Kwetsbare coalitie houdt been stijf

32

PARAMARIBO, 19 dec – De coalitie heeft principieel geweigerd voorstellen van de oppositie te overwegen. Het gevolg was dat het parlement voor de vijfde keer achtereen niet kon vergaderen. Eigen schuld, vindt oppositieparlementariër Guno Castelen (Nieuw Front/SPA).

De voostellen moesten de patstelling doorbreken waarin het parlement lijkt te zijn beland. De agenda moest ietwat worden gewijzigd. “Wij gaan er vanuit dat het een redelijk voorstel was. Maar de reactie was dat het erop lijkt dat de oppositie haar zin zou krijgen. Daar gaat het niet om, maar om het vinden van een gemeenschappelijke grond voor het vinden van een oplossing. De voorzitter trachtte nog te lijmen, maar de andere zijde was dichtgeklapt”, zegt Castelen.

En daarmee is ook gezegd dat het dit jaar niet meer lukt. Om quorum te bereiken voor vergaderingen, moeten zes en twintig leden de presentielijst tekenen. De coalitie komt steeds enkele koppen tekort en de oppositie tekent niet. De laatste eist dat een wetsvoorstel voor een constitutioneel hof van de agenda wordt gevoerd. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons vindt het vreemd dat de oppositie wel helpt het wetsvoorstel voor te bereiden om dan dwars te gaan liggen.


32 REACTIES

 1. Mevrouw de voorzitter DNA is m.i. op een ding uit, alles uit de kast halen om de hoofdverdachte van moord van strafvervolging uit te sluiten en het 8 decemberproces te frustreren.


  Maak melding

 2. Het is een gotspe met deze voorzitter van de DNA.
  Ze oefent gewoon een dictatuur uit.

  De agenda van de DNA hoort in gezamenlijk overleg tussen alle partijen die de bevolking samengesteld te worden en niet door de voorzitter. Ze mag/moet met haar partij een standpunt innemen over de op te voeren agendapunten en tijdens de vergadering zorg voor een goed verloop van de vergadering.

  Dat er leden van de NDP weigeren naar Paramaribo af te reizen zoals hr. Doekhie doet, kan niet op de oppositie afgewenteld worden. Evenmin kan men afdwingen dat mw. Cheung in het buitenland vertoeft en daardoor geen garantie op een quorum heeft.

  Bovengenoemde NDP-leden zijn door hun voorzitter gefrustreerd en vechten partij politieke veten in de DNA uit.
  Dat is pas een grote schande.


  Maak melding

 3. Voor het eerst in vijf jaar is de prijs voor een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, onder de 60 dollar uitgekomen. Ook de prijs van Amerikaanse olie daalt.
  Intussen heeft Bouterse Staatsolie bevolen in zee te gaan met goud producten. In dit tempo bestaat over 5 jaar Staatsolie niet meer. Sinds Bouterse aan de macht is is het één grote zooitje. Oa de Quorumspook is het bewijs daarvan.


  Maak melding

 4. De huidige situatie van het DNA voldoet aan het spreekwoord:
  Een kat in het donker maakt rare sprongen.

  Als de tijd is aangebroken geldt het volgende: There is no place to hide anymore. Once you have to stand trial, for the crime you have committed.

  En La Sombra Del Arbol.


  Maak melding

 5. Astrid
  Mevrouw de voorzitter DNA is m.i. op een ding uit, alles uit de kast halen om de hoofdverdachte van moord van strafvervolging uit te sluiten en het 8 decemberproces te frustreren.
  ===============================================
  Het vonnis waar jij op zit te wachten is allang geveld en bovendien hebben wij nog een tig aantal DDB’s voor jullie achter de hand om het roer over te nemen!


  Maak melding

 6. MW Jenny is knecht van Bouta en zijn prive-belangen, zij kan
  daardoor niet naar behoren functioneren.

  Zo mocht Jenny de Grondwet niet lezen toen de amnestiewet
  aan de orde was. Vragen over het Grondwettelijk verbod “zich
  met zaken onder de rechter te bemoeien”, werden niet
  beantwoord en verdoezeld !

  Deze dame denkt nog steeds dat Srananman law ! Ga de begrotingen vorige jaren afhandelen in plaats van prioriteit
  te vragen voor de prive-belangen van uw baas !
  Het land gaat echt niet ten onder aan het niet hebben van
  een Constitutioneel Hof, wel aan het feit dat er geen
  financiele verantwoordingen zijn van de afgelopen Bouta-
  jaren !

