‘VHP moet partij worden voor alle Surinamers’

48

PARAMARIBO, 12 okt – De Verenigde Hervormings Partij, VHP, moet node transformeren. Dit stelt partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi. De huidige identiteit voldoet niet langer. Het moet een ‘ingrijpende’ transformatie worden.

De VHP wordt tot nog toe gezien als een politieke entiteit die door Surinamers van Hindostaanse komaf wordt bestuurd en beheerst. “De VHP appelleert anno 2015 in haar huidige vorm niet voldoende meer aan de verwachtingen van het electoraat. Het is dan ook niet te verwachten dat de partij, zoals ze nu gestructureerd is, een significante rol zal kunnen vervullen”, zegt Santokhi tegenover De West.

Om regeermacht in Suriname te verkrijgen moet het roer dus om. De VHP moet transformeren in een multiraciale partij, waarin alle Surinamers, ongeacht ras, geloof of cultuur, de ruimte krijgen te groeien en zich te manifesteren. Begin 2016 al wordt een conferentie gehouden om breder maatschappelijk en politiek draagvlak te realiseren. Er mogen geen barrières meer zijn voor toe treden tot de partij.

48 REACTIES

 1. ‘VHP moet partij worden voor alle Surinamers’
  PARAMARIBO, 12 okt – De Verenigde Hervormings Partij, VHP, moet node transformeren. Dit stelt partijvoorzitter
  Chandrikapersad Santokhi. De huidige identiteit voldoet niet langer. Het moet een ‘ingrijpende’ transformatie worden.

  2016 al wordt een conferentie gehouden om breder maatschappelijk en politiek draagvlak te realiseren. Er mogen geen barrières meer zijn voor toe treden tot de partij.

  Vanaf heden 12 Oktober 2015 is het onmogelijk geworden voor de VHP om van mening te veranderen. Alleen moeten wij nog afwachten hoe de samenstelling d’r uit zal uitzien.
  Mag niet zo zijn van De Verenigde Hervormings Partij naar een (naamverandering) een Verenigde Hervormingspartij. (V7) De kiezerslijst zal dit moeten aantonen en niet te vergeten de inspraak binnen de toekomstige partij.


  Maak melding

 2. Dan moeten ze beginnen met de H uit de VHP te schrappen. Als niet H sympathiseer ik met de leider van de VHP, ik zag hem duizend maal liever president van Suriname worden dan Bouterse, maar het is vanwege de H in de partijnaam lastig voor mij om mij aan te sluiten bij de VHP. Op dezelfde manier als ik niet met geheel mijn hart kan genieten van het ‘leuke’ Sinterklaas kinderfeest, zolang als Zwarte Piet komt opdraven bij dat feest, kan ik niet met overtuiging toetreden tot de VHP, zolang als de H in haar partijnaam prijkt. Ik denk dat personen in Suriname die zich ook niet identificeren met de N van de NPS ook problemen hebben om zich aan te sluiten bij de NPS, ze mogen allerlei mooie betekenissen geven aan de H en de N, maar de oorspronkelijke betekenis blijft op de achtergrond meetellen, daarom zou het misschien een goed idee zijn als VHP, NPS en de overige Frontpartijen allemaal als aparte partijen ophouden te bestaan en een geheel nieuwe politieke entiteit vormen, met een geheel nieuwe naam, die beter past bij de huidige realiteit van een zich moderniserende Surinaamse samenleving.


  Maak melding

 3. Meneer santhoki, wilt u aub ophouden met nonsence te verkondigen. Ieder surinamer weet dat het parlement in su bestaat uit alle rassen soms meer dan wat er zouden moeten zijn . Waarom maakt u zich geen om dat vrienjes politiek en familie politiek in su . Probeer dat eerst uit de wereld te helpen dan zult u zien dat u een stuk verder komt.


  Maak melding

 4. De kans dat Creolen op Hindostanen zullen stemmen is minimaal, ongeacht de inspanning van de VHP. Om dit te illustreren wil ik verwijzen naar Guyana en Trinidad. In de jaren vijftig en zestig kwam Chedi Jaggan van Guyana met een politiek waarbij etniciteit totaal ondergeschikt was aan klasse tegenstellingen. Hij werd door de CIA en de Britten, met steun van de Creolen gedwongen om af te treden. Creoolse intellectuelen die Jaggan steunden werden vermoord. In Trinidad& Tobago is een soort gelijke experiment van de Labourparty mislukt, omdat de Creolen liever een dominante positie wilden hebben in de politiek en andere groepen als inferieur beschouwden. Ook al gaat het land kapot, de meeste Creolen willen liever niet de politieke verantwoordelijkheid delen met andere etnische groepen.
  De andere etnische groepen moeten volgzaam zijn.Creolen willen de koers bepalen en anderen moeten volgen ook al gaat het naar de afgrond.


