maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNeuropsycholoog: 'Suriname moet vrezen voor verloren generatie'

Neuropsycholoog: ‘Suriname moet vrezen voor verloren generatie’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 23 feb – ‘Suriname moet echt vrezen voor een verloren generatie’. Zo luidt de kop van een interview met de Surinaamse neuropsycholoog Sila Kisoensingh in dagblad Trouw. In de krant slaat Kisoensingh alarm en zegt: ‘Ik maak me enorme zorgen over de toekomst. Niet alleen de toekomst van onze jongeren, maar de toekomst van mijn land’.

Volgens Kisoensingh staat het welzijn van jongeren in Suriname onder grote druk door mishandelingen, de vele tienerzwangerschappen en hoge schooluitval. De krant schrijft daarover: ‘Bijna negen op de tien Surinaamse kinderen onder de veertien jaar krijgen thuis te maken met lichamelijke of geestelijke mishandeling. Geen enkel Caribisch land doet het zo slecht. Suriname kampt verder met een torenhoge schooluitval en erg veel tienerzwangerschappen.’

Heel wat problemen van Surinaamse jongeren komen vanuit hun culturele achtergrond zegt de 52-jarige neuropsycholoog, die een eigen praktijk in Paramaribo heeft. ‘Per bevolkingsgroep zijn er specifieke problemen en aangezien Suriname nu eenmaal een ontzettend multicultureel land is, bestaan er vele verschillende voedingsbodems voor vele verschillende problemen.’ Lees het uitgebreide artikel in Dagblad Trouw.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

30 REACTIES
 1. Dit heb ik enkele jaren reeds geroepen en aangegeven. Het is jammer, want een verloren generatie betekend een terugslag van zeker 40 jaar.
  Het is niet alleen een verloren generatie maar nog nadrukkelijker wordt het de kloof met de ontwikkelde landen nog groter en waarvan de achterstand nagenoeg niet meer in te halen valt.
  Achterstand in ontwikkeling als gevolg van achtergebleven niveau opleiding en scholing die een generatie niet meer in staat stelt deze door te geven.
  En dit alles komt door de huidige regering maar ook zeker nog voor een deel de schuld van de vorige regering.
  Door het benoemen van niet capabele ministers, die alleen erop uit zijn op eigen en familie verrijking, en hun trawanten worden algemeen eisende doelen niet bereikt laatstaan ontwikkeld.
  Door werkeloosheid met bandeloosheid als gevolg die niet word gestopt door de minister van Justitie en Politie ( hij schreeuwt alleen maar als een machteloze baviaan denkende dat hij een tigri is).
  Door de hoge criminaliteit dit als gevolg van geen scholing maar wel proberen snel geld te maken.
  Door de hoge penetratie graad van de jonge generatie, specifiek de Marrons die een aanwas kennen van gemiddeld 4 tot 6 kinderen, waarvan alleen de moeder (en soms niemand) de opvoeding verzorgt..
  Ik kan doorgaan maar het heeft helemaal geen zin.
  Benoemen van capabele bestuurders etc is een prioriteit samen met integer, betrouwbaar en onpartijdig gedrag.


  Maak melding
 2. Ach,dit heel land glijdt af naar een failed state.Vanaf de coup en de vlucht van de mensen die wel hun naam konden schrijven,is het steeds bergafwaarts gegaan met Sur.De laatste integere mensen hebben voor de Ned.ambassade geslapen om een nummer voor een visum aanvraag te bekomen.
  Wat er nu in Sur.over is, zijn egotrippers en de gene met lange vingers.En vooral dit laatste soort zorgt er voor dat er nooit een generatie komt die enige fatsoen normen vertoont.
  Ik zal maar geen voorbeelden aanhalen hoe deze president mensen noemde die integer en rechtschapen waren.
  En in zo een milieu is het niet meer dan billijk dat er alleen maar giftige mensen rondlopen die alle onschuld vermoorden.
  Nooit meer gaat er een mars voor gerechtigheid en vrede komen.Want dit keer zullen de organisatoren voor de mars begint,verdwenen zijn..Vraagt iemand zich af waar juffrouw Lieuw On nu is?