  Het land gaat ten onder aan een corruptie, criminaliteit en
  gebrek aan normen. Dus mevrouw Jenny acteer als een Srananman, als iemand die gevoel heeft voor land en volk
  en geef prioriteit aan de Anti-corruptiewet, een Screenings-
  wet en EIS de afhandeling en verantwoording van de vorige begrotingen !

  Acteer als een EKTE onafhankelijke voorzitter van de DNA !

  PS Het land heeft dringend behoefte aan een crimineelvrije
  politieke top ! Dus screenen die hele hap !


  Maak melding

 7. Mevrouw Simons heeft schijnbaar weinig van democratie begrepen.
  Toegeven aan de wens of eis van de oppositie of zelfs enkele parlementariërs heeft niets te maken met het aantasten van de democratie. Het is de democratie.

  Zie wat er in de afgelopen dagen in Nederland gebeurde. 3 senatoren die de eigen coalitie weerstonden en er uit eindelijk een betere wet uit sleept voor iedereen.
  In een echte democratie luistert men naar de argumenten van de tegenpartij en men overweegt de machtspositie van de tegenpartij en daarna doet men politieke zaken.

  Wat mevrouw Simons nu doet is door halsstarrigheid het hele democratische proces frustreren.
  De wet op het constitutionele hof blijkt nu een concept te zijn dat nog niet eens de advies stappen gemaakt heeft. Het is nog in de commissie en de commissie heeft nog geen advies geformuleerd. Desalniettemin wordt het boven op de agenda geparachuteerd, terwijl er nog meerdere andere weten in de molen zitten die verder in de voorbereiding zijn. Sommige al meer dan 2 jaar.

  De coalitie probeert besluitvorming te forceren. Bij de amnestie wet had zij de mogelijkheid de besluitvorming af te dwingen. Zie wat het resultaat is, een coalitie die uit elkaar is gevallen en een land waar de democratie door de president, de voorzitter van het parlement en de coalitie met voeten getreden wordt.


  Maak melding

 8. Mw Jenny een baksis :

  ALLE internationale verdragen geven het aan en de meeste regeringen staan achter het beleid, dat voor ernstige mensenrechtenschendingen zoals de Moiwana en de 8 decembermoorden GEEN amnestie wordt verleend !

  Zie de recente veroordelingen in bijna GEHEEL Zuid Amerika
  van oa militaire moordenaars !

  Lees de eerdere Saamaka-uitspraak van Inter Amerikaanse Mensenrechten Commissie over de eerdere amnestie !

  Waarom bent u Jenny (en ook de staatsadviseurs) bang
  om Desi keihard te vertellen dat gewijzigde amnestiewet internationaal faalt, NIETIG is ! Onzinnig is !
  Een SCHIJNconstructie is die niet werkt !

  PS : Jenny, Srananman sabi lesi !


  Maak melding

 9. dibrie stapt naar de rechter baja i.v.b. santokie en toen de rechter hem nodig had voor de december moorden kon je geen spoor van dibrie zien. wat een sensatie aangezien dinootje heel binnenkort berecht wordt, lijkt het meer de zaak “dinootje” te camoufleren.
  ago spang baja dibrie naar de rechter,wat een eerlijke duivel!!


  Maak melding

 10. Had veel meer verwacht van Jenny. Ze schijnt net als de overige NDP bende niet te begrijpen dat het belang van Suriname voorop staat en niet die van haar moordenaar die ze probeert te beschermen ten koste van alles. Ik had toch maar beter moeten weten met deze paarse bende.


  Maak melding

 11. Mevrouw Simons u bent arts van beroep.
  U wilt een patient die een zware misdaad heeft gepleegd goede zorg verlenen, maar wat u vergeet is dat deze na de zorg, in santo boma hoort voor verdere behandeling. En deze behandeling kan levenslang zijn.


  Maak melding

 12. Het lijkt alsof Jenny gefrusteerd is of is het de overgang die haar kwelt? Deze vrouw heeft zich ontwikkelt tot de grootste hielenlikker.
  Iemand die geen principe’s heeft en totaal geen weet heeft van wat echte democratie is.


  Maak melding

 13. De voorzitter van de NDP, de politicus Desi Bouterse, probeert middels juridische instrumenten de politicus Chan Santokhi, monddood te maken in de politieke strijd naar de verkiezingen toe van 25 mei 2015. De NDP voorzitter Desi Bouterse, heeft gemeend om VHP-voorzitter Chan Santokhi naar de groene tafel te slepen voor uitspraken die hij heeft gedaan op een …

  politieke vergadering van Pertjajah Luhur te Lelydorp op 23 november. Nu de zaak bij de rechter in behandeling is zal de advocaat van Santokhi op de eis van zijn tegenstander reageren.