  Maak melding

 5. Chan mijn zegen heb j alvast,maar ik kan j garanderen het wordt geen makkelijke strijd, de vele ray,s Patricia,s Henk molenaar die de mind shift moeten maken de blaka djoekas en nog vele van dat soort dino figuren ben ik bang dat jou missie kansloos is but jou have to try wens j alvast veel succes,het wordt een up Hill battle.


  Maak melding

 6. Helemaal met Particia eens.
  Alleen de creolen hebben (nog) niet door dat ze geheerst worden door de dogla’s. Er zal daarom ook nooit een creool meer president worden. De volgende president is Hoefdraad en daarna Patricia Bouterse.

  Over de VHP: de H staat de laatste tijd voor Hopeloos.
  Hopeloos verouderd, Hopeloos star, Hopeloos verdeeld tussen de twee sromingen binnen de partij Ariya en Senatan.


  Maak melding

 7. Om regeermacht in Suriname te verkrijgen moet het roer dus om.

  De VHP moet transformeren in een multiraciale partij, waarin alle Surinamers, ongeacht ras, geloof of cultuur, de ruimte krijgen te groeien en zich te manifesteren.
  ======================================

  Aldus Chan Santhokie,

  Als ik hier de meningen lees van zijn partij aanhangers dan vraag ik af hoe hij dit wil verwezenlijken.


  Maak melding

 8. De kans dat creolen op Hindustanen stemmen is nihil.
  Omgekeerd gebeurt dit wel; zie ndp.
  Wie is nu de echte racist!

  Het is trouwens: De Verenigde Hervormings Partij.

  Take it or leave it!!!!


  Maak melding

 9. mw. Patricia u heft volkomen gelijk. dat is tenminste een heldere kijk en analyse; kortom zien is geloven. voorlopig ; staus quo handhaven en kijken van het congress zegt.


  Maak melding

 10. Beste Hr. Santhoki,

  Om het tij te keren in suri, is het belangrijk om het volk toegang te geven tot informatie.
  In mijn optiek is dit de enige oplossing.

  Informatie door middel van scholing en vooral toegang tot het internet.
  Het volk kan vervolgens, vanwege ‘gewijzigde inzichten’, zelf een evaluatie van de politieke situatie maken, en een beslissing nemen.
  Want laten we eerlijk zijn, geen enkel normaal geschoold mens, met het hart op de goede plek, zou het ooit in zijn/haar hoofd halen, om te kiezen voor de huidige regering.
  De enkele geschoolden die ertussen zitten, maken bewust misbruik van de situatie, lees: “gelegenheid maakt de dief”.

  Mijn advies is informeren, communiceren, omscholen, toegang tot informatie verschaffen en vergroten.

  Lezen en leren lezen!
  Het begint met een simpel boekje op de basisschool.
  Buurthuizen voorzien van pc’s en vrijwilligers die ze wegwijs maken.
  Dagelijks de kranten voorlezen en analyseren

  Het Surinaams volk moet bewust worden van hun rechten!
  Ze worden op een criminele wijze, bewust achter(lijk) gehouden.


  Maak melding

 11. Her en der lees ik dat sommigen het vertrouwen hebben verloren in dhr. Santhoki.

  Tsja, krijgen we dezelfde situatie als met Dhr. Venetiaan?
  Zijn ze weer eens een keer ongeduldig? Gaat het niet snel genoeg?

  Als Dhr. Santhoki aangeeft dat een groot deel van het regeerakkoord, overeenkomt met de adviezen en aanbevelingen van de oppositie, waarom moet hij dan in God’s naam de begroting voor hetzelfde regeerakkoord tegenhouden. Hij stemt dan tegen zich zelf!!!!!!! Niet mogelijk dus.

  Omdat ene waardeloze journalist het woord ‘geheime’ ontmoetingen heeft misbruikt, zijn mensen in rep en roer. Er is niets ‘geheimzinnigs’ aan de hand. Simpelweg een woordspeling van één van de riool- suri-journalisten.

  Mijn advies is om het hoofd koest te houden, en de gemoederen te bedaren.
  Bovendien moeten de Surinamers het heft in eigen hand nemen; zelfredzaamheid, anders leren ze het nooit meer.

  Wacht rustig af, jullie wachten al 30jr, dus kan er nog wat bij lijkt mij.


  Maak melding

 12. De afkorting VHP staat voor Vooruitstrevende Hervormings Partij.
  Alleen degenen die koppig zijn blijven volharden dat VHP betekent Verenigde Hervormings Partij.

  Santokhi, de omslag had jaren geleden al plaats moeten vinden. Alle partijen die op etniciteit zijn gestoeld zijn ouderwets.
  Maar liever te laat dan nooit.

  Het wordt tijd dat Suriname overgaat tot een stelsel waarbij slechts 2 politieke partijen deelnemen.
  Zo worden stemmen niet versnipperd over de vele politieke partijen die Suriname nu telt.

  Misschien dat de NPS, PL, VHP en alle andere partijen die zich niet of niet helemaal kunnen vinden in de inzichten van de NDP tot 1 partij gesmeed kunnen worden met een geheel eigen naam.

  Jnan Adhin, de grootvader van Ashwin Adhin had het over verscheidenheid in eenheid. En dat is mogelijk.

  Het is waar dat creolen wat politiek betreft liever niet met andere etniciteiten willen samenwerken dan alleen maar met creolen. Ook dit denken is zo ouderwets.
  In een multiculturele samenleving is het gewenst om juist met elkaar samen te werken om het land vooruit te brengen, maar ook om de natie vorming gestalte te geven.


  Maak melding

 13. Toppers van vhp ers zitten in wanica. Op Eigen kracht heeft vhp in wanica 2 zetels behaald. de derde zijn de stemmen van NPS/ BEP/ SPA/ DA91.
  Dus vhp is evenaals NPS aan het dood bloeden. Redden is niet mogelijk zolang gajadien meer zeggenschap heeft dan de voorzitter.
  Wie is zo gek om daar aan te sluiten??????????????


  Maak melding

 14. In Suriname moet men beginnen op de basisschool etnische talen behalve europese talen aan de kinderen te geven zodat het een volwaardigemulticulturele samenleving wordt zonder wantrouwen en achterdocht voor elkaar


  Maak melding

 15. Inderdaad moeten vooral de Creolen
  inzien dat zij niet zoveel macht hebben
  als waarvan zij steeds uitgaan !

  Andere Sranangmans zijn hen op vele
  gebieden, vooral financieel-economische,
  ver voorbij gestreefd !

  Daarom Creolen INZIEN dat Desi in zeer
  belangrijke mate wordt gestuurd door de
  BELANGEN van een hindostaanse zaken-
  clan !
  Onbelangrijk is of zij tot de VHP behoren of
  niet !

  Samenwerking tussen ALLE bevolkings-
  groepen is de KERN, waarbij Rechtsstaat,
  Democratie en Mensenrechten
  BASIS-UITGANGSPUNTEN zijn !

  PS : LEERMOMENT, Wie van Welke
  afkomst weet Op Dit Moment de
  EXACTE GROOTTE van Onze Staats-
  SCHULD ??? TIEN MILJARD ???


  Maak melding

 16. beste @patricia, als wij niet zonder reden, anders dan: wij moeten gewoon ons land opbouwen, kunnen samenwerken, dan moeten wij misschien weer een grote gemene deler vinden. wellicht kunnen wij ons laten koloniseren, deze keer door china, of misschien zelfs door brazilie. dan kunnen wij ons verenigen. Eendracht maakt macht. tweedracht breekt kracht. zo iets, he?

  een andere manier dan een gezamenlijke vijand te hebben voor ons om vooruit te komen schijnt er toch niet te bestaan.


  Maak melding

 17. @finga

  alle andere landen waar in vroeger tijden slaven naar toe gebracht zijn, hebben hun vooroudertalen behouden. in Jamaica wordt Jamaicaans gesproken, in Frans Guyana wordt fransguyanees gesproken, in Guyana wordt guyanees gesproken, in amerika wordt amerikaans gesproken. in mozambique wordt mozambiques gesproken. in kongo wordt congoos gesproken. in angola wordt angolees gesproken. zo zijn er nog een paar.

  zie je wel, het klopt precies wat je zegt. iedereen spreekt een overkoepelende taal.


