Suriname spreekt Chinees fonds voor regio aan

50

PARAMARIBO, 17 dec – Suriname gaat het Chinese miljardenfonds voor Zuid-Amerika aanspreken. Volgens de Times of Suriname is een lijst samengesteld van projecten die zullen worden ingediend.

De bedoeling is dat er financiering vrijkomt. “Ik heb al gesproken met minister Lackin (van Buitenlandse Zaken, red.) om gebruik te maken van de fondsen”, zegt de Chinese ambassadeur in Suriname, Yang Zigang. Hij vindt het daarom belangrijk dat Suriname vertegenwoordigd is op de komende vergadering tussen China en de Gemeenschap van Zuid-Amerikaanse en Caribische staten, Celac. Ook Celac heeft te bepalen of er geld vrij wordt gemaakt.

Suriname wil onder meer geld voor de aanleg van een brug over de Corantijnrivier. Deze brug met buurland Guyana moet aansluiten op de Pan-Amerikaanse snelweg die geheel Zuid-Amerika doorloopt. Op de meeting met Celac moet het belang van de brug worden aangegeven. Het fonds zal ook worden aangesproken voor verdere modernisering van de Johan Adolf Pengel luchthaven. Ook voor het programma voor het verharden van wegen zal geld worden aangevraagd.


50 REACTIES

 1. Suriname is weer aan de bedelstaf…. Begi Begi mentaliteit krijg je er niet uit. Gousenkerst is verder weg dan ooit.

  Finacieren betekent ook terugbetalen met rente !


  Maak melding

 2. Toen de regering net in functie was heeft Abrahams in China een MOU (memorandum of understanding) getekend waarin afgesproken zou zijn dat China met $ 5.000.000.000 zou inkomen.
  Nu is wordt overal om gebedeld en is er ondanks veel geroep nog niets.

  Waar is de woningbouw fabriek voor export. etc, etc, etc.


  Maak melding

 3. Henk Molenaar ben toch benieuwd hoe hoog de schuld van Su is. Ze kunnen toch niet ongelimiteerd blijven lenen. Wat zijn de concequenties van niet terugbetalen ?


  Maak melding

 4. Lenen, lenen, lenen en nogmaals lenen en niemand die zich af vraagt “hoe zullen deze leningen worden afgelost en de rente betaald?”
  Het is toch zichtbaar, voorzienbaar en meetbaar en verwachtbaar dat Suriname het moeilijk zal krijgen en ondanks dat Suriname op dezelfde voet verder gaat door dit ooit zo wonder mooi land met al haar inwoners de vernietiging word ingejaagd.
  Het is ontzettend jammer en treurig dat ik dit land niet meer zal kunnen bezoeken. Dit door gebrek aan inzicht en eerlijkheid en transparantie en integriteit dat ver onder de maat, zo niet helemaal niet aanwezig is, is in dit land.

  De prijzen reizen de pan uit, criminaliteit blijft toenemen, armoede stijgt van heb je me niet, alleenstaande moeders met 4 of meer kinderen die leven van de ene man naar de andere hopend voor een leefbaar omgeving voor haar en haar kroost tegen beter weten in.

  Amerika, net 3 weken geweest, heeft meer schuld per inwoner dan Suriname en toch is het velen malen goedkoper en veiliger dan dit ooit zo mooi land.

  Ai Desi en consorten je hebt dit land niet naar de afgrond gebracht maar je hebt het de afgrond ingeduwd met minimale overlevingskans/

  Ik heb verdriet ja, mi atie pritie


  Maak melding

 5. Beste Koos,

  In troebel water is het goed vissen.

  De staatsfinanciën zijn een geheid. Niemand weet hoeveel Suriname in de schulden zit. Bouterse probeert het te rekken tot de verkiezingen en dak zat de economie in elkaar.


  Maak melding

 6. Alles over financien is geheim ! Daarom twee ministers van Financien die hun hersens wilden gebruiken weggejaagd door Boutje ! Het beleid van Andy en de zg governor is ook geheim, langzaam sijpelen de cijfers door !
  Zie De West van vandaag staatsschuld opgelopen tot boven
  de 5 MILJARD. Onze monetaire reserves dalen ELKE MAAND opnieuw !

