Ex-parlementariër: kans op onwettelijke presidentsverkiezing

29

PARAMARIBO, 9 jul – De kans is levensgroot dat de verkiezing van Desi Bouterse tot president onwettelijk blijkt. Dit stelt voormalig parlementariër Soedeschand Jairam (Politieke Vleugel FAL). Om het gevaar van illegitimiteit te voorkomen, moeten drastische maatregelen worden getroffen.

Het betreft de twee dissidente parlementariërs van de politieke partij Pertjajah Luhur, PL. De twee, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, moeten uitgesloten worden van de presidentsverkiezing in het parlement. “Of de Terugroepwet moet buiten werking worden gesteld”, zegt Jairam tegenover de Ware Tijd. Het is precies deze wet die de positie van de twee parlementariërs discutabel maakt.

Het duo is namelijk terug geroepen door PL. Dit gebeurde op basis van de Terugroepwet. Deze formele stap van PL kan de aanwezigheid van Sapoen en Chitan bij de verkiezing onwettig. En daarmee komt ook de verkiezing zelf wettelijk op de helling te staan. Het parlement zou een oplossing moeten vinden voor veertien juli, de verkiezingsdag. De Terugroepwet heeft in de praktijk nog nooit gewerkt, ondanks pogingen.

29 REACTIES

 1. Dat een meervoudige bejaarde moordenaar president kan worden staat al haaks. Er bestaat iets als screening en integriteitstoets, zaken waarvan het bananenrepubliek nooit heeft gehoord.


  Maak melding

 2. In Suriname bestaat het begrip “onwettig”al jaren niet meer.

  Paarse Opperbaas Bouta staat boven de wet, inclusief de Grondwet…


  Maak melding

 3. @Koos, jij moet zwijgen en terugkruipen naar je plek, de kooi van de verliezers. ZWIJG.Jullie zijn een roepende in de woestijn en niemand neemt het serieus. Zak je hoofd naar beneden en blijft eeuwig naar de grond kijken. Jij mag een NDP-er niet meer in de ogen kijken, looser.


  Maak melding

 4. met al die protest aktie van jullie en afkrakkerij toch is bouta weer president geworden. dus beter helpen jullie samen het land opbouwen.


  Maak melding

 5. @RobG
  Een kenmerk van democratie is dat je een stem uit brengt en en een stem hebt.
  U kunt nooit op basis van het criterium winnaar of verliezer bij verkiezingen iemand gelasten te zwijgen. Dat is meer dan onfatsoenlijk. Het duid op dictatoriale trekjes net als Baas die geen tegenspraak duld.
  Tegenspraak en Tegenmacht zal er altijd zijn.

  Wie het verleden vergeet, is gedoemd het te herhalen.

  Bijltjes dag komt echt wel.


  Maak melding

 6. Mies koosje en simpatisanten ,alles wat jullie doen is nabeschouwing,ik hou het kort ,ik ga mijn tijd niet verdoezelen aan mensen die het bouterse syndroom hebben.deze mensen zijn hysterisch ze hebben een persoonlijkheid stoornis als het om bouterse gaat.


  Maak melding

 7. Niemand die zich nog druk maakt of wat wettelijk dan wel onwettelijk gebeurd in Sur.
  Tot opa D het heden daagse niet verruilt met het eeuwige,gaat er niets in de richting van ontwikkeling gebeuren.Opa D staat er garant voor dat alleen zijn aanwezigheid elke initiatief tot vooruitgang in de kiem wordt gesmoord.


  Maak melding

 8. @ Ndjuka piking,

  Zoals iedere Surinamer op dit moment zeker? Praatjes vullen geen gaatjes. Er wordt niets meer gedaan in Su., want de kas is leeggeroofd. Je moet kritiek niet als afkrakerij beschouwen, want kritiek kan ook positief zijn. Maar over gedrochten als de Terugroepwet kan ik geen enkele positief oordeel vellen. Zoals zovele andere niet ter zake doende wetjes en wetten. Suriname is, zoals je weet, het meest wetteloze land in het halfrond. Ze worden massaal overtreden door zelfs de wetgevers en de leiders van het land. En het volk ziet daarin een legitieme reden om de wet ook maar te overtreden.


  Maak melding

 9. RobG
  @Koos, jij moet zwijgen en terugkruipen naar je plek, de kooi van de verliezers. ZWIJG.

  Beter in de kooi van de verliezers dan in de kooi van de misdadigers criminelen en moordenaars.


