingen. Zeker in de naaste toekomst zal geen bauxiet meer gemijnd en verwerkt worden op Surinaamse bodem. Het is ook waarom de arbeiders meer verwacht hadden: “Het was jammer dat het zo gevoelloos is gegaan, die laatste levering.” Intussen tracht de vakbond nog het beste uit het vuur te slepen bij de afvloeiing van het personeel.

20 REACTIES

 1. Het probleem van dit volk is, dat ze vaker te hoge verwachtingen hebben gehad, en juist waar ze die verwachtingen niet moesten hebben zoals met al die mooie beloftes van die paarse roversbende, waarbij het volk mooi bedrogen uitgekomen is, en nu de prijs gaat betalen voor hun stemgedrag, en gaan nu nadenken, dat die periode van Vene en Teltink, zo slecht nog niet was, en deze week mag dit zelfde volk die zulke hoge verwachtingen hadden, 70 cent per liter brandstof meer gaan betalen, we gaan nog voor 5, ja 5 gulden voor 1 liter brandstof .


  Maak melding

 2. Waarom zou respect hebben voor de werkers als hun vertegenwoordigers het ook niet hebben of steeds weer bewijzen dat ze er een zooitje van maken.

  Alcoa denkt “see you in court ” .
  Hun dossier is allang dicht en gesloten. De vordering voor geleverde energie gaat oplopen. Op enig moment gaan ze een incasso procedure beginnen waarna ze Brokopondo gaan afbouwen en Suriname ernstig energie problemen gaat krijgen.
  Ze gaan daarna rente rekenen over de achterstallige betalingen waarna Suriname’s besluiteloze President door de knieen gaat Alcoa laat ontsnappen voor een bordje bruine bonen met rijst en hoopt dat de toekomst elk probleem zal oplossen of laten verdwijnen.


  Maak melding

 3. dit is schandalig,ook voor de arbeiders die daar gewerkt hebben.dit is jullie smerigheid en wanbeleid heel triest.al die boeven die naast de president lopen .ik vraag mij af als suriname wel goedgeschoolde mensen heeft.maar vergget het niet jullie kinderen en kleinkinderen die zullen hiervoor boeten.karma slaapt niet pas op/


  Maak melding

 4. Geen afscheidsspeech? Wat hadden ze dan verwacht? Zal ik het dan maar doen?

  “Bedankt voor jullie tomeloze inzet, vooral het managementteam van Suralco, die met medewerking van de diverse regeringen de zaak in de soep heeft laten lopen en zichzelf mateloos hebben verrijkt. Zoals zovele bedrijven met een Surinaams management. Suikerfabriek Mariënburg, Bruynzeel, Surland, SML Er zit nu alleen nog wat koper, ijzer, een beetje goud en vooral veel kwik in de Surinaamse bodem. Er is nog voldoende te mijnen.
  Nogmaals, bedank en nu eruit!!!!!


  Maak melding

 5. JoJo,

  De kans is groot dat je gelijk krijgt. De botsing tussen de surinaamse laat maar waaien benadering en de zakelijke opstelling van Alcoa zal leiden tot een hoge prijs voor Suriname.


  Maak melding

 6. Alcoa heeft allang afscheid genomen van Suriname en zijn werknemers.
  Zo gaat het in de harde zakenwereld.
  Het is intriest voor de betrokken werknemers, maar als er op een andere manier onheus wordt gehandeld, hoor je niemand.
  Dan wordt er gezegd, dat dat bij de Surinaamse cultuur hoort en zo lust ik er nog wel een paar.


  Maak melding

 7. Wat de regering Bouterse niet kon heeft de DNA een 1 maand duidelijk weten te verwoorden.
  Het DNA voorstel aan de President is vlijmscherp. Aangezien de regering er niet uitgekomen is zal een ieder hier de hand van de oppositie in moeten herkennen.

  Alcoa staat met de rug tegen de muur.

  Zij hebben de overeenkomst feitelijk beëindigd door de productie te staken. Het gevolg is dat zij de brokopondo overeenkomst beëindigd hebben en zonder sluitende afspraken en dat daardoor de oorspronkelijke overeenkomst van toepassing is.

  Samengevat:
  1) Overdracht van Brokopondo Waterkracht Centrale per direct in goedwerkende omstandigheden.
  2) Herstel van alle mijn locaties volgens lokale en internationale regelgeving.
  3) garantie werkgelgenheid tot 2033.
  4) te onderhandelen over slopen op overdragen Paranan.

