Amerikaanse documentaire over ‘Blackface’ te zien

70

Vanaf vandaag is de korte documentaire Blackface van de Amerikaanse Oscarwinnaar Roger Ross Williams op CNN.com te zien. Blackface, de laatste aanklacht tegen ‘black pete’ (Zwarte Piet), is vooral een persoonlijk relaas van filmmaker Ross Williams. In de docu wordt geprobeerd de traditie van Zwarte Piet aan internationale kijkers uit te leggen en krijgt Nederland ervan langs om wat Ross Williams ‘your dirty little secret’ noemt.

Volgens Ross Williams ontkent Nederland haar koloniale verleden en haar rol in de slavernij en is ze ongevoelig voor de stem van minderheden. Zwarte Piet is daar het ontegenzeggelijke bewijs van, zegt hij. De filmmaker vertelt dat hij ooit naar Nederland kwam vanwege de tolerantie, de progressieve mentaliteit en de beroemde appeltaart. Maar door Zwarte Piet moest hij zijn idyllische beeld van Nederland bijstellen.

Humberto Tan ontvangt hem maandagavond ook in RTL Late Night. De presentator roept zijn publiek op om te “luisteren naar Williams verhaal en argumenten”.

Humberto Tan: “In Amerika zijn er absoluut misstanden. Gelukkig dat daar in binnen- en buitenland oog voor is. Deze Amerikaan doet onderzoek naar Zwarte Piet en het onbehagelijk gevoel dat hij daarbij heeft ervaren. We kunnen wegkijken en hem bij voorbaat wegzetten als “zeurpiet” of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten. Ik kies vol overtuiging voor het 2e. Wijzen op misstanden in zijn eigen land ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om na te denken over gevoelige thema’s in eigen land. Zwarte Piet bijvoorbeeld. Spanjaarden hebben ook tradities waar zij vol overtuiging voor kiezen maar waar de wereld gelukkig iets van vindt (stierenvechten)…Japanners hebben tradities waar de wereld gelukkig iets van vindt (walvisjacht)….maar de wereld moet zwijgen als men iets vindt van onze “tradities”? Lijkt mij niet consequent. Hoe onschuldig het feest ook bedoeld is, er zijn ongewenste effecten waar we niet enkel over kunnen zwijgen. Voor de duidelijkheid: ik ben enorm voor het Sinterklaasfeest maar met een aangepaste Piet! ! En ook voor de duidelijkheid: voor mij is niet iedere voorstander van de klassieke zwarte Piet een racist. Maar kijk niet weg! Ga in gesprek en sta open voor hoe anderen Zwarte Piet kunnen ervaren“.

70 REACTIES

 1. De hele discussie is lachwekkend.
  De meeste Surinaamse kinderen zijn in Nederland opgevoed met zwarte piet.
  Het komt niet bij ze op dat Zwarte Piet een slap aftreksel is van een neger.
  Kom nou. Negers zijn niet zo zwart, hebben geen rode lippen en zo,n raar pakje aan.
  Dus stop eens met zeuren.
  De huidige zwarte piet is slim, aardig en brengt pakjes voor de kinderen mee.
  Eindelijk een positieve neger die werkt 🙂


  Maak melding

 2. God heeft de ene groep zwart als kleur meegegeven,hierover valt dus niet te discussieren.
  Of anders het gevecht gaat tussen God en de zwarte groep De rest houdt zich erbuiten.


  Maak melding

 3. Nergens ter wereld voelen de zwarten zich gelukkig om hun kleur.
  Leer je zelf te respecteren voor wat je bent !!!
  Stop met zoeken naar medelijden!!!!
  Ga liever werken ipv zitten huilen en jammeren!


