Nog steeds ‘koloniale’ elementen in nieuw wapen op paleis

58

PARAMARIBO, 5 jul – Afgelopen week werd een nieuw wapen op het presidentieel paleis in Suriname onthuld. Het oude wapen zou herinneren aan de pijn en leed onder koloniaal bewind en werd deels veranderd door het wapenschild van de Republiek Suriname erbij te plaatsen. Maar dit huidige wapen van Suriname bezit nog altijd elementen uit het wapen van de West-Indische Compagnie (WIC), waartegen juist zo geageerd wordt. Dat schrijft Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) vandaag op Facebook.

Volgens de SGES kan uit ‘Museumstof 174’ van de Stichting Surinaams Museum worden afgeleid, dat het huidige wapen van Suriname nog altijd koloniale elementen bezit. Het zeilschip op ons wapen is namelijk oorspronkelijk de zeilende driemaster die reeds in het wapen van de West Indische Compagnie (WIC) voorkwam en dat nu symbool staat als het verleden van Suriname.

Volgens de stichting is het huidige Surinaamse wapen overigens vrijwel volledig afgeleid van het oudste wapen voor Suriname en alle variaties die daarna zijn ontstaan: de schildhouders, het zeilschip, de wapenspreuk e.d. Kortom, alle zogenaamde ‘koloniale’ elementen die er oorspronkelijk in zaten, zitten er nog steeds in.

sociteit2

Hieronder het bericht van de SGES:

NIEUW ‘WAPEN’ OP HET PALEIS Op 1 juli j.l. werd een ‘nieuw’ wapen op het Presidentieel Paleis onthuld. Het “Oude wapen…

Posted by Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) on zaterdag 4 juli 2015

58 REACTIES

 1. Jeetje wat een amateurs in Su. Girjasing had dus toch gelijk: het vervangen van het gevelwapen op het presidentieel paleis is dom! Oliedom!


  Maak melding

 2. Haha wat grappig het onmogelijke moet mogelijk worden maar dat is helaas onmogelijk voor bepaalde mensen is doordenken ook geen optie hieruit blijkt dat ze niet weten wat te doen.
  laat me


  Maak melding

 3. ‘Den man dis na basi pur bruku, wer bruku, leki a partij DOE, den law man dis na soso du no du’.

  Dit soort belachelijke uitkomsten krijg je wanneer men een amateur, die er geen kaas van gegeten heeft, kiest om zaken te realiseren, al presenteer je die amateur met veel show en mooie woorden als ’this is the right man for the job’, dan nog komt er niets van terecht, voordat je het weet ben je ’the laughingstock’ van het buitenland en als je echt pech hebt wordt je ‘best man for the job’ ook nog opgepakt en opgesloten in een buitenlandse gevangenis


  Maak melding

 4. Je zou bijna denken dat Suriname een Franse kolonie was (woordspeling). Onder deze en de vorige regering gebeurt alles met de “Franse slag”
  Liever 1 taak volledig volbracht dan honderd half fabricaten.
  Ze strooien geen zand meer in de ogen van het volk. Tegenwoordig ontketenen ze complete zandstormen om het makke schaapjesvolk te misleiden.


  Maak melding

 5. Dan hebben de oranjepaladijnen tenminste nog iets om aan te zuigen. Het is een eerste stap naar algehele herziening door generaties, die daar ongetwijfeld aan zullen werken. Die sterren van de stad Amsterdam zijn in elk geval niet meer zichtbaar. Tja, twee oliefantjes aan weerszijden ontbreken voor sommigen.


  Maak melding

 6. Niet afkraken maar met voorstel komen!
  Dit soort kritiek is niet opbouwend. Moet in de plaats van de twee indianen met pijl en boog, twee militairen met pijl en boog geplaatst worden?
  WAT MOET HET ZIJN?
  Heb je gereageerd op de advertentie over de Surinaamse Wapen?