  En uit “wijsheid” lenen wij nog meer voor idiote zaken als
  een spookspoorlijn met MEGA-verliezen !

  Ai mi kondre, Gado sa strafu den siki fufurman disi !


  Maak melding

 7. surinamers zijn altijd al wieswasie geweest . weten nooit wat jullie willen , en waarvoor jullie allen voor moeten klaar staan voor geliefde land suriname . deze pres bouta probeerd zoveel voor dit land te doen ,maar nogsteeds merk ik op dat mensen hier op dit voorrum die met open ogen slapen ano 2014 . mensen oeng wiekie . voor het eerst in jaren nemen mensen afscheid van het buitenland om voorgoed in su te komen wonen . su heeft een stabiel economie opgebouwd met bouta aan de macht . hij is een super president in mijn ogen voor de echte sranan mangs .


  Maak melding

 8. Ay Ya Ya….Als Suriname weer een aanzienlijk bedrag voor hulp krijgt aangeboden dan zal bij de Unie van de Paarse Bende meer graaiers en boeven aanmelden.Want niets blijkt tot nu toe, dat er door hulp van buiten iets serieus gedaan wordt.Kijk naar het treinprojekt is niets van terecht gekomen want de graaiers hebben nu echt spijt van de beraming van 130.000.000.- dollars.Che Poti!!


  Maak melding

 9. A regering disi sa poti wan bigi probleem gie a regering sa e kon dalijk!!

  Santokhi pas wel op!!! jij bent de boosdoener straks!!! alleen maar shit ruimen van een andere!!


  Maak melding

 10. @Mi Blaka, je bent inderdaad een ekte Sribi Srafu, die een
  massamoordenaar ondersteunt !

  Inderdaad Bouta probeert iets te doen, maar de kennis en het intellect ontbreekt ! Dan gaan Adviseurs zoals Jozefzoon aan
  de haal met projecten waarvan zij en de president totaal geen
  verstand hebben !

  De MEGAstaatsschuld (nu MEER DAN 5 MILJARD) zal
  Sranan de das om doen, er moet productie komen en
  banen, de rest is gelul !

  Sociaal stelsel kan als er voldoende Srananmans WERKEN !
  Nu verkrijgen zogenaamde werklozen, zwartwerkende goudzoekers, gratis voorzieningen !
  De “Gratisstaat’ van Bouta, valt spoedig in mekaar,
  economische en financiele wetten wijken niet voor nitwits
  als Bouta !

  PS : Hoe zit het met het MEGA-verlies van de EBS ?


