Boek van Nina Jurna over Desi Bouterse

82

Op 20 februari 2015, ruim drie maanden voor de verkiezingen in Suriname, verschijnt bij uitgeverij Conserve het boek van Nina Jurna over Desi Bouterse: “Desi Bouterse – Een Surinaamse realiteit”. Inclusief een DVD met een onthullend interview met Bouterse in het Surinaamse oerwoud, vooruitlopende op de verkiezingen van mei 2015.

De uitgeverij schrijft over het boek: “Desi Bouterse. Omstreden, gehaat, verguisd, maar ook immens populair en geliefd. Hoe lukt het hem om al ruim dertig jaar zijn stempel te drukken op de hedendaagse Surinaamse geschiedenis. In de jaren tachtig als bevelhebber van het leger, hield Bouterse Suriname in de greep met een militaire dictatuur. Tegenstanders verdwenen, werden gemarteld en vermoord. Of vluchtten naar Nederland en Amerika. Verantwoordelijken zijn nooit berecht. Jaren later als Bouterse het leger allang achter zich heeft gelaten, lukt het hem om als volksvertegenwoordiger in het parlement te komen. In augustus 2010 wordt hij bovendien beëdigd als president van de Republiek Suriname. Hoe slaagt Bouterse erin om ondanks zijn omstreden verleden democratisch te worden gekozen als president? Hoe weet hij toch steeds de dans te ontspringen? En waarom blijft het vooral voor Nederland zo moeilijk om te accepteren dat Bouterse een realiteit is die bij Suriname hoort”.

Correspondente Nina Jurna (Renkum, 1969) werkte van 2000 tot 2010 voor RTL Nieuws in Suriname. In die hoedanigheid heeft ze Bouterse talloze keren geïnterviewd, waaronder een uitgebreid interview in 2005 op zijn landgoed in Zuid-Suriname nu op bijgaande dvd. Nina Jurna werkt sinds 2011 als freelance journalist ze in Rio de Janeiro (Brazilië) voor o.a. Het Parool, Omroep Max en EenVandaag.

Exclusief aanbod voor Waterkant lezers in Nederland:
U kunt het boek portvrij bestellen in Nederland alleen via info@conserve.nl. Daarmee bespaart u 3,45 euro aan porto/verzendkosten.


82 REACTIES

 1. ik heb het al aangegeven hij is en blijft de sterke man van suriname voor hen die het niet geloven .wij gaan die verkiezingen grandioos winnen .men mag deze man haten het doet velen niets wij kijken wat hij doet voor dit land en tot nu toe zijn wij tevreden al kan het beter .
  in vijf jaar kan je niet alles ,de oppositie gunt hem niet maar het volk gunt hem en daar gaat het om .elke dag mijn ndp vlag aan die ruit hangen voor ik mijn auto instap ,die vlag moet wapperen en het wappert ook ,en ik ben trots op die vlag ,het zijn twee vlaggen ,de vlag van de ndp en de surinaamse vlag ,dat is het ware geloof in ik houd van mijn land .mijn president gaat in het diepe binnen land .laat santhoki in het diepe binnenland gaan ,laat hij bewijzen dat wat desi delano bouterse doet hij ook kan .nooit hij durft niet die santhoki segebai persad nog somo .en daarom is bouterse geliefd ,hij komt onder het volk .groot en klein .ddie g 7 bibbert op dit moment ze weten niet welke kant ze op moeten .ze hebben geen verweer tegen wat komen gaat .het is alleen maar bla bla bla .ze hebben geen programma ,het enige wat ze hebben is elkaar bestrijden en geen eenheid hebben ,ze doen alsof ze eenheid hebben .bouterse is geliefd onder alle rassen en de dnp is een partij met alle rassen en dat maakt dat zij de verkiezingen gaan winnen .strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang ,herie linie te na dede pero sa vetie gie sranang .dit heb ik honderden keren herhaalt voor surinamers in nederland .oeng tang in oeng koroe die redimusus .


  Maak melding

 2. het is buigen of barsten voor nederl;and ,niet holland bepaalt wie president van dit land wordt ,wij surinamers bepalen wie president wordt .santhoki segebai persad en front hadden gehoopt op een rugge steun in 2010 door nederland te vragen om geen hulp te geven aan suriname als ze bouterse zouden kiezen .wij hebben toen voor bouterse gekozen en hebben bewezen dat wij niet wachten op nederland .nederland heeft haar les geleert en hodt zich nu afzijdig bij de komende verkiezingen wetende dat het averecht gaat werken als zij de oppositie openlijk gaan steunen .die nederlanders laat front nu zijn eigen problemen zelf uit zoeken ze weten dat ze niets hebben aan die oppositie ze willen een goede band met suriname en weten dat de regering bouterse hen niet lastig valt om hulp , kan je niet zeggen van de oppositie die steeds hulp vragt met uitzondering van venetiaan .als oppositie .
  wij van de coalitie gaan die strijd tegemoet en zullen zien wie de touwtjes in handen heeft .


  Maak melding

 3. Pero over je ziekelijke liefde voor Desie wil ik het niet eens hebben, je lijkt wel een SSer, die hielden ook onvoorwaardelijk van Adolf, maar voor iemand die zegt Srananman te zijn is het een schande dat je de taal niet beheerst, waarom ga je niet eerst Sranan leren spreken en schrijven voordat je de grote Srananman komt uithangen?


  Maak melding

 4. Pero je bent inderdaad netzo ziekeljjk als je paarse baas. Zulke mensen moeten we echt niet erbij hebben. Ik kom net uit su en ik zal je zeggen als jij dat vooruitgang vindt, dan ben inderdaad echt niet orde.!


  Maak melding

 5. @pero

  zoals ik vaker heb aangegeven ben je niet te genezen…

  Een hond die ziek is is te genezen maar een hond die ziekelijk gedrag vertoont is niet te genezen…


  Maak melding

 6. Merkwaardig die opmerking dat het voor Nederland zo ‘moeilijk’ is om narcobaas en moordenaar Bouterse als Surinaamse realiteit te aanvaarden. Geen enkel beschaafd land vind het normaal dat kennelijk een meerderheid van DNA hem destijds heeft gekozen. Maar wat te denken van huwelijken/relaties tussen families van daders en slachtoffers van de decembermoorden? Dat is geen kwestie van ‘realiteit moeilijk te aanvaarden’. Dat is totale verbijstering dat zijn manier van cadeautjes (verdiend met drugshandel?) uitdelen een groot aantal Surinamers achter hem aan doet lopen. Niemand herkent in hem de rattenvanger van Hameln. Jammer voor zo’n mooi land met zo veel lieve mensen.


  Maak melding

 7. Objectief gezien is het logisch dat Nederland het moeilik kan accepteren dat Bouterse een realiteit is die bij Suriname hoort, maar voor de Boutisten als een Pero ligt dat natuurlijk anders, met hun Blind Spot voor wat er in het verleden en trouwens ook in het heden is gebeurt.
  Voor mij hoort die zelfde Bouterse ook in Suriname thuis, maar dan wel in Santo Boma, gratis kost en inwoning, na inbeslagname van al zijn financieen, roerende en onroerende goederen, kan de volgende regering dan gebruiken om een begin te maken met het dichten van de financieele gaten


  Maak melding

 8. @Pero

  “santhoki segebai persad en front hadden gehoopt op een rugge steun in 2010 door nederland te vragen om geen hulp te geven aan suriname als ze bouterse zouden kiezen .wij hebben toen voor bouterse gekozen en hebben bewezen dat wij niet wachten op nederland .”

  U staat buiten de realiteit. In 2010 hebben Venetiaan en Sardjoe een taktische fout gemaakt door Somohardjo van zich te vervreemden. Het gevolg hier van is dat. Mega ruim 40% van de stemmen kreeg, NF 32% en PL bijna 13% van de stemmen en AC met 4,7%.
  Het kiesstelsel heeft er voor gezorgd dat het dubbeltje de verkeerde kant uit viel. Hoewel NF en PL samen 10% van de stemmen meer hadden kregen ze 15% minder zetels in de DNA dan mega.

  Indien Venetiaan en Sardjoe Somohardjo niet buiten hadden gezet was de situatie heel anders geweest. Voeg hier aan toe het gegeven dat AC in een aantal districten niet meedeed en u zult moeten onderkennen dat 2010 een dubbeltje op zijn kant was dat naar de kant van Bouterse gevallen is.
  Na de verkiezingen was alles als nog recht getrokken door de oude politiek (ik ben daar geen voorstander van), echter toen heeft Bouterse en zijn groep slimmer/opportunistischer gehandeld en door de NF coalitie die gevormd was te saboteren het dubbeltje zijn kant uit laten vallen.

  Pero zeg dus niet dat het volk gekozen heeft. 60% heeft iets anders gekozen van Mega Combinatie. 66% heeft iets anders gekozen dan NDP plus het voormalige DNP.
  Waar NF ooit voordeel had van het kiesstelsel had nu Mega voordeel van het Kiesstelsel.

  Nederland heeft geen enkel belang bij het naar de hand zetten van verkiezingen. Nederland let slechts op de belangen van ruim 300.000 Nederlanders met een Surinaamse afkomst.


  Maak melding

 9. Gelukkig hebben wij toegang tot het Internet. Alles wat je over deze moordenaar wilt weten vindt je hier..even googlen en alle info popt op over deze moordenaar en het leukste is dat het dagelijks wordt bijgewerkt !!


  Maak melding

 10. Sranan let op, ACCEPTEER het gemanipuleer van de Boutas NIET, zoon DINO zit nog jaren vast in USA-jail.

  Uitspraak in de MEGA-strafzaak id USA tegen de terrorisme-wapen- en harddrugsbende van DINO is uitgesteld !

  De USA is bezig zijn compaan MUNTSLAG door te zagen !
  Mede-verdachte Muntslag is onlangs uitgeleverd aan de USA.

  Groot kans dat Muntje nog wat namen loslaat van de Sranan-medeverdachten die hoge baantjes hebben in de politiek,
  in ruil voor strafvermindering !

  Onze voor harddrugshandel veroordeelde president staat
  onder bijzonder hoge druk hetgeen zijn gezondheid verder ondermijnt ! Lukumans of niet !

  PS : Accepteer NIET de criminelen in het bestuur van ons
  Land ! Hou vast aan de rechtsstaat en democratie !
  NDP-Kopstuk Herrenberg geeft al dat een staatsgreep in
  Sranan heel dichtbij is !


  Maak melding

 11. Schoothondje Pero weet nog steeds niet met wie Desi heeft samengewerkt bij zijn staatsgreep en de daarna volgende ONDERDRUKKING van ons Volk !

  Weet ook niet wie de raffinaderij van Staatsolie bouwt en wie
  enkele bruggen voor extra veel geld bouwt in Sranan !

  Ook het SPOOKTREINproject is door Nederlanders bedacht
  en zou door Nederlanders gefinancierd moeten worden !

  BOUTA van Oranje tan pi !

  Vandaar dat Nederland de archieven dichthoudt om Ons land geen schadeclaim te hoeven betalen voor de SMERIGE
  Bouta-Holland-coup !


  Maak melding

 12. Alles van de dossiers van DDB is op het internet, youtube, WikiLeaks, in Suriname, Nederland, USA/CIA, DEA,
  ministerie van justitie, ministerie van defensie/Navy SEALs , ministerie van buitenlandse zaken, Amerikaanse Ambassade in Suriname van de USA, ministerie van justitie/rechtbank in Nederland/ministerie van buitenlandse zaken, ministerie van defensie in Nederland, ambassade van Nederland in Suriname, EU, NATO, ministerie van defensie en buitenlandse zaken in Frankrijk, ministerie van defensie en buitenlandse zaken in Brazilie, ambassade van Frankrijk in Suriname, EU, NATO.
  Ze kennen DDB, ze kennen Boerenveen in Miami, waar hij in de bak jaren lang moest brommen, ze kennen Dino die nu vast zit in New York.
  Een kwestie van tijd en het moment om in actie te komen. Het draaiboek is standaard, : zie Navy SEALs: Manuel Antonio Noriega – Panama, Saddam Hoessein – Irak, Ghadaffie – Libië, Maurice Bishop – Greneda, Moebarak – Egypte, Osama bin Laden, Pablo Emilio Escobar Gaviria – Columbia, Shaheed ‘Roger’ Khan – Guyana, Dino – Suriname, Jan Dirk Christiaan Stotijn, de danser, , inmiddels overlecen, ze kennen ook de surinaamse twin towers, die van een potje basketbal hielden, enz