  Maak melding
 3. ja, goed, laat ons nu maar naar de schuldige zoeken, dan weten wij ook welke de oplossing moet worden.

  mijn idee voor de schuldige is desi bouterse met zijn staatsgreep op 25 februari 1980. deze aktie alleen al heeft suriname op -tig jaren achterstand gebracht. heel veel segmenten in de samenleving hebben zich niet kunnen ontwikkelen. ze zijn gewoon groot geworden, met alle gevolgen van dien. ik zie heel veel enakskinderen, die zich jammer genoeg niet naar wens hebben ontwikkeld.
  chinese ambassadeur geeft suriname een in mijn ogen twijfelachtig compliment met: jullie zijn het eerste land buiten china dat het chinese nieuwjaar een officiele vrije dag maakt. wake up and smell the coffee, hoeveel chinezen zijn er in suriname?

  maar goed, om een lang verhaal kort te maken: suriname kan voordeel halen uit de vele surinamers die in nederland wonen en bereid, in staat en kundig zijn om bepaalde zaken aan te pakken, maar het onvolgroeide puberbrein laat dit niet toe.

  liever nog gaat het puberbrein overal schulden maken en het land uitleveren aan vreemde mogendheden ipv hun eigen mensen te gunnen wat hun toekomt.

  suriname heeft een goudverwerkingsbedrijf? nee!

  er staat een goudverwerkingsbedrijf in suriname. suriname is hier geen eigenaar van. het stelt alleen zijn land beschikbaar, waar voor overigens misschien niet eens betaald is.

  waar zijn de minnetjes (en de plusjes) gebleven?


  Maak melding
 4. Zolang onze jeugd zich niet gedraagt als de barbaarse feyenoordsupporters in Rome komt het echt wel goed met ze. Onze jeugd heeft de toekomst en dat kun je van die hollandse randdebielen in Rome niet zeggen.


  Maak melding
 5. @Henkes

  Vreemd dat de neuropsycholoog met geen woord rept over de aantasting van onze kinderen hun zenuwstelsel door kwikvergiftiging.
  =========================
  Ze heeft er toch ook geen melding van gemaakt dat jij zwaar gestoord bent??
  Ze moet nu eenmaal prioriteiten stellen en dan zijn de kinderen veel belangrijker dan de trailor trash..


  Maak melding
 6. @Dre, u moet uw standpunt wel medisch of wetenschappelijk kunnen onderbouwen anders krijgt u zometeen de pro Bouta aanhang over u heen.
  Maar goed, dat incest in Suriname veel voorkomt wisten velen van ons al lang. In de binnenlanden van Suriname is het schering en inslag; jonge meisjes (vaak nog pubers) worden door ooms, broers, vader, neven verkracht. Men moet niet zijn ogen sluiten en steeds naar de bakra’s wijzen dat alleen zij zich schuldig aan incest maken. Zo beweert de nationale droeftoeter, ene Pero, dan alleen Nederlanders zich aan pedofilie schuldig maken. Laat hij maar eens een kijkje in zijn eigen achtertuin nemen dan piept hij wel anders.


  Maak melding
 7. Dre, op wat ze verder schrijft heb ik niets te zeggen, dat veel Surinaamse ouders bij het opvoeden van hun kinderen er een puinhoop van maken, is een feit, maar dat een hele generatie daardoor verloren gaat, lijkt me een beetje overdreven, omdat er nog genoeg Surinaamse ouders te vinden zijn die het goed doen.
  De ongebreidelde kwikvervuiling maakt echter geen onderscheid tussen kinderen die wel of geen goede opvoeding gekregen hebben, kwikvergiftiging tast het zenuwstelsel van alle Surinaamse kinderen aan en daardoor kan wel een hele generatie verloren gaan. Kinderen waarvan de hersenen zijn aangetast door kwikvergiftiging mogen de beste opvoeding van de wereld krijgen, ze zullen op school toch niet goed presteren. Een bezorgde neuropsycholoog had daar op z’n minst ook melding van moeten maken.

  Neus, wil jij even vertellen waar een neuropsycholoog zich mee bezig houdt? En waaruit blijkt dat ik, ik tegenstelling tot de neuropsycholoog, het belang van de Surinaamse kinderen niet voor ogen heb?


  Maak melding
 8. -Deze neuropsycholoog zegt:::::‘Suriname moet echt vrezen voor een verloren generatie’. Ik ben het volkomen met haar eens.

  -Maak voor mij niet uit wie aan de macht komt, maar men moet wel wat aan gaan doen om de jongeren goed te gaan begeleiden. Ouders moeten verplicht worden gesteld om mee te participeren op school.