  Maak melding

 4. Maar stel dat er over een paar jaar geen enkele zwarte piet meer is… dan durf ik te wedden dat diezelfde zeurkousen gaan schreeuwen dat het discriminatie is dat er geen enkele zwarte piet is die de sint helpt, maar alleen maar witte pieten.. alsof de zwarte medemens te lui is om door een schoorsteen te zakken of een zak met speelgoed te dragen en de sint daarom maar voor hardwerkende bakrapieten heeft gekozen…


  Maak melding

 5. Het zijn eerder de Amerikanen die nog altijd met hun verleden worstelen. Bij hen ligt de armoede onder zwarten, ondanks decennia van sociaal beleid, nog altijd veel hoger dan onder blanken. 40 procent van de mannen die in Amerika in de gevangenis zit is zwart. Zwarte wijken en zwarte scholen zijn bijna per definitie probleemwijken en probleemscholen. Alles dat ook maar enigszins racistisch aandoet, wordt in de media enorm opgeblazen. De meerderheid van de Nederlanders heeft geen problemen met Zwarte Piet en willen de traditie in stand houden. In België is het ook geen discussie. Halvegario en zijn vrienden zijn dus in de minderheid. Ze hebben pech.


  Maak melding

 6. Zien mijn jonge kinderen dat de zwarte toch weer zelf een strijd voert en kan winnen.
  Wat een winst…Zwarte piet is racisme als je het nou wil inzien of niet


  Maak melding

 7. Voordat men dagelijks de telegraaf leest zou men kunnen onderzoeken naar de tijd v.d Moren en de katholieke kerk.

  Waarom leert men op school niets over ‘The Dark Ages’ maar wel veel over het oude Griekenland en de Reneaicance (= Wedergeboorte)


  Maak melding

 8. Intussen zijn de racistische bakra’s wel goed voor hun uitkeringen, huur huizen, hun banen en zorgstelsel. Als Zwarte Piet je niet aan staat dan kras je maar op. Zo simpel is het. Niemand verplicht je in Nederland te blijven. Het zijn de beroepsdemonstranten van Halvegario die voor polarisatie en onrust zorgen. Met pek en veren het land uitschoppen.


  Maak melding

 9. Keer op keer horen we dat de blanke mens de zwarte mens tot slaaf maakte. Net zoals Europeanen Afrikanen tot slaaf maakten, maakten ook Noord-Afrikanen Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika waren meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika. Daar hoor je niets over op school. We kunnen veel leren van de slavernij, maar het verdraaien van de feiten is onnodig. De Zwarte bevolking heeft dus geen patent op slavernij.


  Maak melding

 10. Ik raad deze mensen die moord en brand roepen over zwarte piet en slavernij eens goed rond te gaan kijken in de huidige wereld.

  Volgens sommige heel formele bronnen zijn er heden ten dage meer slaven als ooit. Naar verluid 30.000.000.
  Het meer en deel in Afrika waar zwart zwart exploiteert in bijvoorbeeld Coltan mijnen in Oost Congo de rest in Zuid Oost Azie en China en ook nog wat in de Arabische wereld en de rest war au pairs en huishoudelijke zorg een bron van ellende is.

  Zonder slavernij geen goedkope kleding en elektronica.

  Zoveel aandacht voor een kinderfeest waar de boeman en het hulpje van vroeger nu al omgebouwd is tot kindervriend, deskundige medewerker en manager van de Sinter Klaas onderneming.

  Kijk eens naar de realiteit en niet naar 40 jaar terug.


  Maak melding

 11. Geweldig! De kwaliteit van de reacties is uitermate hoog op deze website, niet het gebruikelijke dreigen met geweld of openlijke racistishe uitlatingen, behalve een paar dan, maar vooral illogische redeneringen die kant noch wal raken.

  Dat zal ze leren, zij die tegen onze fantastisch mooie traditie protesteren met logische bezwaren en feiten, en documantaires maken.

  We zeggen gewoon, “nu huh, des not troe, you are wors reesist, stop cumpleenin” Dat moet ruim voldoende zijn om elke tegenstander de mond te snoeren.


  Maak melding

 12. Positieve Stereotypering van Zwarte Madonna hebben ze verklein of weggemoffeld zodat de zwarte mens geen zelfvertrouwen meer had en Negatieve Stereotypering van Zwarte Piet hebben ze vergroot om de zwarte mens te degraderen in Nederland en Europa .