  Maak melding

 13. jullie zijn allemaal ge en kippen zonder kop allemaal want het gaat maar over bouta santokie en die boef somo maar het gaat niet eens over su hoe kunnen we het land op bouwen hoe kunnen we vooruit met het land nee is maar schelden naar mekaar toe als de politieke gasten rotten jullie allemaal op we moeten ons schamen


  Maak melding

 14. @Pero,

  Jouw GODFATHER DDB heeft een ONDERHOUD gehad met PABLO ESCOBAR in de jaren 80.
  Is dit voor jou geen TEKEN aan de WAND dat deze man zich heeft ingelaten met de KONING der COCABAZEN in Medellin Colombia.

  Kom mij niet vertellen dat ik dit uit mijn DUIM heb gezogen. Graag een reactie van jou!!!


  Maak melding

 15. “Kom mij niet vertellen dat ik dit uit mijn DUIM heb gezogen. ”

  Henry waar is je bewijs, zonder bewijs is het een verzinsel, jij nu. Ze zijn hier nog gekker dan ik dacht.


  Maak melding

 16. In Suriname is alles mogelijk.Omkopen van kiezers gebeurt vaker dan men denkt.Ik ben daar geboren en weet hoe het gaat.Bouterse heeft zichzelf van sport instructeur tot bevelhebber van het leger gebombardeerd.later tot President van het land.Dat komt door zijn wapens die hij heeft gebruikt want Surinamers zijn bang voor wapens.Verstand van economie heeft hij niet en zijn volgelingen ook niet. Het zijn zakkenvullers en bedriegers die zichzelf verrijken ten kosten van alles. Dit land komt nooit vooruit onder zulke lieden.


  Maak melding

 17. “In 2010 hebben Venetiaan en Sardjoe een taktische fout gemaakt door Somohardjo van zich te vervreemden. ”

  jojo leeft niet buiten de realiteit maar jojo is een eersteklas dommie. Maak je niet druk jojo, Somo heeft de v7 weer bij de ballen, hij kan doen en laten wat hij wil, volgens venetiaan kon hij niets doen want hij wilde niet dat er een regeringscrisis zou zijn, maw hij wilde niet dat de regering zou vallen, daarom werd hij als President door Somo in de DNA wachtkamer geplaats, totdat hij zelf buiten de protocol naar binnen liep, een grotere belediging hebben we in de DNA nog niet hoeven mee te maken. Die emmers bleven maar overlopen, totdat Somo zelf de brui aan gaf, en volgens de leugenaar jojo was dat vervreemding, die fronters zijn mij een uniek soort volk.


  Maak melding

 18. Ik begrijp niet waarom in Suriname gedacht (of verwacht men dit echt ) wordt dat Nederland er moeite mee heeft dat Bouterse president is van Suriname. Waarop is deze stellingname gebaseerd ?
  En het heertje Pero is weer onder zijn steen vandaan gekropen, net als een kakkerlak!


  Maak melding

 19. Heee Afu Dagoe,

  Ben je nog niet gaan GOOGLEN ; Je bent echt DOM. Een ieder die in het bezit is van een PC kan te weten komen dat PABLO ESCOBAR op de koffie is geweest bij DDB in PARAMARIBO SURINAME !!!!

  Dit weet ik al in de jaren 80 toen had ik nog geen PC. Ik merk dat je heel weinig afweet van Desi Delano Bouterse.

  Ik zal nooit ENIG RESPECT hebben voor deze MOORDENAAR/BRANDSTICHTER RADIO STATIONS/MOI WANA KILLER/ INSPECTEUR GOODING KILLER/ COCA DEALER


  Maak melding

 20. Vragen van de USA Justitie aan uitgeleverde MUNTSLAG,
  compaan/medeverdachte Dino : Wie beheert de Drugs- en Wapenvoorraden van Dino in Sranan ? Van wie in regeringskringen kregen jullie hulp en steun ? Geef aan bijvoorbeeld wie jullie de blanco Surinaamse diplomatieke
  paspoorten heeft verstrekt !

  Zouden de Surinaamse president/en of de Surinaamse
  NDP-kopstukken ook gebruik maken van het
  TerroristenLeger van de terreurgroep Hezbollah ??

  Begin maart weten wij meer over de Dino-bende !


  Maak melding

 21. Net zoals men in Afrika,Venezuela, Cuba, Noord Korea onberechte mensenrechten schendere verdiend, zo zal het ook na 2015 verworden, indien oliedomme stommelingen de lijder kiezen die ze verdienen. Niemand help en geen land bemoeid zich wanneer dergelijke misleiders hun volk onderdrukken en er een dictatorial land van hebben gemaakt. Want ze verdienen het gevolg van hun keuze. Hun generatie vlucht naar vele delen van de wereld, zoals ook velen in verwordend Zuribabwe tijdens de mislukte revo en ook daarna. Als dat het lot is van al degenen die wederom willens en wetens stemmen op wetverachters en misdadigers, dan maar de komende onderdrukking. Back to the eighties, welkom Zimbabwaanse wantoestanden. Welkom in Zuribabwe met oude gerompelde paarse lijders aan de macht, welkom in het land waar misdaad loont.


  Maak melding

 22. Afu Sensie

  U kwalificeert mij als Dommie en Leugenaar en Fronter. Het laatste bestrijd ik aangezien ik zeker geen fan ben van de oude politiek.

  Is het dan gelogen dat:

  1) Mega in 2010 met 10% minder stemmen 15% meer zetel dan NF plus PL veroverd heeft.
  2) De NDP middels het assimileren van DNP en het samenwerken met splinter partijen de stagnatie van de eigen groei verdoezeld.
  3) Dat het niet meedoen van AC in 3 districten effect gehad heeft op de verkiezingen.
  4) Dat het kiesstelsel rare effecten heeft waardoor een enkele stem meer of minder bepalend kan zijn voor het verkrijgen van een restzetel.

