Talkshow Suriname Overzee over bodemschatten van Suriname

13

PARAMARIBO, 19 aug – De Surinaamse bodem biedt veel meer niet- traditionele bodemschatten die de economie van het land ten goede kunnen komen. Water en mineralen zoals diamant en ijzererts zijn ‘het nieuwe goud’ voor het Zuid Amerikaanse land. Dat komt naar voren in een nieuwe aflevering van de talkshow Suriname Overzee.

In het programma geven de jonge captains of industry Sergio Akiemboto, President-Directeur van staatsmijnbouw bedrijf Grassalco en John Goedschalk, Country-Director van Conservation International in Suriname dat opkomt voor natuurbescherming, hun visie op potentiële inkomstenbronnen voor Suriname.

Bekijk de uitzending hier:

13 REACTIES

 1. Helaas verdwijnen de winsten in de zakken van de corrupte bestuurders. Het land had kunnen bulken van de centen. Onder Nederlands bewind was Suriname één van de rijkste landen van Zuid Amerika. Suriname had nooit onafhankelijk moeten worden maar een bijzondere provincie van Nederland. De Suri’s weten dat zelf ook. Schrijf vandaag nog een referendum uit voor terugkeer naar de Koninkrijk en ik weet zeker dat de gros van de bevolking “ja” zouden stemmen.


  Maak melding

 2. Beste Koos,

  Je praat onzin! Onder het bewind van de Nederlanders werd Suriname leeggeroofd. Het geld van de bodemschatten verdween terwijl een groot deel van de bevolking in abjecte armoede leefde.
  Alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur en huisvesting zijn gerealiseerd na het vertrek van de Nederlanders.
  Van Bosje brug tot de Oost West verbinding en de enorme verbeteringen op het gebied van huisvesting en transport, alles is gebeurt na vertrek van Kolonisator.
  En nee Koos, niemand wil terug naar die tijd. Of het je nu aanstaat of niet, Surinamers zijn trots op hun land en de door hen democratisch gekozen regering.


  Maak melding

 3. Rinaldo: “Je praat onzin! Onder het bewind van de Nederlanders werd Suriname leeggeroofd. Het geld van de bodemschatten verdween terwijl een groot deel van de bevolking in abjecte armoede leefde.”

  Noem dan eens 1 bodemschat die door de Nederlanders is geroofd?


  Maak melding

 4. Onze Rinaldo door de bocht: “Onder het bewind van de Nederlanders werd Suriname leeggeroofd. Het geld van de bodemschatten verdween terwijl een groot deel van de bevolking in abjecte armoede leefde”

  Noem dan eens 1 bodemschat die de Nederlanders hebben geroofd en die dus niet meer in de Surinaamse bodem zit.

  En abjecte armoede was er alleen maar in Suriname in de jaren 80 en 90 onder het bewind van Bouterse.
  Maak melding

 5. Maar@KOOS,dat gaat echt niet gebeuren en dan bedoel ik,mocht het referendum positief uitpakken dan nog keren de hollanders niet terug.
  Het zou in 1975 omgezet moeten worden naar een provincie over zee zoals de Fransen dat hebben gedaan met Frans Guyana.
  In de jaren 50 toen de sociale voorzieningen van de grond kwamen door minister (naam ben ik ff kwyt)Heeft hy Suriname bewust van het Koninkryk der Nederlanden afgesneden.Wie wilde meegenieten zou in Nederland moeten zyn,wat ook gebeurd is.
  Na de onafhankelykheid had je de grote leegloop richting Holland.
  Alleen de dieven,het klootjesvolk en sommigen die het goed bedoelde zyn achtergebleven


  Maak melding

 6. Rinaldo, surinamers zijn helemaal niets trots op hun land. Ze zijn door hun wanhoop in de handen gedreven van een massamoordenaar. Ze zijn bezweken voor het populisme. En trouwens nederland heeft niks geroofd van suriname. Kom een beetje snel met voorbeelden of zwijg. Onder nederlands bewind hadden de surinamers het beter. Ga vragen aan je ooms, tantes of je ouders. Ze zullen het beamen. Waarom denk je dat de Antillen niet onafhankelijk zijn geworden.