  Maak melding

 13. aangezien ik mijn hele werkzame leven hier belasting betaal, mijn kinderen hier geboren zijn heb ik het recht om te zeggen dat ik zwarte piet racistisch vind en mijn kinderen ook. Mij terug sturen naar waar ik vandaan kom is makkeljik maar mijn kinderen moeten dan terug naar Zwolle.
  Zwarte piet is rasicme…rosa parks werd ook beschimd


  Maak melding

 14. Kenmerk van waarneming door de Nederlandse bril, is de discussie over de huidskleur van de mens. De koppeling van huidskleur aan gedrag, is onnozel, stupide en achterhaald. In de psychologie is allang het vermeende verband tussen lichaamstype en gedrag ontmaskerd en naar het rijk der fabelen verwezen. Eind vorige eeuw is de historisch aan Nederland verbonden APARTHEID formeel afgeschaft, met de symbolische vrijlating van Nelson Mandela, nadat de man onmenselijke offers had gebracht. Nu een zwarte Amerikaan in beeld brengt wat alle gediscrimineerde zwarten in Nederland reeds weten, komt Umberto Tan met een woordenbrij zich excuseren en een opening bepleiten voor de zienswijze van een zwarte Amerikaan, die nog veel kan leren van zwarte Surinamers en Antillianen als het over racisme gaat. Het probleem is niet Sinterklaas of zwarte piet, maar de wijze waarop in Nederland menselijk functioneren ( de kwaliteit van het leven) ten onrechte gekoppeld is aan huidskleur en uiterlijkheden. Een zwarte Amerikaan maakt gebruik van Nederlandse vrijheden om Nederland een verwijt te maken? En dat in een programma van Umberto Tan, die het zelf niet kon opbrengen om Jack Spijkerman die hem in zijn eigen programma beschimpte als domme zwarte piet, correct te antwoorden. Het is goed om eens te vernemen hoe anderen Nederland ervaren, maar wij zwarte Nederlanders zullen het samen met de Nederlanders moeten oplossen, met de wetenschap aan onze zijde.


  Maak melding

 15. Het is nu éénmaal zo geweest en het zal altijd zo blijven.
  Al word er nog zoveel moeite gedaan om dit te stoppen het zal altijd geschiedschrijving zijn.

  Zolang de “zwarte” medeburger bestaat zolang zal zwart als aanduiding worden gebruikt.
  Je kunt alleen het gebruik van het woord zwart positief dan wel negatief gebruiken.
  Tot nu toe gebruik ik het meestal in negatieve zin om aan te duiden dat zwarte mensen hoofdzakelijk de oorzaak is van de meeste ellende in Suriname.
  Aantallen groter aanwezig bij:
  Vechtpartijen
  Verkrachtingen
  Berovingen
  Schietpartijen
  Een ouder gezinnen
  Moorden
  Werkelozen
  Negatief in het dagelijks leven
  etc.


  Maak melding

 16. Straks moeten de in zwarte afbeeldingen van wegwerkers op de verkeersborden ook in een andere kleur omdat dit ook kan herinneren aan de slavernij, zwarte koffie mag ook niet meer etc.


  Maak melding

 17. Allemaal een storm in een glas water.
  Jezus is nu eenmaal blank. Net als de Kerstman en Sinterklaas.
  Dat zijn dan ook verhalen verzonnen door blanken.
  Niemand heeft daar problemen mee. Ook niet dat er maar één wijze uit het oosten zwart is.
  Nu heeft Sint een knecht en daar zit nu het probleem. Eeen blanke met een zwarte knecht.
  Daar liggen ze wakker van.
  Dus komt dat hele lulverhaal van de slavernij weer om de hoek kijken.


  Maak melding

 18. Ai Ludwich Tan a Kiam, frede toch…hij durft geen stelling te nemen. Je redactie heeft besloten dat dit een item wordt in jouw showtje en je bibbert…kande heri dey yu puf..pffffrrrrtttttt…
  Spijkerman taki “je bent niet alleen zwart maar ook dom’ a man pieeeeeeeeeeee a lafu wan syen lafu


  Maak melding

 19. Moet Amerika ons komen uitleggen wat er mis is met onze traditie? Het land waar a la dol afro-Amerikanen zonder pardon worden doodgeschoten? Laten WIJ daar eens een documentaire over maken. Of nee, laat maar…. er is al genoeg ellende op;de wereld.


