PALU bedankt voor deelname in Bouterse II

45

PARAMARIBO, 7 aug – De Progressieve Arbeiders & Landbouwers Unie, Palu, ziet af van deelname in de tweede regering Bouterse. De partij van minister Jim Hok neemt geen genoegen met de toewijzing van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Toch wordt niet voor de oppositie gekozen.

Palu zal het aantaande regeerakkoord niet tekenen, maar blijft wel aan als onderdeel van de coalitie. “Als je niet in de regering zit kun je het document niet ondertekenen”, zegt een topfunctionaris van de roodgroene partij tegenover de Ware Tijd. De partij gaf de voorkeur aan het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij. Maar dit ministerie behoort tot het domein van de NDP van desi Bouterse.

Binnen Palu zelf wordt toegegeven dat er niet voldoende draagvlak is voor het beheren van Onderwijs & Volksontwikkeling. “Gezien de grote hervormingen die moeten plaatsvinden moet dit departement geleid worden door een partij met veel draagvlak. Met slechts één parlementszetel vinden we dat we dat niet hebben”, wordt geredeneerd binnen de Palu.


45 REACTIES

 1. Dat is jammer hoor PALLU.
  Wat ik klasse van jullie vind is dat jullie niet koste wat het kost toch nog een ministerie willen hebben zonder dat de draagvlak ervoor is.

  Deze PALU neemt dus een besluit wat DUIDELIJK genomen is IN LANDS BELANG.

  Dat is pas mee regeren i.p.v. misgunnen en het land DESNOODS kapot zien gaan als jij je zin niet krijgt zoals de houding van VHP hierin steeds is geweest.


  Maak melding

 2. Partijen en personen hebben totaal niets in te brengen in ons land.Er is maar een persoon die alles bepaalt: wie VP wordt ,wie minister wordt,welke partijen mogen meedoen,wat de voorzitter van het parlement moet doen,wat de leden van ons parlement moeten zeggen en wat niet ,wie njangs mag maken etc. en dat is de “paus” in ons land.Wij leven nu in de zuiverste vorm van dictatuur onder mom van echte democratie.
  Is er een parlementariër die dit alles kan weerleggen?


  Maak melding

 3. Palu als het goed is heeft u geen kader om minowc te draaien, RARA hoe ga je lvv draaien.
  Voor de verkiezing was al bekend dat Algoe weer Minister van LVV zou worden.
  Jullie willen alleen mensen en instanties dwarsbomen.
  Is dat het begin van jullie wanbeleid die voor de deur staat?


  Maak melding

 4. Aay Partij Palu heeft de zaak bekeken om geen minister van MINOV te zijn. De Bigi Baas Bouta heeft alles te vertellen. Ik denk,dat de komende Bouta regering honderd dagen niet haalt zo te zien. Papie!


  Maak melding

 5. een nieuw politiek fenomeen.

  een partij die niet deelneemt aan de regering maar ook geen oppositie voert. dus een partij die nergens bij hoort.
  waauw! in de Surinaamse politiek is echt alles mogelijk.

  PALU is de politieke Transgender


  Maak melding

 6. 1. De 400 man platform van Palu zal wel heel teleurgesteld zijn.
  2. Bij Natuurlijke Hulpbronnen hebben ze alle hulpbronnen ( natuurlijk en on natuurlijk) aan hun vrienden en kenissen gegeven. Reste nog het betwist gebied met Guyana.
  3. Bij onderwijs valt er niet veel weg te geven dus hebben ze er geen zin. ( weg geven van scholen) zou misschien niet zo populair zijn zelfs onder de paarse groep.
  4. Nadat ze alles hebben verpest bij NH willen ze ook nog gaan graaien bij LVV maar dat feest gaat nu ook niet door. Jammer voor de groep van 400.


  Maak melding

 7. PALU is een verzameling gestudeerde nietsnutten. Alleen maar holle vaten.
  Noem me 1 PALU bestuurder die ooit iets goeds heeft gedaan voor Suriname. Soso ellende. Het houtskoolproject van de PALÙ in de jaren 80 was binnen de kortste keren afgelopen. De opgeslagen houtskool in de haven heeft nog jaren voor ellende en vervuiling gezorgd. Caldeira heeft in de jaren 80 als minister van financiën samen met Goedschalk er voor gezorgd dat de Surinaamse gulden waardeloos werd.
  Ze roepen al 35 jaar dat ze de landbouw van de grond gaan krijgen. Alle zogenaamde adviezen van de landbouw ingenieurs van de PAlU zijn van nul en generlei waarde gebleken. Integendeel werd het kabalebo project op aandringen van de PALU stopgezet ten faveure van de kleine landbouw. Un las sabakoe un las lanzer . Kleine landbouw naar zijn moer en geen goedkope energie uit het kabalebo project. Zelfs een bakba winkri is te hoog gegrepen voor deze nietsnutten. Dus laat ze a.u.b. ver weg blijven van het landsbestuur.
  Sommigen PALU toppers uit het verleden maken nu flinke njan met het verkopen van domeingronden die ze toen hebben gekregen om gewassen te telen.

  PALU is ellende


  Maak melding

 8. hij wil alleen regeren of gewoon aan de macht zijn/blijven..,want hij is de baas en een ieder ander moet dansen naar zijn pijpen..

  de mofina s kunnen de pot op,de tijd van de stemvee is weer voorbij tot de volgende 5 jaren..

  go piena jou ka jou..

  adhin aswien kan alleen maar kijken en zijn verstand toewijden aan deze meneer en verder heeft hij niks in te brengen..dus bank vuller..met een dikke pertemonnee in de maand ja knikker..

  zo gaat dat in sme..


  Maak melding

 9. Snap zo en zo al niet, wat Palu in een coalitie te zoeken heeft als partij die op sterven na dood is met oude Paal uit Coroni, Ramlalal, die alles recht praat wat krom is, en steeds verwarder overkomt, en Hok die zelf onderwijs nodig heeft, I.p.v. dat hij daar de scepter gaat zwaaien.


  Maak melding

 10. Onderwijs en Volksontwikkeling afgewezen door Palu.
  Gelijk hebben ze toch? Het volk is al heel erg onderwezen en ontwikkeld. Ze hebben opnieuw hun grote wijsheid getoond en voor de komende regering gekozen. Wat voor ontwikkeling en onderwijs moet je ze nog meer bijbrengen?


  Maak melding

 11. Palu heeft niets meer te zoeken in het rariteiten kabinet dat nu in elkaar geflanst wordt.
  Ze hebben hun nut gehad. Anton Paal kan zo nu een dan een extra aanwezigheidsvergoeding gaan incasseren in de DNA als ze zijn stem nodig hebben.

  De kas is leeg beste RobG, Sabidieri, 1504 1863, Pero en co,
  Probeer dit artikel in Starnieuws te begrijpen en huiver wat er allemaal moet gebeuren meer vertrouwen dan Junk Status van de internationale gemeenschap te krijgen.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30601

  De deviezen voorraad is te ver onder de grens van 3 maanden import dekking en de helft van de Swap met China is ook al op gebruikt.

  Het geld vliegt nog steeds de deur uit. Volgens Fitch werkt de raffinaderij bijna 8 maanden na feestelijke ingebruikname nog steeds niet. Waaldijk ziet er ook geen heil meer in want die is nu echt weg zodat de schuld nu bij de echte brokkenmakers terecht zal komen.

  Het BNP gaat stevig achteruit alleen heeft niemand dat nog durven vertellen.
  Devaluatie wordt onvermijdelijk. Bij devaluatie nemen de schulden in SRD’s sterk toe. Ofwel RobG en Co alles wat door de azijnzeikers voorspeld is wordt de waarheid.

  Langleve de sterke verhalen verteller. Lange leve hij zodat hij alle mislukkingen goed zal ervaren en door zijn eigen aanhangers aan de schandpaal genageld kan worden.


  Maak melding

 12. Anton Paal met zijn PALU staan nu voor ‘PAAL’.

  Maar nog even het volgende nieuws.
  Off-Topic:

  http://www.newsday.co.tt/crime_and_court/0,215265.html
  Surinamese national Muntslag extradited to US
  Friday, August 7 2015

  SURINAME national Edmund Quincy Muntslag was extradited to the United States early yesterday to face charges of conspiring to smuggle cocaine into that country. Munstlag lost his appeal against extradition earlier this month and was yesterday handed over to US Marshals at Piarco International Airport.

