vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenEconomieDocumentaire 'De Gouden Bergen van Suriname'

Documentaire ‘De Gouden Bergen van Suriname’

-

Does Travel & Cadushi Tours

VICE duikt met een nieuwe documentaire in de wereld van goud, het belangrijkste exportproduct en de levensader van Suriname. Het land beschikt over een enorme hoeveelheid goud. Goud sijpelt door in alle aspecten van het leven in het land. Het vormt na de overheid de grootste bron van werkgelegenheid en is het belangrijkste exportproduct. Maar na vijftien jaar van economische groei, lijkt er nu een economische crisis op komst in Suriname. Mede door de dalende goudprijs, economisch wanbeleid en een corrupte overheid balanceert het land sinds dit jaar op de rand van faillissement. Toch blijft de goudindustrie voor veel mensen aantrekkelijk. Het is een makkelijke bron van inkomsten, kan bijna overal gevonden worden en wordt tot op heden niet succesvol gereguleerd. VICE laat in De Gouden Bergen van Suriname zien wie de mensen zijn die anno 2015 profiteren van en die lijden onder de goudkoorts.[UPDATE: De volledige versie staat nu online. Zie onderaan dit bericht.]

In de documentaire De Gouden Bergen van Suriname gaat VICE langs bij ‘Jungle’ Ronnie Brunswijk, een van de machtigste mannen van Suriname(FOTO). De voormalige aartsrivaal en oud-lijfwacht van Desi Bouterse bezit duizenden hectaren aan goudconcessies: land dat gebruikt wordt voor gouddelving. VICE brengt ook een bezoek aan Benzdorp, een dorp aan de Lawa waar alles met goud wordt betaald, zelfs prostituees. Ook spreekt VICE milieuactivist Erlan Sleur, goudwerker Milton Schmidt en Dr. Satish Mohan, over de gevaren van het kwik dat gebruikt wordt bij het winnen van goud.

De Gouden Bergen van Suriname wordt gehost door Gwen Pol. Over de heersende goudkoorts zegt zij: “Voor jonge mensen in de Surinaamse binnenlanden is het goud een aantrekkelijke en vaak belangrijke bron van inkomsten, maar het werk is zwaar, de opbrengst onderhevig aan geluk en de consequenties voor de gezondheid en het milieu enorm. Toch blijkt dat veel mensen weinig keus hebben en slecht geïnformeerd zijn over wat voor risico ze lopen tijdens dit werk. Jongens en meisjes van mijn leeftijd zoeken een veilige toekomst in een industrie die verwikkeld is in belangenverstrengeling en informatieverduistering,” aldus Pol.

Op 25 november is het veertig jaar geleden dat Suriname afhankelijk werd van Nederland. In het kader van dit jubileum wordt de documentaire vanaf 24 november in delen gepubliceerd op VICE.com. Bekijk hier de volledige versie van de documentaire:

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

15 REACTIES
 1. Enkele namen van deze gouden Bergen kennen we uit het hoofd.
  Ze zijn….bouterse goudenberg
  Dino goudenberg,Meriba goudenberg,Abrahams goudenberg,Brunswijk goudenberg,Ali Baba goudenberg,kortom…NDP GOUDENGEBERGTEN.


  Maak melding

 2. Beste mensen

  Surinane mag over zovelen gouden bergen beschikken.. Maar als de meerderheid van de surinamse bevolking onder ontwikkeld is kiezen die vr leiders als bouterse ….dan komen de waarde van die gouden bergen alleen maar bouterse en zijn innercerkel ten gioeden.

  Een dictator als bouterse die hb meer baat bij een bevolking die onderontwikkeld is … want zo kan die makkelijk met een danse en wat eten en drinken en een bigie pokku feest beinvloeden. Is een blijvend feit dames en heren . Dit is vr hem een rook gordijn.. Zo gt de waarden van de gouden bergen op zijn bankrekening in Azie.

  Jong Suriname is mijn mening is mijn verhaal.


  Maak melding

 3. In 1960 was Zuid Korea een gigantische puin hoop.Letterlijk.Mensen woonden in deels ingestorte huizen en hadden nauwelijks te eten.
  Met 40 jaar is Sur.geen jonge republiek maar een verloren land.
  Voor de volgende verkiezing is Sur.verder gezakt dan Haiti zonder natuurrampen.Daarvan heeft Haiti wel last.


  Maak melding

 4. En dat zal zo blijven zolang die kwal van een Desiderius daar zit en bewierookt wordt door een stelletje pajongwaaieres die om hem heen wentelen op zoek naar eigen en meer gewin; stelletje hielelikkers !


  Maak melding

 5. Als er een onderzoek zou komen, wat nooit zal gebeuren, dan zullen heel veel politici en trawanten de bak in moeten gaan voor het vernietigen van de natuur. Zolang politieke criminelen de macht uitmaken, zolang gaat de vernieting voort van mens en natuur en vele oliedomme aanhangers krijsen paars of zwartgeel…………….NEKS NO FOUT. Na Suribabwe oe de, a fout na neks.


  Maak melding

 6. Suriname is een rijk land, maar alleen bepaalde figuren profiteur ervan; sari tori. In de toekomst zal men meer honger gaan lijden, maaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrr ze hebben een goed Presidente !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! en dat is ook een vorm van rijk (dom. )


  Maak melding

 7. Corruptie brengt een land alleen maar ellende. Kijk maar naar Brazilië, die zit nu in de grootste recessie sinds decennia dankzij corruptie. En diezelfde Brazilianen zitten nu straffeloos het oerwoud in Suriname te vernietigen(samen met de Chinezen en Marrons) en Suriname te vergiftigen met kwik.


  Maak melding

 8. Gelet op jou reactie kan ik je dan ook makkelijk plaatsen in dat rijtje onderontwikkelde.
  The key word voor alle ontwikkeling waar ook in de wereld is goede scholing. Daar kan in ieder geval niemand Bouterse van beschuldigen dat hij wie dan ook onder ontwikkeld houd.
  mensen praten en klagen soms om het praten en klagen zonder inhoud.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES