Tentoonstelling ‘Joden in de Cariben’ in Joods Historisch Museum

3

Afgelopen vrijdag ging in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling ‘Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao‘ van start. In de tentoonstelling, die tot en met 14 juni is te zien, wordt de bloei en neergang belicht van de joodse gemeenschappen in landen als Brazilië, Curaçao en Suriname.

Het verhaal begint vierhonderd jaar geleden, toen Portugese joden naar Nederland migreerden via Brazilië en New Amsterdam. De tentoonstelling toont het leven in de joodse gemeenschap in de tropen over een periode van vier eeuwen. Naast schilderijen van onder meer Frans Post, prenten, rituele objecten en scheepsmodellen, zijn er veel foto’s en boeiende interviews met personen van zowel binnen als buiten de joodse gemeenschap.

Individuele portretten van het project ‘Suri-joods’ vormen ook een onderdeel van de tentoonstelling, waarin Nederlanders van Surinaamse afkomst beschrijven hoe de joodse cultuur hun identiteit van vandaag de dag heeft beïnvloed.


3 REACTIES


 1. Individuele portretten van het project ‘Suri-joods’ vormen ook een onderdeel van de tentoonstelling, waarin Nederlanders van Surinaamse afkomst beschrijven hoe de joodse cultuur hun identiteit van vandaag de dag heeft beïnvloed “.

  Uit de overlevering blijkt dat de Joden de wreedste plantage/slavenhouders zijn geweest in Suriname.

  Nog steeds laten zij sporen achter. Kijk maar wat er dagelijks gebeurt in Palestina.


  Maak melding

 2. In 1691 verleende Jan van Scharphuysen aan de Jodensavanne de wettelijke status van nederzetting, [1] maar draaide een beslissing van zijn voorganger Cornelis van Aerssen terug. Deze had de planters namelijk toestemming verleend op zaterdag hun slaven vrijaf te geven en in plaats daarvan op zondag te laten werken. In 1694 telde de gemeenschap te Jodensavanne ongeveer 570 zielen die meer dan 40 plantages hadden en ongeveer 9.000 slaven die op deze plantages werkten.

  Daar heeft niemand het meer over.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodensavanne

  Wrede uitbuiters waren het. En toen er niets meer in Suriname te halen viel gingen de meesten met hun in Suriname vergaarde fortuin naar de VS. Misschien zouden wij ook daar ook eens compensatie moeten halen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.