  Maak melding

 18. Suriname bestaat uit etniciteiten het is een feit.
  Dat maakt het land zo mooi en divers voor de hele wereld.

  Steeds dat gelul over etniciteit door bepaalde groepen omdat ze niet de competenties hebben om een land tot ontwikkeling te brengen, kijk goed om je heen wereldwijd.

  Als men vandaag zou zeggen en dwingen om alle rassen verplicht te assimileren, (natuurlijk is een bepaalde groep heel blij want dan veranderen ze van uiterlijk)

  Maar even terug te komen op mijn stelling: Als alle rassen in Suriname geassimileerd zou zijn, zou je toch hetzelfde gedonder blijven houden, dezelfde etnische gedonder !!!.

  Want dan zouden ze zeggen ja die ene meneer/mevrouw leek op een Javaan, en die ene/meneer en mevrouw leek op een creool met stijlhaar i.p.v. kroeshaar , en die ene meneer/mevrouw leek op een Hindustaan, en die ene meneer/mevrouw leek op een Indiaan. Die ene meneer/mevrouw leek op dogla mix van alle rassen. En ga zo maar door. Het is een gewoon een klote zooi dat heeft een bepaald groep van gemaakt en gooi het niet op etniciteit.


  Maak melding

 19. Chan heeft gelijk. Maar misschien is het beter is om op termijn toe te werken aan het samengaan van VHP, NPS en misschien ook PL om een serieuze tegenwicht te bieden aan de NDP

  De kans dat creolen op de VHP stemmen is vrijwel nihil. Maar anderzijds is de kans dat hindostanen op de NPS stemmen ook vrijwel nihil. Beide partijen hebben hun eigen etnische basis en profileren zich in de praktijk ook als zodanig. 1 hindostaan of 1 creool opnemen in het bestuur van de partij en een niet etnische naam kiezen betekent nog niet dat je geen creoolse partij of een hindostaanse partij meer bent. De kiezer ervaart de NPS als creoolse partij en de VHP als hindostaanse partij. Voor de creool is de VHP de Verenigde Hindostaanse Partij en voor de hindostaan is de NPS de Neger Partij Suriname. Dat verandert alleen als je samengaat in één partij met een gezonde interne democratie


  Maak melding

 20. Probleem is inderdaad in de H, niet H van VHP, maar H v Hoofd van (paars)deel van de surinaamse kiezer, dat niet goed bij zn hoofd is dat ze weer op Desi zijn gaan stemmen.


  Maak melding

 21. Santoki kiest eieren voor zijn geld, althans ik hoop voor hem dat het gevulde eieren worden. Tegen de leegloop van de VHP kan hij toch niets uitrichten. Veel Hindoestanen zijn het te “Hindoestaans ” denken moe. Daarnaast spelen de interne conflicten binnen de VHP hem parten. Velen zien hem liever opstappen en geven het roer nooit meer aan een sherrif, maar aan een sociaal ingesteld persoon. Een persoon die over muren heen kan kijken.

  Santoki wil zijn eigen ondergang voorkomen en hij is zich van bewust dat de VHP naar het midden moet schuiven om te gaan vissen uit de vijver. In deze vijver bevindt zich een grote potentieel van de kiezers die niet etnisch denken/stemmen.

  Het lijkt me een slim idee als Esmerald naar Suriname verhuisd om Santoki te gaan helpen. Misschien kan zij het gezicht van de VHP naar de socialere kant doen bewegen.


  Maak melding

 22. Offtopic.

  Breaking!

  Groot feest, groot feest, komt allen!

  De bigi yari van de president zal groots worden gevierd, deelt Limburg mee. Hij heeft besloten om dit buiten de stad te vieren. Morgen is dan ook een vrije dag voor iedereen.

  Bussen vertrekken vanaf 9:00 uur gratuz vanaf poelepantje, CHM, Touche en de grote markt.
  -Locatie: broko baka, vanaf Atjonie eerste zijstraat links, bij de rotonde vierde afslag rechtdoor.
  -Tijdstip van 14:00- 18:00 uur
  -Dresscode: tenue de ville
  -Kleur: paars met goud.
  -Aandachtspunt1: gaarne eigen versnaperingen meebrengen.
  -Aandachtspunt2: lidmaatschap ndp verplicht
  -Muziek: Bai thak Ghana, Justin Bieber en een mysterious guest.
  -cadeau- tip: enveloppe met inhoud vanwege de bezuinigingen.