  U gaat in op nuances en interpretaties maar laat de feiten links liggen omdat die niet liegen.


  Maak melding

 23. @ Afu Sensie,

  Google: Pablo Escobar ontmoet Desi Bouterse.

  Roberto en Pablo Escobar (Medellin Kartel) hadden ontmoetingen met DDB (Suri Kartel). De Braziliaanse justitie beschikt over foto`s van de ontmoetingingen tussen de Escobars en Desi Bouterse.

  Wanneer gaat het tot jullie doordringen dat deze man DDB een DRUGSCRIMINEEL/MOORDENAAR is.

  Hoe denk jij dat DDB zo een VERMOGEND MAN ( Behalve uit Staatskas gegraaid) is geworden.
  Hij heeft echt geen Pitjel en Bamie lopen verkopen.


  Maak melding

 24. is er iets nieuws te vertellen over ome dees? of is het een geschiedenisboek? en is het verhaal dat ome dees vertelt de waarheid? ik wil namelijk alleen de waarheid weten.


  Maak melding

 25. Hopelijk staat er in dat boek wat hij allemaal niet kapot heeft gemaakt[samen met Lonnie] in Sur!In alle sectoren heeft hij huisgehouden.
  Wat er nu is,komt omdat het volk ging protesteren tegen de afbraak van het land.En niet dat ABU DADA iets gebouwd heeft.


  Maak melding

 26. DESSS FOR PRESSS 2015 wij gaan voor 5jari baka…..
  …………对于记者在2015年”…………sranang swietie boy….
  WOON EN WERK………no wang stress lekker mang 8000km..


  Maak melding

 27. Dit boek is waarschijnlijk een stuk pruts en broddelwerk en heel snel in elkaar geflanst om extra doekoe voor Nina en de Uitgeverij te maken.

  Ik wacht op de memoires van de persoon D.D. Bouterse zelf en hoop dat hij deze zal publiceren aleer hij ons heeft verlaten, want er zullen nog vele vragen zijn die hij alleen zou kunnen beantwoorden.

  Dat wordt een Masterpiece en meesterwerk die elke Surinamer tussen zijn of haar boekenreeks zal moeten hebben.


  Maak melding

 28. @Milton

  Ik zal alvast de titel aangeven voor de memoires van Desire Delano Bouterse

  “Het dag boel van een sexboekjes hoselaar”
  hoe het toch nog goed kwam.


  Maak melding

 29. Regering Bouterse is goed bezig, na bruggen, mais project, olieraffinaderij, krijgen wij een fruit fabriek. Suriname is zich aan het ontwikkelen onder deze gering van een importland naar een zelf producerende land. Dit is wat wij vooruitgang noemen en je moet blind zijn om te niet te zien dat deze regering in 4, 5 jaar meer gedaan heeft dan de 15 jaar nieuw front. Het is natuurlijk begrijpelijk van de waterkant front , V7 aanhang dat ze minnetjes zullen geven om hun frustratie te uiten maar jullie minnetjes zijn welkom zolang in land zo doorgaat zich zelf te ontwikkelen. REGERING BOUTERSE we willen nog meer fabrieken zo creëer je werkgelegenheid. Maak van ons Suriname een exportland!
  >
  >
  President Bouterse opent fabriek Suriname Candied Fruits
  Aanstaande zondag vinden de festiviteiten plaats in het kader van de officiële opening van de fabriek van Suriname Candied Fruits NV (SCF) in Saramacca. De opening zal geschieden door de president van de Republiek Suriname, Desi Bouterse, in aanwezigheid van onder meer de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij(LVV) Soeresh Algoe en Ernst Noorman, de Nederlandse ambassadeur in Suriname. SCF wordt in de volksmond vaak ‘het sukadeproject’ genoemd, maar ondertussen konfijten ze ook papaja, ananas en gember. Verder maken ze siropen en is de productontwikkeling van ‘hot sauce’ en ‘chutneys’ in gang gezet. SCF exporteert sinds 2013. SCF is gespecialiseerd in het leveren van gekonfijte vruchten. Om deze gekonfijte vruchten te kunnen leveren beschikt SCF over verschillende kwekerijen, samenwerking met andere boeren en een verwerkingsfabriek.


  Maak melding

 30. Het is niet de eerste keer dat Meester BANDITOS JOGI zich zo gedraag. Iedereen weet dat JOGI een machtsbeluste VHP schurk is en we moeten zulke tuig snel opsluiten. In Bouterse profetische woorden van de waarheid. De helft van de VHP kan achter slot en grendel want het zijn schurken! inclusief praatjes maker santhoki!
  >
  >
  Jogi bedreigt OW-medewerker Saramacca
  Manodj Chitan, medewerker van het directoraat Openbaar Groen in het district Saramacca is bedreigd en uitgescholden door Mahinder Jogi. Dit laat de afdeling Voorlichting van het ministerie van Openbare Wrrken(OW) in een persbericht weten. Vanmorgen was Chitan in gesprek met enkele voormannen en een sub – coördinator over de dagelijkse werkzaamheden toen Jogi langsreed en het gezelschap zag. Jogi reed terug en riep vervolgens Chitan die hem geen aandacht schonk. Wat daarop volgde waren scheldkanonnades en bedreigingen richting Chitan. Hij zei dat als ik medewerkers van Openbaar Groen, die aanhangers zijn van de VHP bemoeilijk tijdens hun werkzaamheden, hij mij gaat vermoorden en ergens gaat dumpen. Ook zei hij op zeer grove wijze dat hij mijn moeder zal verkrachten. Hoe kan je als volksvertegenwoordiger zulke uitspraken doen, vraagt Chitan zich af in het persbericht. Hij heeft aangifte gedaan bij de politiepost Groningen. De agenten hebben de aangifte aangenomen en meegegeven dat indien Jogi zich nogmaals schuldig maakt aan dergelijke bedreigingen Chitan contact kan opnemen met de politie. Deze zaak wordt door politiepost Groningen onderzocht. Verder geeft Chitan aan nooit eerder een vervelende ervaring gehad te hebben met Jogi en dus daarom ook versteld stond van deze bedreigingen. Chitan voelt zich nu niet meer veilig en hoopt dat Jogi gestraft wordt.