  Maak melding

 7. Girjasing is weer eens flink uitgescholden en met hem de VHP en alle hindustanen.
  Maar Girjasing heeft gewoon groot gelijk, hoe dom om het vorig wapen te verwijderen en een nieuw wapen waarop nog koloniale elementen te zien zijn, te plaatsen.

  Op wie gaan de paarse paupers nu schelden.


  Maak melding

 8. Intellectuele denkkracht bij de paarse paupers nul, nul. Afbreken is hun grote kracht. Het woord opbouwen staat helaas niet in hun woorden boek. Die is er uit gevallen.


  Maak melding

 9. -De VHP en Girjasing krijgen van voren en van achteren op hun donder en toch hebben ze gelijk.

  Hooghart en Zunder, jullie zijn nou doe dommerds, omdat jullie hiervoor gevochten hebben.
  Ik vecht voor en slavernijmonument.


  Maak melding

 10. Koloniaal is de BEVOLKING niet juist INFORMEREN
  en JARENLANG LIEGEN over onze SCHULDPOSITIE !

  Zet een Anti-Koloniaal wapen op het zogenaamde
  paleis : Een DISPLAY die ONLINE de werkelijke
  HOOGTE van de groeiende STAATSSCHULD
  weergeeft !

  PS : Nadat DESI al zoveel SRD’s heeft bijgedrukt,
  erkent hij de financiele noodsituatie en consulteert
  belangengroepen ! Je meent het !!!

  Consulteert DJI SANG ???


  Maak melding

 11. 05 juli 2015

  Dus als dit volgens SGES oude wijn in nieuwe flessen is, waarom dan nog al dat klagen????

  Volgens de autoriteiten in Suriname ziet het wapen van Suriname, ten opzichte van vroeger, er nu beter uit en een betere nuanceren van de huidige geschiedenis van Suriname.

  Wanneer zullen een aantal van jullie hier op dit forum ophouden met het steeds ventileren van een dubbele moraal?
  Srika


  Maak melding

 12. Foutje als gevolg van een ondoordachte actie. Ach, als achteraf nog oneffenheden geconstateerd worden, kunnen die alsnog hersteld worden…toch? Het kost alleen wat meer tijd en geld, maar het is nog dommer om de fout niet toe te geven en er een onzinnig verhaal omheen te breien zoals “Paraman”.in zijn geweldig betoog doet.


  Maak melding

 13. Wat is mijn vol toch oerdom !!!!!
  Wat is dit voor belangrijk issue, er is geen geld in het land om aannemers te betalen en dan hebben die koebeesten weer geld verspild. Wanneer wordt de firma betaald die het wapen heeft vervangen. En bovendien als jullie zo hatelijk zijn jegens de Hollanders waarom spreken jullie je moerstaal niet?
  Spreek geen hollands.


  Maak melding

 14. Jiyani

  Girjasing is weer eens flink uitgescholden en met hem de VHP en alle hindustanen.
  Maar Girjasing heeft gewoon groot gelijk, hoe dom om het vorig wapen te verwijderen en een nieuw wapen waarop nog koloniale elementen te zien zijn, te plaatsen.

  Op wie gaan de paarse paupers nu schelden.
  ——
  Sommige volksstammen nemen elke gelegenheid te baat om er gewag van te maken dat de onafhankelijkheid van Suriname veeeeeels te vroeg is gekomen.
  En dat gejereminjeer wordt al bijkans 40 jaar gehoord.


  Maak melding

 15. KOLONIAAL ELEMENT :

  Er zit nog steeds een Koloniaal Element IN het paleis !

  DDB de afstammeling hollandse kolonisten
  (ZEEUWEN) heeft met hulp/advies van de
  HOLLANDERS (NED MIVD Kolonel Valk ea)
  een staatsgreep gepleegd, heeft de Grondwet
  afgeschaft en heeft het volk onderdrukt !

  Onze democratie is door de Zeeuw DDB met hulp
  van zijn Vaderland, Holland, GEHEEL VERNIETIGD !

  PS : Verwijder alle koloniale elementen uit ons
  Landsbestuur !