  De rechtsstrijd wordt thans bij de rechterlijke macht gevoerd, derhalve zal de VHP voorzitter Chan Santokhi uit respect voor de rechterlijke macht niet in de pers treden omtrent deze zaak

  Dit noemen we Democratie !
  De heer Santokhi heeft respect voor de rechjterlijke macht>
  Hij gaat geen Amnestie eisen noch de rechters bedreigen !!
  Bravo heer Santokhi ,echt een echte LEIDER !!!!


  Maak melding

 14. @Astrid en alle rechtgeaarde surinamers hier

  Gelijk hebbe jullie . Simons werkt niet voor ’s Landsbelang maar eigenbelang. Ze heeft haar Eigen agenda en dat is haar lijder de vrijheid schenken .
  En dit kan niet. Zolang bouta vrij loopt is Simons verzekerd van een positie dat gunstig is voor haar alleen.


  Maak melding

 15. -Ik hoop niet dat men vergeten is dat deze Jenny Simons haar man gefraudeerd heeft op het postkantoor. Is hij ooit in de cel beland en wie heeft nog wat van deze man vernomen???

  Jenny Simons zal Bouterse zeker proberen te redden om nog 5 jaar te zitten. Bouterse zal net als Guyana of Venezuela ingrijpen.

  Ik weet een ding, je mag doen en laten wat je wilt op deze aarde, maar ooit zal je je straf krijgen voor wat je hebt gedaan.

  Zie Bill Cosby wat nu met hem gebeurd
  Zie de politieke mannen van Argentinië die toen de moorden hadden gepleegd
  Zie Kaddafi
  Zie Sadam Hoessein etc etc….

  Niets blijft in de kas tot het bederft, dus Bouterse is ook gewaarschuwd tenzij hij eerder dood gaat.
  Zoe ook Bouterse zijn zoon wat van hem terecht is gekomen.


  Maak melding

 16. Wie adviseert de president? Waarom wil de president zonder eigen meerderheid leunen op de oppositie? Dit is niet goed. Je moet toch uitgaan van eigen kracht? De president beschikt over 26 zetels eigen kracht. Maar waarom wil hij daar geen gebruik van maken? Is hij wel serieus met het laten doorgaan van z’n plannen? Want als je 26 zetels meerderheid hebt, dan moet de oppositie geen enkel probleem zijn. Dus president, geef de oppositie niet de schuld en sommeer die 26 om te verschijnen in het parlement. Eerlijk is eerlijk.


  Maak melding

 17. een onbestuurbaar land…er heerst totale politieke anarchie. En Jenny (het handneukertje van de meervoudig moordenaar) danst naar de pijpen van de gevaarlijkste gek van Zuid-Amerika. Een tsunami over dit land is de enige afdoende oplossing om het van de aardbodem te doen verdwijnen, Een zegen voor de mensheid.


  Maak melding

 18. @Paraman
  “Het vonnis waar jij op zit te wachten is allang geveld en bovendien hebben wij nog een tig aantal DDB’s voor jullie achter de hand om het roer over te nemen!”
  =============================================

  Is men bezig iemand te klonen net als de schaap Dolly?

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 19. Het zijn vooral de Hindoestaanse moslims die Bouterse in het zadel houden. In ruil krijgen ze allerlei mooie posities. Wat die moslims scheelt om zo’n man te steunen? Misschien dat de Koran niet vreemd opkijkt op een moord meer of minder.


  Maak melding

 20. ”Parlementsvoorzitter Jennifer Simons vindt het vreemd dat de oppositie wel helpt het wetsvoorstel voor te bereiden om dan dwars te gaan liggen”

  Neee hee schat ze werken niet tegen ze werken juist mee maar ga geen punten op de agende schrappen en dit ineens laten voordringen als een prioriteits kwestie, hoe zit het met de prioriteits punten waarop de Oppositie al te lang wacht ? Come on niet zo gek denken nu hoor… je weet drommels goed hoe en wat……


  Maak melding

 21. Mensen ik weet niet hoor, die Jenny houdt zich gedeisd nu maar zou me niets verbazen dat zij juist zich gaat keren tegen deze regering en Pres… ik heb het idee dat zij ineens naar buiten komt een flink boekje open gaat gooien waardoor het idd einde huidige regering en deze pres gaat worden….

  Nog 5 maanden …..