  -Velen klagen over de koloniale tijd. Ik zeg niet dat alles goed was, omdat er ook veel zaken anders konden.!!
  Wat ik wel over het algemeen kan zeggen is een feit dat een ieder die tijdens deze periode gestudeerd heeft met goede waarde en normen zijn opgevoed. Zie ook vele diploma’s die men behaald heeft zowel in eigen land als in het buitenland.

  =Ik moet zeggen dat vanaf Bouterse in het spel is gekomen de waarde en normen van velen ver onder de maat is gekomen. Dit kan een ieder zelfs zien en horen.
  Zie ook daarom het gedrag van velen en waarom men ook niet verder voorruit komt.
  Velen weten niet meer te praten met elkaar, zijn agressief, kunnen zich niet meer beheersen en nemen geen verantwoordelijkheid voor hun daden.

  Succes NDPérs


  Maak melding
 9. Beste Pero, je zal dus een andere scheldnaam voir mij moeten bedenken dan pedofiel.

  Het is nu wetenschappelijk bewezen dat de stief papa’s, ooms en neven zich massaal vergrijpen aan Surinaamse meisjes vanaf 9 jaar.

  case closed.


  Maak melding
 10. Ze heeft gelijk de plantage gaat achteruit en het volk wordt steeds dommer, kijk maar naar de kleuter klas ( DNA) discussies er is geen touw aan vast te knopen wat voor een onzin wordt gezegd en met hun ‘hang your self’ tactieken, oeng doeng


  Maak melding
 11. Kijk,in een land waar een bankrover het parlement mag voorzitten dan is er wat goed fout in het land.En dat alles sijpelt ook naar beneden en worden de daden steeds erger.
  En dan een man die zich nergens in de wereld kan vertonen is president van het land.
  De neuroloog moet zich geen zorgen maken over de verloedering in het land maar zich realiseren dat ze getuige is van een neergangs proces die zijn weerga niet kent.Een heel zeldzaam en onverwachte verschijnsel in Sur.


  Maak melding
 12. 24 febr. 2015

  Beste Sila,

  Al twee jaren na jouw terugkomst uit Cuba heb je wat nu in Trouw staat geconstateerd. Srika kan zich hierin vinden: met de jongeren in Suriname gaat het qua feitelijk gedrag al jaren niet goed !

  Maar Sila, waarom juist nu jouw constateringen naar buiten brengen? Je had dit toch enkele jaren terug ook kunnen publiceren? Blijf liever de wetenschapper en speel geen politiek !

  Doe voor mij de groeten aan de familie. Binnenkort ben ik weer in de buurt te Kasabaholo.
  Srika


  Maak melding
 13. Suriname is inderdaad naar het afgleiden naar een “failed state” status.
  Pre 1975 massage emigratie en brain drain
  Post 1980 coup door desie bouterse
  Post 1982 decembermoorden door desie bouterse
  1983 voortzetting brain drain vanwege decembermoorden door desie bouterse
  1990 Narcostate opgezet door desie bouterse
  2000 Hyperinflatie state door wanbeleid en corruptie van desie bouterse
  2010 Anmestie dagoe desie bouterse wordt president en corruptie neemt grootste vormen aan.


  Maak melding
 14. Dit fenomeen kun je betitelen alszijnde “Oorzaak en Gevolg”
  Dit gedrag van de jeugd heeft rechtstreeks te maken met de voorbeelden die zij van de huidige politieke leiders krijgen.Waar kennis en kunde plaats hebben gemaakt voor Hebzucht.Maakt niet uit hoe je eraan komt als je maar veel geld kunt hebben.


  Maak melding
 15. Schila jij schrijft over jeugd van Suriname,wij hebben vroeger ook stoute dingen gedaan weet jij nog, dokter en zuster gespeeld jij ben een beetje hypocriet, want jij vondt het toen heel lekker.


