Rechter wil parlementsvoorzitter horen over PL-dissidenten

25

PARAMARIBO, 9 jul – De rechter heeft parlementsvoorzitter Jennifer Simons opgeroepen in de zaak rond de twee dissidente parlementariërs van Pertjajah Luhur, PL. De politieke partij van Paul Somohardjo heeft bij de rechter gehoor gekregen. Er is een heuse rechtszaak in gang gebracht.

De twee dissidenten, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, moeten uit het parlement, vindt PL. Daarom wordt bij de rechter geëist dat de twee politici terug geroepen worden. De rechter in kort geding vindt de eis voldoende de moeite waard om de parlementsvoorzitter te horen. Simons heeft daarom het parlement met spoed bijeengeroepen. Er zal achter gesloten deuren worden gedebatteerd over de rechterlijke oproep.

PL vindt dat het de twee mag terug roepen en zo een eind mag maken aan het lidmaatschap van het parlement. Sapoen zegt dat de zetels niet van PL zijn, maar van V7. Deze politieke combinatie is intussen ontbonden. PL noemt het een zaak van principes. “Ik vecht niet tegen Sapoen, maar voor de wil van het volk”, zegt PL-leider Paul Somohardjo. Het ‘volk’ wilde niet dat de twee aanschoven bij de NDP van Desi Bouterse.

25 REACTIES

 1. Met de terugroep wet in de hand wil dictator Somohardjo zijn ijzeren wil, zijn ijzeren autoriteit aan de twee dissidenten opdringen en ook hopen dat anderen in het gareel blijven. Deze ijzeren wet komt uit de kokers van de dictators van het NieuwFront en moeten een waarschuwing voor anderen zijn.Als men zich niet aan de wil van de partij dictator wil houden krijgt men straf.

  In elk geval is duidelijk dat men in de NDP wat dat betreft heel normaal omgaat met mensen die uit de partij stappen. De twee parlementariërs die vertrokken zijn, Cheung en Pallad kregen alle vrijheid om weg te gaan en ze werden niet eens dwarsgezeten.


  Maak melding

 2. Alweer een issue over verschillende interpretatie en/of onduidelijkheden van wetten in Suriname.
  Wanneer wordt ons grondwet goed geevalueerd en aangepast?
  Juristen maken jullie je mond open en geeft je mening!


  Maak melding

 3. Ooit gehoord van scheiding der machten .
  Wetgevende … Uitvoerende…Rechterlijke…
  De wetgevende macht heeft de geloofsbrieven goedgekeurd….
  Wat is nu het probleem.


  Maak melding

 4. Beste RobG

  U bent een beetje machtsdronken en vergelijkt appels met peren.

  Somo nog front waren dictators. Ze zijn gekozen.
  U bent echter erg selectief.
  Phalad en Cheung zijn uit gestapt nadat hun partij ze reeds bij het oude vuil geplaatst had. Zij waren al door de partij buiten haar orde geplaatst en niet herverkiesbaar en hebben ook elders geen verkiesbare plaats gevraagd, bedongen of gekregen. De DNA heeft na hun uitstappen niets zinvols meer gedaan, behoudens een begroting behandeling.

  Sapoen en Chitan zijn gekozen op een PL programma en door PL kiezers. Zij gaan buiten de orde gegaan om net als Wansaseberi binnen de KPTI de partij orde te saboteren. Als zij vernieuwing willen ontplooien ze daar toe initiatieven binnen de partij en niet op de veranda van de heer Bouterse.
  Het voorgaande vergeet u voor het gemak snel. Als je de partij verlaat nog voor dat je parlementarier bent geworden geef je aan geen respect voor de eigen kiezers te hebben. Wat die eigen kiezers ook vinden van de huidige voorzitter. Dit is zetelroof en daar is de terugroepings wet voor. Deze wet is onderdeel van het rechtssysteem dus hij kan en mag gebruikt worden. Dat is niet dictatoriaal maar gewoon gezond boeren verstand.
  Als voorzitter heb je de verantwoordelijkheid jegens de leden en de kiezers. Je kunt de zetel van de kiezers niet laten stelen.