  Maak melding

 16. Wij zijn trots op onze president en we hebben massaal op hem gestemd. We blijven lachen om Suriname-haters en p e d o Henk Molenaar, Srafu, Hans, Ray, Esmeraldom en consorten. Wij gaan van deze redimoesoes de gestolen gronden onder de frontregering terugvorderen en dit oranjetuig voor eens en voor altijd buitenspel zetten. Er is geen ruimte voor landverraders. Jullie zijn niet welkom in Suriname.


  Maak melding

 17. ik ben heel blij,dat mijn voor-ouders uit india,china,afrika,java,als slaven,contract arbeiders of wat dan ook door de koloniailsten zijn opgehaald en in sme gebracht om arbeid te verrichten..

  daar ben ik heel trots op..heel heel trots op..

  ik heb een paar keer deze landen al waar zij vandaan kwamen,bezocht,maar neen neen ik zou daar niet willen wonen ..

  het is bittere armoede..

  nu 40 jaar later,die zelfde kolonialisten het land hebben verlaten met achter lating van land en volk aan ons overgedragen en een bundel geld van 3.5 miljard gulden,,weten wij de nakomelingen geen raad,,,,hoe wij dit zelfde land moeten opbouwen..

  dit is diepe schande..

  wij maken alles op wat verdient is door de vorige lijders en storten het volk in de pinarie..


  Maak melding

 18. In de Nederlandse vlag komt het Rood-Wit voor. In de Surinaamse ook. Tijd om het Rood-Wit uit de Surinaamse vlag weg te doen. Het is ontleend aan de Hollanders. M.a.w. je kunt overal spoken zien als je het wil of je kunt overal kolonisten zien als je het wil.

  P.S.: geen Euro meer in Suriname! Alles moet betaald worden met de Srd!!!


  Maak melding

 19. en als je toch éénmaal aan het verwijderen bent van het verleden,alles weg vegen,,veeg dan ook de namen,als groningen,utrecht,calkutie,berlijn,mariënburg,soelen,coronie en nog vele vele namen weg ook weg..

  verander ook alle blaka-mangs namen weg in afrikaanse namen,zodat je niet herinnert wordt als zijnde een neger met een hollands naam..

  neem dan ook geen hollandse vrouw als je met gezel en je zelf verheffen tot elite die uitstraalt met een meerwaarde boven een negerin als huis vrouw..

  je kunt je blank laten scheren,maar je verstand blijft donker zwart..


  Maak melding

 20. Wat gaan die gefrustreerde loeders nu doen??? en nieuw wapen van suriname maken om zo van hun “trauma”s” af te komen???hahahahhahahhah


  Maak melding

 21. Imsu,laat me,watra mies koosje.
  jullie kunnen zeggen wat je wil ,ik ben trots op wat ze hebben gedaan .die standbeeld van koningin wilhelmina die op het onafhankelijkheid stond ,mag gierjasingh die water dief van de vhp op zijn erf neer zetten ,of op het terein van de vhp .wij zijn een jonge natie en wij zijn trots op onze onafhankelijkheid .de meesten hier zijn suriname ontvlucht voor en na de onafhankelijkheid .ze zijn vertrokken naar nedl voor lot verbetering ,ze hebben geen enkele bijdragen geleverd aan de opbouw van nederland maar kraken hun eigen land af .dit soort redimusus moet je uitlachen en aan die witte nederlander overlaten ,al deze boven genoemde redimusus moeten zich schamen .india is meer dan 70 jaar onafhankelijk wat hebben ze ,zie die armoede die er heerst .zie indonesie ,zie gana wees blij dat je in nederland bent redimusus .die stress die in nederland heerst heb je niet in su.jullie redimusus moeten je schamen die bakras zien jullie liever gaan dan komen .strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang , ai na pro taki .


  Maak melding

 22. Hahahahaa..veranderen julie maar eerst de achternamen die jullie van je plantageeigenaren hebben. Goed idee tok familie. bouterse, rozendaal, wijdenbosch,neede, brunswijk,abrahams.en nog velen..Laat ons het Surinaamse versie zien !!!