  Het feest wordt vervolgens, in besloten kring, tot in de vroege uurtjes voortgezet in the Haunted Mansion.
  bron: limbo


  Maak melding

 23. @robg,

  Ja hé, zielughhhh hé, dat jij niet naar suri kunt vanwege dat witje van je thuis.

  Phoehoehoe ik heb met je te doen.
  Dag in, dag uit op wkn, maar toch ben je er in geen dertig jr geweest.

  Jou info is afkomstig van je broer, die ene die onderhandse vergunningen aan die chino’s heeft verkocht.
  Wij hebben hem in de smiezen.

  En ja mijn familie bezit scalians, niet één, maar …. meerdere onder verschillende namen.
  So what!!!!


  Maak melding

 24. @ROBBY-De-Slapende Desi-Slaaf :

  Socialere Kant van de NDP :

  Duizenden NIETS-NUT ambtenaren benoemd,
  de afgelopen VIJF jaar !

  Geen strategische investeringen in Valuta-
  genererende activiteiten en/of bedrijvigheid !

  NEP-sociale programma’s , zonder budget !

  Beloofde 18 000 woningen blijken sprookje,
  gewoon NDP-JOKWERK !

  Alle Sranangmans, geen lid van NDP, zijn
  landverraders !

  Dino is een hooggeschoolde man die totaal
  niet crimineel is !

  Staatsschuld van thans Ongeveer TIEN MILJARD
  is een cadeau van NDP-opa Desi, nu gaan wij groeien !

  Duurbetaalde Gilmore, blijkt Bankbiljettendrukker te
  zijn, zijn enige deskundigheid ! Zadelt ons op met een
  Mega-staatsschuld en een MEGA-DEVALUATIE !

  Moro Sociale Punten fu NDP e doro !

  De IMPORTEN zijn niet meer gegarandeerd, dus
  middenklasse Un Kang Bigien HAMSTER !!

  Leve de LEGE WINKELS, VENEZUELA STYLE !!!

  PS : Socialere kant NDP= Massamoordenaars mogen
  vrij rondlopen, desnoods maken wij een speciale
  WET voor alle NDP-ers die misdrijven plegen !


  Maak melding

 25. =Zelfs denk ik dat Santhoki gelijk heeft. Als er andere culturen zijn die nu de “VHP” gaan afkraken en deze partij geen kans bieden dan zal men dan ook nooit weten wat zij te bieden hebben.

  De VHP is ook een van de partij waar juist goed geschoolde en mensen en van een bepaald kwaliteit in zitten.

  ABOP heeft ook zijn kansen gekregen en je zie wat er gebeurt is.

  De NDP heeft zich zelfs 3X bewezen en wat is er van terecht gekomen?????


  Maak melding

 26. Santhoki is een wolf in schaapskleren. Denkt hij dat hij creolen voor zich kan winnen door op een blauwe maandag even een panji aan te trekken of een keer naar de grote stadskerk te gaan ? Wel meneer Santhoki laat mij jou een ding vertellen. Creolen zijn misschien dom maar niet achterlijk. Wij lusten jou niet. Je tijd is al voorbij.


  Maak melding

 27. Wie Hecht nog geloof in Ssntokhi?!!
  Het idee dat de vhp voor de hindostanenn alleen is komt van de creolen !
  En idd de creolen hebben alleen maar commentaar op de VHP en zefs durven ze geen lid te worden van de VHP,diehuichelaars!
  Maar goed ,nu Santokhi geen kritiek meer heeft en alles goed vind wat baasje bouta zegt denk ik dat deze groep zich massaal zal aanmelden bij Santokhi,nu zijn ze hetzelde,dus nu hebben ze geen problem meer zich aan te sluiten bij Santokhi.
  Ik wacht het spektakel af … 1 voor een graag,niet allemaal tegelijk !!~


  Maak melding

 28. @Blaka koeli

  Wanneer geef jij het grote voorbeeld ?
  Wanneer wordt jij lid van de VHP ,en dan maar ophouden met zeuren!
  Als 1 schaap over de dam is volgen de overige schaapjes,zij wachten op jou de grote SCHAPEN LIJDER.