  Zet dit eens af tegen de slappe MOU.

  Beste RobG zie waar de deskundogheid zit.
  Allicht niet bij de onderhandelingscommissie of de regering aangezien die de MOU zoals door Suralco opgesteld getekend hebben..


  Maak melding

 8. Ach!! voor de Suus is dat de normaalste zaak vd wereld!!

  Waarom moeten de vertegenwoordigers komen voor hun onderdanen?? Stoor hen niet hoor want zij zijn aan de doksa en de black-label!! no weer ding sma ede!! go na oso en kuku sa yu kan du!!! no du so kinderachtig!!

  SCHANDE, SCHANDE EN NOG EENS SCHANDE VOOR DIT SOORT UITGEHONGERDEECHTE HYENA’S!!

  WAT EEN managemenstleden OF BAZEN ZEG!! Oef, Ik walg en kots er wel van!!


  Maak melding

 9. Ay..Baya…a tori Sari.Wat doet Miss Piggy Selos nu. Houd ze zomer slaap. Durft zij Lonnie niet te arresteren . Deze Lonnie die met 6 illegale concessies stinkt in de centjes om te strooien naar de domme massa.Deze massa hebben keen kaas gegeten vanwaar Lonnie al dat geld strooit naar hen toe. Wel,Miss Piggy Selos moet harde maatregelen treffen met zulke figuren die het land naar de knoppen nu sturen. Opsluiten in Santo Boma en nooit meer de vrijheid geven. Basta.


  Maak melding

 10. Suralco dede. Maar ze zeggen toch dat die een z’n brood is die ander z’n brood. Straks komt iets nieuw in die plaats van Suralco. Nu die Yuan is officieel wereldmunt, kan die Chinees meer en moro boengkopoe investeren. Misschien ook in Suriname.


  Maak melding

 11. Het doet mij denken aan hoe men mariënburg heeft verkwanselt.
  Een goed bedrijf waar veel mensen werk vonden.
  Alcoa wilde wel verder mijnen maar vond corruptie op zijn weg.
  Ik heb bij mijn laatste bezoek aan de fabriek een aantal managers gesproken die dit allang hebben zien aankomen.
  Bedank Bouterse maar. Vooral ruzie zoeken met Nederland.
  Dat levert wat op


  Maak melding

 12. Mensen zoals blaka bakra die denken het te menen met Su moeten hun “smond” houden. Het Suralco management team heeft zijn problemen ja maar vergelijk ze niet zoals de figuren van de Ebs, telesur etc. U moet eens weten wat het management en de arbeiders allemaal niet hebben moeten doen of geoffert hebben om het bedrijf draaiende te houden. Onvoorstelbaar, dus niet zomaar dingen uitkraaien als je niet beter weet. Vins


  Maak melding

 13. Mensen zoals blaka bakra die denken het te menen met Su moeten hun “smond” houden. Het Suralco management team heeft zijn problemen ja maar vergelijk ze niet zoals de figuren van de Ebs, telesur etc. U moet eens weten wat het management en de arbeiders allemaal niet hebben moeten doen of geoffert hebben om het bedrijf draaiende te houden. Onvoorstebaar, dus niet zomaar dingen uitkraaien als je niet beter weet. Vins


  Maak melding

 14. Niemand van de leiding die desnoods notitie kwam nemen van zo een symbolisch moment”, zeggen de arbeiders tegenover de Ware Tijd.

  Maar we hebben nu wel redenen om verdrietig te zijn en droengoe te worden. Elke keer gingen wij goed drinken wanneer we zin hadden ,vooral tijdens werktijd.Kan dit ook 1 van de oorzaken zijn dat Suralco vertrekt?


  Maak melding

 15. En nu? Gaan we opruimen of opbouwen?

  Gaat de vertrekkende partij het hele complex slopen en het terrein schoon opleveren? Of laten we de rotzooi en gif die er waarschijnlijk zit gewoon liggen voor Suriname alleen?
  In de “westerse” landen moeten bedrijven tientallen en soms honderden miljoenen neerleggen om alles weer schoon en gezond achter te laten. Welke onwetende en ongrijpbare Surinaamse functionaris heeft dit weer geregeld?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.