  Maak melding

 23. Blijkt overduidelijk dat een Hinoestaan niet voldoet aan de symbolische (eigenschappen) eisen om president van dit
  land te zijn.
  Eén van de vervelende element is, dat deze geen afstand kan doen van (The West Indiërs) India gedachte. Hun
  gedachten zijn nog steeds gericht op dit land. De zogenaamde contract arbeiders gedachte (fifty fifty) gewoontes.

  Plattelandsbewoners met een boerenverstand krijgt je niet makkelijk mee met veranderingen!
  Velen kunnen het nog steeds niet begrijpen dat wij een zelfstandig land zijn. En dat wij ons niet moeten blijven
  afspiegelen op de slavendrijvers/koloniale tijd. Je wordt een keertje volwassen en dan kiest je je eigen weg/leven.
  Zo is het ook met ons land of wil je als nakomeling van de contract arbeiders holland blijven dienen? We zijn een
  zelfstandig land en wij moeten onze dingen zelf doen. De stiefmoederlijke behandeling is voorbij en het aangeleerde kolonialistisch mentaliteit van een tweederangs burgers is ook voorbij!
  OF SLAAP JE NOG?


  Maak melding

 24. Pero: “de meesten hier zijn suriname ontvlucht voor en na de onafhankelijkheid .ze zijn vertrokken naar nedl voor lot verbetering ,ze hebben geen enkele bijdragen geleverd aan de opbouw van nederland maar kraken hun eigen land af ”

  En hier zit dus het echte probleem. De ‘haat’van de “echte” Surinamers ten opzichte van de SuriNeds.

  Beste Pero: Veel zijn niet vertrokken maar gevlucht voor de dictatuur en om hun minderen een betere toekomst en opleiding te geven.

  En gezien de enorme domheid, gebrek aan moraal, gebrek aan ambitie en scholing die het Surinaamse volk anno 2015 tentoon spreid geeft de geschiedenis hen gelijkt.

  Veel sterkte met nog eens 5 jaar Paarse Roversbende,


  Maak melding

 25. Als ik in Paramaribo aan de waterkant sta en ik kijk naar de Sur rivier en naar de monding dan doet het mij denken aan de aanvoer van de VOC schepen vol met slaven,en wat gaan we daaraan doen.heel Su herinnerd mij aan de kolonisator dus ben ik maar in het bos gaan wonen waar ik niks kon zien wat mij aan de kolonisator herinnerd.En ik vroeg mezelf elke dag af waarom ik mijn lekkere luxe leven heb verruild voor een primitief leven omdat ik niet herinnerd wil worden aan de kolonisator maar het woord kolonisator liet mij ook aan de kolonisator denken dus het woord kolonisator moest ik maar vergeten/slopen en nu woon ik weer in de stad.

  laat me


  Maak melding

 26. Nieuwe voertaal verordonneerd door lijder DESI :

  Voortaan is uitsluitend als voertaal toegestaan
  het Abrahamacaans (fufuruman-tongo) !

  WIJ gaan de STAATSSCHULD (RUIM ZES MILJARD),
  die ik nog steeds ONTKEN, aanzuiveren via de
  Abrahacadamski-methode, banknotes DRUKKEN !

  PS : Ik heb nog NIET begrepen dat het niet betalen/
  dooddrukken/wurgen van het SURINAAMS BEDRIJFS-
  LEVEN (NDP-SCHULD aan het bedrijfsleven is meer
  dan 200 MILJOEN), eigenlijk neerkomt op de
  VERNIETIGING van de totale Surinaamse ECONOMIE !

  Ik had van mijn adviseurs begrepen dat de
  Sranang-bedrijven geen deel uitmaakten van
  onze economie !


  Maak melding

 27. die plakaat die het wapen moet voorstellen van sme,,is net zo koloniaal als de hele wereld zelf..

  er staat zonder meer een schip afgebeeld,,dat voorstelt …..hoe de mensen getransporteerd zijn uit afrika,india,china,java..enz enz..

  dus die hele vervanging barbarie stelt geen reet voor..