  En ten overvloede,
  ik Hecht geen geloof meer in Santokhi,die mag me gestolen worden. Wel ben ik op de uitkijk naar iemand die de eigeschappen bezit om LEIDER te worden.
  Die naam VHP Mogen jullie gerust veranderen in VCP(vereinigde Creolen Partij),als het jullie goed uitkomt..
  Wij hebben geen bezwaren ermee.


  Maak melding

 29. @Liberty
  Gelijk heb je en de rest van de rechtgeaarde surinamers hier.Het is nu tijd om een nieuwe lijder te kiezen die een heleboel vechtlust in zich heeft en die zich niet laat intimideren door niemand, ook niet door bouta die besluit om een gesperkje te hebben met hem.Santokhi heeft ons teleurgesteld en hij vediend hetzelfde respect van ons niet meer als voorheen !


  Maak melding

 30. @Abaisa
  Even je twijfel wegwerken hier.
  Niemand van ons gaat de moeite doen om als slaven naar Santokhi en zijn predikingen te luisteren. Hij heeft in weinige woorden wereldkundig gemaakt dat hij nu 1 van jullie is.Zijn eerstvolgende meeting zal gehouden worden in OCER.Zo nu kan ik dus afnemen dat we voorgoed deze taboe van de vph voor de hindustanen af zijn ?!
  Gaan jullie je nu massaal aanmeldn bij de vhp bij jullie nieuwe dsilip sardjoe ,meneertje lief santokhi ?
  Waar wordt de registratie voor nieuwe leden zoals jullie gehouden?
  Ocer of VHP centrum?


  Maak melding

 31. Ray mijn woorden zijn niet eens droog of j begint al met j dinosaurus gezwets, ik weet dat het een onmogelijke missie vr Chan gt worden.iets wat structureel ideologisch in elkaar is gefrommeld en 70 jr stand heeft gehouden veranderd j niet in een Pr jrn dat heeft tijd nodig.ik weet niet als ze Chan die tijd gn gunnen,maar voor zo iets heb j wel moed en incasseringsvermogen nodig en daar heb ik bewondering vr Chan hij durft.als j de geschiedenis bekijkt zijn er altijd mensen als jou die dachten vooruitgang tegen te houden met dogmatische redenen het is ze nooit geluk .dus join THE man of shut up ray en kruip weer in hol om j winter slaap te houden.chan go for iT het wordt een lange en harde strijd bereid j psychologisch goed voor want ze gaan jou en j gezin proberen te breken.


  Maak melding

 32. Blaka Koeli

  Jij noemt het samenheulen met een moordenaar iets goed!?
  Welke strijd moetSantokhi dan volgens jou strijden?!
  hij is het strijden niet waard@!!!
  Iemand die de strijd opgeeft alvorens eraan te beginnen is de moeite niet waard.
  Santokhi is een grote teleurstelling gebleken .

  Hierbij doe ik een oproep aan alle rechtgeaarde surinamers je stem niet te geven aan Santokhi aangezien een stem op Santokhi zal betekenen 1 stem voor bouta!!
  Een stem op Santokhi betekent een verloren stem.
  Het zal mij tevens niet verbazen als Santokhi straks op de voorste rij zal zitten om de VERGIFFENIS van je baasje bij te wonen !!.
  Is dit wat jij Suriname te bieden hebt?Moordenaars en slachtoffers die samen moeten leven naast elkaar,zij aan zij ,alsof alles kek en ei is tussen hun?!!
  Kruip jij in het gat van Santokhi en bouta ,duivelsaanbidder!


  Maak melding

 33. @Blaka koeli
  Wees gerust ,Santokhi noch zijn gezin , zijn wij van plan lasting te vallen. Santokhi is een verloren zaak.
  Langer rond hem dwalen is de moeite niet waard.


  Maak melding

 34. Dan wat gaan ze dan met die olifant doen? Waar gaat Jiyani de H. dan op rijden?

  Het is wel heel vroeg om een 1 April grap te maken hoor, maar tya gaat die H in de naam van die partij blijven? De kans dat de vHp in een non-etnische partij verandert is nihil.

  De enige non-etnische partij in Suriname is de NDP.