  Maak melding

 11. Monetaire reserves gekelderd en staatsschuld fors opgelopen 16-12-2014
  Goh wat een verrassing….

  Parbo, Sempa en Keihard de Domste zijn opvallend stil

  December 17th, 2014 | No Comments | Lokaal Nieuws

  Monetaire reserves gekelderd en staatsschuld fors opgelopen 16-12-2014

  De monetaire reserves van Suriname zijn wederom gekelderd en lijken in een vrije val te zijn gekomen. Voorts is de binnenlandse staatsschuld fors opgelopen met SRD 208 miljoen. Dit blijkt uit de gisteren geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname, alsook het webportaal van het Bureau voor de Staatsschuld. Er heeft vorige maand een verdere inkrimping van US$ 16,3 miljoen van de monetaire reserves plaatsgevonden, hetgeen een voortzetting van de dalende trend is van de laatste maanden. De internationale reserves zijn per ultimo november bepaald op US$ 604 miljoen, terwijl het in oktober, september, augustus en juli nog om respectievelijk US$ 621 miljoen, US$ 662 miljoen, US$ 739 miljoen en US$ 794 miljoen ging. Per ultimo oktober werd reeds vastgesteld dat de internationale reserves ten opzichte van een jaar eerder met 19,6% waren gedaald en dat die geldhoeveelheid toen werd ingeschat op 3,1 maanden importdekking. Het IMF rapporteerde recentelijk in het kader van de artikel IV-consultaties, dat vanwege de dalende goud- en olieprijzen, onze export daalde, externe saldi en reserves waren verslechterd en het begrotingstekort was opgelopen tot 6,8% van het BBP. Het is evident dat de monetaire reserves zwaar onder druk staan en dat er een dalende trend waarneembaar is, omdat er regelmatig op de valutamarkt geïntervenieerd moet worden door de moederbank.
  Het is algemeen bekend dat er een laag aanbod van Ameri-kaanse dollars is, wat te verklaren is door de heersende schaarste en grotere vraag bij handelaren, de prangende onzekerheid die er heerst en het verkwistend beleid van de regering.
  Per ultimo 2012 bedroegen onze monetaire reserves nog ruim US$ 1 miljard, maar uit de tabellen valt af te lezen, dat vrijwel elke daarop volgende maand er een drastische afname daarin werd opgetekend. Als de definitie van de Wet op de Staatsschuld in acht wordt genomen, is voorts per ultimo oktober de stand van de buitenlandse schuld circa US$ 1067 miljoen, oftewel SRD 3,6 miljard, terwijl de binnenlandse schuld is aangezwollen tot boven de SRD 2 miljard. Per ultimo september ging het om respectieve schulden van SRD 3,6 miljard en SRD 1,8 miljard. De totale staatsschuld die ultimo september werd bepaald op SRD 5,4 miljard is per ultimo oktober gestegen naar SRD 5,6 miljard.


  Maak melding

 12. Suriname heeft een Bouterse Begrotingstekort van bijna 7 procent!!

  Gratis openbaar vervoer per spooktrein van 144.000000 euro zal dit tekort nog meer doen oplopen

  Extra kinderbijslag, gratis ziekenzorg, het kan niet op onder Bouterse…

  Oeps het kan dus wel op….


  Maak melding

 13. En toch zijn er mensen die zeggen het gaat goed in Suriname.
  Bedelen zit nou eenmaal in de genen van bepaalde mensen.

  Als je een euro verdient en je geeft 2 euro uit reken maar uit wat de consequenties zijn?


  Maak melding

 14. Beste mensen. Het zou raadzaam zijn een Nationale regering te vormen in ons geliefd Suri. De verkiezingen die aankomen, die gaat meer ellende en armoede in het land creeren. Want elk bevolkings groep voelt zich de Superieur in Suri. Zo bestaat er geen eenheid onder de bevolking beste lui. Een Nationale regering met jonge intellectuelen in een kabinet zou veel beter zijn. De oude Garde van de regeerders moeten naar huis.Want er krioelen van de graaiers en boeven bende tussen die het geliefde Suri naar de hel sturen. Ay mi Gran Gado,du wan Sani.


  Maak melding

 15. Ik schrok van dit bericht : Suriname spreekt Chinees …… !

  Dus gewoon Chinese taal invoeren, na zo een felle discussie
  over Sranan Tongo, Indiaans, Hindi of een andere taal !

  PS : Cijfer regering voor Opvoeren Productie en/of Productiviteit
  is NUL !


  Maak melding

 16. Allen, vooral weer henk Molenaar,

  Beter je handje ophouden dan stelen/beroven enz. van arme landen.
  Hoe de FUCK denk jij dat de economie van Nederland is opgebouwd ?

  Zoek een surinaamse vrouw/man, mischien dat je dan een beter mens wordt en ga weer naar school steek je tenminste wat van op.
  Sterkte.


  Maak melding

 17. China lijkt meer op ons MOEDERLAND. Wij zijn net een kolonie van China.
  China is net de ouders van bouta en bouta hun zoon.
  Tijd voor bouta om naar zijn thuisland China te vertrekken en Amnestie in Suriname te laten.
  Geen wonder bouta de zoon van China heeft de dictatoriale trekken van zijn Chinese ouders !!


