Surinaamse vakcentrale wordt werkgever

7

PARAMARIBO, 27 jan – Vakcentrale C-47 gaat werkgevers bewijzen hoe het moet in arbeidsverhoudingen. Suriname’s grootste bundeling van vakbonden begint een eigen bedrijf. Voor belangenverstrengeling wordt niet gevreesd.

Er zijn juist wel veel voordelen aan een bedrijf waar de vakbond het voor het zeggen heeft. “In zulke bedrijven hebben werknemers een speciale plaats. We zeggen altijd hoe het moet, maar nu gaan we het bewijzen”, zegt C-47 voorzitter Robby Berenstein tegenover de Ware Tijd. Een ander voordeel is dat invloed kan worden uitgeoefend op werkgevers. Als werkgever mag C-47 immers ook deelnemen in werkgeversorganisaties als de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Gedacht wordt aan het exploiteren van een winkelcentrum. C-47 heeft al een lap grond. Het geld kan worden geleend bij een pensioenfonds. De doelen blijven edel. “Het gaat niet alleen om het geld uiteindelijk, want als je een bedrijf hebt, ben je ook actief in het bedrijfsleven en kan jij je stem laten horen en dus niet alleen door middel van een collectieve arbeidsovereenkomst”, aldus Berenstein.


7 REACTIES

 1. Het wordt steeds gekker in dit land.
  Je kunt als vakbond niet en behartiger van je werknemers zijn en behartiger van je eigen werkgeversbelangen.
  En als ik zie hoe het winkelproject wordt gerealiseerd – met gelden van een pensioenfonds – springen mij helemaal de tranen in de ogen.
  Arme werknemers, die bij dit pensioenfonds geld hebben ingelegd.
  Dit kan volgens mij niet goed gaan.
  Schoenmaker, blijf bij je leest en dat geldt ook voor een vakcentrale of vakcentrales.
  We kennen in dit land al veel te veel functies en verbanden, waar sprake is van belangenverstrengeling en we maken bijna dagelijks mee, wat de gevolgen daarvan zijn.


  Maak melding

 2. Rudinho
  Je hebt volkomen gelijk. Dit is vragen om problemen waarna de vakbond een etiket zal worden opgeplakt als zaken niet goed gaan.
  Bedenk bijvoorbeeld:
  – onder druk zetten van werkgevers
  – oneigenlijke machtsmisbruik als eigenaar van het pand
  – in de schoenen gaan staan van een ondernemer wat wezenijk anders is dan de schoenen van de vakbond.

  100% gelijk met je posting


  Maak melding

 3. Het lijkt mij toe dat een (ex-)werkgever bij wet, nooit of te nimmer de mogelijkheid mag hebben om de pensioengelden van (ex-)werknemers in eigenbedrijf te investeren.

  Alleen al dat de vakbond dit soort ideeën oppert is gevaarlijk en in strijd met de fundamentele taken en verantwoordelijkheden van een vakbond. Immers als zij dit voorstellen dan zetten zij het hek open voor werkgevers die het personeel willen verplichten om hun pensioenspaargeld in zijn bedrijf te stoppen!!

  Het is ongekend dat de vakbond een dergelijk plan durft te opperen, laat staan dat zij het ooit gaat uitvoeren.

  Mijn advies aan de leden.
  Gooi het hele incompetente bestuur er uit.


  Maak melding

 4. Bij de massameeting (opkomst viel zwaar tegen) van de grootste vakcentrale C47, eiste de voorzitter Robby Berenstein, een loonsverhoging van 25-30% voor zijn achterban.

  Hoe de bedrijven en de overheid dit bedrag zullen ophoesten zal hem een wordt wezen.In deze bijeenkomst wilde hij ook weten wat het leningsplafond van is Suriname bij bij Inter- American Development Bank. Ik vermoed dat deze “selfmade” vakbondsleider graag ziet dat de overheid geld gaat lenen bij de Inter- American Development Bank om zijn geëiste loonsverhoging te bekostigen.

  Op de vraag waarom de opkomst zo matig was antwoordde Berenstein, dat vakbondsleden vaak niet in de gelegenheid worden gesteld om de vergaderingen bij te wonen, terwijl dat in de wetgeving wel is vastgelegd. De massameeting heeft hij vast tijdens de reguliere werktijden van werknemers georganiseerd.Wat een zeer geleerde vakbondsleider.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.