  Maak melding

 5. @verbaast,

  De heer Bouterse is nooit een dictator geweest. Die benaming hebben de jaloerse verliezers van de 1980 revolutie en de Hollanders hem gegeven. Op basis van voortschrijdende inzichten begint men anders naar jullie vertaling van de werkelijkheid te kijken. Ge gebruikt allen de definitie die in jullie straatje past. Ik behoed mezelf om in jullie opgezette val te trappen.Zo zijn er velen die er net zo over denken.


  Maak melding

 6. ik kies ervoor om Somo, gezien zijn achtergrond, tot ambassadeur te benoemen van Saoudi Arabie.
  Daar maken korte metten met zulke figuren.


  Maak melding

 7. De poppenkastspelers van Suriname worden steeds professioneler. Nu hebben we b.v. dit gedoe met de overlopers.

  Gisteren legde de hoofdrolspeler de ministers van de ABOP in een urenlang (van 11 a.m. tot 6 p.m.) durend gesprek ook uit wat ze fout gedaan hebben tijdens hun bewind. Wat voor zin heeft het om mensen die toch niet meer terugkeren in de regering uit te leggen wat ze fout gedaan hebben? Terwijl ondernemers niet uitbetaald worden door de overheid, onze staatskas steeds leger wordt, de nabestaanden van de 8 december slachtoffers een klacht bij het hof van justitie en het internationaal hof van de rechten van de mens indienen om de amnestiewet ongedaan te maken, heeft de hoofdrolspeler niets beters te doen dan ‘losers’ die toch al niet terugkeren in het kabinet, uit te leggen wat ze fout gedaan hebben.

  Overigens was ik, als ik één van de ‘losers’ was geweest, na een half uur al opgestaan, ik had een grote tyuri gemaakt, ik had de hoofdrolspeler gevraagd of hij misschien te veel gedronken had. Hij had mij tijdens mijn functioneren als minister op eventuele fouten moeten attenderen en niet achteraf, wanneer het kwaad al was geschied en dus niet meer door mij gecorrigeerd kon/kan worden.


  Maak melding

 8. Toen Noureen Chung de NDP haar speciehakken en jubeltenen liet zien ontving deze zelfde Somo haar met een grote bos rode rozen. Hoe is het vandaag?
  Wie staat er nu voor joker?
  Wan dei foe Sabakoe wandei fu TJONG TJONG.


  Maak melding

 9. de verkiezing is nauwelijks een maand voorbij of de rechterlijke zaken doen nu al hun ronde..

  en we hebben nog een hele lange tijd te gaan..

  moeten we in deze djoe goe djoe ons leven doorbrengen..

  wanneer komt er rust orde in het land..


  Maak melding

 10. @RobG,

  Zoals het een ECHTE BOUTISTA betaamt; Je weet zaken wel een andere DRAAI te geven a la WINSTON LAFFING!!

  Daaaag RobG: BREEK MIJ DE BEK NIET OPEN OVER DICTATORS.
  Je bent SUPER BELACHELIJK !!!


  Maak melding

 11. Somo is niet mijn favoriete man. Maar ik begrip hem best dat hij stappen tegen de overlopers neemt. Waarom zijn zij niet voor de verkiezing overgestapt naar de NDP. Straks zullen de overlopers een eigen fractie in het parlement oprichten wanneer zij gedumpt zijn. De PVDO. Partij Van De Overlopers.


  Maak melding

 12. @jojo helemaal met je eens, die overlopers zijn gekozen door kiezers die verandering willen, en dan ga je overlopen naar een partij waarvan de kiezers juist vanaf willen komen, alleen maar voor eigen belang, en dat is kiezersbedrog, en hoop dat de rechter kort en metten maakt met dit soort verraders.


  Maak melding

 13. @Paraman,

  Cheung en anderen verlieten hun partij VOOR de verkiezing, niet erna. Dat is een heel groot verschil, want dan ga je met lege handen naar de tegenpartij en niet zoals NA de verkiezing met een zetel die je vervolgens probeert te cashen.