  Maak melding

 18. Allen,
  Zelf nooit gewoond is Suriname, maar iedereen klaagt maar over Suriname door te bedelen of chinezen teveel macht geven:
  Wat maakt het uit wie Suriname helpt en hoe, asl de bevolking uiteindelijk voordeel aan heeft vind ik het goed.
  Als Nederland in het verleden niet geholpen was door het buitenland spraken wij allemaal in Nederland nu DUITS.
  Denk daar maar eerst over na.
  Sterkte: en altijd eerst in je eigen huis kijken voordat je naar anderen gaat wijzen.


  Maak melding

 19. Eerlijk: “Allen, vooral weer henk Molenaar,

  Beter je handje ophouden dan stelen/beroven enz. van arme landen.
  Hoe de FUCK denk jij dat de economie van Nederland is opgebouwd ?

  Zoek een surinaamse vrouw/man, mischien dat je dan een beter mens wordt en ga weer naar school steek je tenminste wat van op.
  Sterkte.

  a) Beter onderwijs en iets harder werken helpt
  b) heb al surinaamse vrouw
  c) ik kan een hbo diploma overleggen en jij alleen een veterdiploma

  Sterkte met de Chinezen


  Maak melding

 20. Eerlijk heeft nooit gewoon in Suriname…

  Chinezen investeren alleen maar in zichzelf stumper.
  Als je een keer in Suriname gaat kijken zul je dat met eigen ogen zien.


  Maak melding

 21. Henk Molenaar, je bent een verzuurde cijfer fetisjist. Dat de schulden zijn toegenomen is omdat onze president bereid is om te investeren in de economie. Onder Bouterse floreert het land als nooit tevoren. De staatsschuld in Nederland neemt ook dagelijks toe met miljoenen waarom horen we jouw daarover nooit. Je bent een oude man die rancune heeft op onze president. Maar wij houden van onze president. Het is een man van de volk. Jullie onfrisse elementen zijn een gevaar voor de Surinaamse staat. Suriname moet gezuiverd worden van redimusus na mei 2015.


  Maak melding

 22. MI BLAKA,Jij bent de eerste die terug gaat als die kat rare sprongen gaat maken.En wat jij zegt! moet je tegen de mensen zegggen die hun vader,of broer hebben verloren.Maar waarschijnlijk heb jij het goed in een dictatuur,dat soort lage mensen zal je altijd hebben.Republiek Suriname bestaat niet meer.


  Maak melding

 23. @PARBO
  heeft niemand jou vertelt dat je geen schulden maakt gewoon die je niet kunt aflossen? nooit handelsvakken gekregen op de muloschool? nooit rekenen gehad op de basisschool?

  in het kort:
  schulden betaal je terug, met rente. als je een slechte rating hebt, bb is niet al te best, dan betaal je heel veel rente. stel je nu even voor dat het 12% is, de rente.
  stel je voor dat je alle leningen tegen 12% rente hebt afgesloten.

  hoeveel is 12% van 130 miljoen per jaar?
  en als je niet aflost, dan blijft de rente nog heel lang 12% van 130 miljoen.
  als dit de enige lening was, ok. maar deze is een van de velen.

  hoe wil je dit oplossen? of anders gezegd, hoe wil je je land een normaal leven kunnnen bezorgen terwijl je hun opzadelt met deze torenhoge schulden? nog een ander voorbeeld dicht bij huis: jij als familyman/vrouw/hoofd van het gezin, doet een hele serie onverantwoordelijke leningen. denk je dat je iets goeds doet voor je gezin? tegen de tijd dat het geld op is, is hetgeen je gekocht hebt ook al niet meer te gebruiken, behalve als je hebt geinvesteerd. niet in goud, want de waarde daalt nu heel veel.

  wat ben je van plan aan je kinderen mee te geven? schuld of kapitaal? of maakt je dat geen moer uit?