  Maak melding

 20. Ray, Koos, Bryan Mills en de rest die hier opmerkingen maken die voortkomen uit onwetendheid, om niet te spreken over stommiteit of achterlijkheid, bekijk, als jullie tenminste voldoende Engels verstaan om te begrijpen wat deze hooggeschoolde zwarte mevr. te vertellen heeft in onderstaande lezing. Zelf heb ik geen zin om te gaan halen en trekken met mensen die een stalenplaat voor hun kop hebben, bovendien is alles wat er gezegd moest worden, om aan te geven dat Zwarte Piet niet meer kan in deze tijd, al door mij en anderen naar voren gebracht, hopelijk zullen jullie, nadat jullie het YT filmpje bekeken hebben, eindelijk begrijpen waar het echt om gaat. Het gaat namelijk niet over mensen die ontevreden zijn met hun huidskleur, het gaat ook niet om mensen die te lui zijn om te werken voor eigen onderhoud en daarom profiteren van de Nederlandse sociale wetten, het gaat om het onbeschrijflijk grote onrecht dat Zwarten in deze wereld in het verleden en nog steeds wordt aangedaan, dat schijnt niet tot jullie door te dringen. Mensen als Koos vertellen leugens over Zwarten om daarmee te verhullen dat zij de grote misdadigers zijn, ze willen met de leugens over Zwarten, die zogenaamd crimineler, dommer en luier zijn dan Blanken, hun geweten zussen om goed te praten dat de Zwarten het verdienen om door de Blanken niet correct en menswaardig behandeld te worden.

  https://www.youtube.com/watch?v=qlJS3gvuY94


  Maak melding

 21. Koos a.u.b., doe ook een onderzoek in de Nederlandse gevangenissen. Ik heb dat zwarte pietengedoe altijd ervaren als een boodschap die luidt. Zwarten en Gekleurden: ken je positie in Nederland. Je mag nooit meer worden dan de knecht van een witte en kom het alsjeblieft niet goedpraten met “Je kan niet tegen een grapje”. In mijn jongen jaren zou ik jou bij zo,n opmerking zeker een bloedneus slaan.


  Maak melding

 22. Blaka Bakra, als je het nog niet doorhad; de documentaire maker is zelf een zwarte man. Hij heeft als mens het recht om misdaden of onrecht tegen mensen (Zwarte of Witte) gepleegd aan de kaak te stellen, of ze nu in Amerika, China, Suriname of in Nederland gepleegd worden.


  Maak melding

 23. @John,

  In mijn jongen jaren zou ik jou bij zo,n opmerking zeker een bloedneus slaan.

  =============================================

  Ik heb geleerd om nooit te slaan, teken van onmacht. Wat zegt dat nu over jouw ?


  Maak melding

 24. Laat die half afgestudeerde werkloze idioten eens rondkijken waar hun roots liggen… ;

  waar ZWARTE Boko Haram, ZWARTE onschuldige meisjes verkracht en tot sex-slavin maken.

  Waar ZWARTE koningen / presidenten / dictators hun ZWARTE bevolking onderdrukken en straatarm houden…

  Waar de ZWARTE koningen hun ZWARTE mannen en vrouwen verkochten als slaven.

  Statistisch is aangetoond dat de meeste ZWARTEN door ZWARTEN worden vermoord.

  Dus als je er niet tegen kunt dat er hier een cultureel kinderfeest bestaat koop dan lekker van je uitkering een enkele reis naar Suriname en onderga daar de dagelijkse MENTAL SLAVERY van je eigen criminele, corrupte leiders.


  Maak melding

 25. @tant Bep,

  Sinds wanneer zijn de mensen uit Nazareth blank?? Nu het jou uitkomt zijn ze wel blank he…. Hahahag… Stakkers. Waarom ga je ervan uit dat een wit of licht kleurige kind beter is dan een zwart kind?? Nou, tant Bep?? Denk je dat zwarte mensen zomaar accepteren dat elke junk of pedo beter is dan een zwArt mens?? Jullie willen je vuile was verbergen door de zwarte mens zwart te maken. Je vergeet 1 ding, we zijn al zwart. Hahahag… En terug gaan naar waar we vandaan komen ?? Bedoel je waar de Nederlandse staat zwarte mensen heeft ontvoert?? Die per direct Nederlands waren?? Grow up. Geen enkele witte junk of pedo is beter dan ee zwart mens. En zo denken de meeste zwarte om MIJ heen. Mensen fijne dag….