  Maak melding

 31. De Boutamangs willen niet inzien dat hun GOD/GOEROE een Drugscrimineel en Moordenaar is. ik blijf zeggen dat deze COKE-PRESIDENT niet deugt.

  Hij hoort net als zijn CRIMI-ZOON in de GEVANGENIS thuis en nergens anders!!!

  EEN DRUGSCRIMINEEL hoort geen land te leiden als president. Er zal een dag komen dat alles aan het licht zal komen omtrent deze CRIMINEEL.


  Maak melding

 32. Frontliner
  de president heeft een raar gevoel voor timing op 14 december opendheid een nog niet functionerende raffinaderij en nu opent hij een candied fruit fabriekje dat al sinds 2013 exporteert.
  Hij zoekt zijn media-momenten en glorie-momenten op een vreemde manier.
  Hij laat zich door zijn bondgenoten afschilderen als oud en moe. Rare lijder.


  Maak melding

 33. We hebben al veel te veel plee papier.

  Die man verdient geen boek. Daarmee krijgt hij veel te veel eer en wordt hij groter gemaakt dan dat hij is. Die man stelt in feite heel weinig voor en moet voorgoed in BOMA worden opgesloten.


  Maak melding

 34. =Hebben jullie niet door hoe er gemanipuleerd wordt met de cijfertjes???

  Geloof mij maar het gaat om een rasechte NDPér die met zich zelf in de knoop zit. Reden:::de persoon kan niet tegen de waarheid en verlies.
  Ik denk dat de persoon ook geen mooi rapport had op school!!!!!

  Ik wens de persoon heel veel succes en als de persoon merkt dat hij of zij het psychisch niet meer aankan dan weet de persoon de weg naar hulp wel.


  Maak melding

 35. al schrijft men 100 boeken over desi bouterse 1980 1982 moiwana herman gooding binnen landse oorlog en meer en meer het zal niet weg gaan tot desi zelf er over gaat praten mischien en dan nog mischien de waarheid die zal en moet op tafel maar buiten de waarheid zal een boek dit niet weg nemen is jammer maar hij praat er ook niet over dus houdt hij het zelf zo in stand en dat is dom of mischien ook weer niet in zijn optiek mischien


  Maak melding

 36. Vraag voor Crime-compaan Dino, mister Muntslag, is of hij
  al dan niet Asiel vraagt in de USA !

  Wat zijn de gevolgen voor zijn veiligheid etc.
  Muntslag heeft te maken met een papa die al oud is en met
  zijn compagnon Dino, die al bekend heeft en waarschijnlijk levenslang kriijgt !

  Zeer verleidelijk voor Muntje om de GEHELE waarheid aan
  de USA te vertellen, in ruil voor asiel (staatsburgerschap
  USA) en bescherming in de USA !

  Er zullen dan ZEER GROTE koppen rollen in Sranan en in Srananpolitiek !

  PS : Muntje wil in elk geval GEEN 30 jaar gaan zitten,
  terwijl Dino al heeft bekend !


  Maak melding

 37. wij gaan voor het president schap en de wereld met name hen die ons proberen te weerhouden zullen merken wie geliefd is onder het volk .no joke .de sfeer is er al te merken je ziet die autos met vlaggen ,je ziet alles paars en wij gaan voor paars ,suriname vooruit wij zijn een onafhankelijke natie . de toekomstige president desi delano bouterse .


  Maak melding

 38. Maduro in het financiele ravijn ! Blinde kip Desi, man van
  MEGA-uitgaven en MEGA-leningen, rent als een financiele
  gek achter Venezuela aan !

  Dus zegt papa van DINO ik laat morgen een spooktrein rijden
  als cadeau voor de meute !
  Al is onze staatskas LEEG, monni de , wij drukken gewoon
  nog meer biljetten bij !

  Weg met de westerse en Hollandse theorieen, volg het
  Nieuwe Socialismo van Venezuela en Cuba !

  Dat brengt NDP-duurzame vooruitgang !

  PS : Ik heb mij erbij neergelegd dat Dino voorlopig niet
  meer terugkomt !
  Ik ben er zeker van dat DOMME RONNY BRUNSIE mij
  niet in de steek laat, hoewel ik hem laat zien dat hij en
  ABOB bijzaak zijn, gewoon NDP-aanhangsel zonder macht !


  Maak melding

 39. Mensen waarom zijn jullie toch zo negatief over DDB? Stop er een keer mee en bekijk het positief. De mensen in Su zijn weg van hem, zij hebben hem gekozen. Dus stoppen jullie met ouwe hoeren. Dat mag je pas als je DAAR woont!
  En wie kan mij vertellen welke voorgaande minister niet gevreten heeft of corrupt is geweest. Wat DDB heeft gedaan moeten we niet vergeten, maar we moeten vooruit kijken. Waar we vandaag de dag zijn/staan is dankzij de revolutie (ik zeg niet dat het top is in Su). Want anders waren die bejaarde politici nog steeds aan de macht. Misschien had het zo moeten zijn!!!

  DDB hoeft niet te stelen uit de staatskas. Deze man komt op een andere manier aan zijn poen en hij is al lang binnen.

  P.s., ik ben geen Boutist absoluut niet, maar de bevolking houdt van hem en hij doet het niet slecht.
  Dus stop ermee en laten we iets maken van Su i.p.v. ouwe hoeren.


  Maak melding

 40. ‘Wij zijn een onafhankelijke natie’, aldus de domme racist het heertje Pero. Ja, hoe onafhankelijk ben je als je voor je levensonderhoud afhankelijk bent van het buitenland ? Hoe afhankelijk ben je als landen als China, India en Nederland steeds moet bijspringen om projecten te financieren ? Als schoolkinderen bij inschrijvingen afhankelijk zijn van het lotingssysteem en dag en nacht voor het schoolgebouw bivakkeren. Is dit vooruitgang ?
  De Surinamer gelooft graag in sprookjes en het is ook geen volk dat in staat is om kritisch naar zichzelf te kijken. Het is een volk dat door angst monddood gemaakt is. Het is geen volk dat voor zijn vrijheid heeft hoeven te vechten zoals andere volkeren. Daarom zal de onafhankelijke status van Suriname altijd een utopie blijven.