  Maak melding

 24. @Eerlijk

  Ik adviseer jou eerst naar je held bouta te kijken ,okay
  Heb jij vrede mee dat ons land Suriname een lijder als hem heeft ,ongeschoold,een couppleger,dec moordenaar,,Moiwana slachter,bouta amnestie,kogelbrief…enz…enz…
  En wat denk jij dat de fondsen een geschenk zijn van China?
  Wie gaat het allemaal terug betalen met rente?!
  Ik ,jij en onze generaties na ons gaan deze schulden moeten af betalen. EEr onze generaties geboren zijn zullen ze al de lasten en schulden van bouta dragen.Wens jij dit ellende voor je komende generaties.?!
  Denk na voordat je wat zegt , okay !!


  Maak melding

 25. hoezo….mooie land en switi Sranan???? Het is gewoon een uitgehold en kwikvervuild kraterlandschap met stijgende criminaliteitscijfers en torenhoge schulden. De enige oplossing om deze narcostaat weer op orde te krijgen is onder curatele stellen van buitenlandse mogendheden met verstand van democratie en handen uit de mouwen-cultuur. Nu is deze ranzige cultuur binnen 4 jaar verworden tot landje dat verkeerd in een internationaal isolement, dankzij de criminele, corrupte, meervoudig moordenaar Desi Bouterse.


  Maak melding

 26. Wij zijn EEN met de Venezuelaanse Gratisstaat van Chavez-Maduro, wij volgen hen blind naar een staatsbankroet !

  Leve de Desi-on-en-minvermogenkarta-gratisstaat !

  Lenen en geld uitgeven, zonder inkomsten te genereren !

  Sranan kopie van Nieuwe Socialisme van Chavez-Maduro !

  Zie : CNN over daling olieprijs van 120 dollar per barrel naar
  nu ongeveer 60 dollar per barrel :

  “For every dollar that the price of oil declines, the Venezuelan government loses $800 million in export receipts, according to a recent report from the Institute of International Finance.”

  ELKE DOLLAR daling olieprijs betekent een gat in begroting
  Venezuela van 800 millioen USD !
  En de daling is al 60 dollar !

  Staatsfailissement Venezuela ZEER WAARSCHIJNLIJK !

  Wie volgt ?


  Maak melding

 27. Srafu, onze econoom hahahaaa, failissement van de Front Partijen na de verkiezingen lijkt mij waarschijnlijker. Bouterse moet al die corrupte lui achter tralies zetten. Jullie Fronters zijn allemaal stuk voor stuk dieven.


  Maak melding

 28. @Parbo

  Whahahaaaaaaa……
  Een crimineel met Amnestie is niet corrupt?!!
  Een crimineel zoal je baasje bouta is die niet corrupt?!!
  CORRUPTE BOUTA AMNESTIE,ILLEGAAL VERKREGEN AMNESTIE DOOR CORRUPTIE !!!


  Maak melding

 29. @Parbo U hallucineert, ik ben niet van enige politieke partij,
  wel voor Rechtsstaat en Democratie !
  Uw baas Bouta zou allerlei tegenstanders en dieven, bij zijn
  aantreden opsluiten, hele fracties,NIETS van terecht gekomen !

  “Jullie fronters zijn allemaal stuk voor stuk dieven” , ellendig dat
  u hele groepen criminaliseert ! Sleep hen met Boutabaas samen voor het gerecht. AUB bewijzen meenemen !

  Wat heel Sranan WEL WEET is dat Sranan legio BEWIJZEN heeft tegen jouw Baas, de massamoordenaar van onder
  anderen de volksmoorden van Fort Zeelandia en dorp Moiwana !

  Let wel het gaat hier niet om DIEVERIJ, maar om
  MASSAMOORD op eigen VOLK !

  PS Er bestaat een therapie voor Sribi srafus, zoals u !
  Er bestaat ook een therapie voor personen die bang zijn
  voor de Krijgsraad ! (in plaats van met pampers te lopen)

  Moro nanga moro a Sranan people e wiki !


  Maak melding

 30. Deze regering heeft een zeer groot zitvlak. Zie Dijk – Silos, Herrenberg e.a. Dus ze gaat het nog eens 5 jaar uitzitten. De zitvlakken gaan nog meer toenemen in omvang. De stloelen zullen worden verruimd.