  Maak melding

 14. AL,

  Scheiding der machten wordt 100% toegepast. De president heeft de macht 100% naar zich toegetrokken en DNA volkomen buitenspel gezet. De machten zijn goed gescheiden.


  Maak melding

 15. Dat hadden ze ook moeten doen ten tijde van de nep amnestiewet. Haar dagvaardingen om verantwoording af teleggen bij de rechter waarom ze zo actief heeft meegewerkt om een lopend strafproces te frustrerender.


  Maak melding

 16. Cheung is nooit wat door de oppositie beloofd, de NDP zelf heeft haar na de aanname van de nep-amnestiewet uit de DNA weggepest
  Dit in tegenstelling tot kleine Sapoen en Cheaten die zijn omgekocht door de NDP.
  Laten we elkaar niet voor de gek houden, het is publiek geheim dat je de NDP kan linken aan omkoperij, drugsactiviteiten, illegale goudwinning, wapenhandel en moorden van tegenstanders.


  Maak melding

 17. Het is lekker selectief shoppen in de Surinaamse wetgeving.
  Wetten sluiten onvoldoende op elkaar aan.
  Definities zijn onvolledig dus is het voor advocaten niet het verdedigen van de client belangrijk maar vooral te wijzen op de onvolkomenheid.
  Dan hebben we het nog niet gehad over de scheiding der machten, de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de informele machten en krachten die er op de achtergrond de boel beinvloeden.
  De weg naar volwassenheid is nog heel erg lang.


  Maak melding

 18. je bent pas eerlijk oprecht,als je geen crinimeel achter grond hebt schonen handel ,schone vingers zonder bloed bevlekt..

  we moeten streven naar z.a. gezegd,eerlijke mensen,,zonder crimies..

  dat ontbreekt in sme..,zelfs de kinderen zijn al besmet met alles wat niet mag-kan.

  .tegenwoordig is het zo,dat als je geen moeder bent onder de 15 jaar,je niet mee telt in surbo..,,dat wordt openlijk aanbevolen..

  vele zwarte mannen zeggen letterlijke,je moet je burgerlijk plicht doen desnoods bij je eigen dochter..

  het gaat u goed..


  Maak melding

 19. 10 juli 2015

  Juridisch interessant !!

  Moet de voorzitter van de Assemblee volgens de Trias Politica gehoor geven aan het verzoek van de rechter, om inhoudelijke procedures van de Assemblee te gaan verdedigen??

  Wat zal de rechter overwegen:

  * Mag een gekozen lid van de Assemblee, die nog niet beëdigd is, uit de politieke partij treden zonder te kunnen worden teruggeroepen?

  * Vertegenwoordigden deze twee leden de politieke partij van de Pendawalima of waren zij de jure lid van V7 ??

  * Ben jij voor de beëdiging tot Assembleelid al lid van die Assemblee?

  * Wat schrijven de staturen van de Pendawalima voor, en hebben de bedoelde twee leden deze statuten overtreden?

  Het blijft (dom) spannend in de Surinaamse politiek.

  Maar linksom of rechtsom, Bouterse wordt binnenkort als president gekozen. En daar zullen alle politieke partijen gewoon aan meewerken. Want zij willen geen kap of bounie.
  Srika


  Maak melding

 20. @ Srika,
  Maar linksom of rechtsom, Bouterse wordt binnenkort als president gekozen.En daar zullen alle politieke partijen gewoon aan meewerken. Want zij willen geen kap of bounie.
  Dit laatste: heb je het over jezelf of over anderen?

  Op dit forum maak je genoegzaam duidelijk geen meeloper te (willen) zijn. Maar je verwacht het wel van anderen??
  Of zie ik het verkeerd?

  Vanuit een ander toppic:
  Mw. Amafo waagt het nu anders te handelen dan wat de president wilt. Ik hoop dat ze blijft volhouden. Ook wanneer zij een kap EN bounie krijgt. Verliezen hoeft nl niet altijd “einde verhaal” te betekenen, (evenmin als winnen). Verlies kan op termijn wellicht transformeren naar winst! En v.v.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.