  Maak melding

 22. Al ontspoort het hele treinproject. Wat zeg ik? Al ontspoort het hele land, de voorzitter houdt haar poot stijf. Je bent een koppige ezelin, die gangsters ondersteunt, of je bent het niet.


  Maak melding

 23. waarom komt de,, corruptie wet ,wet open sky trans atlantisch vluchten ,investerings-wet, niet op de agenda..

  hoeveel mensen zitten te wachten op de,,wet constitionele hof..

  slecht één persoon,..die ook nog aan het einde van zijn latijn loopt..

  terwijl het hele volk ruim drie honderd duizend zielen in sme en honderden duizenden ver daar buiten wachten op de corruptie-wet..

  mevrouw simons je bent waardeloos net als je baas..rot toch op..


  Maak melding

 24. Simons is de weg kwijt ! Wanneer je je op harde wijze laat intimideren en sturen door een leider ben je op den duur geen persoon meer ! Uzelf als vrouw zijnde op een zodanige wijze
  laten wegcijferen door een leek van een president met zware antecedenten, vernietigt uw zijn op den duur !

  U zegt dat de oppostie de DNA wil vernietigen, zonder dat u doorheeft en beseft dat U de DNA eerder al heeft vernietigd,
  bij het OP BEVEL met spoed in het parlement op de agenda brengen van een NEP-Amnestiewet, die vanaf het
  neerschrijven NIETIG was ! Want, in strijd met een
  VERBOD in onze Grondwet !

  U en mede- democratie-vernietigers hebben opzettelijk onze Grondwet ernstig geschonden en verraad gepleegd tegen
  Grondwet en Staat !

  De DNA heeft GEEN ENKELE bevoegheid zich te bemoeien
  met lopende rechtszaken !
  Integendeel het is DOMWEG VERBODEN !

  En thans durft uitgerekend U, hulpje van een persoon met dictatoriale trekjes, oppositieleden te beschuldigen ??

  Er is iets compleet mis met uw denken !

  Geeft ook te denken dat u als intellectueel OP BEVEL van
  Desi, uw prive-dictator, niet eens mocht lezen, dat ALLE
  andere Zuid- en Midden-Amerikaanse staten GEEN Amnestie toestaan voor misdaden tegen de menselijkheid !
  Hieronder vallen onder andere de Moiwana-massamoord en
  de 8 December-massamoord !

  Uit uw daden blijkt ook dat u als parlementsvoorzitter niet
  eens de Saamaka uitspraak tegen de Staat Sranan
  MOCHT LEZEN ! Daarin werd de eerdere amnestiewet over Moiwana VERNIETIGD door een Internationaal Mensenrechtenorgaan ! (Inter Amerik Hof Mensenrechten)

  Gezien het voorgaande verbaast mij uw verwardheid totaal
  niet !

  PS Wanneer Dino wordt veroordeeld zult u ongetwijfeld weer
  een dictatoriale opdracht krijgen hoe te reageren !
  U mag vooral Niet zelf denken !

  Helaas zijn er ook onder de vrouwen in Sanan nog steeds
  sribi-srafu’s !


  Maak melding

 25. er zijn al verre gaande gesprekken tussen mijnheer jenny simons gevoerd en oppostie partijen om de ndp de rug toe te keren
  schijt dat ook pan met poep dir overweegt
  de kogels voor deze twee zijn al gegoten
  neks no fout


  Maak melding

 26. het is de grootste schande om deze zooi een coalitie te noemen..,de meeste leden zijn ongeschoold ongeletterd ombeschoft verstaan hun eigen woorden niet..

  hoe zo kwetsbaar,het is jou eigen partij aan de macht en je negeert hem .

  .hoe dom kan je zijn.,,. en je wilt nog een termijn bij hebben,welke domme tul gaat op je stemmen..

  nu al heb je geen toekomst plannen wat ga het volk voorleggen..


  Maak melding

 27. Zo van alle domme reacties, wil ik wel eentje uit halen van mijn favoriete waterkant dommie jojo.

  Jojo beweert het volgende “Toegeven aan de wens of eis van de oppositie of zelfs enkele parlementariërs heeft niets te maken met het aantasten van de democratie. Het is de democratie.”

  MAW toegeven aan de wens of eisen van de minderheid is democratie volgens jojo. De minderheid die bepaald wat er gebeurd en wat op de agenda hoort te staan en wat in de DNA besproken mag worden, dus de verkiezingen zijn voor niets geweest, want de minderheid heeft het toch voor het zeggen.