  Maak melding

 28. Mibako.
  Ja letie jere.
  Er is eigenlyk geen goede gramatica in de surinaamse taal dus moet men de nederlandse taal koesteren,maar dat gebeurt niet.
  Het volk wordt door de grijpgrage figuren in SU verteld dat de witteman niet deugd maar wel stilletjes de EUROS elk jaar aan steun opstryken.


  Maak melding

 29. PERO!!!!!!!.
  wat ben jy n idioot, met het verstand van wat je minstends1x per dag in t kleine kamertje achter laat.
  Ik denk dat jy 1van die jaloerse surinamers bent die niet de mogelykheid heeft gehad uit SU te vertrekken,en verder geen keus hebt.
  Je hebt het over india met een byna1miljard populatie dus is dat geen vergelyking.
  Ben je van hindustaanse afkomst dan moet je bly zyn dat de witteman je hier naar toe gehaald heeft anders had je niets te vreten en was je nu 1van hun die mensen die op straat scheiten.
  Ben je n javaan dan zou ik ook mn klep houden want in indonesie mag je ook helemaal niets en domineerd de ISLAM.
  Ben je n creool dan moet je ook erg dankbaar zyn want dan had je ook niets te vreten,word je vrouw en kind verkracht vermoord door BOKA HARAM en zoniet ging je dood aan de EBOLA.
  Het EXCUUS dat jullie zo geleden hebben onder de slaverny heb jy niets van gevoeld of gemerkt,net zo min als de witteman van vandaag je dat kwalyk kan nemen.
  Je wordt dom gehouden en nog steeds onderdrukt maar dat heb je niet in de gaten.
  Dus als je je meening geeft doe dat dan objectief en niet bevooroordeeld.
  Kyk eerst in eigen boezem.


  Maak melding

 30. Laat me, je kunt ook gewoon naar een psychiater gaan en er een therapietje tegen aan flikkeren, i.p.v. het bos in te vluchten, echte vrijheid zit tussen je oren


  Maak melding

 31. Ramon.

  Je vergeet een paar namen ; Somo, Mahinder Go- pie, etc etc.

  Marcel.

  Als ze in Su helemaal niks te maken willen hebben met de Ptata”s,
  waarom toch nog samenwerking met de Ptata”s ?
  Er gaan nog steeds stagiérre van Ptata naar Su en op Medische gebied is laatst nog een Prof : in Su geweest.
  ( sint vincentius ziekenhuis. )
  Sluit deze samenwerking dan ook uit, dus Marcel je hebt volkomen geljik bij deze !!!!
  Wat een djugu djugu man.


  Maak melding

 32. Henk Molenaar.

  A.u.b.

  niet iedereen over een kam scheren graag, ik ben volgend jaar om precies te zijn in April precies 50 jaar.
  Ben nu al 5 jaar met Pensioen, heb me de ……. gewerkt.
  Met mij zijn er nog een heleboel, die ook keihard hebben gewerkt ! Dus Henk , ga verder denken dan je neus lang is.


  Maak melding

 33. de s l m / k l m komen dagelijks van uit Holland heen en terug met de weg gelopen ex. suri tegenwoordig ned-suri terug naar sme alleen om te genieten van de tropen zon,

  verder heeft het land niks te bieden,dan boeven,schurken,rovers,crimies..,fuck huizen met gratis aids..


  Maak melding

 34. Wat mij betreft moet het wapen geheel vernietigt worden, daarna moet in gezamenlijk overleg met alle betrokkenen in een plebisciet gestemd worden over wat wel en wat niet de kracht van de Surinaamse volken uitdrukt. In principe is een multifunctionele teken voldoende of een bananenboom, een primitieve hut of de Amansio om als voorbeeld van vrijheid af te beelden.
  django


  Maak melding

 35. Slopen die handel.,paleis en al,zeg ik als revo,alles op een vrachtschip richting NOORDZEE,.gooi alle redie moesoes op het schip,Girjasing ,..HENK MOLENAAR,en consorten mogen gratis mee,weg met al dat gespuis .