  Maak melding
 16. De politici hebben na 1975 niet eens een leerplicht ingevoerd; Henck Arron is hiervoor direkt aansprakelijk, dus domme aanhangers van hem, hij had zo,n grote mond op eigen benen te willen staan. Het geld werd verkwist. Er werdt feest gevierd. het eindigde op 25 februari 1980. De kinderen die in de tijd van de revolutie werden geboren; zijn ook slachtoffers geworden van dit probleem. Zij konden door de nare omstandigheden waarin hun ouders toen verkeerden niet optimaal scholing genieten. De avondklok die de hond bouterse toen had ingevoerd; leidde tot vele sociale problemen, en gezien in die omstandigheden konden ouders niet optimaal een inkomen verschaffen en op hun beurt niet altijd kinderen naar school sturen. Die kinderen van toen zijn nu ouders en die kunnen nu ook niet optimaal hun kinderen een opvoeding geven, want zij zijn zelf toen getraumatiseerd. De Dader van toen is nu president en wilt nu opnieuw de mensen angst jagen; hij doet het weliswaar op papier beter dan hun voorgangers, maar dit mag geconcludeerd worden, wat 1 persoon een natie heeft aangedaan.


  Maak melding
 17. @henk molenaar

  Jouw voorvaderen hebben zich inderdaad massaal vergrepen aan onze voorouders. Het zou je sieren daar je afkeuring over uit te spreken en je excuses aan te bieden. Jullie eisen van de Moslims in Nederland een veroordeling van het terrorisme. Henk, geef het goede voorbeeld.


  Maak melding
 18. Poes Lief

  @henk molenaar

  Jouw voorvaderen hebben zich inderdaad massaal vergrepen aan onze voorouders. Het zou je sieren daar je afkeuring over uit te spreken en je excuses aan te bieden. Jullie eisen van de Moslims in Nederland een veroordeling van het terrorisme. Henk, geef het goede voorbeeld.

  Als de Romeinen, Spanjaarden, Fransen, Japanners en Duitsers ook hun excuses aanbieden voor het massaal vergrijpen aan mijn voorouders.

  Get a lfe and get over it.


  Maak melding
 19. Weer zo een misbaksel die door heeft dat je in Nederland scoort als je Suriname negatief belicht en dan heeft ze nog het lef om te praten over ONS land? Laat die meid opsodemieteren, blijf lekker in Nederland waar je je tjaktah praktijken kunt botvieren.


  Maak melding
 20. Hoi Lucien, deze mevrouw is Surinaamse en woont en werkt in Suriname en heeft het inderdaad over ons land. En jij? Hmmm even kijken, volgens jouw ip adres zit jij lekker in Nederland. Zo zo, en vanuit het koude Ptata afgeven op iemand die in -ons- Suriname woont. Flinke jongen hoor. (sorry jongens, admin moest even reageren 😉 )


  Maak melding
 21. @Henkes
  Met je eerste posting kwam je op mij over als iemand die te pas en vooral te onpas van alles er bij sleept. Pas bij je tweede posting is je insteek duidelijk.
  Blijft staan dat zij hier ingaat op de sociaalpsychologische aspecten van de ontwikkeling van een kind en niet op de relatie tussen gedrag resp. ontwikkeling en de invloed van zware metalen daarop.

  Overigens als ik op wiki kijk naar Kwikvergiftiging dan zie ik niet direct een gedragsinvloed in deze sfeer. Ook is het belangrijk om te onderkennen dat de specialisten binnen dit vakgebied zich moeten specialiseren in de medische kant (fysiologie) of de sociale kant (gedragswetenschappen) of een sterk begrensde combinatie zoals bv de invloed van XTC op sociaal gedrag. Kennis van het gehele vakgebied stelt veel te hoge eisen aan de mensen die het doen. Net zoals je van een hartchirurg niet mag verwachten dat hij je rugpijn behandeld.


  Maak melding
 22. Wil je vooruit dan zal je een stap achteruit moeten zetten. Die fase is nu voorbij.
  de coup was een stap achteruit.Was dit niet het geval ,dan waren we nooit vooruit gekomen .Wat de meningen ook mogen zijn ,Suriname wordt nu bestuurd door Surinamers.Zelfs vooraanstaande regeringen maken fouten en moeten ervan leren.Rome is ook niet op één dag dag gebouwd .Suriname heeft sinds jaar en dag te kampen met de buitenlandse verdeel en heers politiek. Kijk naar de Arabische landen , die zijn hierdoor honderd jaar terug naar het verleden vervallen.Neem eender revolutie uit de geschiedenis en vergelijk het met de Surinaamse revolutie.Trek daaruit je conclusie. Suriname en de Surinamers mogen zich gelukkig prijzen. Eindelijk een zelfstandig Suriname met een eigen beleid gekozen door het volk.
  Ik bid God dat dit zo doorgaat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES