Bananenindustrie Suriname bedreigd door bacterie

13

PARAMARIBO, 17 sep – De bananenindustrie in Suriname wordt ernstig bedreigd door de Moko-bacterie. Een groot deel van de aanplant van grootonderneming Food and Agriculture Industries staat te rotten. Arbeiders hangt ontslag boven het hoofd.

Het gaat om minimaal zevenhonderd arbeiders voor wie nu al geen werk meer is. De bedrijfsleiding zit met de handen in het haar. De ziekte heeft zich snel verspreid. Bladeren verwelken en bomen sterven af. Met stevig opgevoerde hygiëne wordt nog geprobeerd de nog gezonde opstanden te behouden. Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij is niet optimistisch.

Tegenover de Ware Tijd zegt Algoe dat het nog zeker een jaar zal duren voor de ziekte onder controle is. Landelijk is een onderzoek gestart naar de mate van schade. De Surinaamse bananenindustrie lijdt al jaren een kwakkelend bestaan. Door de overheid en de Europese Unie zijn miljoenen geïnvesteerd in herstel en modernisering. Uiteindelijk is het publieke bedrijf verkocht aan een buitenlandse investeerder.

13 REACTIES

 1. Na de ernstige bedreiging van de bananenrepubliek Suriname door de Bouta-bacterie, nu de Moko-bacterie die de bananenindustrie van deze bananenrepubliek bedreigt.
  Wat gebeurt er in hemelsnaam in Su?


  Maak melding

 2. Volk van ons land denkt u even na of u moreel goed hebt gehandeld .Het lijkt alsof een vloek rust op ons land:
  -goudsector levert haast niets op.
  -bauxietindustrie is op sterven na dood
  -olieindustrie ligt op haar gat
  -bacovensector kan haast als verloren worden beschouwd
  Zo zou men door kunnen gaan.Als we niet oppassen zijn we binnen enkele jaren technisch falliet.Over 5 jaar hebben we hier geen Dubai maar Haïti.


  Maak melding

 3. SURLAND,
  De Surinaamse bananenproducent ging in 2002 failliet. Dankzij de vakbond/vakcentrale en de politiek

  Food and Agriculture Industries neemt over en Uiteindelijk is het publieke bedrijf verkocht aan een buitenlandse
  investeerder. Vanzelf gaat men dit soort tafereel krijgen.

  Men heeft ook de SLBM (Surinaamse Luchtvaart Bespuiting Maatschappij) een dochter onderneming van de SLM kapot gemaakt en Gum-Air ingezet om verder te besproeien.

  Die hele bananen cultuur in Suriname is een mislukking.

  DE POLITIEK EN DE VAKCENTRALES MAAKT DIT LAND KAPOT.


  Maak melding

 4. Heel vervelend voor de bananenindustrie van Suriname. Banaan is het op drie na meest geconsumeerde voedingsgewas, het meest geconsumeerde niet-graangewas en bovendien is banaan het meest geconsumeerde fruit ter wereld.Er gaat dus veel geld om in de bananenindustrie en het is een belangrijke bron van inkomsten voor Suriname.

  Het geval wil echter dat de wereldwijde bananenindustrie onder druk staat door schimmels die de aanplant aantasten. Door de schimmels raken de bodems ook tientallen jaren verontreinigt. Het gevaar dreigt dat deze plantenziekten de planters dwingen om pesticiden te gebruiken. Dit heeft tot gevolg dat de schimmel ook resistent worden. De inkomsten van heel veel mensen worden daardoor bedreigd. laten we hopen dat men in Suriname deze plantenziekte de baas kan worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.