  Maak melding

 41. Pablo, het hele bericht van jou is is precies waar de meeste realistisch denkende mensen juist op reageren,
  Zand er over – met de mantel der liefde bedekken – en de kop in het zand steken, mentaliteit’.

  @Want anders waren die bejaarde politici nog aan de macht.

  En wat is DDB dan, die te moe wordt van een trip naar het binnenland, om zijn gevolg wat voor een groot gedeelte lagere schoolscholieren toe te spreken en zijn first lady het op laat knappen

  @DDB, hoeft niet te stelen uit de staatskas, Deze man komt op een andere manier aan zijn poen en hij is allang binnen.

  Hoe juist, en je hoeft niet te raden hoe, in de coke bussines wordt grof geldt verdient.

  @Maar de bevolking houdt van hem

  Uitgezonderd het grote gedeelte wat zijn bloed wel kan drinken

  @dus stoppen jullie met O.H. dat mag je pas als je daar woont,

  Als je daar mee bedoelt dat kritiek niet mag, foutje dit is een openbaar site en zowel Nederland als Suriname zijn democratisch, waar iedereen mag zeggen wat hij vindt, alhoewel bepaalde paarse Surinamers je anders willen doen laten geloven, en Suriname meer dictatoriale trekken krijgt. onder de discutabele leiding van Bouterse en consorten


  Maak melding

 42. Zeg de WAARHEID over DDB, Geen Drugsbaron aan de
  leiding van het land !

  Geen massamoordenaar als voorbeeld voor de Jeugd !

  Herstel de democratie en de rechtstaat in Sranan !

  PS : Bovendien is de staatskas LEEG en onze staats-
  reserves worden door NON-beleid en zware geldsmijterij
  van de NDP, nu vernietigd ! Dus, NEKS NO BOENG !


  Maak melding

 43. @Hans,

  Hij heeft geen tijd voor zijn mofinawang stemvee, oftewel het armlastige, onontwikkelde deel van zijn stemvee, die van hem houden.
  Maar ….hij heeft wel tijd om een fabriek in het district Saramacca te openen.
  Tuurlijk… daar hoeft hij alleen maar een lintje door te knippen om zich vervolgens vol te gieten met drank en whatever en geen ingewikkelde vragen te beantwoorden.
  Domheid maakt meer kapot dan je lief hebt.

  btw, al was het boek gratuzz, zal ik nooit never een bouta boek aanschaffen.
  Wat dat betreft ben ik het eens met paramang, vergeet het verleden.

  Walgelijk!!!!


  Maak melding

 44. @pero

  Beste pero, je hebt gelijk. Overal in het land zie ik de paars gekleurde deken van de overwinning. Zelfs in de traditionele VHP-bolwerken wapperen de NDP-vlaggen en voor iedereen is het duidelijk dat de NDP een verpletterende winst zal behalen. Het volk wil Bouterse en de propaganda uit het buitenland heeft gelukkig totaal geen effect meer. Het Surinaamse volk wil haar eigen toekomst bepalen en zal niet meer in zee gaan met de marionetten van de zieke oude koloniale partijen. Suriname gaat voor de NDP.


  Maak melding

 45. Objectieve Visie van een NDPér:

  Alle goede bedoelingen ten spijt, heeft DBB zijn verleden gewoon tegen zich.

  Zijn verleden strekt zicht niet enkel uit tot a) ontwrichten van de rechtsstaat, b) de hand hebben gehad in het ombrengen van Surinaamse intellectuelen, c) handel in Drugs, d) banden aangaan met criminelen, maar ook het bevoordelen van ‘vriendjes’.

  DBB heeft ervoor gezorgd dat hij omgeven is van ‘Ja en Amen’ knikkers, die op zijn beurt weer kunnen rekenen op aanzienlijke gunsten.

  Kortom: DBB is geen visitekaartje voor Suriname; eerder een onzekere uitstraling voor landen die geïnteresseerd zijn in samenwerking,


  Maak melding

 46. Kanhai heeft voldoende tijd gehad ONTLASTEND Bewijs-
  materiaal tbv massamoordverdachte DESI aan de
  Krijgsraad te Pararamaribo te zenden !

  Materiaal mbt Decembermassamoorden, de Moiwana-
  massamoorden, moorden op lijfwachten Brunsi etc etc !

  Hr Kanhai stuur ook direct INFO naar OAS Inter Amerikaanse Mensenrechten Commissie, en leg uit hoe een GEWONE
  (lagere DNA-wet, de Nep-amnestiewet)) een VERBOD in de GRONDWET ongedaan kan maken !

  Veel succes, loopjongen van de Volksmoordenaar !


  Maak melding

 47. sweetmofo

  welke hulp biedt india aan suriname .jullie hebben zelf hulp nodig .zelfs op die voetbal velden schijten jullie omdat er geen wc is .
  schaam je om te zeggen dat suriname hulp krijgt van india .een kredietlijn van 50 miljoen is dat geweldig stomkop .suriname heeft niet gebedeld om hulp .jullie hebben zelf hulp nodig en die krijgen jullie toch van andere landen .in india liggen de lijken op straat te rotten of ze smijten de lichamen in de ganges jullie heilige smerige rivier .wees blij dat je voorouders naar suriname zijn gehaalt .die president van india heeft toch beloofd dat jullie allemaal een wc krijgen of een gezamenlijke sanitair waar deze viezerikken hun behoefte kunnen doen .in deze moderne tijd schijten ze nog in het openlucht .jullie hebben zelf dat geld nodig voor levens behoefte in india .jullie zijn tien keer armer in india ,suriname is duizend maal beter dan jou india .ik weet het zeker ,meer dan 90 procent zou graag in suriname willen komen wonen .jullie denkwijze over vrouwen en meisjes zijn barbaars ,jullie zijn meer dan arm .die verkrachtingen die er dagelijks plaats vinden in jou smerige india moet jij blij zijn dat je in suriname bent waar jullie nog normen en waarden leren hoe je een vrouw moet behandelen en dat je geen gezamenlijke sanitair hebt ,ga india niet vergelijken met china ,suriname onder front heeft helicopters bij india bestelt ,voor mij zijn het waardeloze dingen waarvan onderdelen uit de lucht vallen .venetiaan heeft ze bestelt maar onder deze regering zouden ze er niet komen .welk vatsoenlijk land wat deugdelijk spul wil bestelt wapens of helicopters uit india .het kunnen alleen zuidazie en een paar afrikaanse landen misschien zijn .onder bouterse zouden wij ze uit frankrijk halen of een europees land zoals die drie boten die suriname heeft bestelt .of desnoods tweedehands amerikaanse spullen maar geen waardeloze indiase tuig .ze horen in zuidazie thuis .weg met die waardeloze helicopters .


  Maak melding

 48. En welke mafkees dwaalt weer helemaal van het topic afen haalt er weer dingen bij die helemaal niets met de gang van zaken in Suriname van doen hebben en helemaal niet met de handel (coke) en wandel van DDB, juist onze dorpsgek van de waterkant Pedofilio, man probeer je cerwarde hoofd eens bij de actualiteit te houden, i.p.v. met je geest over de halve wereld te dwalen


  Maak melding

 49. beste Pero

  Laat de commandant van het Nationale leger nu recent gesteld hebben dat hij uitermate tevreden is met deze helikopters.

  Het is niet de regeringsleider die bepaald welke spullen waar besteld worden maar de mensen van het Nationale leger die bepalen waaraan voldaan moet worden en wat daar voor beschikbaar is. Laat het oordelen aub aan de professionals over die er voor betaald worden.

  Voor de goede orde Israël vliegt ook met deze dingen. De Europese helikopters zijn een beetje duurder en heel wat complexer in onderhoud. India gebruikt deze no nonsens helikopters op het hoogste slagveld ter wereld.

  Qua kosten zal er voor het budget van deze 3 ongeveer 1 Europese helikopter gekocht kunnen worden.


  Maak melding

 50. jo jo
  je zegt die israel vliegt ook met onze dingen .
  en dat is het toch met deze hindoestanen ,warom vertrek je dan niet naar india als je zegt israel vliegt ook met jullie dingen .
  en nu zeg ik pero tegen jou jo jo …ben je indier of ben je surinamer .
  .ik voel mij in hart en nieren surinamer zoals die zwarte amerikaan zich amerikaan voelt .zo geldt dat ook voor pero dat hij zich surinamer voelt geboren en getogen en daar is deze pero trots op .ik ben geen half blank of half zwart ik ben surinamer .maar deze mensen zijn hokjes mensen en dat is het probleem bij ze .
  ik lach jullie uit ,omdat ik vindt dat jij jojo en anderen etnisch denken en etnisch zijn .door jullie gedrag reageer ik op wat jullie zelf naar voren brengen .en dat is dan ook de reden waarom amerika geen moslims in het leger wil hebben ze zijn onbetrouwbaar .ik vindt dat als je indier bent en je kan je niet aanpassen moet je opkrassen naar eigen land waar jij je thuis voelt .en daarom zegt pero strede strede wie no sa vrede bouta na wie veise mang …herie libie te na dede pero s vetie gie sranang maar dat kunnen mensen als jojo niet zeggen ,ze voelen zich indier maar willen niet in dat arme india gaan wonen wel willen ze zogenaamd india ophemelen ,terwijl het een arm land is en waar de mensen nog geen dollar per dag verdienen ,in vergelijk met suriname .grote smoel hebben jullie maar ho maar ,en vergis je niet ze pinaren als ratten in india dus jojo weet wat jullie zeggen .de wereld is klein geworden .ik voel mij geen europeaan nog afrikaan ik ben surinamer in hart en nieren ondanks dat mijn voorouders blank en zwart waren .


  Maak melding

 51. aah… wapens?…..alle wapens die Su ooit heeft gehad zijn nooit tegen een buitenlandse invasie macht (spook) gebruikt maar wel tegen eigen Surinamers die opkwamen voor vrijheid van meningsuiting.

  ooh.. en het boek, die laat ik maar in de winkels staan. Een opmerking: de clanleider is niet immens populair maar wordt eerder immens bevreesd door zijn onderdanige volgelingen. De Guyanese Jim Jones in een ander jasje. . Kent u het einde van dit drama in ons buurland?


  Maak melding

 52. hans

  jij en vele soort genoten van jou zijn pedofielen die arme landen onveilig maken door aids te verspreiden door jullie schaamteloze misbruik van kleine kinderen .t.v. beelden en het internet spreken boekdelen .ik beweer niet dat er geen misbruik van kinderen is in su zonder meer .maar het wordt bestreden ,in nederland wordt het niet krachtig bestreden ,het is pappen en nat houden,priesters ,geheime dienst en justitiele ambtenaren worden het hand boven het hoofd gehouden en dat kan ik men staven .jullie zijn smeerlappen .doenals of jullie voor mensen rechten opkomen ondertussen kijken jullie niet in eigen huis .breek mij de bek niet open hans je bent een vuillak verdedig die pedofielen niet maar treed op kom er vooruit doe niet alsof het niet in jou land bestaat er zijn voorbeelden zat zoals er voorbeelden zat zijn dat vele kinderen in nederland worden misbruikt door leraren en trainers .zelfs hoog geplaatste ambtenaren hebben kinderen misbruikt .dit alles wil deze uitschot hans niet horen maar van pero krijg je het te horen en het zijn levende bewijzen waar ik het niet verzin het is de realiteit .


  Maak melding

 53. Pero, het zijn allemaal jou woorden, alleen klopt er geen ene hol van, net zo goed dat er iets in jou bovenkamer in jou boven kamer het een en ander niet klopt, ga lekker verder de kont van je baasschoon likken en verder de zegen er mee, achterlijke idioot


  Maak melding

 54. Pero
  Allereerst in ben een wereld burger. Ik doe niet aan etniciteit en kijk met een open mind naar de dingen van het leven.