  Maak melding

 26. Alle zwarte pieten zijn geschminkte autochtone Nederlanders. Als iemand zich daar gekwetst door zou moeten voelen dan zouden het de Hindoestanen moeten zijn want die lijken wat gezicht betreft het meest op blanke Europeanen. Zwarte pieten hebben geen Afrikaans gezicht, dus waarom denken lieden met Afrikaans bloed dat zij het zijn die belachelijk gemaakt worden?
  Er is maar één reden waarom ze zich zo druk maken, ze haten blanke Nederlanders en zoeken daarom elke gelegenheid om hun institutionele agressie en racisme te demonstreren. Wat dat betreft zijn ze net als die moslims die hier willen wonen maar de Nederlanders haten. Waarom? Omdat ze niet kunnen verdragen dat ze achterlopen.
  Onbegrijpelijk dat mensen zichzelf zo’n ongelukkig bestaan bezorgen.


  Maak melding

 27. Ook in Amerika kennen ze Zwarte Piet, blijkt nu in het laatste nieuws, zgn . een inbreker, ja ja, vast komen te zitten in een schoorsteen en dat moeten wij zeker geloven. van die hypocrieten, waar het rcisme een veel groter probleem id dan hier in NL. gezien de rassenonlusten naar aanleiding van geweldadig politie optredens, maar dan wel met het vingertje wijzen naar Nl.


  Maak melding

 28. Het is zielig dat de witte autochtonen hun verdraaide geschiedenis niet zo goed kennen de afgelopen 1000 jaar dat de Moren(blauw bloed) hun beschaving(universiteiten, architectuur en muziek)hebben gebracht in heel Europa en de zogenaamde Joden elites en katholieke kerk het hebben verdraaid (whitewashes) en zogenaamde Gouden Eeuw met de slavernij en Wall street naar geïndustrialiseerde maatschappij moderne mensen noemen met een ontkennende geschiedenis.


  Maak melding

 29. Het is zielig dat de witte autochtone hun geschiedenis niet zo goed kennen de afgelopen 1000jaren, dat de Moren (blauw bloed) hun beschaving (universiteiten,architectuur en muziek) in heel Europa hebben gebracht in the Dark Ages en dat de zogenaamde Europese Joodse elites en de katholieke kerk alles hebben verdraaid( whitewashes ) naar de Gouden Eeuw via slavernij (Wall street) en geïndustrialiseerde maatschappij naar moderne mens die zijn geschiedenis ontkend.


  Maak melding

 30. De Nederlanders zijn echt echt hypocriet. Ze hebben wel een heleboel andere tradities weggedaan of aangepast, alleen deze traditie moet dan koste wat het kost in stand worden gehouden. Waarom?
  Traditie was dat vrouwen in Nederland een hoofddoek droegen. De seksindustrie heeft deze traditie teniet gedaan. Niemand prostesteerde. Traditie was dat dames alleen rokken droegen. Weg traditie, geen protest. Traditie was dat alle vrouwen lang haar moesten hebben. Weg traditie, geen protest. Dus waar heeft men het over? Nederlanders beginnen steeds meer achterlijk te denken en te handelen.
  Buitenlanders doen er goed aan binnen 5 jaar dit land te verlaten want het wordt echt een achterlijke land, zo schat ik het in.


  Maak melding

 31. Mens ik begrijpt je domme reactie niet als je op iets wil reageren maakt het af.Over dat de blanken slaven waren in America je bent zeker een slaaf in bed met je domme opmerking koloniale uitbuiter.


  Maak melding

 32. Niet voor niets was Nederland het laatste land op de wereld die de slavernij afschafte, wat overigens door onze vrijheid strijders voor elkaar hebben gekregen!!!!!


  Maak melding

 33. Falasha, de Moren hebben blauw bloed? Schijten en piesen ze ook gouden drollen en klatergoud? Zodra je me volksstammen kan aanwijzen die blauw bloed hebben en goud uitscheiden, zal je me ervan kunnen overtuigen dat ze als mens meer zijn dan andere volksstammen.


