Een beetje Suriname in Museum Jan van der Togt

7

Fotograaf Jan van Breda maakte onlangs een serie portretten van de Surinaamse vereniging Kopro Beki Prodo in klederdracht. Deze portretten zijn tot en met 13 september 2015 te zien in zijn tentoonstelling in Museum Jan van der Togt. Deze week kwamen Nana Abrewa, voorzitter van Kopro Beki Prodo, en Conny Pufflijk alvast ‘hun’ portretten bekijken.

De traditionele klederdracht van de creoolse vrouw is de koto. Kotomisi betekent letterlijk rokkenvrouw. Het begrip komt uit de tijd van de slavernij. Huisslavinnen moesten zich met zoveel mogelijk lappen en doeken kleden om zich onaantrekkelijk te maken voor de wellustige heer des huizes.

Op zaterdag 26 september vanaf 16.00 uur organiseert Kopro Beki Prodo een tentoonstelling over de Surinaamse koperen bekken in de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat 37 in Amsterdam. Het programma wordt om 19.00 uur afgesloten met live muziek.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54

7 REACTIES

 1. Nu dragen dezelfgde vrouwen Super MINI- KOTO.
  De traditionele klederdracht wordt alleen op zon[soms] en feestdagen gedragen.jaar
  Voor elke andere dag van het zijn de billen te zien.


  Maak melding

 2. Even een correctie

  Nu dragen dezelfde groep vrouwen als uitgebeeld hier, Super Mini Koto.
  Het traditionele wordt gedragen soms op zon en feestdagen.
  Voor de rest van het jaar zijn de billen te zien en je hoeft echt niet over een X-ray vision te beschikken.


  Maak melding

 3. @ Pindakaas,
  Traditioneel hoort de man een Kamisa te dragen. Dat zie je ze zelden doen. Want zoals altijd bij de meeste volkeren zijn het de dames die zich vaak uitdossen en soms klederdracht aan willen doen. Ik moet zeggen dat je tegenwoordig wel steeds meer de mannen zie met een Kamisa bij officiële feestelijkheden vooral als dresscode voorgeschreven is. Ik heb onlangs hier een foto gezien van Chandrikaserpad Santhoki met een Kamisa om torn hij in verkiezingstijd bij de Boslandcreolen ging.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.