  Maak melding

 7. Henk Molenaar 80% van het aluminium dat de geallieerden gebruikten in de tweede wereldoorlog kwam uit Suriname. Nooit iets van teruggezien in het land.
  Suriname is vele tientallen jaren de grootste bauxietproducent van de wereld geweest. Nooit iets van teruggezien.
  Suralco heeft Suriname ook bijna niets opgeleverd. Tegen de tijd dat de opbrengsten wel toekwamen aan Suriname waren de belangrijkste en meest winstgevende voorraden op.
  Suriname zal nu veel meer moeten uitgeven om nieuwe gebieden aan te boren.
  En noem mij eens 1 groot infrastructureel project dat de grote weg en waterbouwers van de wereld hebben achtergelaten?
  En dan bedoel ik niet de dam die er primair kwam om de behoefte van buitenlandse multinationals te dekken.
  Jullie voeren een achterhoede gevecht. Totaal ingehaald door de realiteit.
  De huidige koers en regering hoeft je niet te bevallen, ik zie ook liever een ander bewind maar ik ben een Surinamer en respecteer de democratische keuzes die in het land zijn gemaakt.
  Als het je niet aanstaat moet je naar Suriname gaan en daar onderdeel zijn van de discussie.
  Mensen die streven naar overheersing door een andere mogendheid zijn geen Surinamers en hun mening is dus niet van belang.


  Maak melding

 8. koos,

  Misschien was het bestuur beter onder Nederlands bewind, maar vergeet niet dat Surinamers niet dezelfde rechten genoten als Nederlanders ondanks dat ze Nederlander waren.

  Nederland schonk een kleine budget aan Suriname en daarmee moest de Surinaamse regering het doen. Dus zo’n vetpot was het niet in Suriname voor de onafhankelijkheid. Ophemelen van Nederland is dus misplaatst, afkraken eveneens.

  Dat het na de onafhankelijkheid ook slecht is, is een ander verhaal. Een verhaal waar Nederlad ook aan heeft meegeholpen door de staatsgreep te ondersteunen via die kolnel Valk.
  Na de staaatsgreep hebben veel half-ontwikkelde mensen hun kansen gegrepen om te besturen daar vele goed opgeleide mensen geen zin hadden voor een militaire regime te gaan werken. Hierdoor is het bestuur en de bestuurlijke mentaliteit hollend achteruit gegaan. Graaicultuur kwam in de plaats. Nu heeft men daar enorme last van…..


  Maak melding

 9. Henk Molenaar 80% van het aluminium dat de geallieerden gebruikten in de tweede wereldoorlog kwam uit Suriname. Nooit iets van teruggezien in het land.
  Suriname is vele tientallen jaren de grootste bauxietproducent van de wereld geweest. Nooit iets van teruggezien.

  Beste Rinaldo

  Wat had je terug willen zien dan?

  Omdat Suriname een corrupte bananen republiek is verdwijnen alle inkomsten in de zakken van grijpgrage SURINAAMSE politici die schijt aan hun eigen volk hebben

  Suriname staat al 40 jaar op eigen benen met een enorme bodemschatten zoals olie en goud en nog is het een derde wereldland waar nog geen spijker wordt geproduceerd en Chinezen en Brazilianen de dienst uitmaken en Surinamers met de handen in de zak aan de zijkant staan toe te kijken

  Surinaamse werken al 40 jaar liever voor Lanti dan dat ze de mouwen opstroken. Als het geld dat wordt verdiend met de bodemschatten verdwijnt naar de spookambtenaren. Geen enkele duurzame investering in welke industrie dan ook.

  Surinamers houden niet van hun land anders streden ze wel voor recht en rechtvaardigheid en voor rechtsgelijkheid en was Bouterse als moordenaar en drugscrimineel niet 2 x gekozen als president.

  het dragen van een t-shirt met ‘I love Su’ is geen teken van vaderlandsliefde.


  Maak melding

 10. Als je ooit een klap van de Molenwiek gehad hebt, wordt het heel moeilijk om door je aangetaste brein antwoord te geven op een simpele vraag.


  Maak melding

 11. @Koos,
  Je bedoelt dat Suriname beter bij het koninkrijk had moeten horen zoals de nederlandse antillen. Daar is het enorm goed gegaan en ze hebben die heeeeeel erg goed achtergelaten. armoede, criminaliteit en corruptie waar Suriname een paradijs bij is.Even iets over corruptie: dat is iets waar tegen gevochten moet worden. iedereen moet dat doen maar in Suriname heerst er soms een verkeerde gedachten over corruptie. Corrupt wordt niet alleen door politici gedaan. De gewone burgen vindt het niet raar dat hij door een bevriende ambtenaar sneller geholpen wordt. Iedereen moet zijn mindstate veranderen dan pas zal je wat kunnen veranderen. Corruptie is iets wat een wereldwijd probleem is. In ned waren er een paar corruptie schandalen die een omvang hebben die we een Suriname niet eens hebben. Dus laten we nederland niet ophemelen alsof de surinamers blij zouden moeten zijn om daar bij te horen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.