  Maak melding

 34. Koos het belangrijkste in mijn reactie sla je over en dat is de positie die ik van Nederlanders mocht hebben, ondanks mijn universitaire opleiding. Ik was in mijn jonge jaren een driftkikker, ben in de getto van Paramaribo afkomstig en vergeet een ding niet en dat is dat sommige dingen je democratisch moet afhandelen, maar oerstomme dingen niet. Iemand liep eens (On)opzettelijk twee keer mijn kop koffie omver. Ik zei tegen hem dat ik hem bij de derde keer in elkaar zou rammen. Het heeft gewerkt. Hij heeft het dus nooit meer gedaan. Toen was ik 30 jaar oud. Ik ben er niet trots op maar als de democratische weg niet werkt moet je, zoals ik in de getto heb geleerd, erkenning afdwingen. ja dat zegt ziet alleen iets over mij maar ook over vele mensen die zich gediscrimineerd voelen.


  Maak melding

 35. En Koos Nederland heeft geen Sociale Voorzieningen meer. Ik wil graag met jouw over dit onderwerp in discussie treden.. Als jij mij die sociale voorzieningen van Nederland, die er niet meer zijn, laat zien, zal ik jou zeker de verdwenen sociale voorzieningen van weleer laten zien.


  Maak melding

 36. Falasha, wie heeft bepaald dat sommige mensen van adel zijn en heb je wel eens geroken aan die adellijke figuren hun schijt? Dat stinkt even hard of misschien wel harder dan dat van de meest onaanraakbare paria in India, dat sommige mensen denken dat omdat men ze adellijk of zijne excellentie noemt, ze bijzonder zijn, gaat er bij mij niet in. Dat jij met bewondering kijkt naar mensen die van zichzelf vinden dat zij, vanwege hun afkomst, bijzonder zijn en anderen vanwege hun afkomst minder zijn dan zijzelf of anderen, moet jij zelf weten, maar kom bij mij niet aanzetten met dat soort onzin.


  Maak melding

 37. @koos
  “Als Zwarte Piet je niet aan staat dan kras je maar op. Zo simpel is het. Niemand verplicht je in Nederland te blijven.”

  Beste Koos,
  Zwarte Piet staat mij niet aan maar ik wil niet opkrassen omdat ik hier woon en werk. Ik heb de NL nationaliteit en ik heb ervoor gekozen hier te blijven en te strijden tegen het fenomeen Zwarte Piet omdat hij een racistische karikatuur is van de zwarte mens. En dat is een vorm van Racisme!
  Ik zal hier blijven tot de laatste Zwarte Piet is uitgeroeid en dat zal echt niet zo lang meer duren. Pas dan zal ik, uit vrije wil en omdat ík ervoor gekozen heb, terugkeren naar mijn eigen land! Niet omdat jij het zegt.


  Maak melding

 38. @,..Ray,..alias DOMME pa,je schijnt op een of andere manier zwarten het verwijt ta maken niet blij te zijn met hun zwart zijn,wel een ding staat vast een type als jij IS gewoon jaloers op het zwarte ras,jij hebt tekortkomingen,duidelijk te merken aan jouw reacties,je valt elke keer door de mand.zwarte mensen mogen ook hun mening geven,dus ophoepelen.ga lekker met je staart tussen je benen zitten,en mondje dicht.jij hoort thuis in de Domme rij,laatste bank.!!


  Maak melding

 39. CNN wil die wereld laten zien dat in moderne Holland nog middeleeuw praktijken aan die gang zijn. Is toch goed? Of niet? Of moeten ze alleen die middeleeuw dingen van die arme landen tonen?


  Maak melding

 40. @Rick,

  In die Amerika waren veel meer blanke slaven uit Ierland dan ooit zijn geweest zwarte slaven. Die Britten hebben die Ieren behandeld als dieren en naar Noord-Amerika en Australie verscheept. Britten waren echt echt misdadig. Misdadigste volk op aarde.


  Maak melding

 41. Tegenvallende documentaire. De blanken zien geen racisme in dit feest en de zwarten wel en wie gelijk heeft wordt in het midden gelaten: (internationale) wetten, regels e.d. worden er niet bij gehaald om aan te tonen dat het een foute boel is. Ik denk niet dat de documentaire veel indruk zal maken op blank of zwart.


  Maak melding

 42. Woon nu, na 25 jaar NL, weer lekker in mijn geboorteland en zal de dag (2008)nooit meer vergeten dat ik ten overstaan van mijn collega’s en hun gezin, tijdens het jaarlijks sinterklaasfeest in de bedrijfskantine nota bene door mister Sinterklaas himself voor zwartepietenfamilie werdt uitgemaakt.

