[UPDATE] Kabinet stopt financiële steun voor Keti Koti herdenking

35

De organisatie van de jaarlijkse nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli in het Oosterpark krijgt dit jaar voor het laatst subsidie. Daarna stopt het kabinet de financiële steun voor het organiseren van de Keti Koti herdenkingsbijeenkomst. Dat schrijft Het Parool.

De krant schrijft dat het schrappen van de vaste subsidie van 50.000 euro voor de jaarlijkse nationale herdenking volgt op het beëindigen van de subsidie voor het Ninsee. In 2012, tien jaar na de oprichting van het instituut, trok de rijksoverheid de steun in. Nu volgt deze bezuinigingsmaatregel.

Volgens voorzitter Franc Weerwind van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee) geeft de steunintrekking als signaal af: wij vinden het slavernijverleden niet belangrijk. Hij zei de subsidiestop te zullen aanvechten. “Het is onacceptabel en we laten het er niet bij zitten” aldus Weerwind. Lees verder in Het Parool.

UPDATE:
De nationale herdenking in het Oosterpark van de afschaffing van de slavernij is niet in gevaar. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf deze verzekering deze week in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PvdA schrijft Het Parool.


35 REACTIES

 1. Een gevolg van de bezuinigingen van dit kabinet Rutte, die niet alleen deze herdenking treft, maar ook en in mijn ogen de ouderen en zwakkeren in de Nederlandse samenleving,
  Als nu alle nabestaanden van het slavernij verleden die het belangrijk vinden dat deze herdenking plaats moet blijven vinden, 1 of 2 euro doneren kom je toch al een eind in de goede richting als ik er van uit ga dat er toch wel zo.n 200.000 mensen van Surinaamse oorsprong er hier in Nl. wonen, dit als participatie het nieuwe stokpaardje van deze regering waar ik dus ook van baal. deze regeringsmaatregelen treffen ons allemaal, dat Franc Weerwind hier tegen in protest gaat is zijn goed recht, maar ik vrees dat het weinig tot niets zal uithalen


  Maak melding

 2. hans
  desi de lano bouterse zou zeggen je mag dat geld houden geef het aan de oudjes of de werklozen in nederland of doneer het aan de voetsel banken .dat zou desi delano bouterse hebben gezegt tegen die nederlander en terecht en zo ziet pero het .het kan nog mooier ,laat ze een kliniek openen voor martijn en anderen zie weer in de telegraaf leraar die kinderen heeft misbruikt .het zijn geen incidenten zoals ik eerder heb aangegeven .


  Maak melding

 3. Let begones be begones. Waarom moeten die wonden telken jare weer worden opengereten. Daarenboven moeten wij krosfajas een keer leren om van die bedelcultuur af te stappen.
  Het onze pijn, laten zelf die fondsen bijelkaar schrapen!


  Maak melding

 4. Ik zal een voorstel doen aan de President van Suriname om jaarlijks met minimaal 50000 euri als sponsor geld in te komen, deze toko ‘Ninsee’ in z’n geheel over te nemen !

  Voorts zal Weerwind moeten worden vervangen door een nader te benoemen NDP’er en ras echte Surinamer om Ninsee te gaan bestieren.

  Wordt vervolgd mijne mensen !


  Maak melding

 5. Ik vind het een goed idee! Stoppen met die aandacht trekkerij. Waarom? Vorig jaar heb ik gezien bij de herdenking dat het een en al een puinhoop was. Waarom het koninklijkpaar hierbij aznwezig moest zijn snap ik ook niet . Zij zaten namelijk met alle beveiliging hoog en droog en onze oudjes konden uit het park proberen een glimp op te vangen. De rest van de mensen waren een groepje zogenaamde nazaten van de slaven en een aantal letterlijk boeven uit de stichtingen .Velen moesten staan en voor de rest was het een en al een commerciele rotzooi. Van mijn opdoeken en als je je een nazaat van een slaaf voelt draag dan je eigen steentje bij. De overheid hoeft niet te doen!


  Maak melding

 6. Dit is een voorproefje van de regering.

  Hierna volgen Kwakoe en Milan.
  Daar gaan ze ook de subsidie van stoppen.

  Maar zo leren de Surinaamse organisaties om commerciëler te gaan denken en handelen.
  De culturele subsidie tijd nadert zijn einde.

  De Nederlandse musea blijven ze vol pompen met subsidie omdat dit volgens de Nederlandse regering behoort tot het Nederlands erfgoed.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. Eindelijk !!!!
  Stoppen ermee,wat vieren ze eigenlijk dan?!
  Voor zover ik het weet voelen deze groep mensen en gedragen ze zich in 2015 netals slaven die 400 jaren terug gaat in de geschiedenis,


  Maak melding

 8. zo, ok. geen subsidie? nou goed. dan moeten wij zelf zien hoe wij dit voor onszelf invullen. wij kunnen bijvoorbeeld beginnen met het saamhorigheidsgevoel binnen onze groep op te wekken. wij kunnen niet blijven wachten op witte mensen om zwarte dingen voor ons te doen.

  wij moeten zelf een “hoe wij hier te samen kwamen” monument bouwen, door een zwart persoon, en onze graaiers eruit gooien (geen kwakoe taferelen) en zelf onze eigen handen uit onze eigen mouwen steken en aan de slag gaan.

  wat willen wij ipv een herdenking? wij willen een manier om uit de dragen wie wij zijn en waar wij voor staan. terwijl wij aan onszelf werken, doen wij dit.

  laat ons niet blijven steunen op anderen. wij kunnen het zelf.

  geen subsidie, wij hebben verstand genoeg. dit moet voor ons een zegen zijn.

  laat ons zelf iets opbouwen waar wij en ons nageslacht trots op kunnen zijn.


  Maak melding

 9. @Paraman, in deze geef ik jou groot gelijk. Ik vraag mij af waarom Surinamers zo van gratis houden en niet laten zien hoe ondernemend zij zijn??????Dit is iets om respect voor te hebben.

  @hans, inderdaad er wonen volgens mij 350.000 SuriNeds in Nederland en als en ieder 1 euro betaalt komt men uit een financiële situatie dan kan elk jaar gewoon het feest gevierd worden.
  Dit is een kwestie van goed beleid en organisatie.

  @pero, ik denk dat jij echt gefrustreerd bent met je zelfs en krijg bijna het idee dat je vanuit een instelling reageert.
  De overheid heeft niets met de voedselbank te maken.

  In ieder geval leert men in Nederland wat zelfstandigheid is en ook als het moeilijk is wat te gaan doen, en in Suriname leert men hoe je alles gratis kan krijgen en niets voor hoeft te gaan doen.

  @milton, je schrijft:::de Surinaamse president moet sponsoren, dit terwijl hij niet eens kan betalen voor een slavernij monument in Suriname.


  Maak melding

 10. @pero, dit is nou het leven in Suriname:::::een stukje tekst:::::::

  =PARAMARIBO – Ongeveer 350 landsdienaren melden zich dagelijks niet aan het werk. Althans, dit was het aantal tot januari 2014, blijkt uit een onderzoek dat Soewarto Moestadja vóór zijn ontslag als minister van Binnenlandse Zaken in april 2014 had afgerond. Het grootste deel van deze ambtenaren ontvangt aan het eind van de maand wel het salaris.


  Maak melding

 11. Hebben de Suri’s dit niet zien aankomen?Na alle ophef dat Gairo maakt en vrouw Diekman hem achterna gaat,was te verwachten dat er ergens slagen zouden vallen.Na 5 december zullen er meer slagen vallen.Tan luku.


  Maak melding

 12. Kabinet stopt financiële steun voor Keti Koti herdenking goed plan nu ook de subsidie van de doden herdenkingen en dergelijke of is dat snijden in eigen vlees


  Maak melding

 13. De eerste wereld oorlog en de tweede wereld oorlog zullen de komen de honderden jaren worden herdacht door de Nederlanders en ze laten iedereen die in Nederland woont mee herdenken. keti koti is EEN DOORN in het oog van de Nederlanders want ze zijn de wrede DADERS en het laatste wat men wilt is dat de nieuwe generaties de waarheid leert over hun Wrede misdaden zodat ze voor altijd de slachtoffer Rol kunnen spelen in hun eerste en tweede wereld oorlog en ze zullen er voor zorgen dat alle generatie de wreedheden van de Duitsers leert kennen. Wat de wrede SLAVERIJ betreft de Nederlanders zijn heel duidelijk daarin het is ZWARTE BLADZIJDE uit hun geschiedenis. 1 zwarte bladzijde die 400 jaar heeft geduurd vergeleken met de slechts 5 jaar KAMPEERTOCHT VAN Hitler.