  Dit soort zwakzinnige reacties kan je alleen op waterkant.net lezen. Misschien dat de partij voor de dieren in Nederland ook bepaald wat op de agenda komt en wat besproken mag worden, toch jojo.


  Maak melding

 28. Onderstaande een artikel ter overdenking aan degene die schreeuwen dat de regering moet aftreden, dat jullie geen flauwekul hebben, is overduidelijk, toch wil ik jullie dit niet onthouden. Niet vergeten wat de frontjes zaaien zullen ze ook maaien. Lees vooral het laatste alinea. (wat is het gevolg als de President en Vice-president niet voor 25 Juli 2015 zijn gekozen).

  Stel dat de NDP en ABOP geen quorum gaan verlenen in de DNA voor het kiezen van de President en Vice-President, betekend dus dat de huidige President en Vice-President wel lekker aan mogen blijven totdat er constitutioneel een foefje is bedacht hoe hiermee om te gaan. Niet vergeten Vene was tot 12 Augustus aangebleven als President.

  Nu stel dat de begroting nu niet goedgekeurd wordt omdat de frontjes constructie plegen, betekend het dat na 25 mei 2015 de huidige voorzitter gewoon en begrotingsbehandeling 2015 vergadering kan uitschrijven met nieuwe DNA leden, die wel quorum kunnen verlenen, de begroting wordt aangenomen en niets aan de hand.

  ————————————————
  Ingezonden: Oppositie wil vervroegde verkiezingen
  20/12/2014 03:00

  De Republiek Suriname is een democratische Staat die zijn grondslag vindt in de Grondwet gebaseerd onder andere op de wet Politieke Democratie en Politieke Organisaties. Binnen dit krachtenspel van het Staatsbestel is De Nationale Assemblee (DNA) het hoogste orgaan ingevolge artikel 55 van de Grondwet. Echter krijgt deze bepaling pas werkingskracht wanneer De Nationale Assemblee in staat is in collectiviteit op te treden.

  Door de wijze hoe invulling wordt gegeven aan de bepalingen van de Grondwet m.b.t. de positie van De Nationale Assemblee, een tweedeling tussen oppositie en coalitie, ondermijnt De Nationale Assemblee haar eigen macht, waardoor verkeerde conclusies worden getrokken. Het roepen van een DNA-lid dat de regering geen draagvlak meer heeft in DNA en daarom vervroegde verkiezingen moet uit schrijven is onvolwassen, omdat vervroegde verkiezingen ingevolge onze grondwet niet mogelijk zijn. De regering kan worden vervangen.

  Maar hierdoor komt ook tot uiting hoe bitter weinig sommige Assembleeleden de werking van het systeem in onze Grondwet begrijpen. Want hoe moet de regering haar mandaat terug geven en aan wie? De oplossing die in 1999 onder president Wijdenbosch werd toegepast was niet in overeenstemming met de Grondwet van de Republiek Suriname.

  Uiteraard heeft een regering de vrijheid om op welk moment ook terug te treden, maar wanneer het betreft onder druk van een deel van De Nationale Assemblee, dan kan het rechtstatelijk pas gebeuren als DNA in staat is met een meerderheid van tenminste 2/3 deel een nieuwe president en vice-president te kiezen.

  Waardoor daaraan vooraf het besluit tot tussentijds doen aftreden van de president en de vice-president dient te worden aangenomen, pas dan kan een nieuwe regering aantreden. Doordat de regering niet bevoegd is om De Nationale Assemblee te ontbinden blijft de zittingsperiode van DNA gehandhaafd in een dergelijke situatie tot het vijfde zittingsjaar. De poppenkast-situatie van 1999 in DNA was volkomen in strijd met onze constitutie, waardoor men moest gaan rommelen met de pensioenregeling van die zittingsperiode.

  Met het oog op de komende verkiezingen en de politieke beschouwingen die door de verschillende actoren van de politieke partijen worden verkondigd, is het gewenst om met de Grondwet in gedachte de samenleving terug te voeren naar de basis van ons Staatsbestel.

  Na de verkiezingen op 25 mei 2015 zal uiterlijk op 25 juli 2015 de president en de vice-president ingevolge artikel 184 van de Grondwet door De Nationale Assemblee moeten zijn gekozen. Wat is het gevolg als binnen deze termijn de verkiezing van de president en de vice-president niet heeft plaatsgevonden?

  Eugene van der San


  Maak melding

 29. De voorzitster van het parlement zit op haar zetel alsof zij eieren aan het broeden is.e eieren wel bevrucht of zit zij al die tijd op windeieren?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.