  The handover exercise was spearheaded by Superintendent McAlpin and other members of the Organised Crime, Narcotics and Firearms Bureau (OCNFB).
  Muntslag, a 30-year-old businessman and father of one, was indicted in the New York Federal Court along with Dino Bouterse, son of Suriname’s president Desi Bouterse. Bouterse, in August of last year, pleaded guilty to drug trafficking and seeking to provide Islamist militant group Hezbollah with a permanent South America base. He was sentenced to 16 years in a federal prison.
  Munstlag was before Chief Magistrate Marcia Ayers-Caesar, who presided over his extradition proceedings in the Eighth Magistrates’ Court in Port-of-Spain and ordered his extradition on Jan. 8.
  According to the US indictment, both Bouterse and Muntslag were accused of participating in the transportation of a suitcase with the drugs from Suriname to an unnamed Caribbean island aboard a commercial flight in July, 2013. Muntslag was arrested last year by officers of the OCNFB while shopping at Trincity Mall.

  Het zelfde bericht ook via diverse sites te lezen.

  http://www.trinidadexpress.com/20150806/news/tt-gives-up-muntslag-to-us-agents

  http://unctt.org/surinamese-national-extradited-to-the-united-states/
  Surinamese national Edmund Quincy Muntslag has been extradited to the United States of America to face charges for narcotics trafficking and related offences.

  En voor dat hij definitief werd uitgeleverd aan de VS, was op
  21-07-2015 zijn laatste proces in T&T.
  http://www.newsday.co.tt/crime_and_court/0,214431.html
  Muntslag loses appeal
  By JADA LOUTOO Tuesday, July 21 2015

  Dus het nieuws over “Muntje” in de VS blijven wij ook nog volgen.
  Wat zal hij verklaren via zijn advocaat in de VS tegen DINO?


  Maak melding

 13. palu zegd letterlijk,dat zij bij onderwijs geen njang kunnen maken..

  iedereen wil direct njang maken om snel financiëel on afhankelijk te worden.

  want je weet niet hoelang je als minis-ter op die stoel blijft zitten..

  opa-d zegd zelf wang njang mekie..


  Maak melding

 14. Jim Hok is medeverantwoordelijk voor de neergang bij de E.B.S.
  Wat speelt bij deze man is een stukje gewetenwroeging.

  Wie gefraudeerd heeft met gemeenschap geld moet voor de vuurpeloton.

  Ook de S.L.M en Staats Olie moet gecontroleerd worden. En niet te vergeten het S.P.A. gebouw aan de Fred Derbystraat.


  Maak melding

 15. Jim Hok is medeverantwoordelijk voor de neergang bij de E.B.S.
  Wat speelt bij deze man is een stukje gewetenwroeging.

  Wie gefraudeerd heeft met gemeenschapsgeld moet voor de vuurpeloton.

  Ook de S.L.M en Staats Olie moet gecontroleerd worden. En niet te vergeten het S.P.A. gebouw aan de Fred Derbystraat.


  Maak melding

 16. De lager geplaatste medewerkers aan de inauguratie moeten er rekening mee houden dat zij gratis werken, zie het laatste nieuws over medewerkers stembureau die niet zijn uitbetaald, terwijl er miljoenen voor zijn begroot. Neem maar flink eten mee naar huis. Oniang hoeft niet zo veel en dino is er niet .


  Maak melding

 17. @ FER. E

  Prachtige woordspeling : Anton PAAL met zijn PALU staat nu voor ‘ PAAL ‘

  Mi lob’ deng wan disi ” !

  Verder hoop ik dat “Muntje ” bereid is om als een GRASPARKIET te kwetteren over ” Dirty Dina ” maar VOORAL over vader ” Desiderius “, de Korsakov- patiënt, in ruil voor een fikse strafvermindering.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 18. Palu is net een straathond:je geeft hem vandaag een schop waardoor hij jankend wegloopt,maar morgen komt hij met de staart tussen de benen onderdanig terug.


  Maak melding

 19. Win een droom van een reis naar Suriname.
  Voorspel hoe lang deze regering blijft aanzitten.
  A: Minder dan een jaar;
  B: Minder dan drie jaar;
  C: De volledige zittingsperiode van 5 jaar.