  Maak melding

 14. =Zolang wij niet naar ons zelfs gaan kijken en het heft in eigen hand gaan nemen zal men altijd blijven praten over slechte zaken wat een ander gedaan heeft.

  -Ik keur alles wat wreed is niet goed en zal het ook niet goed praten.

  -Grappig genoeg zijn er mensen die het steeds hebben over de slavernij met alle ellende van toen, maar het zijn deze zelfde mensen die Bouterse op armen dragen. Een moordenaar!!!! Heeft Bouterse soms “drugs”gestrooid op deze mensen zodat hun hersenen anders werken als iemand negatief over Bouterse praat?????

  Lees het volgende maar::::::::

  == di 10 feb 2015

  ‘Wat doe je met die wilde aap?’

  Doutzen Kroes geconfronteerd met racisme
  van onze redactie

  Doutzen Kroes krijgt op straat weleens de vraag waarom ze met een donkere man is getrouwd.

  Haar man Sunnery James vertelt in een interview met de Volkskrant dat er mensen zijn die een negatieve mening hebben over het huwelijk tussen een blanke vrouw en een donkere man.

  “Als ik met Doutzen over straat loop, krijgen we reacties. Blanke mensen vragen aan haar: wat doe je met die wilde aap”, vertelt Sunnery.

  Niet alleen Doutzen, maar ook de dj krijgt racistische opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. “Zwarte mensen vinden dat ik mijn eigen volk verloochen. Ze zeggen: ‘Nu ben je succesvol en dan moet je met een blanke vrouw zijn, vind je ons niet goed genoeg meer?’.”

  Sunnery James en Doutzen gaven elkaar vijf jaar geleden het jawoord. Het stel heeft samen een zoon en een dochter.


  Maak melding

 15. De polarisatie in Nederland neemt subtiel toe !

  Zo is te zien dat vooral de etnisch donkere Surineds het meest onder leiden.

  Neen, niet de Turken en Marokkanen ! Die krijgen vanwege de politiek nog veel gedaan en tegelijkertijd voeren zij de druk op Den Haag dreigend op. Resultaat: zij krijgen wat zij willen en blijven landelijk het nieuws domineren en krijgen ook die aandacht !!

  Het ziet er naar uit, dat de PvdA een duidelijke verschuiving maakt binnen de groep van de Surineds. Hindoestanen onder de Surineds moeten straks en in de toekomst als stemvee gaan dienen. Dus zal een exponent uit die groep vaker naar voren worden geschoven en zal ook een plaats op de lijst krijgen.

  De creool en blakamang is vermoedelijk uit de gratie geraakt bij deze partij. Wat blijft nog over voor deze groep in Nederland?
  Srika zal het aan de Turken en Marokkanen vragen.
  Srika


  Maak melding

 16. Frontliner, dat je een rare kronkel in die kop van je had zitten was al algemeen bekend, maar die vergelijking tussen de herdenkingen van de slavernij periode en de 2e W.O. slaat natuurlijk alles en is volgens mij niets anders om je weer af te zetten tegen alles wat wit is en Nederlands (behalve als het gratis is).
  in tegenstelling tot de keti-koti herdenking die in feite voor een betrekkelijk kleine groep inwoners van Nederland iets betekent en bovendien betrekking heeft op een heel kwalijk stuk geschiedenis uit het toch wel redelijk ver verleden, is de dodenherdenking van WO II veel recentelijker, zo recent zelfs dat er nog redelijk veel mensen leven die hem mee gemaakt hebben, en heeft voor een veel maar dan ook veel groter deel van de Nederlandse bevolking nog steeds betekenis.
  Suriname ver weg aan de andere kant van de oceaan en alles wat daar in het verleden heeft gespeeld en nu nog speeld is gewoon een ver van mijn bed show voor de meeste Nederlanders, die gewoon heel andere dingen aan hun hoofd hebben, bij de nationale dodenherdenking zie je toch ook verhoudingsgewijs betrekkelijk weinig allochtonen omdat dat voor hun ook niet speeld, alleen de dag er op het bevrijdingsfeest dan komen ze uit alle hoeken en gaten, om het feestje mee te vieren, of middels een eet- of vreetkraam een graantje mee te pikken, niets mis mee, maar blijf wel de realiteit in het oog houden en ga niet de verongelijkte minkukel spelen


  Maak melding

 17. hans ik heb je eerder al gezagt dat jij je bezig moet houden met je pedofiellen vereniging martijn .maak jij je niet druk met suriname ,wij eten drinken werken en genieten van het leven in su ,wij hebben geen stress ,kijk naar jou problemen in nederland die zijn nog erger dan in suriname .jullie hebben problemen met moslims en buitenlanders hans ,wilders wil daar oplossingen voor ook rutte heeft problemen .jou minister van justitie probeert henink het hand boven het hoofd te houden wegens podofielle praktijken met minderjarige turkse jongetjes .schaamteloos proberen deze smeerlappen de zaak in de doofpot te stoppen zoals vele gevallen .er waren nog meer van die hoge pieten bij betrokken maar die beerput mag niet open .verbeter de wereld hans begin bij jou minister ,wij in su hebben geen tijd voor jullie wij doppen ons eigen boontje .lees de les voor jou minister en wij surinamers lezen ons eigen mensen de les voor .
  vuile pedo


  Maak melding

 18. @Ira.

  Ze kunnen toch aangifte doen volgens artikel 1 van de grondwet?

  Maar dit is niet nieuw.
  Ook bij die bekende Nederlandse zangeres die met die rasta was getrouwd en die geen sinterklaas feest meer wilde. Werd door duizenden Hollanders uitgescholden voor Niger lover.En Hoer.

  Ook in Duitsland waar Boris Becker ( tennis) met een zwarte vrouw was getrouwd.
  Ook in Duitsland waar Sail met de bekendste Duitse fotomodel was getrouwd.

  Hier op waterkant zijn ook een paar racisten die politiek een wig willen drijven tussen de Creolen en de Hindoestanen.
  Ik zal geen namen noemen maar ze zijn bekend.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 19. Periofilio, probeer je eens aan het topic te houden met je pedofielen obsessie, of ga anders de kont van je baasje DDB schoon likken, i.p.v. voor een ander te bepalen waar hij wel of niet op mag of moet reagereren, mafkees, vergeefse moeite.

  P.S. zet ook je spellingscontrole eens aan


  Maak melding

 20. Ira, ook niet helemaal waar, lees de dagbladen er maar op na, bijnadagelijks berichten over incest, aanrandingen van jonge kinderen,
  alleen door die paarse blind spot bij Pedo zal hij ze wel niet zien.


  Maak melding

 21. Zoals jij ook niet wilt zien/erkennen wat er mis is in Nederland, maar alleen wilt benadrukken wat jíj vindt dat er mis is in Su.

  Dus: tutupmulut ja Hans!


  Maak melding

 22. @hans
  Hans jij moet je fucking BeK dicht Houden, de joden zijn een kleine groep in Nederland maar ze herdenken wel de kristallen nacht,hun leed heeft slecht 5 jaar geduurd vergeleken met de 400 jaar van mijn voorouders. Wie ben jij om ons te vertellen dat wij de creoolse voorouders niet moeten herdenken. Ja we herdenken ze in Nederland zodat alle generatie weet wat hun Nederlandse voorouders hebben gedaan en dat de Nederlanders geen onschuldig volk zijn!


  Maak melding

 23. Die zweep van de VOC heeft duidelijk een streekje los geslagen bij jullie, als het je niet bevalt pak je toch gewoon het vliegtuig om lekker in SU te gaan liggen zeiken. Daaaaag


  Maak melding

 24. @frontliner Als je ons zo’n kazig kut volk vind waarom houd jij je bek niet en flikker je terug naar SU. Ga je daar lopen zeiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.