  Maak melding

 36. Suiriname wil dekoloniseren en alles wat met kolonisatie te maken heeft moet weg.

  De hardste schreeuwers van weg met de kolonisatie moeten goed naar hun voornamen en familienamen kijken. zien dan de Nederlandse, Engelse namen, bijbelse namen, van hun onderdrukkers dus, spotnamen die ze van de kolonisatie hebben. Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat deze namen af zullen zijn.

  School en studeren is ook kolonisatie. Was vroeger in europa alleen bestemd voor de hoogste standen van de maatschappij. Europa heeft een voorbeeld gegeven hoe naar school gaan en studeren voor iedereen naar verlichting en verheffing kan lijden.

  De strijd van mensenrechten, democratie, grondwet, enz, enz, is in euro begonnen.

  Kolonisatie heeft niet alleen een negatieve kant, want zonder kolonisatie, liepen veel van deze hardschreeuwers nog in hun paradijskostuum, hadden geen namen, leefden als wilde beesten, deden aan roofbouw, vissen met pijl en boog, klommen in bananenbomen, waarbij ze hun armen en dijen als klemmen gebruikten, aten mensenvlees, wasten hun lichamen niet of in smerig water, enz, enz.

  De kolonisatie was heel erg, maar als je in de 21 ste eeuw daarin ben blijven steken, dan is het einde zoek.
  Het onderwijs en studeren bieden mogelijkheden voor verlichting en verheffen. Er zijn etniciteiten die deze kansen generaties gewoon laten liggen en maken kinderen als konijnen, staan op hoeken van straten, stelen, roven, met als de hoofd roofman, zaaien dood en verderf. Anderen hebben hun mond vol over kolonisatie, maar moet je ze zien als awariedomrie. Sari tori.

  Al deze personen die hun mond vol hebben van weg met kolonisatie, moeten goed naar zichzelf kijken en ook kijken hoe de kolonisator leefde. Wie houdt wie voor de gek?

  Animal farm
  Toen de dieren de boerderij hadden overgenomen gingen ze net als hun bazen die ze hadden weggejaagd leven. Gingen op twee poten lopen en veranderde de regels van alle dieren zijn gelijk in, maar sommige dieren/de coupplegers zijn meer dan andere dieren.

  Sari tori. Deze dieren zorgen wel goed voor zichzelf, net als de kolonisator dat deed en hun pensen en billen/lees sranan is nog groter geworden en gebruiken anderen als toiletpapier.


  Maak melding

 37. hans
  Laat me, je kunt ook gewoon naar een psychiater gaan en er een therapietje tegen aan flikkeren, i.p.v. het bos in te vluchten, echte vrijheid zit tussen je oren

  Beste Hr Henk ik heb wel bij 18 van de beste psychiater,s geweest en 22 jaar in therapie geweest om het woord kolonisator die mij toch nog aan de kolonisator doet denken te vergeten en pardoes waren die psychiater,s ook verhuist naar het bos en ik naar de stad en nu zit ik aan de waterkant kijkende naar de Su rivier en de monding waar ik aan herinnerd word aan die schepen vol met slaven dan kijk ik iets naar links dan zie ik een groot wit gebouw met een Sur wapenschild op het gebouw van de kolonisator en ook het fort ik denk dat ik maar weer het bos in ga om het woord kolonisator te vergeten zodat het woord mij niet meer herinnerd aan de kolonisator beste heer Henk snap je mij nu wel

  laat me


  Maak melding

 38. WE kunnen wel de uiterlijke verschijnselen van het kolonialisme willen weghalen uit Suriname, maar hoe haal je het kolonialisme uit de Surinamers weg? Denk maar aan de namen: Zeeuw, Dankerlui, Blijd, Boerenveen, Bouterse, etc. etc.


  Maak melding

 39. De GRONDWET is door DESI en clan volledig
  gedekoloniseerd !

  Nep-Amnestie voor meerdere massamoorden,
  in strijd met wet en Gondwet en in strijd met
  internationale verdragen !

  Geen onderzoek naar MISDADEN van Dino B tegen
  de Republiek Suriname, plus drugsuitvoer !

  Geen onderzoek naar neermaaien vier ongewapende
  verdachten van roof, door politie en CTU !

  Bevordering van minister van OW tot staatsadviseur
  (met dik salaris), die wegens onregelmatigheden met
  jaarbudgetten en uitgaven werd ontslagen !

  Stopzetten van een lopende strafrechtszaak over
  massamoorden door de wetgevende macht,
  ondanks Grondwettelijk verbod !

  Regering weigert strafvonnissen die aan
  Surinamers zijn opgelegd in het buitenland,
  uit te voeren !
  Sranang veilige haven voor zware criminelen !

  PS : NDP-geschiedvervalsers, breek alle gebouwen
  die IETS met het verleden te maken hebben tot de
  GROND af en plaats daar de nieuwe hoofdstad,
  inclusief de 18.000 nieuwe CHINESE woningen !

  Onze Grondwet is ook koloniaal, daarom mogen wij
  daarin niet lezen en begrijpen, dat personen die
  handelingen hebben verricht tegen de Grondwet,
  NIET tot President KUNNEN of MOGEN WORDEN
  BENOEMD !


  Maak melding

 40. Wat een gedoe om een wijziging in het wapen van Su. Blijkt maar weer dat je nooit iedereen tevreden kunt houden 🙂

  Hoe dan ook; er zijn wel weinig landen en volkeren die hun geschiedenis overboord gooien hoor. Hoe verschrikkelijk het ook was, het blijft geschiedenis en heeft land en volk gemaakt tot wat het nu is.

  Gaan jullie maar in de rest van de wereld kijken hoe landen hun geschiedenis koesteren., Ga reizen en leren i.p.v. onder de mango boom in Su jullie rotzooi hier te vertellen.

  Immers, voor veel van deze dombo’s begint de Surinaamse geschiedenis ergens in 1980. Zielig hoor!


  Maak melding

 41. Monumenten die de geschiedenis van Suriname illustreren zijn voor de hele wereld zeer waardevol en in het bijzonder voor Suriname, dat is van grote culturele waarde.
  Sporen van het verleden wissen is een cultuurarme daad.
  De geschiedenis verloochenen is een slechte daad, dat staat gelijk aan zelfverloochening en getuigt van respectloos omgaan met de eigen voorouders.
  Stop met slopen. Bouw iets goeds op, werk aan een gelukkiger wereld, zonder wanhoopsdaden zoals zelfmoord. Dus, aan de slag!


  Maak melding

 42. Ach, de oude heeft geen palm en de boot kan ook symbolisch staan voor de immigranten.
  Ik ben blij dat we dit kunnen doen, in Nederland zitten ze nog steeds met een zwarte piet.


  Maak melding

 43. Het huidige wapen is net zo koloniaal als het vorige. Wapenschilden zijn sowieso al een Europees systeem van herkenning van afkomst/ familielijn.

  In het huidige wapen zijn oude elementen van de geoctrooieerde sociëteit terug gekomen de nu donkerbruine Indianen, het schip en de heraldiek (symbolen). Blijkt de Koningspalm ook nog eens niet Surinaams te zijn maar geïmporteerd door de kolonisten.

  Ofwel het ene koloniale wordt vervangen door het andere koloniale. Je kunt ze niets toevertrouwen.


  Maak melding

 44. Beste Pipa Americana, je kunt het wel proberen het kolonialisme uit bepaalde Surinamers weg te halen, maar ik weet zeker dat je dat niet lukt, want dan ontneem je ze ook de reden om zich steeds overal tegen af te zetten, en kunnen ze ook niet meer in hun slachtofferrol blijven zitten, de in feite zielepieten, niet in het bezit van de geestelijke vermogens om er een positieve draai aan te geven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.