  Stond ik daar met mijn dochter van 1, zoontje 4 en dochter van 7. Keek even naar mijn vrouw(Surinaamse) en wist toch mijn woede te beheersen(uit respect voor mijn kids), door verder te lopen met de kids en de GOEDHEILIGMAN er even op te wijzen dat zo’n opmerking niet kan. Antwoord : “WAS MAAR EEN GRAPJE MAN ! ”

  Odi,


  Maak melding

 43. @hillywood Dan weet je inmiddels wel wat de Hindoestanen, Javanen en Chinezen van jou vinden.
  En ken je natuurlijk ook alle vooroordelen van deze groepen over elkaar en scheldwoorden.
  Dat jij een sukkel Sint tegenkomt wil niets zeggen over het feest.
  Dit was gewoon een domme collega van jou die lollig probeerde te zijn.


  Maak melding

 44. We kunnen wel steeds de vinger naar de overkant wijzen, maar steek je hand in eigen boezem en ga voor in de rij staan en erken dat zwarte piet een slap aftreksel is van de ware slaaf en die erfenis die jullie van je voorouders hebben en nog steeds een warm hart toedragen. Doe wat goed is en geef het goede voorbeeld. Schaf heel die sinterklaas af. Het is vernederend naar donkere mensen toe. Anno 2015 hoort dit niet meer in onze samenleving


  Maak melding

 45. ” A People without the knowledge of their past history, origin and culture is like a tree without Roots ” ” If We as a People realized te greatness from which We came ,We would be less likely to disrespect ourselfes ” Marcus Garvey.


  Maak melding

 46. @tante nep @koos
  Zeggen jullie geen domme dinges anga un tingi mofo yere
  Na so nonsense we taki. En jullie zetten niet alleen jullie eigen, maar vooral onze mooie mensen uit Alkebulan voor schut.


  Maak melding

 47. @ falasha. : big up,
  Black power.. Jij hebt je geschiedenis gelukkig ook onderzocht. Waarom denk je dat witte mensen het “DARK” ages noemen…
  Ze konden het niet hebben dat de Noren zoveel gerespecteerde posities in Europa hadden.


  Maak melding

 48. aan ludwich van muilezel,

  Je hebt een probleem met jezelf. Je moet je voorouders danken, opperhoofd mbaiko, die heeft je laten oppakken en de blanke meester heeft een witte en een rode kraal aan je opperhoofd betaald want dat was jouw waarde !!!!.

  En bovendien moet je knielen voor de blanke meesters en hen bedanken want anders liep je nog steeds rond in je blote reet in Afrika.


  Maak melding

 49. @ game over:Sankofa to you ; Alkebulan(Motherland) en Ithiopia oeroude naam Continent Afrika en ” Dark ages” door Verdraaiingen slapen vele nog “de leugen regeert ” maar de Realiteit van het Heden is de uitkomst uit het Verleden en de Toekomst van Onzekerheid(angst) voor de degene die het Verleden hebben genegeerd en Vergeten.


  Maak melding

 50. @Tante Bep, dan zijn alle mensen die o,zo geloven dat zwartepiet geen gelijkenis heeft met donkere mensen, sukkels, want ze weten niet anders en zijn net als jij achtergesteld en begrijpen niet dat het kwetsend is. Tevens was het niet die ene keer dat ik om mijn huidskleur gediscrimineerd werd.

  Vooroordelen heb je overal, ik ben totaal niet tegen de “traditie” maar wel tegen de karikatuur zwartepiet. Een paar roet veegjes op gezicht en in het blonde haar kan toch ook.


  Maak melding

 51. Mensen hebben jullie niks anders te doen..
  Er zijn anderen zaken om je druk om te maken
  Kijk wat er om je heen gebeurd , laat de kinderen lekker genieten en plezier maken..voor je het weet staan ze in onze schoenen .
  Wat niet weet wat niet deerd..


  Maak melding

 52. Neen, de Nederlanders discrimineren niet. Ze maken altijd van die (onsmakelijke) grappen over huidskleur. Wij moeten ons dus niet gediscrimineerd voelen als wij hun grappen niet begrijpen.