  Maak melding

 31. Bouserte,

  Volgens mij heb jij ook een groot zitvlak.
  Zou mij niets verbazen.
  Waarschijnlijk bedoel je draagvlak.
  We zullen zien of jouw geliefde president het op 25 mei 2015 haalt.
  Ik ben daar niet zo zeker van en ik ben geen Fronter en kijk net als Srafu onafhankelijk naar wat er in Suriname gebeurt.
  Ook die categorie mensen woont gelukkig nog in Suriname.


  Maak melding

 32. Meneer Bouta. Een paar maanden zei u nog met trots dat het economisch heel goed ging met Suriname.

  Er wordt gezegd zoals hierboven in het artikel beschreven :
  Suriname wil onder meer geld voor de aanleg van een brug over de Corantijnrivier. Deze brug met buurland Guyana moet aansluiten op de Pan-Amerikaanse snelweg die geheel Zuid-Amerika doorloopt.

  Ik heb het op internet opgezocht. Wat er boven beweerd wordt klopt niet.
  De pan-Amerikaanse snel weg is er tot nu toe alleen tussen Columbia en Argentinië.
  Van columbia tot Vuurland.

  Bouta en zijn regering zijn op zoek naar geld voor iets dat officieel niet eens bestaat. Het is in Zuid-Amerika nooit van de grond gekomen. Door omstreden plannen.

  Ze gaan dan de helft van de brug bouwen en geven daarna aan dat het geld op is. Ai bajaaaa.

  De regering Bouta is vergeten dat er internet en google bestaat en dat we alles kunnen opzoeken. Ze gaan ervan uit dat er in Suriname weinig mensen zijn met een internet verbinding om dingen op te zoeken.

  Lees meer hierover via google: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pan-Amerikaanse_weg

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 33. @Djamoe
  Je hebt helemaal gelijk. Deze regering zegt maar wat en denkt dat iedereen dom genoeg is om daar in te stinken.
  De Chinezen weten wel beter en hebben ondertussen door dat zij deze regering kunnen uit knijpen als een citroen. Waar zijn alle projecten en Chinese leningen. Waar is de woningbouwfabriek voor de export die Abrahams al jaren geleden aankondigde, Waarom is Daailin vertrokken op Hannalust, Waarom is er geen Chinees bedrijf die met Strukton in competitie is gegaan voor de spoorlijn, Waarom willen de Chinezen geen 300 of 160 bedden ziekenhuis in Wanica financieren, Waarom horen we nu steeds van Chinese mini giften
  .
  Omdat Mini giften ook toereikend zijn voor wat de chinezen willen.


  Maak melding

 34. Allen, vooral henk molenaar.

  Gezien de niveau van jou reacties, lijkt het mij heel sterk dat jij iemand bent op HBO niveau.
  Ben zelf goed gestudeerd maar hoef niet aan te geven hoe hoog, dat is privé.
  Waarom kraak jij Suriname altijd af, wat is jou probleem met SU.
  Zelf heb ik nooit gewoond in Su, maar wel ouders die afkomstig zijn uit Su.
  Ik kraak geen enkel land af want mijn Nederland is ook niet meer wat het was.
  Ik kijk liever naar mijn eigen zootje hier in Ned.
  Sterkte.


  Maak melding

 35. Allen, speciaal Ray en Henk.

  Ik ben niet voor of tegen Bouterse of voor of tegen chinezen.
  Ik sta open voor een ieder die Suriname vooruit kan helpen.
  De economie van een land kan nooit snel groeien met een bevolkings aantal van 500/600.000 inwoners.
  Laat de chinezen maar komen ruimte zat, alleen geef niet “teveel” macht uit handen.
  Ben hier op deze site niet om mensen af te kraken, ik hoop dat mijn inbreng mensen aan het denken zal kunnen zetten dat het om de bevolking gaat en niet de leiders.
  Want wie is de perfecte leider voor SURINAME ??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.