  Maak melding

 35. Esmerald, jij had alle kansen om met mij een relatie aan te gaan, maar je viel op die Algerijn die jou tot heden dwingt om in een boerka rond te lopen. Ik vind het erg voor jou omdat je bij mij een beter leven zou hebben gehad. Jij geloofde in de wondere wereld van die Algerijn, vooral toen hij je meenam naar zijn geboortestad Laghouat, ergens tussen de bergen in het centraal massief van Algerije.

  Je leefde daar tussen de vrouwen in boerka’s en ik vond het heel erg voor jou dat je onder controle kwam te staan van je Algerijnse schoonfamilie. Je ego werd ondergeschikt gemaakt t.b.v. van zijn familie-clan. Ik zag ook je foto en ik vond het triest dat je in een boerka rondliep tussen al de geiten, schapen, ezels en kamelen.

  Maar Esmerald ik heb me bij neergelegd. Jij koos voor die Alqaida figuur………….., je koos ervoor om mannen voortaan geen hand meer te geven,,,,,,,,,,,,,,,,, je koos ervoor om schuw weg te duiken achter muren als mannen in je buurt kwamen. Ik begrijp je gedrag volkomen. Je wilt niet onthoofd worden als je schoonfamilie ontdekt dat je naar leuke en moderne mannen kijkt. Het gaat je goed.


  Maak melding

 36. mijn zegen heeft hij, deze man heeft een duidelijke visie. en nu nog hopen dan wij Surineds een keer mogen stemmen. dan zijn we voor altijd verlost van Desi Clownterse.

  en alle debielen die nog 5 riepen. jullie krijgen de jaren tachtig 2.0 (het is jullie verdiende loon)


  Maak melding

 37. @robg,

  Je maakt jezelf ontiegelijk belachelijk; wat een exorbitante imaginatie.
  Waarschijnlijk moet s ’nachts geregeld je pamper wisselen; man, man, man, zoveel natte dromen 🙂 🙂

  Plots ben ik een moslima, compleet met doekje en jurkje, whahahahahahaha.
  Jij spoort echt niet, en begint die onhebbelijke trekken van srika versie 1.0 over te nemen.
  Al zou ik naast je zou zitten, zou je het nooit kunnen bevroeden manneke.

  Waktie yeré;
  Is ‘ze’ verliefd geworden op een Algerijn, en voel jij je in je …aangetast. Das nou bekend van mijn autochtone vriendinnen, die gaan ervoor als ze met vakantie zijn.
  Laat me raaien….., ze heeft je ingeschreven voor een duikcursus en is toen ergens anders in gedoken 🙂 🙂

  Indien je aan mijn familie komt, dan moet je de bal terug verwachten mannetje. Ben niet van hetzelfde spul dat dat thuis bij jou zit.

  Hou je aan de reacties zonder ieder keer, tot grote irritatie van de lezers, mijn nickname erbij te halen.

  Comprendes!


  Maak melding

 38. @Bally
  Dat ndp een non-etnische partrij is ,is een mythe.Daarin is vertegenwoordigd surinaams meest gehardende criminelen. Noem een crimineel op die niet vertegenwoordigd is in de ndp en je krijgt ee 10punt van mij.


  Maak melding

 39. Dacht dat alle politieke partijen leden van alle Surinamers vertegenwoordigen of roept Sranang Gron mensen op obv hun etniciteit maar wel zingen “hoe wij hier ook samenkwamen?
  Naar mijn weten is ergens rond 1966/67 een significante mogelijkheid gemist namelijk het vormen van een brede basispolitiek. Samen sterk staan. Eendracht maakt macht of is de keuze primair individueel belang. Dat ouders hun kids de Surinaamse geschiedenis niet bijbrengen duidt op gebrek aan maatschappelijke betrokkenheid en maatschappelijk bewustzijn omdat zij alleen op deze manier zullen opkomen voor het Surinaams belang. Zij zijn er immers geboren en getogen.


  Maak melding

 40. @Bally U bedoelt zeker dat NDP een
  NON-ETHISCHE partij is !

  Geen rechtsnormen, geen mensenrechten !

  Geen gelijkheid voor de wet van ALLE burgers !

  Geen machtenscheiding, geen rechtsstaat !

  WEL staatsfaillissement !

  PS : Of bedoelde u de ETNISCHE samenstelling
  van lijst van ongewapende BURGERS die vanaf
  1980 door Politiek geweld/door gewapende
  MILITAIREN/EXTREMISTEN zijn gedood ???