  Ik heb niet gesteld Israël vliegt met onze dingen maar met deze dingen. Het gaat omtrent het gegeven dat Israël ze ook voor sommige taken goed genoeg vindt.
  Ik vind dat de gebruiker met redenen gekozen heeft voor deze helikopters en publiekelijk nog steeds achter die keuze staat.

  Laat duidelijk zijn dat het technologisch gedateerde helikopters zijn maar onder sommige omstandigheden is wat gedateerd materiaal beter dan de dingen die van chips/bits & bites aan elkaar hangen.

  Een AK 47 is heel wat minder geavanceerd dat een Heckler & Koch echter in de Jungel en de modder geeft het meer en deel de voor keur aan een AK 47.
  Ik heb slechts willen aanvoeren dat wij, nog Venetiaan of welke politicus dan ook inzicht gehad kunnen hebben in de inhoudelijke argumentatie voor deze keuze.
  Er zullen betere mogelijkheden zijn echter die hebben ook heel andere consequenties en dan vooral qua investering en exploitatie.


  Maak melding

 55. jo jo gelul wat je zegt ,je sopreekt je eigen tegen .
  ga die mensen als jou soort voor de gek houden om te zeggen dat je niet aan etniciteit doet .hoe meer men dat soort uitspraken doet hoe meer je je eigen tegen spreekt .wat je hier boven hebt geuit zegt een verstandig mens genoeg.verder ga ik niet reageren maar bedenk een ding ,je hodut je eigen voor de de gek dat je niet aan etniciteit doet .


  Maak melding

 56. hans een buitenlander weet heel goed hoe het gaat bij jullie als het om schoonlikken gaat .er luidt een spreekwoord ….waar het hart vol van is loopt de mond van over .jullie zijn de grootste smeerlappen die er bestaan als het om kinderen en jongetjes gaat breek mij de bek niet open .er zijn voorbeelden zat hans en ik weet zeker dat je een verdachte bent als het om pedofillie gaat .


  Maak melding

 57. Ga na wie zich allemaal met Bouterse lieren. Allemaal mensen die hopen een grote klapper te maken. Daar gaat het deze mensen om en het gaat hen zeker niet om het welzijn van land en bevolking. Net zo min als Bouterse ene moer geeft aan z’n landgenoten. De reden waarom hij met geld en paradijselijke plannen strooit is dat hij zelf geen ene cent hoeft bij te dragen, integendeel. Hij maakt ook z’n klappers.
  Zou Bouterse uit eigen zak de subsidies – die de staatskas uitputten – moeten betalen, dan pas zou z’n ware dictatoriale aard naar boven komen: voor iets hoort veel terug. Maar omdat hij nu gewoon met het geld van de belastingbetaler en de inkomsten door uitverkoop van de grondstoffen de kans krijgt Sinterklaas te spelen en zich populair te maken bij een deel van de bevolking zou hij wel stom zijn deze kans te missen. Liever het land in de schulden dan hijzelf. Veeeel liever.
  Jammer dat sommige groen en paars uitziende NDP’ers dit niet beseffen. Besef komt altijd te laat.
  Overigens snap ik niet hoe mensen zich zo blind aan een of andere aantoonbaar feilbare mens kunnen overgeven. Tsja, het zal wel die hoop zijn om zelf een flinke klapper te mogen maken in het kielzog.


  Maak melding

 58. Pero, als het inderdaad waar is wat je zegt over dat jij in Boxum woont, kun je a.s. sept. beter dokken, als je hoort dat er dan een bakra uit Holland in de buurt is vergezeld door een Hindoestaan en een Creool , even een door jou verspreide onwaarheid uit de wereld helpen


  Maak melding

 59. @ Pero, Pero,

  Sa ju e span?
  De NDP komt volgens jou toch terug?
  Relax……

  26 mei…… bigi NDP fesa BIJ PERO
  ( Njang: paarse casave , Dringie: paarse gemberbier, Prisirie: Paars bigi poku).
  Heel Boxel paars en als klap op de vuurpeil:
  Pero ontvangt de Paarse Ster van de president voor zijn werk als die-hard NDP-er!

  Time will tell…….


  Maak melding

 60. DDB heeft duivelse ogen, een duivelse stemkleur,
  idem zijn smoelwerk zijn duivels en zijn kale kop, verder
  de 3 horen van de duivel zitten aan de achterkant van zijn kale kop. Een duivelse borstelsnor, duivelse grijs en duivelse (slag- en hoek-)tanden.

  DDB is één en al duivel en die man heeft krabita(h)amoe. Alles wat die aanraakt gaat dood.

  DDB is een en al duivel!


  Maak melding

 61. Hier lees je hoe dom mensen in Suriname zijn.Mensen die niet eens weten wat Bouterse doet naast zijn regering.En wat JURNA schrijft bestaat alleen uit angst, en zeker lafheid.Kortom!in Suriname wonen alleen laffe domme mensen die hun trost kwijt zijn voor zichzelf, en hun medemens.Iedereen,die voor Desi stemt is geestelijk niet in orde.


  Maak melding

 62. DDB heeft duivelse ogen, een duivelse stemkleur,
  idem zijn smoelwerk zijn duivels en zijn kale kop, verder
  de 3 horen van de duivel zitten aan de achterkant van zijn kale kop. Een duivelse borstelsnor, duivelse grijs en duivelse (slag- en hoek-)tanden.

  DDB is één en al duivel en die man heeft krabita(h)amoe. Alles wat die aanraakt gaat dood.

  DDB is een en al duivel!
  DDB is de duivel!
  DDB is de duivel!
  Zie DDB en zie de duivel die nu in Suriname regeert en rondloopt.
  Wie de duivel nog nooit gezien heeft, moet maar naar DDB kijken en luisteren en de duivel horen.
  De duivel regeert in Suriname sinds 25 februari 1980.

  De USA, Frankrijk/EU zullen met hem afrekenen. Het draaiboek is standaard.
  Kwestie van tijd en het moment.
  DDB is zelf op sterk water in een museum niets waard, omdat niemand in de wereld de duivel wil zien.
  DDB is gewoon waardeloos! nada, notie, neks, fouteboel!
  DDB is het slechtste wat erop deze aarde is of geweest is.
  DDB = duivel


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.