  Maak melding

 20. Ding krofajaman foe paloelo met krofaja voor Noorwegen, echt waardeloos, nooit iets goeds van hun hand gekomen. Er is nooit 1 dm³ krofajablok van hun aan Noorwegen verkocht. Hoe is dat mogelijk? Zulke mensen moeten toch productie/exportondernemingen kunnen opzetten. Ding man diez na krabita-anoe. Alles wat ze aanraken en mee bemoeien gaat kapot.
  Ze zitten vol praatjes over linkse ideologieën. Anarchisme, Communisme, Cuba, linkse praatjes die geen gaatjes vullen, nada, notie, neks!

  Deze krofajamans hadden in de jaren 70 van de vorige eeuw en nu na 25 mei 2015 nog geen kans om iets voor te stellen in de politiek. Door de coup van DDB hebben ze de Cubanen binnen gehaald en Suriname gewoon 35 jaar terug geworpen, samen met DDB en anderen. Velen van hen hebben nu kapitalen op hun bankrekeningen, moet je hun dikke buiken, dikke dijen, dikke ronde billen, dikke ronde gezichten, dikke ronde nekken, dikke ronde achterhoofd, dikke ronde vingers, dikke volle lippen zien. Deze mannen gebruiken heel veel toiletpapier als ze naar het toilet gaan. Dit geldt ook voor DDB en zijn adviseurs, naaste familieleden, naaste vrienden in binnen-en buitenland. Die gastjes kunnen niet eens twee stappen lopen.

  Het is de paloeloemannetjes geluk de Coronianen voor zich te winnen en staan toch buitenspel met het ministerie van MinovC.

  Waarom is een zwembad in Coronie rond?
  Een ongeluk schuilt in een klein hoekje.

  Welke Jas draagt men niet in Coronie?
  Eza Jas/Jesa Jas.

  In Coronie had je vroeger twee verkeersborden, nl:
  1.- pas op voor overstekende varkens en
  2.- pas op voor vallende kokosnoten. Nu bijna varkens in de soep zijn en er niet één jonge kokosnootboom meer in Coronie gepland is, zijn deze borden overbodig geworden.

  Coronieman belt op naar een radiostation in Paramaribo met zijn accent. “Kolonie dé arktie toe.”

  Coronieman met 1 paloeloezetel, krijgt ministerie van MinovC, laf(s)torie. Hoe belachelijk kan je gemaakt worden?

  De Paloeloemannen weten wel vele Coronianen te bedonderen en het Surinaamse volk te vernietigen en sinds de jaren 80 van de vorige eeuw zich zelf flink te verrijken.

  Wie houdt, wie voor de gek? Ja!, vele Coronianen moeten het licht nog zien.


  Maak melding

 21. De Palu staat bekend als de partij van de Ingenieurs, dus mensen uit Delft, Wageningen, Eindhoven, Twenthe,Groningen,enz. de partij heeft ontzettend veel kader op het gebied van landbouw, bosbouw,water- en bouwkunde,enz. Het kader op het gebied van onderwijsvraagstukken is in geringe mate aanwezig.Het onderwijskader en onderwijs deskundigheid moet vergroot worden. Men gaat 100% voor waar men goed in is en niet als de amateurs van de oppositie. Palu ik geef jullie groot gelijk.


  Maak melding

 22. @jojo,
  de staatskas is helemaal niet leeg. Het zijn allemaal van die spookverhalen waarmee de tegenstanders van de regering willen scoren. De Surinaamse regering kreeg van de ratingbureau’s een goed cijfer met de kanttekening dat het uitgavenbeleid aangepast moet worden.Er moet bezuinigd worden en dat zal nu moeten gebeuren.

  We weten allen dat de prijzen van grondstoffen zijn gedaald,en ook de prijs van goud op de wereldmarkt. Dit heeft tot gevolg dat de overheid ook minder inkomsten. Jojo, als de overheid alleen al de subsidies t.a.v. de water- en energievoorziening stopzet is het overheidstekort op de begroting bijna of helemaal weggewerkt. Vergeet ook niet dat de Suralco van de Surinaamse overheid ruim $ 50 miljoen aan subsidies ontvangt.


  Maak melding

 23. Jojo je bent duidelijk verward, je snapt helemaal niets van de link die je zelf heb geplaats.
  Jullie printers worden met de dag gekker hier op waterkant.net, ze plaatsen nu links met artikelen en snappen het zelf niet.

  Wat een stelletje losers zijn jullie toch ook.


  Maak melding

 24. Ter verduidelijking van de discussie hier enkele feitelijke
  cijfers over het a.s. staatsfailissement, veroorzaakt door
  de uitgavenziekte van de NDP en Bouta !

  De afgelopen TWEE JAAR het DESI een HALF
  MILJARD meer gespendeerd aan SALARISSEN !
  Onbegrote Nonsenskosten !

  De staatsschuld van Sranang is op een record-
  hoogte van MEER dan ZES MILJARD !
  Pe a MONNIE GO ??? Verantwoording NO DE !!!

  Desi steunt de SRD maandelijks met vele
  tientallen miljoenen, maar door de krabita-
  anu-onproductieve NDP-uitgaven, is deze
  steun van de SRD weggegooid geld.

  Bij mega-verkwistende uitgaven werkt steun
  aan de munt niet. Er moet tegeijkertijd namelijk
  fors bezuinigd worden, de pret-uitgaven van
  de NDP moeten weg !

  En de CORRUPTIE MOET weg, Sranang
  leidt daardoor zware verliezen,
  zie de boefachtige maffia-situatie bij de EBS !

  De door VENE aan Desi-regering overgedragen
  goud- en deviezenreserves heeft de NDP
  nagenoeg vernietigd !

  Er is nauwelijks nog reserve om de Noodzakelijke drie maandelijkse importen te betalen !

  De reserves zijn van ruim achthonderd miljoen
  geslonken tot ongeveer driehonderd miljoen !

  De staatsschuld is een financiele ramp voor onze
  kleine economie !

  Het geld is helaas niet gebruikt voort productieve geldopbrengende activiteiten !
  Het is gewoon verspeeld !

  Daarom heeft DESI ook geen BANEN gerealiseerd
  voor de werkloze arbeiders of voor de jeugd !

  En daarom zullen de staats-INKOMSTEN alleen
  maar DALEN de komende JAREN !
  Desi weigert het Sranang bedrijfsleven te BETALEN
  voor geleverde diensten en materiaaal/ producten !

  Deze betalingsweigering van de regering duurt nu al
  RUIM TWEE JAAR ! Schuld meer dan 200 MILJOEN !

  Daarmee maakt de NDP Sranang bedrijven kapot en
  maakt zij arbeiders werkloos !

  De facto , FEITELIJK, is Sranang reeds failliet !

  Binnenkort zal blijken dat de DEVALUATIE reeds
  in gang is en niet meer gestopt kan worden !

  Blijvende onnuttige steun aan de munt zal tot
  goederenschaarste leiden omdat Sranang de
  IMPORTEN niet meer kan betalen !

  PS : Stoort u zich niet aan de betaalde krachten
  van Desi die op dit forum valse financiele info
  verspreiden.

  Volgens deze slapende slaven van DESI,
  MONNIE DE PLENTI !

  Maaaarrrrr…….. Sanni No Mang Pai !

  Helaas dji a Volk, Regering SKEER !


  Maak melding

 25. Beste Feitelijk
  Geef aub aan wat ik niet begrijp. De rapporten van Fitch en co werden altijd jubelend aangehaald als Suriname een rating van speculatie BB scoorde bij daag bureau.
  Nu hangt het de stormvlag uit voor Suriname. Het stelt dat het NU op moet treden en haar inkomsten/ belastingen moet saneren. Ik weet dat in April 2012 een geïntegreerd belasting plan van BMC (prof Vermeend en co) gereed lag voor implementatie. Dat was op het maximale inkomsten niveau uit goud etc. Het had bijna 1,5 jaar gekost om het plan te maken. De President durfde het niet aan om het in te voeren.
  De feiten zijn nu:
  1) extreme afname van goud en olie inkomsten.
  2) enorme groei van staatsschuld. Hierbij voor de goede orde ook de staatsbedrijven meerekenen.
  3) enorme schulden bij leveranciers en subsidieontvangers.
  4) extreme afname de deviezen voorraad zonder bronnen om ze te laten groeien.
  5) noodmaatregel valuta SWAP met China die in 4 maanden al voor 50% op is. Ofwel de de deviezen voorraad is nog eens veelkleiner dan gepresenteerd

  Deze rij kan stevig aangevuld worden.

  RobG gaat al over tot alle onwelgevallige informatie riooljournalistiek te noemen ook al worden ze FEITELIJK op de site van de Centrale Bank van Suriname gepresenteerd


  Maak melding

 26. Forummers/reageerders, odi odi.

  @Hugo CHAVÉZ op zaterdag 8 augustus 2015 om 07:32 uur
  Prachtige woordspeling : Anton PAAL met zijn PALU staat nu voor ‘ PAAL ‘
  Mi lob’ deng wan disi ” !

  Maar onze @passant, kwam ook uit de hoek kijken over onze lieve burgers uit het district Coronie met:
  Welke Jas draagt men niet in Coronie?
  Eza Jas/Jesa Jas.

  Wel onze ANTON PISPAALTJE, kan straks deze lieve burgers zonder een ‘Regenjas’ niet meer voor de GEK houden.
  B.v. met Lieve Coronianen, houden jullie het ‘Hoofd’ koel met wat ‘ijs’.
  Want PALU heeft met al hun ‘Ingenieurs’ op elk gebied, weinig ontwikkeling in het district te weeg gebracht.
  Maar ook de overige politieke partijen zijn jaren debet aan deze situatie. Dus niet alleen Palu.

  Daarom kennisoverdracht en ook in de praktijk uitvoeren is heel belangrijk.

  Waarom hebben de afgestudeerde Ingenieurs van de PALU dit ook niet van de grond kunnen krijgen in SU.?
  Want EBS hebben ze toch ook in handen gehad?
  En op kleine schaal te beginnen in het district Coronie.
  Een voorbeeld uit enkele Caricom-landen

  http://www.mo.be/nieuws/slimme-technologie-voor-sloppenwijken-op-jamaica

  En de volgende site verschaft ons ook veel info.
  En lees het volgende artikel ook over (zonne-energie).
  De lamp van massief staal kan windsnelheden van 250 kilometer per uur weerstaan.
  http://www.mo.be/artikel/zonne-energie-maakt-caraibische-straten-s-nachts-veiliger

  http://www.mkbei.nl/nieuws/solarclarity-switch2solar-organiseren-opleiding-solar-specialist-international-op-jamaica/

  Have A Nice Day.


  Maak melding

 27. Hoe komt dat die Breeveld zo deskundig is op allerlei terrein? Hij krijgt zelfs 2 ministeries (2 gefuseerd tot 1). Twee voor de prijs van een. Terwijl Palu voor de coalitie-bekendmaking nog dacht dat ze een grote draagvlak had en het nu niet meer heeft, heeft DOE daar geen enkele last van. DOE is van alle markten thuis.


  Maak melding

 28. Wat als de staat massaal loterijen in het buitenland gaat kopen? Met kansberekening kun je uitzoeken hoeveel kans je maakt op een klapper bij een bepaalde investering.
  Eigenlijk zijn er vooral dit soort mogelijkheden om aan geld te komen. Staatsgokkers naar grote buitenlandse casino’s toesturen, loten kopen enz. Je kunt ook in de handel van illegal ware gaan zitten, maar dan kan het heel slecht aflopen.


  Maak melding

 29. Valt geen njang voor onze dwergpartij de Palu te maken. Moeilijk om corruptieve handelingen te plegen op het ministerie van onderwijs. Geen grondstoffen, geen land, geen goud, etc. etc.
  Je kan moeilijk een diploma voor zelf je gaan maken. Of eigenaar van een school worden en die doorverkopen aan de hoogste bieder.
  Dus …..dames en heren zo moet u de beweegredenen van de Palu begrijpen.


  Maak melding

 30. Palu zit in de piepzak van Goudenpiet/Goudapiet/gotupiet,verguldenpiet, EldordoPiet of is het de Piepzak van sinter klaas of goo too pa!

  Dat ding is en blijft gewoon de piepzak van zwarte piet.

  Die zien we nooit meer terug, goed dan als pepernoten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.