  Maak melding

 41. Esmerald,…………..ha,ha,ha, je reageert alsof je door een venijnige Zuid Amerikaanse wesp bent gestoken. Dit soort reacties kan je wel verwachten van mensen die met een zeer grote en valse ego moeten torsen maar die in werkelijkheid die last niet kunnen dragen. Kort lontje doe toch normaal met al die ezels van NieuwFront / V7 om je heen.En doe ook je boerka af.

  Ik krijg de slappe lach en de hik van je hypergevoelige reactie. Doet me denken aan de dag toen het Nieuwfront of V7 zich waande de grootste partij van Suriname te zijn. Het werd voor jou en voor hen een politiek debacle.De verwerking moet nu pas komen. Ontken dit niet!!!!!!!!!!


  Maak melding

 42. @robg,

  Yep, lach maar als een boer die kiespijn heeft.

  Je moet letterlijk lachen om je eigen stupiditeit; een grauwe bek vol tanden noemen ze dat!
  Beetje dom interessant doen, terwijl je grandioos door de mand bent gevallen met je wazig- Algerijns verhaal.

  Kinderachtig gedoe van welke partij wel of niet heeft gewonnen, ik lig er in ieder geval niet wakker van, al staat Paramaribo in brand…

  Joh, gaat lekker fietsen stelen of spring van ‘bosje brug’ of zoiets.


  Maak melding

 43. Esmerald, zeg hem dat hij van de bosje brug springt want dan heeft niemand last van . Geen fietsen stelen. Onze fietsen hebben we nodig. Autorijden gaat niet meer vanwege de hoge benzine prijzen.


  Maak melding

 44. Het creoolse volk, die ook voor een deel afstamt van het Nederlandse, is assertiever dan het Hindostaanse. Dit schrikt oudere Hindostanen weleens af. Oudere Hindostanen houden zich te vaak krampachtig vast aan de Indiase cultuur. Er is sprake van een sterke vorm van verzuiling. Dit zorgt ervoor dat zij niet duidelijk assimileren in de Surinaamse cultuur. Kijk maar eens naar de Surinaamse tv. Opportunistische televisie programma’s, die niet bijdragen aan Surinaamse eenheid. Bevordert zo een overvloed van Bollywood films het Surinaamse ik gevoel? Ik denk het niet. Ze moeten een keer naar hun kinderen luisteren, want die willen graag Surinamer zijn. Op deze site worden de creolen van Suriname vergeleken met die van Guyana. Als je de geschiedenis van Suriname kent, kan je concluderen dat dit een oneerlijke vergelijking is. Duidelijk geschreven door iemand, die niet de ballen heeft om Surinamer te zijn en uitwegen verzint.
  Ze moeten gewoon durven om Surinamer te zijn, want creolen zijn dat gewoon. En anders moeten ze hun kinderen, die wel Surinamer willen zijn, gewoon loslaten, want ze zijn blijven haken in het verleden.

  Misschien dat de VHP leider iets eraan verandert. Of doet hij dat omdat Suriname straks geen hindostanen meer heeft (Ze vertrekken allemaal naar Den Haag)


  Maak melding

 45. Chandrika je bent in het verleden minister geweest van justitie en politie en heb toen laten merken dat je geen surinamer bent maar een hindustaan. Jouw denken is niet veranderd ; je misleiding wel. Henkes , je zou moeten weten dat de NPS altijd gestaan heeft als de Nationale partij Suriname en niet anders open voor elke Surinamer en dat was ook zo de enige partij waar elke bevolkingsgroep toen was vertegenwoordigd.
  Maar de VHP was opgericht als de Verenigde Hindustaanse Partij . Ram Sardjoe heeft naamsverandering aangebracht maar de denkwijze is onveranderd gebleven bij de hindustanen. Diepgeworteld… dus ook bij chandrika.


  Maak melding

 46. Als aanvulling op mijn reactie meld ik dat ik het heb gehad over de achterban van de VHP want ik ben zelf ook van hindustaanse afkomst maar ben eerst Surinamer ten twede Zuid Amerikaan en houd van mijn Surinaamse cultuur.
  Iedere Surinamer zou trots moeten zijn Surinamer te zijn.
  Ik ben dat wel. Ik ben een trotse Surinamer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.