  Maak melding

 10. Die hele paarse narco-staat is 1 groot kluchtenfestival. De bankrovers, verkrachters en meervoudig moordenaars die het land in sneltreinvaart richting afgrond sturen hebben zich over de rug van het domme, slaafse, ongeletterde geindoctrineerde stemvee, puissant rijk gestolen. Je moet wel de hersencapaciteit van 1 diepvriesgarnaal (lees…rob g, paraman en pero ) hebben om als een hersenloze gans achter deze roversbende aan te lopen.


  Maak melding

 11. ndjuka piking
  met al die protest aktie van jullie en afkrakkerij toch is bouta weer president geworden. dus beter helpen jullie samen het land opbouwen.

  toch is bouta weer president geworden???? je doet je naam wel eer aan zo zie je slim ze zijn

  laat me


  Maak melding

 12. ze zullen altijd wat te zeggen hebben die smeerlappen, maar ja ze zijn niet opgewassen tegen ONZE PRESIDENT D.D.BOUTERSE, praatjes vullen geen gatjes en die dame amofo of beter gezegt asmoel heeft geld gevreten van de staat en dan wil je nog een grote smoel opzetten tegen de man die ervoor gezorgt heeft dat zei minister is geworden, tewijl je niet eens deugt, PRESIDENT ONSLAAN ,dan kan ze onder markt een stent gaan zoeken ,misschien dat ze het daar beter kan doen.


  Maak melding

 13. RobG, wat een arrogante hoog in de bol geslagen hufter ben jij eigenlijk om te bepalen of iemand wel of niet mag reageren, hier neem ik je nog wel serieus in.
  Juist mensen die de wandaden van drugscriminelen en moordenaars kunnen met opgeheven hoofd door het leven in tegensteklling tot figuren zoals jou, Pero en nog wat anderen die hem adoreren en hem zowat in zijn bruine hol kruipen, eigenlijk wel de goede plek voor paarse kakkerlakken, hoef en kun je nl. niemand recht in de ogen kijken, gadverdamme wat een minderwaardige figuren


  Maak melding

 14. Personen die Handelingen hebben gepleegd tegen
  de Grondwet komen niet in aanmerking voor
  benoeming tot president, aldus luidt de Grondwet !

  Desi beoordeelt zogenaamd Abob-ministers, maar
  zwijgt over zijn eigen rol en die van Andy en schoonzoon
  Gilmore, bij het doen ontstaan van de MEGA-
  STAATSSCHULD van thans ongeveer ZEVEN MILJARD !

  Bouta jaggi two ministers van financien die prioriteiten
  wilden stellen en die waarschuwden voor de
  onproductieve NDP-uitgaven !

  Waarom wordt niet eens de huidige financiele knopen-
  draaier op Financien vervangen ??
  De knappert Leased Yuans en drukt gewoon extra
  SRD-bankbiljetten !

  Hebben de ABOB-ministers de MEGA-staatsschuld doen ontstaan ???
  Wie roepen wij daarvoor ter verantwoording ??

  Desi wake up, SRD e fadong keba !

  Desi zoekt nu dekking bij de financieel sterkste
  groep, de hindostanen (VHP), om zijn saneringsbeleid
  te kunnen verkopen aan de grote groep armere
  Sranangmangs die de klappen zullen opvangen !

  PS : Desi ook te bang en te laf om de Landdieven van
  Venezuela, die openlijk ons grondgebied PIKKEN,
  aan te pakken !

  Jammer, een MEGA-domme buitenlandse NDP-politiek,
  die het communisme in Venezuela en Cuba bejubelt,
  zonder zich te bekommeren om de mensenrechten van
  de Cubanen en van de Venezuelanen !


  Maak melding

 15. De afgelopen 5 jaar is deze moordenaar ook illigaal president van dit land geweest, dus we gaan nog voor 5 jaar moeten ze gedacht hebben in een land waar alle wetten genegeerd worden, en steeds verder ontsporen.


  Maak melding

 16. Beste Hans,

  Paarse Kakkerlakken als Pero en RobG zorgen er voor dat het buitenland met minachting kijkt naar Suriname waar drugsdealers en moordenaars het land leegroven en de grondwet verkrachten.

  Helaas zit Suriname vol met types als Pero en RobG die voor een broodje pom en een Parbo hun ziel verkopen aan de Boutaclan.

  De schijn wordt nog even opgehouden maar Suriname rent in sneltreinvaart richting financiële afgrond. Nog even en je kunt met de SRD je reet afvegen. De drukpersen draaien overuren en er komt geen euro binnen want Suriname produceert NIETS.