  Maak melding

 53. Evolutie kun je niet afdwingen, en ook dit probleem niet. alles heeft zijn tijd nodig, met kwaadbloed zetten, vertraag je proces alleen maar, Surinamers hebben in het algemeen toch de tijd, en de Hollanders het horloge, deze grap moet je wel begrijpen John, hij is nl. gemaakt door een Surinamer


  Maak melding

 54. Weet iemand wie voor zwarte piet was en dit hele gebeuren heeft goedgekeurd en goed bevonden? Niemand minder dan God. Discriminatie is een uitvinding van de kerk, aldus ook van God, en welke gelovige mag dit tegenspreken? Geen enkele gelovige, dus Humberto Tan is een zwarte piet, en dit is normaal. Verder wonen zwarte pieten behalve in de landen waar negers en hindoestanen vandaan komen, en ook in Suriname, de gelovigen dus, ze zijn er wel maar je ziet ze niet. .”zwarte piet wiedewiedewiet ik hoor je wel maar ik zie je niet. Dus toch zwarte piet, dit weet je niet, maar in het verschiet eet je graag parkiet.
  django


  Maak melding

 55. Het begint nu langzamerhand steeds meer een zielige vertoningen te worden van sommige surinamers die zwaar gefrustreerd zijn,omdat zij nooit iets van deze maatschappij begrepen hebben om plotseling een zg link te leggen met het voelen van pijn met zwarte piet.


  Maak melding

 56. Sinterklaas met zijn puntmuts en het kruis zijn symbolen van de KKK en het slaaf maken van de Donkere mensen door de Vatican als de drager van het wilde beest. Hoe kan men niet zien dat het vernederend is voor iedereen die nakomeling is van de slachtoffer?

  Het kruis dat Paus Johannes Paulus II vasthoudt, is niet het traditionele crucifix van de Rooms-katholieke Kerk. Het crucifix dat de Paus vasthoudt, staat bekend als het ‘gebogen kruis’. Nota bene een Rooms-katholieke auteur kan ons opheldering geven. In zijn boek ‘The Broken Cross: Hidden Hand In the Vatican’ (Het Gebroken Kruis: Verborgen Hand in het Vaticaan) zegt Piers Compton dat het gebroken kruis “een sinister symboolis, dat door machtige blanken satanisten in ocultes word gebruikt. Er is een kwaad aardige volk op aarde die een teken met zich meedraagt en alle volken misleid en domineert en dat is het Kruis, het staat ook voor onderdrukking en misleiding


  Maak melding

 57. Het betreft een gebogen of gebroken kruis, waarop een weerzinwekkend en verwrongen figuur van Christus die in werkelijkheid een donkere Afrikaan was maar word afgebeeld als een blanken man is al een grote misleiding. De gebogen kruis die de Paus draagt werd door de blanken ridders gedragen en in bijbelse termen kan het gezien worden als merkteken van het wilde beest’ . Paulus VI en zijn twee opvolgers hebben dit symbool gedragen en het vertegenwoordig de hele Blanken wereld.” De donkere mensen moeten niet boos zijn maar blij zijn dat ze Sinterklaas vieren, ze maken zich zelf bekend als terroristen en ongevoelige mensen die massa moorden en het vernederen van anderen niet schuwen, de ware aard van het beestje.

  Paus Johannes Paulus II was de leider van de occulte wereld van vrijmetselaars, en noem maar op, openlijk vertelt hij dat hij niet een traditionele Paus is, maar een Paus die de opdracht heeft om de rol van Wereld Religieus Leider te vervullen, zoals nodig is volgens het Plan van de Nieuwe Wereldorde. Orde kan je alleen maar creëren als er chaos is en dat is waar deze blanken orde in de 21ste eeuw mee bezig is en de Radicale Moslim zijn de moord brigades van deze orde zonder dat ze het zelf weten. Alle volken zijn slachtoffers van deze kwaadaardige wereld macht die streefd naar totale wereld dominantie no matter what the price is. Wij van de regenboog natie en kinderen van de Zon weten dat die Blanken Wereld Machten en Kerkelijke Vorsten volgens de Bijbel de antichrist en of Antizwarte ras en zijn profeten zijn.

  Wake up, zelf de blanken burger zijn slachtoffers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.