  Suriname = Griekenland.

  Men leent zich scheel, creëert geen inkomsten en het nutteloze ambtenaren corps zuigt het land leeg.

  De Paarse Roversbende heeft de euro’s al op de buitenlandse banken staan en de stumpers in hun krotjes en met in hun tuin een Paarse vlag krijgen snel door dat ze zich WEER in de maling hebben laten nemen door de Bouta clan.

  Veel sterkte.


  Maak melding

 17. In Suriname kan alles.Weglopende politici die omgekocht worden en verraad plegen tegen hun eigen partij.Het verwonderd mij niet want Somohardjo heeft vaak zo gehandeld in het verleden.


  Maak melding

 18. @jojo,

  In een democratie hebben de verliezers ook rechten, namelijk het recht om gehoord te worden.Maar de verliezers moeten niet het hoogste woord gaan voeren in een omgeving waarin ze gereduceerd zijn tot een schim.Ik vind het daarom zeer hoffelijk an de heer Bouterse dat hij de verliezers van de recente verkiezingen geconsulteerd heeft. Ook in een democratie heeft een minderheid rechten. Maar daarnaast is het mijn inziens de hoogste tijd dat men binnen de VHP, NPS en PL wat zelfstudie gaat doen aan democratische waarden en normen.Met de terugroep wet hopen de dictators binnen deze clubjes, de dissidenten de mond te snoeren.De terugroep wet van het Nieuwfront is een on-democratisch instrument.Het moet totaal lekgeschoten worden.

  @blaka bakra,
  De verliezers voor de komende jaren zijn de partijen die niet samenwerken met de gekozen president van Suriname.Deze verliezers zullen van alles doen om het beleid van de regering te saboteren met reeds vele malen achterhaalde doem-verhalen.

  @Henk Moleneraar,
  Het zal zeker de komende 5 jaren bij jou duren alvorens je wonden van de recente verkiezingen geheeld zijn. De komende 5 jaren zal je onze geesten proberen te vervuilen met je achterhaalde leugens,bedrog, en ongezonde fantasieverhalen over de regering van Suriname.

  @hans,
  Jij kiest de goedkoopste weg om commentaar te leveren op de regering Bouterse en de NDP, om je vervolgens snel terug te trekken achter je Hollandse-achter de dijken-opvoeding.Hans je bent het geïndoctrineerd product van de Nederlandse media.Betweterig, met de verwijtende vingers wijzen, en alleen maar leugens wereldkundig maken. Ik geloof niets van je klaagzang over de NDP en de regering Bouterse.Je trekt alleen maar rookgordijnen op om de incompetentie van je politieke idolen te verbloemen.Hans je bent bezegeld met een cultureel probleem.De Surinaamse politiek is niet de politiek van de SGP of een of andere achter-de-dijken lokale polderpartij.


  Maak melding

 19. Beste RobG,

  In een democratie mag en moet alles gezegd kunnen worden. Suriname pretendeert een democratie te zijn dus zal ik mijn stem laten horen. Die vrijheid heb jij ook.

  Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Deze spreekwoord is het beste van toepassing op het handelen van deze president. De man leeft nog in de mantra van de jaren 80. Inmiddels globaliseert de wereld en met de opkomst van Internet wordt zijn handelen kritisch gevolgd. Iedereen weet dat behalve Bouterse zelf.


  Maak melding

 20. In Suriname is 1+1 3.Als je de waarheid spreekt loop je de kans voor
  gek verklaard te worden.Een andere mogelijkheid is dat je staatsgevaarljk word beshouwd.


  Maak melding

 21. Het land is onafhankelijk bijna 40 jaar !!!
  Met al die natuurlijke rijkdommen is het land nog steeds arm.
  Staatskas is leeg in welk werelddeel komt dit ook het meeste voor ???????

  We lul oen no mang draai wang kondre !!! Fy draai wang kondre of karkong wang winkrie, wang oso ie musu abing ini yu ede. If yu no aba san datie libing gie tra sma, sang a ka chaar a kondre go moro faro, bika oen blaka mang oen dong no kaaaa !!!


  Maak melding

 22. Bestaat een Grondwet in Suriname?? Nou de grondwet is Bigi Baas Bouta zelf. Kijk maar naar Amnestie gedoe.etc. etc.Dus Suribabwe opkomst.Wie zijn de beste adviseurs van de Baas: Obiang, Fidelletje, Maduro. CHE!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.